Kuva: Milka Alanen

Maria Veitola lomaili kesällä Menorcalla. Lomatunnelmaa häiritsivät jalkapallon EM-kisat.

 

Terveisiä lomalta Menorcalta! Olemme täällä ystäväperheen kanssa, seurueessa on neljä aikuista ja kolme lasta, 8-, 5- ja 4-vuotiaat.

Vuokrasimme huvilan kivojen rantojen läheisyydestä. Lasten mielestä parasta on silti oma, pieni uima-allas. Jos he saisivat valita, emme poistuisi pihaltamme.

Vaikeinta on saada heidät juomaan ja ymmärtämään, miksi aurinkorasvaa on käytettävä ja miksi on kiinnostavaa nähdä muitakin paikkoja kuin oma piha. Tai tajuamaan, että on olemassa muutakin tekemistä kuin uiminen ja iPadilla pelaaminen.

Yhden lapsen äitinä iloitsen siitä, että pojalla on lomalla seuraa. Minun ei tarvitse viihdyttää tai leikkiä – en ole erityisen hyvä siinä. Vannon, että jopa lomalla tiskaan mieluummin kuin leikin uima-altaassa merihirviötä.

Toisten lasten ansiosta ehdin lukea ja ihastella paikallisia kasveja – muistutan tässäkin päivä päivältä enemmän äitiäni. Ystäväperheen äiti taas sanoo, että kolmannen pyörän ansiosta sisarukset eivät tappele keskenään niin paljon kuin tappelisivat, jos matkalla oltaisiin oman perheen voimin.

Samaan aikaan tunsin sympatiaa vauvan äitiä kohtaan: väsymys tekee ihmisistä kireitä.

Kaikki siis voittavat. Paitsi naapurihuvilan rouva, joka ilmaantui kiukkuisena portillemme sähisemään, että lastemme täytyy olla hiljaa uima-altaassa, koska heidän vauvansa nukkuu. Kello oli puoli yksitoista illalla.

Purin kieleeni, vaikka mieleni teki kysyä rouvalta, voinko tulla vastavuoroisesti kiljumaan heidän portilleen, kun heidän vauvansa itkee. Samaan aikaan tunsin sympatiaa vauvan äitiä kohtaan: väsymys tekee ihmisistä kireitä.

Olisin halunnut antaa hänelle myös yhden parhaista neuvoista, jonka sain ennen kuin oma lapseni syntyi. ”Älkää vain totuttako lastanne siihen, että on hiljaista kun hän nukkuu”, äitinä kokeneempi ystäväni sanoi minulle.

Vaikenin, ja hätistin vastahakoiset lapset altaasta sisään, koska oli kaikin tavoin liian myöhäistä.

Lomatunnelmaa on häirinnyt eniten jalkapallon EM-kisat. Molempien perheiden isät ovat jalkapallohulluja ja katsovat kaikki ottelut. Kumpikaan meistä äideistä ei ole yrityksistä huolimatta tippaakaan kiinnostunut jalkapallosta.

Telkkari vie miesten kaiken huomion. Yhteisiä illanviettoja ei ole.

Jokaisella illallisella on kireä tunnelma. Miehet haluavat kiirehtiä, jotta ehtivät katsomaan jalkapalloa. Naiset haluaisivat nautiskella.

Kun ottelu sitten alkaa, telkkari vie miesten kaiken huomion. Yhteisiä illanviettoja ei ole.

Yritän ajatella positiivisesti: on mukavampaa, että mies katsoo jalkapalloa kuin ryyppää baarissa. Mutta liika on liikaa.

Ystäväperheen äiti sen ytimekkäästi ilmaisi: ”Vitun jalkapallo.”

Meidän Perhe 8/2016

Maria Veitola on 43-vuotias toimittaja, jonka perheeseen kuuluvat mies ja keväällä 2012 syntynyt poika Taisto. ”Älä sekoile” on Marian ja pojan vakilause toinen toisilleen.

Vierailija

Maria Veitolan kolumni: Lomalla on parasta lasten allas ja pahinta jalkapallo

Hauska kirjoitus, kuten aina Marialta. Mekin oltiin lomalla Menorcalla lasten ollessa pieniä koululaisia ja se oli ihan huippureissu. Ai tuli oikein ikävä niitä kahta lomaviikkoa sillä kauniilla saarella. Tuo ohje "älkää vain totuttako lastanne siihen, että on hiljaista kun hän nukkuu" on niin hyvä. Esikoisen ollessa vauva kuljimme sukkasillamme hiippaillen, kuopuksen syntyessä esikoinen oli leikki-ikäinen rämäpää ja kuopus oppi nukkumaan ihan missä metelissä vaan :) (Toivottavasti Marian...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Kun tuolissa on oikein säädetty jalkalauta, se auttaa vauvaa ruokailussakin.

