Kun Teemu Suominen lopetti juomisen, tärkeimmäksi kannustajaksi osoittautui poika Eemil.

Punakka ja mietteliään näköinen. Äitinsä silmät. Sormet nyrkissä.

Siinä odotettu poikavauva nyt on, keskellä räntäsateista marraskuun päivää Kätilöopiston sängyssä.

Teemu Suominen katsoo lastaan ja haluaisi lähteä baariin. Vaimo on eri mieltä. Teemua ärsyttää.

Baariin Teemu lähtee vasta kaksi päivää myöhemmin. Kun äiti ja poika saapuvat  kotiin, huoneet ovat tyhjät. Teemu­ on juhlimassa ystäviensä kanssa ja palaa vasta aamulla, kolauttaa kengät eteisen lattialle. Kymmenestä viiteentoista siideriä, normiannos, huojuttaa.

On vuosi 2007 ja 28-vuotias Teemu on alkoholisti, mutta ei tiedä sitä. Tai halua tietää. Hän ei tissuttele salaa eikä todellakaan kisko maanantaiaamuisin puiston penkillä Gambinaa suoraan pullonsuusta.

– Itselleen oli helppo uskotella, että meikäläinenhän vain juhlii ja pitää hauskaa, ongelmaa ei ole.

Baariin on päästävä ainakin kolme kertaa viikossa.

Vauva saa nimekseen Eemil. Teemun mielestä poika on ihana, mutta hänen hoitamisensa pelottaa. Äidin ja lapsen symbioosia on vaikea rikkoa.

Kierre josta ei pääse pois

Tarina voisi alkaa kahdella tavalla, Teemu miettii.

Näin: Ensimmäinen känni 14-vuotiaana. Aurinkoinen vappuaatto ja syntinen, tyttöystävän ostama Gin Lemon -pullo puistossa, huikaiseva vapauden tunne.

Tai näin: Hiljaa kaiken valtaava masennus 26-vuotiaa­na. Paha olo, jonka ainoastaan nousuhumala tuntuu parantavan.

Masennusta on vaikea kuvata. Teemu yrittää: Ahdistus, joka tuntuu jokaisessa solussa. Joka päivä, joka hetki. Oksettava lamaannus, josta voi syyttää vain itseään.

Pahimmalla hetkellä iskee usein paniikkikohtaus. Silloin Teemu kiskaisee verhot ikkunan eteen ja makaa lattialla­ sikiöasennossa monta tuntia. Kun olo kohenee, hän kävelee ovelle.

– Tuntui järkevimmältä lähteä pois kotoa ja juoda paha olo pois. Ryyppääminen pahensi masennusta ja sitten piti taas ryypätä.

Eemil oppii ryömimään. Hän pitää pehmoleluista ja persikkasoseesta. Teemu yrittää tehdä asioita, joita olettaa isien tekevän lastensa kanssa. Hän laulaa suosikkinsa, hevibändi Moonsorrown biisejä, koska osaa ne parhaiten.

Kun poika on reilun vuoden ikäinen, Teemu ja hänen vaimonsa eroavat.

– Se ei johtunut Eemilistä, vaan siitä, että elimme vaimon kanssa niin erilaista elämää. Hän keskittyi kotona lapseen, minä suhasin kaupungilla.

– Tai oikeastihan ero johtui siitä, miten käyttäydyin masentuneena. Mutta silloin en tajunnut sitä.

Vanhemmat sopivat, että Eemil viettää aikaa molempien luona yhtä paljon ja aina vähintään kolme päivää perätysten. Silloin leikit eivät jää kesken. Eemil ei saa kärsiä erosta.

Kun ero on astunut virallisesti voimaan, Teemu katsoo itseään eteisen peilistä ja ajattelee: nyt asiat järjestyvät. Sitten hän lähtee baariin.

Tyhjän kodin suru

Teemua pelottaa, kun Eemil tulee ensimmäistä kertaa yökylään. Olemme taaperon kanssa kahdestaan suuressa kämpässä, eikä ole mitään viihdykettä, hän ajattelee. Asunnossa on sata neliötä, sänky ja televisio. Ei oikein muuta.
Eemil viihtyy hyvin, mutta Teemu suree salaa.

– Ajatus siitä, että asun eri osoitteessa kuin lapseni, oli jotenkin kauhean iso ja raskas.

Tyhjästä kodista on helppo paeta kaupungille. Mutta vain silloin, kun Eemil on äidillään. Jos Eemil on kotona, Teemu ei juo pisaraakaan alkoholia.

– Se oli kunnia-asia. Pidin itseäni hyvänä isänä, joka tekee uhrauksia poikansa eteen.

Kun kaksivuotias kysyy, miksi isä itkee, Teemun on vaikea vastata.

Kun kolmevuotias leikkii lattialla eikä isä jaksa muuta kuin maata sohvalla vieressä, on vaikea olla ylpeä itsestään.

Kun nelivuotias alkaa päiväkodissa oirehtia vanhem­pien kireitä välejä, on aika pysähtyä.

Vanhemmat pysähtyvät.

