Synnytyksen jälkeiseen seksielämään kannattaa valmistautua jo ennen lapsen tuloa.

Synnytyksen jälkeiseen seksielämään kannattaa valmistautua jo ennen lapsen tuloa. Synnytyksen jälkeen voi tuntua siltä kuin edessä olisi uusi eka kerta.

”Kun vanhemmuuden rooli tulee parisuhteen rinnalle, ollaan helposti kriisissä, jos ei olla varauduttu muutokseen. Kannattaa siis keskustella tulevasta”, kätilö ja seksuaalineuvoja Erja Korteniemi-Poikela vinkkaa.

Miehelle voi tulla täydellisenä yllätyksenä, että äitiys voi viedä naisen kokonaan, eikä tämä tällöin näe eikä koe mitään muuta kuin oman lapsensa. Se on luonnollinen ja tärkeä vaihe vauvan ja äidin tunnesiteen kehittymiselle mutta voi tuntua partnerista vaikealta. Varsinkin, jos mies näkee naisensa eroottisena ja nainen puolestaan työntää seksuaalisuutensa syrjään.

”Tunteistaan pitää puhua rehellisesti. Toiselta voi myös kysyä suoraan, että olethan vielä kumppanini”, Korteniemi-Poikela neuvoo.

Haluttomuus voi vaivata kumpaakin

Haluttomuus voi olla kumman tahansa osapuolen ongelma. Iso osa miehistäkin kokee seksuaalielämään liittyviä ongelmia lapsen syntymän jälkeen.

Kun alkaa tuntea olevansa valmis seksiin, haluja voi herätellä esimerkiksi muistelemalla yhdessä, mitkä asiat olivat ennen partnerissa kiinnostavia ja etsiä ne uudelleen. Halun herättely on hyvän seksin kannalta hyvin olennaista.

Itse seksiin kannattaa valmistautua etukäteen hankkimalla kotiin liukuvoidetta ja kondomeja. Synnytykseen ja imetykseen liittyvät hormonit voivat kuivattaa naisen limakalvoja, joten liukuvoide helpottaa usein yhdyntää. Liukuvoidetta kannattaa testata jo ennen vauvan tuloa, niin sen käyttö on helpompaa myös myöhemmin. Liukuvoiteen tulee kondomin kanssa olla vesiliukoista.

Ehkäisystäkin tulisi puhua hyvissä ajoin, sillä imettäminen ei suojaa riittävästi uudelta raskaudelta.

”Vastuu kondomin käytöstä kannattaa olla aluksi miehellä, koska naisen ajatukset keskittyvät usein vauvaan, ja ehkäisy unohtuu helposti”, Korteniemi-Poikela muistuttaa.

Aikaa parisuhteelle

Ajan riittävyys on usein ongelma vauvaperheissä. Sitä kun ei tunnu olevan tarpeeksi edes nukkumiselle, saati sitten parisuhteen hoitamiselle ja seksille. Siksi kannattaa sopia jo etukäteen esimerkiksi parisuhdepäivistä tai vaikka tunneista kahden kesken vauvan ollessa esimerkiksi nukkumassa.

”Tällöin tulisi yrittää olla läsnä kumppanina, oli kyse sitten seksistä, juttelusta tai riitelystä – jälkimmäinen on muuten sekin hyvin tärkeää.”

Sekä isällä että äidillä kannattaisi olla myös omia harrastuksia, joihin mennään yksin. Näillä hetkillä on olennainen merkitys myös parisuhteen hyvinvoinnille.

”Uskonpuutteen iskiessä kannattaa muistaa, että seksielämä on ainaista aallokkoa. Se saavuttaa kyllä yleensä jälleen harjansa”, Korteniemi-Poikela kannustaa.

