Säästä aikaa ja päästä irti turhasta: lue 18 vinkkiä!

 • Luovu turhasta hiusten näpertelystä. Leikkauta hiuksiisi kaunis malli, jonka laittamiseen ei hyvillä aineilla tuhlaannu aikaa muutamaa minuuttia kauempaa.
 • Vähennä shoppailua. Osta kaikki kauden vaatteet yhdellä kertaa, jotta ostoksilla ei tarvitse juosta joka lauantai. Hyviä lastenvaatteita saa myös nettikaupoista ja postimyynnistä. Hanki itsellesi vaatteita, joita kaikkia voit yhdistellä toisiinsa.
 • Luovu turhasta tavarasta. Harvenna tavaraa ympärilläsi kotona, työpaikalla ja autossa. Puhdista jokaisen huoneen jokainen kaappi, laatikko ja hylly keittiötä unohtamatta. Käy läpi jokainen tavara ja mieti, onko sillä minulle mitään käyttöä. Ota myös lapset mukaan siivoustalkoisiin ja käy heidän kanssaan läpi lastenhuoneen lelut.
   
 • Vietä kotilomaa. Kotiloma on hyvä tapa aloittaa elämän yksinkertaistaminen. Lomalla voi hankkiutua eroon turhasta roinasta ja helpottaa siten siivousta. Loman voi myös viettää opettelemalla joutenoloa ja tehdä asioita, joihin ei ole ollut aikaa, kun olet ollut niin harvoin kotona.
 • Siivoa vähemmän. Jokainen perhe määrittelee itse siisteystasonsa eikä kotia kannata verrata naapuriin. Hanki kuviollisia, kirjavia mattoja, joissa lika ei näy niin hyvin. Jos et kestä sotkua, palkkaa siivooja. Kun hyödynnät kotitalousvähennyksen, kustannukset jäävät kohtuullisiksi.
 • Minimoi pyykin määrä. Hanki tummia, kuviollisia vaatteita, joissa lika ei näy hyvin. Totuta lapset siihen, ettei vaatteita vaihdella päivittäin. Vaihda lakanat vain joka toinen viikko.
 • Luovu turhista ylitöistä. Mieti, miksi joudut tekemään ylitöitä. Opettele hyväksymään, ettei aina voi pyrkiä täydellisyyteen. Venyvätkö päivät, koska sinun on vaikea keskittyä töihisi? Silloin kannattaa pohtia, miten työoloja voisi kohentaa. Selvitä mahdollisuutesi lyhentää virallisesti työaikaa. Kotiäidinkin kannattaa joskus miettiä, voisiko omia vaatimuksiaan kohtuullistaa.
 • Tee not to do -listoja. Jos kalenteri on aina täynnä, ala laatia listoja asioista, jotka eivät ole aivan välttämättömiä. Mieti ainakin kolme asiaa, jotka voit unohtaa ilman, että siitä on vahinkoa kenellekään. Entä mitä asioita voit hyvin siirtää?
 • Ponnistele vähemmän. Meidät on kasvatettu uskomaan, että jos jokin ei suju, on tehtävä enemmän töitä ja yritettävä aina vain enemmän. Ponnistelu läpi harmaan kiven ei aina ole järkevää. Opettele erottamaan tyydyttäviä tuloksia tuottava työ sellaisesta, joka ei koskaan johda mihinkään. Kulmikasta palikkaa ei voi työntää pyöreään reikään.
 • Ole aito. Luovu turhasta teeskentelystä. Mieti, miten paljon energiaa tuhlaat ja miten monimutkaiseksi elämäsi teet teeskentelemällä olevasi joku muu kuin olet.
 • Opettele sanomaan ei. Kieltäydy kutsuista, joihin et oikeasti halua osallistua. Mieti jo valmiiksi liuta tekosyitä ja valitse niistä tilanteeseen sopivin.
 • Karsi informaation ja viihteen tulvaa. Mieti, millä tiedolla on oikeasti merkitystä. Millainen on minulle rakentavaa tietoa? Tarvitseeko työn ja päiväkodin väliä tarpovan äidin aina olla perillä pörssikursseista ja maailmanpolitiikan käänteistä? Älä seuraa sitä tiettyä tv-sarjaa vain, koska muutkin niin tekevät äläkä haaskaa aikaasi huonoihin kirjoihin.
 • Vähennä äänisaastetta. Sulje televisio, radio ja tietokone, jos niitä ei käytä kukaan. Sammuttele kodinkoneet, joista kuuluu turhaa huminaa. Älä vietä vapaapäiviäsi meluisissa ostoskeskuksissa, vaan vie lapset mieluummin vaikka metsään. Kerran viikossa voi viettää rauhallisen iltapäivän, jolloin tietokone ja tv pysyvät kiinni eikä kavereita kutsuta kylään.
 • Älä murehdi. Kirjaa ylös huolenaiheesi ja mieti, miten paljon voit itse vaikuttaa asioihin. Onko jotain, mitä voit tehdä ehkäistäksesi ennalta ikävän tilanteen? Jos et voi vaikuttaa asiaan, hukkaat energiaasi murehtimalla sitä. Keskitä huomiosi tähän hetkeen ja sano itsellesi: "Kaikki on hyvin maailmassani juuri nyt." Yleensä näin myös on.
 • Välttele myrkynkylväjiä. He ovat ihmisiä, jotka kitkerillä ja pahantahtoisilla kommenteillaan ja negatiivisella asenteellaan syövät sinunkin energiaasi. Vähennä yhteydenpitoasi myrkynkylväjien kanssa tai ota asia puheeksi heidän kanssaan. Myrkynkylväjillä voi olla syynsä käytökseensä, mutta eivät he silti saisi kaataa pahaa oloaan muiden niskaan.
 • Älä yritä muuttaa ihmisiä. Se ei onnistu, sillä ihmiset tekevät niin kuin he itse tahtovat. Ihmiset muuttuvat vasta, kun he ovat siihen valmiita. Silti voit olla heille ymmärtäväinen kuuntelija.
 • Luovu joutavasta parisuhteen vatvomisesta. Jatkuva onnellisuuden pohdiskelu on ajanhaaskausta ja aihettaa pikemminkin masennusta kuin onnellisuutta. Kaikki ihmissuhteet ovat epätäydellisiä. Ota ilo irti tavallisesta tiistai-illasta. Älä ota paineita myöskään parittomuudesta. Sinkkuvanhemman elämä voi olla antoisaa. Uuden suhteen aika voi olla vähän myöhemmin. Hyvät ihmiset kävelevät elämääsi usein silloin, kun sitä ei edes odottaisi.
 • Luovu täydellisen perheen illuusiosta. Sen pönkittämiseen menee aivan liikaa energiaa. Vanhemmuus tai kumppanuus ei ole suoritus, josta annetaan arvosanoja. Koti on paikka, jossa sekä lapsilla että aikuisilla on oikeus tulla hyväksytyiksi sekä heikkouksineen että mukavine puolineen. Pyydä anteeksi, vaikka siihen ei olisi syytäkään, naura ja halaa paljon.

