Lapsen harvinainen allergia muutti Tanja Näkin elämän. Hän on oppinut, että mitä tahansa voi tapahtua koska vain.

On hetkiä, joita ihminen ei unohda koskaan.

Tanja Näkin elämässä yksi niistä on tämä. Alkuilta Torremolinoksessa Espanjassa 2008. Viisto ilta-aurinko, hullu liikenneruuhka kapeilla kaduilla. Ruuhkan keskellä seisoo espanjalainen ambulanssi.

Ambulanssin takaosassa Tanjan kanssa on paikallinen ensihoitaja. Paareilla makaa Tanjan kaksivuotias esikoispoika Onni vaipoissaan. Jossakin takana ruuhkassa ambulanssia seuraa Tanjan mies Juha toisella autolla. Tarkoitus on päästä lastensairaalaan Malagaan.

Äkkiä Tanja näkee, että Onnin kasvot muuttuvat harmaiksi. Tanja yrittää kertoa siitä hoitajalle, huutaa hädissään sikin sokin suomea, espanjaa ja englantia. Tämä ei näytä tajuavan sitä, minkä Tanjan äidinvaisto sanoo. Onnin tila on huononemassa.

– Äiti, paha olo, poika sanoo hiljaa, sulkee silmät ja menee tajuttomaksi.

Huulet muuttuvat sinertäviksi, sydän hakkaa niin, että ambulanssin laitteet alkavat hälyttää rytmihäiriötä.

Nyt hoitajaan tulee liikettä. Pillit laitetaan päälle. Pahalta näyttää, sanoo hoitaja ja yrittää turhaan saada tippaa suoneen Onnin pieneen käsivarteen. Sininen hälytysvalo heijastuu valkoiseen muuriin, jonka viereen auto on pysähtynyt. Pieni tila täyttyy epätodellisella hohteella.

Enää Tanja ei huuda. Hän ei pysty kuin katsomaan lastaan. On tyhjä ja avuton olo, mieleen mahtuu yksi ainoa ajatus.

Minun poikani kuolee.

Oma koti on Onnin paikka

Perheen koti on kaunis. Huolehtivan käden jälki näkyy kaikkialla. Vihreä nurmikko on leikattu siistiksi, sievä kasvihuone tontin kulmassa kutsuu kurkistamaan sisään. Pihalla on myös trampoliini, grilli ja kukkaruukut, tietenkin.

Welcome, sanoo kyltti ulko-ovessa.

Siistiä on sisälläkin. Eteisestä aukeavat ovet kahden pienen pojan huoneisiin. Tuossa on Toivon huone, tuossa Onnin. Tummansininen säkkituoli odottaa istujaa valkoisen parvisängyn alla, pienen käden piirtämät dinosaurukset on kehystetty tauluksi seinälle. Pöydällä odottaa puoliksi luettuna Mauri Kunnaksen kirja.

– Meidän koti on Onnin paikka. Täällä kaikki on järjestetty niin, ettei ympärillä ole mitään hänelle haitallista, Tanja sanoo.

Kahdeksan vuotta äärimmäisen allergisen, astmaa sairastavan pojan äitinä ovat opettaneet hänelle paljon. Kuten varomaan visusti Onnille haitallisia asioita.

Maito, kananmuna ja pähkinät aiheuttavat pojalle hengenvaarallisen allergisen reaktion, anafylaksian. Sen Onni on kerran saanut myös MPR-rokotteesta. Pelottava tilanne on koettu tässä perheessä usein. Mahdollisia aiheuttajia ovat myös mustikat, kiivi, pinjansiemenet ja naudanliha. Raakanahkatuotteiden koskettaminen aiheuttaa Onnille kutisevaa nokkosihottumaa, siite- ja eläinpölystä hän saa astmaoireita.

Myös ristikkäisallergioita on paljon. Lisäksi Onnia vaivaa hikiallergia, eli poika saa helposti nokkosihottumaa omasta hiestään. Hänen täytyy peseytyä usein ja pukeutua oikein etenkin kuumilla kesähelteillä.

