Kun Karolin Ormus menetti lastensa isän, hän ymmärsi, miksi elämää kannatti elää pikakelauksella.

Sellaisina hetkinä kaipaus iskee yllättäen.

Karolin Ormusin esikoistytär Sofia tuli ovesta sisään innoissaan. Hän oli juuri oppinut ajamaan pyörällä ilman apupyöriä. Äidin pitää tulla katsomaan, nyt heti, vaati Sofia ja veti Karolinia kädestä.

Karolin meni, seisoi taloyhtiön asfalttipihalla, taputti käsiään ja kehui Sofiaa. Myös pikkusiskot Julia ja Janella tulivat ulos, samoin kultainen noutaja Luna ja ranskanbulldoggi Nasu. Aurinko lämmitti, Sofia katsoi äitiä iloa täynnä, ajoi ympyrän ja jarrutti.

Olisipa Sofian isä nyt tässä, Karolin ajatteli. Kunpa Asmo voisi nähdä tämän hetken.

 

Teini-ihastuksesta se alkoi. Helsinkiläinen Karolin oli 15-vuotias, kun hän alkoi viestitellä netissä kaveripiiristä tutun, samanikäisen pojan kanssa. Kului vuosi ja toinenkin, ennen kuin lähdettiin ensitreffeille Oulunkylän tekojäälle. Sen jälkeen seurustelu eteni nopeammin kuin kumpikaan osasi odottaa.

– Olin 17-vuotias, kun tulin raskaaksi. Se oli kauheaa. En tiennyt, miten kertoa asiasta isälle.

Karolin joutui keskeyttämään lähihoitajan opintonsa ammattikoulussa, Asmolta jäi kesken lukio. He menivät kihloihin.

Ultraäänitutkimus paljasti, että tulossa on tyttö. Pian Asmo jo maalasi äitinsä järjestämän vuokra-asunnon seinää pinkiksi. Karolin kierteli kaupoissa hypistelemässä vauvanvaatteita, niitä pienistä pienimpiä.

– Alkujärkytyksen jälkeen innostuin odotuksesta. Isäni kuittaili aluksi, mutta alkoi pian rohkaista meitä ja osti lastenvaunut, Karolin sanoo.

Helppoa sopeutuminen ei silti ollut. Karolin muistaa vapun 2008, viime hetket ennen laskettua aikaa. Asmo halusi juhlia kavereidensa kanssa, Karolin jäi yksin kotiin suurine vatsoineen, itki ja odotti.

Kahden viikon kuluttua syntyi Sofia, temperamenttinen ja vaativa lapsi. Muistot vauva-ajasta ovat sumuisia. Välillä vauva rauhoittui vain autossa. Silloin Karolin laittoi hänet turvakaukaloon ja hyssytteli takapenkillä, kun Asmo ajoi läpi yön.

Sitten nuori isä joutui armeijaan.

– Olin paljon yksin. Kun ikätoverit bilettivät, minä hytkyttelin kotona itkuista vauvaa.

Pian raskaustesti näytti taas kahta viivaa. Asmo oli yhä armeijassa, joten Karolin meni alkuraskauden ultraan yksin.

– Oli järkytys kuulla, että tulossa on kaksoset. Pian meillä olisi kolme lasta.

Asmo sai tiedon tulevasta tekstiviestillä. Karolin ei unohda hänen vastausviestiään:

Kyllä me pärjätään.

 

Kolme alle kolmevuotiasta lasta, sellaiseksi 20-vuotias Karolin ei ollut elämäänsä etukäteen kuvitellut. Hän vaihtoi vaippoja, nosti ja kantoi, puki, riisui ja kylvetti kellon ympäri. Öisin Asmokin nousi hoivaamaan kaksosia tai itkuista Sofiaa niin, että Karolin sai välillä nukkua.

Muuten Karolin oli paljon omillaan, sillä Asmo teki pitkää työpäivää kuljetusliikkeessä, jonne oli päässyt töihin armeijan päätyttyä. Toimeentulo huoletti nuorta isää jatkuvasti. Oli niin monta suuta ruokittavana, vuokra maksettavana, kulkupelinä reistaileva Nissan.