– Asuimme lähekkäin. Jos törmäsin kadulla Eemiliin ja hänen äitiinsä, lapsi säikähti, että tuleeko aikuisille taas riita. Päätimme alkaa tehdä tarkoituksella kivoja juttuja kolmisin.

Teemu, Eemil ja Eemilin äiti menevät yhdessä puistoon ja ostavat lähikahvilasta pullat. Eemil alkaa hiljalleen luottaa siihen, että vanhemmat tulevat toimeen keskenään eikä kukaan räjähdä tai katoa.

Helpotuksen tunne valahtaa Teemun läpi. Poika on päässyt arkuudestaan, sitä on syytä juhlia kavereiden kanssa.

– Nousuhumala on ihan järjettömän hyvä tunne. Silloin ihminen on kaikkea sitä, mitä haluaa olla. Harmi, että se kestää vain hetken.

– Alkuilta oli yleensä mahtava, loppuilta kaoottinen ja seuraava päivä hirveä.

"Nyt loppui juominen"

Kun Eemil on nelivuotias, Teemu ajautuu öisellä kotimatkalla riitaan ja heittää kiven kebabravintolan ikkunaan. Lasi helähtää ja hajoaa.

Hän herää aamulla putkasta ja lähtee äitinsä kanssa sunnuntailounaalle thaimaalaiseen ravintolaan kuin mitään ei olisi tapahtunut.

– Takana oli elämäni kesä. Sain kesäkuun alussa tilille 30 000 euroa irtisanomiskorvauksia töistä. Elokuussa rahat oli juhlittu.

Kiven heittäminen säikäyttää. Eniten hirvittää se, kuinka hyvältä rikkominen ja riehuminen tuntui.

– Aloin pelätä itseäni. Tajusin, että homma voi ainoastaan pahentua.

Kuudes syyskuuta 2012 Teemu kirjoittaa Facebookiin: Nyt loppui juominen. Tarvitsen apuanne. Aion etsiä takaisin sen Teemun, joka joskus oli. Nähdään kahviloissa.

Hän lähettää saman tiedon Eemilin äidille, joka sulkeutuu työpaikan vessaan itkemään.

Entinen vaimo sanoo: tämä on tärkein tekstari, jonka koskaan olen saanut.

Ystävät kirjoittavat Facebookissa: Hatunnoston paikka. Tsemppiä muutokseen! ja Respect.

Asiat tärkeysjärjestykseen.

Teemu alkaa laskea päiviä. Viikko selvin päin, kymmenen päivää, kuukausi.

Tekisi mieli olla humalassa, mutta terapeutin vastaanotolla istuessaan hän muistaa hetket, jolloin makasi lattialla itkemässä.

Hän järkeilee: Haluan masennuksesta eroon. Se ei onnistu, jos jatkan juomista.

Jos hyvän olon säilymisen hinta on se, etten juo, pääsen aika halvalla.

Teemu ajattelee Eemiliä. Pojan ilmettä, kun tämä näkee taivaalla lentokoneen tai tekee maalin jalkapallossa.

Terapian jälkeen Teemu menee baariin. Hän haluaa näyttää, että on yhä olemassa. Nuuhkaisu, toinen. Teemu haistaa omenasiideriä ystävän tuopissa. Ihana tuoksu.

Hän ei hörppää vaan lähtee kotiin ja kirjoittaa jälleen Facebookiin: Aion keskittyä Eemiliin ja itseeni. Jos minulla on asiat hyvin, niin kyllä se vaikuttaa lapseeni.

Eemilillä on sininen haalari ja odottava ilme, kun hän saapuu isän luo. Tänään mennään kauppatorille. Tai mökille. Tai ollaan kotona. Jotain tehdään, yhdessä ollaan.

Teemun terapia ja pari vuotta aikaisemmin aloitettu masennuslääkitys jatkuvat.

"Ihmiset ovat erilaisia"

Yhtenä iltana Eemil leikkii hampaita pestessään, että tahnatuubi on puliukon pullo ja kysyy, miksei isä juo enää alkoholia.

– Se tuli puskista. En ollut tajunnut, että jätkä tajuaa.

Minulle tulee paha olo alkoholista, Teemu selittää. No, miksi äiti voi juoda lasin viiniä? poika jatkaa.

Äidille ei tule paha olo, Teemu kertoo. Ihmiset ovat erilaisia. Vähän niin kuin joku tykkää jalkapallosta ja toinen ei.

– Selitys riitti Eemilille. Toistaiseksi.

Koti ei oikeastaan tunnu enää tyhjältä, kun Eemil on poissa. Viimeistään ensi viikolla hän tulee taas, täyttää koko asunnon pienen pojan energialla.

Odotellessaan Teemu katsoo puoli yhdeksän uutiset ja menee sitten sanaristikon kanssa sänkyyn.

– Elän kuin vanha vaari. Mutta herään joka aamu niin hyvällä fiiliksellä, että vietän mielelläni tylsiä iltoja.

Jos Teemu ei pelkäisi kuulostavansa liian kliseiseltä, hän paljastaisi heräävänsä katsomaan auringonnousua ja huokailevansa samalla: Tämän siistimpää ei ole mikään. Miten olen missannut tämän kolmekymmentä vuotta?

Kuka minä olen? Millainen isä?

