kuva: Shutterstock
kuva: Shutterstock

Olisinko onnellinen? No olisin! Onnelliset menestyvät, ovat muita luovempia ja elävät jopa kymmenen vuotta pidempään.

Onnelliseksi voi opetella, ihan totta. Jo lapsetkin voivat tehdä onnellisuusharjoituksia vanhempiensa johdolla. Aikuisille tarkoitetut ohjeet sopivat pienillekin, kun niitä hieman varioi.

Positiivisen ajattelun harjoittelu parantaa lasten oppimista, lisää toiveikkuutta ja vahvistaa itsetuntoa.

Oheiset harjoitukset perustuvat filosofi, lastenpsykiatrian erikoislääkäri ja psykoterapeutti Antti S. Mattilan ohjeisiin.

1. Pidä kiitollisuuspäiväkirjaa. Mieti itse, ja pyydä myös lastasi miettimään, mitkä kolme asiaa ovat sujuneet päivän aikana hyvin ja mistä voi olla kiitollinen. Tee tavasta iltarituaali. Yhteiset, myönteiset kokemukset lapsen kanssa lisäävät kaikkien onnellisuutta jo sinällään.

2. Ole optimisti. Kirjoita tulevaisuuskirje. Kuvittele, että elät esimerkiksi kymmenen vuoden päässä tulevaisuudessa, ja kirjoitat kirjettä ystävällesi. Kuvittele itsellesi iloinen ja tyydyttävä elämä, ja kerro kuinka ongelmasi ovat ratkenneet.

3. Lopeta vatvominen. Sano itsellesi, että ikävien asioiden märehtiminen loppuu nyt. Suuntaa huomiosi toisaalle: tapaa ystäviäsi, puuhaa koirasi kanssa, hoida puutarhaa. Rajaa aika huoliesi miettimiseen, vaikka puoli tuntia päivässä, ja keskity muu aika myönteisiin asioihin.

4. Tee hyvä teko, auta muita. Valitse yksi päivä viikossa, jolloin teet yhden ison hyvän teon tai monta pientä. Jatka tätä kymmenen viikon ajan, tai vaikka ikuisesti. Hyvien tekojen tekeminen auttaa näkemään muut ihmiset myönteisemmässä valossa, ja suuntaa huomion pois omista murheista.

5. Harrasta liikuntaa! Se on, henkisten harjoitusten ohella, onnellisuuden kannalta yllättävän tärkeää. Säännöllinen terveysliikunta on tutkimusten mukaan onnellisten ihmisten elämässä päivittäinen tapa. Stressi vähenee, mutta elämänhallinnan tunne kasvaa.

Lähde: ”Opeta lapselle onnellisuutta”, Meidän Perhe 4/2014, Anne Rikama

Perustuu Antti S. Mattilan ja Pekka Aarninsalon kirjaan Onnentaidot (Duodecim), joka ilmestyi vuonna 2012 nimellä Onnentaidot – Kohti hyvää elämää.

Vierailija

Opettele onnelliseksi

Tähän voisi lisätä "liiku luonnossa". Luonnonympäristössä aistiärsykkeet tulevat juuri sopivassa suhteessa, jolloin mieli lepää. Luonnossa liikkuminen laskee verenpainetta. Vaihteleva maasto on erityisesti hyväksi lapsen motoriikalle, mutta tekee hyvää myös aikuisen fysiikalle. Ulos siitä koneen äärestä N-Y-T! ;)
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Odottajan ei todellakaan tarvita verhoutua mustaan kaapuun. Kuvat: valmistajat

Vaikka makeaa ei kannata ahmia kaksin käsin, odottajan on lupa hemmotella itseään tämän syksyn herkullisilla muotiuutuuksilla.

Odottaja kiskaisee helposti päälleen jotain todella mukavaa ja ei-liian räväkkää. Raskausmaha on kuitenkin mahoista paras! Sitä saa korostaa ja sen kasvusta nauttia. Älä siis uppoa harmauteen, vaan räisky kahden edestä (mukavan joustavissa vaatteissa)!

1. Tummansininen äitiysmekko laskeutuu kauniisti. 40 e, Mamalicious.

2. Nahkahousumaiset legginsit ovat tiukasta asenteestaan huolimatta mukavat päällä, 40 e, Mamalicious (kaupoissa lokakuussa).

