Kuvitus: Satu Kettunen

Niina Rapo halusi vain yhden lapsen, mutta alkoi empiä. Kasvaako ainoasta lapsesta itsekäs, tai onko äiti tässä se itsekäs?

Olen täynnä ylimaallista tarmoa. Ei haittaa, vaikka tukkani on likainen ja haisen vauvan puklulle. Uhoan hankkivani toisen lapsen heti perään.

Kolmen kuukauden kuluttua olen hermoraunio. Vauva itkee koliikkiaan. Ei, ei ikinä. Tiedän rajani. Se menee tässä.

Olen palannut järkiini ja entistäkin varmempi asian suhteen. Olen yhden lapsen vanhempi.

Poikani, se on kaihoa

Ennen hormonihuuruista hurmoshetkeä olin aina ollut täysin varma, että hankin korkeintaan yhden lapsen. Neljästä sisaruksesta vanhimpana minun tarpeeni olivat mielestäni jääneet pienempien sisarusten jalkoihin.

Omalle lapselleni halusin antaa kaiken minusta liikenevän hyvän. Hänen ei tarvitsisi jakaa huomiotani kenenkään kanssa. Hän olisi minun lempilapseni.

En ollut varautunut, että päätöstäni koeteltaisiin.

Kun lapseni istui hiekkalaatikolla yksin lelukasansa keskellä, sydämeni särkyi. Hänellä oli paljon millä leikkiä, mutta hän olisi kaivannut jotakin muuta: leikkikaverin. Välillä hän taapersi isompien lasten perässä eikä ymmärtänyt, miksi hänestä ei kiinnostuttu.

Onnellisimmillaan poika oli sukulaisten luona, suuressa lapsikatraassa. Kun palasimme sieltä tyhjään, hiljaiseen kotiimme, lasta alkoi itkettää. Hän kertoi hapuillen oudosta tunteestaan. Jouduin sanoittamaan sen lapselle: se on surua, kaihoa ja kaipausta, yksinäisyyttäkin.

Kun lapsi töni pienempiään, tunsin syyllisyyttä siitä, että hänellä ei ollut kotona ketään tönittävää.

Voinko päättää näin?

Lapsi meni päiväkotiin. Kun hoitaja ohimennen sanoi, että poika ei vielä oikein osaa jakaa lelujaan, luulin tietäväni syyn. Syy oli mielestäni minussa ja siinä, että en halunnut toista lasta, jonka kanssa lelut olisi pakko jakaa.

Kun lapsi yhden kerran töni pienempiään, tunsin syyllisyyttä siitä, että hänellä ei ollut kotona ketään tönittävää.

Mietin, jäikö lapseni minun takiani vaille tärkeimpiä sosiaalisia suhteita ja ymmärrystä toisista ihmisistä. Olenko minä valintani kanssa itsekäs, tai kasvaako lapsestani väkisinkin itsekäs?

Ja silti olin tehnyt päätöksen. Poikani kasvaisi ainoana lapsena. Mutta voiko sellaista päätöstä tehdä? Kysyn sitä nuorisopsykologi, psykoterapeutti Ilona Joutsamolta.

Joutsamo lohduttaa minua. Hän sanoo, että toista lasta ei kannata hankkia vain suojautuakseen syyllisyydeltä siitä, että lapsi jää ilman sisaruksia.

– Vanhemmilla on oltava voimavaroja ja halua huolehtia myös toisesta lapsesta. Se on tärkeää sekä ensimmäisen että mahdollisen toisen lapsen kannalta, Joutsamo sanoo.

Hän sanoo myös muuta minulle tärkeää. Sen, että vain yhden lapsen haluaminen ei ole itsekkyyttä.

– Vanhempien on hyvä selvittää itselleen, miksi haluttu lapsiluku on se, mikä on. Toisinaan vanhemmat kokevat, että eivät fyysisesti tai psyykkisesti jaksa toisen lapsen aiheuttamaa rasitusta. Myöskään parisuhde ei aina kestä.

Ainoan lapsen syndrooma

Ainoan lapsemme jokaista taitoa ja virstanpylvästä on juhlittu: hampaanlähtöjä, pyöräilyn oppimista, metrin pituiseksi kasvamista ja lukemista ilman tavuviivoja.