Syöttötuolin on oltava sellainen, että lapsi ei pääse kaatamaan tuolia keikkuessaan tai potkiessaan.

Kannattaa valita tuoli, jossa on säädettävä jalkalauta. Jo pienellä vauvalla syöttötuolin jalkalaudan pitää olla ylhäällä, sillä hänelle on siitä hyötyä. Jalkatuki antaa tukea lapsen vartalolle, jolloin niska, leuka ja nielu ovat oikeassa asennossa. Näin lapsi voi hallita pureskelua ja nielemistä paremmin.

Jos lapsi kadottaa vartalon tuen, neste voi virrata liian nopeasti kurkkuun, ja syömisen hallinta heikkenee.

Jalkatuki kannattaa asettaa niin, että lapsen jalkapohja yltää sille. Jalkatuki keventää myös reisien alta tukipintaa, joten veri kiertää jaloissa paremmin. Hyvä istuma-asento tukee myös puheen kehitystä ja auttaa hallitsemaan käsiä paremmin.

Asiantuntijana fysioterapeutti, lasten fysioterapian erikoisasiantuntija Eija Helminen, Lasten Terapiakeskus Terapeija

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Kesälomalla tehdään lapsuusmuistoja: matkustetaan, pyrähdellään ja sukkuloidaan ympäriinsä. Jääkö meille tarpeeksi aikaa olla lähekkäin?

Nukumme sukulaisten ja ystävien nurkissa tai teemme pieniä päiväretkiä lähiympäristöön – huomenna olemme jo muualla. Näin tehdään lapsuuden muistoja ja kerätään kokemuksia.

Reissusta palatessa koti tuntuu enemmän omalta kuin arjessa, lakanat tuoksuvat tutulle. Lapset vetäytyvät huoneisiinsa; ovat ikävöineet omia tavaroitaan ja kaipaavat rauhaa. 

Suukotan lapsen ruskettunutta ihoa, rutistan hänet tiukemmin yhteisen viltin sisään.

Kesälomani viimeisenä aamuna lapsi kapuaa syliin ja kuiskaa huomenet. Istumme sohvalla lastenohjelmien ääressä pitkään, lähekkäin. Kun yritän nousta valmistamaan aamiaista, lapsi tekee hyvin selväksi, että tänään tämä vielä syliini mahtuva tarvitsee kenguruhoitoa.

– Mulla on ollut sua ikävä, lapsi kuiskaa.

– Tässähän minä olen ollut koko ajan, vastaan.

Nyt tankataan läheisyyttä. Tähän ei arjessa aina ole aikaa.

Ja samalla ymmärrän: Olen ollut  lomalla tässä, mutta ehkä en useinkaan läsnä juuri hänelle.

Suukotan lapsen ruskettunutta ihoa, rutistan hänet tiukemmin yhteisen viltin sisään. Jäsenet puutuvat ja kahvia tekisi mieli, mutta en liikahda.

Nyt tankataan läheisyyttä. Tähän ei arjessa aina ole aikaa.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Lukijat kertovat, millaista oli kasvaa köyhässä perheessä. He myös pohtivat, miten vähävaraisten lasten kesälomasta tulisi mukavampi.

Vauva.fi:n lukijat, jotka ovat itse kokeneet taloudellisesti niukan lapsuuden ottivat kantaa Köyhän lapsen kesä voi olla kurja -juttuun. Köyhissä oloissa kasvaneet kertoivat, että pahimmalta lapsuudessa tuntuivat nälkä ja vanhempien ahdistuneisuus.

Kassalla kuuntelin vanhemman kiroamista, kun taas meni paljon rahaa.

Pahimmalta tuntui vanhempien paha olo

Rahapula näkyi usein kireänä ilmapiiriänä kotona.

”Vanhemmat olivat stressantuneita ja riitelivät. Isä teki liikaa töitä ja joi. Pahimmalta tuntui vanhempien paha olo. Missään ei käyty, koska aina oli ahdistus, masennus ja häpeä. Onneksi ystäväni perhe otti lomilla mukaansa leirintäalueelle, rannalle uimaan, Lappiin hiihtolomalla.”

