Maria Veitola sai yhden lapsen, ja muut alkoivat odottaa häneltä toista.

 

Meillä on yksi lapsi, ja hän taitaa jäädä ainoaksi. Synnytin poikani 39-vuotiaana, ja siinä vaiheessa, kun monet samaan aikaan lapsen saaneet olivat jo uudestaan raskaana, minä vasta toivuin vauva-ajan väsymyksestä ja nautin onnessani työelämästä.

Yhden lapsen äitinä olen oppinut, että utelut lapsen hankinnasta eivät pääty lapsen saamiseen. Vasta kahden lapsen äiti voi kai tuntea itsensä normaaliksi.

Yhden lapsen äitinä mietin, onko reilua, että lapseni joutuu kestämään vanhenemiseni ja kuolemani ilman sisarusta. Isoveljeni on minulle yksi tärkeimmistä ihmissuhteistani, ja nyt isäni kuoleman jälkeen veljestäni on tullut minulle entistä tärkeämpi.

Toisaalta enhän minä tiedä, missä järjestyksessä täältä lähdetään. Entä jos ainokaiselleni tapahtuu joskus jotain kamalaa? Silloin minulla ei ole enää yhtään lasta. Itken jo ajatuksesta.

En jaksaisi olla koko ajan erotuomarina.

On mukavaa, että lapsilla on toisistaan seuraa, sanovat useamman lapsen vanhemmat. Olen kuitenkin nähnyt myös monta jatkuvasti riitelevää sisarusta. En jaksaisi olla koko ajan erotuomarina.

Aina sisarukset eivät pidä toisistaan, eivät lapsena eivätkä aikuisena. Ystävä voi olla tuhat kertaa läheisempi kuin sisko tai veli.

 

Yhden lapsen äitinä saan keskittyä ainoaan lapseeni niin paljon kuin haluan.

Se ei tarkoita sitä, että haen hänelle kuun taivaalta. Se tarkoittaa, että minulla on aikaa ja mahdollisuus kuunnella juuri hänen juttujaan, vastata hänen kysymyksiinsä, leikkiä hänen kanssaan ja seurata tarkkaan hänen puuhiaan.

Yhden lapsen kanssa elämä on helppoa. Liikkuminen ja kotoa lähteminen on helppoa. Pidämme matkustamisesta ja ulkona syömisestä, eikä yksi lapsi kauheasti nosta kustannuksia. Yhden lapsen saa kahta helpommin hetkeksi kaverille kylään silloin, kun haluaa itse mennä urheilemaan.

Ehkä minulla olisi useampi lapsi, jos olisin tavannut lapseni isän aiemmin. Mutta me tapasimme juuri oikeaan aikaan.

Yhden lapsen vanhempana minulla on toisaalta erityinen velvollisuus olla sosiaalinen, antaa lapselleni lahjaksi ihmissuhteita ja malli siitä, että hyvät ystävät voivat olla uskottuja ja läheisiä ihmisiä.

Ehkä minulla olisi useampi lapsi, jos olisin tavannut lapseni isän aiemmin. Mutta me tapasimme juuri oikeaan aikaan.

Ehkä minulla olisi useampi lapsi, jos vauva-aika olisi ollut helpompi tai lapseni olisi luonteeltaan rauhallisempi.

Ehkä minulla olisi useampi lapsi, jos puoliso voisi vuorostaan olla raskaana ja imettää.

Haluan että meillä on perheenä mukavaa ja että nautimme toisistamme ja elämästä.

Ystäväni sanoi, että toinen lapsi kannattaa tehdä heti ensimmäisen perään, koska mukavuudenhalu kasvaa, kun elämä lapsen kasvaessa helpottuu. Se on totta.

En vain olisi missään nimessä halunnut heti toista lasta vaan halusin töihin. En halunnut kulkea enempää sumussa.

Haluan että meillä on perheenä mukavaa ja että nautimme toisistamme ja elämästä. Siksi yksi lapsi on meille juuri sopivasti.

Meidän Perhe 11/2016

Maria Veitola on 43-vuotias toimittaja, jonka perheeseen kuuluvat mies ja keväällä 2012 syntynyt poika Taisto. Kotona äiti ja poika taistelevat siitä, säästetäänkö jokainen ulkoa tuotu keppi ja kivi vai ei.

