Oikealla Jasmin, äidin sylissä Jade. Kuva: Riina Peuhu

Jounin kaupan toimitusjohtaja Michele Murphy-Kaulanen asuu uusperheen äitinä vuoroviikoin kahdessa kodissa, eri lastensa kanssa.

On päivän ensimmäisen FaceTime -puhelun aika. Michele Murphy-Kaulanen, 35, istuu rivitalokotinsa harmaalla sohvalla Tampereella ja näppäilee iPadia.

Pian kuvassa näkyy Michelen toisen kodin olohuone. Michelen aviomies Sampo Kaulanen, 36, istuu omakotitalon vaalealla sohvalla Äkäslompolossa ja pitää sylissään pariskunnan tytärtä Riannaa, 2.

Ruudulla Sampo kertoo Michelelle, että hyvin on mennyt. Riannan yöt ovat sujuneet rauhallisesti, ja tytär on alkanut puhua neljän sanan lauseita. ”Isi laittaa nyt lastenohjelmia!” Rianna on komentanut.

Tosi hienoa, Michele sanoo. Vähän haikeaa, hän ajattelee. Kuopuksen ensimmäinen neljän sanan lause meni häneltä ohi.

Viimeinen vilkutus miehelle ja tyttärelle, sitten Michele eli Minttu napsauttaa keskustelun pois päältä.

 

Pitäisi laittaa ruokaa, lapsilla on kohta nälkä, Minttu miettii. Jasmin, 15, tulee pian teatteriharjoituksista, Jade, 10, tekee läksyjään huoneessaan yläkerrassa.

Pitää myös pestä pyykit, vaihtaa lakanat ja siivota täällä, sillä ylihuomenna Minttu lähtee taas. Seuraavan viikon tai kaksi hän on Riannan ja Sampon luona, Lapin-kodissaan.

"Tärkeintä on, että lapset saavat pysyä paikallaan. Aikuiset voivat liikkua."

Silloin Minttu kaipaa vuorostaan isoja tyttöjään. He jäävät Tampereelle ja asuvat Mintun Lapin-viikkoina toisessa kodissaan isänsä, Mintun entisen aviomiehen, luona.

– Jasminin ja Jaden koulu, kaveripiiri ja harrastukset eivät häiriinny missään vaiheessa. Tärkeintä on, että lapset saavat pysyä paikallaan. Aikuiset voivat liikkua.

Minttu matkustaa Lapista Tampereelle ja takaisin joko junalla, autolla tai lentäen Helsingin kautta. Hän tekee reissun halki Suomen pari kertaa kuussa, säällä kuin säällä.

Matkaa kodista toiseen on 892 kilometriä.

 

Haluan tehdä kaiken oikein. Niin Minttu 19-vuotiaana tradenomi-opiskelijana ajatteli.

Häät nuoruuden rakkauden kanssa olivat komeat. Syyskuussa vuonna 2000 syntyi esikoinen, Jasmin. Otettiin asuntolaina, rakennettiin parin sadan neliön omakotitalo Nokialle. Minttu halusi sinne saarekekeittiön ja pinkin wc:n, ja ne hän sai. Pian hän valmistui tradenomiksi ja pääsi töihin yritysneuvojaksi.

Syntyi toinen tytär, Jade. Unelmatalon yläkerran erkkeri-ikkunasta näki suoraan golfkentän viheriölle. Sitä maisemaa Minttu tuijotti usein ja ihmetteli. Kaikki oli hyvin, mutta miksi ei tuntunut siltä?

Tytöt olivat vielä pieniä, mutta Minttua pelotti jo se aika, jolloin he itsenäistyisivät. Mitä sanottavaa hänellä silloin olisi miehelleen?

– Vika ei ollut ex-miehessäni vaan vain minussa. Olin liian erilainen. En koskaan sopeutunut kunnolla siihen elämään, suomalaiseen omakoti-onnelaan.

Ero tuli vuonna 2010. Minttu tarvitsi irtiottoa. Talo myytiin, ja saamillaan rahoilla Minttu päätti toteuttaa vanhan haaveensa.