Poikani on saanut laastarin jokaiseen nirhaisuunsa. Hänelle riittää aikaa ja huomiota.

Poikamme jalkapalloharrastusta on oltu tukemassa usein kahden vanhemman voimin. Hän on saanut laastarin jokaiseen nirhaisuunsa. Hänen eeppiset lohkaisunsa on kirjoitettu ylös ja vauvakirja täytetty huolellisesti. Hänelle on riittänyt aikaa ja huomiota.

Psykologi, aikansa kasvatusasiantuntija G. Stanley Hall puhuisi ainoan lapsen syndroomasta. Hall väitti 1800-luvulla, että ainoana lapsena kasvaminen on jopa sairaudeksi määriteltävä tila. Vaikka lukuisat tutkimukset ovat tyrmänneet teorian myöhemmin, väitteet ainoista lapsista hemmoteltuina ja itsekkäinä elävät edelleen.

Minä en haluaisi uskoa tätä. Etsin selkeää vastausta, ja onneksi löydän.

Psykologian tohtorin, Helsingin yliopiston tutkijan Taina Laajasalon mielestä ainokaisen asemassa on myös paljon hyvää. Hän kertoo Ylen nettisivuilla, että ainoa lapsi saa yleensä vanhemmiltaan enemmän aikaa ja resursseja kuin lapset, joilla on sisaruksia. Jos ainoina lapsina ja sisarusparvessa kasvaneiden sosiaalisissa taidoissa joitain eroja löytyy, ne tasoittuvat usein nuoruusikään mennessä, Laajasalo kirjoittaa.

Ainoita lapsia tutkineen yhdysvaltalaisen tutkijaprofessorin Toni Falbon mukaan ainoilla lapsilla on parempi itsetunto. He myös saavuttavat enemmän, jos katsotaan esimerkiksi akateemisia saavutuksia. Ainoan lapsen asema ei tutkimusten mukaan ole keskeinen tekijä myöskään narsistisen persoonallisuuden synnyssä.

Ei paineita, paras lapseni

Tällainen tieto huojentaa minua. Mielelläni ajattelisin, että ainoana lapsena kasvamista ei tarvitsisi miettiä sen enempää, mutta niinkään ei ole.

Luen Taina Laajasalon kirjoittamaa artikkelia pidemmälle. Yhden lapsen vanhempien on hyvä pohtia omaa rooliaan ja ainoaan lapseensa kohdistuvia odotuksia, Laajasalo jatkaa. Hän kirjoittaa, että vanhempien on muistettava, että yhden lapsen perheissä kukaan muu ei ole jakamassa vanhempien odotuksia.

”Vaikka odotukset eivät olisi ylimitoitettuja, lapsi tajuaa, että hän on yksin vastaamassa niihin. On hyvä miettiä, miten odotuksia viestitetään lapselle ja miten vaativaksi hän ne kokee”, Taina Laajasalo kirjoittaa.

Poikani ei tarvitse olla paras koulussa tai jalkapallossa. Hän on silti aina paras lapseni.

Poikani niskaan ei ole sälytetty suuria odotuksia, siitä olen aika varma. Hänen ei tarvitse olla paras koulussa tai jalkapallossa, hän on silti aina paras lapseni. Jos minusta ei tule ylioppilaan äitiä tai isoäitiä niin sitten ei.

Sitä olen pohtinut, olenko huomaamattani odottanut häneltä liian ”aikuista” keskustelua. Olemme viettäneet paljon aikaa kahdestaan, ja poikani on aina ollut hyvä keskustelija. Joku voisi sanoa sitä pikkuvanhaksi piirteeksi.

Pitäähän niitä nyt kaksi olla

Muut ihmiset, tutut ja tuntemattomat, ovat pitäneet huolen siitä, etten ole voinut tuudittautua päätökseeni yhdestä lapsesta.

”Pitäähän lapsia nyt ainakin kaksi olla”, iäkäs nainen jutteli minulle linja-autossa. ”Milloin poikanne saa pikkusisaren?” kysyi kaveri juhlissa.

Minun korvissani muiden perheiden sisarussuunnittelu on kuulostanut toisinaan koirien pentutehtailulta. Se lähes sotii elämänkatsomustani vastaan. Miten lapsen tuloa voi ensinnäkään tarkasti suunnitella?