– Leikkipuistoissa ihmiset kyselivät minulta, ovatko tytöt hoitolapsiani. Jokin kerhoryhmä? Ehkä kolmoset? Karolin muistaa.

Usein häntä väsytti. Oli päiviä, jolloin ulos lähteminen kolmen eri suuntiin säntäilevän lapsen kanssa tuntui ylivoimaiselta. Niinä päivinä Karolin välillä mietti, miksi kaikki kävi niin äkkiä ja lapsiperhe-elämä alkoi niin aikaisin.

Toisaalta ystäväpiiriin oli alkanut syntyä muillekin vauvoja. Isä ja siskot auttoivat, ja nuorisotalolta Helsingin Kalliosta löytyi kerran viikossa kokoontuva nuorten äitien tukiryhmä.

– Opin pärjäämään yksin tyttöjen kanssa. Siitä taidosta on ollut paljon hyötyä.

Se oli hyvä päivä. Asmon elämän viimeinen.

Elämä helpottui, kun Sofia aloitti osapäiväisenä päiväkodissa. Kun kaksosetkin kasvoivat, Karolin sai kesätöitä vanhainkodista. Hänen töissä ollessaan Asmo hoiti tyttöjään, vei usein heidät luontopolulle Porvooseen, metsän tuoksuja ja ääniä ihmettelemään.

– Asmo oli kätevä käsistään. Hän teki aidan pihalle, korjasi autoa, suunnitteli remonttia mökille. Hän oli myös urheilullinen, pelasi jääkiekkoa.

Karolin sai lähihoitajan paperit keväällä 2013. Hänelle luvattiin työpaikka lastenhoitajana päiväkodissa. Hän aloittaisi siellä syksyllä, vapaan kesän jälkeen.

Sinä kesänä nuorella perheellä oli ensimmäistä kertaa hiukan ylimääräistä rahaa. Karolinin isosisko avioitui Kyproksella, ja Karolin, Asmo ja kolme pientä tyttöä lensivät häihin, viettivät aurinkoisen lomaviikon Ayia Napassa. Suomessa he kävivät vain kääntymässä, lähtivät sitten tervehtimään Karolinin isänpuoleista isoäitiä Raplaan, Viroon.

Yhtenä rentona päivänä perhe lähti retkelle Tallinnan eläintarhaan. Siellä tytöt pääsivät ensimmäistä kertaa ponin selkään. Asmo kulki vierellä ja piti tyttöjä kädestä kiinni. Illalla Karolinin isä ja hänen naisystävänsä hoitivat tyttöjä niin, että Asmo ja Karolin pääsivät kahdestaan Karolinin serkun luokse grillaamaan.

Se oli hyvä päivä. Asmon elämän viimeinen.

 

Outo ääni herätti Karolinin kuudelta aamulla. Vieressä nukkuva Asmo rohisi kummallisesti. Kolmevuotias Janella nukkui rauhassa äidin ja isän välissä, Julia ja Sofiakin samassa huoneessa.

– Aluksi ajattelin, että Asmo vain nukkuu sikeästi. Yritin herätellä häntä, mutta hän ei herännyt, vaikka tönin.

Karolin nousi sängystä ymmällään. Hän meni viereiseen huoneeseen, jossa pikkusisko ja tämän poikaystävä nukkuivat. Pian he ravistelivat Asmoa kolmisin hereille. Turhaan.

Karolin hätääntyi. Hän kulki edestakaisin, muisti yhtäkkiä, että lapset olivat yhä samassa huoneessa Asmon kanssa. Karolin kantoi Julian ja Janellan toiseen huoneeseen, pian myös meteliin heränneen Sofian.

– Juoksin yläkertaan, herätin isän ja hänen naisystävänsä. Huusin, ettei kukaan saa Asmoa hereille, soittakaa ambulanssi.

Hätäkeskuksesta neuvottiin elvyttämään. Ensin sitä yritti Karolinin siskon poikaystävä, sitten paikalle ehtineen ambulanssin henkilökunta.

– Puolen tunnin kuluttua minulle sanottiin, ettei mitään ole tehtävissä. Asmon sydäntä ei saatu lyömään.

Karolinin päässä humisi ja kädet tärisivät. Vatsassa tuntui jäätävä möykky. Päässä oli yksi ajatus: Mitä minä nyt teen?