Apua vaivoihin

Henkinen palautuminen ja uuteen elämäntilanteeseen sopeutuminen voivat vaatia huomattavasti enemmän aikaa kuin fyysinen synnytyksestä toipuminen. Jos haluttomuus, kipu tai pelko hallitsevat elämää liikaa, ongelmista kannattaa keskustella neuvolassa. Sieltä ohjataan tarvittaessa eteenpäin lääkärille tai seksuaalineuvojalle.

Jos seksi tekee kipeäaä eikä liukuvoide riitä avuksi, apteekista saa myös ilman reseptiä paikallisia estrogeenihoitoja vahvistamaan emättimen haurastuneita limakalvoja. Lisäksi naisen kannattaa tehdä lantiopohjalihaksia vahvistavia harjoituksia. Treeni estää estää virtsan karkailua ja vahvistaa seksissäkin tarvittavia lihaksia.

Joskus käy niin, että repeämät eivät parane toivotusti ja seksi sattuu tai alapää tuntuu oudolta vielä kuukausienkin kuluttua synnytyksestä. Silloin kannattaa hakeutua gynekologille, joka tarkistaa, tarvitaanko tilanteen korjaamiseksi toimenpiteitä.

Milloin seksin voi aloittaa synnytyksen jälkeen?

  • Seksin voi aloittaa, kun molemmat ovat siihen valmiita henkisesti ja fyysisesti. Ennen neuvottiin odottamaan jälkitarkastukseen, joka tehdään noin 6–12 viikkoa synnytyksen jälkeen, tai vähintään siihen, että jälkivuoto on loppunut. Näistä ohjeista on kuitenkin luovuttu, koska toipuminen on henkilökohtaista.
  • Alatiesynnytyksen aiheuttamat haavat ja repeämät vaativat parantuakseen aikaa kahdesta viikosta kahteen kuukauteen. Jälkivuoto voi jatkua tiputtelevana monia viikkoja, mutta se ei ole este seksille.
  • Samat ohjeet seksin aloittamisesta pätevät niin sektion kuin alatiesynnytyksenkin kokeneille. Sektiohaavan paraneminen vie keskimäärin muutaman viikon, mutta lihaskudokset eivät välttämättä toivu yhtä nopeasti. Kohdun puhdistuminen aiheuttaa jälkivuotoa myös keisarileikkauksen jälkeen.
  • Jos alakautta synnyttänyttä mietityttää emättimen kunto, sitä voi tunnustella aluksi itse sormella.

Vauva 7/2011

Vierailija

Seksi synnytyksen jälkeen

Vierailija 28.01.2014 klo 14:57 No kuinka kauan siihen seksiin sitten suhrautuisi aikaa? Vartti? Entäs viikonloppuisin lapsen päiväunien aikaan? Aamuseksiä? Auttaahan mies sinua tarpeeksi kotona? Jos koko kodinhoito on yhden ihmisen hartioilla, niin äkkiä se vapaamatkustaja muuttuu epähaluttavaksi. Älä anna haluttomuuden kasvaa liian suureksi ja ymmärrä sen syyt (väsymys luultavasti ei ole ainoa), koska ilman seksiä parishude kyllä kurtistuu kuin rusina melko äkkiä... 1. Vaikka kuluisi kuinka...
Lue kommentti
Vierailija

Seksi synnytyksen jälkeen

Vierailija 28.01.2014 klo 14:57 No kuinka kauan siihen seksiin sitten suhrautuisi aikaa? Vartti? Entäs viikonloppuisin lapsen päiväunien aikaan? Aamuseksiä? Auttaahan mies sinua tarpeeksi kotona? Jos koko kodinhoito on yhden ihmisen hartioilla, niin äkkiä se vapaamatkustaja muuttuu epähaluttavaksi. Älä anna haluttomuuden kasvaa liian suureksi ja ymmärrä sen syyt (väsymys luultavasti ei ole ainoa), koska ilman seksiä parishude kyllä kurtistuu kuin rusina melko äkkiä... Helvetti, jos lapsi nukkuu...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Maria Veitola on väärässä paikassa väärään aikaan. Eniten maailmassa hän tarvitsisi apulaisen, joka auttaisi muistamaan neuvolat, hammaslääkärit ja sadevaatteet.