Jo hyvin nuorena lapset oppivat kantamaan huolta perheen taloudesta ja säästämään parhaansa mukaan.

”Hyvin pienestä asti kannoin taakkaa perheen kokonaistilanteesta. Kassalla kuuntelin vanhemman kiroamista kun taas meni paljon rahaa.”

”Pelkäsin todella paljon sitä, että isän yritys menee konkurssiin ja menetämme kodin ja kaiken omaisuuden. Niinä päivinä, kun oli lainanmaksu tai yrityksen työntekijöiden palkkapäivä, halusi olla erityisen kiltti, koska vanhempien ahdistuksen pystyi aistimaan, kun rahat oli loppu.”

Koin, että koko olemassaoloni oli vanhemmilleni taloudellinen rasite.

Saako jossain perheissä syödä iltapalaakin?

Monessa perheessä ruuasta tinkiminen oli arkipäivää.

”Ruokaa ei riittänyt murrosikäisenä nälän tyydyttämiseksi. Isä antoi veljelleni omasta vähästään ja minä olin nälkäinen. Kun kävi vieraita, ostettiin tai tehtiin jotain herkkua. Sitä ei voitu kuitenkaan tehdä niin paljon, että olisi riittänyt omalle perheellekin. Äitini sanoi aina, että vieraat ottavat ensin, ja minä tuijotin ja laskin, että mitä jää jäljelle.”

”Lapsena ihmettelin, miksi muut lapset sai kotona syödä iltapalan. Meillä kun ei päivällisen jälkeen saanut jääkaapille mennä.”

”Usein meillä oli keittiössä vain porkkanaa ja limppua ja margariinia. Niillä piti jaksaa.”

Kynnys hakea apua on liian korkea

Kyselyyn vastanneista moni kertoi saaneensa apua isovanhemmilta tai muilta sukulaisilta sekä ystävien perheiltä.

”Ilman tätiä ja hänen miestään olisin varmaan tippunut kaveriporukasta pikku hiljaa pois. Heiltä sain käyttörahaa, lukion kirjoja, ruokaa, Meidän perheellä oli läheiset ja rakkaat välit sukulaisiin. Kylästelimme usein heillä, yövyttiin ja syötiin. Leikittiin serkkujen kesken. Niihin hetkiin kiteytyy paljon lämpimiä muistoja eikä rahahuolet silloin tuntunut painavan ketään; ei aikuisia eikä meitä lapsia.”

Moni kertoi, että kynnys hakea apua voi olla korkea – siksi on hyvä, jos esimerkiksi ystäväperheet tarjoavat apua hienovaraisesti.

”Nykyään jo loistavia kanavia löytyy: MLL:n Hyvä joulumieli-keräys, sosiaalitoimi, neuvolat, leipäjonot... Joillakin on vain liian suuri kynnys hakeutua avun piiriin, pelätään leimaa. Kannustan yleistä ilmapiiriä muuttumaan siihen suuntaan, että "Koko kylä kasvattaa" ja läheisistä pidetään huolta.”

Näin voit auttaa

Miten vähävaraisten lasten kesälomasta sitten tulisi mukavampi? 

”Tarjoa sitä apua. Ota mukaan edes yksi lapsonen. Te, joilla on mökkejä, niin tarjotkaa niitä, kun ette ole paikalla itse. Itsekin 4 lapsen yksinhuoltajana haluaisin viedä lapset mökille järven rannalle nauttimaan lomasta”

Omaa apuaan voi myös tarjota Facebookin rymien kautta.

”Facebookissa voi lahjoittaa vaikka rannekkeen Linnanmäelle tai antaa rahaa uuteen koululaukkuun. Näitä voisi kyllä olla jokaisessa kaupungissa. Moni voi auttaa enemmän jos vain joku järjestää sen linkin lahjoittajan ja perheen välille.”

Myös suora taloudellinen tuki tai vaikka vaatteiden ja koulutarvikkeiden lahjoittaminen voivat olla hyvä keino auttaa.

”Tuki esim. harrastuksiin, jotta kukin lapsi voi löytää oman juttunsa, saada onnistumisen kokemuksia sekä kasvatettua itsetuntoa kodin haasteista huolimatta. Vaatteet ovat toinen hyvä tapa.”

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Istuin tai kiikku voi tarjota vauvalle jumppaa ja suurta riemua. Liikkuminen kehittyy kuitenkin parhaiten lattialla.