Pihaan tuli poliisi, pian myös ruumisauto. Karolin meni vielä kerran katsomaan Asmoa. Hän otti kultaisen kihlasormuksen pois Asmon sormesta, ettei se hukkuisi. Vasta silloin tulivat kyyneleet.

Aamun valjettua Karolin alkoi soittaa kavereille. Omasta suusta tulevat sanat tuntuivat epätodellisilta: Asmo ei tule meidän kanssa Suomeen. Hän on kuollut.

"Mietin, miksi juuri silloin? Ja miksi juuri Asmo?"

Paljon myöhemmin Karolin sai lukea kuolinsyyn virallisista papereista. Äkillinen, sydänpohjainen kuolema, niissä sanottiin. Karolin olisi halunnut enemmän vastauksia.

– Mietin, miksi juuri silloin? Ja miksi juuri Asmo – urheilullinen, elämää täynnä ollut 23-vuotias mies? Kaikkiin asioihin elämässä ei vain ole selitystä. Tytöille kerroin, että iskän sydän oli rikki.

Kotiin tullessa piha oli täynnä Karolinin ja Asmon kavereita. He halasivat ja lohduttivat, tarjoutuivat auttamaan. Joku hoiti lapsia, toinen kävi kaupassa ja laittoi ruokaa. Kolmas muutti joksikin aikaa Karolinin ja lasten luo, nukkui viikkoja parisängyn toisella puolella, koska Karolinia pelotti öisin.

Tärkeitä olivat myös isä ja siskot. Isosisko jätti väliin häämatkansa, lensi apuun Kyprokselta. Pikkusiskon poikaystävä ajoi Nissanin Virosta Suomeen.

– En tiedä, mitä olisin tehnyt ilman perhettä ja kavereita, Karolin sanoo.

Asmon hautajaiset olivat täynnä nuoria ihmisiä, lapsuudenystäviä ja koulukavereita. Sofia, Janella ja Julia eivät siellä olleet.

– Halusin tyttöjen muistavan isänsä sellaisena kuin tämä eläessään oli.

Arkku pidettiin avoimena. Karolin seisahtui sen viereen ja pujotti kihlasormuksen takaisin Asmon sormeen.

Yhteinen ystävä lauloi kappelissa.

Tuuli tuule sinne missä muruseni on, leiki hetki hänen hiuksillaan.

Kerro rakkauteni, kerro kuinka ikävöin. Kerro, häntä ootan yhä vaan.

 

Kaksi vuotta myöhemmin Sofian, Janellan ja Julian huone pursuaa pinkkiä. Komeron kädensijassa riippuvat hileestä kimaltavat keijunsiivet. Karolin istuu sohvaan, rapsuttaa Nasu-koiraa korvan takaa.

Asiat, jotka vetivät takaisin elämään, Karolinin on helppo listata: Omat ihanat tytöt. Ystävät ja läheiset. Ja työ päiväkodissa, siellä Karolin viihtyy valtavan hyvin.

On myös muita tärkeitä asioita. Niin kuin muutto uuteen asuntoon, vain Karolinille ja tytöille sisustettuun. Uudet huonekalut, jotka Karolin opetteli kokoamaan itse. Ja Marko, johon Karolin tutustui vuosi sitten.

Marko on hyvä tyyppi, kiltti ja ymmärtäväinen. Lapset pitävät hänestä ja hänen lapsistaan myös.

– Asmon kuoleman jälkeen asiat ovat kirkastuneet. En luovu ihmisistä helpolla enkä hermostu pienistä. Elämästä pitää olla kiitollinen nyt, sillä huomisesta ei tiedä kukaan, Karolin sanoo.

Tytöilleen Karolin on puhunut menetyksestä avoimesti. Sofian, Janellan ja Julian puheissa isä on enkeli pilven reunalla. Tytöt tekevät hänelle kortteja, jotka viedään isänpäivänä haudalle. Asmon äitiin ja vanhoihin kavereihin pidetään yhteyttä säännöllisesti.

– Lapsillani on isä, vaikka hän on kuollut. Asmo tulee aina olemaan mukana meidän elämässämme.