 

Puhelimeni piippaa taskussani juuri, kun astun äitini ja poikani kanssa Korkeasaaren lauttaan. Näen näytöllä kalenterimuistutuksen kummitytön syntymäpäivistä, jotka alkavat juuri sillä hetkellä, vajaan tunnin automatkan päässä. Meillä ei ole autoa. Meillä on lautta, joka on menossa väärään paikkaan.

Voi helvetin helvetti. Kuinka saatoinkaan unohtaa! Mietin paniikissa, minkä hyvän meriselityksen tähän hätään keksisin. Mutta kun sössii, on parasta (ja kivuliainta) olla rehellinen.

Lähetän anteeksipyyntöviestin, joka ei tietenkään auta mitään. Kummityttöni todennäköisesti kestää oharini paremmin kuin minä. Oma fiilikseni sen sijaan on pilalla. Miksi minulla ei pysy pakka kasassa?

 

Meillä on venyvä ja vanuva remontti ja muovikassielämä, jossa siirrymme väliaikaiskodista toiseen. Eivät pelkästään tavarat vaan myös ajatukset ovat ympäri kaupunkia. Minulla on freelancerin työ, jossa on monta projektia ja aikataulua. Eniten maailmassa tarvitsisin apulaisen, jotta selviäisin tästä kaikesta, jota kutsutaan arjen hallinnaksi.

Minä olen se äiti, joka ei muista varata aikaa neuvolaan tai hammashoitolaan.

Minä olen nimittäin se äiti, joka unohtaa lapsensa kumisaappaat johonkin Luoja yksin tietää mihin. Minä olen se äiti, joka ei muista varata aikaa neuvolaan tai hammashoitolaan. Minä olen se äiti, jolla ei ole koskaan mukana välipalaa, juotavaa, vaihtovaatteita, huulirasvaa tai edes nenäliinaa.

Eikä sadevaatteita, kun jatkamme retkeämme ja säätiedotuksen lupaama sade alkaa heti. Ainakaan eläintarhassa ei ole ihmistungosta. Eikä auki olevia kahviloita, joista saisi lapselle luvatun korvapuustin ja mummolle lämmittävän punaviinin.

 

Kipitämme kiihtyvässä sateessa aitaukselta toiselle ja yritämme saada lapsen innostumaan nurkissa piileskelevistä karvamytyistä. ”Katso, se on leijona. Tuolla kauimmaisen puun luona, ison kiven takana. Kulta, näetkö? Ihan pikkuisen näkyy sen harmaata takapuolen karvaa tuolla kaukana.”

Seisomme läpimärkinä sateessa vaikka olisi mukavampaa syödä herkkuja syntymäpäivillä.

Lapsi innostuu eniten kaneista. Seisomme läpimärkinä sateessa katsomassa nukkuvia kaneja. Olisi paljon mukavampaa olla syömässä herkkuja syntymäpäivillä. Mutta koska olen toivoton tapaus, hytisemme paikassa, jossa paleleville ja nälkäisille ei tähän aikaan päivästä ja vuodesta myydä kuin jäätelöä.

”Äiti, miksi et ole ottanut mukaan sadevaatteita?” lapsi kysyy. Onneksi hän ei itke kuten päiväkodissa, kun en ollut muistanut hankkia sisätossuja. ”Miksi äiti, miksi?” hän ulvoi, ja minä vastasin niin kuin nytkin: ”Koska kovalevyni on täynnä.”

 

Lupaan lapselle korvapuustin, kun palaamme märkinä kaupunkiin. Mutta kahvilasta, johon päädymme, on pullat loppu.