Jokainen päivä hengenvaarassa

Lista vältettävistä asioista on pitkä, ja silti ikäviä yllätyksiä tulee. Viime syksynä iltapäiväkerhossa Onni sai välipalan mukana jotakin, joka laukaisi vahvan allergisen reaktion. Tuli yskä, limaa suusta ja nenästä. Aaltoileva punainen ihottuma peitti hetkessä pojan nilkoista kaulaan asti.

Vuosien kokemuksella Tanja onneksi tiesi, kuinka toimia. Tässä kodissa apu ei ole koskaan kaukana. Löytyy lääkkeitä – antihistamiinia, keuhkoputkia avaavaa lääkettä, kortisonia. Happipullot ovat aina lähellä, samoin adrenaliinikynät. Ambulanssi on kaartanut tähän pihaan monta kertaa.

– Olen elänyt vuosia hälytystilassa. Joka ikinen päivä olemme tekemisissä mahdollisen hengenvaaran kanssa. Jotenkin sen kanssa on oppinut tulemaan toimeen.

Raskausaikana useita antibioottikuureja

Haave perheestä syntyi nopeasti. Tanja ja hänen miehensä Juha tapasivat Levillä vuodenvaihteessa 2003. He muuttivat yhteen puoli vuotta myöhemmin. Pian he menivät naimisiin ja alkoivat yrittää vauvaa. Kaikki oli helppoa, rentoa, jotenkin niin selvää. Rakkautta riitti.

He molemmat olivat kolmekymppisiä, urheilullisia, uraa luovia ihmisiä. Molemmat pitivät hyvästä ruuasta ja reissaamisesta. Häämatka Afrikkaan Tansaniaan oli ikimuistoinen.

Juhannusaattona 2006 Tanja kotiutui laitokselta Onni-vauvan kanssa.

Raskautta ja alkuvaihetta vauvan kanssa varjosti vain Tanjan terveydentila. Vuonna 2001 hän oli ollut opintoihin liittyvässä työharjoittelussa Milanossa ja saanut paikallisesta ravintolasta vaikean ruokamyrkytyksen. Ilmeisesti sen jälkitautina hänelle puhkesi haavainen paksusuolentulehdus – krooninen suolistosairaus, jonka kanssa piti oppia tulemaan toimeen. Välillä vatsaongelmat pahenivat. Niin kävi myös raskauden loppuvaiheessa, toukokuussa 2006.

– Olin juuri jäänyt äitiyslomalle, kun minulla todettiin yersinia-bakteeri. Se häädettiin Kätilöopistolla vahvoilla antibiooteilla. Kävin siellä joka päivä saamassa lääkettä suoraan suoneen, Tanja kertoo.

Se kesä oli kuuma, odottajan vatsa suuri ja olo tukala. Synnytyksessä selvisi, että lapsivettä oli paljon ja sikiökalvot olivat repaleiset.

Vain muutama päivä myöhemmin Tanja joutui sisään sairaalaan neljänkympin kuumeessa. Diagnoosi kohtutulehdus, hoitona vahvat antibiootit.

Maitoa tuli valtavasti, liikaakin. Pian Tanja sai kaksi perättäistä rintatulehdusta, hoitona jälleen varsin vahvat antibiootit.

– Ei ole mitään näyttöä siitä, että toistuvat antibioottikuurit olisivat laukaisseet Onnin allergiat. Minusta on kuitenkin aina tuntunut, että ne olivat ainakin osasyy. Perinnöllistä taipumusta löytyy meidän molempien suvuista, Tanja sanoo.

Yksivuotiaana vakava reaktio

Tällä lapsella ei ole kaikki kunnossa, Tanja miettii syksyllä 2006.