Olin tyytyväinen, että lapseni oli terve ja kaikki oli sujunut suhteellisen hyvin. Todennäköisyyslaskelmieni perusteella seuraava kerta ei voisi sujua yhtä ongelmitta – ja toiset suunnittelivat kokonaista katrasta.

Ihailin suurperheen vanhempien tarmoa, mutta myös kummeksuin luottoa omiin voimiin ja maailman tilaan.

Silti eri suunnilta minulle tarjottu kahden lapsen politiikka sai minut yhä uudelleen syviin pohdintoihin. Joka kerta päädyin samaan: yksi lapsi on minulle juuri hyvä.

Poikani sen sijaan kaipasi ja pyysi sisaruksia vielä senkin jälkeen, kun me vanhemmat olimme eronneet.

Sosiaalisia taitoja voi harjoitella

Päätös yhdestä lapsesta ei poistanut haikeutta ja pienen lapsen kaipuuta. Välillä olen itkenyt lapseni varttumista ja vauvojen ihanuutta.

Vaikka pikkuveljen syntymä oli minulle lapsena suuri kriisi, en voi väittää, etteikö hän olisi opettanut minua paljon.

Mietin myös sisaruksiani. Niin rasittavia kuin he ovatkin, en luopuisi heistä mistään hinnasta. Vaikka pikkuveljen syntymä oli minulle lapsena suuri kriisi, en voi väittää, etteikö hän olisi opettanut minua paljon.

Psykologian tohtori Taina Laajasalon mukaan sisarussuhde tarjoaa lapselle hyviä tilanteita harjoitella monia tärkeitä asioita. Sisarusten kesken tulee väkisin harjoiteltua neuvottelua, oman vuoron odottamista, riitelyä ja sopimista sekä mustasukkaisuuden tunteita.

Nuorisopsykologi Ilona Joutsamo taas kertoo minulle, että lapsi voi kaivata sisarusta, jolle näyttää taitoja ja temppua. Sisarusta, jonka kanssa jakaa asioita.

Asiantuntijat sanovat kuitenkin myös sen, että samoja asioita voi harjoitella myös muissa ihmissuhteissa kuin sisarussuhteissa. Eikä opettelu rajoitu vain lapsuuteen.

– Jos ainoa lapsi on ulospäinsuuntautunut ja kaipaa paljon virikkeitä, hänen kanssaan voi hakeutua erityisen paljon muiden ihmisten pariin, Joutsamo neuvoo.

Näin minä olen toivonut ja järkeillyt. Poikani vuoksi olen pitänyt kiinni ystäväpiiristäni, johon kuuluu paljon monilapsisia perheitä.

Poika tapaa myös serkkukatrastaan usein ja niin pitkän aikaa, että ehtii saada mittansa täyteen.

Ah, mikä ihana rauha

Poikani on nyt 13-vuotias. Hän on oppinut näkemään hyvät puolet ainoana lapsena olemisesta. Kun kysyn häneltä asiasta, hän sanoo olevansa iloinen, että osaa tehdä asioita yksinkin. Hän nauttii siitä, että elämä on vapaata eikä hänen tarvitse aina miettiä pienempiä.

Heti perään hän kuitenkin sanoo, että ryhmät ovat hänelle tosi tärkeitä. Hänen ryhmänsä ovat perheen lisäksi koulussa, jalkapallossa, kavereissa ja sukulaisissa.

Viimeksi, kun palasimme kotiin ystäväporukan juhlista, poika huoahti kotieteisessä: Ah, mikä ihana rauha! Hän otti kirjan, minä läppärin. Olimme hiljaa yhdessä.

Päätös oli oikea. Olen yhden lapsen äiti. Silti on yksi asia, joka itkettää.

Nyt olen varma, että päätökseni oli minulle oikea. Olen yhden lapsen äiti. Silti on yksi asia, jota en voi ajatella itkemättä. Kuka poikani vierellä on, kun itse en enää ole?

Kun poikamme joskus seisoo meidän vanhempien haudalla, toivon, että hänellä on sisarusten puutetta korvaamassa jokin muu perhe. Vaikka salibandyjoukkue. Tai kämppäkaveri, tai elämänkumppani.