Vierailija

Maria Veitolan kolumni: Meille yksi on juuri sopivasti

Vierailija kirjoitti: On se kyllä kumma, että hädin tuskin ehtii eka lapsikaan syntyä, kun jo kysellään toisesta. Jospa nyt edetään ihan lapsi kerrallaan, eikä heti hätäillä sen toisen kanssa. Nyt mun vauva on 3 kk ja en ole vieläKÄÄN päättänyt, että teenkö toisen vai en. Jospa nyt ensin nauttisin tästä yhdestä ja jos siltä joskus tuntuu ja luoja suo, niin pohditaan sitten sitä toista. Meillä kyselyt toisesta alkoivat jo raskausaikana. Ihan absurdia, että silloin jo kysellään "koska toinen ja...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Korkkaa mansikkakausi ja tulosta ihana hymynaama lapsellesi!

Katso myös muut tulostettavat kuvat ja julisteet.

Hyväntuulinen mansikka saa mielen makeaksi. Tulosta kesäinen hymynaama vauvasi ja itsesi iloksi.

A4-kokoinen pdf avautuu uuteen ikkunaan. Lataa ja tallenna tiedosto koneellesi ja tulosta sitten.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Järjestä lastenhuoneesta tila toiminnalle. Saa kiivetä, pomppia, jumpata ja tasapainoilla!

Lastenhuoneen asukkaat roikkuvat, riekkuvat, keinuvat ja pomppaavat – ainakin, kun siihen annetaan mahdollisuus. Huoneen sisustus ei saa olla parhaimmillaan silloin, kun siellä ei tapahdu mitään.

Pienten ihmisten huone kannattaakin suunnitella toiminnan tyyssijaksi, jossa on tilaa purkaa energiaa ja opetella mahtavia temppuja. Ja mikä parasta: voi roikkua myös renkaissa, ei ainoastaan älylaitteilla.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Parhaat matkarattaat ovat kevyet, kompaktit ja helppokäyttöiset. Tyylikkyys on kiva lisä. Valitse suosikkisi!

Tukevimmat matkarattaat kulkevat maastossa kuin maastossa ja toimivat vaikka ykkösrattaina. Kompaktia kokoa arvostava valitsee rattaat, jotka saa pakattua lentokoneen käsimatkatavaroihin tai jopa olkalaukkuun.

Valitsimme testiin 12 matkarattaat eri hintaluokissa. Edullimmat maksavat alle 200 euroa, kalleimmat lähes 700 euroa.

Valitse kuva alta, niin pääset selaamaan lisätietoja rattaista. Voit myös kommentoida rattaita tai antaa niille tähtiä yhdestä viiteen.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Tunneäly on vanhemmuutta helpottava taito. Se koostuu emotionaalisista ja sosiaalisista kyvyistä ja taidoista –  ja sitä on mahdollista kehittää.

 

Tunneälykkäät vanhemmat pystyvät ymmärtämään omia ja lastensa tunteita, ja lukevat helpommin lasten ääneen sanomattomia haluja, tarpeita ja toiveita. He ovat kestävämpiä kohtaamaan vanhemmuuden haasteet ja itseensä kohdistuvan arvostelun. 

Oletko sinä tunneälykäs vanhempi?

1. Tiedostat omat tunteesi ja ymmärrät miltä muista tuntuu

Tunneälykäs vanhempi havaitsee omat tunteensa ja tietää, miltä vahvat tunteet, kuten viha, pelko, katkeruus, ärsyyntyminen tai ilo itsestä tuntuu. Näin ymmärtää myös lapsensa voimakkaita tunteita ja syitä niiden takana. 

2. Tunnet itsesi ja hallitset tunteesi

Lapsen kanssa eteen tulee paljon erilaisia, vaikeitakin tunteita, ja siksi vanhemmuus lisää itsetuntemusta. Tunneälykäs vanhempi osaa säädellä tunteitaan niin, että ne sopivat kulloiseenkin tilanteeseen.

