Toivoisin neuvoja, jotka liittyvät psykoosiin sairastuneen vanhemman tapaamisoikeuteen lastensa kanssa.

Toivoisin saavani neuvoja, jotka liittyvät psykoosiin sairastuneen vanhemman tapaamisoikeuteen lastensa kanssa. Vanhemmalla on toistakymmentä vuotta kestänyt taipumus masennukseen, diagnosoitu adhd ja maanisdepressiivisyys. Hän on toistaiseksi työkyvytön, hänellä on alkoholin väärinkäyttöä ja väkivaltaisuutta. Viime syksynä hän sairastui psykoosiin ja joutui sairaalahoitoon.

Koen, että lasten tilanne tapaamisissa on jätetty vaille huomiota. Lastensuojelu ei voi auttaa, koska lapset ovat vain muutaman kerran vuodessa tekemisissä toisen vanhempansa kanssa ja minua on ohjeistettu, etten saa vain antaa lapsia tapaamisiin varmistumatta miehen mielentilasta. Lapset haluavat tavata toista vanhempaansa ja tämä heitä. Huoli sairastuneen mielentilasta on kuitenkin suuri. Kyseisellä vanhemmalla on terveitä kausia, ja mielestäni hän skarppaa hienosti lastenvalvojalla käynnin ajan.

Mistä tiedän, milloin hänen psyykensä on sen verran vahva, että lyhyet tapaamiset onnistuvat? Viime syksyn aikana olen toistuvasti kieltänyt antamasta lapsia tapaamisiin, koska sairastuneen puheet alkoivat olla joukkokuolematasoa ja tilanne päätyi psykoosiin. Juhlapyhät ovat rankkoja, sillä lapset odottavat näkevänsä toisenkin vanhempansa. Käyn itse terapiassa jaksaakseni lasten kanssa, mutta käytännössä olen yksin vailla tukea.

Toivoisin saavani käytännön neuvoja, joiden avulla saan nopeasti apua esimerkiksi jos epäilys sairastuneen heikosta tilasta on voimakas. Mielestäni vanhempien mielenterveysongelmista kärsivien perheiden pitäisi saada ammatti-ihmisten apua lasten tapaamisoikeusasioissa.

Asianajaja Ulla-Riitta Harju: Kummankin vanhemman on noudatettava tuomioistuimen tai lastenvalvojan vahvistamaa tapaamisoikeutta. Lähivanhempi eli se, jonka luona lapsi asuu, on vastuussa lapsen turvallisuudesta. Lähivanhemmalla on velvollisuus arvioida, että tapaaminen on turvallinen ja lapsen edun mukainen, esimerkiksi jos vanhempi on päihteiden vaikutuksen alaisena, eikä tästä syystä kykene asianmukaisesti huolehtimaan lapsesta.

Laki lähtee siitä, että lapsen edun mukaista on tavata etävanhempaa ja pitää yhteyttä tähän. Oikeuskäytännössä tämä oikeus on nähty erityisen tärkeänä, minkä vuoksi kynnys tapaamisten epäämiselle on erittäin korkea.

Lapsen tapaamisoikeutta ei aina kuitenkaan ole mahdollista toteuttaa ”normaalisti” lasta tapaavan vanhemman kotona. Syynä tähän voi olla muun muassa se, että lasta tapaavan vanhemman olosuhteet ovat sellaiset, että lapsen turvallisuus saattaisi vaarantua esimerkiksi vanhemman päihteiden väärinkäytöstä tai mielenterveysongelmista johtuen.

Silloin kun niin sanotut normaalit tapaamiset eivät ole mahdollisia, tapaamiset voidaan järjestää valvottuina tapaamisina, tuettuina tapaamisina tai valvotun vaihdon avulla.

Valvottu tapaaminen on kyseessä silloin, kun tapaamisen toteutuminen edellyttää, että valvoja on koko tapaamisen ajan lapsen ja vanhemman kanssa samassa tilassa tai koko ajan näkö- ja kuuloyhteydessä heihin eli
lasta ja vanhempaa valvotaan jatkuvasti. Oikeuskäytännössä tapaamiset on määrätty valvotuiksi muun muassa siksi että tapaavalla vanhemmalla on vakavia mielenterveysongelmia tai vakavia päihdeongelmia. Valvoja seuraa
tapaamista ja tarpeen vaatiessa voi keskeyttää sen.