En tiedä, korvaako mikään täysin perhettä ja sukua, mutta niin minä toivon. Niin poikani kuin monien muidenkin puolesta. Noin joka kymmenes lapsi Suomessa jää ainoaksi lapseksi.

Meidän Perhe 6/16

Vierailija

Yksi ja ainoa – onko itsekästä haluta vain yksi lapsi?

Vierailija kirjoitti: Luonne jäi itsekkääksi, kun ei koskaan tarvinnut jakaa. Ei tarvinnut neuvotella katsottavasta leffasta, jakaa karkkipussia tai viimeistä limsaa tai auton takapenkkiä tai isän kainaloa. Kaikki oli aina minun, minun, minun. Kärsin siitä todella edelleen. . Sulla on aika romantisoitu käsitys useamman lapsen toiminnasta. Ei siinä lasten kesken mitään neuvotella, kyllä se menee niin, että isompi ja vanhempi/vahvempi määrää, vaikkapa mitä leffaa katsotaan. Se pienin on aika...
Lue kommentti
Vierailija

Yksi ja ainoa – onko itsekästä haluta vain yksi lapsi?

Itse olen monilapsisesta perheestä, hyvä ystäväni on ainokainen. Ei pidä lainkaan paikkansa, että hän olisi hemmoteltu tai ei osaisi ottaa muita huomioon. Päinvastoin, tuntuu, että itse olen katraan nuorimpana joutunut aina tappelemaan kaikesta ja taistelemaan osuudestani, mikä on johtanut siihen, että jos jotain saan, pidän siitä kynsin ja hampain kiinni, enkä missään tapauksessa jaa kenenkään kanssa mitään. Ystäväni on valmis jakamaan suunnilleen kaiken. Tämä ainokainen ystävä on myös...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Maria Veitola on väärässä paikassa väärään aikaan. Eniten maailmassa hän tarvitsisi apulaisen, joka auttaisi muistamaan neuvolat, hammaslääkärit ja sadevaatteet.

 

Puhelimeni piippaa taskussani juuri, kun astun äitini ja poikani kanssa Korkeasaaren lauttaan. Näen näytöllä kalenterimuistutuksen kummitytön syntymäpäivistä, jotka alkavat juuri sillä hetkellä, vajaan tunnin automatkan päässä. Meillä ei ole autoa. Meillä on lautta, joka on menossa väärään paikkaan.

Voi helvetin helvetti. Kuinka saatoinkaan unohtaa! Mietin paniikissa, minkä hyvän meriselityksen tähän hätään keksisin. Mutta kun sössii, on parasta (ja kivuliainta) olla rehellinen.

Lähetän anteeksipyyntöviestin, joka ei tietenkään auta mitään. Kummityttöni todennäköisesti kestää oharini paremmin kuin minä. Oma fiilikseni sen sijaan on pilalla. Miksi minulla ei pysy pakka kasassa?

 

Meillä on venyvä ja vanuva remontti ja muovikassielämä, jossa siirrymme väliaikaiskodista toiseen. Eivät pelkästään tavarat vaan myös ajatukset ovat ympäri kaupunkia. Minulla on freelancerin työ, jossa on monta projektia ja aikataulua. Eniten maailmassa tarvitsisin apulaisen, jotta selviäisin tästä kaikesta, jota kutsutaan arjen hallinnaksi.

Minä olen se äiti, joka ei muista varata aikaa neuvolaan tai hammashoitolaan.

Minä olen nimittäin se äiti, joka unohtaa lapsensa kumisaappaat johonkin Luoja yksin tietää mihin. Minä olen se äiti, joka ei muista varata aikaa neuvolaan tai hammashoitolaan. Minä olen se äiti, jolla ei ole koskaan mukana välipalaa, juotavaa, vaihtovaatteita, huulirasvaa tai edes nenäliinaa.

Eikä sadevaatteita, kun jatkamme retkeämme ja säätiedotuksen lupaama sade alkaa heti. Ainakaan eläintarhassa ei ole ihmistungosta. Eikä auki olevia kahviloita, joista saisi lapselle luvatun korvapuustin ja mummolle lämmittävän punaviinin.

 

Kipitämme kiihtyvässä sateessa aitaukselta toiselle ja yritämme saada lapsen innostumaan nurkissa piileskelevistä karvamytyistä. ”Katso, se on leijona. Tuolla kauimmaisen puun luona, ison kiven takana. Kulta, näetkö? Ihan pikkuisen näkyy sen harmaata takapuolen karvaa tuolla kaukana.”

