Nykyvanhemmat valvovat ja ohjaavat lapsiaan yhä enemmän. Mitä seurauksia sillä on?

"Äiti tässä. Muistathan tulla kotiin puolen tunnin päästä."

"Joo joo", vastaa puhelimeen kaverillaan kyläilevä tokaluokkalainen. Vartti ja äiti soittaa taas: nyt on aika lähteä.

Vanhempien tarkistuspuhelut ovat nykylasten arkea. Lapsen ei välttämättä itse tarvitse seurata aikaa kännykästä, saati kysyä kelloa.

Oikein epäluuloinen vanhempi voi halutessaan paikannustoiminnolla tarkistaa, että tenava on siellä missä pitää.

Lapsuus ja nuoruus on yhä kontrolloidumpaa. Lapsi ja vanhempi on aina tavoitettavissa, kännykän soiton päässä. Aikuiset jättävät lapsia ylipäätään aiempaa vähemmän yksin tai keskenään. Eivätkä lapset enää liiku yhtä itsenäisesti kuin ennen, asuivat he sitten kaupungissa  tai maaseudulla.

– Miten lapsi oppii ottamaan vastuuta, jos hän tottuu siihen, että aina on joku läsnä, valvoo tai katsoo perään, sanoo lapsuuden hallintaa tutkinut professori Harriet Strandell Helsingin yliopiston so­siaalitieteiden laitokselta.

Kontrollia eivät lisää vain huolehtivaiset vanhemmat, vaan koko yhteiskunta. Puissa kiipeilystä ja keinumisestakin on tullut mutkikkaampaa kuin uskoisi.

Oppiiko lapsi riskinhallintaa?

Tarkalla huolenpidolla on kiistattomat hyötynsä. Meillä on pyöräilykypärät ja tiheäpinnaiset leikkipuistoaidat, joiden yli on mahdoton kiivetä. On turvavyöt, turvaistuimet ja nappikiinnitteiset takinhuput – ja aiempaa vähemmän vakavia onnettomuuksia.

Mutta vaikka turvallisuus on lisääntynyt, turvallisuuden tunne ei ole kasvanut.

Pelokkaimmat vanhemmat kieltävät lastaan kapua-masta verkkotelineeseen, vaikka alla olisikin EU-säädösten mukainen kahdeksan millin turvasora. Taloyhtiö saattaa kieltää puissa kiipeilyn tai poistaa keinut kokonaan, koska se on halvempaa kuin muovittaa ketjut ja asentaa alle punaruskea kumimatto.
Sen sijaan, että vanhemmat opettaisivat koululaista välttämään vaaroja liikenteessä, osa heistä ei päästä lasta kadulle ollenkaan. Ovelta ovelle kuljettaminen yleistyy.

–  Riskienhallinta on tärkeää, mutta ”hyvää lapsuutta” määrittelevät julkisen vallan käyttäjät näyttävät ajattelevan, että lapset pitäisikin kokonaan eristää kokemuksista ja tilanteista, joissa sitä voisi oppia, Strandell ihmettelee.

Hänestä olemme jo sillä rajalla, jossa suojelulla on päinvastaisia seurauksia kuin on tarkoitus.

– Minkä käsityksen lapsi saa itsestään, kun ympärillä on koko ajan aikuisten huoli siitä, miten hän pärjää? Muistan itse, miten tärkeää oli, että aikuinen osoitti luottamusta. Mitä, jos tällaisia kokemuksia ei enää tulekaan?

Ihmismaantieteen professori Hille Koskela Turun yliopistosta varoittaa, että kovin kontrolloitua arkea eläneellä lapsella voi olla heikommat valmiudet kohdata maailman vaarat  ja teininä rajumpi kapinoinnin tarve.

– Jos lapselle ei ole kehittynyt kykyä arvioida vaaroja realistisesti, millaisia riskejä hän sitten teininä ottaakaan?

