Kuvitus: Satu Kettunen

Osaatko kasvaa lapsesi mukana?

Neljä vuotta sitten elokuussa Noora seisoi koulun pihalla ja puristi ekaluokalle menevän esikoisensa kättä. Pojan käsi tuntui tahmealta, mutta äitiä jännitti silti enemmän. Kun hän oli jättänyt seitsemänvuotiaansa luokkaan opettajan hoteisiin ja kävellyt takaisin autolleen, hän purskahti itkuun.

– Vasta tuona aamuna minulle kirkastui, että vanhemmuudessa on pohjimmiltaan kyse luopumisesta. Olin samaan aikaan sekä haikea, peloissani että ylpeä. Olin aina vähän suojellut esikoistani, ja nyt lapsi oli ottamassa lopullisen askeleen kohti itsenäistymistä. En ollut enää leikki-ikäisen vaan koululaisen äiti. Entistä huoletonta pikkulapsiaikaa en saisi enää takaisin.

Psykologi Tuovi Keräsen mukaan juuri tästä vanhemmuudessa kasvamisessa on kyse. Vastakkaiset tunteet myllertävät mieltä. Toisaalta vanhemmat ovat iloisia siitä, että lapsi on saavuttanut kasvussaan jonkun etapin, mutta edellisestä vaiheesta luopuminen surettaa. Juuri kun olet oppinut olemaan vauvan, leikki-ikäisen tai koululaisen vanhempi, lapsi ottaakin seuraavan askelen ja sinun on kömmittävä perässä. Aloitettava tavallaan alusta. Vanhemmuus muuttuu lapsen kasvaessa ja kehittyessä.

– Onneksi. Olisi raskasta pysyä samanlaisena. Ei kukaan lapsikaan haluaisi valmiiksi kasvaneita, täydellisiä vanhempia. Vanhemmuus ei ole suorittamista tai projekti vaan olotila, joka muuttuu koko ajan. Tämän hyväksyminen helpottaa elämää ja kasvatustyötä jatkossa melkoisesti.

Koskaan et muuttua saa

Jotkut vanhemmat sopeutuvat muutokseen paremmin kuin toiset. Kolmen lapsen isä Mika, 44, on alusta saakka suhtautunut kannustavasti lastensa itsenäistymisyrityksiin. Kun tytär seitsemänvuotiaana halusi mennä parin yön partioleirille mutta alkoi viime hetkessä jänistää, isä kertoi hänelle tarinoita omista sudenpentuajoistaan ja osti kivan makuupussin. Muutama pikku partiolainen haettiin illan tullen metsästä kotiin, mutta Mikan tytär yöpyi teltassa ja tuli kasvot loistaen takaisin leiriltä.

Kaikki vanhemmat eivät osaa luontevasti rohkaista lasta vaan pitäisivät tämän mieluiten mahdollisimman pitkään pienenä ja paapottavana. Tuovi Keränen on törmännyt äiteihin ja isiin, jotka eivät tunnu hoksaavan lapsensa uutta kehitysvaihetta vaan junnaavat paikoillaan. Takertujat haluavat pitkittää pikkulapsivaihetta tai suorastaan pysäyttää kehityksen, joka syystä tai toisesta pelottaa heitä: pian en enää olekaan lapselleni korvaamaton.

Suurimmat vaikeudet takertumisesta koituvat lapsen tullessa murrosikään. Teini-ikäistä ei voi kohdella kuin pikkulasta, psykologi muistuttaa. Vanhemman pitää pystyä hyväksymään loukkaantumatta se, että teini iskee huoneensa oven kiinni.

Jo aiemmin vanhempien on hyvä totutella siihen, etteivät he tunge nokkaansa kaikkiin lapsen asioihin. Lapsellakin on oikeus omiin juttuihinsa ja salaisuuksiinsa. Vanhemmat eivät niihin kaikkiin liity.

– Irtiotto tulee kuitenkin jossakin vaiheessa. Lapsen on saatava kasvaa ja mennä eteenpäin. Vanhemman vallankäytön tavan on muututtava lapsen ikätason mukaisesti, Keränen muistuttaa.