Meidän Perhe 2/2008

Maria Veitola on väärässä paikassa väärään aikaan. Eniten maailmassa hän tarvitsisi apulaisen, joka auttaisi muistamaan neuvolat, hammaslääkärit ja sadevaatteet.

 

Puhelimeni piippaa taskussani juuri, kun astun äitini ja poikani kanssa Korkeasaaren lauttaan. Näen näytöllä kalenterimuistutuksen kummitytön syntymäpäivistä, jotka alkavat juuri sillä hetkellä, vajaan tunnin automatkan päässä. Meillä ei ole autoa. Meillä on lautta, joka on menossa väärään paikkaan.

Voi helvetin helvetti. Kuinka saatoinkaan unohtaa! Mietin paniikissa, minkä hyvän meriselityksen tähän hätään keksisin. Mutta kun sössii, on parasta (ja kivuliainta) olla rehellinen.

Lähetän anteeksipyyntöviestin, joka ei tietenkään auta mitään. Kummityttöni todennäköisesti kestää oharini paremmin kuin minä. Oma fiilikseni sen sijaan on pilalla. Miksi minulla ei pysy pakka kasassa?

 

Meillä on venyvä ja vanuva remontti ja muovikassielämä, jossa siirrymme väliaikaiskodista toiseen. Eivät pelkästään tavarat vaan myös ajatukset ovat ympäri kaupunkia. Minulla on freelancerin työ, jossa on monta projektia ja aikataulua. Eniten maailmassa tarvitsisin apulaisen, jotta selviäisin tästä kaikesta, jota kutsutaan arjen hallinnaksi.

Minä olen se äiti, joka ei muista varata aikaa neuvolaan tai hammashoitolaan.

