Isäkuukaudet-blogia vauva.fissä kirjoittava Tuomas Rytky palasi vastikään puolentoista vuoden hoitovapaalta. Hän kertoo, miksi koti-isyys on hyvä juttu koko perheelle.

1. Opit tuntemaan lapsesi paremmin – ja hän sinut

"Suhde oman lapsen kanssa syvenee, kun ollaan yhdessä muutenkin kuin iltaisin. Harva meistä on parhaimmillaan illalla, ne tunnit menevät arjen pyörittämiseen.

Päivällä voi vaikka tehdä rauhassa palapelejä tai rakentaa legoilla. Oman lapsensa kehitystä on hieno seurata. Vaikkapa puheenkehityksessä taidot lisääntyvät hetkessä: oho, nytkö se käytti imperfektiä!

Kun on ollut pidempään kotona, oppii ymmärtämään lapsensa käyttäytymistä. Osaa ennakoida sen, milloin meinaa iskeä nälkä- tai väsykiukku. Sen ansiosta yhdessäolo sujuu paremmin myös iltaisin, viikonloppuisin ja lomilla – niin, että itsekin viihtyy."

2. Pääset talvellakin valoisaan aikaan ulos

"Rutiinit pitää tietysti lasten kanssa hoitaa, ne ovat tärkeitä. Silti päivään saa mahtumaan sellaistakin aikaa, jolloin on oikeastaan aika vapaata. Talvellakin pääsee valoisaan aikaan ulos. Voi valita, lähteekö yhdessä ulos puistoon tai kaupungille lounaalle.

Viime syksynä otin lasten kanssa projektiksi kiertää kaikki kotikunnan leikkipuistot.

Vapaus on ilman muuta yksi syy, miksi viihdyin kotona. Jonkun oksennustautipäivän vaihtaisin ehkä pois, mutta ei niitäkään montaa ollut."

3. Ymmärrät puolisoa paremmin

"Kun kummallakin perheen aikuisista on kokemusta kotona olemisesta, toista ymmärtää paremmin. Silloinkin, kun kotona olevaa puolisoa väsyttää tai ottaa päähän. Samoin molemmilla säilyy mielessä myös se, millaista työarki on.

Meitäkin huoletti etukäteen, miten pärjäämme taloudellisesti, jos jään kotiin. En voi sanoa, etteikö olisi ollut tiukkaa. Pidimme vuoden lyhennysvapaan asuntolainasta."

4. Myös työelämä hyötyy, puolisonkin

"Kun perhevapaat jakaa, kummallekaan puolisoista ei tule vuosikausien poissaoloa työstä. Kokonaisuutena se on ehdottomasti myös työelämän etu. Tietotaito pysyy yllä eikä tule liian korkeaa kynnystä palata töihin.

Omilla työpaikoillani vapaisiin on suhtauduttu todella hienosti. Ensimmäinen kommentti on kyllä ollut oho.

Koen, että kotona olosta on ollut hyötyä myös työn kannalta. Huomaan, että stressinsieto ja priorisointikyky ovat lisääntyneet. Iso asia on sekin, että kotona ollessa on ehtinyt saada omalle ajattelulle tilaa. Hengähdystauko on antanut uutta näkökulmaa työhön."

Isäkuukaudet-blogia vauva.fissä kirjoittava Tuomas Rytky jäi reiluksi puoleksi vuodeksi vanhempainvapaalla, kun esikoinen oli neljä kuukautta. Toisen kerran hän jäi perhevapaalle, kun nuorempi lapsi oli vuoden ja kolme kuukautta. Silloin hän oli molempien kanssa kotona puolitoista vuotta. Viimeisin vapaa päättyi marraskuussa, jolloin Tuomas palasi työhönsä ohjelmistokehitykseen.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Elämä ei vilahda ohitse, vaikka välillä nukkuisikin, Sanna Stellan kirjoittaa.

Vihdoinkin osaan nukkua! Kolme lasta se vaati. Nukkuminen on mielestäni aina ollut yliarvostettua. Kaikki muu elämässä niin paljon hauskempaa. Varsinkin valvominen myöhään, siitä pidän erityisesti.

Ensimmäisen lapsen kanssa en muuttanut unirytmiäni yhtään. Illalla notkuin hereillä kahteen. Oma aika iltaisin oli tärkeää. Televisio, Facebook, hyvä kirja, mitä vain mihin voi uppoutua.

Kun lapsia oli kaksi, tein valtavasti töitä ja avasin koneen aina heti, kun lapset olivat menneet nukkumaan. Ajattelin, että kyllä minä jaksan viiden tunnin yöunilla. Eivätkä nekään tunnit tulleet yhteen putkeen, koska lapsilla on taipumus heräillä öisin. Vuoden vetelin näin. Sumussa.

Näin unta, jossa salaisen palvelun agentit pyysivät minua töihin, koska pystyn operoimaan erittäin haastavia työtehtäviä huonoillakin unilla. Unessani olin James Bond -materiaalia, todellisuudessa jotain ihan muuta.

Olin niin väsynyt, etten muistanut tyttäreni toista nimeä.