Suojelija tarkoittaa hyvää

Pusikossa voi olla punkki tai pedofiili, nakista saa nitriittiä, ilmapallo voi juttua kurkkuun. Maailma on vaaroja täynnä, eikä kukaan halua, että lapselle sattuu jotain – ei lainsäätäjä, lastentarhanopettaja eikä vanhempi.

Hille Koskela korostaakin, että suojelun takana on aina hyvä tarkoitus.

Valvontaan, kaupunkitilaan ja turvallisuuspolitiikkaan perehtynyt Koskela puhuu pelon kulttuurista: maailma ei ole muuttunut vaarallisemmaksi, mutta ihmiset uskovat ja uskottelevat toisilleen, että niin on käynyt. Media lietsoo herkissä vanhemmissa rikosten ja onnettomuuksien pelkoa.

Turvallisuus on myös iso bisnes, jonka täsmämarkkinoinnin kohteena perheet ovat. Vakuutusyhtiön mainoksessa sikiö kellii kohdun hämärässä turvakypärä päässään. Turvafirmat kauppaavat koteihin kattavia hälytysjärjestelmiä: kukin perheenjäsen näppäilee sisään tai ulos kulkiessaan oman koodinsa, ja liikkeet päivittyvät vanhemman puhelimeen.

Vanhemmat voivat ostaa taaperon sänkyyn pörröisen teddykarhun, jonka nappisilmässä tai kuononpäässä on valvontakamera. Iän myötä nalle muuttaa kirjahyllyyn seuraamaan teinin edesottamuksia.

Koskelan mielestä huolenpidon ja ylisuojelun välistä rajaa onkin helpoin pohtia ääriesimerkkien kautta. Perään soittelu ja avoin huolenpito on ylilyönteineenkin parempi vaihtoehto kuin lapsen tarkkailu ja jäljittäminen salaa.

– Lapsen ja vanhemman välillä pitää olla luottamus. Onko sitä, jos yksi pehmoleluista on valvontakamera?

Pelon kulttuuri luo paineita myös päiväkodeille ja kouluille. Kouluissa on jo yleisesti valvontakameroita. Ruotsissa joissakin päiväkodeissa lasten vaatteisiin kiinnitetään retkelle lähtiessä mikrosiru eksymisten varalta.

– Alammeko seuraavaksi laittaa mikrosirun vauvan ihon alle? Koskela kysyy.

Oman ajan arvo

Vapaapäivä, kavereita, ei kiire mihinkään. Mitä tekevät ekaluokkalaiset tytöt? Juoksevat läheiseen metsikköön salaisen projektin pariin: laudanpätkistä on rakennettu aikakone.

Nuorten vapaa-aikatutkimusten mukaan lapset ja nuoret arvostavat aikuisten jatkuvasta kontrollista vapaata olemista, omaa aikaa tai hengailua ystävien kanssa. Mitä organisoidumpaa ajankäyttö on, sitä vähemmän se tuntuu omalta. Kuitenkin lapset ja nuoret tapaavat kavereitaan aiempaa vähemmän vapaamuotoisesti. Ulkoiluun ja sosiaaliseen kanssakäymiseen käytetty aika on vähentynyt, vaikka kansainvälisesti verraten suomalaislapset vielä liikkuvatkin huomattavan vapaasti.

Lasten aika kuluu jääkiekko- tai luistelutreeneissä, takapenkillä matkalla harrastukseen tai kotona Youtube-videoiden tai pleikkarin parissa. Moni nykylapsi liikkuukin vapaammin netissä kuin ulkomaailmassa.

Aikuisten näkökulmasta tavoitteelliset harrastukset ja ohjattu toiminta pitävät lapset poissa pahanteosta, eikä aikakaan kulu hukkaan.

– Keskiluokkaisessa kasvatuksessa on merkittävästi vähentynyt ajattelutapa, että lapsi vain kasvaa, saapa nähdä, mitä siitä tulee. Lapsi on investointi, jonka pitää tuottaa hyvää tulosta, Harriet Strandell sanoo.