Kehitysvaiheiden perässä kömpiminen on kuitenkin parempi kuin liiallinen kiirehtiminen. On niitäkin vanhempia, jotka tyrkkivät malttamattomina lastaan kohti seuraavaa kehitysvaihetta, vaikka tämä ei olisi itse siihen vielä valmis. Tämä on kuitenkin paljon harvinaisempaa kuin se, ettei lapsuudesta tahdota päästää irti.

Omaa aikaa, vihdoinkin

Se, että joutuu tarkistamaan vanhemmuutensa tapaa ja laatua, on Keräsen mukaan mahtava mahdollisuus ja etuoikeus kehittyä vielä aikuisiällä.

Lasten kasvuun liittyy ihan konkreettinenkin etu: oman ajan lisääntyminen. Kiireisien pikkulapsivuosien jälkeen voi olla helpotus, että vaipanvaihdolta ja iltanukuttamisilta vapautuvan ajan voi käyttää miten haluaa. Joku saattaa havahtua siihen, että elämässä on muutakin kuin lapset ja vanhemmuus.

Suhde puolisonkin kanssa voi piristyä. Viikonloppuaamuisin saa nukkua pitkään, eikä lapsenvahtia tarvita leffaanmenon ajaksi. Matkoillekin voi lähteä joskus ihan kahdestaan.

Mika aloitti lasten vartuttua opinnot, jotka olivat jääneet perhettä perustaessa haaveeksi. Ja kun teini-ikäisiä lapsia ei tarvinnut enää kuskata jatkuvasti harrastuksiinsa, Mikan vaimo Kaisu, 43, alkoi itse harrastaa. Jääkiekkokaukalon laidalla vuosikausia palellut äiti hankki kuntosalikortin ja käy nyt virkistämässä lihaskuntonsa ohella mieltään monta kertaa viikossa.

– On silti ollut välillä vaikea tajuta sitä, ettei helmoissa pyöri ketään jatkuvasti syliä kaipaavaa. Joskus Mikan kanssa äimistellään tyhjää taloa, kun kaikki lapset ovat omilla menoillaan, Kaisu sanoo.

Se, että lapset saa kasvatettua teini-ikäisiksi, ei tarkoita sitä, etteivät he tarvitsisi enää vanhempiensa läsnäoloa. Vaikka murkku istuisi suurimman osan aikaa yksin huoneessaan, vanhemmuus ei ole ohitse. Säännöllisin väliajoin teini tarvitsee tunteilleen ja ajatuksilleen äitiä tai isää nyrkkeilysäkiksi.

Mielipiteiden vaihtaminen teinin kanssa on antoisaa sekin, Kaisu sanoo.

– Keskusteluista tulee tasavertaisempia. Usein oikein yllätyn, kuinka fiksuja kommentteja lapseni suusta tulee. Ihana, kriittinen nuoruus.

Minun lapseni osaa!

Kun vanhempi kulkee luontevasti lapsensa kehityksen rinnalla, hän saa usein tuntea onnistumisen iloa ja ylpeyttä.

Sarin, 37, ilonaihe on se, että hänen yhdeksänvuotias poikansa rohkeni alkuhankaluuksien jälkeen käyttämään julkisia kulkuneuvoja.

Erityisesti Sari arvostaa sitä, että poika osaa käyttäytyä muiden lasten seurassa huomaavaisesti.

– Tuntui mielettömän hienolta, kun koulussa kiusatun oppilaan äiti otti yhteyttä ja kertoi, että poikamme oli suhtautunut reilusti hänen poikaansa.

Mikalle tyydytystä tuo ennen kaikkea se, että lapset ovat kasvaneet selviämään itse, eivätkä lannistu pienistä vastoinkäymisistä.

– Lapsen itsenäistyminen on merkki siitä, että jotakin on tullut tehtyä oikein. Siitähän siinä vanhempana olossa on kyse, että raataa ja rakastaa vuosikausia, ja vain siksi, että tekisi itsensä lopulta tarpeettomaksi, Mika miettii.

Jos lapsen irti päästäminen edellisestä kehitysvaiheesta tuntuu vaikealta, aihe kannattaa ottaa Tuovi Keräsen mukaan puheeksi muiden, samaa vaihetta elävien vanhempien kanssa. Sillä on yleensä suora positiivinen vaikutus sekä vanhempaan että lapseen. Nettikin on hyvä väline ajatusten vaihtoon.