Ei kai raitistuminen kuulosta liian helpolta?

Asia huolettaa Teemua, sillä mikään ei ole ollut helppoa. Sanoja vaikealle on vain melkein mahdotonta löytää.

– Fyysinen juomisen tarve oli oikeastaan pientä sen rinnalla, että piti katsoa peiliin. Ja takana savuaville raunioille.
Kuka minä olen? Miksi olen tällainen? Millainen isä olen ollut? Teemu miettii.

– Huonoimpinakaan aikoina en koskaan kyseenalaistanut kykyäni olla isä Eemilille. Nyt ajattelen, että jos ihminen on vaikeasti masentunut, hän ei pysty antamaan parastaan. Olin ehkä ihan hyvä isä, mutta en paras.

Eemil ansaitsee parhaan isän, Teemu ajattelee.

Teemu ja terapeutti sopivat, että kaikkea mennyttä ei tarvitse vatvoa pohjamutiin saakka. Syytä masennukselle ei ole pakko etsiä. Ehkä sellaista ei ole, ehkä kaiken tietäminen vain lisäisi pahaa oloa. Tärkeämpää on katsoa eteenpäin, olla itselleen armollinen.

Kun Teemu selailee itsestään otettuja vanhoja valokuvia, hän huomaa muutoksen. Entisen Teemun silmät ovat sameat, surulliset ja pelottavat.

Mitä on tähtien takana?

Eemil on nyt 7-vuotias. Ei enää taapero, vaan ekaluokkalainen, joka lähtee mielellään Teemun kanssa luontoretkelle. Isän saappaat ovat kokoa 43, Eemilinkin jo 34.

Retkeillessä ei puhuta menneestä. Silloin puhutaan siitä, mistä puut ovat saaneet nimensä ja siitä, mitä tähtien takana on.

– Kyllä Eemil vuosien aikana huomasi, että asiani eivät ole hyvin. Lapset ovat niin pirun fiksuja. Aiheesta ei kuitenkaan ole ollut tarvetta keskustella.

Sillä vaikka Eemil on aika iso, hän on myös yhtä aikaa pieni. Tietämättään hän on ollut myös isänsä suurin tuki.

– Paska jätkä -fiiliksessä auttaa parhaiten se, että vierellä on ihminen, joka on aina vilpittömän iloinen nähdessään sinut.

Vuodet kuluvat nopeasti. Joskus Teemu miettii hetkeä, jolloin Eemil tulee teini-iässä ensimmäistä kertaa humalassa kotiin. Sillä luultavasti sellainenkin hetki koittaa. Mitä silloin sanoisi?

Teemu ei vielä tiedä vastausta.

– Nyt keskityn olemaan läsnä tuolle jätkälle. Aikaisemmin en pystynyt antamaan itseäni kokonaan, vaikka kuvittelin niin.

Itsensä kokonaan antaminen tuntuu Teemusta hyvältä. Oikealta.

– Rakastan Emiliä vielä enemmän kuin ennen, vaikka en uskonut sen olevan mahdollista.

Nousu vuorille

Nousuhumalaa on ikävä. Ilman baari-­iltoja moni mahtava tyyppi olisi jäänyt tapaamatta. Siideri on sairaan hyvää, varsinkin ensimmäinen siemaus. Teemu ei halua kaunistella.

Mutta hän ei aio maistaa alkoholia enää koskaan. Sen sijaan hän aikoo kiivetä vuorille.

Viime kesänä Teemu seisoi Mount Elbrusin laella Venäjällä 5 642 metrin korkeudessa ja itki. Pilvien yläpuolella avautui maailman kaunein maisema.

– Se hetki oli viimeinen niitti masennukselle. Olin päässyt baarin lattialta Euroopan korkeimmalle vuorelle.

Seuraava suunnitelma on laadittu. Teemu haluaa valloittaa tyttöystävänsä kanssa kaikkien mantereiden korkeimmat vuoret, viimeisenä Mount Everestin ennen kuin täyttää 45 vuotta.

Hän on luvannut Eemilille, että poika pääsee Mount Everestille mukaan.

Anna Pihlajaniemi: Isä, joka kiipesi vuorelle, Meidän Perhe 1/2015

Kuva: Milka Alanen

Lue lisää:

Miehen sairastuminen muutti unelmien kodin vankilaksi

Kirjailija Elina Hirvonen: "Virheetöntä vanhempaa ei ole"

Kun äiti unohtuu tuijottamaan puhelintaan, lapsi tippuu liukumäestä. Johanna Sjöholm miettii, kuinka paljon ruutuaikaa on vanhemmalle liikaa.

Taapero vaappuu hiekkalaatikolle lelutraktori kädessään. Könyän perässä ja alan antaumuksella lanata hiekkaan tietä. Samalla kehun, kuinka hienosti lapseni ajeluttaa traktoriaan.

Leikkipuistossa on aurinkoisina aamupäivinä paljon lapsia vanhempineen. Minun lisäkseni hiekkalaatikolle on kumartunut pari muutakin äitiä.

Osa äideistä istuu aina etäämmällä, he selailevat poissaolevina puhelimiaan. Katson naisia vaivihkaa, vähän halveksuen. Mikseivät he keskity lapsiinsa?

