Sanna Runsala ei ole oksentanut ruokaa ulos viiteen vuoteen. Hän ei voinut kuvitella, että se onnistuisi.

Koska voin sulkeutua vessaan oksentamaan? Ja miten saan hankittua uudet herkut kaappiin niin, ettei kukaan huomaa? Kamala, kamala olo.

Sanna Runsala on ollut ystävänsä luona yötä. Aamulla ystävä lähtee alakerran kauppaan ostamaan croissanteja ja juustoa. Sanna ehtii kymmenessä minuutissa hotkia ystävän kaapista suklaalevyn ja karkkipussin.

Kun tee on kupeissa, Sanna syö vielä muutaman croissantin. Kiva kun maistuu, ystävä sanoo iloisena. Tunnin päästä Sanna työntää salaa sormet kurkkuun ja oksentaa.

Peilistä katsovat silmät ovat surulliset, naama läikikäs. Sanna ajattelee: nyt en jaksa enää, elämä on kuin vankila.

Kotiin päästyään hän klikkaa auki netistä löytämänsä ryhmän, jossa luvataan vertaistukea kaikille, jotka eivät koe hallitsevansa syömistään.

Ryhmässä ihmiset puhuvat avoimesti. Sanna kuuntelee. Tarinat tuntuvat tutuilta, kaikki suru ja salailu ja rikkinäisyys. Olo on hetken hyvä, mutta seuraavana päivänä Sanna ostaa kaksi litraa jäätelöä ja ahmii sen kaiken.

Hän on oksentanut kaksikymmentä vuotta ja oksentaa vielä puolitoista lisää ennen kuin pysyy lopettamaan.

Mitä huonommin meni, sitä huolitellummalta täytyi näyttää.

Äiti ei huomaa, jos jokaisesta pakastimen pullapussista ottaa vain yhden. Kun Sanna oli lapsi, kohmeisten pullapussien rapina oli ihana ääni. Hän keräsi herkut huoneeseensa ja söi salaa koulun jälkeen, luki samalla Tiina-kirjaa.

Sanna söi jo taaperona kaikkea, paljon, hyvällä halulla. Kotona tarjottava ruoka oli tavallista ja terveellistä, kesäkeittoa ja kanarisottoa. Lauantaisin oli karkkipäivä. Mutta se ei riittänyt.

Kymmenvuotiaana hän alkoi leipoa, se oli paras tapa päästä herkkuihin käsiksi. Kolmetoistavuotiaana hän aloitti ensimmäisen laihdutuskuurin, neljätoistavuotiaana oksensi ensimmäistä kertaa.

Sanna ei ollut ylipainoinen. Mutta hän halusi varmistaa, ettei koskaan tule sellaiseksi.

– Keksin, että ruoasta pääsee helposti eroon oksentamalla. Kokeilin ja onnistuin. Siitä alkoi minun syömishäiriöni. Lukiossa olin jo täydessä vauhdissa.

Kukaan ei saanut tietää. Se olisi ollut liian ällöttävää. Anorektikot kuihtuvat kauniisti, heillä on tahdonlujuutta, heitä ihaillaan, Sanna ajatteli. Buliimikolla on katkenneita verisuonia silmissä ja haiseva hengitys.

Ensimmäinen aallonpohja oli parikymppisenä, ensimmäisen parisuhteen kariuduttua. Sanna suri sulkeutumalla ruoan kanssa kotiin. Seuraava suhde helpotti yksinäisyyttä ja terapiassa käytiin läpi lapsuutta, mutta ruoka oli yhä mörkö ja pulla peikko eikä herkku.

– Välillä oli vaikeampaa, välillä helpompaa. Avioeron jälkeen jouduin ruoan kanssa ihan polvilleni. Itkin, että mitä tämä on. Syön ja oksennan, vaikka olen käynyt pitkään terapiassa. Mitä enää voin tehdä?

Yksityinen psykoterapeutti sanoi sen ääneen, vuosien terapian jälkeen: voisiko sinulla olla ruoka-addiktio?

Sannan vastaus oli addiktin vastaus: Ei varmasti ole. Voin lopettaa tämän koska tahansa. En vain halua, ihan vielä. Tarvitsen tätä vielä vähän aikaa.

Ennen uloslähtöä hän taputteli puuterin ja peilasi. Mitä huonommin meni, sitä huolitellummalta täytyi näyttää.

Iltaisin Sanna kuvitteli joskus olevansa jonkun äiti. Ihana ajatus, oma lapsi, sylissä nukkumassa. Pelottava ajatus, oma lapsi, rintaa imemässä, oppimassa.

Miten voisin pitää ketään hyvänä, kun en osaa pitää edes itseäni? Millaisen mallin antaisin, eikö äidin kuuluisi olla tasapainoinen? Ja miten kestäisin raskausmahan?

Alkoholin voi jättää kokonaan, mutta syömistä ei voi lopettaa.

Pullaa mummin luona viikonloppuna. Kolme keksiä keskiviikkona.

Kun päivän syömiset suunnitteli etukäteen, oli helpompi pysyä kohtuudessa. Sellaista listaa Sanna ei kuitenkaan voinut kuvitella, josta herkut puuttuisivat.

– Joka kerran, kun söin sokeria, retkahdin. Aloin miettiä, että herkut voisi jättää pois ainakin kokeeksi, koska juuri ne laukaisevat ahmimisen ja oksentamisen.