31-vuotias Minttu muutti tyttärineen puoleksi vuodeksi Las Vegasiin Yhdysvaltoihin. Synnyinmaahansa.

 

Pikkukaupungin tytölle Yhdysvaltoihin lähteminen oli 1970-luvun lopulla iso juttu. Mintun äiti Sari oli kotoisin Mäntästä, ja au pair -vuosi Amerikassa oli hänen suuri seikkailunsa.

Los Angelesissa mänttäläistyttö rakastui mustaihoiseen mieheen, musiikkibisneksessä olevaan Marvin Murphyyn. Häät vietettiin Las Vegasissa, keväällä 1980 syntyi Minttu.

Onni loppui lyhyeen. Mintun isällä oli vaikea kokaiiniongelma. Sarin oli pakko ottaa pieni tyttö mukaansa ja lähteä liitosta. Yhteys isään ja isän suvun vahvoihin naisiin kuitenkin säilyi. Myös silloin, kun 8-vuotias Minttu ja äiti muuttivat takaisin Suomeen.

Tamperelaisella ala-asteella Minttu oli koulun ainoa tummaihoinen lapsi ja melkein ainoa koko Tampereella, tai ainakin siltä tuntui.

– Kiusaaminen alkoi heti. Minua haukuttiin neekeriksi sekä ala- että yläasteella. Se oli jatkuvaa ja piinaavaa.

Onneksi ala-asteella oli fiksu miesopettaja, joka hoiti tilannetta hienosti. Kotona äiti lohdutti ja ymmärsi, pisti kiusaajia ojennukseen. Mintulle tärkeä oli myös äidin toisesta liitosta syntynyt pikkuveli, vaikeavammainen ja valtavan rakas.

"Täällä olin aina se musta tyttö, isän suvun luona ainoa valkoinen."

 

Lomilla Minttu lensi Yhdysvaltoihin isänsä suvun luo. Amerikan mummi oli tärkeä ja vaativa. Hän puki Mintun mekkoihin ja suoristi hänen tukkaansa topakoin ottein hellan päällä kuumennettavalla suoristusraudalla.

Syksystä kevääseen Minttu kaipasi Yhdysvaltoihin. Kesällä Yhdysvalloissa ollessaan hän kaipasi takaisin Suomeen.

– Täällä olin aina se musta tyttö, isän suvun luona ainoa valkoinen. Joukosta poikkeava joka tapauksessa, Minttu sanoo.

Isä jaksoi muistuttaa hyvistä käytöstavoista ja kehua Minttua. You´re so special, I love you so much, I’m so proud of you, isä sanoi tyttärelleen, kun he näkivät toisensa.

Usein eivät nähneet. Silloinkin kun Minttu oli lomalla Yhdysvalloissa, isä saattoi kadota, käväistä jossakin ja jättää palaamatta.

– Kaipasin isää aina. Noin 12-vuotiaana tajusin, että elämämme on sellaista kuin on siksi, että isällä on vaikea huumeriippuvuus. Oli tuskallista ymmärtää, että hän rakasti aineita enemmän kuin minua.

Mintun isä pääsi kuiville tyttären ollessa 15-vuotias. Vuosien käyttö kuitenkin kostautui: isä sairastui ja vietti elämänsä viimeiset vuodet hoitokodissa Los Angelesissa.

– Soittelimme isän kanssa viikoittain ja lähettelin hänelle kuvia lapsistani.

Viimeisen kerran Minttu puhui isänsä kanssa puhelimessa 25-vuotiaana, kaksi tuntia ennen tämän kuolemaa. Helppoa isän kanssa ei ollut. Mutta rakkautta oli.

 

Suomen halki yksin ajaessaan Minttu kuuntelee kantria ja laulaa mukana, puhuu välillä pitkiä työpuheluita handsfreellä. Pihtiputaan kohdalla on lettupaikka ja hetki huilausta.

Joskus Lapin ja Tampereen väliä äitinsä mukana kulkee myös kuopus Rianna. Silloin Minttu suosii yöjunaa.

