Sisarusten välisiä kielteisiäkään tunteita ei pitäisi tukahduttaa.

Sisaruus on loistava tunnetaitojen harjoituskenttä. Sisarusten välisiä kielteisiäkään tunteita ei pitäisi tukahduttaa.

Sisarukset ovat lähes poikkeuksetta kateellisia toisilleen – jotkut enemmän, toiset vähemmän. Vanhemmat voivat vaikuttaa hyvin paljon siihen, tuleeko perheen lapsista läheisiä ja toisiaan tukevia vai etäisiä, jopa toistensa vihollisia.

Mustasukkainen lapsi on vaikea ja vaativa. Hänen käytöksensä muuttuu entistä hankalammaksi, jos hän tuntee itsensä hylätyksi tai epäoikeudenmukaisesti kohdelluksi. Useimmille lapsille vanhempien kielteinenkin huomio on parempi vaihtoehto kuin liian vähäinen huomio. Kannattaa kuitenkin keskittyä huomioimaan mustasukkaisen lapsen vahvuuksia ja hyvän käytöksen hetkiä sen sijaan, että kiinnittäisi huomiota vain huonoon käytökseen. Kehuilla ja kiitoksilla voi vahvistaa hetkiä, jolloin vanhempi lapsi on ystävällinen ja reilu sisarustaan kohtaan. Niitäkin hetkiä takuulla huomaat, kun olet tarkka.

Vanhemman kehut ovat lapsen suurin motivoija. Kehutuksi tuleminen tuntuu aina hyvältä ja kehuilla voi kannustaa huomaavaisuuteen sisaruksia kohtaan. Kiittäminen on tehokkaampaa kuin tavaralla palkitseminen. Aineelliset palkinnot eivät korvaa aitoa kiitosta. Tavoitteeksi kannattaa ottaa se, että lapset tulevat toimeen keskenään ja pitävät yhdessä hauskaa omasta halustaan. Eivätkä siis vain siksi, että sopuisasta leikistä saa jäätelön palkaksi tai välttää rangaistuksen.

Kannusta aidosti

Kannustamisen pitäisi olla aina aitoa ja oikeissa mittasuhteissa. Yliampuva kehuminen kasaa lapsen harteille valtavia paineita. Lapset vaistoavat herkästi, jos kiitos ei ole vilpitön. Jatkuva kehuminen saattaa myös kyllästyttää lasta. Mieti tekoa lapsen näkökulmasta: saako se hänet pakahtumaan ylpeydestä vai onko se vain ihan hyvä juttu?

Lapset pitävät usein sisaruksen kehumista itsensä epäsuorana arvosteluna. Lapsen on hyvä oppia ymmärtämään, että jokainen saa myönteistä palautetta vuorollaan, käytöksensä mukaan. Synttäreille ei tarvitse ostaa lahjaa kaikille lapsille vain siksi, etteivät toiset tulisi kateellisiksi ja pahoittaisi mieltään. Jokaisella on oma syntymäpäivänsä ja omat tärkeät hetkensä huomion keskipisteenä.

Kilpailija tulee taloon

Rajuinta mustasukkaisuus on yleensä silloin, kun perheeseen syntyy uusi vauva. Kannattaa kertoa vanhemmalle lapselle, mitä teillä oli tapana tehdä yhdessä, kun hän oli ihan pieni. Mitkä olivat hienoimpia hetkiä hänen potkuhousukaudellaan?

Puhu lapselle myös siitä, mikä hänessä on hyvää juuri nyt: kuinka mukava hänen kanssaan on
jutella ja leikkiä. Saa hänet tuntemaan, että hänestä on tykätty vauvana ja tykätään edelleen.
Lapselle kannattaa puhua jo odotusaikana siitä, että vauva voi tuntua hänen mielestään myös kurjalta. Valmista lasta kohtaamaan mustasukkaisuutensa ja syrjäytetyksi joutumisen tunteensa.