Ajatus oli hirveä, surullinen, hirveän surullinen. Mitä jäisi, Sanna mietti. Mitä voisi syödä elokuvissa ja synttäreillä? Mitä mummi sanoisi, kun pulla ei kelpaa? Osaisinko rakastaa itseäni niin paljon, että lopettaisin ruoan kanssa leikkimisen?

Sanna päätti yrittää. Joinakin päivinä yritys ei onnistunut, mutta useammin onnistui. Seuraava joulu, vuonna 2009, oli ensimmäinen ilman ahmimista.

Joku addiktoituu päihteisiin, mutta ruoastakin voi olla riippuvainen, Sanna ajatteli. Alkoholin voi jättää kokonaan, mutta syömistä ei voi lopettaa.

Sanna harjoitteli sanomaan ääneen: minä olen ruokariippuvainen. Kolme sanaa. Ne hän sanoi myös vertaistukiryhmässä. Nyt hän oli valmis myöntämään asian.

Seuraavaksi mureni oma käsitys siitä, minkälainen ihminen Sanna Runsala oikeasti on. Ei sittenkään kaiken jaksava suorittaja ja supersosiaalinen menijä, muiden murheiden kuuntelija. Se, joka arkisin säntäilee paikasta toiseen, asiakastapaamisesta kuntosalin kautta kampaajalle, pitää jokaisen langan tiukasti käsissään.

– Joka perjantai mietin, miten palkitsen itseni. No syömällä. Kun söin ja oksensin, ei tarvinnut miettiä mitään muuta. Oksentaminen oli vähän kuin orgasmi. Se antoi raukeuden ja tyhjentymisen tunteen.

Kun ahminta jäi, sisältä löytyivät tunteet. Yksinäisyys, tyhjyys ja erillisyys. Ajatus, että on yksin ja vain ruokaan voi luottaa. Suru kykenemättömyydestä rakastaa ja olla rakastettu. Suru siitä, ettei osaa olla ihmisten kanssa ja luottaa toisiin.

Tunteet olivat olleet olemassa lapsuudesta asti. Sanna oli tukahduttanut ne ruoalla. Vertaisryhmän tapaamisissa muut saman kokeneet kuuntelivat ja ymmärsivät.

Sannan toista avioliittoa juhlittiin vuoden 2010 lopussa kauniissa rantakartanossa. Morsiamella oli pitsinen keijukaismekko. Eräänä aamuna Sanna harjasi hampaitaan ja huomasi ajattelevansa: nyt haluan äidiksi.

Seuraava ajatus oli: voiko näin huonosti kohdeltu keho olla niin terve, että synnyttää lapsen.

Haave voimistui.

Sisälläni kasvaa uusi elämä, miten ylpeä olen!

Ainoa peili oli pieni neliö vaatekaapin ovessa. Vesi kannettiin kaivosta, vessa oli ulkona.

Viimeiset puoli vuotta ennen lapsen syntymää Sanna asui yksin kesämökillä. Aamulla lintu koputti ikkunaan, järven toisella puolella näkyi rivi valkoisia koivuja. Saunakamarissa Sanna katseli kasvavaa vatsaansa, rintojakin, ja ajatteli olevansa kaunis nainen. Sisälläni kasvaa uusi elämä, miten ylpeä olen!

Toipuminen oli alkanut, silmissä oli hyväksyvä katse.

Tyttövauva syntyi joulukuussa 2011. Sanna nosti lapsensa syliin ja lupasi: minä pidän meistä huolta. Kun tytär oli vuoden ikäinen, Sanna ja lapsen isä erosivat.

– En edelleenkään ole parisuhteissa kovin hyvä, vaikka olen nykyään ehjempi kuin ennen.

Vaikeimpina vuosinaan Sanna oli suhteissaan kohtuuton. Jos mies oli siivonnut kodin, Sanna näki vain huonosti pyyhityn pöydän ja huomautti siitä.

– Raivokohtauksia saattoi tulla mistä vain ja milloin vain. Oma epävarmuuteni näkyi niin, että halusin kontrolloida muita. Se hävettää, vaikka kuinka selittelisin itselleni, että olin rikki ja sairas. Eksälle, jonka kanssa olin kahdeksan vuotta, kirjoitin kirjeen ja pyysin anteeksi.

Sanna ja tytär alkoivat pärjätä kahden. Tyttö oppi nukkumaan päiväunensa rattaissa, joita Sanna työnteli pitkin rantakatuja. Lapsi rakasti naapuruston koirakavereita ja tanssihetkiä äidin kanssa.

Joskus ostan lapselle jäätelön. Kotiin en niitä hanki.

Mikä on laiha, äiti? kysyi tytär vastikään, kolmevuotiaana. Sanna oli osoittanut satukirjan kuvaa ja sanonut, että tuossa on tuollainen laiha setä. Sanna tajusi: en ole koskaan käyttänyt laiha- tai lihava-sanaa puhuessani tyttärelleni.

– Olen tosi tarkka myös siitä, miten minulle ja lapselleni puhutaan. Toivon, ettei kukaan huomauttele, jos olemme lihoneet tai laihtuneet. Kun punnitsen itseni kerran tai kaksi kuukaudessa, en tee sitä lapsen nähden. Jos hän näkee, teen toimituksesta leikin.

Pikku Kakkosen jälkeen istutaan rauhassa pöytään. Sanna levittää lapsen leivälle margariinia ja kaataa kastikkeen pastan päälle. Useimpina päivinä ruoka ei häiritse Sannaa, mutta joskus on vaikeampia hetkiä.