Vauvana Onni on itkuinen ja pulauttelee paljon. Hän saa jatkuvasti silmä- ja korvatulehduksia, korvista valuu märkää. Kolmikuisena hän heräilee läpi öiden. Lomalla Espanjassa Tanja syö paljon sitrushedelmiä ja suklaata. Rintaruokinnassa oleva Onni lehahtaa päästä varpaisiin täyteen näppyjä.

Suomessa lääkäri epäilee ruoka-aineallergiaa. Tanja päättää kokeilla maidotonta ruokavaliota.

Pari päivää myöhemmin lapsen iho on taas terve.

Vauvavuoden mittaan Tanja alkaa maistattaa pojallaan kiinteitä. Ja huomaa pian, miten harva niistä sopii. Selvin merkki allergiasta on nopeasti lehahtava nokkosihottuma pienen suun ympärillä.

Reilun vuoden iässä Onni saa ensimmäiset vakavat allergiareaktiot. Ensimmäisen tulehduskipulääkkeestä tai nenäsuihkeesta, toisen vieressä istuneen lapsen nokkamukista vahingossa kulautetusta maidosta. Pojan kasvot turpoavat muodottomiksi, terveysasemalla hän saa kortisonia.

Prick-testeissä lapsen iho reagoi erityisen rajusti juuri maitoon.

”Kokonaiskuva piti rakentaa itse”

Vuoden ja seitsemän kuukauden iässä Onni haukkaa äidin silmän välttäessä kuivakakkua perheystävän valmistujaisissa. Nenä ja suu alkavat valua, yskittää, hengitys vaikeutuu, soitetaan hätäkeskukseen. Onneksi vieraiden joukossa on lääkäri, ja onneksi Tanjalla on jo valmiina adrenaliinikynä. Lääkäri pistää lääkkeen ensiavuksi. Toimenpide, jonka Tanja oppii pian itsekin.

Iloinen juhla keskeytyy hälytysajoneuvojen saapumiseen. Enää ketään ei naurata, kuohuviinilasien kilinä on lakannut. Muut vieraat seuraavat tilannetta vakavina.

– Vastausta siihen, mikä lastani vaivasi, en saanut valmiina mistään. Kaikki tieto oli hajallaan. Kokonaiskuva piti rakentaa itse, pala palalta, Tanja sanoo.

Tanja ja Juha kuljettavat Onnia lääkäriin ja ravintoterapeutille. He lukevat kiihkeästi tuoteselosteita, kokeilevat reseptejä, tarkkailevat mahdollisia vaaran aiheuttajia poikansa ympäriltä koko ajan.

Oppivat varomaan, aina ja kaikkialla. Myöhemmin Tanja opiskelee restonomiksi ja tekee opinnäytetyön moniallergisen lapsen ruokavaliosta ja äkillisen yliherkkyysreaktion ennaltaehkäisystä.

Torremolinoksessa parivuotias Onni oli vähällä menehtyä ambulanssiin. Kuin ihmeen kaupalla hänet saadaan iltaruuhkasta sairaalan ensiapuun, osaavaan hoitoon. Tanja tajuaa reaktion alkaneen cashew-pähkinästä, jonka Onni oli syönyt tapaspalan mukana.

Siis yhdestä ainoasta pähkinästä.

Sitä ennen kukaan ei ollut tiennyt Onnin olevan erittäin allerginen myös pähkinälle.

Sairaalan lääkäri sanoo, että ilman Tanjan ensiavuksi pistämää adrenaliinkynää Onni olisi luultavasti menehtynyt.

– Lapsen hoidosta ja hengissä pitämisestä tuli pian minulle kokopäivätyö.

”Kotiin jäämistäni päivitellään”

Matkan jälkeen kaikki on toisin. Selvää on, ettei Tanja koskaan palaa työhönsä ruokakaupan myymäläpäälliköksi. Allergiapäiväkotia, jossa Onni voisi olla, ei kodin lähialueella ole. Pian hänelle puhkeaa myös vaikea astma.