Kun tapaaminen ei edellytä valvojan kokoaikaista läsnäoloa vaan riittävää on, että valvoja on saapuvilla tarvittaessa, kyseessä on tuettu tapaaminen. Tuetut tapaamiset ovat näin ollen valvottuja tapaamisia vapaampia.
Tuetut tapaamiset voidaan määrätä toteutettavaksi esimerkiksi, jos tapaavalla vanhemmalla on mielenterveysongelmia, jotka eivät edellytä tapaamisen valvontaa.

Valvottu vaihto toteutetaan siten, että valvoja on läsnä vaihtotilanteessa ja varmistaa, että kaikki sujuu asianmukaisesti. Valvotussa vaihdossa valvonnan tarve koskee ainoastaan tapaamisen alkamis- ja päättymisvaihetta. Oikeuskäytännössä valvottu vaihto on katsottu perustelluksi, jos vaihtotilanteessa syntyy toistuvasti riitaa vanhempien välille tai jos vaihtotilanteessa esiintyy väkivaltaa.

Tuomioistuin arvioi valvonnan tarpeen esitetyn näytön perusteella, jolloin lapsen turvallisuuden varmistaminen on ensisijaista. Tuomioistuin myös selvittää ja ottaa huomioon valvontaa järjestävän tahon valvonnalle asettamat ehdot. Tämän
vuoksi tuomioistuimen tulee ennen päätöksen antamista varmistua valvojaksi ehdotetun tahon tai henkilön suostumuksesta toimia valvojana. Monissa kunnissa sosiaalitoimi on suostunut toimimaan tapaamisten valvojana. Myös Ensi- ja turvakotien liitolla on vastaavaa toimintaa. Yksityishenkilö voi olla valvojana, mutta tämä ei kuitenkaan tule kyseeseen, jos valvonnan syynä on lapsen turvallisuuden vaarantuminen tapaamisissa.

Esitetyn kysymyksen perusteella en voi antaa täysin yksityiskohtaista vastausta. Kysymyksestä ei ilmene, minkä ikäisistä lapsista on kyse ja millainen on tapaamisoikeuden sisältö tai onko siitä olemassa määräystä. Myös lasten mielipiteellä on merkitystä tapaamispäätöstä tehtäessä, jos lapset ovat sen ikäisiä, että heidän tahtoonsa voidaan kiinnittää huomiota.

Neuvoisin kysyjää olemaan yhteydessä kotikuntansa lastenvalvojaan ja selvittämään, onko mahdollista järjestää valvottuja tai tuettuja tapaamisia. Myös valvottu vaihto voisi tulla kysymykseen, jolloin tavattavan vanhemman kunto olisi mahdollista arvioida tapaamisen alkamishetkellä.

Mikäli valvoja havaitsee vaihtotilanteessa, ettei toisella vanhemmalla ole edellytyksiä toteuttaa tapaamista turvallisesti, peruuntuisi tapaaminen. Lastenvalvojan kanssa voisitte ”päivittää” tapaamisoikeuden sisällön, jos lasten toinen vanhempi myös suostuisi tähän uudenlaiseen järjestelyyn.
Vauva 3/2010

Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijoillemme Vauvan neuvolaan.

Maria Veitola on väärässä paikassa väärään aikaan. Eniten maailmassa hän tarvitsisi apulaisen, joka auttaisi muistamaan neuvolat, hammaslääkärit ja sadevaatteet.

 

Puhelimeni piippaa taskussani juuri, kun astun äitini ja poikani kanssa Korkeasaaren lauttaan. Näen näytöllä kalenterimuistutuksen kummitytön syntymäpäivistä, jotka alkavat juuri sillä hetkellä, vajaan tunnin automatkan päässä. Meillä ei ole autoa. Meillä on lautta, joka on menossa väärään paikkaan.

Voi helvetin helvetti. Kuinka saatoinkaan unohtaa! Mietin paniikissa, minkä hyvän meriselityksen tähän hätään keksisin. Mutta kun sössii, on parasta (ja kivuliainta) olla rehellinen.

Lähetän anteeksipyyntöviestin, joka ei tietenkään auta mitään. Kummityttöni todennäköisesti kestää oharini paremmin kuin minä. Oma fiilikseni sen sijaan on pilalla. Miksi minulla ei pysy pakka kasassa?

 

Meillä on venyvä ja vanuva remontti ja muovikassielämä, jossa siirrymme väliaikaiskodista toiseen. Eivät pelkästään tavarat vaan myös ajatukset ovat ympäri kaupunkia. Minulla on freelancerin työ, jossa on monta projektia ja aikataulua. Eniten maailmassa tarvitsisin apulaisen, jotta selviäisin tästä kaikesta, jota kutsutaan arjen hallinnaksi.

Minä olen se äiti, joka ei muista varata aikaa neuvolaan tai hammashoitolaan.

