Kun lapsi kasvaa ja selviää jo itsekseen, äidinkin on pakko. Mitä vanhemman pitäisi tehdä, kun lapsi irtautuu ja haikeus jää?

Syksyllä kymmenen vuotta sitten seisoin päiväkodin pihalla ensimmäisen kerran. Puristin poikani kättä ja söpötin lapselle, että ei tarvitse ollenkaan jännittää.

Taisin puhua lähinnä itselleni. Lapsi tarttui hoitotädin käteen, käänsi minulle selkänsä ja taapersi pois. Hän näytti pärjäävän erinomaisesti.

Minä puolestani sain vaivoin pidäteltyä itkun kulman taakse. Nipistelin itseäni ja toistelin: Lopeta, kaikki on hyvin. Älä ole aivan pöhkö. Olin samaan aikaan ylpeä reippaasta lapsestani, jolla oli kiire maailmaan. Toisaalta minuun sattui. Halusin omia lapseni kokonaan.

Nuorisopsykologi, psykoterapeutti Ilona Joutsamo lohduttaa minua. En ollut tarhan pihalla aivan sekaisin. Vaikka lapsen kehittymisen seuraaminen on palkitsevaa ja antoisaa, myös suru ja haikeus kuuluvat asiaan.

− Vanhempi rakastaa lastaan itsenäisenä ihmisenä, mutta myös itsensä jatkeena. Lapsen irtautuminen voi tuntua vanhemmasta samalta kuin joutuisi luopumaan osasta omaa itseään, Joutsamo sanoo.

Vanhemmalle voi olla tärkeää nähdä itsensä hyvänä vauvan rauhoittajana tai vaikka hauskana iltasatujen kertojana. Samalla hän saa mahdollisuuden tuntea itsensä tärkeäksi ja taitavaksi. Kun näitä äidin tai isän erityistaitoja ei enää kaivatakaan, vanhempi joutuu luopumaan myös itsetuntoa hivelevistä kokemuksista. Äidille lapsen itsenäistyminen voi olla vielä raskaampaa, sanotaan, sillä lapsi on myös fyysisesti ollut osa äitiään.

On ihanaa olla tarvittu

Oppituntini eivät olleet siinä. Avioerossa sovimme yhteishuoltajuudesta ja vuoroviikoista. Ensimmäiset viikot ilman viisivuotiastani olivat kuin painajaista. Minua itketti, oksetti ja pyörrytti. Itsesyytöksilläni ei ollut rajaa.

Kamalinta oli, että omaa aikaa tuntui olevan aivan liikaa. Tuntui, että kukaan ei tarvinnut minua.

− Pieni lapsi tarvitsee vanhempiaan lähes kaikessa. Vanhemmille tämä tarvitsevuus voi olla raskasta, koska se tarkoittaa ajoittain omista tarpeista luopumista. Kuitenkin tunne siitä, että sinua tarvitaan, on myös hyvin syvällisesti tyydyttävä kokemus, Joutsamo kertoo.

Sen sain huomata. Kun lapseni oli luonani, olin onnellinen. Vaikka poika oli isänsä luona joka toinen viikko, sain tuntea olevani edelleen tarpeellinen. Sain hoivata. Tein lapseni eteen paljon − ehkä liikaakin.

Psykoanalyytikko Erna Furmanin mukaan lapsi oppii taitoja vanhemmiltaan neljässä vaiheessa. Alussa vanhempi tekee asiat lapsen puolesta. Sitten lapsi tekee ja vanhempi auttaa. Tämän jälkeen lapsi toimii itsenäisesti, jolloin vanhempi kannustaa ja kehuu. Lopuksi taito on sisäistynyt siten, että lapsi voi toimia itsenäisesti tukea tarvitsematta.

Ymmärsin tämän kaiken. Sen, että vanhemmalla on tärkeä rooli taitojen opettajana ja sosiaalistajana. Opettamalla lapselleen eri asioita vanhempi kasvattaa lasta riippumattomammaksi ja itsenäisemmäksi.