Esikoisensa kyynelin kouluun saattanut Noora osasi lähettää nuoremman lapsensa, tyttären, paljon rennommin opintien alkuun.

– Tiesin jo, että lapsen taidot selvitä kodin ulkopuolella kasvavat hurjasti, kun siihen antaa tilaisuuksia.

Silti hänen kurkussaan tuntui karhealta, kun ekaluokkalainen lähti ensimmäistä kertaa itsenäisesti kävelemään koulua kohti. Saparot ojennuksessa, pinkki takki isojen tyttöjen mallia. Valtava reppu hennoilla hartioilla keikkuen.

– Jäin ovelle katsomaan. Sinne se paineli. Kääntyi kerran, vilkutti iloisesti ja jatkoi sitten kevein askelin kulkuaan.

Lue lisää

Outi Saarenpää-Heikkiä: ”Anna teinin nukkua pitkään lomalla”

Miten pitää nuori erossa alkoholista? – ”Kaveriporukassa kasvatustyön tulos punnitaan”

Vierailija

Kun lapsi varttuu, vanhemmuus muuttuu

" "Ei kukaan lapsikaan haluaisi valmiiksi kasvaneita, täydellisiä vanhempia." Ja miksi ei ?" Vastaisin tällei maallikkona, et täydellinen vanhempi opettaisi lapselle, et täytyy olla täydellinen. Mallioppinen ja esikuvana oleminen on kasvatuksen suurimpia juttuja. Paljon tärkeämpää kuin olla täydellinen vanhempi, on olla itseään kohtaan hyväksyvä ja jatkuvasti pyrittävä kehittymään, eikä vaatia itseltään täydellisyyttä. Tällöin myöskään lapsi ei opi vaatimaan itseltään täydellisyyttä ja...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Maria Veitola on väärässä paikassa väärään aikaan. Eniten maailmassa hän tarvitsisi apulaisen, joka auttaisi muistamaan neuvolat, hammaslääkärit ja sadevaatteet.

 

Puhelimeni piippaa taskussani juuri, kun astun äitini ja poikani kanssa Korkeasaaren lauttaan. Näen näytöllä kalenterimuistutuksen kummitytön syntymäpäivistä, jotka alkavat juuri sillä hetkellä, vajaan tunnin automatkan päässä. Meillä ei ole autoa. Meillä on lautta, joka on menossa väärään paikkaan.

Voi helvetin helvetti. Kuinka saatoinkaan unohtaa! Mietin paniikissa, minkä hyvän meriselityksen tähän hätään keksisin. Mutta kun sössii, on parasta (ja kivuliainta) olla rehellinen.

Lähetän anteeksipyyntöviestin, joka ei tietenkään auta mitään. Kummityttöni todennäköisesti kestää oharini paremmin kuin minä. Oma fiilikseni sen sijaan on pilalla. Miksi minulla ei pysy pakka kasassa?

 

Meillä on venyvä ja vanuva remontti ja muovikassielämä, jossa siirrymme väliaikaiskodista toiseen. Eivät pelkästään tavarat vaan myös ajatukset ovat ympäri kaupunkia. Minulla on freelancerin työ, jossa on monta projektia ja aikataulua. Eniten maailmassa tarvitsisin apulaisen, jotta selviäisin tästä kaikesta, jota kutsutaan arjen hallinnaksi.

Minä olen se äiti, joka ei muista varata aikaa neuvolaan tai hammashoitolaan.

Minä olen nimittäin se äiti, joka unohtaa lapsensa kumisaappaat johonkin Luoja yksin tietää mihin. Minä olen se äiti, joka ei muista varata aikaa neuvolaan tai hammashoitolaan. Minä olen se äiti, jolla ei ole koskaan mukana välipalaa, juotavaa, vaihtovaatteita, huulirasvaa tai edes nenäliinaa.

Eikä sadevaatteita, kun jatkamme retkeämme ja säätiedotuksen lupaama sade alkaa heti. Ainakaan eläintarhassa ei ole ihmistungosta. Eikä auki olevia kahviloita, joista saisi lapselle luvatun korvapuustin ja mummolle lämmittävän punaviinin.

 

Kipitämme kiihtyvässä sateessa aitaukselta toiselle ja yritämme saada lapsen innostumaan nurkissa piileskelevistä karvamytyistä. ”Katso, se on leijona. Tuolla kauimmaisen puun luona, ison kiven takana. Kulta, näetkö? Ihan pikkuisen näkyy sen harmaata takapuolen karvaa tuolla kaukana.”