Satukirjojen lukeminen sylikkäin on hellävarainen tapa auttaa lasta kuulostelemaan ja ymmärtämään omia tunteitaan. Kun vanhempi lapsi ei saa huomiota samoin kuin ennen, hän saattaa saada raivon ja alakulon puuskia, varsinkin jos hän on liian pieni ymmärtämään, mitä odottaminen tarkoittaa. Rajuimmin vauvan tuloon suhtautuvat yleensä alle kolmevuotiaat, perheen esikoiset ja temperamentiltaan joustamattomat lapset.

Myös uuden vauvan temperamentti vaikuttaa paljon siihen, miten isommat lapset ottavat hänet
vastaan. Isoveljen tai -siskon on vaikeampi toivottaa tervetulleeksi ärtyisä ja tyytymätön vauva.
Tutkimukset kertovat, että vauvan syntymän jälkeen isommat lapset saavat äidiltä selvästi enemmän moitteita ja kielteistä palautetta. Yli puolella lapsista häiriökäyttäytyminen lisääntyy, kun perheeseen syntyy uusi vauva. Yleensä rajuin mustasukkaisuus menee ohi 2–3 kuukaudessa.

Jos raju mustasukkaisuus jatkuu yli puoli vuotta, ongelmaan kannattaa hakea apua. Perheneuvolasta löytyy tukea myös silloin, kun vanhemmat ovat väsyneitä sisarusten sotaan.

Tuttipullo takaisin

Kun vauva on vallannut talon, taapero unohtaa helposti oppineensa käymään potalla ja juovansa
isojen mukista. Hän vaatii vaipat ja tuttipullon takaisin. Vanhemmat joutuvat tekemään vaikean päätöksen: antaako periksi vai ei?

Lapselle kannattaa ainakin yrittää tarjota ensin hellyyttä vaippojen tai tuttien sijasta. Tilanteesta ei saisi kuitenkaan tulla valtataistelua. Paluu vaippoihin ei ole väärin eikä vaarallista. Yleensä lapsi unohtaa vaipat, kun elämä tasaantuu.

Vauvan syntymän jälkeen kodin rutiinit yleensä rikkoutuvat joksikin aikaa. Kannattaa kuitenkin yrittää pitää tietyt perusasiat ennallaan, jottei vanhemman lapsen arki muutu liian sekavaksi ja arvaamattomaksi. Ruoka- ja nukkumaanmenoaikojen säännöllisyys on tärkeää. Samoin se, että lapsi saa yhä tavata kavereitaan. Nukkumaanmenoa edeltävää rauhoittumisaikaa kannattaa pidentää, sillä vauvan tulo voi aiheuttaa nukahtamisvaikeuksia.

Isä, isovanhemmat ja kummit viettävät yleensä enemmän aikaa isompien lasten kanssa, kun
äiti keskittyy vauvaan. Äidin huomiota ei kuitenkaan korvaa mikään. Vanhempi lapsi tarvitsee myös kahdenkeskistä, jakamatonta aikaa äidin kanssa.

Anna lapsille aikaa selvittää itse riitansa

Lapsi osaa jo vuoden ja neljän kuukauden iässä kiusata, ärsyttää ja pelotella. Ennen uskottiin, ettei sen ikäisellä lapsella ole juuri käsitystä toisten ihmisten ajatuksista ja tunteista. Totta kuitenkin on, että pienempi aloittaa usein kahnaukset. Isommalle lapselle on hyvä puhua siitä, miten pienempi sisko tai veli hahmottaa maailmaa, mitä hän osaa ja mitä ei. Lapset ajattelevat usein, että pikkusiskon tai -veljen teotovat tahallista ilkeyttä. Heille kannattaa selittää, että vauva tutkii maailmaa pudotellen tai kaataen tavaroita. Vauva vasta opettelee, miten toisten kanssa leikitään. Kerro lapselle myös hassuista kommelluksista, joita tapahtui hänen taaperoaikoinaan – hänhän oli itse aivan samanlainen kuin pikkusisarus.