"Edelleen tuntuu epäreilulta, että jäin yksin."

Nykyään kaipuu iskee arkisissa hetkissä. Karolin muistaa, kuinka hyvää ruokaa Asmo teki, miten kantoi raskaita kauppakasseja, kuinka taitavasti hän korjaili asioita kotona.

– Nyt ymmärrän, miksi elimme nuoresta asti perhe-elämää kuin pikakelauksella. Oli onni, että Asmo ehti kokea monta hienoa hetkeä isänä.

– Edelleen tuntuu epäreilulta, että jäin yksin. Olen 25-vuotiaana kolmen lapsen yksinhuoltaja – ei tämän näin pitänyt mennä. Silti tiedän, että me pärjäämme.

Elämä menee eteenpäin, mutta muistot ovat tallessa. Karolin on koonnut Asmon elämästä muistolippaan. Se odottaa aikaa, jolloin tytöt alkavat kysellä isästään.

Laatikossa ovat asiat, jotka jäivät: Passi ja ajokortti. Lätkäjengin pelipaita. Armeijassa ruutupaperille kirjoitettu kirje. Nippu matkalippuja yhteisiltä reissuilta. Asmon t-paita, johon on painettu kolmet pienet jalanjäljet.

Ja yhdet aurinkolasit. Ne, joissa Asmo näytti komealta kuin filmitähti.

Meidän Perhe 9/2015

Maria Veitola on väärässä paikassa väärään aikaan. Eniten maailmassa hän tarvitsisi apulaisen, joka auttaisi muistamaan neuvolat, hammaslääkärit ja sadevaatteet.

 

Puhelimeni piippaa taskussani juuri, kun astun äitini ja poikani kanssa Korkeasaaren lauttaan. Näen näytöllä kalenterimuistutuksen kummitytön syntymäpäivistä, jotka alkavat juuri sillä hetkellä, vajaan tunnin automatkan päässä. Meillä ei ole autoa. Meillä on lautta, joka on menossa väärään paikkaan.

Voi helvetin helvetti. Kuinka saatoinkaan unohtaa! Mietin paniikissa, minkä hyvän meriselityksen tähän hätään keksisin. Mutta kun sössii, on parasta (ja kivuliainta) olla rehellinen.

Lähetän anteeksipyyntöviestin, joka ei tietenkään auta mitään. Kummityttöni todennäköisesti kestää oharini paremmin kuin minä. Oma fiilikseni sen sijaan on pilalla. Miksi minulla ei pysy pakka kasassa?

 

Meillä on venyvä ja vanuva remontti ja muovikassielämä, jossa siirrymme väliaikaiskodista toiseen. Eivät pelkästään tavarat vaan myös ajatukset ovat ympäri kaupunkia. Minulla on freelancerin työ, jossa on monta projektia ja aikataulua. Eniten maailmassa tarvitsisin apulaisen, jotta selviäisin tästä kaikesta, jota kutsutaan arjen hallinnaksi.

Minä olen se äiti, joka ei muista varata aikaa neuvolaan tai hammashoitolaan.

Minä olen nimittäin se äiti, joka unohtaa lapsensa kumisaappaat johonkin Luoja yksin tietää mihin. Minä olen se äiti, joka ei muista varata aikaa neuvolaan tai hammashoitolaan. Minä olen se äiti, jolla ei ole koskaan mukana välipalaa, juotavaa, vaihtovaatteita, huulirasvaa tai edes nenäliinaa.

Eikä sadevaatteita, kun jatkamme retkeämme ja säätiedotuksen lupaama sade alkaa heti. Ainakaan eläintarhassa ei ole ihmistungosta. Eikä auki olevia kahviloita, joista saisi lapselle luvatun korvapuustin ja mummolle lämmittävän punaviinin.

 

Kipitämme kiihtyvässä sateessa aitaukselta toiselle ja yritämme saada lapsen innostumaan nurkissa piileskelevistä karvamytyistä. ”Katso, se on leijona. Tuolla kauimmaisen puun luona, ison kiven takana. Kulta, näetkö? Ihan pikkuisen näkyy sen harmaata takapuolen karvaa tuolla kaukana.”

Seisomme läpimärkinä sateessa vaikka olisi mukavampaa syödä herkkuja syntymäpäivillä.

