Kun adhd-lapsi saa tukea varhain, oppii hän tulemaan toimeen erityispiirteensä kanssa.

Onko lähipiirissäsi adhd-lapsia? Saavatko he riittävästi hyvää hoitoa? Kaikki eivät saa, sillä adhd:n hoidossa on kirjavuutta ja eroja valtakunnallisesti.

Adhd on yleisin lasten neurologinen ongelma. Jokaiseen koululuokkaan mahtuu ainakin yksi adhd-lapsi. *Muokattu 3.2.2015

Kielteisyyden kierre poikki

Tärkeintä adhd-lasten hoidossa on havaita ongelmat ja tarjota tukea ajoissa, ennen kuin kielteinen minäkuva vaikuttaa lapsen elämänlaatuun.

– Lapsilla hyvän hoidon merkitys on suurin, koska heillä on koko elämä edessään. Jos lapsi saa jatkuvasti negatiivista palautetta, koulu menee huonosti ja kaverisuhteet epäonnistuvat, hänelle muodostuu itsestään kielteinen käsitys. Hyvä hoito katkaisee kielteisen kehän, sanoo lastenlääkäri Liisa Virkkunen Adhd-liitosta.

Adhd-lapsi on parhaimmillaan reipas, rohkea ja energinen. Riittävän varhaisella tuella ja kannustuksella lapsi voi löytää omat vahvuutensa ja oppia tulemaan toimeen vaikeuksiensa kanssa.

Oireet lievittyvät puolella aikuisikään mennessä niin, etteivät ne tuota enää merkittävää haittaa.

Mainettaan parempi lääkehoito

Apulaisylilääkäri Leena Pihlakoski TAYS/Pirkanmaan sairaanhoitopiiristä sanoo, että hoitoketjut ovat olemassa, mutta monessa paikassa hiertää, ja yhtenäisyys puuttuu.

– Ei-lääkkeellisistä hoidoista parhaat kokemukset on saatu vanhempainvalmennuksesta. Esimerkiksi Voimaperheet-ohjelma on verkkopohjainen ja edullinen. Silti jatkorahoituksen saaminen sille on vaikeaa.

Lääkehoito on adhd:n hoitomuodoista vaikuttavin, vaikka monet pitävät sitä vielä kirosanana.
– Noin 80 prosenttia adhd-potilaista hyötyy lääkehoidosta. Jo 7-vuotias pystyy kuvaamaan luotettavasti, mikä on lääkkeen hyvä puoli ja mikä huono, Pihlakoski sanoo.
Hoitamaton adhd on kallista elämänlaadun kannalta, mutta kallista myös taloudellisesti yhteiskunnalle, muistuttaa Liisa Virkkunen.

Mitä adhd on?

Adhd (attention-deficit/hyperactivity disorder) on aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö. Oireyhtymä voi näkyä keskittymisvaikeuksina, levottomuutena ja sosiaalisen vuorovaikutuksen ongelmina jokapäiväisessä elämässä.

Adhd:n taustalla voi olla perinnöllisiä tai raskauteen ja synnytykseen liittyviä tekijöitä. Myös synnynnäiset rakenteelliset ominaisuudet ja psykososiaaliset tekijät voivat vaikuttaa.

Miten adhd-lapsen elämää voidaan helpottaa?

  • Ympäristön tukitoimet yksilöllisten tarpeiden mukaisesti
  • Toimintaterapia, musiikkiterapia, sopeutumisvalmennuskurssit
  • Säännölliset elämäntavat, lääkehoito
  • Pienet ryhmäkoot ja erityisryhmät

Jos epäilet, että lapsellasi voisi olla adhd, ota yhteyttä terveyskeskuksen omalääkäriin, yksityislääkäriin tai koululääkäriin, joilta saat lähetteen tarkempiin tutkimuksiin.

Lisää tietoa aiheesta löydät Adhd-liiton sivuilta.

Vierailija

Adhd-lapsi tarvitsee apua ajoissa: "Hyvä hoito katkaisee kielteisen kehän"

Vierailija 04.02.2015 klo 09:33 adhd on lääketeollisuuden keksimä "sairaus". todellisuudessa sitä ei ole olemassa. se on vain nykyajan muotisairaus, josta lääketeollisuus hyötyy Olet väärässä. Nykyisen saatavilla olevilla tutkimusmenetelmillä voidaan ADHD todeta kliinisesti kuin tulehdus verikokeella. ADHD:hen on olemassa turvallinen ja testattu lääkitys (joka ei muuten ole amfetamiinia!) joka auttaa useimpia. Tietoa on saatavilla. Miksi sitten jotkut ihmiset levittävät näillä palstoilla...
Lue kommentti
Vierailija

Adhd-lapsi tarvitsee apua ajoissa: "Hyvä hoito katkaisee kielteisen kehän"

Todella asiallinen ja uskottava linkki. Ei edes yhtään sensaatiohakuinen. ;) (Sarkasmia) "ADHD-lääkkeiden kulutus tuplaantui lyhyessä ajassa - Fimealta myyntilupa uudelle lääkkeelle" Tieto lisääntyy joten diagnosointi lisääntyy, ja se on vain hyvä asia. Itse sain diagnoosin 3 vuotta sitten 27 vuotiaana, oltuani ensin koko aikuisikäni sairaslomilla ja erilaisissa kuntoutustutkimuksissa, joissa ei saatu selville ongelmieni syytä tiedon puutteen vuoksi. Vasta päästyäni kunnollisiin...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Odottajan ei todellakaan tarvita verhoutua mustaan kaapuun. Kuvat: valmistajat

Vaikka makeaa ei kannata ahmia kaksin käsin, odottajan on lupa hemmotella itseään tämän syksyn herkullisilla muotiuutuuksilla.