Miksi olin kuitenkin vähän surullinen, kun poikani kymmenenvuotiaana lakkasi pyytämästä minua peittelemään itseään sänkyyn?

− Joka kerran, kun lapsi ottaa askeleen eteenpäin, vanhempi iloitsee, mutta tuntee usein olonsa myös haikeaksi. Lapsen kehitys muistuttaa ajan kulumisesta ja voi saada vanhemman tuntemaan itsensä tarpeettomaksi, Joutsamo sanoo.

Esiteini kertoo

Olen saanut esimakua jo teini-ikäisen vanhemmuudestakin. Jos haluan tehdä jotain yhdessä 12-vuotiaani kanssa, minun on se myös järjestettävä.

Ja myönnetään. Keinoni ovat olleet välillä aika kyseenalaisia. Olen luvannut pojalleni leffailtoja, popcorneja, pitsaa, karkkia, jäätelöä ja shoppailua, että saisin pitää hänet vieressäni − edes hetken. Television katsominen yhdessä on nykyään arvokasta. Silloin saan lapsen viereeni ja pääsen nuuhkimaan hänen hiuksiaan.

Mutta kun yritän saada häntä tutustumaan puutarhan ihmeelliseen maailmaan, hän katsoo minua kylmänviileästi ja sanoo: ”Äiti, kun mua ei kiinnosta.”

Lapsi on muodostanut oman mielipiteensä, ja se on vaatinut häneltä psyykkistä työtä. Aikuiselle, myös minulle, se tarkoittaa ajatukseen sopeutumista.

Sopeutuminen ei välttämättä ole helppoa, vaikka kuinka tietäisi taustat: Sen, että vanhempi pääsee tutustumaan lapsen omiin ajatuksiin erityisesti uhmaiässä, jolloin lapsi kokeilee ensimmäisen kerran rajojaan. Ja että murrosiässä lapsi tekee eroa vanhempiensa mielipiteisiin voidakseen luoda oman elämän.

− Näiden elämäntilanteiden riitaisuus ja vastakkainasettelu saattavat tutustuttaa vanhemmat melko primitiivisiinkin tunteisiin, Joutsamo sanoo.

Kasva äiti, kasva isä

Onneksi myös vanhempi kasvaa lapsen mukana. Nyt ymmärrän myös asian kääntöpuolen. Entä jos lapseni ei osaisikaan koskaan sanoa minulle vastaan? Ajatella, jos hän ei lähtisi kavereiden kanssa ulos vaan haluaisi aina kökkiä kanssani sisällä!

Joskus suru lapsen kehittymisestä on suurempaa kuin ilo. Silloin vaarana on, että itsenäistymisen sijaan vanhempi tukee lapsen passiivisuutta passaamalla ja paapomalla liikaa, tekemällä lapsen puolesta asioita, joihin lapsi kykenee jo itse.

Voi käydä niinkin, että vanhempi ei näe lapsen kehitystä ja itsenäistymistä lainkaan. Joskus lapsen kokeminen omana jatkeena korostuu, ja vanhemman on vaikea tukea lapsen kasvamista itsenäiseksi yksilöksi, Ilona Joutsamo sanoo.

− Vanhempi saattaa toivoa lapsen toteuttavan omia toteutumattomia unelmiaan, esimerkiksi uravalinnoissa. Vanhemmalla saattaa olla myös korostunut tarve siihen, että lapsi eläisi juuri hänen ajatustensa ja arvojensa mukaista elämää.

Hanki oma elämä

Jonakin iltana poikani on lähtenyt ulos läimäistyään oven kiinni nenäni edessä. Meillä on ollut riita tietokonepelistä. Poika on huutanut, ettei halua tehdä kanssani enää koskaan mitään.

Menen nettiin etsiäkseni jotakin kättä pidempää. Miten minun pitäisi suhtautua tähän tuoreeseen teiniin?