Kun lapset kasvavat tasavertaisemmiksi leikkikavereiksi, heille kannattaa tehdä selväksi, että uskot heidän pystyvän selvittämään itse omat riitansa. Kehota heitä miettimään yhdessä, miten he voisivat ratkaista erimielisyytensä niin, että molemmat ovat tyytyväisiä. Anna heille aikaa riidan selvittämiseen. Jos sisarukset ovat pattitilanteessa, ehdota erilaisia vaihtoehtoja, joista he saavat valita yhdessä sopivimman ratkaisun. Yritä opettaa lapselle vaihtoehtoisia tapoja osoittaa tunteitaan. Ehdota esimerkiksi: ”Jos sinusta tuntuu, että voisit lyödä pikkusisartasi, tule juttelemaan minulle, niin halataan.”

Rakas taistelupari

Lapsi on jo kahdeksan kuukauden iässä kiintynyt isompaan sisarukseensa. Vuoden ja kahdeksan kuukauden iässä hän ikävöi sisarustaan tämän poissa ollessa ja yrittää lohduttaa tätä mielipahan hetkellä. Jopa alle kaksivuotiaat ovat kiinnostuneita sisarusten tunteista ja kykenevät ottamaan ne huomioon. Siskojen ja veljien kanssa käydyt riidat opettavat lapsia neuvottelemaan, käsittelemään erimielisyyksiä, ottamaan asiat huumorilla, tekemään kompromisseja ja pitämään puolensa.

Toisaalta sisarukset ovat myös taitavia kiusaamaan toisiaan. He tuntevat toisensa niin hyvin, että tietävät, mikä ärsyttää toista eniten. Kun lapsi on vihainen tai turhautunut, sisko tai veli on yleensä lähin aggression kohde. Jatkuva kiusaaminen kannattaa ottaa vakavasti, sillä se saattaa aiheuttaa elinikäiset arvet – aivan kuten koulukiusaaminenkin.

Joskus sisarukset riitelevät vain saadakseen väriä elämään. Silloin heidät kannattaa ohjata järkevämpiin puuhiin. Lapselle on hyvä kertoa, että tunteita voi käsitellä monella tavalla: juttelemalla, kuuntelemalla musiikkia, pelaamalla palloa tai juoksentelemalla pitkin pihaa. Lapset haluavat usein purkaa turhaumansa fyysisesti. Joskus lapselle kannattaa sanoa: jos sinulla on huono päivä, tehdään jotain, mikä saa sinut pääsemään eroon kurjasta olostasi ilman, että sinun tarvitsee kiusata ketään.

Sisaruus auttaa ymmärtämään toisten tunteita ja ajatuksia. Kun lapsella on isompia sisaruksia, nämä kyvyt kehittyvät puoli vuotta tai jopa vuoden aikaisemmin kuin ainokaisilla. Ehkä syynä tähän ovat ne ristiriidat, joita sisarukset joutuvat ratkomaan keskenään.


Tee napakat säännöt:

Laatikaa perheen säännöt siitä, miten sisarusten odotetaan käyttäytyvän toisiaan kohtaan. Sääntöjen pitää olla yksinkertaiset ja selkeät eikä niitä saa olla liikaa. Esimerkiksi: ”Tässä perheessä kukaan ei lyö eikä nimittele ketään.” Napakat säännöt ovat tehokkaammat kuin epämääräinen anelu, että lapset olisivat kiltisti ja lopettaisivat riitelyn. Muistuta säännöistä rakentavasti: ”Tässä perheessä ei lyödä ketään. Miten voisit ilmaista kiukkusi satuttamatta tai pelottelematta siskoasi?”


Kuuntele ja kunnioita jokaista lastasi:

 • Kiireetön yhdessäolo saa lapsen tuntemaan, että hän on tärkeä.
 • Älä vertaile lapsiasi äläkä kannusta heitä kilpailemaan keskenään.
 • Anna lapselle tunnustusta hänen yksilöllisistä ominaisuuksistaan.
 • Tunnista lapsesi tunteet ja kunnioita niitä.
 • Älä huuda, jos haluat lapsen lopettavan huutamisen.
 • Älä rankaise fyysisesti, jos haluat, ettei lapsesi lyö sisaruksiaan tai muita lapsia.
 • Auta lasta ymmärtämään, millaista on olla pienempi lapsi.
 • Opeta isommalle leikkejä, joita hän voi leikkiä pikkusiskon tai -veljen kanssa.
 • Hanki leluja, jotka sopivat eri-ikäisten yhteisleikkeihin.
 • Aina ei voi vaatia, että isompi lapsi jaksaa olla järkevä ja auttavainen.

