Aina näön heikkeneminen ei johdu ikääntymisestä. Joskus näkökyvyn palauttaa helppo hoito.

Minulla on aina ollut tarkka näkö. Lapsena näin vaivatta liitutaululle, aikuisenakin olen nähnyt ongelmitta, miten päin E:t terveydenhoitajan taulussa seisovat.

Nyt kun ikää on alkanut karttua – ei sitä nyt vielä mahdottomasti ole, mutta niin paljon, ettei naisen tarvitse sitä paljastaa – pilleri- ja kosmetiikkapurkkien tekstit ovat alkaneet uhkaavasti pienentyä.

Ja kun luen sängyssä kännykkää (tiedän, ei saisi), silmät alkavat hetken päästä harittaa, eikä pienen tekstin lukemisesta tule mitään.

Päätin, että nyt tämä tihrustaminen saa riittää, ja varasin ensimmäistä kertaa elämässäni ajan optikon näöntarkastukseen. Vähän kirpaisi. Lukulasien hankkiminen tuntui ajatuksena siltä kuin häviäisi Neiti Ajalle: elämä on ajanut ohitseni, tervetuloa vanhuus.

Perusteellisen tarkastuksen jälkeen optikko totesi, että minulla on hajataittoa. Lähinäköni on hieman heikentynyt, mutta ei niin paljon, että tarvitsisin vielä lukulaseja.

Sitten hän sanoi: Silmäsi taitavat olla aika kuivat. Oletko tullut ajatelleeksi, että silmien kuivuminen vaikuttaa myös näkökykyyn?

Heureka! Kuivasilmäisyydestä olin kärsinyt ennenkin mutta en ollut tajunnut, että se voi olla syynä myös sumeaan näköön.

Silmiä kuivattavat muun muassa näyttöpäätetyö, ilmastointi, tupakansavu sekä tuuli ja pakkassää. Myös imetyksen aikana oireet lisääntyvät.

Sain optikolta ohjeen kostuttaa silmiä viikon ajan silmätipoilla ja varata sen jälkeen uuden ajan. Tein työtä käskettyä ja huomasin jo pian, että uusi tarkastusaika on ihan turha: näin taas kuten ennenkin. Tervetuloa takaisin, ihana nuoruus!

Vinkkinä: Yksittäin ostettuina silmätipat tulevat melko tyyriiksi. Reseptillä tipat tulevat halvemmiksi. Ainakin monet työterveyslääkärit kirjoittavat reseptejä kolmen kappaleen pakkauksille. Kysäise omaltasi.

Lue lisää Hyvää päivää -palstan juttuja:

Näin käy, jos ottaa kännykän sänkyyn

Yllättävä konsti estää ihon kuivumisen

Tietoa:

Kuivat silmät eli kuivasilmäisyys

Marianne Rautanen on Meidän Perhe -lehden toimitussihteeri, jolla on keittiönkaapissa seitsemän pussia pähkinöitä ja joka yrittää sinnikkäästi löytää kosmeettisen avun mustiin silmänalusiin.

Hyvää päivää -palsta päivittyy torstaisin.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Odottajan ei todellakaan tarvita verhoutua mustaan kaapuun. Kuvat: valmistajat

Vaikka makeaa ei kannata ahmia kaksin käsin, odottajan on lupa hemmotella itseään tämän syksyn herkullisilla muotiuutuuksilla.

Odottaja kiskaisee helposti päälleen jotain todella mukavaa ja ei-liian räväkkää. Raskausmaha on kuitenkin mahoista paras! Sitä saa korostaa ja sen kasvusta nauttia. Älä siis uppoa harmauteen, vaan räisky kahden edestä (mukavan joustavissa vaatteissa)!

1. Tummansininen äitiysmekko laskeutuu kauniisti. 40 e, Mamalicious.

2. Nahkahousumaiset legginsit ovat tiukasta asenteestaan huolimatta mukavat päällä, 40 e, Mamalicious (kaupoissa lokakuussa).

3.  Puuvillasekoitteiset alushousut ovat naiselliset ja mukavan joustavat. Casabella Maternity, 35 e, Babyshop.

4. Luomupuuvillaisen trikooneulospaidan helman alle mahtuu muhkeakin maha. Kanto-paita, 69 e, Papu.

5. Hopeanhohtoinen kaunotar toimii odotusaikana reppuna, myöhemmin hoitolaukkuna. Mukana myös hoitoalusta. Tiba + Marl, Elwood Backpack Silver, 145 e, Babyshop. 