3. Et pelkää muutosta, vaan luovit taitavasti lapsiperhearjessa

Lapsiperheissä suunnitelmat muuttuvat ja asiat peruuntuvat. Tunneälyllä varustettu vanhempi kestää paremmin pettymyksiä ja tietää, että muutoksen pelko lamaannuttaa ja tekee onnettomaksi.

4. Teet harkiten tasapainoisia päätöksiä, ja sinulla on kyky nähdä päätöstesi vaikutus

Tunneälykäs vanhempi osaa tehdä päätöksiä miettien sekä omaa että lastensa hyvinvointia, eikä useinkaan kadu tekemiään päätöksiä myöhemmin. Hän ei uhraa itseään vanhemmuudelle, mutta ei myöskään aseta omaa etuaan lastensa edelle, vaan löytää tasapainon, jossa niin lapset kuin vanhempikin voivat hyvin. Vastuu omasta ja lasten tulevaisuudesta on itsestäänselvyys, ja hänellä on kyky suunnitella perheen tulevaisuutta pitkällekin.

5. Osaat laittaa omat tarpeesi tarvittaessa sivuun ja keskittyä olennaiseen

Tunneälykkäällä vanhemmalla on taito valjastaa omat tunteensa: siirtää omaa mielihyvää tuonnemmaksi, pidätellä impulssejaan ja keskittyä tiiviisti tekeillä olevaan asiaan.

6. Uskallat luottaa toisiin ja jakaa vastuuta

On hyvä osata jakaa vastuuta puolison kanssa ja uskaltaa avautua läheisille perhe-elämän ongelmista ja hyvistä hetkistä. Tunneälykäs vanhempi pystyy, haluaa ja uskaltaa sanoa suoraan, mitä ajattelee ja tuntee. Näin hän helpottaa kommunikointia perheen sisällä.

7. Et ota henkilökohtaisesti uhmaikäisen kiukuttelua tai teinin isottelua

Tunneälykäs vanhempi tietää olevansa turvallinen kohde itsenäistyvän änkyräkohtauksille. Hän uskaltaa laskeutua välillä pois vanhemmuuden auktoriteettialustalta ja vitsailla omalla kustannuksellaan, ja antaa myös lapsensa tehdä niin.

8. Osaat kieltäytyä, etkä haali vanhemmuuden taakkaa

Vanhemman on tärkeää tuntea ja tiedostaa omat rajansa. Tunneälykäs vanhempi ei ilmoittaudu vastuuntunnonpuuskassa kaikkiin lapsensa koulun ja harrastusten vapaaehtoistoimiin. Hän tietää, mihin omat rahkeet riittävät ja valitsee vastuunsa. Tunneälykäs vanhempi osaa levätä, kun sille on mahdollisuus, eikä stressaa tai ahdistu turhista. Hän osaa myös kertoa lapsilleen, kun tarvitsee lepohetken.

9. Teet virheitä vanhemmuudessa, ja se on ihan ok

Vanhempi, joka mokailee ja osaa antaa itselleen anteeksi, hyväksyy helpommin myös lastensa virheet. Tunneälykäs vanhempi ei lähde tavoittelemaan täydellistä, vaan riittävän hyvää juuri omalle perheelleen.

10. Olet empaattinen, mutta et mene mukaan lapsen tunnetilaan

Tunneälykäs vanhempi havaitsee herkästi lastensa tunteita: vanhemmalla on kyky ymmärtää ja reagoida lapsensa pieniinkin tarpeisiin helposti. Empaattinen vanhempi kohtelee lapsiaan arvostavasti. Tunneälykäs vanhempi myötäelää lapsen harmin, mutta ei mene mukaan lapsen tunnetilaan. Näin hänen on mahdollisuus auttaa lasta paremmin.

11. Et syytä perhearjen vaikeuksista muita

Tunneälykäs vanhempi ottaa vastuuta perheestä ja tietää, että ratkaisu vaikeuksien voittamiseen ja hyvän perhe-elämän rakentamiseen on hänellä (yhdessä puolison kanssa). Hän ei pakoile vastuuta tai syyttele itseään tai muita epäonnistumisista.

12. Saat perheesi kukoistamaan

Tunneälykäs vanhempi saa perheen tekemään yhteistyötä kinastelun ja käskyttämisen sijaan. Hänellä on taito innostaa muita, ja saada perheestä esiin paras puoli.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.