Onko hyppykiikusta haittaa vauvan kehitykselle?

Hyppykiikku ei ole välttämätön tarvike, mutta oikein asennettuna se tukee hyvin lapsen liikuntaa. Lapsethan rakastavat hyppimistä.

Yleisin ongelma on väärin asentaminen. Hyppykiikun tulee olla niin alhaalla, että lapsen kantapäät ylettyvät alustalle. Hyvästä hyppykiikusta löytyy sivulta säädettävät nauhat, jolloin lapsi pysyy napakasti kiinni, ja vartalo saa myös sivuttaistukea.

Lapsen täytyy saada koko jalkapohjansa lattiaan ja harjoitella kyykkyyn ylös liikettä, ei pelkkää hyppimistä. Silloin kiikkua voi huoletta käyttää vähän aikaa kerrallaan. Jos lapsi potkuttelee ja hyppii vain varpaillaan ja päkiöillään tai ei jaksa pitää selkäänsä suorana, älä käytä hyppykiikkua.

Paras paikka hyppykiikulle on tasainen alusta ja avoin tila, jossa lapsi ei pääse kolhimaan itseään esimerkiksi ovenkarmeihin.

Voiko kävelytuoli hidastaa kävelemään oppimista?

Ei, jos sitä käytetään oikein. Kävelytuoli antaa lapselle liikunnallisia kokemuksia ja tuo suurta riemua, kunhan se on säädetty oikein. Kävelytuolikaan ei ole terveelle lapselle välttämätön mutta ei haitallinenkaan.

Kävelytuolin suurin ongelma on, jos se on säädetty väärälle korkeudelle.

Suurin ongelma on se, että tuoli on säädetty väärälle korkeudelle. Tarkista, että istuva lapsi saa jalkapohjat hyvin lattiaan, pystyy välillä kohottautumaan tuolista pystyasentoon seisomaan ja laskeutumaan taas alas.

Kävelytuolin avulla lapsi pystyy hyvin tutustumaan kodin tiloihin. Monesti kävelytuolissa oleva lapsi opettelee sanoja, ja tuoli antaa lapselle hyvän mahdollisuuden tutustua ympäristöön ja hakeutua vuorovaikutukseen. Kävelytuolissakin lapsi on vain väliaikaisesti, ei liian kauan.

Jos lapsella on ongelmia hallita vartalonsa asentoa tai hän liikkuu varpaillaan, älä käytä kävelytuolia.

Mihin Bumbo on tarkoitettu?

Bumbo on loistava suihku ja hiekkalaatikkotuolina. Se ehkäisee liukastumisia ja suojaa maasta tulevalta kylmältä. Bumbo sopii lapselle, joka ojentaa jo hallitusti ylävartaloaan ja joka sylissä ollessaan tarvitsee tukea enää alavartalolleen.

En suosittele Bumboa terveelle lapselle leikkituoliksi sisätiloihin, sillä tuoli lukitsee lapsen asennon, ja siitä on vaikea tulla itse pois. Monesti Bumbossa istuva lapsi kykenee jo istumaan itsekin.

Tarvitseeko vauva kylpytukea?

Terve lapsi ei tarvitse. Pienen vauvan kylvettäminen on herkkä, käsin tunnettava toimenpide. Kylpytuella saatetaan luoda väärää turvallisuuden tunnetta.

Kun lapsi oppii istumaan, liuku­esteellä varustettu amme tai Bumbo on hyvä hankinta kylpyhetkiin. Kylvettäminen vaatii aina valvontaa!

Istuin ei korvaa lattialla puuhastelua, mutta vapauttaa vanhemman kädet hetkellisesti.

Millainen on hyvä sitteri?

Hyvä sitteri menee lähes makuu­asentoon ja myötäilee lapsen selkää ja lonkkia. Kun lapsi kasvaa, hyvän sitterin pystyy nostamaan pystympään, asentoon, johon lapsen oma ojennus riittää.

Lähes kaikki sitterit ovat nykyisin tehty kehoa myötäileviksi ja tukeviksi. Tärkeintä on muistaa kiinnittää aina vyöt, jotta lapsi ei pääse kellahtamaan sitteristä pois. Sitteri tai muu istuin ei korvaa lattialla puuhastelua, mutta se vapauttaa vanhemman kädet hetkellisesti.

Asiantuntijana fysioterapeutti, lasten fysioterapian erikoisasiantuntija Eija Helminen, Lasten Terapiakeskus Terapeija

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.