Tämä on hänen mukaansa näkynyt vahvasti koululaisten tyhjistä iltapäivistä käydyssä keskustelussa: ilman järjestettyä toimintaa lapset vain lorvivat. Omalla ajalla ei ole arvoa; silloin lapsi ”ei tee mitään”. Kavereiden kanssa
vietetty aika samaistetaan hyödyttömään ja turvattomaan yksinoloon.

Strandell pohtii, miten paljon nykyajan masennusongelmat liittyvät tehokkuusajatteluun. Entä mistä löytyvät paljon puhutut innovaatiot ja luovuus, jos kaikki syötetään valmiina?

Leikkiminen kielletty! Kontrolliyhteiskunnan lapset -kirjassaan Jukka Laajarinne kehottaa vanhempia antamaan lasten ja nuorten elää vapaammin ja olemaan miettimättä, mitä hyötyä tai haittaa siitä on lapselle kahdenkymmenen vuoden kuluttua. Lapsuus ja nuoruus eivät ole elämään valmentavia vaiheita, Laajarinne muistuttaa. Ne ovat elämää.

Kuva: Shutterstock

Anna Tommola, Tarkkaan varjellut, Meidän Perhe 1/2014

Lapsi tarvitsee kokemuksen siitä, että hän on rakastettu. Näin kerrot sen hänelle päivittäin.

Power of Positivity -sivu listaa asioita, joita vanhempi voi sanoa lapselle osoittaakseen, että rakastaa häntä.

1. Rakastan sinua

Rakkauden sanominen on kaiken perusta. Et voi sanoa tätä lapsellesi liian usein, isommallekaan. Samalla opetat, että tunteista puhutaan ääneen. Se on hyvä taito.

2. Tulen iloiseksi, kun sinä…

Ota lapsi kiinni hyvänteossa. Kun kerrot, mikä menee hyvin, vahvistat toivottua tapaa toimia.

3. Teet minut onnelliseksi

Näytä onnesi: lapsi saa tuntea, että on arvokas. Aikuisen onni ei silti ole lapsen vastuulla. Hän saa olla myös hankala tai kiukkuinen.

4. Olen ylpeä sinusta

Uusien asioiden opettelu vaatii rohkeutta. Kannusta lasta yrittämään, ja ole ylpeä yrittämisestä, ei vain lopputuloksesta.

5. Olet ainutlaatuinen

Jokaisella lapsella on omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Juuri siksi he ovat niin rakkaita. Näytä lapselle, että hän on hyvä juuri sellaisena kuin on.

6. Luotan sinuun

Luottamus herättää luottamusta ja halua yrittää. Lapsilla on vahva halu toimia oikein. Vanhempi näyttää, että huomaa tämän.

7. Uskon sinuun

Opeta sinnikkyyttä, että luovuttaa ei heti kannata. Lapsi tarvitsee rohkaisua: Vanhemman tehtävä on olla lapsensa puolella.

8. Olen kiitollinen sinusta

Kerro, miksi olet kiitollinen lapsestasi juuri tänään.

On kiva tapa vaikkapa listata iltapalapöydässä asioita, jotka olivat hyviä tänään. ”Parasta päivässä oli se, kun teimme palapelin yhdessä. Ja että minulla on niin ihana murunen.”

+ rakastava kosketus

Osaatko kertoa lapselle ilman sanoja, että rakastat? Lue psykologi Leea Mattilan kolumni aiheesta.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Kun tulee vanhemmaksi, joutuu huomaamaan miten oma lapsuus on itseen vaikuttanut. Onko lapsuudessa näytetty tunteita, entä näytätkö niitä nyt?

Monen vanhemman oma lapsuus on ollut tällainen: vanhemmat ovat huolehtineet riittävästä vaatetuksesta ja ravinnosta, mutta tunteita ei ole ilmaistu, eikä tunteisiin ole aina vastattu.

Tunteet ovat viestejä, ja niihin reagoiminen antaa kokemuksen kuulluksi tulemisesta.

Suomessa arvostetaan lasten itsenäisyyttä ja reippautta.

Suomessa arvostetaan lasten itsenäisyyttä ja reippautta. Kun lapsella on päivähoidon aamupiirissä hankalaa, hänet poistetaan takavasemmalle, selviämään tilanteesta yksin.