Tanjan päätöstä jäädä kotiin vahvistaa pikkuveli Toivon syntymä vuonna 2009. Hänellä todetaan jo laitoksella synnynnäinen sydänvika, joka onneksi korjaantuu ajan myötä. Allergioitakin on, mutta ei niin vakavia kuin isoveljellä. Toivolla on myös haastetta kielellisessä kehityksessä.

– Kotiin jäämistäni on päivitelty paljon. Kaikki tuttavat, ystävät ja sukulaiset eivät ole ratkaisuani ymmärtäneet. Perheellemme tämä oli kuitenkin ainoa oikea valinta.

Ihmisten suhtautuminen ärsyttää Tanjaa joskus. Onneksi hän on oppinut sulkemaan korvansa surkutteluilta ja keskittymään olennaiseen. Huomaamaan hyvän – kauniin kotinsa, hyvän parisuhteensa, poikiensa ihanuuden.

Keväällä 2015 Onni on reipas tokaluokkalainen. Koulu sujuu, kavereita riittää. Häntä on kuitenkin tarkkailtava koko ajan. Poikaa ei voi jättää yksin kotiin kuin hetkittäin. Lääkkeet kulkevat repussa mukana kouluun. Siellä Onni syö kotoa tiiviissä kannellisessa astiassa tuodun ruoan omassa pöydässään avustajan kanssa. Viikoittaisten sählytreenien ajan joko Tanja tai Juha valvoo paikalla ensiapulääkkeiden kanssa.

Siedätyshoitoa ei ole tähän mennessä uskallettu edes yrittää Onnin allergioiden monitahoisuuden ja vaikeuden takia. Ennuste ei varsinaisesti lupaa muutosta tilanteeseen hänen kasvaessaan. Toivoa kuitenkin on. Ihmisen immuniteetti kehittyy noin seitsemänvuotiaaksi asti. Myöhemmin sen muuttaminen on mahdollista mutta vaikeaa.

– Onneksi Onnilla on hyvä itsetunto. Hän on tottunut tähän kaikkeen pienestä pitäen, Tanja sanoo.

– Mitä tahansa saattaa tapahtua ja kaikkeen on varauduttava. Onnin vointi on aina ajatuksissani.

Huoli unohtuu hetkeksi

Elämään mahtuu myös paljon iloa. Juha ja Tanja veneilevät ja matkustelevat lastensa kanssa. Perhe on nähnyt Disney Worldit ja Legolandit.

Matkoilla ensiapulaukku, Onnin eväät ja pojan erilliset ruoanvalmistusvälineet kulkevat aina mukana. Lähimmän lastensairaalan ja ensiavun sijainnin Tanja ja Juha selvittävät joka kerta jo ennen lähtöä.

Parasta ovat ystävät ja läheiset, jotka ottavat esimerkiksi kylään kutsuessaan huomioon Onnin erityistarpeet.

Vuosien myötä Tanja on oppinut parhaat tavat saada huoli lapsesta taustalle edes hetkeksi. Hän liikkuu paljon, pelaa tennistä ja käy jumpassa. Saunoo monta kertaa viikossa, menee mielellään kuntosalille.

Tai myllertää kasvimaata, upottaa sormensa multaan, kuuntelee poikiensa meteliä pihan trampoliinista.

Usein sieltä kaikuu iloinen nauru.

Meidän Perhe 7/2105

Lue lisää

Marjo Niittyviita: ”Home pakotti lapseni kotikouluun”

Miten opit elämään vanhemmuuden pelkojen kanssa?