Minä olen nimittäin se äiti, joka unohtaa lapsensa kumisaappaat johonkin Luoja yksin tietää mihin. Minä olen se äiti, joka ei muista varata aikaa neuvolaan tai hammashoitolaan. Minä olen se äiti, jolla ei ole koskaan mukana välipalaa, juotavaa, vaihtovaatteita, huulirasvaa tai edes nenäliinaa.

Eikä sadevaatteita, kun jatkamme retkeämme ja säätiedotuksen lupaama sade alkaa heti. Ainakaan eläintarhassa ei ole ihmistungosta. Eikä auki olevia kahviloita, joista saisi lapselle luvatun korvapuustin ja mummolle lämmittävän punaviinin.

 

Kipitämme kiihtyvässä sateessa aitaukselta toiselle ja yritämme saada lapsen innostumaan nurkissa piileskelevistä karvamytyistä. ”Katso, se on leijona. Tuolla kauimmaisen puun luona, ison kiven takana. Kulta, näetkö? Ihan pikkuisen näkyy sen harmaata takapuolen karvaa tuolla kaukana.”

Seisomme läpimärkinä sateessa vaikka olisi mukavampaa syödä herkkuja syntymäpäivillä.

Lapsi innostuu eniten kaneista. Seisomme läpimärkinä sateessa katsomassa nukkuvia kaneja. Olisi paljon mukavampaa olla syömässä herkkuja syntymäpäivillä. Mutta koska olen toivoton tapaus, hytisemme paikassa, jossa paleleville ja nälkäisille ei tähän aikaan päivästä ja vuodesta myydä kuin jäätelöä.

”Äiti, miksi et ole ottanut mukaan sadevaatteita?” lapsi kysyy. Onneksi hän ei itke kuten päiväkodissa, kun en ollut muistanut hankkia sisätossuja. ”Miksi äiti, miksi?” hän ulvoi, ja minä vastasin niin kuin nytkin: ”Koska kovalevyni on täynnä.”

 

Lupaan lapselle korvapuustin, kun palaamme märkinä kaupunkiin. Mutta kahvilasta, johon päädymme, on pullat loppu.

Äidilleni lupaan lasillisen punaviiniä, kun pääsemme kotiin. Kotona muistan, etten ostanut punaviiniä.

Yritin kyllä, mutta Alkon kassalla huomasin, että olin jättänyt lompakkoni kotiin. Se oli se sama päivä, jolloin unohdin lapsen repun raitiovaunuun ja avaimet kotiin.

Meidän Perhe 10/2016

Maria Veitola on 43-vuotias toimittaja, jonka perheeseen kuuluvat mies ja keväällä 2012 syntynyt poika Taisto. ”Mennään nyt reippaasti”, on ehkä yleisin lause, jonka Maria pojalleen sanoo.

Vierailija

Maria Veitolan kolumni: Miksi minulla ei pysy pakka kasassa?

Miksi kaikki on suoritettava, onnistuttava...? Miksi pieni lapsi pitää viedä hirveässä kiireessä Korkeasaareen vaikka hädin tuskin selviää omista töistään? Eikö vapaapäivänä herättyään voisi miettiä: mihin minulla on tänään aikaa ja resursseja. Lapsi on varmasti tyytyväisempi leikkipuistopäivään oikeissa vaatteissa ja välipalalla kuin litimärkänä hienossa paikassa, josta voi sitten vanhempi brassailla kavereille. Marian arki vaikuttaa ahdistavalta. Kannattaisi arvottaa, mikä todella on tärkeää.
Lue kommentti
Vierailija

Maria Veitolan kolumni: Miksi minulla ei pysy pakka kasassa?

Mites niitten projektien hallinta? Eivät ne kai ihan retuperällä ole, jos palkka juoksee ja on hommia tarjolla? Pitäisiköhän samoja projektinhallintakeinoja käyttää arjen hallinnan kanssa. Ei se niin kovin ihmeellistä ole, laittaa kalenteriin muistiin asioita ja miettii vähän etukäteen. Opettelemista se vaatii, siis se, ettei pakkaa lapsen tarhakamoja vasta aamulla, vaan edellisenä iltana jne.
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Listasimme seitsemän kiinnostavinta isyysblogia. Varoitus – näihin jää koukkuun!

1. Havaintoja parisuhteesta

Suosittu vauva.fin bloggari Sami kirjoittaa parisuhteesta ja isyydestä rehellisesti ja kainostelematta. Hän käsittelee esimerkiksi uusperheen vaiettuja tunteita ja siitä, miten paljon lastaan rakastaa ja ikävöi. Tekstit itkettävät, naurattavat ja koskettavat, hyvin monia.