Mutta mitä se opettaa lapselle? Ainakin sen, että kun on vaikeita tunteita, siihen ei saa apua, ja että vain myönteisiä tunteita saa ilmaista. Lapsi oppii myös, että se jolla on huono päivä, ei kuulu joukkoon.

Kun perhe syntyy eri maassa ja kulttuurissa eläneistä vanhemmista, näkee oman vuorovaikutustyylinsä kirkkaasti.

Näiden oppien jälkeen, aikuisena, läheiset ihmissuhteet saattavat olla pinnallisia, ja omaa sisintä hyvin vaikea paljastaa. Lapsuudesta ei välttämättä ole jäänyt monia muistoja, tai keskeinen kokemus on se, että “lapsuuteni ei ole vaikuttanut minuun mitenkään”.

Ajatus siitä, että lapsuuden ihmissuhteet eivät ole olleet merkityksellisiä, on surullinen.

Kun perhe syntyy eri maassa ja kulttuurissa eläneistä vanhemmista, näkee oman vuorovaikutustyylinsä kirkkaasti. Se paljastaa, että temperamentin lisäksi tavoissa olla muiden kanssa on kysymys myös siitä, minkälainen oma lapsuus on ollut.

Jos havahtuu tunneilmaisunsa niukkuuteen, on hyvä miettiä sitä, miten itseä on pienenä hoivattu.

Jos havahtuu tunneilmaisunsa niukkuuteen, on hyvä miettiä sitä, miten itseä on pienenä hoivattu.

Raskaus ja vanhemmaksi tuleminen saavat yleensä aloittamaan tämän ajattelun. On aika ymmärtää, miten oma lapsuus vaikuttaa nykyhetkeen.

Sitten on helpompaa valita, miten oman lapsensa kanssa on ja elää. Jokaisen vanhemman pitää päättää, toivooko omalle lapselle samaa - vai jotain muuta.

Jos tunteiden näyttäminen on sinulle vaikeaa, kokeile näitä harjoituksia

1. Mieti ja yritä ymmärtää, miksi vanhempasi käyttäytyivät lapsuudessasi siten kuin käyttäytyivät. Mitä olisit toivonut heidän tekevän toisin? Miltä asian ajatteleminen tuntuu nyt?

2. Pohdi, mitkä kolme adjektiivia kuvaavat sinun ja lapsesi suhdetta. Käyttäisitkö samoja sanoja kuvaamaan sinun ja oman vanhempasi suhdetta?

3. Mieti, miten viestit lapselle että rakastat. Osaatko kertoa sen myös ilman sanoja?

Lue lisää Leean kolumneja täältä.

Leea Mattila on lapsen ja vanhemman suhteeseen erikoistunut psykologi. Hän työskentelee omassa Psykologipalvelut MindLink -yrityksessään ja on asiantuntija Livin Toisenlaiset äidit -ohjelmassa. Liv ja vauva.fi kuuluvat Sanoma-konserniin.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Yksinhuoltajana ihanaa on vapaus tehdä päätöksiä, vaikeinta on oksennustauti. Ihan tavallisena päivänä moni asia on juuri oikein.

Kuva: Panu Pälviä
Kuva: Panu Pälviä

Huolella haluttu onni

Espoossa asuva Laura Pohjola, 34, päätti hankkia lapsen yksin. Hän odottaa Viljalle, 1v 10 kk, pikkusisarusta samalta luovuttajalta.

Unelman voi toteuttaa yksin, Laura tajusi. Se oli unelma lapsesta.

Laura oli kolmekymppinen ja eronnut kumppanistaan. Hän oli halunnut lasta jo kauan, ja päätti hankkia lapsen yksin. Yksinhuoltajuus oli tarkkaan harkittu valinta.

– En halunnut enää alkaa etsiä ihan vain isää lapselle tai luopua lapsihaaveesta vain sen takia, että sopivaa kumppania ei löytynyt.