– Yritän suhtautua ruokaan mahdollisimman rennosti, tyttärenikin takia. Jos huomaan ottavani turhaan toisen annoksen tai rouskuttelevani liikaa omenoita, tiedän, että nyt mieltä painaa jokin. Kun lapsi nukkuu,

puran tunteitani kirjoittamalla, meditoin tai soitan ystävälle.

Herkkukaappi keittiöstä puuttuu edelleen. Heikkoja hetkiä, jolloin yhä tekee mieli ahmia kaksi kääretorttua varttitunnissa, on harvoin. Mutta joskus niitä on. Siksi tuntuu turvallisemmalta pitää kiusaukset poissa.

– Joskus ostan lapselle jäätelön. Kotiin en niitä hanki.

Kaupassa tytär hypistelee toisinaan kiinnostuneena värikkäitä karkkiaskeja kassan tienoilla: äiti, mitä nämä ovat? Päiväkodin herkkutarjoiluihin tai isän luona syötyihin prinsessakarkkeihin Sanna ei puutu.

Illalla Sanna katsoo elefanttipyjamassa kikattavaa pörrötukkaista lastaan: siinä hän nyt on, pikkuponeja liikuttelee. Onneksi ei syntynyt aikaisemmin vaan syntyi vasta kun Sanna oli lopettanut ahmimisen.

– Ennen en olisi osannut olla lapsen kanssa niin kuin nyt. Ei voi keskittyä kokoamaan palapeliä tai kuuntelemaan huolia, jos samalla miettii hakevansa kaupasta sitä ja tätä ja sitten oksentavansa.

Kun tytär on vanhempi, Sanna aikoo kertoa hänelle, että äidillä on ongelmia ruuan kanssa eikä äiti siksi voi syödä kaikkea.

– En tiedä, miten kerron ja mitä kerron. Mutta kerron. Siihen asti keskityn olemaan niin rento kuin osaan.

Varmuutta ei ole koskaan. Se on vähän surullinen ajatus.

Ruoat ovat kuin liikennevalot, niin Sanna nykyisin ajattelee. Sokeriherkut ovat punaisia ruokia. Niitä hän välttää kokonaan, sillä ne laukaisevat yleensä ahmimisen. Vihreitä ruokia voi syödä huoletta. Väliin jää suuri joukko keltaisia.

– Keltaiset ruoat kuten ruisleipä ovat periaatteessa ookoo, mutta eivät aina. Varmuudella en voi tietää.

Varmuutta ei ole koskaan. Se on vähän surullinen ajatus. Sanna käy säännöllisesti vertaistukiryhmissä ja pitää yhteyttä toisiin toipujiin. Hän lähettää joka päivä omalle tukihenkilölleen sähköpostin, jossa kertoo tekemänsä ruokasuunnitelman.

– Se tuntuu turvalliselta. Toipumiseni kestää koko loppuelämän.

Toisinaan Sanna miettii, miksi juuri hän on riippuvainen ruoasta. Suuria vastauksia ei ole, isoja traumoja ei löydy. Lapsuuskodissa puhuttiin tunteista vain vähän, mutta samalla tavoin vaietaan monessa muussakin perheessä.

Addiktio on osittain perinnöllistä, Sanna arvelee. Suvussa on muitakin riippuvaisia. Oma herkkyyskin vaikuttaa. Asiat, jotka muut ohittivat olankohautuksella, saivat jo lapsena surullisiksi ja houkuttivat avaamaan pullapussin.

Ajattelen, että onneksi muutin elämäni edes nyt.

Alkaa viirata päästä, jos syön sokeria. Se ei vain sovi minulle.

Sanna on tottunut selittämään. Ravintolaillallisella monet haluavat tietää, miksi hän tilaa jälkiruoaksi suklaakakun sijaan hedelmiä. Sitten alkaa aika usein päivittely. Ei kai yksi pala niin vaarallinen ole? Rentoudu vähän. Ilmankos olet noin hoikka.

Eikö voisi antaa vain olla, Sanna miettii.

– Itsellenikin tulee joskus kiusaus kommentoida muille vanhemmille, että miksi annatte lapsen syödä noin paljon makeaa. Sitten ajattelen, ettei se kuulu minulle.

Sanna on ollut viisi vuotta oksentamatta. Hän ei voinut kuvitella, että se onnistuisi. Eikä hän haikaile hetkeä, jolloin voisi syödä vapaasti punaisen valon herkkuja.

– Hyvinä päivinä ajatus kokonaan sokerittomasta loppuelämästä tuntuu ainoastaan hyvältä. Huonoina päivinä ajattelen, että tänään en syö herkkuja ja muulla ei ole väliä. Ihan niin kuin alkoholisti kaipaa välillä drinkkiä, minäkin kaipaan välillä herkkuja. Mun kun tiedän, mitä siitä voi seurata, olen kiitollinen että voin olla ilman.

 

Mennyttä on turha murehtia.

– Aikaisemmin surin, miten monta vuotta elämästä hukkasin, kun olin niin hajalla. Nyt ajattelen, että onneksi muutin elämäni edes nyt. Voisin olla entisessä edelleen.

Silloin Sannalla luultavasti ei olisi lasta. Samalla kun kampaa tytön hentoa tukkaa, hän kuiskaa lapsen korvaan tärkeitä asioita: Rakasta itseäsi. Rakasta muita. Älä pelkää vaikeuksia. Yksin ei tarvitse pärjätä.