Seisomme läpimärkinä sateessa vaikka olisi mukavampaa syödä herkkuja syntymäpäivillä.

Lapsi innostuu eniten kaneista. Seisomme läpimärkinä sateessa katsomassa nukkuvia kaneja. Olisi paljon mukavampaa olla syömässä herkkuja syntymäpäivillä. Mutta koska olen toivoton tapaus, hytisemme paikassa, jossa paleleville ja nälkäisille ei tähän aikaan päivästä ja vuodesta myydä kuin jäätelöä.

”Äiti, miksi et ole ottanut mukaan sadevaatteita?” lapsi kysyy. Onneksi hän ei itke kuten päiväkodissa, kun en ollut muistanut hankkia sisätossuja. ”Miksi äiti, miksi?” hän ulvoi, ja minä vastasin niin kuin nytkin: ”Koska kovalevyni on täynnä.”

 

Lupaan lapselle korvapuustin, kun palaamme märkinä kaupunkiin. Mutta kahvilasta, johon päädymme, on pullat loppu.

Äidilleni lupaan lasillisen punaviiniä, kun pääsemme kotiin. Kotona muistan, etten ostanut punaviiniä.

Yritin kyllä, mutta Alkon kassalla huomasin, että olin jättänyt lompakkoni kotiin. Se oli se sama päivä, jolloin unohdin lapsen repun raitiovaunuun ja avaimet kotiin.

Meidän Perhe 10/2016

Maria Veitola on 43-vuotias toimittaja, jonka perheeseen kuuluvat mies ja keväällä 2012 syntynyt poika Taisto. ”Mennään nyt reippaasti”, on ehkä yleisin lause, jonka Maria pojalleen sanoo.

Vierailija

Maria Veitolan kolumni: Miksi minulla ei pysy pakka kasassa?

Miksi kaikki on suoritettava, onnistuttava...? Miksi pieni lapsi pitää viedä hirveässä kiireessä Korkeasaareen vaikka hädin tuskin selviää omista töistään? Eikö vapaapäivänä herättyään voisi miettiä: mihin minulla on tänään aikaa ja resursseja. Lapsi on varmasti tyytyväisempi leikkipuistopäivään oikeissa vaatteissa ja välipalalla kuin litimärkänä hienossa paikassa, josta voi sitten vanhempi brassailla kavereille. Marian arki vaikuttaa ahdistavalta. Kannattaisi arvottaa, mikä todella on tärkeää.
Lue kommentti
Kiki

Maria Veitolan kolumni: Miksi minulla ei pysy pakka kasassa?

Toinen puoli tässä on olla se vanhempi, joka miettii ja murehtii koko ajan ja joka hetki. Minä olen luontainen sellainen: jatkuva murehtija ja huolenpitäjä. Ohitan itseni ja pidän koko ajan huolta muista. Koskaan ei meiltä mieheni lapset lähde ilman eväitä, urheilukamoja, tehtyjä läksyjä, ladattua kännykkää tms. Katson vielä lähtiessä, että sateenvarjot toimivat vaikka luvattu on aurinkoista säätä ja varmistan vielä, että avaimet on mukana molempiin kotiin. Oven mentyä kiinni tekstaan vielä,...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Listasimme seitsemän kiinnostavinta isyysblogia. Varoitus – näihin jää koukkuun!

1. Havaintoja parisuhteesta

Suosittu vauva.fin bloggari Sami kirjoittaa parisuhteesta ja isyydestä rehellisesti ja kainostelematta. Hän käsittelee esimerkiksi uusperheen vaiettuja tunteita ja siitä, miten paljon lastaan rakastaa ja ikävöi. Tekstit itkettävät, naurattavat ja koskettavat, hyvin monia.

2. #noljakanfaija

Joensuun Noljakasta kotoisin olevan Anssin blogista voi seurata ensimmäistä kertaa isäksi tulevan arkea. Mitä isän päässä liikkuu (loputtomilla) vaunukävelyillä? Miten hän pärjää kotona kahdestaan äitiään suunnattomasti ikävöivän riiviön kanssa? Miltä unen puute oikeasti tuntuu? Blogi sopii etenkin esikoistaan odottaville.