Laura hakeutui hedelmöityshoitoihin Väestöliiton klinikalle. Ensin oli käyntejä psykologilla, sen jälkeen asiat etenivät nopeasti. Raskaus tosin tärppäsi vasta seitsemännen inseminaation jälkeen.

Vilja syntyi ystävänpäivänä 2014. Lauralla oli Viljan synnytyksessä mukana lapsuudenystävä, joka on myös Viljan kummi.

Kummit ovat pienen perheen tärkein apu, sillä Lauran vanhemmat asuvat Oulussa. Ensin Lauran vanhemmat epäilivät, kannattaako lapsi hankkia yksin, mutta epäily muuttui pian kannustukseksi.

– He ehkä pelkäsivät, että arki ainoana vanhempana saattaisi olla liian raskasta. Tiedän, ettei tämä ehkä ole ihanneratkaisu, ja jossain vaiheessa kysymys isästä tulee väistämättä eteen. Yksin lapsen hankkivan pitää miettiä, miten selittää lapselle toisen vanhemman puuttuminen.

"Tiedän, että saan apua, jos sitä tarvitsen."

Vilja käy päiväkodissa kahtena päivässä viikossa. Kummit hoitavat Viljaa mielellään, mutta Lauran on vaikea olla erossa tyttärestään. Parempaa on käydä yhdessä muskarissa tai uimassa.

– Tiedän, että saan apua, jos sitä tarvitsen. En vain ole vielä kaivannut paljon omaa aikaa.

Haave toisesta lapsesta on ollut koko ajan läsnä. Kun äitiysloma päättyi, vauvakuume nousi.

Nyt vaaleatukkainen taapero ottaa äitiään käsistä kiinni ja kiipeää äidin jalkoja pitkin ylös. Hän rakastaa kiipeilemistä, ja tekee äidin käsien varassa kiepin ja nauraa. Pian Vilja on isosisko.

Lauran vauva syntyi 9.12. Onnea Laura ja Vilja!

Kuva: Piia Arnould
Kuva: Piia Arnould

Kaksoset saa se joka pärjää

Hämeenlinnalainen Marianna Salo, 20, sai lyhyen suhteen seurauksena kaksostytöt. Mandi ja Mette, 5 kk, nukkuvat 12-tuntisia yöunia ja syövät mukisematta kaikkea, mitä tarjotaan.

Marianna oli ystävänsä kanssa syömässä hämeenlinnalaisessa kauppakeskuksessa. Hän päätti hoitaa tekemättömän asian, hakea raskaustestin apteekista. Melkein vitsillä vain.

– Ajattelin, että kuukautiset saattoivat olla hieman myöhässä, ja varmistan asian.

Testi oli positiivinen. Marianna käveli ihmeissään ympäri yksiötään. Hän kutsui ystävänsä kylään ja pyysi häntä kurkkaamaan lavuaarin reunalle, jos ”haluaisi nähdä jotain hauskaa”.

– Raskaus oli ensin aikamoinen shokki.

Lyhyt suhde tulevaan isään oli päättynyt. Silti Marianna tiesi pitävänsä lapsen: hänellä oli koulutus ja töitä. Yksinhuoltajuus ei tuntunut riittävältä syyltä aborttiin.

Ultrassa paljastui toinenkin yllätys – vauvoja oli kaksi.

”Yksinhuoltajuus ei ole enää mikään ihme, ja pärjääminen on asennekysymys.”

Kaikesta selviää, kun on pakko, Marianna päätti. Yksinhuoltajuus ei ole enää mikään ihme, pärjääminen on asennekysymys, hän järkeili.

Kaksoset annetaan niille, jotka pärjäävät, tuttava sanoi Mariannalle. Se tuntui rohkaisevalta.

– Luotan siihen. Joku uskoo minun pärjäävän, joten minä pärjään.

Mandi ja Mette ovat nyt viisi kuukautta. He nukkuvat hyvin ja ovat tyytyväisiä vauvoja.