Kun takut ovat poissa, Sanna vetää tytön viereensä peilin eteen. Hänen mielestään liian monet äidit haukkuvat itseään, vaikka kehuvat lastaan.

– Jos äiti voivottelee vatsamakkaroitaan ja moittii itseään läskiksi, vaikka vitsinäkin, hän antaa lapselle väärän viestin siitä, millainen naisen kuuluu olla kelvatakseen.

Kyllä lapsi muistaa, kun kasvaa. Siksi Sanna sanoo tyttärelleen: näkyypäs peilissä kaksi ihanaa naista, katsopas miten kaunis tukkakin molemmilla on.

Sanna Runsala, 37, asuu Tampereella kolmevuotiaan tyttärensä kanssa. Sanna työskentelee projektipäällikkönä Myllyhoitoyhdistyksen Ruoka ja riippuvuus -projektissa.

Kun äiti unohtuu tuijottamaan puhelintaan, lapsi tippuu liukumäestä. Johanna Sjöholm miettii, kuinka paljon ruutuaikaa on vanhemmalle liikaa.

Taapero vaappuu hiekkalaatikolle lelutraktori kädessään. Könyän perässä ja alan antaumuksella lanata hiekkaan tietä. Samalla kehun, kuinka hienosti lapseni ajeluttaa traktoriaan.

Leikkipuistossa on aurinkoisina aamupäivinä paljon lapsia vanhempineen. Minun lisäkseni hiekkalaatikolle on kumartunut pari muutakin äitiä.

Osa äideistä istuu aina etäämmällä, he selailevat poissaolevina puhelimiaan. Katson naisia vaivihkaa, vähän halveksuen. Mikseivät he keskity lapsiinsa?

Kuluu muutama vuosi, ja pullero taaperoni on kasvanut pitkäraajaiseksi viisivuotiaaksi. Puistossa hänen perässään taapertaa puolitoistavuotias pikkuveli.

Jokin kiinnittää huomioni puhelimeni syövereissä. Kunnes jaloistani kuuluu parkaisu.

Viisivuotias pomppii sinne tänne ja selostaa minulle kovaan ääneen taisteluaan mielikuvitusvihollista vastaan. Vastailen hajamielisesti, sillä käyn samalla puhelimella WhatsApp-keskustelua ystäväni kanssa tai plärään Facebookista jotakin keskusteluketjua. Samalla yritän seurata, missä pienempi poika viipottaa.

Jokin kiinnittää huomioni puhelimeni syövereissä. Kunnes jaloistani kuuluu parkaisu.

Kuopus on ilmeisesti kompastunut liukumäen portaissa, sillä nyt hän makaa rähmällään niiden juurella.

Liukumäki on onneksi matala ja poika kovapäinen, hän ei näytä olevan moksiskaan. Itse tunnen ikävän piston rinnassani. Minusta on tullut sellainen äiti, jota aiemmin halveksin.

Tilaisuus tekee älylaiteaddiktin

Kun esikoiseni syntyi, minulla ei ollut älypuhelinta tai tablettia. Olin valmistautunut vauvan tuloon lukemalla tukun kasvatuskirjoja. Niissä kerrottiin, kuinka tärkeää pienokaisen viesteihin on vastata viipymättä ja kuinka merkittävä katsekontakti on lapselle.

Tunnollisena ihmisenä ajattelin, että minun on keskityttävä herkeämättä vauvaan. Pitkät imetysmaratonit tuntuivat kuolettavan tylsiltä, kun ainoa viihdyke oli vauvan katseen hakeminen.

Esikoisen kasvaessa älylaitteet tulivat meidänkin perheeseemme, ja kuopus on varttunut jo aivan erilaisessa ympäristössä.

Kiireisenä kahden lapsen äitinä ihanteeni ovat karisseet. Kuopuksen synnyttyä oli ihanaa jättää esikoinen miehen huoleksi ja sulkeutua makuuhuoneeseen imettämään – seurana sinivaloa kajastava tabletti tai kännykkä.

Välillä kännykkä on toisessa kädessäni silloinkin, kun luen lapsille kirjaa.

Kerran luin Facebookista keskustelua, jossa paheksuttiin vaunulenkeillä kännyköitänsä räplääviä äitejä. En ymmärtänyt moralisointia lainkaan. Minua ärsyttää vain se, että kännykän selaaminen vaunutellessa on hankalaa. Puhelimeni on liian leveä yhdellä kädellä käytettäväksi.

Kurkin puhelinta aina, kun on pieninkin tilaisuus.

Selaan Facebookia ja Twitteriä, kun aamupuuro hurisee mikrossa. Luen puolikkaan uutisen tai kirjoitan pikaisen työviestin, kun olen leikkivinäni lasten kanssa legoilla. Jos puhelin on unohtunut toiseen huoneeseen, olo käy levottomaksi.

Välillä kännykkä on toisessa kädessäni silloinkin, kun luen lapsille kirjaa. Ei onnistu, mutta silti yritän yhä uudestaan.

Syyllisyys kouraisee vatsaa

Nyt muutama vuosi myöhemmin halveksivat ajatukseni esikoisen kanssa hiekkalaatikolla istuessani tuntuvat poskettoman tekopyhiltä. Mistä tiedän, jos hetki puistossa oli kännyköihinsä uppoutuneille äideille päivän ainoa mahdollisuus vaipua omiin maailmoihinsa? Tai mistä tiedän, jos he hoitivat vaikka työasioita?