Minä olen nimittäin se äiti, joka unohtaa lapsensa kumisaappaat johonkin Luoja yksin tietää mihin. Minä olen se äiti, joka ei muista varata aikaa neuvolaan tai hammashoitolaan. Minä olen se äiti, jolla ei ole koskaan mukana välipalaa, juotavaa, vaihtovaatteita, huulirasvaa tai edes nenäliinaa.

Eikä sadevaatteita, kun jatkamme retkeämme ja säätiedotuksen lupaama sade alkaa heti. Ainakaan eläintarhassa ei ole ihmistungosta. Eikä auki olevia kahviloita, joista saisi lapselle luvatun korvapuustin ja mummolle lämmittävän punaviinin.

 

Kipitämme kiihtyvässä sateessa aitaukselta toiselle ja yritämme saada lapsen innostumaan nurkissa piileskelevistä karvamytyistä. ”Katso, se on leijona. Tuolla kauimmaisen puun luona, ison kiven takana. Kulta, näetkö? Ihan pikkuisen näkyy sen harmaata takapuolen karvaa tuolla kaukana.”

Seisomme läpimärkinä sateessa vaikka olisi mukavampaa syödä herkkuja syntymäpäivillä.

Lapsi innostuu eniten kaneista. Seisomme läpimärkinä sateessa katsomassa nukkuvia kaneja. Olisi paljon mukavampaa olla syömässä herkkuja syntymäpäivillä. Mutta koska olen toivoton tapaus, hytisemme paikassa, jossa paleleville ja nälkäisille ei tähän aikaan päivästä ja vuodesta myydä kuin jäätelöä.

”Äiti, miksi et ole ottanut mukaan sadevaatteita?” lapsi kysyy. Onneksi hän ei itke kuten päiväkodissa, kun en ollut muistanut hankkia sisätossuja. ”Miksi äiti, miksi?” hän ulvoi, ja minä vastasin niin kuin nytkin: ”Koska kovalevyni on täynnä.”

 

Lupaan lapselle korvapuustin, kun palaamme märkinä kaupunkiin. Mutta kahvilasta, johon päädymme, on pullat loppu.

Äidilleni lupaan lasillisen punaviiniä, kun pääsemme kotiin. Kotona muistan, etten ostanut punaviiniä.

Yritin kyllä, mutta Alkon kassalla huomasin, että olin jättänyt lompakkoni kotiin. Se oli se sama päivä, jolloin unohdin lapsen repun raitiovaunuun ja avaimet kotiin.

Meidän Perhe 10/2016

Maria Veitola on 43-vuotias toimittaja, jonka perheeseen kuuluvat mies ja keväällä 2012 syntynyt poika Taisto. ”Mennään nyt reippaasti”, on ehkä yleisin lause, jonka Maria pojalleen sanoo.

Vierailija

Maria Veitolan kolumni: Miksi minulla ei pysy pakka kasassa?

Miksi kaikki on suoritettava, onnistuttava...? Miksi pieni lapsi pitää viedä hirveässä kiireessä Korkeasaareen vaikka hädin tuskin selviää omista töistään? Eikö vapaapäivänä herättyään voisi miettiä: mihin minulla on tänään aikaa ja resursseja. Lapsi on varmasti tyytyväisempi leikkipuistopäivään oikeissa vaatteissa ja välipalalla kuin litimärkänä hienossa paikassa, josta voi sitten vanhempi brassailla kavereille. Marian arki vaikuttaa ahdistavalta. Kannattaisi arvottaa, mikä todella on tärkeää.
Lue kommentti
Kiki

Maria Veitolan kolumni: Miksi minulla ei pysy pakka kasassa?

Toinen puoli tässä on olla se vanhempi, joka miettii ja murehtii koko ajan ja joka hetki. Minä olen luontainen sellainen: jatkuva murehtija ja huolenpitäjä. Ohitan itseni ja pidän koko ajan huolta muista. Koskaan ei meiltä mieheni lapset lähde ilman eväitä, urheilukamoja, tehtyjä läksyjä, ladattua kännykkää tms. Katson vielä lähtiessä, että sateenvarjot toimivat vaikka luvattu on aurinkoista säätä ja varmistan vielä, että avaimet on mukana molempiin kotiin. Oven mentyä kiinni tekstaan vielä,...
Lue kommentti

Listasimme seitsemän kiinnostavinta isyysblogia. Varoitus – näihin jää koukkuun!