Lapsi innostuu eniten kaneista. Seisomme läpimärkinä sateessa katsomassa nukkuvia kaneja. Olisi paljon mukavampaa olla syömässä herkkuja syntymäpäivillä. Mutta koska olen toivoton tapaus, hytisemme paikassa, jossa paleleville ja nälkäisille ei tähän aikaan päivästä ja vuodesta myydä kuin jäätelöä.

”Äiti, miksi et ole ottanut mukaan sadevaatteita?” lapsi kysyy. Onneksi hän ei itke kuten päiväkodissa, kun en ollut muistanut hankkia sisätossuja. ”Miksi äiti, miksi?” hän ulvoi, ja minä vastasin niin kuin nytkin: ”Koska kovalevyni on täynnä.”

 

Lupaan lapselle korvapuustin, kun palaamme märkinä kaupunkiin. Mutta kahvilasta, johon päädymme, on pullat loppu.

Äidilleni lupaan lasillisen punaviiniä, kun pääsemme kotiin. Kotona muistan, etten ostanut punaviiniä.

Yritin kyllä, mutta Alkon kassalla huomasin, että olin jättänyt lompakkoni kotiin. Se oli se sama päivä, jolloin unohdin lapsen repun raitiovaunuun ja avaimet kotiin.

Meidän Perhe 10/2016

Maria Veitola on 43-vuotias toimittaja, jonka perheeseen kuuluvat mies ja keväällä 2012 syntynyt poika Taisto. ”Mennään nyt reippaasti”, on ehkä yleisin lause, jonka Maria pojalleen sanoo.

Vierailija

Maria Veitolan kolumni: Miksi minulla ei pysy pakka kasassa?

Miksi kaikki on suoritettava, onnistuttava...? Miksi pieni lapsi pitää viedä hirveässä kiireessä Korkeasaareen vaikka hädin tuskin selviää omista töistään? Eikö vapaapäivänä herättyään voisi miettiä: mihin minulla on tänään aikaa ja resursseja. Lapsi on varmasti tyytyväisempi leikkipuistopäivään oikeissa vaatteissa ja välipalalla kuin litimärkänä hienossa paikassa, josta voi sitten vanhempi brassailla kavereille. Marian arki vaikuttaa ahdistavalta. Kannattaisi arvottaa, mikä todella on tärkeää.
Lue kommentti
Kiki

Maria Veitolan kolumni: Miksi minulla ei pysy pakka kasassa?

Toinen puoli tässä on olla se vanhempi, joka miettii ja murehtii koko ajan ja joka hetki. Minä olen luontainen sellainen: jatkuva murehtija ja huolenpitäjä. Ohitan itseni ja pidän koko ajan huolta muista. Koskaan ei meiltä mieheni lapset lähde ilman eväitä, urheilukamoja, tehtyjä läksyjä, ladattua kännykkää tms. Katson vielä lähtiessä, että sateenvarjot toimivat vaikka luvattu on aurinkoista säätä ja varmistan vielä, että avaimet on mukana molempiin kotiin. Oven mentyä kiinni tekstaan vielä,...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Listasimme seitsemän kiinnostavinta isyysblogia. Varoitus – näihin jää koukkuun!

1. Havaintoja parisuhteesta

Suosittu vauva.fin bloggari Sami kirjoittaa parisuhteesta ja isyydestä rehellisesti ja kainostelematta. Hän käsittelee esimerkiksi uusperheen vaiettuja tunteita ja siitä, miten paljon lastaan rakastaa ja ikävöi. Tekstit itkettävät, naurattavat ja koskettavat, hyvin monia.

2. #noljakanfaija

Joensuun Noljakasta kotoisin olevan Anssin blogista voi seurata ensimmäistä kertaa isäksi tulevan arkea. Mitä isän päässä liikkuu (loputtomilla) vaunukävelyillä? Miten hän pärjää kotona kahdestaan äitiään suunnattomasti ikävöivän riiviön kanssa? Miltä unen puute oikeasti tuntuu? Blogi sopii etenkin esikoistaan odottaville.