Äidilleni lupaan lasillisen punaviiniä, kun pääsemme kotiin. Kotona muistan, etten ostanut punaviiniä.

Yritin kyllä, mutta Alkon kassalla huomasin, että olin jättänyt lompakkoni kotiin. Se oli se sama päivä, jolloin unohdin lapsen repun raitiovaunuun ja avaimet kotiin.

Meidän Perhe 10/2016

Maria Veitola on 43-vuotias toimittaja, jonka perheeseen kuuluvat mies ja keväällä 2012 syntynyt poika Taisto. ”Mennään nyt reippaasti”, on ehkä yleisin lause, jonka Maria pojalleen sanoo.

Vierailija

Maria Veitolan kolumni: Miksi minulla ei pysy pakka kasassa?

Miksi kaikki on suoritettava, onnistuttava...? Miksi pieni lapsi pitää viedä hirveässä kiireessä Korkeasaareen vaikka hädin tuskin selviää omista töistään? Eikö vapaapäivänä herättyään voisi miettiä: mihin minulla on tänään aikaa ja resursseja. Lapsi on varmasti tyytyväisempi leikkipuistopäivään oikeissa vaatteissa ja välipalalla kuin litimärkänä hienossa paikassa, josta voi sitten vanhempi brassailla kavereille. Marian arki vaikuttaa ahdistavalta. Kannattaisi arvottaa, mikä todella on tärkeää.
Lue kommentti
Kiki

Maria Veitolan kolumni: Miksi minulla ei pysy pakka kasassa?

Toinen puoli tässä on olla se vanhempi, joka miettii ja murehtii koko ajan ja joka hetki. Minä olen luontainen sellainen: jatkuva murehtija ja huolenpitäjä. Ohitan itseni ja pidän koko ajan huolta muista. Koskaan ei meiltä mieheni lapset lähde ilman eväitä, urheilukamoja, tehtyjä läksyjä, ladattua kännykkää tms. Katson vielä lähtiessä, että sateenvarjot toimivat vaikka luvattu on aurinkoista säätä ja varmistan vielä, että avaimet on mukana molempiin kotiin. Oven mentyä kiinni tekstaan vielä,...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Listasimme seitsemän kiinnostavinta isyysblogia. Varoitus – näihin jää koukkuun!

1. Havaintoja parisuhteesta

Suosittu vauva.fin bloggari Sami kirjoittaa parisuhteesta ja isyydestä rehellisesti ja kainostelematta. Hän käsittelee esimerkiksi uusperheen vaiettuja tunteita ja siitä, miten paljon lastaan rakastaa ja ikävöi. Tekstit itkettävät, naurattavat ja koskettavat, hyvin monia.

2. #noljakanfaija

Joensuun Noljakasta kotoisin olevan Anssin blogista voi seurata ensimmäistä kertaa isäksi tulevan arkea. Mitä isän päässä liikkuu (loputtomilla) vaunukävelyillä? Miten hän pärjää kotona kahdestaan äitiään suunnattomasti ikävöivän riiviön kanssa? Miltä unen puute oikeasti tuntuu? Blogi sopii etenkin esikoistaan odottaville.

3. Lellivauva

Lellivauva kertoo yrittäjän selviytymistaistelusta vauvan, vaimon ja työelämän ristipaineessa. Blogin kirjoittaja Peter viettää miesaikaa, mikä ei pääty hyvin, ja vertailee eri kantoreppujen teknisiä ominaisuuksia. Ei se ole helppoa miehelläkään – varsinkaan jo haluaa olla kaikessa täydellinen.

4. Heikki Leppimäki

Heikki on yhdistelmäajoneuvon kuljettaja, koti-isä ja imetysaktivisti, jota huolestuttaa neuvoloiden imetysohjauksen kirjava taso. Hänen mielestään miehet ovat nössöjä, koska eivät uskalla olla sellaisia vanhempia kuin haluaisivat, ja lastenvaatteiden brändimerkit uranuurtajia, koska ovat tuoneet kuviointimallit uudelle aikakaudelle.