1. Havaintoja parisuhteesta

Suosittu vauva.fin bloggari Sami kirjoittaa parisuhteesta ja isyydestä rehellisesti ja kainostelematta. Hän käsittelee esimerkiksi uusperheen vaiettuja tunteita ja siitä, miten paljon lastaan rakastaa ja ikävöi. Tekstit itkettävät, naurattavat ja koskettavat, hyvin monia.

2. #noljakanfaija

Joensuun Noljakasta kotoisin olevan Anssin blogista voi seurata ensimmäistä kertaa isäksi tulevan arkea. Mitä isän päässä liikkuu (loputtomilla) vaunukävelyillä? Miten hän pärjää kotona kahdestaan äitiään suunnattomasti ikävöivän riiviön kanssa? Miltä unen puute oikeasti tuntuu? Blogi sopii etenkin esikoistaan odottaville.

3. Lellivauva

Lellivauva kertoo yrittäjän selviytymistaistelusta vauvan, vaimon ja työelämän ristipaineessa. Blogin kirjoittaja Peter viettää miesaikaa, mikä ei pääty hyvin, ja vertailee eri kantoreppujen teknisiä ominaisuuksia. Ei se ole helppoa miehelläkään – varsinkaan jo haluaa olla kaikessa täydellinen.

4. Heikki Leppimäki

Heikki on yhdistelmäajoneuvon kuljettaja, koti-isä ja imetysaktivisti, jota huolestuttaa neuvoloiden imetysohjauksen kirjava taso. Hänen mielestään miehet ovat nössöjä, koska eivät uskalla olla sellaisia vanhempia kuin haluaisivat, ja lastenvaatteiden brändimerkit uranuurtajia, koska ovat tuoneet kuviointimallit uudelle aikakaudelle.

5. Isyyspakkaus

Tommi aloitti pitämään Isyyspakkaus-blogiaan neljä vuotta sitten, ennen varsinaista isyysblogi-buumia. Kokemus ja ammattitaito näkyvät: tekstit toimivat ja kuvat ovat upeita. Viime aikoina blogissa on listattu kiitollisuuden aiheita, käännytty vatsalleen ja maisteltu porkkanaa.

6. Lattepappa

Lattepappa on koulutukseltaan lastentarhanopettaja ja hoitaa nyt  kotona alle vuoden ikäistä pojuaan. Hän päivittää blogiaan säännöllisesti ja kertoo kuulumisia neuvolareissulta, uimahallista tai treffeiltä vaimon kanssa. Blogissa on paljon kuvia, joista pääsee kurkistamaan isän arkeen ja ihailemaan suloista poikaa.

7. Kasper Diem

Kasperin blogitekstit ovat jo ilmiö, johon törmää usein somessa. Kasper Diem ei ole pelkkä isyysblogi mutta se on myös sitä. Vuoden vauvan kehitystä on mielenkiintoista seurata, vaikkei vauva enää olekaan vauva.

Mitä isyysblogia sinä seuraat? Kerro kommenteissa suosikkisi!

Kun perheeseen tulee toinen lapsi, esikoinen kokee saaneensa kilpailijan ja uhkan, kirjoittaa Toisenlaiset äidit -ohjelman psykologi Leea Mattila.

Kumpi meistä äidin pieni lempilapsi on? Kenen hiukset ovat pellavaa ja kultaa? Näin laulaa Laura Närhi ja kuvailee hienosti lapsen tarvetta olla erityinen ja rakastettu. Se tarve korostuu, kun perheeseen tulee toinen lapsi.

Usein kilpailuvietti on tyypillisempää esikoisille kuin kuopuksille.

Esikoiselle täydellisestä ainokaisuudesta sisaruuteen siirtyminen on suorastaan loukkaus. Se herättää lapsessa paljon ristiriitaisia tunteita ja pelkoa vähempiarvoisuudesta. Ei ole ihme, että lapset taistelevat niin kiihkeästi ollakseen ensimmäisiä tai parhaita.

Usein tuntuu, että kilpailuvietti on tyypillisempää esikoisille kuin kuopuksille. Se ei ole sattumaa.

Hups, osuiko pikkuauto veljen kasvoihin?

Hupsista, kokeilitko hampaitasi vauvan käteen? Osuiko pikkuauto veljen kasvoihin? Näin voi käydä. Toisinaan esikoinen kysyy, voisiko roska-auto viedä vauvan pois.

Nämä kaikki kertovat samasta asiasta: lapsen sisäisessä maailmassa sisarus on kilpailija ja uhka. Kun nämä tilanteet raivostuttavat vanhempaa, on tärkeää muistaa yksi viisaus: tunteiden salliminen ja ymmärtäminen on eri asia kuin tekojen hyväksyminen.