3. Lellivauva

Lellivauva kertoo yrittäjän selviytymistaistelusta vauvan, vaimon ja työelämän ristipaineessa. Blogin kirjoittaja Peter viettää miesaikaa, mikä ei pääty hyvin, ja vertailee eri kantoreppujen teknisiä ominaisuuksia. Ei se ole helppoa miehelläkään – varsinkaan jo haluaa olla kaikessa täydellinen.

4. Heikki Leppimäki

Heikki on yhdistelmäajoneuvon kuljettaja, koti-isä ja imetysaktivisti, jota huolestuttaa neuvoloiden imetysohjauksen kirjava taso. Hänen mielestään miehet ovat nössöjä, koska eivät uskalla olla sellaisia vanhempia kuin haluaisivat, ja lastenvaatteiden brändimerkit uranuurtajia, koska ovat tuoneet kuviointimallit uudelle aikakaudelle.

5. Isyyspakkaus

Tommi aloitti pitämään Isyyspakkaus-blogiaan neljä vuotta sitten, ennen varsinaista isyysblogi-buumia. Kokemus ja ammattitaito näkyvät: tekstit toimivat ja kuvat ovat upeita. Viime aikoina blogissa on listattu kiitollisuuden aiheita, käännytty vatsalleen ja maisteltu porkkanaa.

6. Lattepappa

Lattepappa on koulutukseltaan lastentarhanopettaja ja hoitaa nyt  kotona alle vuoden ikäistä pojuaan. Hän päivittää blogiaan säännöllisesti ja kertoo kuulumisia neuvolareissulta, uimahallista tai treffeiltä vaimon kanssa. Blogissa on paljon kuvia, joista pääsee kurkistamaan isän arkeen ja ihailemaan suloista poikaa.

7. Kasper Diem

Kasperin blogitekstit ovat jo ilmiö, johon törmää usein somessa. Kasper Diem ei ole pelkkä isyysblogi mutta se on myös sitä. Vuoden vauvan kehitystä on mielenkiintoista seurata, vaikkei vauva enää olekaan vauva.

Mitä isyysblogia sinä seuraat? Kerro kommenteissa suosikkisi!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Kun perheeseen tulee toinen lapsi, esikoinen kokee saaneensa kilpailijan ja uhkan, kirjoittaa Toisenlaiset äidit -ohjelman psykologi Leea Mattila.

Kumpi meistä äidin pieni lempilapsi on? Kenen hiukset ovat pellavaa ja kultaa? Näin laulaa Laura Närhi ja kuvailee hienosti lapsen tarvetta olla erityinen ja rakastettu. Se tarve korostuu, kun perheeseen tulee toinen lapsi.

Usein kilpailuvietti on tyypillisempää esikoisille kuin kuopuksille.

Esikoiselle täydellisestä ainokaisuudesta sisaruuteen siirtyminen on suorastaan loukkaus. Se herättää lapsessa paljon ristiriitaisia tunteita ja pelkoa vähempiarvoisuudesta. Ei ole ihme, että lapset taistelevat niin kiihkeästi ollakseen ensimmäisiä tai parhaita.

Usein tuntuu, että kilpailuvietti on tyypillisempää esikoisille kuin kuopuksille. Se ei ole sattumaa.

Hups, osuiko pikkuauto veljen kasvoihin?

Hupsista, kokeilitko hampaitasi vauvan käteen? Osuiko pikkuauto veljen kasvoihin? Näin voi käydä. Toisinaan esikoinen kysyy, voisiko roska-auto viedä vauvan pois.

Nämä kaikki kertovat samasta asiasta: lapsen sisäisessä maailmassa sisarus on kilpailija ja uhka. Kun nämä tilanteet raivostuttavat vanhempaa, on tärkeää muistaa yksi viisaus: tunteiden salliminen ja ymmärtäminen on eri asia kuin tekojen hyväksyminen.

Lapsen sisäisessä maailmassa sisarus on kilpailija ja uhka.

Toisinaan esikoinen voi vauvan synnyttyä vaikuttaa itsenäiseltä ja pärjäävältä, eikä kenties näytä reagoivan sisaruksen tuloon mitenkään. Ehkä hän jopa tarkkailee valppaasti aikuisten tunnetiloja ja vauvan huutaessa lähtee omaan huoneeseensa legojen pariin. Aikuinen taas ilahtuu ja kehuu reippaudesta ja kiltteydestä.