Asiantuntijana psykologi Tarja Viitala Tuusulan perheneuvolasta.

Lähteet: Tiia Litja ja Marjo Oinonen: Mä haluun! Leikki-ikäisen arjen pulmia. Edita 2000.
Jan Parker ja Jan Stimpson: Sisaruussuhteet – kilpailua ja rakkautta. Otava 2004.
Benjamin Spock ja Steven J. Parker: Järkevää lastenhoitoa. Otava 2003.

Vauva 1/2009

Maria Veitola on väärässä paikassa väärään aikaan. Eniten maailmassa hän tarvitsisi apulaisen, joka auttaisi muistamaan neuvolat, hammaslääkärit ja sadevaatteet.

 

Puhelimeni piippaa taskussani juuri, kun astun äitini ja poikani kanssa Korkeasaaren lauttaan. Näen näytöllä kalenterimuistutuksen kummitytön syntymäpäivistä, jotka alkavat juuri sillä hetkellä, vajaan tunnin automatkan päässä. Meillä ei ole autoa. Meillä on lautta, joka on menossa väärään paikkaan.

Voi helvetin helvetti. Kuinka saatoinkaan unohtaa! Mietin paniikissa, minkä hyvän meriselityksen tähän hätään keksisin. Mutta kun sössii, on parasta (ja kivuliainta) olla rehellinen.

Lähetän anteeksipyyntöviestin, joka ei tietenkään auta mitään. Kummityttöni todennäköisesti kestää oharini paremmin kuin minä. Oma fiilikseni sen sijaan on pilalla. Miksi minulla ei pysy pakka kasassa?

 

Meillä on venyvä ja vanuva remontti ja muovikassielämä, jossa siirrymme väliaikaiskodista toiseen. Eivät pelkästään tavarat vaan myös ajatukset ovat ympäri kaupunkia. Minulla on freelancerin työ, jossa on monta projektia ja aikataulua. Eniten maailmassa tarvitsisin apulaisen, jotta selviäisin tästä kaikesta, jota kutsutaan arjen hallinnaksi.

Minä olen se äiti, joka ei muista varata aikaa neuvolaan tai hammashoitolaan.

Minä olen nimittäin se äiti, joka unohtaa lapsensa kumisaappaat johonkin Luoja yksin tietää mihin. Minä olen se äiti, joka ei muista varata aikaa neuvolaan tai hammashoitolaan. Minä olen se äiti, jolla ei ole koskaan mukana välipalaa, juotavaa, vaihtovaatteita, huulirasvaa tai edes nenäliinaa.

Eikä sadevaatteita, kun jatkamme retkeämme ja säätiedotuksen lupaama sade alkaa heti. Ainakaan eläintarhassa ei ole ihmistungosta. Eikä auki olevia kahviloita, joista saisi lapselle luvatun korvapuustin ja mummolle lämmittävän punaviinin.

 

Kipitämme kiihtyvässä sateessa aitaukselta toiselle ja yritämme saada lapsen innostumaan nurkissa piileskelevistä karvamytyistä. ”Katso, se on leijona. Tuolla kauimmaisen puun luona, ison kiven takana. Kulta, näetkö? Ihan pikkuisen näkyy sen harmaata takapuolen karvaa tuolla kaukana.”

Seisomme läpimärkinä sateessa vaikka olisi mukavampaa syödä herkkuja syntymäpäivillä.

Lapsi innostuu eniten kaneista. Seisomme läpimärkinä sateessa katsomassa nukkuvia kaneja. Olisi paljon mukavampaa olla syömässä herkkuja syntymäpäivillä. Mutta koska olen toivoton tapaus, hytisemme paikassa, jossa paleleville ja nälkäisille ei tähän aikaan päivästä ja vuodesta myydä kuin jäätelöä.