Junassa voi pistää tytön nukkumaan ja tehdä hytissä töitä, katsella ikkunasta, kuinka puusto harvenee ja maasto alkaa kumpuilla. Aamulla herätään Rovaniemellä.

Autolla tyttären kanssa ajaessa tunnit kodista toiseen ovat pidempiä. Silloin ei kuunnella kantria vaan monta kertaa Muskari-lastenlevyä. Riannan on oltava yksin turvakaukalossa takapenkillä. Taukoja tulee useita, vaippoja vaihdetaan monta.

– Kymmenen tunnin istuminen ei tee kaksivuotiaan selälle hyvää, eikä takapenkillä ole viihdytysjoukkoja. Rianna on onneksi tottunut reissaaja.

 

Yhteisen tarinan ja Suomen halki ajamisen alku nähtiin televisiossa. Avioeronsa jälkeen 2010 Minttu osallistui television Diili-ohjelman kuvauksiin. Sarjassa Hjallis Harkimo etsi vetäjää työprojektilleen. Tv-kuvauksiin oli valittu 800 hakijan joukosta 14 kilpailijaa. Yksi heistä oli Minttu, toinen Yllästunturin juurella olevan Jounin kaupan isäntä Sampo Kaulanen.

– Kun ensimmäisen kerran näin Sampon, ajattelin, että siinä vasta tyhmä jätkä. Myöhemmin opin hänen hienot piirteensä – hyväsydämisyyden, päättäväisyyden ja positiivisen hulluuden.

Ensin Minttu ja Sampo olivat kavereita. Sitten enemmän.

Alussa hirvitti. Oli kaksi tuoretta eroa ja elämänmuutokset, Mintun tyttäret ja Sampon tytär sekä 892 kilometriä.

– Mutta olin jo oppinut, ettei pidä elää niin kuin kuuluu.

On kaksi kotia ja koira sekä sinun, minun ja meidän lapset, kaikki rakkaita.

 

Syntyi uusperhe. On kaksi kotia ja koira sekä sinun, minun ja meidän lapset, kaikki rakkaita. On jatkuvaa huomiota vaativa yritys ja vastuu työntekijöistä.

Minttu toimii Jounin kaupan toimitusjohtajana, Sampo pr-miehenä, jonka päätyö on hankkia huomiota Ylläkselle. Hänen tempauksistaan tunnetuimpia ovat Hullun polkasu -tapahtuma ja haasteet sosiaalisessa mediassa.

Aikatauluja sumplitaan. Kuka hoitaa Riannaa seuraavan viikon, lähteekö hän äidin kanssa Tampereelle vai jääkö isän luo Lappiin? Kuka ehtii katsomaan Jasminin teatteriesitystä, missä kokoonpanossa lomaillaan seuraavaksi?

Ilman hyviä tukiverkkoja, Mintun ex-puolisoa ja Sampon vanhempia, kuvio ei toimisi. Myös tyttöjen kummit ovat suureksi avuksi.

– Olemme tottuneet välimatkoihin, lähtöihin ja ikävään. Puolisoa on ihan mukavakin ikävöidä, lapsien ikävöinti on aina haikeaa.

Minttu kestää ikävän, koska näin on lapsille parasta, hän uskoo. Jasmin ja Jade saavat kasvaa juurillaan Tampereella ja asua molempien vanhempiensa kanssa.

– Riannalle tämä on normaali tapa elää, muusta hän ei tiedä. Jos Rianna on kipeänä Lapissa ja minä isojen tyttöjen luona Tampereella, Sampo hoitaa homman. Yksinoikeutta lapseen ei ole kummallakaan, meillä on ennemmin yhteishuoltajuus, vaikka olemme naimisissa.

Onneksi on kännykät ja iPadit, ja niissä FaceTime. Puhelimen kautta voi kysellä tytöiltä kavereista ja auttaa kouluhommissa. Mutta kiistat kuten painokas keskustelu kotitöistä saavat odottaa, kunnes oikeasti nähdään.

 

Omien valintojen selittäminen on Mintulle tuttua. Miksi et imettänyt lapsiasi? Etkö kaipaa taaperoasi, kun hän on kaukana? Missä asutte, kun Rianna menee kouluun?