Samalla myös nykyinen käytökseni tuntuu pohjattoman nololta. Twiitit ja YouTube-videot eivät tästä maailmasta lopu, ja usein työviestitkin joutaisivat odottaa. Lapseni taas tarvitsevat minua ja läsnäoloani juuri nyt.

Miksi vilkuilen kännykästä kukkakuvia, vaikka lapsellani on asiaa?

Toimintani ei ole harmitonta, sillä tutkimusten mukaan vanhemman liiallinen älylaitteiden käyttö voi haitata lapsen kehitystä. Lehtijutuissa puhutaan lapsista, jotka eivät puhu, koska lapsen kanssa juttelemisen sijaan vanhemmat tuijottavat puhelimiaan.

Vaikka tiedostan riskit, en malta olla vilkuilematta kaverini kukkakuvia samalla, kun esikoiseni selittää minulle jotakin hänelle tärkeää. Miksi?

Asia vaivaa minua, ja keväällä 2015 satun lukemaan tutkimuksesta, jossa seurattiin videokuvan avulla 26:ta perhettä, joissa lapset esittivät pyyntöjä älypuhelinta käyttävälle vanhemmalle. Osassa tapauksista vanhemman vastaus viipyi tai sitä ei tullut ollenkaan. Joskus lapsen piti tehdä kovasti työtä saadakseen vanhemman huomio.

Tutkimuksen tehneiden Sanna Raudaskosken ja Eerik Mantereen mukaan vanhempien älylaitteiden käyttö voi vaikuttaa haitallisesti lasten kehittymässä oleviin sosiaalisiin ja emotionaalisiin taitoihin sekä lasten ja vanhempien väliseen vuorovaikutukseen. Mitä pienempi lapsi on, sitä hämmentävämpi kivikasvoinen, näyttöruutuun uppoutunut äiti tai isä hänestä on.

Vaikka käytökseni on järjetöntä, poikkeuksellista se ei ole.

Vatsassani kouraisee, ja soitan toiselle tutkijoista.

Sosiaalipsykologi Eerik Mantere kertoo, etten ole yksin ajatuksieni kanssa. Hän arvioi ongelman olevan hyvinkin yleinen.

Tosiaan, vaikka käytökseni on järjetöntä, poikkeuksellista se ei ole. Monet tuttuni tekevät samoin ja myös potevat huonoa omaatuntoa. Myös Facebookin mammaryhmissä samat nimet suoltavat tekstiä lähes taukoamatta, siis ovat somessa jatkuvasti.

Kännykkä-äitien sukupolvi

Kännykkäisä on nimitys miehelle, joka painaa töissä pitkää päivää ja kysyy lastensa kuulumiset puhelimitse pikaisesti kokousten välissä. Termistä kohistiin vuoden 2000 presidentinvaaleissa, kun keskustan Esko Aho esiintyi perhearvoja vaalivana ehdokkaana. Samalla hänen Kirsti-vaimonsa oli kuitenkin paljastanut lehtijutussa, kuinka mies oli jatkuvasti pois kotoa ja kasvatti lapsiaan kännykän välityksellä.

Mietin, onko kännykkä-äiti yleisnimitys vanhemmalle, joka istuu hiekkalaatikon reunalla toisessa kädessään lapio ja toisessa puhelin? Sellaiselle kuin minä.

Valtaosa meistä kännykkä-äideistä varmasti tietää käyttäytymisensä haitat. Ainakaan minä en voi olla niitä huomaamatta.

Esikoinen kyselee, koska olen valmis. Kuopus ei vielä puhu mutta inhoaa jo puhelintani.

Lapseni ovat oppineet, että puhelin saa katseeni hetkessä lasittumaan ja korvani sulkeutumaan. Samalla he ovat hoksanneet, kuinka minut saa palautettua tähän todellisuuteen.

Esikoinen usein pyörii ympärilläni levottomana ja kyselee nonstoppina, koska olen valmis. Yleensä rauhallinen kuopus taas huutaa korkealta ja kovaa. Hän ei vielä juuri puhu mutta inhoaa jo puhelintani – paitsi jos annan hänen katsoa YouTube-videoita.

Eerik Mantereen mukaan lasten protestoinnissa ei ole kyse kyltymättömästä huomionhakuisuudesta tai narsismista, vaikka siltä ehkä tuntuu. Sen sijaan älylaitteeseen sulkeutunut vanhempi voi herättää lapsessa jopa primitiivisen turvattomuuden tunteen. Vaistot kertovat pienelle, että pysyäkseen turvassa hänen on varmistettava äidin ja isän huomio.

Tämän kuuleminen on karua. Ja minulle ihan oikein.

Mieti sometustasi, juuri sinä

Älypuhelin on näppärä keksintö. Mitäpä sen kanssa ei voisi tehdä.

Siinä se ongelma piileekin, sosiaalipsykologi Mantere sanoo. Kun pienessä ja kätevässä paketissa riittää loputtomasti virikkeitä, laite koukuttaa.

Iso pulma on, että moni tekee puhelimellaan myös töitä. Kun laite piippaa, tulee tunne, että piippauksen syy pitää heti tarkistaa. Ja kun näyttöruutu saa huomion, sen ärsykkeet vievät mukanaan.

Havahdun usein Facebookia selatessani miettimään, mitä minun olikaan alun perin tarkoitus tehdä. Huomaan myös, että sormeni liimautuvat puhelimeen sitä herkemmin, mitä väsyneempi olen. On niin paljon helpompi tuijottaa passiivisena näyttöruutua kuin olla läsnä lapsille.