Seisomme läpimärkinä sateessa vaikka olisi mukavampaa syödä herkkuja syntymäpäivillä.

Lapsi innostuu eniten kaneista. Seisomme läpimärkinä sateessa katsomassa nukkuvia kaneja. Olisi paljon mukavampaa olla syömässä herkkuja syntymäpäivillä. Mutta koska olen toivoton tapaus, hytisemme paikassa, jossa paleleville ja nälkäisille ei tähän aikaan päivästä ja vuodesta myydä kuin jäätelöä.

”Äiti, miksi et ole ottanut mukaan sadevaatteita?” lapsi kysyy. Onneksi hän ei itke kuten päiväkodissa, kun en ollut muistanut hankkia sisätossuja. ”Miksi äiti, miksi?” hän ulvoi, ja minä vastasin niin kuin nytkin: ”Koska kovalevyni on täynnä.”

 

Lupaan lapselle korvapuustin, kun palaamme märkinä kaupunkiin. Mutta kahvilasta, johon päädymme, on pullat loppu.

Äidilleni lupaan lasillisen punaviiniä, kun pääsemme kotiin. Kotona muistan, etten ostanut punaviiniä.

Yritin kyllä, mutta Alkon kassalla huomasin, että olin jättänyt lompakkoni kotiin. Se oli se sama päivä, jolloin unohdin lapsen repun raitiovaunuun ja avaimet kotiin.

Meidän Perhe 10/2016

Maria Veitola on 43-vuotias toimittaja, jonka perheeseen kuuluvat mies ja keväällä 2012 syntynyt poika Taisto. ”Mennään nyt reippaasti”, on ehkä yleisin lause, jonka Maria pojalleen sanoo.

Vierailija

Maria Veitolan kolumni: Miksi minulla ei pysy pakka kasassa?

Miksi kaikki on suoritettava, onnistuttava...? Miksi pieni lapsi pitää viedä hirveässä kiireessä Korkeasaareen vaikka hädin tuskin selviää omista töistään? Eikö vapaapäivänä herättyään voisi miettiä: mihin minulla on tänään aikaa ja resursseja. Lapsi on varmasti tyytyväisempi leikkipuistopäivään oikeissa vaatteissa ja välipalalla kuin litimärkänä hienossa paikassa, josta voi sitten vanhempi brassailla kavereille. Marian arki vaikuttaa ahdistavalta. Kannattaisi arvottaa, mikä todella on tärkeää.
Lue kommentti
Kiki

Maria Veitolan kolumni: Miksi minulla ei pysy pakka kasassa?

Toinen puoli tässä on olla se vanhempi, joka miettii ja murehtii koko ajan ja joka hetki. Minä olen luontainen sellainen: jatkuva murehtija ja huolenpitäjä. Ohitan itseni ja pidän koko ajan huolta muista. Koskaan ei meiltä mieheni lapset lähde ilman eväitä, urheilukamoja, tehtyjä läksyjä, ladattua kännykkää tms. Katson vielä lähtiessä, että sateenvarjot toimivat vaikka luvattu on aurinkoista säätä ja varmistan vielä, että avaimet on mukana molempiin kotiin. Oven mentyä kiinni tekstaan vielä,...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Listasimme seitsemän kiinnostavinta isyysblogia. Varoitus – näihin jää koukkuun!

1. Havaintoja parisuhteesta

Suosittu vauva.fin bloggari Sami kirjoittaa parisuhteesta ja isyydestä rehellisesti ja kainostelematta. Hän käsittelee esimerkiksi uusperheen vaiettuja tunteita ja siitä, miten paljon lastaan rakastaa ja ikävöi. Tekstit itkettävät, naurattavat ja koskettavat, hyvin monia.

2. #noljakanfaija

Joensuun Noljakasta kotoisin olevan Anssin blogista voi seurata ensimmäistä kertaa isäksi tulevan arkea. Mitä isän päässä liikkuu (loputtomilla) vaunukävelyillä? Miten hän pärjää kotona kahdestaan äitiään suunnattomasti ikävöivän riiviön kanssa? Miltä unen puute oikeasti tuntuu? Blogi sopii etenkin esikoistaan odottaville.