6. Maija Louekarin suunnittelema Rikkaruoho-kuosi tuo potkua selkeälinjaiseen trikoomekkoon, 79 e, Vimma.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Facebookin kirppisryhmät tekevät vauvakaman kierrätyksestä tosi helppoa. Ainakin periaatteessa. Vauvan lukijat paljastavat älyttömimmät FB-kirppis-oharinsa.

Facebook-kirppikset ovat mahtava keino vauvakaman metsästykseen. Shoppailla voi silloin, kun vauva nukkuu päikkäreitä, ja mikä parasta, ryhmiin voi jättää omia Halutaan ostaa -ilmoituksia. Vauvatavara vaihtaa omistaa pikkurahalla ja parhassa tapauksessa nouto tapahtuu naapurista.

Aina kaikki ei kuitenkaan mene ihan putkeen, selvisi Vauvan FB-kirppiskyselystä.  Vauvan lukijoita rassasi järjetön hinnoittelu, epärehelliset myyjät, hupivaraajat ja turhat kyselyt. Yksi ärsytys oli kuitenkin ylitse muiden – oharit. Niitä oli kokenut melkein jokainen kirppisveteraani.

Rahat saapuvat, noutaja ei

”Parhaat oharit oli, kun ostaja maksoi kiltisti, mutta ei koskaan noutanut pakettiaan. Eikä oikein meinannut antaa tilinumeroakaan rahojen palauttamiseksi, kun totesin neljän kuukauden säädön jälkeen, että laitan tuotteen uudelleen myyntiin.”

Aikakäsitys on joustava

”Joskus odotin työpäivän jälkeen työpaikallani 40 minuuttia hakijaa, joka ei koskaan saapunut. Sitten oli lähdettävä, koska toisen tavaran hakijan kanssa olin sopinut treffit meille kotiin, enkä halunnut myöhästyä. Odotuttaja oli närkästynyt, kun en voinut odottaa kauempaa. Kyseessä oli muutaman euron arvoinen tuote.”

”Eräs ostaja ilmoitti tulostaan, että 'tulen lauantaina iltapäivällä'. Tivasin tarkempaa aikaa useaan otteeseen. Kun aika koitti, ostajaa ei näkynyt. Annoin vielä toisen mahdollisuuden muutaman päivän päähän – ja hän teki uudet oharit. Siihen loppui kaupanteko. On tympeää vahdata kotona ja odottaa ostajaa, joka ei tulekaan.”

Lopulta kymmenen ”perun varauksen” -kommentin jälkeen vaikuttaa siltä kuin myytävässä tuotteessa olisi jotain vikaa.

”Kerran lähdin kuljettamaan paitaa 30 km päähän kotoani. Odotin ja odotin, laitoin myyjälle viestiä, mutta hän ei koskaan saapunut paikalle.”

Jono, joka katosi

”Myydessä tuotetta saattaa olla jonottamassa 10 ihmistä, mutta jokainen tekee oharit. Lopulta kymmenen 'perun varauksen' -kommentin jälkeen vaikuttaa siltä kuin myytävässä tuotteessa olisi jotain vikaa.”

Onnistuisiko viides yritys?

" Toisinaan noutoa on sovittu viidestikkin uudelleen, kun joka kerta oli ostajalla jokin syy, ettei pääsekkään.”

neveragain

FB-kirppis koettelee: ”Odotuttaja oli närkästynyt, kun en voinut odottaa kauempaa”

Vedin tuotteeni myynnistä, kun sen ensimmäisenä varannut ostaja oli kolme kertaa tehnyt oharit sen hakemisesta. Ketutti viettää iltoja kodin vankina, josko ostaja ilmaantuisi kuitenkin paikalle. Noin kuukauden päästä kehtasi vielä laittaa kyselyä, että onko laukku myyty. Tulisi hakemaan. Kas kummaa, en vastannut viestiin mitään. Annan kyllä ennen vaikka hyväntekeväisyyteen kuin kyttään turhaan tuntitolkulla noutajia.
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.