– Älypuhelimen käytön kontrolloiminen vaatii itsehillintää. Väsyneenä ja nälässä se heikkenee, Mantere sanoo.

"Lapset ovat Facebookia hankalampia. Heidän kuulumisiaan pitää erikseen kysellä."

Hänen mukaansa jokaisen on hyvä pysähtyä pohtimaan omaa älylaitteiden käyttöään. Samaa mieltä on lastenpsykiatrian erikoislääkäri ja perheterapeutti Janna Rantala. Rantala kehottaa meitä vanhempia pohtimaan, olemmeko me paremmin kärryillä lastemme vai puolituttujen some-kaverien kuulumisista.

– Lapset ovat Facebookia hankalampi käyttöliittymä. Heidän ajatuksensa eivät ilmesty feediin automaattisesti, vaan kuulumisia pitää aktiivisesti kysellä.

Molemmat asiantuntijat sanovat, että jos joku läheinen vihjaisee liiallisesta kännykän käytöstä, huomautukset on syytä ottaa tosissaan.

– Kun ongelman on kohdannut rehellisesti, motivaatio muutokseen kasvaa, Mantere sanoo.

Liha-perunasosetta läsnäolon kera

Päätän laittaa asiat tärkeysjärjestykseen ja jättää kännykän yhä useammin taskuun. Mietin, mitä muistelen lasten kasvettua isoiksi – nokkelia some-päivityksiä vai lasteni onnellista räkätystä hippaleikissä?

Älypuhelimet ovat nykyaikaa, eikä niitä minun mielestäni kannata piilottaa lapsilta kokonaan. Janna Rantala on samaa mieltä ja muistuttaa, että laitteet ovat tuoneet vanhemmuuteen myös paljon hyvää. Vertaistuki on vain klikkausten päässä.

Liika on kuitenkin liikaa. Eerik Mantereen mielestä tehokkainta olisi tehdä itselleen konkreettisia rajoituksia. Hänestä olisi parasta käyttää kahta puhelinta: toinen olisi vain työasioille, toinen vapaa-ajalle.

Astetta kevyempi keino on laittaa osa puhelimen hälytysäänistä pois päältä. Kun jokaisesta uutisesta ja Facebookin statuspäivityksestä ei enää kuulu kilahdusta, tarve tarttua puhelimeen vähenee.

Voimme opetella hallitsemaan laitetta, samaan tapaan kuin opetamme lapsillemme rajoja.

Me aikuiset olemme älypuhelinten kanssa Mantereen mukaan vähän kuin lapsia, koska älypuhelimet ovat niin uusi keksintö. Ei ole monisukupolvista kokemusta siitä, kuinka laitteiden kanssa on hyvä toimia.

Voimme kuitenkin opetella hallitsemaan laitetta, samaan tapaan kuin opetamme lapsillemme rajoja.

Aloitan treenin. On lounasaika, ja kuopus kauhoo lihaperunasosetta. Puhelimeni kilahtaa seinän takana.

Lapsi lopettaa syömisen ja osoittaa puhelimen suuntaan. En ampaise tuolistani ylös vaan sanon sekä lapselle että itselleni:

– Se oli vain puhelin. Syödään me nyt rauhassa.

Meidän Perhe 8/2016

Maria Veitola on väärässä paikassa väärään aikaan. Eniten maailmassa hän tarvitsisi apulaisen, joka auttaisi muistamaan neuvolat, hammaslääkärit ja sadevaatteet.

 

Puhelimeni piippaa taskussani juuri, kun astun äitini ja poikani kanssa Korkeasaaren lauttaan. Näen näytöllä kalenterimuistutuksen kummitytön syntymäpäivistä, jotka alkavat juuri sillä hetkellä, vajaan tunnin automatkan päässä. Meillä ei ole autoa. Meillä on lautta, joka on menossa väärään paikkaan.

Voi helvetin helvetti. Kuinka saatoinkaan unohtaa! Mietin paniikissa, minkä hyvän meriselityksen tähän hätään keksisin. Mutta kun sössii, on parasta (ja kivuliainta) olla rehellinen.

Lähetän anteeksipyyntöviestin, joka ei tietenkään auta mitään. Kummityttöni todennäköisesti kestää oharini paremmin kuin minä. Oma fiilikseni sen sijaan on pilalla. Miksi minulla ei pysy pakka kasassa?

 

Meillä on venyvä ja vanuva remontti ja muovikassielämä, jossa siirrymme väliaikaiskodista toiseen. Eivät pelkästään tavarat vaan myös ajatukset ovat ympäri kaupunkia. Minulla on freelancerin työ, jossa on monta projektia ja aikataulua. Eniten maailmassa tarvitsisin apulaisen, jotta selviäisin tästä kaikesta, jota kutsutaan arjen hallinnaksi.

Minä olen se äiti, joka ei muista varata aikaa neuvolaan tai hammashoitolaan.

Minä olen nimittäin se äiti, joka unohtaa lapsensa kumisaappaat johonkin Luoja yksin tietää mihin. Minä olen se äiti, joka ei muista varata aikaa neuvolaan tai hammashoitolaan. Minä olen se äiti, jolla ei ole koskaan mukana välipalaa, juotavaa, vaihtovaatteita, huulirasvaa tai edes nenäliinaa.

Eikä sadevaatteita, kun jatkamme retkeämme ja säätiedotuksen lupaama sade alkaa heti. Ainakaan eläintarhassa ei ole ihmistungosta. Eikä auki olevia kahviloita, joista saisi lapselle luvatun korvapuustin ja mummolle lämmittävän punaviinin.