Olin usein itkuherkkä ja räjähdysaltis. En muistanut enää mitään. Kuten esimerkiksi tyttäreni toista nimeä. Hieman kiusallinen tilanne, kun jouduin kaivamaan Kela-kortin esiin tarkistaakseni. Enkä yhdistänyt oiretta unen puutteeseen. Sen sijaan pelkäsin aivokasvainta. Unenpöpperössä se tuntui ilmiselvältä vaihtoehdolta.

Maksoin sen vuoden univelkoja toisen vuoden etsimällä parempaa unta ja unirytmiä.

Kolmannen lapsen kohdalla olen oppinut läksyni. Sujahdan yökkäreihin samaan aikaan vauvan kanssa. Vaikka muutaman kuukauden tai muutaman vuodenkin vetäytyisin kammariini heti iltauutisten jälkeen, ei se minusta ihan mummoa tee.

Olen alkanut luottaa, että elämä ei ole tuolla jossain, se ei vilahda ohitseni vaikka välillä nukkuisinkin. Itse asiassa elämä tuntuu kirkkaammalta hyvien unien jälkeen.

Sitä paitsi kun on nukkunut hyvin, jaksaa makkarissa tehdä muutakin kuin nukkua. Vink vink.

Tapasimme matkoilla vanhemman brittipariskunnan. He muistelivat poikaansa, joka valvotti heitä koko lapsuutensa. Nyt poika oli aikuinen ja eronnut, ja tunki pubi-illan päätteeksi vanhempiensa makuuhuoneeseen puhumaan avioerostaan. Ja taas vanhempien yöunet järkkyivät.

Siinä välissä oli ollut parikymmentä vuotta nukkua hyvin. Sellaista aikaa odotellessa!

Vauva 12/16

Sanna Stellan on 41-vuotias kolmen lapsen äiti, joka nojaa kasvatusperiaatteissaan vankasti kaaosteoriaan, mutta ei tingi lasten nukkumaanmenoajoista tai ripsiväristään.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Kuusi vauva.fin bloggaajaa kertoo, mitä lupauksia he tekivät vuodelle 2017.

"Yritän pysyä erossa netistä ennen lasten nukahtamista. Palasin hoitovapaalta töihin ja hämmennyin, kuinka lyhyt kotiutumisen ja iltatoimien väli on. Pieni vilkaisu puhelimeen johtaa helposti siihen, että netissä tulee roikuttua pidempään ja perheen yhteinen aika vähenee."

Isäkuukaudet

 

"Aion lisätä höpsöttelyä ja typerien laulujen laulamista omilla hassuilla sanoituksilla mahdollisimman julkisesti. Tavoitteena on, että oppisin ottamaan itseni vähemmän vakavasti ja lapsi saisi nauraa entistä enemmän."

Mirvan menomatkat

 

"Yritän puuhailla enemmän yhdessä yksivuotiaan Sulon kanssa, esimerkiksi ulkoilla. Maaliskuussa Sulolle syntyy pikkusisarus, ja se tuo lisämaustetta perhe-elämään. Myös pienelle on varattava aikaa."

#noljakanfaija

 

"Lupaan olla armollisempi sekä itselleni että perheelleni. Pyrin olemaan enemmän läsnä kaiken hulinan keskellä ja antaa kiireen mennä ohi. Lupaan järjestää pienimpien kanssa enemmän lukuaikaa ja vähemmän ruutuaikaa."

Rakkaudesta sanottu

 

"Meille syntyy viides lapsi, joten aion stressata vähemmän siivouksesta ja antaa aikaa lapsille. Aion myös luottaa enemmän vaistooni siinä suhteessa, että tunnen lapseni ja heidän tarpeensa parhaiten. Olen oppinut, ettei sanaani välttämättä kuunnella, ja minun on pakko oppia vaatimaan muun muassa lastemme tarvitsemia tutkimuksia ja tukitoimia." 

Neljä veljestä

 

"Toivon tapaavani vanhoja ja uusia mammakavereita. Jo ensimmäisten äityislomaviikkojen aikana olen huomannut, kuinka tärkeää muiden äitien seura minulle on. Samalla lapseni saisivat leikkiseuraa. Olen kokenut viime aikoina yksinäisiä päiviä, vaikka olen koko päivän tyttöjen kanssa." Lue lisää tämän vuoden haaveita blogista

Joukolatar

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Vauva.fin vuoden 2016 suosituimmissa jutuissa lapsi on ykkönen ja kaikkein tärkein. Katso juttujemme kymmenen kärki!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Meidän Perhe -lehden toimitus tekee vanhemmuudesta huumoria. Nämä naurattivat eniten.

1. Vuoden tykätyin: Tätä tarkoittaa äiti.

2. Kesän suosikkiresepti – vanhemmille tuttu kaikkina vuodenaikoina.

3. Ei, en tiedä tätä tunnetta vieläkään. Ehkä sitten ensi vuonna.

4. Se ninjamainen isä. Sanakirjassa isän vuoro.

5. Nuo pienet voimakastahtoiset ihmiset. Niin rakkaat!

6. Ja sokerina pohjalla: niin mikäs se olikaan?

Kuvat löytyvät Meidän Perheen Facebook-sivuilta  sekä Instagramista tililtä @meidanperhelehti.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.