Lapsen tunteiden ilmaisu voi kuitenkin olla pettävää.

Kiltisti käyttäytyvä lapsi saattaa jäädä vaikean asian kanssa yksin.

Omien tarpeiden sivuuttaminen ja tunteiden vaimentaminen eivät taltuta harmin aiheuttamia kehon stressireaktioita, kuten  sympaattisen hermoston aktivoitumista. Kiltisti käyttäytyvä lapsi saattaa jäädä vaikean asian kanssa yksin.

Hankalien ja kurjien tunteiden näyttäminen on lapsille hyväksi. Kiukku tai käytöksen taantuminen kutsuvat aikuisen lapsen viereen, ja hyvä niin. Vanhemman ja viisaamman apu kehittää lapsen aivoja ja rikastaa tunne-elämää.

Kun annat lapsen kiukun tulla ja olet läsnä, opetat hänelle, että tästä selvitään. Yhdessä.

Lue lisää Leean kolumneja täältä.

Näin autat isosisarukseksi tullutta lasta

  1. Ota lapsi mukaan hoitamaan vauvaa ja kehu uusista vauvanhoitotaidoista. Näytä hänelle, että isomman roolista voi nauttia.
  2. Isomman lapsen on tärkeää saada myös olla vielä pieni. Salli mahdollinen taantuma – lapsi palaa kyllä vähitellen takaisin ikätasolleen.
  3. Vaali hoivaa, iloa ja leikkisyyttä, jotka viestittävät lapselle hänen olevan tärkeä ja rakastettu ja lujittavat suhdettanne.

Leea Mattila on lapsen ja vanhemman suhteeseen erikoistunut psykologi. Hän työskentelee omassa Psykologipalvelut MindLink -yrityksessään ja on asiantuntija Livin Toisenlaiset äidit -ohjelmassa. Liv ja vauva.fi kuuluvat Sanoma-konserniin.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Lapsi tarvitsee kokemuksen siitä, että hän on rakastettu. Näin kerrot sen hänelle päivittäin.

Power of Positivity -sivu listaa asioita, joita vanhempi voi sanoa lapselle osoittaakseen, että rakastaa häntä.

1. Rakastan sinua

Rakkauden sanominen on kaiken perusta. Et voi sanoa tätä lapsellesi liian usein, isommallekaan. Samalla opetat, että tunteista puhutaan ääneen. Se on hyvä taito.

2. Tulen iloiseksi, kun sinä…

Ota lapsi kiinni hyvänteossa. Kun kerrot, mikä menee hyvin, vahvistat toivottua tapaa toimia.

3. Teet minut onnelliseksi

Näytä onnesi: lapsi saa tuntea, että on arvokas. Aikuisen onni ei silti ole lapsen vastuulla. Hän saa olla myös hankala tai kiukkuinen.

4. Olen ylpeä sinusta

Uusien asioiden opettelu vaatii rohkeutta. Kannusta lasta yrittämään, ja ole ylpeä yrittämisestä, ei vain lopputuloksesta.

5. Olet ainutlaatuinen

Jokaisella lapsella on omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Juuri siksi he ovat niin rakkaita. Näytä lapselle, että hän on hyvä juuri sellaisena kuin on.

6. Luotan sinuun

Luottamus herättää luottamusta ja halua yrittää. Lapsilla on vahva halu toimia oikein. Vanhempi näyttää, että huomaa tämän.

7. Uskon sinuun

Opeta sinnikkyyttä, että luovuttaa ei heti kannata. Lapsi tarvitsee rohkaisua: Vanhemman tehtävä on olla lapsensa puolella.

8. Olen kiitollinen sinusta

Kerro, miksi olet kiitollinen lapsestasi juuri tänään.

On kiva tapa vaikkapa listata iltapalapöydässä asioita, jotka olivat hyviä tänään. ”Parasta päivässä oli se, kun teimme palapelin yhdessä. Ja että minulla on niin ihana murunen.”

+ rakastava kosketus

Osaatko kertoa lapselle ilman sanoja, että rakastat? Lue psykologi Leea Mattilan kolumni aiheesta.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.