3.  Puuvillasekoitteiset alushousut ovat naiselliset ja mukavan joustavat. Casabella Maternity, 35 e, Babyshop.

4. Luomupuuvillaisen trikooneulospaidan helman alle mahtuu muhkeakin maha. Kanto-paita, 69 e, Papu.

5. Hopeanhohtoinen kaunotar toimii odotusaikana reppuna, myöhemmin hoitolaukkuna. Mukana myös hoitoalusta. Tiba + Marl, Elwood Backpack Silver, 145 e, Babyshop. 

6. Maija Louekarin suunnittelema Rikkaruoho-kuosi tuo potkua selkeälinjaiseen trikoomekkoon, 79 e, Vimma.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Facebookin kirppisryhmät tekevät vauvakaman kierrätyksestä tosi helppoa. Ainakin periaatteessa. Vauvan lukijat paljastavat älyttömimmät FB-kirppis-oharinsa.

Facebook-kirppikset ovat mahtava keino vauvakaman metsästykseen. Shoppailla voi silloin, kun vauva nukkuu päikkäreitä, ja mikä parasta, ryhmiin voi jättää omia Halutaan ostaa -ilmoituksia. Vauvatavara vaihtaa omistaa pikkurahalla ja parhassa tapauksessa nouto tapahtuu naapurista.

Aina kaikki ei kuitenkaan mene ihan putkeen, selvisi Vauvan FB-kirppiskyselystä.  Vauvan lukijoita rassasi järjetön hinnoittelu, epärehelliset myyjät, hupivaraajat ja turhat kyselyt. Yksi ärsytys oli kuitenkin ylitse muiden – oharit. Niitä oli kokenut melkein jokainen kirppisveteraani.

Rahat saapuvat, noutaja ei

”Parhaat oharit oli, kun ostaja maksoi kiltisti, mutta ei koskaan noutanut pakettiaan. Eikä oikein meinannut antaa tilinumeroakaan rahojen palauttamiseksi, kun totesin neljän kuukauden säädön jälkeen, että laitan tuotteen uudelleen myyntiin.”

Aikakäsitys on joustava

”Joskus odotin työpäivän jälkeen työpaikallani 40 minuuttia hakijaa, joka ei koskaan saapunut. Sitten oli lähdettävä, koska toisen tavaran hakijan kanssa olin sopinut treffit meille kotiin, enkä halunnut myöhästyä. Odotuttaja oli närkästynyt, kun en voinut odottaa kauempaa. Kyseessä oli muutaman euron arvoinen tuote.”

”Eräs ostaja ilmoitti tulostaan, että 'tulen lauantaina iltapäivällä'. Tivasin tarkempaa aikaa useaan otteeseen. Kun aika koitti, ostajaa ei näkynyt. Annoin vielä toisen mahdollisuuden muutaman päivän päähän – ja hän teki uudet oharit. Siihen loppui kaupanteko. On tympeää vahdata kotona ja odottaa ostajaa, joka ei tulekaan.”

Lopulta kymmenen ”perun varauksen” -kommentin jälkeen vaikuttaa siltä kuin myytävässä tuotteessa olisi jotain vikaa.

”Kerran lähdin kuljettamaan paitaa 30 km päähän kotoani. Odotin ja odotin, laitoin myyjälle viestiä, mutta hän ei koskaan saapunut paikalle.”

Jono, joka katosi

”Myydessä tuotetta saattaa olla jonottamassa 10 ihmistä, mutta jokainen tekee oharit. Lopulta kymmenen 'perun varauksen' -kommentin jälkeen vaikuttaa siltä kuin myytävässä tuotteessa olisi jotain vikaa.”

Onnistuisiko viides yritys?

" Toisinaan noutoa on sovittu viidestikkin uudelleen, kun joka kerta oli ostajalla jokin syy, ettei pääsekkään.”

neveragain

FB-kirppis koettelee: ”Odotuttaja oli närkästynyt, kun en voinut odottaa kauempaa”

Vedin tuotteeni myynnistä, kun sen ensimmäisenä varannut ostaja oli kolme kertaa tehnyt oharit sen hakemisesta. Ketutti viettää iltoja kodin vankina, josko ostaja ilmaantuisi kuitenkin paikalle. Noin kuukauden päästä kehtasi vielä laittaa kyselyä, että onko laukku myyty. Tulisi hakemaan. Kas kummaa, en vastannut viestiin mitään. Annan kyllä ennen vaikka hyväntekeväisyyteen kuin kyttään turhaan tuntitolkulla noutajia.
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.