Lapsen sisäisessä maailmassa sisarus on kilpailija ja uhka.

Toisinaan esikoinen voi vauvan synnyttyä vaikuttaa itsenäiseltä ja pärjäävältä, eikä kenties näytä reagoivan sisaruksen tuloon mitenkään. Ehkä hän jopa tarkkailee valppaasti aikuisten tunnetiloja ja vauvan huutaessa lähtee omaan huoneeseensa legojen pariin. Aikuinen taas ilahtuu ja kehuu reippaudesta ja kiltteydestä.

Lapsen tunteiden ilmaisu voi kuitenkin olla pettävää.

Kiltisti käyttäytyvä lapsi saattaa jäädä vaikean asian kanssa yksin.

Omien tarpeiden sivuuttaminen ja tunteiden vaimentaminen eivät taltuta harmin aiheuttamia kehon stressireaktioita, kuten  sympaattisen hermoston aktivoitumista. Kiltisti käyttäytyvä lapsi saattaa jäädä vaikean asian kanssa yksin.

Hankalien ja kurjien tunteiden näyttäminen on lapsille hyväksi. Kiukku tai käytöksen taantuminen kutsuvat aikuisen lapsen viereen, ja hyvä niin. Vanhemman ja viisaamman apu kehittää lapsen aivoja ja rikastaa tunne-elämää.

Kun annat lapsen kiukun tulla ja olet läsnä, opetat hänelle, että tästä selvitään. Yhdessä.

Lue lisää Leean kolumneja täältä.

Näin autat isosisarukseksi tullutta lasta

  1. Ota lapsi mukaan hoitamaan vauvaa ja kehu uusista vauvanhoitotaidoista. Näytä hänelle, että isomman roolista voi nauttia.
  2. Isomman lapsen on tärkeää saada myös olla vielä pieni. Salli mahdollinen taantuma – lapsi palaa kyllä vähitellen takaisin ikätasolleen.
  3. Vaali hoivaa, iloa ja leikkisyyttä, jotka viestittävät lapselle hänen olevan tärkeä ja rakastettu ja lujittavat suhdettanne.

Leea Mattila on lapsen ja vanhemman suhteeseen erikoistunut psykologi. Hän työskentelee omassa Psykologipalvelut MindLink -yrityksessään ja on asiantuntija Livin Toisenlaiset äidit -ohjelmassa. Liv ja vauva.fi kuuluvat Sanoma-konserniin.

Lapsi tarvitsee kokemuksen siitä, että hän on rakastettu. Näin kerrot sen hänelle päivittäin.

Power of Positivity -sivu listaa asioita, joita vanhempi voi sanoa lapselle osoittaakseen, että rakastaa häntä.

1. Rakastan sinua

Rakkauden sanominen on kaiken perusta. Et voi sanoa tätä lapsellesi liian usein, isommallekaan. Samalla opetat, että tunteista puhutaan ääneen. Se on hyvä taito.

2. Tulen iloiseksi, kun sinä…

Ota lapsi kiinni hyvänteossa. Kun kerrot, mikä menee hyvin, vahvistat toivottua tapaa toimia.

3. Teet minut onnelliseksi

Näytä onnesi: lapsi saa tuntea, että on arvokas. Aikuisen onni ei silti ole lapsen vastuulla. Hän saa olla myös hankala tai kiukkuinen.

4. Olen ylpeä sinusta

Uusien asioiden opettelu vaatii rohkeutta. Kannusta lasta yrittämään, ja ole ylpeä yrittämisestä, ei vain lopputuloksesta.

5. Olet ainutlaatuinen

Jokaisella lapsella on omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Juuri siksi he ovat niin rakkaita. Näytä lapselle, että hän on hyvä juuri sellaisena kuin on.

6. Luotan sinuun

Luottamus herättää luottamusta ja halua yrittää. Lapsilla on vahva halu toimia oikein. Vanhempi näyttää, että huomaa tämän.

7. Uskon sinuun

Opeta sinnikkyyttä, että luovuttaa ei heti kannata. Lapsi tarvitsee rohkaisua: Vanhemman tehtävä on olla lapsensa puolella.

8. Olen kiitollinen sinusta

Kerro, miksi olet kiitollinen lapsestasi juuri tänään.

On kiva tapa vaikkapa listata iltapalapöydässä asioita, jotka olivat hyviä tänään. ”Parasta päivässä oli se, kun teimme palapelin yhdessä. Ja että minulla on niin ihana murunen.”

+ rakastava kosketus

Osaatko kertoa lapselle ilman sanoja, että rakastat? Lue psykologi Leea Mattilan kolumni aiheesta.