Lastenkodissa varttunut Heidi: ”Olen antanut isälleni anteeksi”

Vierailija

Vakavasti allergisen pojan äiti: ”Olen elänyt vuosia hälytystilassa”

Kommentti tuosta siisteydestä, johon astmaatikkona kiinnitin huomiota. "Vihreä nurmikko on leikattu siistiksi. ... Pihalla on kukkaruukut." Tuo ei oikein tuntunut sopivalta / hyvältä. Nurmikolla ja kukkaruukuissa elää siitepölyn lisäksi huima määrä muuta kasvillisuutta ja pieneliöitä, jotka jätöksillään tuottavat juuri sitä ainesta, mikä saattaa olla astmaatikolle todella pahasta. Näin siitäkin huolimatta, että ne ovat "ulkona". Minä en edes mene tai jää ulos, jos nurmikko leikataan: sisälläkin...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Maria Veitola on väärässä paikassa väärään aikaan. Eniten maailmassa hän tarvitsisi apulaisen, joka auttaisi muistamaan neuvolat, hammaslääkärit ja sadevaatteet.

 

Puhelimeni piippaa taskussani juuri, kun astun äitini ja poikani kanssa Korkeasaaren lauttaan. Näen näytöllä kalenterimuistutuksen kummitytön syntymäpäivistä, jotka alkavat juuri sillä hetkellä, vajaan tunnin automatkan päässä. Meillä ei ole autoa. Meillä on lautta, joka on menossa väärään paikkaan.

Voi helvetin helvetti. Kuinka saatoinkaan unohtaa! Mietin paniikissa, minkä hyvän meriselityksen tähän hätään keksisin. Mutta kun sössii, on parasta (ja kivuliainta) olla rehellinen.

Lähetän anteeksipyyntöviestin, joka ei tietenkään auta mitään. Kummityttöni todennäköisesti kestää oharini paremmin kuin minä. Oma fiilikseni sen sijaan on pilalla. Miksi minulla ei pysy pakka kasassa?

 

Meillä on venyvä ja vanuva remontti ja muovikassielämä, jossa siirrymme väliaikaiskodista toiseen. Eivät pelkästään tavarat vaan myös ajatukset ovat ympäri kaupunkia. Minulla on freelancerin työ, jossa on monta projektia ja aikataulua. Eniten maailmassa tarvitsisin apulaisen, jotta selviäisin tästä kaikesta, jota kutsutaan arjen hallinnaksi.

Minä olen se äiti, joka ei muista varata aikaa neuvolaan tai hammashoitolaan.

Minä olen nimittäin se äiti, joka unohtaa lapsensa kumisaappaat johonkin Luoja yksin tietää mihin. Minä olen se äiti, joka ei muista varata aikaa neuvolaan tai hammashoitolaan. Minä olen se äiti, jolla ei ole koskaan mukana välipalaa, juotavaa, vaihtovaatteita, huulirasvaa tai edes nenäliinaa.

Eikä sadevaatteita, kun jatkamme retkeämme ja säätiedotuksen lupaama sade alkaa heti. Ainakaan eläintarhassa ei ole ihmistungosta. Eikä auki olevia kahviloita, joista saisi lapselle luvatun korvapuustin ja mummolle lämmittävän punaviinin.

 

Kipitämme kiihtyvässä sateessa aitaukselta toiselle ja yritämme saada lapsen innostumaan nurkissa piileskelevistä karvamytyistä. ”Katso, se on leijona. Tuolla kauimmaisen puun luona, ison kiven takana. Kulta, näetkö? Ihan pikkuisen näkyy sen harmaata takapuolen karvaa tuolla kaukana.”

Seisomme läpimärkinä sateessa vaikka olisi mukavampaa syödä herkkuja syntymäpäivillä.

Lapsi innostuu eniten kaneista. Seisomme läpimärkinä sateessa katsomassa nukkuvia kaneja. Olisi paljon mukavampaa olla syömässä herkkuja syntymäpäivillä. Mutta koska olen toivoton tapaus, hytisemme paikassa, jossa paleleville ja nälkäisille ei tähän aikaan päivästä ja vuodesta myydä kuin jäätelöä.

”Äiti, miksi et ole ottanut mukaan sadevaatteita?” lapsi kysyy. Onneksi hän ei itke kuten päiväkodissa, kun en ollut muistanut hankkia sisätossuja. ”Miksi äiti, miksi?” hän ulvoi, ja minä vastasin niin kuin nytkin: ”Koska kovalevyni on täynnä.”