Odottaja kiskaisee helposti päälleen jotain todella mukavaa ja ei-liian räväkkää. Raskausmaha on kuitenkin mahoista paras! Sitä saa korostaa ja sen kasvusta nauttia. Älä siis uppoa harmauteen, vaan räisky kahden edestä (mukavan joustavissa vaatteissa)!

1. Tummansininen äitiysmekko laskeutuu kauniisti. 40 e, Mamalicious.

2. Nahkahousumaiset legginsit ovat tiukasta asenteestaan huolimatta mukavat päällä, 40 e, Mamalicious (kaupoissa lokakuussa).

3.  Puuvillasekoitteiset alushousut ovat naiselliset ja mukavan joustavat. Casabella Maternity, 35 e, Babyshop.

4. Luomupuuvillaisen trikooneulospaidan helman alle mahtuu muhkeakin maha. Kanto-paita, 69 e, Papu.

5. Hopeanhohtoinen kaunotar toimii odotusaikana reppuna, myöhemmin hoitolaukkuna. Mukana myös hoitoalusta. Tiba + Marl, Elwood Backpack Silver, 145 e, Babyshop. 

6. Maija Louekarin suunnittelema Rikkaruoho-kuosi tuo potkua selkeälinjaiseen trikoomekkoon, 79 e, Vimma.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Facebookin kirppisryhmät tekevät vauvakaman kierrätyksestä tosi helppoa. Ainakin periaatteessa. Vauvan lukijat paljastavat älyttömimmät FB-kirppis-oharinsa.

Facebook-kirppikset ovat mahtava keino vauvakaman metsästykseen. Shoppailla voi silloin, kun vauva nukkuu päikkäreitä, ja mikä parasta, ryhmiin voi jättää omia Halutaan ostaa -ilmoituksia. Vauvatavara vaihtaa omistaa pikkurahalla ja parhassa tapauksessa nouto tapahtuu naapurista.

Aina kaikki ei kuitenkaan mene ihan putkeen, selvisi Vauvan FB-kirppiskyselystä.  Vauvan lukijoita rassasi järjetön hinnoittelu, epärehelliset myyjät, hupivaraajat ja turhat kyselyt. Yksi ärsytys oli kuitenkin ylitse muiden – oharit. Niitä oli kokenut melkein jokainen kirppisveteraani.

Rahat saapuvat, noutaja ei

”Parhaat oharit oli, kun ostaja maksoi kiltisti, mutta ei koskaan noutanut pakettiaan. Eikä oikein meinannut antaa tilinumeroakaan rahojen palauttamiseksi, kun totesin neljän kuukauden säädön jälkeen, että laitan tuotteen uudelleen myyntiin.”

Aikakäsitys on joustava

”Joskus odotin työpäivän jälkeen työpaikallani 40 minuuttia hakijaa, joka ei koskaan saapunut. Sitten oli lähdettävä, koska toisen tavaran hakijan kanssa olin sopinut treffit meille kotiin, enkä halunnut myöhästyä. Odotuttaja oli närkästynyt, kun en voinut odottaa kauempaa. Kyseessä oli muutaman euron arvoinen tuote.”

”Eräs ostaja ilmoitti tulostaan, että 'tulen lauantaina iltapäivällä'. Tivasin tarkempaa aikaa useaan otteeseen. Kun aika koitti, ostajaa ei näkynyt. Annoin vielä toisen mahdollisuuden muutaman päivän päähän – ja hän teki uudet oharit. Siihen loppui kaupanteko. On tympeää vahdata kotona ja odottaa ostajaa, joka ei tulekaan.”

Lopulta kymmenen ”perun varauksen” -kommentin jälkeen vaikuttaa siltä kuin myytävässä tuotteessa olisi jotain vikaa.

”Kerran lähdin kuljettamaan paitaa 30 km päähän kotoani. Odotin ja odotin, laitoin myyjälle viestiä, mutta hän ei koskaan saapunut paikalle.”

Jono, joka katosi

”Myydessä tuotetta saattaa olla jonottamassa 10 ihmistä, mutta jokainen tekee oharit. Lopulta kymmenen 'perun varauksen' -kommentin jälkeen vaikuttaa siltä kuin myytävässä tuotteessa olisi jotain vikaa.”

Onnistuisiko viides yritys?

" Toisinaan noutoa on sovittu viidestikkin uudelleen, kun joka kerta oli ostajalla jokin syy, ettei pääsekkään.”

neveragain

FB-kirppis koettelee: ”Odotuttaja oli närkästynyt, kun en voinut odottaa kauempaa”

Vedin tuotteeni myynnistä, kun sen ensimmäisenä varannut ostaja oli kolme kertaa tehnyt oharit sen hakemisesta. Ketutti viettää iltoja kodin vankina, josko ostaja ilmaantuisi kuitenkin paikalle. Noin kuukauden päästä kehtasi vielä laittaa kyselyä, että onko laukku myyty. Tulisi hakemaan. Kas kummaa, en vastannut viestiin mitään. Annan kyllä ennen vaikka hyväntekeväisyyteen kuin kyttään turhaan tuntitolkulla noutajia.
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.