Päädyn Mannerheimin lastensuojeluliiton nettisivuille. Siellä sanotaan, että nuori muodostaa vanhempiinsa uudenlaista suhdetta. Hän tarvitsee vanhempiaan, mutta myös tilaa itsenäistyä. Vanhemman pitää osoittaa nuorelle, että tällä on lupa löytää oma polkunsa.

Nyökkäilen ja luen eteenpäin.

”Itsenäistymisestään huolimatta nuori kaipaa aikuisten hyväksyntää ja arvonantoa omille valinnoilleen ja mielipiteilleen. Kannustus ja kehu ovat hunajaa nuoren epävarmalle mielelle. Vaikka vanhemman kommentit eivät aina tunnu kiinnostavan, nuori arvostaa niitä. Hänen pitää saada tuntea, että hän on omana ainutlaatuisena itsenään tärkeä ja arvokas.”

Tämä käy järkeen. Irti päästäminen on välttämätöntä, vaikka tekisi kipeää. Samalla pitäisi pysyä lähellä, tukena. Silti, vaikka nuoren muuttuvan mielen mukana pysyminen joka käänteessä on vaikeaa. Välillä lapsi on tyytyväinen, yhtäkkiä aivan käärmeissään.

− Lohdullista on, että yleensä suhdetta lapseen ei rajunkaan itsenäistymisvaiheen aikana kuitenkaan menetetä. Läheinen suhde lapseen voi jatkua, vaikkakin erilaisena. Vanhempi voi uudella tavalla kiinnostua lapsestaan ja siitä, mitä hän nyt tässä vaiheessa elämäänsä ajattelee ja haluaa, Joutsamo sanoo.

Nuorisopsykologilla on neuvo myös vanhemmille.

− Vanhempaa auttaa lapsesta irtautumisessa se, että hänellä on omia tärkeitä ihmissuhteita, muitakin elämänsisältöjä ja päämääriä kuin vanhemmuus. Lapsi ja hänen kasvatuksensa ei saisi täyttää koko elämää.

Minä päätän, että juuri nyt on viimein aika löytää menetetty lenkkikunto ja ilmoittautua työväenopiston espanjan kurssille.

Ja vaikka lapsen pitää kodin ulkopuolella olla niin teiniä, ainakin minun nuoreni tulee vielä kainaloon mielellään ja kuuntelee kirjaa, jos luen. Vuosien aikana olemme siirtyneet kuvakirjoista Astrid Lindgrenin kautta nuorison kauhu- ja fantasiakirjoihin.

Olkoon seuraavaksi vuorossa vaikka Tappajahai. Niin kauan kuin lapseni on tässä ja kuuntelee, minähän luen.

Meidän Perhe 9/15

Vierailija

Teini-ikäisen äiti: Irti päästäminen on välttämätöntä, vaikka se tekee kipeää

Minusta nämä ovat ihan hulluja juttuja. Nykyäiti on vienyt sen lapsen päiväkotiin suunnilleen siinä vaiheessa, kun lapsella on ikää 1,5 vuotta. Parisuhteen ylläpitämiseksi on tehty viikonloppureissuja ilman lasta ja mummola/kummila on lapselle melkein yhtä tuttu yöpymispaikka kuin oma koti. Mutta kun se lapsi on teini, herätään yhtäkkiä ihmettelemään, että sehän lähtee kohta. Miten se pärjää? Ehei, se lapsi lähti pärjäämään itsekseen jo silloin päivähoitoon mennessään ja oppiessaan, että...
Lue kommentti
Vierailija

Teini-ikäisen äiti: Irti päästäminen on välttämätöntä, vaikka se tekee kipeää

Olen vastannut tähän jo monta kertaa: sinun tehtäväsi on antaa juuret ja siivet. Tuo irtautuminen on normaalia ja sinun pitää vain katsoa että se tapahtuu turvallisesti. Mitä enemmän annat "siimaa" sitä varmemmin lapsesi palaa jonain päivänä lähellesi ystävänäsi, mutta aikuisena sellaisena. Et ole menettämässä häntä mitenkään ellet nyt ahdistuksellasi ja peloillasi suututa ja karkota häntä lopullisesti. Sinulla on oma elämä elettävänä, nauti nyt siitä. 4.n äiti
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Maria Veitola on väärässä paikassa väärään aikaan. Eniten maailmassa hän tarvitsisi apulaisen, joka auttaisi muistamaan neuvolat, hammaslääkärit ja sadevaatteet.

