Kuva: Markko Taina

"Äitii, tuu auttamaan! Legoista puuttuu osia! Ja missä on Barbien saappaat?

Mitä enemmän kotona on kampetta, sitä enemmän on myös siivottavaa, huollettavaa ja stressiä. Hukassa olevien lelujen ja vaatteiden etsiskelyyn menee aikaa, ja niiden siivoaminenkin kestää. Ellei vanhempi vahdi vieressä, lelut tuupataan sängyn alle piiloon tai pikaraivataan kaapin perälle. Kohta niitä etsitään taas.

Tavaran kanssa tuskailuun menee aikaa ja energiaa, sillä emme ole oppineet elämään nykyisen tavarapaljouden kanssa. Lelujen ja vaatteiden tulvan hillitseminen pitäisi olla lapsille opetettava kansalaistaito siinä missä rahankäyttö tai ruoanlaitto. Silloin heidän ei tarvitsisi aikanaan painia samojen ongelmien kanssa kuin me nyt.

Lapselle voi opettaa tavarataitoja tavallisessa arjessa samoin kuin vaikka lautasmallia aterialla. Pienikin ymmärtää täyden hyllyn tai laatikon tekniikan: täyteen kaappiin ei mahdu uutta, ellei ensin luovu jostain vanhasta.

Olisiko tavarasta iloa jollekin toiselle?

Luopuminen on vaikeaa kaiken ikäisille, ellei luopumislihasta ole harjoitettu. Se harjaantuu, kun raivaa kaappeja säännöllisesti, vaikka keväisin tai aina ennen synttäreitä.

Lapsen kanssa kannattaa pohtia yhdessä, mihin tarpeettomaksi käynyt tavara päätyy luopumisen jälkeen. Olisiko siitä iloa jollekin toiselle? Tai jos roskis on tavaralle oikea osoite, miten se lajitellaan? Kotona voi myös olla laatikko, jonne lapsi voi oma-aloitteisesti viedä tarpeettomat, pieniksi jääneet tai rikkoutuneet kamppeensa.

Kun lapsi saa uuden tavaran, hänen kanssaan mietitään, miten siitä olisi mahdollisimman paljon ja pitkään iloa. Tavarataitoihin kuuluu, että osaa säilyttää, huoltaa ja korjata omaisuuttaan. Palapelillä ei tee mitään, jos siitä puuttuu palasia.

Uutta ostetaan ajatuksella ja tarpeeseen, ei pelkästä shoppailun ilosta. Tosin kun tietää hankkivansa tarpeellista, sopivaa ja oikeaan aikaan, ostamisesta voi nauttia hyvällä omallatunnolla.

Lapsi oppii tapansa aikuisen mallista.

Synttärilahjat, matkalta tuotavat tuliaiset. Tapoihimme kuuluu juhlistaa ja muistaa läheisiämme tavaralla. Koteihin virtaava esinetulva ei siis ole vain omissa käsissämme. Hyvää tarkoittavien isovanhempien toppuuttelu voi joskus tuntua vaikealta.

Lapsi oppii tapansa aikuisen mallista. Nyt voisi olla niin vanhempien kuin isovanhempienkin aika opetella uudenlaisia tapoja ja luoda uusia perinteitä.

Yhä uusien lelujen antamisen sijaan voimme näyttää lapselle, että lahja voi olla myös aineeton. Isovanhempia voi pyytää opettamaan lapselle käytännön taidon, jonka he osaavat hyvin. Merkkipäivänä voidaan mennä lelukaupan sijaan elokuviin tai kylpylään. Yhteisestä tekemisestä jää tavaraa pysyvämpi muisto."

Jenni Sarras julkaisi vuoden alussa kirjan Tavarataidot – arkijärjellä koti kuntoon. Hän kirjoittaa Arkijärki-blogissaan kierrättämisestä, kuluttamisesta ja raivaamisesta.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Täydellisessä vegemakaronilaatikossa on tuplasti ruuan parasta osaa, rapeaa kuorta. Tällä reseptillä kokkaat oman annoksen myös vauvalle.

Tosi rapea makaronilaatikko

6 annosta

25 min + 50 min

7 dl (400 g) täysjyvämakaronia

1 iso sipuli

2 valkosipulinkynttä

½ dl oliiviöljyä

2 tl kuivattua rosmariinia tai timjamia

1 pkt Härkistä (tai 400 g jauhelihaa, jos haluat tehdä lihaversion)

2 tl paprikajauhetta

2 rkl soijakastiketta

150 g juustoraastetta

Munamaito

1 l kauramaitoa tai tavallista

4 kananmunaa

½ tl mustapippuria

1 tl suolaa

Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Levitä leivinpaperi korkeareunaiselle uuninpellille. Keitä makaronia kymmenen minuuttia vähän ylipehmeäksi. Ota makaroneista neljännes erilleen pieneen uunivuokaan vauvaa varten.

Hienonna sipulit. Kuullota sipuleita paistinpannulla öljyssä muutama minuutti. Ota pari lusikallista sipulia erilleen vauvalle pieneen uunivuokaan makaronien joukkoon. Lisää pannulle Härkis, paprikajauhe ja soijakastike ja paista pari minuuttia.