3. Lellivauva

Lellivauva kertoo yrittäjän selviytymistaistelusta vauvan, vaimon ja työelämän ristipaineessa. Blogin kirjoittaja Peter viettää miesaikaa, mikä ei pääty hyvin, ja vertailee eri kantoreppujen teknisiä ominaisuuksia. Ei se ole helppoa miehelläkään – varsinkaan jo haluaa olla kaikessa täydellinen.

4. Heikki Leppimäki

Heikki on yhdistelmäajoneuvon kuljettaja, koti-isä ja imetysaktivisti, jota huolestuttaa neuvoloiden imetysohjauksen kirjava taso. Hänen mielestään miehet ovat nössöjä, koska eivät uskalla olla sellaisia vanhempia kuin haluaisivat, ja lastenvaatteiden brändimerkit uranuurtajia, koska ovat tuoneet kuviointimallit uudelle aikakaudelle.

5. Isyyspakkaus

Tommi aloitti pitämään Isyyspakkaus-blogiaan neljä vuotta sitten, ennen varsinaista isyysblogi-buumia. Kokemus ja ammattitaito näkyvät: tekstit toimivat ja kuvat ovat upeita. Viime aikoina blogissa on listattu kiitollisuuden aiheita, käännytty vatsalleen ja maisteltu porkkanaa.

6. Lattepappa

Lattepappa on koulutukseltaan lastentarhanopettaja ja hoitaa nyt  kotona alle vuoden ikäistä pojuaan. Hän päivittää blogiaan säännöllisesti ja kertoo kuulumisia neuvolareissulta, uimahallista tai treffeiltä vaimon kanssa. Blogissa on paljon kuvia, joista pääsee kurkistamaan isän arkeen ja ihailemaan suloista poikaa.

7. Kasper Diem

Kasperin blogitekstit ovat jo ilmiö, johon törmää usein somessa. Kasper Diem ei ole pelkkä isyysblogi mutta se on myös sitä. Vuoden vauvan kehitystä on mielenkiintoista seurata, vaikkei vauva enää olekaan vauva.

Mitä isyysblogia sinä seuraat? Kerro kommenteissa suosikkisi!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Kun perheeseen tulee toinen lapsi, esikoinen kokee saaneensa kilpailijan ja uhkan, kirjoittaa Toisenlaiset äidit -ohjelman psykologi Leea Mattila.

Kumpi meistä äidin pieni lempilapsi on? Kenen hiukset ovat pellavaa ja kultaa? Näin laulaa Laura Närhi ja kuvailee hienosti lapsen tarvetta olla erityinen ja rakastettu. Se tarve korostuu, kun perheeseen tulee toinen lapsi.

Usein kilpailuvietti on tyypillisempää esikoisille kuin kuopuksille.

Esikoiselle täydellisestä ainokaisuudesta sisaruuteen siirtyminen on suorastaan loukkaus. Se herättää lapsessa paljon ristiriitaisia tunteita ja pelkoa vähempiarvoisuudesta. Ei ole ihme, että lapset taistelevat niin kiihkeästi ollakseen ensimmäisiä tai parhaita.

Usein tuntuu, että kilpailuvietti on tyypillisempää esikoisille kuin kuopuksille. Se ei ole sattumaa.

Hups, osuiko pikkuauto veljen kasvoihin?

Hupsista, kokeilitko hampaitasi vauvan käteen? Osuiko pikkuauto veljen kasvoihin? Näin voi käydä. Toisinaan esikoinen kysyy, voisiko roska-auto viedä vauvan pois.

Nämä kaikki kertovat samasta asiasta: lapsen sisäisessä maailmassa sisarus on kilpailija ja uhka. Kun nämä tilanteet raivostuttavat vanhempaa, on tärkeää muistaa yksi viisaus: tunteiden salliminen ja ymmärtäminen on eri asia kuin tekojen hyväksyminen.

Lapsen sisäisessä maailmassa sisarus on kilpailija ja uhka.

Toisinaan esikoinen voi vauvan synnyttyä vaikuttaa itsenäiseltä ja pärjäävältä, eikä kenties näytä reagoivan sisaruksen tuloon mitenkään. Ehkä hän jopa tarkkailee valppaasti aikuisten tunnetiloja ja vauvan huutaessa lähtee omaan huoneeseensa legojen pariin. Aikuinen taas ilahtuu ja kehuu reippaudesta ja kiltteydestä.