Kuluu muutama vuosi, ja pullero taaperoni on kasvanut pitkäraajaiseksi viisivuotiaaksi. Puistossa hänen perässään taapertaa puolitoistavuotias pikkuveli.

Jokin kiinnittää huomioni puhelimeni syövereissä. Kunnes jaloistani kuuluu parkaisu.

Viisivuotias pomppii sinne tänne ja selostaa minulle kovaan ääneen taisteluaan mielikuvitusvihollista vastaan. Vastailen hajamielisesti, sillä käyn samalla puhelimella WhatsApp-keskustelua ystäväni kanssa tai plärään Facebookista jotakin keskusteluketjua. Samalla yritän seurata, missä pienempi poika viipottaa.

Jokin kiinnittää huomioni puhelimeni syövereissä. Kunnes jaloistani kuuluu parkaisu.

Kuopus on ilmeisesti kompastunut liukumäen portaissa, sillä nyt hän makaa rähmällään niiden juurella.

Liukumäki on onneksi matala ja poika kovapäinen, hän ei näytä olevan moksiskaan. Itse tunnen ikävän piston rinnassani. Minusta on tullut sellainen äiti, jota aiemmin halveksin.

Tilaisuus tekee älylaiteaddiktin

Kun esikoiseni syntyi, minulla ei ollut älypuhelinta tai tablettia. Olin valmistautunut vauvan tuloon lukemalla tukun kasvatuskirjoja. Niissä kerrottiin, kuinka tärkeää pienokaisen viesteihin on vastata viipymättä ja kuinka merkittävä katsekontakti on lapselle.

Tunnollisena ihmisenä ajattelin, että minun on keskityttävä herkeämättä vauvaan. Pitkät imetysmaratonit tuntuivat kuolettavan tylsiltä, kun ainoa viihdyke oli vauvan katseen hakeminen.

Esikoisen kasvaessa älylaitteet tulivat meidänkin perheeseemme, ja kuopus on varttunut jo aivan erilaisessa ympäristössä.

Kiireisenä kahden lapsen äitinä ihanteeni ovat karisseet. Kuopuksen synnyttyä oli ihanaa jättää esikoinen miehen huoleksi ja sulkeutua makuuhuoneeseen imettämään – seurana sinivaloa kajastava tabletti tai kännykkä.

Välillä kännykkä on toisessa kädessäni silloinkin, kun luen lapsille kirjaa.

Kerran luin Facebookista keskustelua, jossa paheksuttiin vaunulenkeillä kännyköitänsä räplääviä äitejä. En ymmärtänyt moralisointia lainkaan. Minua ärsyttää vain se, että kännykän selaaminen vaunutellessa on hankalaa. Puhelimeni on liian leveä yhdellä kädellä käytettäväksi.

Kurkin puhelinta aina, kun on pieninkin tilaisuus.

Selaan Facebookia ja Twitteriä, kun aamupuuro hurisee mikrossa. Luen puolikkaan uutisen tai kirjoitan pikaisen työviestin, kun olen leikkivinäni lasten kanssa legoilla. Jos puhelin on unohtunut toiseen huoneeseen, olo käy levottomaksi.

Välillä kännykkä on toisessa kädessäni silloinkin, kun luen lapsille kirjaa. Ei onnistu, mutta silti yritän yhä uudestaan.

Syyllisyys kouraisee vatsaa

Nyt muutama vuosi myöhemmin halveksivat ajatukseni esikoisen kanssa hiekkalaatikolla istuessani tuntuvat poskettoman tekopyhiltä. Mistä tiedän, jos hetki puistossa oli kännyköihinsä uppoutuneille äideille päivän ainoa mahdollisuus vaipua omiin maailmoihinsa? Tai mistä tiedän, jos he hoitivat vaikka työasioita?

Samalla myös nykyinen käytökseni tuntuu pohjattoman nololta. Twiitit ja YouTube-videot eivät tästä maailmasta lopu, ja usein työviestitkin joutaisivat odottaa. Lapseni taas tarvitsevat minua ja läsnäoloani juuri nyt.

Miksi vilkuilen kännykästä kukkakuvia, vaikka lapsellani on asiaa?

Toimintani ei ole harmitonta, sillä tutkimusten mukaan vanhemman liiallinen älylaitteiden käyttö voi haitata lapsen kehitystä. Lehtijutuissa puhutaan lapsista, jotka eivät puhu, koska lapsen kanssa juttelemisen sijaan vanhemmat tuijottavat puhelimiaan.

Vaikka tiedostan riskit, en malta olla vilkuilematta kaverini kukkakuvia samalla, kun esikoiseni selittää minulle jotakin hänelle tärkeää. Miksi?

Asia vaivaa minua, ja keväällä 2015 satun lukemaan tutkimuksesta, jossa seurattiin videokuvan avulla 26:ta perhettä, joissa lapset esittivät pyyntöjä älypuhelinta käyttävälle vanhemmalle. Osassa tapauksista vanhemman vastaus viipyi tai sitä ei tullut ollenkaan. Joskus lapsen piti tehdä kovasti työtä saadakseen vanhemman huomio.