5. Isyyspakkaus

Tommi aloitti pitämään Isyyspakkaus-blogiaan neljä vuotta sitten, ennen varsinaista isyysblogi-buumia. Kokemus ja ammattitaito näkyvät: tekstit toimivat ja kuvat ovat upeita. Viime aikoina blogissa on listattu kiitollisuuden aiheita, käännytty vatsalleen ja maisteltu porkkanaa.

6. Lattepappa

Lattepappa on koulutukseltaan lastentarhanopettaja ja hoitaa nyt  kotona alle vuoden ikäistä pojuaan. Hän päivittää blogiaan säännöllisesti ja kertoo kuulumisia neuvolareissulta, uimahallista tai treffeiltä vaimon kanssa. Blogissa on paljon kuvia, joista pääsee kurkistamaan isän arkeen ja ihailemaan suloista poikaa.

7. Kasper Diem

Kasperin blogitekstit ovat jo ilmiö, johon törmää usein somessa. Kasper Diem ei ole pelkkä isyysblogi mutta se on myös sitä. Vuoden vauvan kehitystä on mielenkiintoista seurata, vaikkei vauva enää olekaan vauva.

Mitä isyysblogia sinä seuraat? Kerro kommenteissa suosikkisi!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Kun perheeseen tulee toinen lapsi, esikoinen kokee saaneensa kilpailijan ja uhkan, kirjoittaa Toisenlaiset äidit -ohjelman psykologi Leea Mattila.

Kumpi meistä äidin pieni lempilapsi on? Kenen hiukset ovat pellavaa ja kultaa? Näin laulaa Laura Närhi ja kuvailee hienosti lapsen tarvetta olla erityinen ja rakastettu. Se tarve korostuu, kun perheeseen tulee toinen lapsi.

Usein kilpailuvietti on tyypillisempää esikoisille kuin kuopuksille.

Esikoiselle täydellisestä ainokaisuudesta sisaruuteen siirtyminen on suorastaan loukkaus. Se herättää lapsessa paljon ristiriitaisia tunteita ja pelkoa vähempiarvoisuudesta. Ei ole ihme, että lapset taistelevat niin kiihkeästi ollakseen ensimmäisiä tai parhaita.

Usein tuntuu, että kilpailuvietti on tyypillisempää esikoisille kuin kuopuksille. Se ei ole sattumaa.

Hups, osuiko pikkuauto veljen kasvoihin?

Hupsista, kokeilitko hampaitasi vauvan käteen? Osuiko pikkuauto veljen kasvoihin? Näin voi käydä. Toisinaan esikoinen kysyy, voisiko roska-auto viedä vauvan pois.

Nämä kaikki kertovat samasta asiasta: lapsen sisäisessä maailmassa sisarus on kilpailija ja uhka. Kun nämä tilanteet raivostuttavat vanhempaa, on tärkeää muistaa yksi viisaus: tunteiden salliminen ja ymmärtäminen on eri asia kuin tekojen hyväksyminen.

Lapsen sisäisessä maailmassa sisarus on kilpailija ja uhka.

Toisinaan esikoinen voi vauvan synnyttyä vaikuttaa itsenäiseltä ja pärjäävältä, eikä kenties näytä reagoivan sisaruksen tuloon mitenkään. Ehkä hän jopa tarkkailee valppaasti aikuisten tunnetiloja ja vauvan huutaessa lähtee omaan huoneeseensa legojen pariin. Aikuinen taas ilahtuu ja kehuu reippaudesta ja kiltteydestä.

Lapsen tunteiden ilmaisu voi kuitenkin olla pettävää.

Kiltisti käyttäytyvä lapsi saattaa jäädä vaikean asian kanssa yksin.