 

Kipitämme kiihtyvässä sateessa aitaukselta toiselle ja yritämme saada lapsen innostumaan nurkissa piileskelevistä karvamytyistä. ”Katso, se on leijona. Tuolla kauimmaisen puun luona, ison kiven takana. Kulta, näetkö? Ihan pikkuisen näkyy sen harmaata takapuolen karvaa tuolla kaukana.”

Seisomme läpimärkinä sateessa vaikka olisi mukavampaa syödä herkkuja syntymäpäivillä.

Lapsi innostuu eniten kaneista. Seisomme läpimärkinä sateessa katsomassa nukkuvia kaneja. Olisi paljon mukavampaa olla syömässä herkkuja syntymäpäivillä. Mutta koska olen toivoton tapaus, hytisemme paikassa, jossa paleleville ja nälkäisille ei tähän aikaan päivästä ja vuodesta myydä kuin jäätelöä.

”Äiti, miksi et ole ottanut mukaan sadevaatteita?” lapsi kysyy. Onneksi hän ei itke kuten päiväkodissa, kun en ollut muistanut hankkia sisätossuja. ”Miksi äiti, miksi?” hän ulvoi, ja minä vastasin niin kuin nytkin: ”Koska kovalevyni on täynnä.”

 

Lupaan lapselle korvapuustin, kun palaamme märkinä kaupunkiin. Mutta kahvilasta, johon päädymme, on pullat loppu.

Äidilleni lupaan lasillisen punaviiniä, kun pääsemme kotiin. Kotona muistan, etten ostanut punaviiniä.

Yritin kyllä, mutta Alkon kassalla huomasin, että olin jättänyt lompakkoni kotiin. Se oli se sama päivä, jolloin unohdin lapsen repun raitiovaunuun ja avaimet kotiin.

Meidän Perhe 10/2016

Maria Veitola on 43-vuotias toimittaja, jonka perheeseen kuuluvat mies ja keväällä 2012 syntynyt poika Taisto. ”Mennään nyt reippaasti”, on ehkä yleisin lause, jonka Maria pojalleen sanoo.

Vierailija

Maria Veitolan kolumni: Miksi minulla ei pysy pakka kasassa?

Miksi kaikki on suoritettava, onnistuttava...? Miksi pieni lapsi pitää viedä hirveässä kiireessä Korkeasaareen vaikka hädin tuskin selviää omista töistään? Eikö vapaapäivänä herättyään voisi miettiä: mihin minulla on tänään aikaa ja resursseja. Lapsi on varmasti tyytyväisempi leikkipuistopäivään oikeissa vaatteissa ja välipalalla kuin litimärkänä hienossa paikassa, josta voi sitten vanhempi brassailla kavereille. Marian arki vaikuttaa ahdistavalta. Kannattaisi arvottaa, mikä todella on tärkeää.
Lue kommentti
Kiki

Maria Veitolan kolumni: Miksi minulla ei pysy pakka kasassa?

Toinen puoli tässä on olla se vanhempi, joka miettii ja murehtii koko ajan ja joka hetki. Minä olen luontainen sellainen: jatkuva murehtija ja huolenpitäjä. Ohitan itseni ja pidän koko ajan huolta muista. Koskaan ei meiltä mieheni lapset lähde ilman eväitä, urheilukamoja, tehtyjä läksyjä, ladattua kännykkää tms. Katson vielä lähtiessä, että sateenvarjot toimivat vaikka luvattu on aurinkoista säätä ja varmistan vielä, että avaimet on mukana molempiin kotiin. Oven mentyä kiinni tekstaan vielä,...
Lue kommentti

Listasimme seitsemän kiinnostavinta isyysblogia. Varoitus – näihin jää koukkuun!

1. Havaintoja parisuhteesta

Suosittu vauva.fin bloggari Sami kirjoittaa parisuhteesta ja isyydestä rehellisesti ja kainostelematta. Hän käsittelee esimerkiksi uusperheen vaiettuja tunteita ja siitä, miten paljon lastaan rakastaa ja ikävöi. Tekstit itkettävät, naurattavat ja koskettavat, hyvin monia.

2. #noljakanfaija

Joensuun Noljakasta kotoisin olevan Anssin blogista voi seurata ensimmäistä kertaa isäksi tulevan arkea. Mitä isän päässä liikkuu (loputtomilla) vaunukävelyillä? Miten hän pärjää kotona kahdestaan äitiään suunnattomasti ikävöivän riiviön kanssa? Miltä unen puute oikeasti tuntuu? Blogi sopii etenkin esikoistaan odottaville.

3. Lellivauva

Lellivauva kertoo yrittäjän selviytymistaistelusta vauvan, vaimon ja työelämän ristipaineessa. Blogin kirjoittaja Peter viettää miesaikaa, mikä ei pääty hyvin, ja vertailee eri kantoreppujen teknisiä ominaisuuksia. Ei se ole helppoa miehelläkään – varsinkaan jo haluaa olla kaikessa täydellinen.

4. Heikki Leppimäki

Heikki on yhdistelmäajoneuvon kuljettaja, koti-isä ja imetysaktivisti, jota huolestuttaa neuvoloiden imetysohjauksen kirjava taso. Hänen mielestään miehet ovat nössöjä, koska eivät uskalla olla sellaisia vanhempia kuin haluaisivat, ja lastenvaatteiden brändimerkit uranuurtajia, koska ovat tuoneet kuviointimallit uudelle aikakaudelle.