 

Lupaan lapselle korvapuustin, kun palaamme märkinä kaupunkiin. Mutta kahvilasta, johon päädymme, on pullat loppu.

Äidilleni lupaan lasillisen punaviiniä, kun pääsemme kotiin. Kotona muistan, etten ostanut punaviiniä.

Yritin kyllä, mutta Alkon kassalla huomasin, että olin jättänyt lompakkoni kotiin. Se oli se sama päivä, jolloin unohdin lapsen repun raitiovaunuun ja avaimet kotiin.

Meidän Perhe 10/2016

Maria Veitola on 43-vuotias toimittaja, jonka perheeseen kuuluvat mies ja keväällä 2012 syntynyt poika Taisto. ”Mennään nyt reippaasti”, on ehkä yleisin lause, jonka Maria pojalleen sanoo.

Vierailija

Maria Veitolan kolumni: Miksi minulla ei pysy pakka kasassa?

Miksi kaikki on suoritettava, onnistuttava...? Miksi pieni lapsi pitää viedä hirveässä kiireessä Korkeasaareen vaikka hädin tuskin selviää omista töistään? Eikö vapaapäivänä herättyään voisi miettiä: mihin minulla on tänään aikaa ja resursseja. Lapsi on varmasti tyytyväisempi leikkipuistopäivään oikeissa vaatteissa ja välipalalla kuin litimärkänä hienossa paikassa, josta voi sitten vanhempi brassailla kavereille. Marian arki vaikuttaa ahdistavalta. Kannattaisi arvottaa, mikä todella on tärkeää.
Lue kommentti
Kiki

Maria Veitolan kolumni: Miksi minulla ei pysy pakka kasassa?

Toinen puoli tässä on olla se vanhempi, joka miettii ja murehtii koko ajan ja joka hetki. Minä olen luontainen sellainen: jatkuva murehtija ja huolenpitäjä. Ohitan itseni ja pidän koko ajan huolta muista. Koskaan ei meiltä mieheni lapset lähde ilman eväitä, urheilukamoja, tehtyjä läksyjä, ladattua kännykkää tms. Katson vielä lähtiessä, että sateenvarjot toimivat vaikka luvattu on aurinkoista säätä ja varmistan vielä, että avaimet on mukana molempiin kotiin. Oven mentyä kiinni tekstaan vielä,...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Listasimme seitsemän kiinnostavinta isyysblogia. Varoitus – näihin jää koukkuun!

1. Havaintoja parisuhteesta

Suosittu vauva.fin bloggari Sami kirjoittaa parisuhteesta ja isyydestä rehellisesti ja kainostelematta. Hän käsittelee esimerkiksi uusperheen vaiettuja tunteita ja siitä, miten paljon lastaan rakastaa ja ikävöi. Tekstit itkettävät, naurattavat ja koskettavat, hyvin monia.

2. #noljakanfaija

Joensuun Noljakasta kotoisin olevan Anssin blogista voi seurata ensimmäistä kertaa isäksi tulevan arkea. Mitä isän päässä liikkuu (loputtomilla) vaunukävelyillä? Miten hän pärjää kotona kahdestaan äitiään suunnattomasti ikävöivän riiviön kanssa? Miltä unen puute oikeasti tuntuu? Blogi sopii etenkin esikoistaan odottaville.

3. Lellivauva

Lellivauva kertoo yrittäjän selviytymistaistelusta vauvan, vaimon ja työelämän ristipaineessa. Blogin kirjoittaja Peter viettää miesaikaa, mikä ei pääty hyvin, ja vertailee eri kantoreppujen teknisiä ominaisuuksia. Ei se ole helppoa miehelläkään – varsinkaan jo haluaa olla kaikessa täydellinen.