Minttu on tottunut vastaamaan.

En imettänyt, koska maitoa ei tullut. Tuli kipuja, turhautumista ja rintatulehdus.

Kaipaan kaikkia tyttäriä, mutta tiedän, että muutkin kuin minä rakastavat heitä ja pitävät heistä hyvää huolta.

En tiedä, meneekö Rianna kouluun Äkäslompolossa, Tampereella vai kenties Yhdysvalloissa. Sen näyttää aika.

Elämää ei sittenkään tarvitse suunnitella valmiiksi.

Meidän Perhe 12/15

Perhe

Toimitusjohtaja Michele Murphy-Kaulanen, 35, tyttäret Jasmin, 15, Jade, 10, ja Rianna, 2. Michelen puoliso, Jounin kaupan some-julkkis Sampo Kaulanen, 36, sekä hänen tyttärensä Jenriina, 10. Bono-koira on kaikkien lemmikki.

Maria Veitola on väärässä paikassa väärään aikaan. Eniten maailmassa hän tarvitsisi apulaisen, joka auttaisi muistamaan neuvolat, hammaslääkärit ja sadevaatteet.

 

Puhelimeni piippaa taskussani juuri, kun astun äitini ja poikani kanssa Korkeasaaren lauttaan. Näen näytöllä kalenterimuistutuksen kummitytön syntymäpäivistä, jotka alkavat juuri sillä hetkellä, vajaan tunnin automatkan päässä. Meillä ei ole autoa. Meillä on lautta, joka on menossa väärään paikkaan.

Voi helvetin helvetti. Kuinka saatoinkaan unohtaa! Mietin paniikissa, minkä hyvän meriselityksen tähän hätään keksisin. Mutta kun sössii, on parasta (ja kivuliainta) olla rehellinen.

Lähetän anteeksipyyntöviestin, joka ei tietenkään auta mitään. Kummityttöni todennäköisesti kestää oharini paremmin kuin minä. Oma fiilikseni sen sijaan on pilalla. Miksi minulla ei pysy pakka kasassa?

 

Meillä on venyvä ja vanuva remontti ja muovikassielämä, jossa siirrymme väliaikaiskodista toiseen. Eivät pelkästään tavarat vaan myös ajatukset ovat ympäri kaupunkia. Minulla on freelancerin työ, jossa on monta projektia ja aikataulua. Eniten maailmassa tarvitsisin apulaisen, jotta selviäisin tästä kaikesta, jota kutsutaan arjen hallinnaksi.

Minä olen se äiti, joka ei muista varata aikaa neuvolaan tai hammashoitolaan.

Minä olen nimittäin se äiti, joka unohtaa lapsensa kumisaappaat johonkin Luoja yksin tietää mihin. Minä olen se äiti, joka ei muista varata aikaa neuvolaan tai hammashoitolaan. Minä olen se äiti, jolla ei ole koskaan mukana välipalaa, juotavaa, vaihtovaatteita, huulirasvaa tai edes nenäliinaa.

Eikä sadevaatteita, kun jatkamme retkeämme ja säätiedotuksen lupaama sade alkaa heti. Ainakaan eläintarhassa ei ole ihmistungosta. Eikä auki olevia kahviloita, joista saisi lapselle luvatun korvapuustin ja mummolle lämmittävän punaviinin.

 

Kipitämme kiihtyvässä sateessa aitaukselta toiselle ja yritämme saada lapsen innostumaan nurkissa piileskelevistä karvamytyistä. ”Katso, se on leijona. Tuolla kauimmaisen puun luona, ison kiven takana. Kulta, näetkö? Ihan pikkuisen näkyy sen harmaata takapuolen karvaa tuolla kaukana.”

Seisomme läpimärkinä sateessa vaikka olisi mukavampaa syödä herkkuja syntymäpäivillä.

Lapsi innostuu eniten kaneista. Seisomme läpimärkinä sateessa katsomassa nukkuvia kaneja. Olisi paljon mukavampaa olla syömässä herkkuja syntymäpäivillä. Mutta koska olen toivoton tapaus, hytisemme paikassa, jossa paleleville ja nälkäisille ei tähän aikaan päivästä ja vuodesta myydä kuin jäätelöä.