 

Puhelimeni piippaa taskussani juuri, kun astun äitini ja poikani kanssa Korkeasaaren lauttaan. Näen näytöllä kalenterimuistutuksen kummitytön syntymäpäivistä, jotka alkavat juuri sillä hetkellä, vajaan tunnin automatkan päässä. Meillä ei ole autoa. Meillä on lautta, joka on menossa väärään paikkaan.

Voi helvetin helvetti. Kuinka saatoinkaan unohtaa! Mietin paniikissa, minkä hyvän meriselityksen tähän hätään keksisin. Mutta kun sössii, on parasta (ja kivuliainta) olla rehellinen.

Lähetän anteeksipyyntöviestin, joka ei tietenkään auta mitään. Kummityttöni todennäköisesti kestää oharini paremmin kuin minä. Oma fiilikseni sen sijaan on pilalla. Miksi minulla ei pysy pakka kasassa?

 

Meillä on venyvä ja vanuva remontti ja muovikassielämä, jossa siirrymme väliaikaiskodista toiseen. Eivät pelkästään tavarat vaan myös ajatukset ovat ympäri kaupunkia. Minulla on freelancerin työ, jossa on monta projektia ja aikataulua. Eniten maailmassa tarvitsisin apulaisen, jotta selviäisin tästä kaikesta, jota kutsutaan arjen hallinnaksi.

Minä olen se äiti, joka ei muista varata aikaa neuvolaan tai hammashoitolaan.

Minä olen nimittäin se äiti, joka unohtaa lapsensa kumisaappaat johonkin Luoja yksin tietää mihin. Minä olen se äiti, joka ei muista varata aikaa neuvolaan tai hammashoitolaan. Minä olen se äiti, jolla ei ole koskaan mukana välipalaa, juotavaa, vaihtovaatteita, huulirasvaa tai edes nenäliinaa.

Eikä sadevaatteita, kun jatkamme retkeämme ja säätiedotuksen lupaama sade alkaa heti. Ainakaan eläintarhassa ei ole ihmistungosta. Eikä auki olevia kahviloita, joista saisi lapselle luvatun korvapuustin ja mummolle lämmittävän punaviinin.

 

Kipitämme kiihtyvässä sateessa aitaukselta toiselle ja yritämme saada lapsen innostumaan nurkissa piileskelevistä karvamytyistä. ”Katso, se on leijona. Tuolla kauimmaisen puun luona, ison kiven takana. Kulta, näetkö? Ihan pikkuisen näkyy sen harmaata takapuolen karvaa tuolla kaukana.”

Seisomme läpimärkinä sateessa vaikka olisi mukavampaa syödä herkkuja syntymäpäivillä.

Lapsi innostuu eniten kaneista. Seisomme läpimärkinä sateessa katsomassa nukkuvia kaneja. Olisi paljon mukavampaa olla syömässä herkkuja syntymäpäivillä. Mutta koska olen toivoton tapaus, hytisemme paikassa, jossa paleleville ja nälkäisille ei tähän aikaan päivästä ja vuodesta myydä kuin jäätelöä.

”Äiti, miksi et ole ottanut mukaan sadevaatteita?” lapsi kysyy. Onneksi hän ei itke kuten päiväkodissa, kun en ollut muistanut hankkia sisätossuja. ”Miksi äiti, miksi?” hän ulvoi, ja minä vastasin niin kuin nytkin: ”Koska kovalevyni on täynnä.”