Lisää huippureseptejä saat Koko perheen herkut -ruokakirjasesta, joka on myynnissä Lehtipisteissä kesän ajan.
Lisää huippureseptejä saat Koko perheen herkut -ruokakirjasesta, joka on myynnissä Lehtipisteissä kesän ajan.

Sekoita Härkis muiden kuin vauvan makaronien joukkoon ja levitä seos pellille.

Yhdistä maito ja munat ja mausta pippurilla. Ota neljännes erilleen vauvalle, mausta loput suolalla ja kaada ne pellille. Ripottele juusto pinnalle.

Lisää vauvan munamaito uunivuokaan makaronien ja sipulien päälle ja peitä foliolla. Vuoassa folion alla vauvan makaronilaatikko kypsyy pehmeäksi ja helposti syötäväksi.

Paista peltilaatikkoa uunin keskitasolla noin 50 minuuttia, pikkuvuokaa alemmalla tasolla. Pikkuvuokaan voi kertyä nestettä, mutta se tasaantuu, kun vuoka lepää hetken.

Resepti on julkaistu Koko perheen herkut -ruokakirjasessa.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Kun kolmas lapsemme syntyi, huomasin, että minullahan on vain kaksi kättä.

Tiesin jo raskausaikana, että kuopuksemme vauva- ja pikkulapsiaika ei tulisi olemaan samanlaista kuin kahden vanhimman lapsen kohdalla. Iltamme eivät kulu lähipuistoissa keinuen, vaan pikkuveli saa iltaisin nauttia lähimatkailusta auton takapenkillä kiitäen isompien sisarusten harrastuksista toisiin. 

Mutta siinähän tuo menee joukon jatkona, ajattelin. Mikäänhän ei todella kolmannen lapsen syntymän jälkeen muutu. Homma on tuttu. Konkareitahan tässä jo, vai mitä?

Mitä nyt auto jouduttiin vaihtamaan isompaan, koska turvaistuin, korokeistuin ja esiteinin peppu eivät mahtuneetkaan tilavan henkilöauton takapenkille.

Ja kolmas lapsi tarvitsikin yllättäen oman vaatekaapin, naulakon, hammasharjan paikan ja tuolin ruokapöytään. Raivasimme hieman.

Saunaan jonotamme, se kun on suunniteltu kahdelle isolle ja kahdelle pienelle tyypille.

Kuka saa nuolla vatkaimet? (Jep, niitä on vain kaksi.)

Sylissänikin on ollut aika ajoin vähän ahdasta. Kun pyydän lapsia ottamaan käsistäni kiinni, huomaan että minulla on vain kaksi kättä.

Kun kaikilla kolmella on asiaa samaan aikaan, jakelen vuorolappuja. Kuuntelevia korvia on perheessämme vain kahden aikuisen päässä.

Voisiko joku kertoa, kenen pissahätä on kovin? Ja kenellä on isoin jano? Kenellä on eka halivuoro? Ja kuka saa nuolla vatkaimet? (Jep, niitä on vain kaksi.)

Huom! Saarioisten perunasoselaatikko on tehty kahdelle lapselle.

Hotellit ja matkanjärjestäjät eivät tunne käsitettä kolmilapsinen perhe. Olemme muuttuneet kahdeksi eri yksiköksi kahdessa eri huoneessa. Melko kallista, sanoisin.

Suunnittelemme muuttoa isompaan kotiin. Koska joskushan se kolmaskin tarvitsee oman tilan tavaroilleen, leluilleen, läksyilleen. Olen harkinnut bajamajaa takapihalle, nimimerkillä taaperon ja esimurkun äiti.

Mutta joo, mikään ei ole muuttunut. Kolmas menee siinä kuin kaksikin.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Onko teillä ilmainen puistoruoka, kesäkerho koululla vai jotain muuta kivaa? Keräämme kuntien kesätarjonnasta jutun.

Koululaiset kotona, vanhemmat töissä. Mitä puuhaa keksitään? Monissa Suomen kunnissa on kouluikäisille järjestetty kesäksi ilmaista toimintaa. Esimerkiksi Helsingin kaupunki on tarjonnut kuumaa kesäruokaa helsinkiläislapsille jo 75 vuotta.

Kerro meille oman kuntasi, kyläsi tai kaupunkisi ilmainen kesäjuttu lapsille! Se voi olla leiri, tapahtuma, puuhanurkkaus, ohjattu liikuntahetki tai vaikka ilmaista uimaopetusta – mitä vain! Kokoamme vinkeistä jutun.

Toiminnan kuvaus? Milloin tarjolla? Kenelle suunnattu? Linkki tapahtumaan?Mistä lisätietoa?
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Näitkö jo tämän? #imomsohard-kaksikon uimapukuvideo paljastaa, miksi äidit eivät innostu kesän uusimmasta uikkarimallistosta.

 

 

Kysely

Milloin ostit uuden uikkarin viimeksi?

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.