”Äiti, miksi et ole ottanut mukaan sadevaatteita?” lapsi kysyy. Onneksi hän ei itke kuten päiväkodissa, kun en ollut muistanut hankkia sisätossuja. ”Miksi äiti, miksi?” hän ulvoi, ja minä vastasin niin kuin nytkin: ”Koska kovalevyni on täynnä.”

 

Lupaan lapselle korvapuustin, kun palaamme märkinä kaupunkiin. Mutta kahvilasta, johon päädymme, on pullat loppu.

Äidilleni lupaan lasillisen punaviiniä, kun pääsemme kotiin. Kotona muistan, etten ostanut punaviiniä.

Yritin kyllä, mutta Alkon kassalla huomasin, että olin jättänyt lompakkoni kotiin. Se oli se sama päivä, jolloin unohdin lapsen repun raitiovaunuun ja avaimet kotiin.

Meidän Perhe 10/2016

Maria Veitola on 43-vuotias toimittaja, jonka perheeseen kuuluvat mies ja keväällä 2012 syntynyt poika Taisto. ”Mennään nyt reippaasti”, on ehkä yleisin lause, jonka Maria pojalleen sanoo.

Vierailija

Maria Veitolan kolumni: Miksi minulla ei pysy pakka kasassa?

Miksi kaikki on suoritettava, onnistuttava...? Miksi pieni lapsi pitää viedä hirveässä kiireessä Korkeasaareen vaikka hädin tuskin selviää omista töistään? Eikö vapaapäivänä herättyään voisi miettiä: mihin minulla on tänään aikaa ja resursseja. Lapsi on varmasti tyytyväisempi leikkipuistopäivään oikeissa vaatteissa ja välipalalla kuin litimärkänä hienossa paikassa, josta voi sitten vanhempi brassailla kavereille. Marian arki vaikuttaa ahdistavalta. Kannattaisi arvottaa, mikä todella on tärkeää.
Lue kommentti
Kiki

Maria Veitolan kolumni: Miksi minulla ei pysy pakka kasassa?

Toinen puoli tässä on olla se vanhempi, joka miettii ja murehtii koko ajan ja joka hetki. Minä olen luontainen sellainen: jatkuva murehtija ja huolenpitäjä. Ohitan itseni ja pidän koko ajan huolta muista. Koskaan ei meiltä mieheni lapset lähde ilman eväitä, urheilukamoja, tehtyjä läksyjä, ladattua kännykkää tms. Katson vielä lähtiessä, että sateenvarjot toimivat vaikka luvattu on aurinkoista säätä ja varmistan vielä, että avaimet on mukana molempiin kotiin. Oven mentyä kiinni tekstaan vielä,...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Listasimme seitsemän kiinnostavinta isyysblogia. Varoitus – näihin jää koukkuun!

1. Havaintoja parisuhteesta

Suosittu vauva.fin bloggari Sami kirjoittaa parisuhteesta ja isyydestä rehellisesti ja kainostelematta. Hän käsittelee esimerkiksi uusperheen vaiettuja tunteita ja siitä, miten paljon lastaan rakastaa ja ikävöi. Tekstit itkettävät, naurattavat ja koskettavat, hyvin monia.

2. #noljakanfaija

Joensuun Noljakasta kotoisin olevan Anssin blogista voi seurata ensimmäistä kertaa isäksi tulevan arkea. Mitä isän päässä liikkuu (loputtomilla) vaunukävelyillä? Miten hän pärjää kotona kahdestaan äitiään suunnattomasti ikävöivän riiviön kanssa? Miltä unen puute oikeasti tuntuu? Blogi sopii etenkin esikoistaan odottaville.

3. Lellivauva

Lellivauva kertoo yrittäjän selviytymistaistelusta vauvan, vaimon ja työelämän ristipaineessa. Blogin kirjoittaja Peter viettää miesaikaa, mikä ei pääty hyvin, ja vertailee eri kantoreppujen teknisiä ominaisuuksia. Ei se ole helppoa miehelläkään – varsinkaan jo haluaa olla kaikessa täydellinen.