”Äiti, miksi et ole ottanut mukaan sadevaatteita?” lapsi kysyy. Onneksi hän ei itke kuten päiväkodissa, kun en ollut muistanut hankkia sisätossuja. ”Miksi äiti, miksi?” hän ulvoi, ja minä vastasin niin kuin nytkin: ”Koska kovalevyni on täynnä.”

 

Lupaan lapselle korvapuustin, kun palaamme märkinä kaupunkiin. Mutta kahvilasta, johon päädymme, on pullat loppu.

Äidilleni lupaan lasillisen punaviiniä, kun pääsemme kotiin. Kotona muistan, etten ostanut punaviiniä.

Yritin kyllä, mutta Alkon kassalla huomasin, että olin jättänyt lompakkoni kotiin. Se oli se sama päivä, jolloin unohdin lapsen repun raitiovaunuun ja avaimet kotiin.

Meidän Perhe 10/2016

Maria Veitola on 43-vuotias toimittaja, jonka perheeseen kuuluvat mies ja keväällä 2012 syntynyt poika Taisto. ”Mennään nyt reippaasti”, on ehkä yleisin lause, jonka Maria pojalleen sanoo.

Vierailija

Maria Veitolan kolumni: Miksi minulla ei pysy pakka kasassa?

Miksi kaikki on suoritettava, onnistuttava...? Miksi pieni lapsi pitää viedä hirveässä kiireessä Korkeasaareen vaikka hädin tuskin selviää omista töistään? Eikö vapaapäivänä herättyään voisi miettiä: mihin minulla on tänään aikaa ja resursseja. Lapsi on varmasti tyytyväisempi leikkipuistopäivään oikeissa vaatteissa ja välipalalla kuin litimärkänä hienossa paikassa, josta voi sitten vanhempi brassailla kavereille. Marian arki vaikuttaa ahdistavalta. Kannattaisi arvottaa, mikä todella on tärkeää.
Lue kommentti
Kiki

Maria Veitolan kolumni: Miksi minulla ei pysy pakka kasassa?

Toinen puoli tässä on olla se vanhempi, joka miettii ja murehtii koko ajan ja joka hetki. Minä olen luontainen sellainen: jatkuva murehtija ja huolenpitäjä. Ohitan itseni ja pidän koko ajan huolta muista. Koskaan ei meiltä mieheni lapset lähde ilman eväitä, urheilukamoja, tehtyjä läksyjä, ladattua kännykkää tms. Katson vielä lähtiessä, että sateenvarjot toimivat vaikka luvattu on aurinkoista säätä ja varmistan vielä, että avaimet on mukana molempiin kotiin. Oven mentyä kiinni tekstaan vielä,...
Lue kommentti

Listasimme seitsemän kiinnostavinta isyysblogia. Varoitus – näihin jää koukkuun!

1. Havaintoja parisuhteesta

Suosittu vauva.fin bloggari Sami kirjoittaa parisuhteesta ja isyydestä rehellisesti ja kainostelematta. Hän käsittelee esimerkiksi uusperheen vaiettuja tunteita ja siitä, miten paljon lastaan rakastaa ja ikävöi. Tekstit itkettävät, naurattavat ja koskettavat, hyvin monia.

2. #noljakanfaija

Joensuun Noljakasta kotoisin olevan Anssin blogista voi seurata ensimmäistä kertaa isäksi tulevan arkea. Mitä isän päässä liikkuu (loputtomilla) vaunukävelyillä? Miten hän pärjää kotona kahdestaan äitiään suunnattomasti ikävöivän riiviön kanssa? Miltä unen puute oikeasti tuntuu? Blogi sopii etenkin esikoistaan odottaville.

3. Lellivauva

Lellivauva kertoo yrittäjän selviytymistaistelusta vauvan, vaimon ja työelämän ristipaineessa. Blogin kirjoittaja Peter viettää miesaikaa, mikä ei pääty hyvin, ja vertailee eri kantoreppujen teknisiä ominaisuuksia. Ei se ole helppoa miehelläkään – varsinkaan jo haluaa olla kaikessa täydellinen.