Lapsen tunteiden ilmaisu voi kuitenkin olla pettävää.

Kiltisti käyttäytyvä lapsi saattaa jäädä vaikean asian kanssa yksin.

Omien tarpeiden sivuuttaminen ja tunteiden vaimentaminen eivät taltuta harmin aiheuttamia kehon stressireaktioita, kuten  sympaattisen hermoston aktivoitumista. Kiltisti käyttäytyvä lapsi saattaa jäädä vaikean asian kanssa yksin.

Hankalien ja kurjien tunteiden näyttäminen on lapsille hyväksi. Kiukku tai käytöksen taantuminen kutsuvat aikuisen lapsen viereen, ja hyvä niin. Vanhemman ja viisaamman apu kehittää lapsen aivoja ja rikastaa tunne-elämää.

Kun annat lapsen kiukun tulla ja olet läsnä, opetat hänelle, että tästä selvitään. Yhdessä.

Lue lisää Leean kolumneja täältä.

Näin autat isosisarukseksi tullutta lasta

  1. Ota lapsi mukaan hoitamaan vauvaa ja kehu uusista vauvanhoitotaidoista. Näytä hänelle, että isomman roolista voi nauttia.
  2. Isomman lapsen on tärkeää saada myös olla vielä pieni. Salli mahdollinen taantuma – lapsi palaa kyllä vähitellen takaisin ikätasolleen.
  3. Vaali hoivaa, iloa ja leikkisyyttä, jotka viestittävät lapselle hänen olevan tärkeä ja rakastettu ja lujittavat suhdettanne.

Leea Mattila on lapsen ja vanhemman suhteeseen erikoistunut psykologi. Hän työskentelee omassa Psykologipalvelut MindLink -yrityksessään ja on asiantuntija Livin Toisenlaiset äidit -ohjelmassa. Liv ja vauva.fi kuuluvat Sanoma-konserniin.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Lapsi tarvitsee kokemuksen siitä, että hän on rakastettu. Näin kerrot sen hänelle päivittäin.

Power of Positivity -sivu listaa asioita, joita vanhempi voi sanoa lapselle osoittaakseen, että rakastaa häntä.

1. Rakastan sinua

Rakkauden sanominen on kaiken perusta. Et voi sanoa tätä lapsellesi liian usein, isommallekaan. Samalla opetat, että tunteista puhutaan ääneen. Se on hyvä taito.

2. Tulen iloiseksi, kun sinä…

Ota lapsi kiinni hyvänteossa. Kun kerrot, mikä menee hyvin, vahvistat toivottua tapaa toimia.

3. Teet minut onnelliseksi

Näytä onnesi: lapsi saa tuntea, että on arvokas. Aikuisen onni ei silti ole lapsen vastuulla. Hän saa olla myös hankala tai kiukkuinen.

4. Olen ylpeä sinusta

Uusien asioiden opettelu vaatii rohkeutta. Kannusta lasta yrittämään, ja ole ylpeä yrittämisestä, ei vain lopputuloksesta.

5. Olet ainutlaatuinen

Jokaisella lapsella on omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Juuri siksi he ovat niin rakkaita. Näytä lapselle, että hän on hyvä juuri sellaisena kuin on.

6. Luotan sinuun

Luottamus herättää luottamusta ja halua yrittää. Lapsilla on vahva halu toimia oikein. Vanhempi näyttää, että huomaa tämän.

7. Uskon sinuun

Opeta sinnikkyyttä, että luovuttaa ei heti kannata. Lapsi tarvitsee rohkaisua: Vanhemman tehtävä on olla lapsensa puolella.

8. Olen kiitollinen sinusta

Kerro, miksi olet kiitollinen lapsestasi juuri tänään.

On kiva tapa vaikkapa listata iltapalapöydässä asioita, jotka olivat hyviä tänään. ”Parasta päivässä oli se, kun teimme palapelin yhdessä. Ja että minulla on niin ihana murunen.”

+ rakastava kosketus

Osaatko kertoa lapselle ilman sanoja, että rakastat? Lue psykologi Leea Mattilan kolumni aiheesta.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.