4. Heikki Leppimäki

Heikki on yhdistelmäajoneuvon kuljettaja, koti-isä ja imetysaktivisti, jota huolestuttaa neuvoloiden imetysohjauksen kirjava taso. Hänen mielestään miehet ovat nössöjä, koska eivät uskalla olla sellaisia vanhempia kuin haluaisivat, ja lastenvaatteiden brändimerkit uranuurtajia, koska ovat tuoneet kuviointimallit uudelle aikakaudelle.

5. Isyyspakkaus

Tommi aloitti pitämään Isyyspakkaus-blogiaan neljä vuotta sitten, ennen varsinaista isyysblogi-buumia. Kokemus ja ammattitaito näkyvät: tekstit toimivat ja kuvat ovat upeita. Viime aikoina blogissa on listattu kiitollisuuden aiheita, käännytty vatsalleen ja maisteltu porkkanaa.

6. Lattepappa

Lattepappa on koulutukseltaan lastentarhanopettaja ja hoitaa nyt  kotona alle vuoden ikäistä pojuaan. Hän päivittää blogiaan säännöllisesti ja kertoo kuulumisia neuvolareissulta, uimahallista tai treffeiltä vaimon kanssa. Blogissa on paljon kuvia, joista pääsee kurkistamaan isän arkeen ja ihailemaan suloista poikaa.

7. Kasper Diem

Kasperin blogitekstit ovat jo ilmiö, johon törmää usein somessa. Kasper Diem ei ole pelkkä isyysblogi mutta se on myös sitä. Vuoden vauvan kehitystä on mielenkiintoista seurata, vaikkei vauva enää olekaan vauva.

Mitä isyysblogia sinä seuraat? Kerro kommenteissa suosikkisi!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Kun perheeseen tulee toinen lapsi, esikoinen kokee saaneensa kilpailijan ja uhkan, kirjoittaa Toisenlaiset äidit -ohjelman psykologi Leea Mattila.

Kumpi meistä äidin pieni lempilapsi on? Kenen hiukset ovat pellavaa ja kultaa? Näin laulaa Laura Närhi ja kuvailee hienosti lapsen tarvetta olla erityinen ja rakastettu. Se tarve korostuu, kun perheeseen tulee toinen lapsi.

Usein kilpailuvietti on tyypillisempää esikoisille kuin kuopuksille.

Esikoiselle täydellisestä ainokaisuudesta sisaruuteen siirtyminen on suorastaan loukkaus. Se herättää lapsessa paljon ristiriitaisia tunteita ja pelkoa vähempiarvoisuudesta. Ei ole ihme, että lapset taistelevat niin kiihkeästi ollakseen ensimmäisiä tai parhaita.

Usein tuntuu, että kilpailuvietti on tyypillisempää esikoisille kuin kuopuksille. Se ei ole sattumaa.

Hups, osuiko pikkuauto veljen kasvoihin?

Hupsista, kokeilitko hampaitasi vauvan käteen? Osuiko pikkuauto veljen kasvoihin? Näin voi käydä. Toisinaan esikoinen kysyy, voisiko roska-auto viedä vauvan pois.

Nämä kaikki kertovat samasta asiasta: lapsen sisäisessä maailmassa sisarus on kilpailija ja uhka. Kun nämä tilanteet raivostuttavat vanhempaa, on tärkeää muistaa yksi viisaus: tunteiden salliminen ja ymmärtäminen on eri asia kuin tekojen hyväksyminen.

Lapsen sisäisessä maailmassa sisarus on kilpailija ja uhka.

Toisinaan esikoinen voi vauvan synnyttyä vaikuttaa itsenäiseltä ja pärjäävältä, eikä kenties näytä reagoivan sisaruksen tuloon mitenkään. Ehkä hän jopa tarkkailee valppaasti aikuisten tunnetiloja ja vauvan huutaessa lähtee omaan huoneeseensa legojen pariin. Aikuinen taas ilahtuu ja kehuu reippaudesta ja kiltteydestä.

Lapsen tunteiden ilmaisu voi kuitenkin olla pettävää.

Kiltisti käyttäytyvä lapsi saattaa jäädä vaikean asian kanssa yksin.