5. Isyyspakkaus

Tommi aloitti pitämään Isyyspakkaus-blogiaan neljä vuotta sitten, ennen varsinaista isyysblogi-buumia. Kokemus ja ammattitaito näkyvät: tekstit toimivat ja kuvat ovat upeita. Viime aikoina blogissa on listattu kiitollisuuden aiheita, käännytty vatsalleen ja maisteltu porkkanaa.

6. Lattepappa

Lattepappa on koulutukseltaan lastentarhanopettaja ja hoitaa nyt  kotona alle vuoden ikäistä pojuaan. Hän päivittää blogiaan säännöllisesti ja kertoo kuulumisia neuvolareissulta, uimahallista tai treffeiltä vaimon kanssa. Blogissa on paljon kuvia, joista pääsee kurkistamaan isän arkeen ja ihailemaan suloista poikaa.

7. Kasper Diem

Kasperin blogitekstit ovat jo ilmiö, johon törmää usein somessa. Kasper Diem ei ole pelkkä isyysblogi mutta se on myös sitä. Vuoden vauvan kehitystä on mielenkiintoista seurata, vaikkei vauva enää olekaan vauva.

Mitä isyysblogia sinä seuraat? Kerro kommenteissa suosikkisi!

Kun perheeseen tulee toinen lapsi, esikoinen kokee saaneensa kilpailijan ja uhkan, kirjoittaa Toisenlaiset äidit -ohjelman psykologi Leea Mattila.

Kumpi meistä äidin pieni lempilapsi on? Kenen hiukset ovat pellavaa ja kultaa? Näin laulaa Laura Närhi ja kuvailee hienosti lapsen tarvetta olla erityinen ja rakastettu. Se tarve korostuu, kun perheeseen tulee toinen lapsi.

Usein kilpailuvietti on tyypillisempää esikoisille kuin kuopuksille.

Esikoiselle täydellisestä ainokaisuudesta sisaruuteen siirtyminen on suorastaan loukkaus. Se herättää lapsessa paljon ristiriitaisia tunteita ja pelkoa vähempiarvoisuudesta. Ei ole ihme, että lapset taistelevat niin kiihkeästi ollakseen ensimmäisiä tai parhaita.

Usein tuntuu, että kilpailuvietti on tyypillisempää esikoisille kuin kuopuksille. Se ei ole sattumaa.

Hups, osuiko pikkuauto veljen kasvoihin?

Hupsista, kokeilitko hampaitasi vauvan käteen? Osuiko pikkuauto veljen kasvoihin? Näin voi käydä. Toisinaan esikoinen kysyy, voisiko roska-auto viedä vauvan pois.

Nämä kaikki kertovat samasta asiasta: lapsen sisäisessä maailmassa sisarus on kilpailija ja uhka. Kun nämä tilanteet raivostuttavat vanhempaa, on tärkeää muistaa yksi viisaus: tunteiden salliminen ja ymmärtäminen on eri asia kuin tekojen hyväksyminen.

Lapsen sisäisessä maailmassa sisarus on kilpailija ja uhka.

Toisinaan esikoinen voi vauvan synnyttyä vaikuttaa itsenäiseltä ja pärjäävältä, eikä kenties näytä reagoivan sisaruksen tuloon mitenkään. Ehkä hän jopa tarkkailee valppaasti aikuisten tunnetiloja ja vauvan huutaessa lähtee omaan huoneeseensa legojen pariin. Aikuinen taas ilahtuu ja kehuu reippaudesta ja kiltteydestä.

Lapsen tunteiden ilmaisu voi kuitenkin olla pettävää.

Kiltisti käyttäytyvä lapsi saattaa jäädä vaikean asian kanssa yksin.

Omien tarpeiden sivuuttaminen ja tunteiden vaimentaminen eivät taltuta harmin aiheuttamia kehon stressireaktioita, kuten  sympaattisen hermoston aktivoitumista. Kiltisti käyttäytyvä lapsi saattaa jäädä vaikean asian kanssa yksin.

Hankalien ja kurjien tunteiden näyttäminen on lapsille hyväksi. Kiukku tai käytöksen taantuminen kutsuvat aikuisen lapsen viereen, ja hyvä niin. Vanhemman ja viisaamman apu kehittää lapsen aivoja ja rikastaa tunne-elämää.

Kun annat lapsen kiukun tulla ja olet läsnä, opetat hänelle, että tästä selvitään. Yhdessä.

Lue lisää Leean kolumneja täältä.

Näin autat isosisarukseksi tullutta lasta

  1. Ota lapsi mukaan hoitamaan vauvaa ja kehu uusista vauvanhoitotaidoista. Näytä hänelle, että isomman roolista voi nauttia.
  2. Isomman lapsen on tärkeää saada myös olla vielä pieni. Salli mahdollinen taantuma – lapsi palaa kyllä vähitellen takaisin ikätasolleen.
  3. Vaali hoivaa, iloa ja leikkisyyttä, jotka viestittävät lapselle hänen olevan tärkeä ja rakastettu ja lujittavat suhdettanne.

Leea Mattila on lapsen ja vanhemman suhteeseen erikoistunut psykologi. Hän työskentelee omassa Psykologipalvelut MindLink -yrityksessään ja on asiantuntija Livin Toisenlaiset äidit -ohjelmassa. Liv ja vauva.fi kuuluvat Sanoma-konserniin.