Tutkimuksen tehneiden Sanna Raudaskosken ja Eerik Mantereen mukaan vanhempien älylaitteiden käyttö voi vaikuttaa haitallisesti lasten kehittymässä oleviin sosiaalisiin ja emotionaalisiin taitoihin sekä lasten ja vanhempien väliseen vuorovaikutukseen. Mitä pienempi lapsi on, sitä hämmentävämpi kivikasvoinen, näyttöruutuun uppoutunut äiti tai isä hänestä on.

Vaikka käytökseni on järjetöntä, poikkeuksellista se ei ole.

Vatsassani kouraisee, ja soitan toiselle tutkijoista.

Sosiaalipsykologi Eerik Mantere kertoo, etten ole yksin ajatuksieni kanssa. Hän arvioi ongelman olevan hyvinkin yleinen.

Tosiaan, vaikka käytökseni on järjetöntä, poikkeuksellista se ei ole. Monet tuttuni tekevät samoin ja myös potevat huonoa omaatuntoa. Myös Facebookin mammaryhmissä samat nimet suoltavat tekstiä lähes taukoamatta, siis ovat somessa jatkuvasti.

Kännykkä-äitien sukupolvi

Kännykkäisä on nimitys miehelle, joka painaa töissä pitkää päivää ja kysyy lastensa kuulumiset puhelimitse pikaisesti kokousten välissä. Termistä kohistiin vuoden 2000 presidentinvaaleissa, kun keskustan Esko Aho esiintyi perhearvoja vaalivana ehdokkaana. Samalla hänen Kirsti-vaimonsa oli kuitenkin paljastanut lehtijutussa, kuinka mies oli jatkuvasti pois kotoa ja kasvatti lapsiaan kännykän välityksellä.

Mietin, onko kännykkä-äiti yleisnimitys vanhemmalle, joka istuu hiekkalaatikon reunalla toisessa kädessään lapio ja toisessa puhelin? Sellaiselle kuin minä.

Valtaosa meistä kännykkä-äideistä varmasti tietää käyttäytymisensä haitat. Ainakaan minä en voi olla niitä huomaamatta.

Esikoinen kyselee, koska olen valmis. Kuopus ei vielä puhu mutta inhoaa jo puhelintani.

Lapseni ovat oppineet, että puhelin saa katseeni hetkessä lasittumaan ja korvani sulkeutumaan. Samalla he ovat hoksanneet, kuinka minut saa palautettua tähän todellisuuteen.

Esikoinen usein pyörii ympärilläni levottomana ja kyselee nonstoppina, koska olen valmis. Yleensä rauhallinen kuopus taas huutaa korkealta ja kovaa. Hän ei vielä juuri puhu mutta inhoaa jo puhelintani – paitsi jos annan hänen katsoa YouTube-videoita.

Eerik Mantereen mukaan lasten protestoinnissa ei ole kyse kyltymättömästä huomionhakuisuudesta tai narsismista, vaikka siltä ehkä tuntuu. Sen sijaan älylaitteeseen sulkeutunut vanhempi voi herättää lapsessa jopa primitiivisen turvattomuuden tunteen. Vaistot kertovat pienelle, että pysyäkseen turvassa hänen on varmistettava äidin ja isän huomio.

Tämän kuuleminen on karua. Ja minulle ihan oikein.

Mieti sometustasi, juuri sinä

Älypuhelin on näppärä keksintö. Mitäpä sen kanssa ei voisi tehdä.

Siinä se ongelma piileekin, sosiaalipsykologi Mantere sanoo. Kun pienessä ja kätevässä paketissa riittää loputtomasti virikkeitä, laite koukuttaa.

Iso pulma on, että moni tekee puhelimellaan myös töitä. Kun laite piippaa, tulee tunne, että piippauksen syy pitää heti tarkistaa. Ja kun näyttöruutu saa huomion, sen ärsykkeet vievät mukanaan.

Havahdun usein Facebookia selatessani miettimään, mitä minun olikaan alun perin tarkoitus tehdä. Huomaan myös, että sormeni liimautuvat puhelimeen sitä herkemmin, mitä väsyneempi olen. On niin paljon helpompi tuijottaa passiivisena näyttöruutua kuin olla läsnä lapsille.

– Älypuhelimen käytön kontrolloiminen vaatii itsehillintää. Väsyneenä ja nälässä se heikkenee, Mantere sanoo.

"Lapset ovat Facebookia hankalampia. Heidän kuulumisiaan pitää erikseen kysellä."

Hänen mukaansa jokaisen on hyvä pysähtyä pohtimaan omaa älylaitteiden käyttöään. Samaa mieltä on lastenpsykiatrian erikoislääkäri ja perheterapeutti Janna Rantala. Rantala kehottaa meitä vanhempia pohtimaan, olemmeko me paremmin kärryillä lastemme vai puolituttujen some-kaverien kuulumisista.

– Lapset ovat Facebookia hankalampi käyttöliittymä. Heidän ajatuksensa eivät ilmesty feediin automaattisesti, vaan kuulumisia pitää aktiivisesti kysellä.