2. #noljakanfaija

Joensuun Noljakasta kotoisin olevan Anssin blogista voi seurata ensimmäistä kertaa isäksi tulevan arkea. Mitä isän päässä liikkuu (loputtomilla) vaunukävelyillä? Miten hän pärjää kotona kahdestaan äitiään suunnattomasti ikävöivän riiviön kanssa? Miltä unen puute oikeasti tuntuu? Blogi sopii etenkin esikoistaan odottaville.

3. Lellivauva

Lellivauva kertoo yrittäjän selviytymistaistelusta vauvan, vaimon ja työelämän ristipaineessa. Blogin kirjoittaja Peter viettää miesaikaa, mikä ei pääty hyvin, ja vertailee eri kantoreppujen teknisiä ominaisuuksia. Ei se ole helppoa miehelläkään – varsinkaan jo haluaa olla kaikessa täydellinen.

4. Heikki Leppimäki

Heikki on yhdistelmäajoneuvon kuljettaja, koti-isä ja imetysaktivisti, jota huolestuttaa neuvoloiden imetysohjauksen kirjava taso. Hänen mielestään miehet ovat nössöjä, koska eivät uskalla olla sellaisia vanhempia kuin haluaisivat, ja lastenvaatteiden brändimerkit uranuurtajia, koska ovat tuoneet kuviointimallit uudelle aikakaudelle.

5. Isyyspakkaus

Tommi aloitti pitämään Isyyspakkaus-blogiaan neljä vuotta sitten, ennen varsinaista isyysblogi-buumia. Kokemus ja ammattitaito näkyvät: tekstit toimivat ja kuvat ovat upeita. Viime aikoina blogissa on listattu kiitollisuuden aiheita, käännytty vatsalleen ja maisteltu porkkanaa.

6. Lattepappa

Lattepappa on koulutukseltaan lastentarhanopettaja ja hoitaa nyt  kotona alle vuoden ikäistä pojuaan. Hän päivittää blogiaan säännöllisesti ja kertoo kuulumisia neuvolareissulta, uimahallista tai treffeiltä vaimon kanssa. Blogissa on paljon kuvia, joista pääsee kurkistamaan isän arkeen ja ihailemaan suloista poikaa.

7. Kasper Diem

Kasperin blogitekstit ovat jo ilmiö, johon törmää usein somessa. Kasper Diem ei ole pelkkä isyysblogi mutta se on myös sitä. Vuoden vauvan kehitystä on mielenkiintoista seurata, vaikkei vauva enää olekaan vauva.

Mitä isyysblogia sinä seuraat? Kerro kommenteissa suosikkisi!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Kun perheeseen tulee toinen lapsi, esikoinen kokee saaneensa kilpailijan ja uhkan, kirjoittaa Toisenlaiset äidit -ohjelman psykologi Leea Mattila.

Kumpi meistä äidin pieni lempilapsi on? Kenen hiukset ovat pellavaa ja kultaa? Näin laulaa Laura Närhi ja kuvailee hienosti lapsen tarvetta olla erityinen ja rakastettu. Se tarve korostuu, kun perheeseen tulee toinen lapsi.

Usein kilpailuvietti on tyypillisempää esikoisille kuin kuopuksille.

Esikoiselle täydellisestä ainokaisuudesta sisaruuteen siirtyminen on suorastaan loukkaus. Se herättää lapsessa paljon ristiriitaisia tunteita ja pelkoa vähempiarvoisuudesta. Ei ole ihme, että lapset taistelevat niin kiihkeästi ollakseen ensimmäisiä tai parhaita.

Usein tuntuu, että kilpailuvietti on tyypillisempää esikoisille kuin kuopuksille. Se ei ole sattumaa.

Hups, osuiko pikkuauto veljen kasvoihin?

Hupsista, kokeilitko hampaitasi vauvan käteen? Osuiko pikkuauto veljen kasvoihin? Näin voi käydä. Toisinaan esikoinen kysyy, voisiko roska-auto viedä vauvan pois.

Nämä kaikki kertovat samasta asiasta: lapsen sisäisessä maailmassa sisarus on kilpailija ja uhka. Kun nämä tilanteet raivostuttavat vanhempaa, on tärkeää muistaa yksi viisaus: tunteiden salliminen ja ymmärtäminen on eri asia kuin tekojen hyväksyminen.

Lapsen sisäisessä maailmassa sisarus on kilpailija ja uhka.