3. Lellivauva

Lellivauva kertoo yrittäjän selviytymistaistelusta vauvan, vaimon ja työelämän ristipaineessa. Blogin kirjoittaja Peter viettää miesaikaa, mikä ei pääty hyvin, ja vertailee eri kantoreppujen teknisiä ominaisuuksia. Ei se ole helppoa miehelläkään – varsinkaan jo haluaa olla kaikessa täydellinen.

4. Heikki Leppimäki

Heikki on yhdistelmäajoneuvon kuljettaja, koti-isä ja imetysaktivisti, jota huolestuttaa neuvoloiden imetysohjauksen kirjava taso. Hänen mielestään miehet ovat nössöjä, koska eivät uskalla olla sellaisia vanhempia kuin haluaisivat, ja lastenvaatteiden brändimerkit uranuurtajia, koska ovat tuoneet kuviointimallit uudelle aikakaudelle.

5. Isyyspakkaus

Tommi aloitti pitämään Isyyspakkaus-blogiaan neljä vuotta sitten, ennen varsinaista isyysblogi-buumia. Kokemus ja ammattitaito näkyvät: tekstit toimivat ja kuvat ovat upeita. Viime aikoina blogissa on listattu kiitollisuuden aiheita, käännytty vatsalleen ja maisteltu porkkanaa.

6. Lattepappa

Lattepappa on koulutukseltaan lastentarhanopettaja ja hoitaa nyt  kotona alle vuoden ikäistä pojuaan. Hän päivittää blogiaan säännöllisesti ja kertoo kuulumisia neuvolareissulta, uimahallista tai treffeiltä vaimon kanssa. Blogissa on paljon kuvia, joista pääsee kurkistamaan isän arkeen ja ihailemaan suloista poikaa.

7. Kasper Diem

Kasperin blogitekstit ovat jo ilmiö, johon törmää usein somessa. Kasper Diem ei ole pelkkä isyysblogi mutta se on myös sitä. Vuoden vauvan kehitystä on mielenkiintoista seurata, vaikkei vauva enää olekaan vauva.

Mitä isyysblogia sinä seuraat? Kerro kommenteissa suosikkisi!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Kun perheeseen tulee toinen lapsi, esikoinen kokee saaneensa kilpailijan ja uhkan, kirjoittaa Toisenlaiset äidit -ohjelman psykologi Leea Mattila.

Kumpi meistä äidin pieni lempilapsi on? Kenen hiukset ovat pellavaa ja kultaa? Näin laulaa Laura Närhi ja kuvailee hienosti lapsen tarvetta olla erityinen ja rakastettu. Se tarve korostuu, kun perheeseen tulee toinen lapsi.

Usein kilpailuvietti on tyypillisempää esikoisille kuin kuopuksille.

Esikoiselle täydellisestä ainokaisuudesta sisaruuteen siirtyminen on suorastaan loukkaus. Se herättää lapsessa paljon ristiriitaisia tunteita ja pelkoa vähempiarvoisuudesta. Ei ole ihme, että lapset taistelevat niin kiihkeästi ollakseen ensimmäisiä tai parhaita.

Usein tuntuu, että kilpailuvietti on tyypillisempää esikoisille kuin kuopuksille. Se ei ole sattumaa.

Hups, osuiko pikkuauto veljen kasvoihin?

Hupsista, kokeilitko hampaitasi vauvan käteen? Osuiko pikkuauto veljen kasvoihin? Näin voi käydä. Toisinaan esikoinen kysyy, voisiko roska-auto viedä vauvan pois.

Nämä kaikki kertovat samasta asiasta: lapsen sisäisessä maailmassa sisarus on kilpailija ja uhka. Kun nämä tilanteet raivostuttavat vanhempaa, on tärkeää muistaa yksi viisaus: tunteiden salliminen ja ymmärtäminen on eri asia kuin tekojen hyväksyminen.

Lapsen sisäisessä maailmassa sisarus on kilpailija ja uhka.

Toisinaan esikoinen voi vauvan synnyttyä vaikuttaa itsenäiseltä ja pärjäävältä, eikä kenties näytä reagoivan sisaruksen tuloon mitenkään. Ehkä hän jopa tarkkailee valppaasti aikuisten tunnetiloja ja vauvan huutaessa lähtee omaan huoneeseensa legojen pariin. Aikuinen taas ilahtuu ja kehuu reippaudesta ja kiltteydestä.