Molemmat asiantuntijat sanovat, että jos joku läheinen vihjaisee liiallisesta kännykän käytöstä, huomautukset on syytä ottaa tosissaan.

– Kun ongelman on kohdannut rehellisesti, motivaatio muutokseen kasvaa, Mantere sanoo.

Liha-perunasosetta läsnäolon kera

Päätän laittaa asiat tärkeysjärjestykseen ja jättää kännykän yhä useammin taskuun. Mietin, mitä muistelen lasten kasvettua isoiksi – nokkelia some-päivityksiä vai lasteni onnellista räkätystä hippaleikissä?

Älypuhelimet ovat nykyaikaa, eikä niitä minun mielestäni kannata piilottaa lapsilta kokonaan. Janna Rantala on samaa mieltä ja muistuttaa, että laitteet ovat tuoneet vanhemmuuteen myös paljon hyvää. Vertaistuki on vain klikkausten päässä.

Liika on kuitenkin liikaa. Eerik Mantereen mielestä tehokkainta olisi tehdä itselleen konkreettisia rajoituksia. Hänestä olisi parasta käyttää kahta puhelinta: toinen olisi vain työasioille, toinen vapaa-ajalle.

Astetta kevyempi keino on laittaa osa puhelimen hälytysäänistä pois päältä. Kun jokaisesta uutisesta ja Facebookin statuspäivityksestä ei enää kuulu kilahdusta, tarve tarttua puhelimeen vähenee.

Voimme opetella hallitsemaan laitetta, samaan tapaan kuin opetamme lapsillemme rajoja.

Me aikuiset olemme älypuhelinten kanssa Mantereen mukaan vähän kuin lapsia, koska älypuhelimet ovat niin uusi keksintö. Ei ole monisukupolvista kokemusta siitä, kuinka laitteiden kanssa on hyvä toimia.

Voimme kuitenkin opetella hallitsemaan laitetta, samaan tapaan kuin opetamme lapsillemme rajoja.

Aloitan treenin. On lounasaika, ja kuopus kauhoo lihaperunasosetta. Puhelimeni kilahtaa seinän takana.

Lapsi lopettaa syömisen ja osoittaa puhelimen suuntaan. En ampaise tuolistani ylös vaan sanon sekä lapselle että itselleni:

– Se oli vain puhelin. Syödään me nyt rauhassa.

Meidän Perhe 8/2016

Maria Veitola on väärässä paikassa väärään aikaan. Eniten maailmassa hän tarvitsisi apulaisen, joka auttaisi muistamaan neuvolat, hammaslääkärit ja sadevaatteet.

 

Puhelimeni piippaa taskussani juuri, kun astun äitini ja poikani kanssa Korkeasaaren lauttaan. Näen näytöllä kalenterimuistutuksen kummitytön syntymäpäivistä, jotka alkavat juuri sillä hetkellä, vajaan tunnin automatkan päässä. Meillä ei ole autoa. Meillä on lautta, joka on menossa väärään paikkaan.

Voi helvetin helvetti. Kuinka saatoinkaan unohtaa! Mietin paniikissa, minkä hyvän meriselityksen tähän hätään keksisin. Mutta kun sössii, on parasta (ja kivuliainta) olla rehellinen.

Lähetän anteeksipyyntöviestin, joka ei tietenkään auta mitään. Kummityttöni todennäköisesti kestää oharini paremmin kuin minä. Oma fiilikseni sen sijaan on pilalla. Miksi minulla ei pysy pakka kasassa?

 

Meillä on venyvä ja vanuva remontti ja muovikassielämä, jossa siirrymme väliaikaiskodista toiseen. Eivät pelkästään tavarat vaan myös ajatukset ovat ympäri kaupunkia. Minulla on freelancerin työ, jossa on monta projektia ja aikataulua. Eniten maailmassa tarvitsisin apulaisen, jotta selviäisin tästä kaikesta, jota kutsutaan arjen hallinnaksi.

Minä olen se äiti, joka ei muista varata aikaa neuvolaan tai hammashoitolaan.

Minä olen nimittäin se äiti, joka unohtaa lapsensa kumisaappaat johonkin Luoja yksin tietää mihin. Minä olen se äiti, joka ei muista varata aikaa neuvolaan tai hammashoitolaan. Minä olen se äiti, jolla ei ole koskaan mukana välipalaa, juotavaa, vaihtovaatteita, huulirasvaa tai edes nenäliinaa.

Eikä sadevaatteita, kun jatkamme retkeämme ja säätiedotuksen lupaama sade alkaa heti. Ainakaan eläintarhassa ei ole ihmistungosta. Eikä auki olevia kahviloita, joista saisi lapselle luvatun korvapuustin ja mummolle lämmittävän punaviinin.

 

Kipitämme kiihtyvässä sateessa aitaukselta toiselle ja yritämme saada lapsen innostumaan nurkissa piileskelevistä karvamytyistä. ”Katso, se on leijona. Tuolla kauimmaisen puun luona, ison kiven takana. Kulta, näetkö? Ihan pikkuisen näkyy sen harmaata takapuolen karvaa tuolla kaukana.”

Seisomme läpimärkinä sateessa vaikka olisi mukavampaa syödä herkkuja syntymäpäivillä.