Toisinaan esikoinen voi vauvan synnyttyä vaikuttaa itsenäiseltä ja pärjäävältä, eikä kenties näytä reagoivan sisaruksen tuloon mitenkään. Ehkä hän jopa tarkkailee valppaasti aikuisten tunnetiloja ja vauvan huutaessa lähtee omaan huoneeseensa legojen pariin. Aikuinen taas ilahtuu ja kehuu reippaudesta ja kiltteydestä.

Lapsen tunteiden ilmaisu voi kuitenkin olla pettävää.

Kiltisti käyttäytyvä lapsi saattaa jäädä vaikean asian kanssa yksin.

Omien tarpeiden sivuuttaminen ja tunteiden vaimentaminen eivät taltuta harmin aiheuttamia kehon stressireaktioita, kuten  sympaattisen hermoston aktivoitumista. Kiltisti käyttäytyvä lapsi saattaa jäädä vaikean asian kanssa yksin.

Hankalien ja kurjien tunteiden näyttäminen on lapsille hyväksi. Kiukku tai käytöksen taantuminen kutsuvat aikuisen lapsen viereen, ja hyvä niin. Vanhemman ja viisaamman apu kehittää lapsen aivoja ja rikastaa tunne-elämää.

Kun annat lapsen kiukun tulla ja olet läsnä, opetat hänelle, että tästä selvitään. Yhdessä.

Lue lisää Leean kolumneja täältä.

Näin autat isosisarukseksi tullutta lasta

 1. Ota lapsi mukaan hoitamaan vauvaa ja kehu uusista vauvanhoitotaidoista. Näytä hänelle, että isomman roolista voi nauttia.
 2. Isomman lapsen on tärkeää saada myös olla vielä pieni. Salli mahdollinen taantuma – lapsi palaa kyllä vähitellen takaisin ikätasolleen.
 3. Vaali hoivaa, iloa ja leikkisyyttä, jotka viestittävät lapselle hänen olevan tärkeä ja rakastettu ja lujittavat suhdettanne.

Leea Mattila on lapsen ja vanhemman suhteeseen erikoistunut psykologi. Hän työskentelee omassa Psykologipalvelut MindLink -yrityksessään ja on asiantuntija Livin Toisenlaiset äidit -ohjelmassa. Liv ja vauva.fi kuuluvat Sanoma-konserniin.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Lapsi tarvitsee kokemuksen siitä, että hän on rakastettu. Näin kerrot sen hänelle päivittäin.

Power of Positivity -sivu listaa asioita, joita vanhempi voi sanoa lapselle osoittaakseen, että rakastaa häntä.

1. Rakastan sinua

Rakkauden sanominen on kaiken perusta. Et voi sanoa tätä lapsellesi liian usein, isommallekaan. Samalla opetat, että tunteista puhutaan ääneen. Se on hyvä taito.

2. Tulen iloiseksi, kun sinä…

Ota lapsi kiinni hyvänteossa. Kun kerrot, mikä menee hyvin, vahvistat toivottua tapaa toimia.

3. Teet minut onnelliseksi

Näytä onnesi: lapsi saa tuntea, että on arvokas. Aikuisen onni ei silti ole lapsen vastuulla. Hän saa olla myös hankala tai kiukkuinen.

4. Olen ylpeä sinusta

Uusien asioiden opettelu vaatii rohkeutta. Kannusta lasta yrittämään, ja ole ylpeä yrittämisestä, ei vain lopputuloksesta.

5. Olet ainutlaatuinen

Jokaisella lapsella on omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Juuri siksi he ovat niin rakkaita. Näytä lapselle, että hän on hyvä juuri sellaisena kuin on.

6. Luotan sinuun

Luottamus herättää luottamusta ja halua yrittää. Lapsilla on vahva halu toimia oikein. Vanhempi näyttää, että huomaa tämän.

7. Uskon sinuun

Opeta sinnikkyyttä, että luovuttaa ei heti kannata. Lapsi tarvitsee rohkaisua: Vanhemman tehtävä on olla lapsensa puolella.

8. Olen kiitollinen sinusta

Kerro, miksi olet kiitollinen lapsestasi juuri tänään.

On kiva tapa vaikkapa listata iltapalapöydässä asioita, jotka olivat hyviä tänään. ”Parasta päivässä oli se, kun teimme palapelin yhdessä. Ja että minulla on niin ihana murunen.”

+ rakastava kosketus

Osaatko kertoa lapselle ilman sanoja, että rakastat? Lue psykologi Leea Mattilan kolumni aiheesta.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.