4. Heikki Leppimäki

Heikki on yhdistelmäajoneuvon kuljettaja, koti-isä ja imetysaktivisti, jota huolestuttaa neuvoloiden imetysohjauksen kirjava taso. Hänen mielestään miehet ovat nössöjä, koska eivät uskalla olla sellaisia vanhempia kuin haluaisivat, ja lastenvaatteiden brändimerkit uranuurtajia, koska ovat tuoneet kuviointimallit uudelle aikakaudelle.

5. Isyyspakkaus

Tommi aloitti pitämään Isyyspakkaus-blogiaan neljä vuotta sitten, ennen varsinaista isyysblogi-buumia. Kokemus ja ammattitaito näkyvät: tekstit toimivat ja kuvat ovat upeita. Viime aikoina blogissa on listattu kiitollisuuden aiheita, käännytty vatsalleen ja maisteltu porkkanaa.

6. Lattepappa

Lattepappa on koulutukseltaan lastentarhanopettaja ja hoitaa nyt  kotona alle vuoden ikäistä pojuaan. Hän päivittää blogiaan säännöllisesti ja kertoo kuulumisia neuvolareissulta, uimahallista tai treffeiltä vaimon kanssa. Blogissa on paljon kuvia, joista pääsee kurkistamaan isän arkeen ja ihailemaan suloista poikaa.

7. Kasper Diem

Kasperin blogitekstit ovat jo ilmiö, johon törmää usein somessa. Kasper Diem ei ole pelkkä isyysblogi mutta se on myös sitä. Vuoden vauvan kehitystä on mielenkiintoista seurata, vaikkei vauva enää olekaan vauva.

Mitä isyysblogia sinä seuraat? Kerro kommenteissa suosikkisi!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Kun perheeseen tulee toinen lapsi, esikoinen kokee saaneensa kilpailijan ja uhkan, kirjoittaa Toisenlaiset äidit -ohjelman psykologi Leea Mattila.

Kumpi meistä äidin pieni lempilapsi on? Kenen hiukset ovat pellavaa ja kultaa? Näin laulaa Laura Närhi ja kuvailee hienosti lapsen tarvetta olla erityinen ja rakastettu. Se tarve korostuu, kun perheeseen tulee toinen lapsi.

Usein kilpailuvietti on tyypillisempää esikoisille kuin kuopuksille.

Esikoiselle täydellisestä ainokaisuudesta sisaruuteen siirtyminen on suorastaan loukkaus. Se herättää lapsessa paljon ristiriitaisia tunteita ja pelkoa vähempiarvoisuudesta. Ei ole ihme, että lapset taistelevat niin kiihkeästi ollakseen ensimmäisiä tai parhaita.

Usein tuntuu, että kilpailuvietti on tyypillisempää esikoisille kuin kuopuksille. Se ei ole sattumaa.

Hups, osuiko pikkuauto veljen kasvoihin?

Hupsista, kokeilitko hampaitasi vauvan käteen? Osuiko pikkuauto veljen kasvoihin? Näin voi käydä. Toisinaan esikoinen kysyy, voisiko roska-auto viedä vauvan pois.

Nämä kaikki kertovat samasta asiasta: lapsen sisäisessä maailmassa sisarus on kilpailija ja uhka. Kun nämä tilanteet raivostuttavat vanhempaa, on tärkeää muistaa yksi viisaus: tunteiden salliminen ja ymmärtäminen on eri asia kuin tekojen hyväksyminen.

Lapsen sisäisessä maailmassa sisarus on kilpailija ja uhka.

Toisinaan esikoinen voi vauvan synnyttyä vaikuttaa itsenäiseltä ja pärjäävältä, eikä kenties näytä reagoivan sisaruksen tuloon mitenkään. Ehkä hän jopa tarkkailee valppaasti aikuisten tunnetiloja ja vauvan huutaessa lähtee omaan huoneeseensa legojen pariin. Aikuinen taas ilahtuu ja kehuu reippaudesta ja kiltteydestä.