Lapsi innostuu eniten kaneista. Seisomme läpimärkinä sateessa katsomassa nukkuvia kaneja. Olisi paljon mukavampaa olla syömässä herkkuja syntymäpäivillä. Mutta koska olen toivoton tapaus, hytisemme paikassa, jossa paleleville ja nälkäisille ei tähän aikaan päivästä ja vuodesta myydä kuin jäätelöä.

”Äiti, miksi et ole ottanut mukaan sadevaatteita?” lapsi kysyy. Onneksi hän ei itke kuten päiväkodissa, kun en ollut muistanut hankkia sisätossuja. ”Miksi äiti, miksi?” hän ulvoi, ja minä vastasin niin kuin nytkin: ”Koska kovalevyni on täynnä.”

 

Lupaan lapselle korvapuustin, kun palaamme märkinä kaupunkiin. Mutta kahvilasta, johon päädymme, on pullat loppu.

Äidilleni lupaan lasillisen punaviiniä, kun pääsemme kotiin. Kotona muistan, etten ostanut punaviiniä.

Yritin kyllä, mutta Alkon kassalla huomasin, että olin jättänyt lompakkoni kotiin. Se oli se sama päivä, jolloin unohdin lapsen repun raitiovaunuun ja avaimet kotiin.

Meidän Perhe 10/2016

Maria Veitola on 43-vuotias toimittaja, jonka perheeseen kuuluvat mies ja keväällä 2012 syntynyt poika Taisto. ”Mennään nyt reippaasti”, on ehkä yleisin lause, jonka Maria pojalleen sanoo.

Vierailija

Maria Veitolan kolumni: Miksi minulla ei pysy pakka kasassa?

Miksi kaikki on suoritettava, onnistuttava...? Miksi pieni lapsi pitää viedä hirveässä kiireessä Korkeasaareen vaikka hädin tuskin selviää omista töistään? Eikö vapaapäivänä herättyään voisi miettiä: mihin minulla on tänään aikaa ja resursseja. Lapsi on varmasti tyytyväisempi leikkipuistopäivään oikeissa vaatteissa ja välipalalla kuin litimärkänä hienossa paikassa, josta voi sitten vanhempi brassailla kavereille. Marian arki vaikuttaa ahdistavalta. Kannattaisi arvottaa, mikä todella on tärkeää.
Lue kommentti
Kiki

Maria Veitolan kolumni: Miksi minulla ei pysy pakka kasassa?

Toinen puoli tässä on olla se vanhempi, joka miettii ja murehtii koko ajan ja joka hetki. Minä olen luontainen sellainen: jatkuva murehtija ja huolenpitäjä. Ohitan itseni ja pidän koko ajan huolta muista. Koskaan ei meiltä mieheni lapset lähde ilman eväitä, urheilukamoja, tehtyjä läksyjä, ladattua kännykkää tms. Katson vielä lähtiessä, että sateenvarjot toimivat vaikka luvattu on aurinkoista säätä ja varmistan vielä, että avaimet on mukana molempiin kotiin. Oven mentyä kiinni tekstaan vielä,...
Lue kommentti

Listasimme seitsemän kiinnostavinta isyysblogia. Varoitus – näihin jää koukkuun!

1. Havaintoja parisuhteesta

Suosittu vauva.fin bloggari Sami kirjoittaa parisuhteesta ja isyydestä rehellisesti ja kainostelematta. Hän käsittelee esimerkiksi uusperheen vaiettuja tunteita ja siitä, miten paljon lastaan rakastaa ja ikävöi. Tekstit itkettävät, naurattavat ja koskettavat, hyvin monia.

2. #noljakanfaija

Joensuun Noljakasta kotoisin olevan Anssin blogista voi seurata ensimmäistä kertaa isäksi tulevan arkea. Mitä isän päässä liikkuu (loputtomilla) vaunukävelyillä? Miten hän pärjää kotona kahdestaan äitiään suunnattomasti ikävöivän riiviön kanssa? Miltä unen puute oikeasti tuntuu? Blogi sopii etenkin esikoistaan odottaville.

3. Lellivauva

Lellivauva kertoo yrittäjän selviytymistaistelusta vauvan, vaimon ja työelämän ristipaineessa. Blogin kirjoittaja Peter viettää miesaikaa, mikä ei pääty hyvin, ja vertailee eri kantoreppujen teknisiä ominaisuuksia. Ei se ole helppoa miehelläkään – varsinkaan jo haluaa olla kaikessa täydellinen.

4. Heikki Leppimäki

Heikki on yhdistelmäajoneuvon kuljettaja, koti-isä ja imetysaktivisti, jota huolestuttaa neuvoloiden imetysohjauksen kirjava taso. Hänen mielestään miehet ovat nössöjä, koska eivät uskalla olla sellaisia vanhempia kuin haluaisivat, ja lastenvaatteiden brändimerkit uranuurtajia, koska ovat tuoneet kuviointimallit uudelle aikakaudelle.

5. Isyyspakkaus

Tommi aloitti pitämään Isyyspakkaus-blogiaan neljä vuotta sitten, ennen varsinaista isyysblogi-buumia. Kokemus ja ammattitaito näkyvät: tekstit toimivat ja kuvat ovat upeita. Viime aikoina blogissa on listattu kiitollisuuden aiheita, käännytty vatsalleen ja maisteltu porkkanaa.