Omien tarpeiden sivuuttaminen ja tunteiden vaimentaminen eivät taltuta harmin aiheuttamia kehon stressireaktioita, kuten  sympaattisen hermoston aktivoitumista. Kiltisti käyttäytyvä lapsi saattaa jäädä vaikean asian kanssa yksin.

Hankalien ja kurjien tunteiden näyttäminen on lapsille hyväksi. Kiukku tai käytöksen taantuminen kutsuvat aikuisen lapsen viereen, ja hyvä niin. Vanhemman ja viisaamman apu kehittää lapsen aivoja ja rikastaa tunne-elämää.

Kun annat lapsen kiukun tulla ja olet läsnä, opetat hänelle, että tästä selvitään. Yhdessä.

Lue lisää Leean kolumneja täältä.

Näin autat isosisarukseksi tullutta lasta

  1. Ota lapsi mukaan hoitamaan vauvaa ja kehu uusista vauvanhoitotaidoista. Näytä hänelle, että isomman roolista voi nauttia.
  2. Isomman lapsen on tärkeää saada myös olla vielä pieni. Salli mahdollinen taantuma – lapsi palaa kyllä vähitellen takaisin ikätasolleen.
  3. Vaali hoivaa, iloa ja leikkisyyttä, jotka viestittävät lapselle hänen olevan tärkeä ja rakastettu ja lujittavat suhdettanne.

Leea Mattila on lapsen ja vanhemman suhteeseen erikoistunut psykologi. Hän työskentelee omassa Psykologipalvelut MindLink -yrityksessään ja on asiantuntija Livin Toisenlaiset äidit -ohjelmassa. Liv ja vauva.fi kuuluvat Sanoma-konserniin.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Lapsi tarvitsee kokemuksen siitä, että hän on rakastettu. Näin kerrot sen hänelle päivittäin.

Power of Positivity -sivu listaa asioita, joita vanhempi voi sanoa lapselle osoittaakseen, että rakastaa häntä.

1. Rakastan sinua

Rakkauden sanominen on kaiken perusta. Et voi sanoa tätä lapsellesi liian usein, isommallekaan. Samalla opetat, että tunteista puhutaan ääneen. Se on hyvä taito.

2. Tulen iloiseksi, kun sinä…

Ota lapsi kiinni hyvänteossa. Kun kerrot, mikä menee hyvin, vahvistat toivottua tapaa toimia.

3. Teet minut onnelliseksi

Näytä onnesi: lapsi saa tuntea, että on arvokas. Aikuisen onni ei silti ole lapsen vastuulla. Hän saa olla myös hankala tai kiukkuinen.

4. Olen ylpeä sinusta

Uusien asioiden opettelu vaatii rohkeutta. Kannusta lasta yrittämään, ja ole ylpeä yrittämisestä, ei vain lopputuloksesta.

5. Olet ainutlaatuinen

Jokaisella lapsella on omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Juuri siksi he ovat niin rakkaita. Näytä lapselle, että hän on hyvä juuri sellaisena kuin on.

6. Luotan sinuun

Luottamus herättää luottamusta ja halua yrittää. Lapsilla on vahva halu toimia oikein. Vanhempi näyttää, että huomaa tämän.

7. Uskon sinuun

Opeta sinnikkyyttä, että luovuttaa ei heti kannata. Lapsi tarvitsee rohkaisua: Vanhemman tehtävä on olla lapsensa puolella.

8. Olen kiitollinen sinusta

Kerro, miksi olet kiitollinen lapsestasi juuri tänään.

On kiva tapa vaikkapa listata iltapalapöydässä asioita, jotka olivat hyviä tänään. ”Parasta päivässä oli se, kun teimme palapelin yhdessä. Ja että minulla on niin ihana murunen.”

+ rakastava kosketus

Osaatko kertoa lapselle ilman sanoja, että rakastat? Lue psykologi Leea Mattilan kolumni aiheesta.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.