Lapsen tunteiden ilmaisu voi kuitenkin olla pettävää.

Kiltisti käyttäytyvä lapsi saattaa jäädä vaikean asian kanssa yksin.

Omien tarpeiden sivuuttaminen ja tunteiden vaimentaminen eivät taltuta harmin aiheuttamia kehon stressireaktioita, kuten  sympaattisen hermoston aktivoitumista. Kiltisti käyttäytyvä lapsi saattaa jäädä vaikean asian kanssa yksin.

Hankalien ja kurjien tunteiden näyttäminen on lapsille hyväksi. Kiukku tai käytöksen taantuminen kutsuvat aikuisen lapsen viereen, ja hyvä niin. Vanhemman ja viisaamman apu kehittää lapsen aivoja ja rikastaa tunne-elämää.

Kun annat lapsen kiukun tulla ja olet läsnä, opetat hänelle, että tästä selvitään. Yhdessä.

Lue lisää Leean kolumneja täältä.

Näin autat isosisarukseksi tullutta lasta

  1. Ota lapsi mukaan hoitamaan vauvaa ja kehu uusista vauvanhoitotaidoista. Näytä hänelle, että isomman roolista voi nauttia.
  2. Isomman lapsen on tärkeää saada myös olla vielä pieni. Salli mahdollinen taantuma – lapsi palaa kyllä vähitellen takaisin ikätasolleen.
  3. Vaali hoivaa, iloa ja leikkisyyttä, jotka viestittävät lapselle hänen olevan tärkeä ja rakastettu ja lujittavat suhdettanne.

Leea Mattila on lapsen ja vanhemman suhteeseen erikoistunut psykologi. Hän työskentelee omassa Psykologipalvelut MindLink -yrityksessään ja on asiantuntija Livin Toisenlaiset äidit -ohjelmassa. Liv ja vauva.fi kuuluvat Sanoma-konserniin.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Lapsi tarvitsee kokemuksen siitä, että hän on rakastettu. Näin kerrot sen hänelle päivittäin.

Power of Positivity -sivu listaa asioita, joita vanhempi voi sanoa lapselle osoittaakseen, että rakastaa häntä.

1. Rakastan sinua

Rakkauden sanominen on kaiken perusta. Et voi sanoa tätä lapsellesi liian usein, isommallekaan. Samalla opetat, että tunteista puhutaan ääneen. Se on hyvä taito.

2. Tulen iloiseksi, kun sinä…

Ota lapsi kiinni hyvänteossa. Kun kerrot, mikä menee hyvin, vahvistat toivottua tapaa toimia.

3. Teet minut onnelliseksi

Näytä onnesi: lapsi saa tuntea, että on arvokas. Aikuisen onni ei silti ole lapsen vastuulla. Hän saa olla myös hankala tai kiukkuinen.

4. Olen ylpeä sinusta

Uusien asioiden opettelu vaatii rohkeutta. Kannusta lasta yrittämään, ja ole ylpeä yrittämisestä, ei vain lopputuloksesta.

5. Olet ainutlaatuinen

Jokaisella lapsella on omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Juuri siksi he ovat niin rakkaita. Näytä lapselle, että hän on hyvä juuri sellaisena kuin on.

6. Luotan sinuun

Luottamus herättää luottamusta ja halua yrittää. Lapsilla on vahva halu toimia oikein. Vanhempi näyttää, että huomaa tämän.

7. Uskon sinuun

Opeta sinnikkyyttä, että luovuttaa ei heti kannata. Lapsi tarvitsee rohkaisua: Vanhemman tehtävä on olla lapsensa puolella.

8. Olen kiitollinen sinusta

Kerro, miksi olet kiitollinen lapsestasi juuri tänään.

On kiva tapa vaikkapa listata iltapalapöydässä asioita, jotka olivat hyviä tänään. ”Parasta päivässä oli se, kun teimme palapelin yhdessä. Ja että minulla on niin ihana murunen.”

+ rakastava kosketus

Osaatko kertoa lapselle ilman sanoja, että rakastat? Lue psykologi Leea Mattilan kolumni aiheesta.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.