Mariannasta aikaa omiin menoihin on ihan tarpeeksi. Viikonloppuisin hän menee usein tyttöjen kanssa omille vanhemmilleen yöksi, ja pääsee halutessaan käymään vaikka ystävien kanssa kahvilla. Isovanhemmat ovat suuri apu, ja ottaisivat tyttöjä hoitoon ”enemmän kuin on tarpeen”.

– En ole linnoittautunut tyttöjen kanssa kotiin.

Vaikka lähteminen on kyllä hankalampaa kuin ennen. Vaikeimpia ovat ihan käytännön asiat: miten kantaa kahta turvakaukaloa, varavaatteita, ruokaa ja vaippoja alas kolmannesta kerroksesta. Ja vielä rattaatkin.

Äitiys teki elämästä tasapainoista ja rauhallista.

– Ei minulla ennen kovin säännöllistä rytmiä ollut. Tytöt ovat tuoneet sitä. Tämä on minun juttuni. Se, mitä elämältä hain.

Kuva: Piia Arnould
Kuva: Piia Arnould

Arki ei kaadu kotitöihin

Helsingissä asuva Mira Huusko, 39, erosi lastensa Kaarlon 1v 4 kk, Kiiran, 4, ja Kertun, 5, isästä pitkän suhteen jälkeen. Nyt hän pyörittää kolmen lapsen arkea pääsääntöisesti yksin.

Mikä on vaikeaa? Lähinnä oksennustauti, Mira sanoo. Ne päivät, kun lapset sairastelevat, eivätkä nuku öisin.

– Kunhan kaikki nukkuvat, arki pyörii loistavasti. Jos olen itse kovin väsynyt, koko kuvio tuntuu romahtavan. Sairastelut vaikuttavat uniin, ja raskasta on varsinkin, jos lapset heräilevät eri aikoihin.

Mira pyörittää arkea, kolmen lapsen kanssa. Suuri apu on oma sisko – hän, joka ilmestyy kesken oksennustaudin ovelle mukanaan kassillinen puhtaita lastenvaatteita.

Ajatus lapsiperheen arjen pyörittämisestä ilman toista aikuista oli Miralle aluksi pelottava ajatus.

– Mutta lapset voivat olla eronneelle pelastuskin. Ei voi jäädä sänkyyn makaamaan, arjen on jatkuttava.

Jotkut asiat ovat nyt helpompia. Kenenkään kanssa ei tarvitse neuvotella siitä, mitä tehdään.

– Jos päätän, että menemme Kansallismuseoon, sitten menemme.

Kolmen lapsen äiti on oppinut armollisuutta. Tiskit voivat joskus odottaa seuraavaan päivään.

– Elämä on vähän päätöslaji. Kun luottaa siihen, että meille tulee hyvä elämä, meille tulee hyvä elämä. Vaikka eteen on tullut vastoinkäymisiä ja muutoksia, olen vain päättänyt selvitä niistä.

”Vaikeina päivinä mietin, että huomisen on pakko olla parempi.”

Arjessa Miralle on tärkeää pitää kiinni päivärutiineista. Koko perhe herää seitsemältä aamulla. Iltapalaa syödään seitsemän jälkeen, ja puoli yhdeksältä lapset ovat jo unilla.

– Tässä asiassa en sovella. En halua, että lapset ovat väsyneitä vain siksi, että minä en jaksa pitää kiinni päivärytmistä.

– Eräänä aika rankkana päivänä pyyhin väsyneenä pöydän alustaa. Yhtäkkiä kaikki kolme lasta olivat kanssani nauramassa pöydän alla. Elämä on pienissä arjen hetkissä, yhteisessä naurussa. Vaikeina päivinä mietin, että huomisen on pakko olla parempi.

Omaa aikaa Miralla on joka toinen viikonloppu, kun lapset tapaavat isäänsä. Mira on myös palkannut välillä MLL:n lastenhoitajan, yleensä töiden takia.

– En ole kadottanut itseäni. Lähinnä toivon, että joskus ehdin jälleen lukea enemmän kirjoja.