 

Lupaan lapselle korvapuustin, kun palaamme märkinä kaupunkiin. Mutta kahvilasta, johon päädymme, on pullat loppu.

Äidilleni lupaan lasillisen punaviiniä, kun pääsemme kotiin. Kotona muistan, etten ostanut punaviiniä.

Yritin kyllä, mutta Alkon kassalla huomasin, että olin jättänyt lompakkoni kotiin. Se oli se sama päivä, jolloin unohdin lapsen repun raitiovaunuun ja avaimet kotiin.

Meidän Perhe 10/2016

Maria Veitola on 43-vuotias toimittaja, jonka perheeseen kuuluvat mies ja keväällä 2012 syntynyt poika Taisto. ”Mennään nyt reippaasti”, on ehkä yleisin lause, jonka Maria pojalleen sanoo.

Vierailija

Maria Veitolan kolumni: Miksi minulla ei pysy pakka kasassa?

Miksi kaikki on suoritettava, onnistuttava...? Miksi pieni lapsi pitää viedä hirveässä kiireessä Korkeasaareen vaikka hädin tuskin selviää omista töistään? Eikö vapaapäivänä herättyään voisi miettiä: mihin minulla on tänään aikaa ja resursseja. Lapsi on varmasti tyytyväisempi leikkipuistopäivään oikeissa vaatteissa ja välipalalla kuin litimärkänä hienossa paikassa, josta voi sitten vanhempi brassailla kavereille. Marian arki vaikuttaa ahdistavalta. Kannattaisi arvottaa, mikä todella on tärkeää.
Lue kommentti
Kiki

Maria Veitolan kolumni: Miksi minulla ei pysy pakka kasassa?

Toinen puoli tässä on olla se vanhempi, joka miettii ja murehtii koko ajan ja joka hetki. Minä olen luontainen sellainen: jatkuva murehtija ja huolenpitäjä. Ohitan itseni ja pidän koko ajan huolta muista. Koskaan ei meiltä mieheni lapset lähde ilman eväitä, urheilukamoja, tehtyjä läksyjä, ladattua kännykkää tms. Katson vielä lähtiessä, että sateenvarjot toimivat vaikka luvattu on aurinkoista säätä ja varmistan vielä, että avaimet on mukana molempiin kotiin. Oven mentyä kiinni tekstaan vielä,...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Listasimme seitsemän kiinnostavinta isyysblogia. Varoitus – näihin jää koukkuun!

1. Havaintoja parisuhteesta

Suosittu vauva.fin bloggari Sami kirjoittaa parisuhteesta ja isyydestä rehellisesti ja kainostelematta. Hän käsittelee esimerkiksi uusperheen vaiettuja tunteita ja siitä, miten paljon lastaan rakastaa ja ikävöi. Tekstit itkettävät, naurattavat ja koskettavat, hyvin monia.

2. #noljakanfaija

Joensuun Noljakasta kotoisin olevan Anssin blogista voi seurata ensimmäistä kertaa isäksi tulevan arkea. Mitä isän päässä liikkuu (loputtomilla) vaunukävelyillä? Miten hän pärjää kotona kahdestaan äitiään suunnattomasti ikävöivän riiviön kanssa? Miltä unen puute oikeasti tuntuu? Blogi sopii etenkin esikoistaan odottaville.

3. Lellivauva

Lellivauva kertoo yrittäjän selviytymistaistelusta vauvan, vaimon ja työelämän ristipaineessa. Blogin kirjoittaja Peter viettää miesaikaa, mikä ei pääty hyvin, ja vertailee eri kantoreppujen teknisiä ominaisuuksia. Ei se ole helppoa miehelläkään – varsinkaan jo haluaa olla kaikessa täydellinen.