4. Heikki Leppimäki

Heikki on yhdistelmäajoneuvon kuljettaja, koti-isä ja imetysaktivisti, jota huolestuttaa neuvoloiden imetysohjauksen kirjava taso. Hänen mielestään miehet ovat nössöjä, koska eivät uskalla olla sellaisia vanhempia kuin haluaisivat, ja lastenvaatteiden brändimerkit uranuurtajia, koska ovat tuoneet kuviointimallit uudelle aikakaudelle.

5. Isyyspakkaus

Tommi aloitti pitämään Isyyspakkaus-blogiaan neljä vuotta sitten, ennen varsinaista isyysblogi-buumia. Kokemus ja ammattitaito näkyvät: tekstit toimivat ja kuvat ovat upeita. Viime aikoina blogissa on listattu kiitollisuuden aiheita, käännytty vatsalleen ja maisteltu porkkanaa.

6. Lattepappa

Lattepappa on koulutukseltaan lastentarhanopettaja ja hoitaa nyt  kotona alle vuoden ikäistä pojuaan. Hän päivittää blogiaan säännöllisesti ja kertoo kuulumisia neuvolareissulta, uimahallista tai treffeiltä vaimon kanssa. Blogissa on paljon kuvia, joista pääsee kurkistamaan isän arkeen ja ihailemaan suloista poikaa.

7. Kasper Diem

Kasperin blogitekstit ovat jo ilmiö, johon törmää usein somessa. Kasper Diem ei ole pelkkä isyysblogi mutta se on myös sitä. Vuoden vauvan kehitystä on mielenkiintoista seurata, vaikkei vauva enää olekaan vauva.

Mitä isyysblogia sinä seuraat? Kerro kommenteissa suosikkisi!

Kun perheeseen tulee toinen lapsi, esikoinen kokee saaneensa kilpailijan ja uhkan, kirjoittaa Toisenlaiset äidit -ohjelman psykologi Leea Mattila.

Kumpi meistä äidin pieni lempilapsi on? Kenen hiukset ovat pellavaa ja kultaa? Näin laulaa Laura Närhi ja kuvailee hienosti lapsen tarvetta olla erityinen ja rakastettu. Se tarve korostuu, kun perheeseen tulee toinen lapsi.

Usein kilpailuvietti on tyypillisempää esikoisille kuin kuopuksille.

Esikoiselle täydellisestä ainokaisuudesta sisaruuteen siirtyminen on suorastaan loukkaus. Se herättää lapsessa paljon ristiriitaisia tunteita ja pelkoa vähempiarvoisuudesta. Ei ole ihme, että lapset taistelevat niin kiihkeästi ollakseen ensimmäisiä tai parhaita.

Usein tuntuu, että kilpailuvietti on tyypillisempää esikoisille kuin kuopuksille. Se ei ole sattumaa.

Hups, osuiko pikkuauto veljen kasvoihin?

Hupsista, kokeilitko hampaitasi vauvan käteen? Osuiko pikkuauto veljen kasvoihin? Näin voi käydä. Toisinaan esikoinen kysyy, voisiko roska-auto viedä vauvan pois.

Nämä kaikki kertovat samasta asiasta: lapsen sisäisessä maailmassa sisarus on kilpailija ja uhka. Kun nämä tilanteet raivostuttavat vanhempaa, on tärkeää muistaa yksi viisaus: tunteiden salliminen ja ymmärtäminen on eri asia kuin tekojen hyväksyminen.

Lapsen sisäisessä maailmassa sisarus on kilpailija ja uhka.

Toisinaan esikoinen voi vauvan synnyttyä vaikuttaa itsenäiseltä ja pärjäävältä, eikä kenties näytä reagoivan sisaruksen tuloon mitenkään. Ehkä hän jopa tarkkailee valppaasti aikuisten tunnetiloja ja vauvan huutaessa lähtee omaan huoneeseensa legojen pariin. Aikuinen taas ilahtuu ja kehuu reippaudesta ja kiltteydestä.