6. Lattepappa

Lattepappa on koulutukseltaan lastentarhanopettaja ja hoitaa nyt  kotona alle vuoden ikäistä pojuaan. Hän päivittää blogiaan säännöllisesti ja kertoo kuulumisia neuvolareissulta, uimahallista tai treffeiltä vaimon kanssa. Blogissa on paljon kuvia, joista pääsee kurkistamaan isän arkeen ja ihailemaan suloista poikaa.

7. Kasper Diem

Kasperin blogitekstit ovat jo ilmiö, johon törmää usein somessa. Kasper Diem ei ole pelkkä isyysblogi mutta se on myös sitä. Vuoden vauvan kehitystä on mielenkiintoista seurata, vaikkei vauva enää olekaan vauva.

Mitä isyysblogia sinä seuraat? Kerro kommenteissa suosikkisi!

Kun perheeseen tulee toinen lapsi, esikoinen kokee saaneensa kilpailijan ja uhkan, kirjoittaa Toisenlaiset äidit -ohjelman psykologi Leea Mattila.

Kumpi meistä äidin pieni lempilapsi on? Kenen hiukset ovat pellavaa ja kultaa? Näin laulaa Laura Närhi ja kuvailee hienosti lapsen tarvetta olla erityinen ja rakastettu. Se tarve korostuu, kun perheeseen tulee toinen lapsi.

Usein kilpailuvietti on tyypillisempää esikoisille kuin kuopuksille.

Esikoiselle täydellisestä ainokaisuudesta sisaruuteen siirtyminen on suorastaan loukkaus. Se herättää lapsessa paljon ristiriitaisia tunteita ja pelkoa vähempiarvoisuudesta. Ei ole ihme, että lapset taistelevat niin kiihkeästi ollakseen ensimmäisiä tai parhaita.

Usein tuntuu, että kilpailuvietti on tyypillisempää esikoisille kuin kuopuksille. Se ei ole sattumaa.

Hups, osuiko pikkuauto veljen kasvoihin?

Hupsista, kokeilitko hampaitasi vauvan käteen? Osuiko pikkuauto veljen kasvoihin? Näin voi käydä. Toisinaan esikoinen kysyy, voisiko roska-auto viedä vauvan pois.

Nämä kaikki kertovat samasta asiasta: lapsen sisäisessä maailmassa sisarus on kilpailija ja uhka. Kun nämä tilanteet raivostuttavat vanhempaa, on tärkeää muistaa yksi viisaus: tunteiden salliminen ja ymmärtäminen on eri asia kuin tekojen hyväksyminen.

Lapsen sisäisessä maailmassa sisarus on kilpailija ja uhka.

Toisinaan esikoinen voi vauvan synnyttyä vaikuttaa itsenäiseltä ja pärjäävältä, eikä kenties näytä reagoivan sisaruksen tuloon mitenkään. Ehkä hän jopa tarkkailee valppaasti aikuisten tunnetiloja ja vauvan huutaessa lähtee omaan huoneeseensa legojen pariin. Aikuinen taas ilahtuu ja kehuu reippaudesta ja kiltteydestä.

Lapsen tunteiden ilmaisu voi kuitenkin olla pettävää.

Kiltisti käyttäytyvä lapsi saattaa jäädä vaikean asian kanssa yksin.

Omien tarpeiden sivuuttaminen ja tunteiden vaimentaminen eivät taltuta harmin aiheuttamia kehon stressireaktioita, kuten  sympaattisen hermoston aktivoitumista. Kiltisti käyttäytyvä lapsi saattaa jäädä vaikean asian kanssa yksin.

Hankalien ja kurjien tunteiden näyttäminen on lapsille hyväksi. Kiukku tai käytöksen taantuminen kutsuvat aikuisen lapsen viereen, ja hyvä niin. Vanhemman ja viisaamman apu kehittää lapsen aivoja ja rikastaa tunne-elämää.

Kun annat lapsen kiukun tulla ja olet läsnä, opetat hänelle, että tästä selvitään. Yhdessä.

Lue lisää Leean kolumneja täältä.

Näin autat isosisarukseksi tullutta lasta

  1. Ota lapsi mukaan hoitamaan vauvaa ja kehu uusista vauvanhoitotaidoista. Näytä hänelle, että isomman roolista voi nauttia.
  2. Isomman lapsen on tärkeää saada myös olla vielä pieni. Salli mahdollinen taantuma – lapsi palaa kyllä vähitellen takaisin ikätasolleen.
  3. Vaali hoivaa, iloa ja leikkisyyttä, jotka viestittävät lapselle hänen olevan tärkeä ja rakastettu ja lujittavat suhdettanne.

Leea Mattila on lapsen ja vanhemman suhteeseen erikoistunut psykologi. Hän työskentelee omassa Psykologipalvelut MindLink -yrityksessään ja on asiantuntija Livin Toisenlaiset äidit -ohjelmassa. Liv ja vauva.fi kuuluvat Sanoma-konserniin.