4. Heikki Leppimäki

Heikki on yhdistelmäajoneuvon kuljettaja, koti-isä ja imetysaktivisti, jota huolestuttaa neuvoloiden imetysohjauksen kirjava taso. Hänen mielestään miehet ovat nössöjä, koska eivät uskalla olla sellaisia vanhempia kuin haluaisivat, ja lastenvaatteiden brändimerkit uranuurtajia, koska ovat tuoneet kuviointimallit uudelle aikakaudelle.

5. Isyyspakkaus

Tommi aloitti pitämään Isyyspakkaus-blogiaan neljä vuotta sitten, ennen varsinaista isyysblogi-buumia. Kokemus ja ammattitaito näkyvät: tekstit toimivat ja kuvat ovat upeita. Viime aikoina blogissa on listattu kiitollisuuden aiheita, käännytty vatsalleen ja maisteltu porkkanaa.

6. Lattepappa

Lattepappa on koulutukseltaan lastentarhanopettaja ja hoitaa nyt  kotona alle vuoden ikäistä pojuaan. Hän päivittää blogiaan säännöllisesti ja kertoo kuulumisia neuvolareissulta, uimahallista tai treffeiltä vaimon kanssa. Blogissa on paljon kuvia, joista pääsee kurkistamaan isän arkeen ja ihailemaan suloista poikaa.

7. Kasper Diem

Kasperin blogitekstit ovat jo ilmiö, johon törmää usein somessa. Kasper Diem ei ole pelkkä isyysblogi mutta se on myös sitä. Vuoden vauvan kehitystä on mielenkiintoista seurata, vaikkei vauva enää olekaan vauva.

Mitä isyysblogia sinä seuraat? Kerro kommenteissa suosikkisi!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Kun perheeseen tulee toinen lapsi, esikoinen kokee saaneensa kilpailijan ja uhkan, kirjoittaa Toisenlaiset äidit -ohjelman psykologi Leea Mattila.

Kumpi meistä äidin pieni lempilapsi on? Kenen hiukset ovat pellavaa ja kultaa? Näin laulaa Laura Närhi ja kuvailee hienosti lapsen tarvetta olla erityinen ja rakastettu. Se tarve korostuu, kun perheeseen tulee toinen lapsi.

Usein kilpailuvietti on tyypillisempää esikoisille kuin kuopuksille.

Esikoiselle täydellisestä ainokaisuudesta sisaruuteen siirtyminen on suorastaan loukkaus. Se herättää lapsessa paljon ristiriitaisia tunteita ja pelkoa vähempiarvoisuudesta. Ei ole ihme, että lapset taistelevat niin kiihkeästi ollakseen ensimmäisiä tai parhaita.

Usein tuntuu, että kilpailuvietti on tyypillisempää esikoisille kuin kuopuksille. Se ei ole sattumaa.

Hups, osuiko pikkuauto veljen kasvoihin?

Hupsista, kokeilitko hampaitasi vauvan käteen? Osuiko pikkuauto veljen kasvoihin? Näin voi käydä. Toisinaan esikoinen kysyy, voisiko roska-auto viedä vauvan pois.

Nämä kaikki kertovat samasta asiasta: lapsen sisäisessä maailmassa sisarus on kilpailija ja uhka. Kun nämä tilanteet raivostuttavat vanhempaa, on tärkeää muistaa yksi viisaus: tunteiden salliminen ja ymmärtäminen on eri asia kuin tekojen hyväksyminen.

Lapsen sisäisessä maailmassa sisarus on kilpailija ja uhka.

Toisinaan esikoinen voi vauvan synnyttyä vaikuttaa itsenäiseltä ja pärjäävältä, eikä kenties näytä reagoivan sisaruksen tuloon mitenkään. Ehkä hän jopa tarkkailee valppaasti aikuisten tunnetiloja ja vauvan huutaessa lähtee omaan huoneeseensa legojen pariin. Aikuinen taas ilahtuu ja kehuu reippaudesta ja kiltteydestä.

Lapsen tunteiden ilmaisu voi kuitenkin olla pettävää.

Kiltisti käyttäytyvä lapsi saattaa jäädä vaikean asian kanssa yksin.