Lapsen tunteiden ilmaisu voi kuitenkin olla pettävää.

Kiltisti käyttäytyvä lapsi saattaa jäädä vaikean asian kanssa yksin.

Omien tarpeiden sivuuttaminen ja tunteiden vaimentaminen eivät taltuta harmin aiheuttamia kehon stressireaktioita, kuten  sympaattisen hermoston aktivoitumista. Kiltisti käyttäytyvä lapsi saattaa jäädä vaikean asian kanssa yksin.

Hankalien ja kurjien tunteiden näyttäminen on lapsille hyväksi. Kiukku tai käytöksen taantuminen kutsuvat aikuisen lapsen viereen, ja hyvä niin. Vanhemman ja viisaamman apu kehittää lapsen aivoja ja rikastaa tunne-elämää.

Kun annat lapsen kiukun tulla ja olet läsnä, opetat hänelle, että tästä selvitään. Yhdessä.

Lue lisää Leean kolumneja täältä.

Näin autat isosisarukseksi tullutta lasta

 1. Ota lapsi mukaan hoitamaan vauvaa ja kehu uusista vauvanhoitotaidoista. Näytä hänelle, että isomman roolista voi nauttia.
 2. Isomman lapsen on tärkeää saada myös olla vielä pieni. Salli mahdollinen taantuma – lapsi palaa kyllä vähitellen takaisin ikätasolleen.
 3. Vaali hoivaa, iloa ja leikkisyyttä, jotka viestittävät lapselle hänen olevan tärkeä ja rakastettu ja lujittavat suhdettanne.

Leea Mattila on lapsen ja vanhemman suhteeseen erikoistunut psykologi. Hän työskentelee omassa Psykologipalvelut MindLink -yrityksessään ja on asiantuntija Livin Toisenlaiset äidit -ohjelmassa. Liv ja vauva.fi kuuluvat Sanoma-konserniin.

Lapsi tarvitsee kokemuksen siitä, että hän on rakastettu. Näin kerrot sen hänelle päivittäin.

Power of Positivity -sivu listaa asioita, joita vanhempi voi sanoa lapselle osoittaakseen, että rakastaa häntä.

1. Rakastan sinua

Rakkauden sanominen on kaiken perusta. Et voi sanoa tätä lapsellesi liian usein, isommallekaan. Samalla opetat, että tunteista puhutaan ääneen. Se on hyvä taito.

2. Tulen iloiseksi, kun sinä…

Ota lapsi kiinni hyvänteossa. Kun kerrot, mikä menee hyvin, vahvistat toivottua tapaa toimia.

3. Teet minut onnelliseksi

Näytä onnesi: lapsi saa tuntea, että on arvokas. Aikuisen onni ei silti ole lapsen vastuulla. Hän saa olla myös hankala tai kiukkuinen.

4. Olen ylpeä sinusta

Uusien asioiden opettelu vaatii rohkeutta. Kannusta lasta yrittämään, ja ole ylpeä yrittämisestä, ei vain lopputuloksesta.

5. Olet ainutlaatuinen

Jokaisella lapsella on omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Juuri siksi he ovat niin rakkaita. Näytä lapselle, että hän on hyvä juuri sellaisena kuin on.

6. Luotan sinuun

Luottamus herättää luottamusta ja halua yrittää. Lapsilla on vahva halu toimia oikein. Vanhempi näyttää, että huomaa tämän.

7. Uskon sinuun

Opeta sinnikkyyttä, että luovuttaa ei heti kannata. Lapsi tarvitsee rohkaisua: Vanhemman tehtävä on olla lapsensa puolella.

8. Olen kiitollinen sinusta

Kerro, miksi olet kiitollinen lapsestasi juuri tänään.

On kiva tapa vaikkapa listata iltapalapöydässä asioita, jotka olivat hyviä tänään. ”Parasta päivässä oli se, kun teimme palapelin yhdessä. Ja että minulla on niin ihana murunen.”

+ rakastava kosketus

Osaatko kertoa lapselle ilman sanoja, että rakastat? Lue psykologi Leea Mattilan kolumni aiheesta.