Omien tarpeiden sivuuttaminen ja tunteiden vaimentaminen eivät taltuta harmin aiheuttamia kehon stressireaktioita, kuten  sympaattisen hermoston aktivoitumista. Kiltisti käyttäytyvä lapsi saattaa jäädä vaikean asian kanssa yksin.

Hankalien ja kurjien tunteiden näyttäminen on lapsille hyväksi. Kiukku tai käytöksen taantuminen kutsuvat aikuisen lapsen viereen, ja hyvä niin. Vanhemman ja viisaamman apu kehittää lapsen aivoja ja rikastaa tunne-elämää.

Kun annat lapsen kiukun tulla ja olet läsnä, opetat hänelle, että tästä selvitään. Yhdessä.

Lue lisää Leean kolumneja täältä.

Näin autat isosisarukseksi tullutta lasta

  1. Ota lapsi mukaan hoitamaan vauvaa ja kehu uusista vauvanhoitotaidoista. Näytä hänelle, että isomman roolista voi nauttia.
  2. Isomman lapsen on tärkeää saada myös olla vielä pieni. Salli mahdollinen taantuma – lapsi palaa kyllä vähitellen takaisin ikätasolleen.
  3. Vaali hoivaa, iloa ja leikkisyyttä, jotka viestittävät lapselle hänen olevan tärkeä ja rakastettu ja lujittavat suhdettanne.

Leea Mattila on lapsen ja vanhemman suhteeseen erikoistunut psykologi. Hän työskentelee omassa Psykologipalvelut MindLink -yrityksessään ja on asiantuntija Livin Toisenlaiset äidit -ohjelmassa. Liv ja vauva.fi kuuluvat Sanoma-konserniin.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Lapsi tarvitsee kokemuksen siitä, että hän on rakastettu. Näin kerrot sen hänelle päivittäin.

Power of Positivity -sivu listaa asioita, joita vanhempi voi sanoa lapselle osoittaakseen, että rakastaa häntä.

1. Rakastan sinua

Rakkauden sanominen on kaiken perusta. Et voi sanoa tätä lapsellesi liian usein, isommallekaan. Samalla opetat, että tunteista puhutaan ääneen. Se on hyvä taito.

2. Tulen iloiseksi, kun sinä…

Ota lapsi kiinni hyvänteossa. Kun kerrot, mikä menee hyvin, vahvistat toivottua tapaa toimia.

3. Teet minut onnelliseksi

Näytä onnesi: lapsi saa tuntea, että on arvokas. Aikuisen onni ei silti ole lapsen vastuulla. Hän saa olla myös hankala tai kiukkuinen.

4. Olen ylpeä sinusta

Uusien asioiden opettelu vaatii rohkeutta. Kannusta lasta yrittämään, ja ole ylpeä yrittämisestä, ei vain lopputuloksesta.

5. Olet ainutlaatuinen

Jokaisella lapsella on omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Juuri siksi he ovat niin rakkaita. Näytä lapselle, että hän on hyvä juuri sellaisena kuin on.

6. Luotan sinuun

Luottamus herättää luottamusta ja halua yrittää. Lapsilla on vahva halu toimia oikein. Vanhempi näyttää, että huomaa tämän.

7. Uskon sinuun

Opeta sinnikkyyttä, että luovuttaa ei heti kannata. Lapsi tarvitsee rohkaisua: Vanhemman tehtävä on olla lapsensa puolella.

8. Olen kiitollinen sinusta

Kerro, miksi olet kiitollinen lapsestasi juuri tänään.

On kiva tapa vaikkapa listata iltapalapöydässä asioita, jotka olivat hyviä tänään. ”Parasta päivässä oli se, kun teimme palapelin yhdessä. Ja että minulla on niin ihana murunen.”

+ rakastava kosketus

Osaatko kertoa lapselle ilman sanoja, että rakastat? Lue psykologi Leea Mattilan kolumni aiheesta.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.