Vauva 2/2016

Ei ole yhtä hyvää perhemallia. Yksinhuoltajuus voi tulla elämässä eteen yllättäen tai sen voi valita. Ydinperhe ei takaa sitä, että lapsen on hyvä kasvaa, kirjoittaa Toisenlaiset äidit -ohjelmassakin esiintyvä psykologi Leea Mattila.

Minut kirjattiin avioliiton ulkopuolella syntyneiden lasten rekisteriin, kun vuonna 1976 synnyin. Yksin äidiksi tullutta äitiäni kohdeltiin sairaalassa syyllistävästi. Osa sukulaisistani ei osallistunut ristiäisiini.

Onneksi maailma on muuttunut. Lapsen syntymässä on kuitenkin käsillä maailman kaunein ja vilpittömin asia: rakkaus.

Oli tärkeää, että äitini ylläpiti isästäni myönteistä kuvaa.

Sain äidiltäni varmasti hoivaa ja lämpöä ainakin yhtä paljon kuin kahdeltakin vanhemmalta, mutta edesmennyt isäni ei ollut poispyyhitty mielestäni. Kannoin repussani hänen kuvaansa ja sen taakse kirjoitin: Leean isä. Oli tärkeää, että äitini ylläpiti isästäni myönteistä kuvaa. Vaikken koskaan tavannut isääni, olin koko lapsuuteni ajan naiivin varma, että hän on huipputyyppi – ja siksi siis minunkin täytyi olla.

Tutkimuksissa ja kirjoittelussa heristellään syyttävää sormea: joku haluaa sanoa, minkälainen on hyvä perhe ja keitä siihen kuuluu. Mutta ydinperhe ei ole lapselle tae onnesta.

Vanhempien määrää tai sukupuolta olennaisempaa on rakkaus.

Vanhempien määrää tai sukupuolta olennaisempaa on rakkaus. Se, että lapsesta ollaan kiinnostuneita, että hän voi kokea tuottavansa iloa ja hänelle ollaan läsnä ja näytetään myönteisiä tunteita.

Kun puhutaan lapsista ja perheistä, huomataan riskit ja ollaan huolissaan. Tärkeää on kuitenkin huomata suojaavat tekijät ja tukea sitä, mikä perheessä on hyvää.

Kasvuympäristö luo lapselle yksilöllistä resilienssiä eli lannistumattomuutta. Sen varassa sitkeimmät kukat voivat kukkia onnellisesti vaikka asfaltinraosta.

Käsikirjaa perheen perustamiseen ei ole.

Elämässä eteen sattunut tai tarkoituksella valittu yksinhuoltajuus on yksi perhemalli muiden joukossa, ja se voi tehdä jokaisen perheessä onnelliseksi ja hyvinvoivaksi siinä missä muunkinlainen perhe.

Syyt saada lapsi yksin ovat monet. Ei ole syytä tuomita vaan pysähtyä, olla avoin ja myönteisen utelias, olla ihminen ihmiselle.

Ehdottomuus on huono merkki. Se kertoo, että ei ota huomioon toisen näkökulmaa.

Omista luuloista syntyvä ehdottomuus ja varmuus, paremmin tietäminen ja oikeassa oleminen ovat itse asiassa huonoja merkkejä. Ne kertovat, että ihminen on lakannut ottamasta huomioon toisen näkökulman, ajatukset ja tunteet. 

Tuleeko sinusta perhe? Muista nämä.

  1. Salli poissaoleva vanhempi puheissa ja ajatuksissa. Luo hänestä lapselle myönteisiä mielikuvia ja anna jotakin konkreettista, kuten nimi ja valokuva.
  2. Hae ja ota vastaan apua sukulaisilta, ystäviltä ja esimerkiksi neuvolalta. Pidä huolta omasta jaksamisestasi.
  3. Muista kiitollisuus. Huomaa, miten hyvin kaikki tässä hetkessä on.

Leea Mattila on lapsen ja vanhemman suhteeseen erikoistunut psykologi. Hän työskentelee omassa Psykologipalvelut MindLink -yrityksessään ja on asiantuntija Livin Toisenlaiset äidit -ohjelmassa. Liv ja vauva.fi kuuluvat Sanoma-konserniin.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.