Uusperheen 7 vinkkiä

Teksti Jenny Belitz-Henriksson

uusperhe etusivu 145220

Lue vinkit hyvään uusperhe-elämään.

Uusperheessä on paitsi rakkautta, myös monta osapuolta ja erilaisten tapojen yhteensovittamista.
Tässä seitsemän vinkkiä hyvään uusperhe-elämään:

1. Päästäkää irti
Uusparin suhde ei saisi rakentua läpikäymättömille, vanhoille erotraumoille. Kun luopuu vanhasta, saa uutta tilalle. Jo alussa on hyvä hyväksyä se, että entiset puolisot ovat läsnä lasten kautta.

2. Sopikaa säännöistä
Jokainen ihminen tuo uusperheeseen omat käyttäytymismallinsa. Sopikaa yhteisistä säännöistä jo alussa, niin jokainen löytää helpommin paikkansa ja roolinsa. Keskustelkaa, miten entisten puolisoiden kanssa asioidaan, miten perheessä kommunikoidaan ja riidellään, millaiset perheen arvot ovat ja miten vierailevia tai vuoroviikoin perheessä asuvia lapsia huomioidaan.

3. Muistakaa yhteistyö

Hyvä yhteistyö ex-puolisoiden kanssa helpottaa kaikkien arkea.

4. Jakakaa vastuuta
Jos kummallakin vanhemmilla on lapsia, sopikaa, kuka huolehtii kenestä ja missä mittakaavassa. Keskustelkaa siitä, miten vanhemmuus hoidetaan yhdessä. Jos toinen on lapseton, häntä ei saa jättää perheen ulkopuolelle. Välttäkää liittoutumista toisianne vastaan, sillä minun, sinun ja meidän lapsi -puolueet tekevät arjesta hankalaa.

5. Muistakaa perhepalaverit
Uusperheen elo on usein hektistä, mutta keskustelu auttaa arjen organisoinnissa. Kokoontukaa käsittelemään tulevan viikon ohjelma vaikkapa sunnuntaisin. Käykää läpi harrastukset, tapahtumat, kauppa- ja kyläreissut. Viikko-ohjelman voi kiinnittää jääkaapin oveen jokaisen nähtäväksi.

6. Luokaa me-henkeä
Uusperheen on tärkeää luoda oma historiansa siinä missä ydinperheenkin. Hankkikaa jokin oma juttu. Reissatkaa yhdessä, kootkaa perhealbumia, harrastakaa samaa lajia, hankkikaa oma kesäpaikka, lempimatkakohde tai vaikkapa lemmikkieläin.

7. Hellikää toisianne
Parisuhde on uusperheen voima. Kun se voi hyvin, koko perheellä on mahdollisuus voida hyvin. Pyrkikää järjestämään edes pieniä kahdenkeskisiä hetkiä. Arvostakaa ja ihailkaa toisianne päivittäin. Keskittykää kuuntelemaan puolisoa ennen kuin alatte jaella neuvoja ja vaatimuksia. 

Lähteenä käytetty Vuokko Malisen ja Pekka Larkelan kirjaa Parisuhde – Uusperheen ydin. Kirjaa voit tilata Väestöliitosta 26 euron hintaan, www.vaestoliitto.fi.

Vauva 4/2012

Suosituimmat jutut

Tähdellä merkityt ovat pakollisia kenttiä