Omien tarpeiden sivuuttaminen ja tunteiden vaimentaminen eivät taltuta harmin aiheuttamia kehon stressireaktioita, kuten  sympaattisen hermoston aktivoitumista. Kiltisti käyttäytyvä lapsi saattaa jäädä vaikean asian kanssa yksin.

Hankalien ja kurjien tunteiden näyttäminen on lapsille hyväksi. Kiukku tai käytöksen taantuminen kutsuvat aikuisen lapsen viereen, ja hyvä niin. Vanhemman ja viisaamman apu kehittää lapsen aivoja ja rikastaa tunne-elämää.

Kun annat lapsen kiukun tulla ja olet läsnä, opetat hänelle, että tästä selvitään. Yhdessä.

Lue lisää Leean kolumneja täältä.

Näin autat isosisarukseksi tullutta lasta

  1. Ota lapsi mukaan hoitamaan vauvaa ja kehu uusista vauvanhoitotaidoista. Näytä hänelle, että isomman roolista voi nauttia.
  2. Isomman lapsen on tärkeää saada myös olla vielä pieni. Salli mahdollinen taantuma – lapsi palaa kyllä vähitellen takaisin ikätasolleen.
  3. Vaali hoivaa, iloa ja leikkisyyttä, jotka viestittävät lapselle hänen olevan tärkeä ja rakastettu ja lujittavat suhdettanne.

Leea Mattila on lapsen ja vanhemman suhteeseen erikoistunut psykologi. Hän työskentelee omassa Psykologipalvelut MindLink -yrityksessään ja on asiantuntija Livin Toisenlaiset äidit -ohjelmassa. Liv ja vauva.fi kuuluvat Sanoma-konserniin.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Lapsi tarvitsee kokemuksen siitä, että hän on rakastettu. Näin kerrot sen hänelle päivittäin.

Power of Positivity -sivu listaa asioita, joita vanhempi voi sanoa lapselle osoittaakseen, että rakastaa häntä.

1. Rakastan sinua

Rakkauden sanominen on kaiken perusta. Et voi sanoa tätä lapsellesi liian usein, isommallekaan. Samalla opetat, että tunteista puhutaan ääneen. Se on hyvä taito.

2. Tulen iloiseksi, kun sinä…

Ota lapsi kiinni hyvänteossa. Kun kerrot, mikä menee hyvin, vahvistat toivottua tapaa toimia.

3. Teet minut onnelliseksi

Näytä onnesi: lapsi saa tuntea, että on arvokas. Aikuisen onni ei silti ole lapsen vastuulla. Hän saa olla myös hankala tai kiukkuinen.

4. Olen ylpeä sinusta

Uusien asioiden opettelu vaatii rohkeutta. Kannusta lasta yrittämään, ja ole ylpeä yrittämisestä, ei vain lopputuloksesta.

5. Olet ainutlaatuinen

Jokaisella lapsella on omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Juuri siksi he ovat niin rakkaita. Näytä lapselle, että hän on hyvä juuri sellaisena kuin on.

6. Luotan sinuun

Luottamus herättää luottamusta ja halua yrittää. Lapsilla on vahva halu toimia oikein. Vanhempi näyttää, että huomaa tämän.

7. Uskon sinuun

Opeta sinnikkyyttä, että luovuttaa ei heti kannata. Lapsi tarvitsee rohkaisua: Vanhemman tehtävä on olla lapsensa puolella.

8. Olen kiitollinen sinusta

Kerro, miksi olet kiitollinen lapsestasi juuri tänään.

On kiva tapa vaikkapa listata iltapalapöydässä asioita, jotka olivat hyviä tänään. ”Parasta päivässä oli se, kun teimme palapelin yhdessä. Ja että minulla on niin ihana murunen.”

+ rakastava kosketus

Osaatko kertoa lapselle ilman sanoja, että rakastat? Lue psykologi Leea Mattilan kolumni aiheesta.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.