Lapsen tunteiden ilmaisu voi kuitenkin olla pettävää.

Kiltisti käyttäytyvä lapsi saattaa jäädä vaikean asian kanssa yksin.

Omien tarpeiden sivuuttaminen ja tunteiden vaimentaminen eivät taltuta harmin aiheuttamia kehon stressireaktioita, kuten  sympaattisen hermoston aktivoitumista. Kiltisti käyttäytyvä lapsi saattaa jäädä vaikean asian kanssa yksin.

Hankalien ja kurjien tunteiden näyttäminen on lapsille hyväksi. Kiukku tai käytöksen taantuminen kutsuvat aikuisen lapsen viereen, ja hyvä niin. Vanhemman ja viisaamman apu kehittää lapsen aivoja ja rikastaa tunne-elämää.

Kun annat lapsen kiukun tulla ja olet läsnä, opetat hänelle, että tästä selvitään. Yhdessä.

Lue lisää Leean kolumneja täältä.

Näin autat isosisarukseksi tullutta lasta

  1. Ota lapsi mukaan hoitamaan vauvaa ja kehu uusista vauvanhoitotaidoista. Näytä hänelle, että isomman roolista voi nauttia.
  2. Isomman lapsen on tärkeää saada myös olla vielä pieni. Salli mahdollinen taantuma – lapsi palaa kyllä vähitellen takaisin ikätasolleen.
  3. Vaali hoivaa, iloa ja leikkisyyttä, jotka viestittävät lapselle hänen olevan tärkeä ja rakastettu ja lujittavat suhdettanne.

Leea Mattila on lapsen ja vanhemman suhteeseen erikoistunut psykologi. Hän työskentelee omassa Psykologipalvelut MindLink -yrityksessään ja on asiantuntija Livin Toisenlaiset äidit -ohjelmassa. Liv ja vauva.fi kuuluvat Sanoma-konserniin.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Lapsi tarvitsee kokemuksen siitä, että hän on rakastettu. Näin kerrot sen hänelle päivittäin.

Power of Positivity -sivu listaa asioita, joita vanhempi voi sanoa lapselle osoittaakseen, että rakastaa häntä.

1. Rakastan sinua

Rakkauden sanominen on kaiken perusta. Et voi sanoa tätä lapsellesi liian usein, isommallekaan. Samalla opetat, että tunteista puhutaan ääneen. Se on hyvä taito.

2. Tulen iloiseksi, kun sinä…

Ota lapsi kiinni hyvänteossa. Kun kerrot, mikä menee hyvin, vahvistat toivottua tapaa toimia.

3. Teet minut onnelliseksi

Näytä onnesi: lapsi saa tuntea, että on arvokas. Aikuisen onni ei silti ole lapsen vastuulla. Hän saa olla myös hankala tai kiukkuinen.

4. Olen ylpeä sinusta

Uusien asioiden opettelu vaatii rohkeutta. Kannusta lasta yrittämään, ja ole ylpeä yrittämisestä, ei vain lopputuloksesta.

5. Olet ainutlaatuinen

Jokaisella lapsella on omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Juuri siksi he ovat niin rakkaita. Näytä lapselle, että hän on hyvä juuri sellaisena kuin on.

6. Luotan sinuun

Luottamus herättää luottamusta ja halua yrittää. Lapsilla on vahva halu toimia oikein. Vanhempi näyttää, että huomaa tämän.

7. Uskon sinuun

Opeta sinnikkyyttä, että luovuttaa ei heti kannata. Lapsi tarvitsee rohkaisua: Vanhemman tehtävä on olla lapsensa puolella.

8. Olen kiitollinen sinusta

Kerro, miksi olet kiitollinen lapsestasi juuri tänään.

On kiva tapa vaikkapa listata iltapalapöydässä asioita, jotka olivat hyviä tänään. ”Parasta päivässä oli se, kun teimme palapelin yhdessä. Ja että minulla on niin ihana murunen.”

+ rakastava kosketus

Osaatko kertoa lapselle ilman sanoja, että rakastat? Lue psykologi Leea Mattilan kolumni aiheesta.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.