Ihmeellisintä äitiydessä on tämä käsittämätön rakkauden määrä, sanoo laulaja-lauluntekijä Jannika B.

Vuoden ikäinen Martta kävelee kädet reteästi heiluen keittiöön ja maistaa äidin tarjoamaa lusikallista. Arvio on suopea, joten Martan äiti, laulaja-lauluntekijä Jannika B annostelee pastaa ja kastiketta lautaselle ja nostaa pöytään.

– Martta on tarkka kulinaristi, hän nauraa.

– Aluksi tein hänelle paljon soseita pakastimeen, mutta ilmeisesti ruuan maku muuttui siinä, koska hän ei suostunut syömään mitään pakastettua.

Siksi Jannika maistattaa ruokia kuin hienon ravintolan tarjoilija viiniä. Jos maku ei kelpaa, hän maustaa ruokaa lisää valkosipulilla ja basilikalla.

– Ihmeellisintä äitiydessä on tämä käsittämätön rakkauden määrä. Olen valmis muuttamaan koko elämäni ja periaatteeni tuon pienen ihmisen onnellisuuden takia.

"Äitiys on helpottanut työssä onnistumisen paineita."

Ennen Martan syntymää Jannika ajatteli olevansa uraorientoitunut ihminen ja suunnitteli palaavansa töihin nopeasti. Ensimmäiset keikat oli sovittu talvelle, jolloin vauva olisi puoli vuotta. Kun Martta ei suostunutkaan syömään pullosta, Jannika perui keikat.

Häntä ei harmittanut niinkään töiden peruuntuminen vaan se, miten kurja tilanne oli Martan isälle, Apulanta-muusikko Toni Wirtaselle.

– Oli raastavaa katsoa vierestä, kun toisella oli kova palo ja halu hoitaa omaa lastaan, mutta lapselle ei kelvannut muu kuin äidin rinta.

Jannika palasi esiintymislavoille viime kesänä, kun tytär oli lähes vuoden, pulloruokinta sujui ja oli selvää, että Toni ja Martta pärjäävät loistavasti.

– Äitiys on helpottanut työssä onnistumisen paineita. Enää musiikki ei ole minulle kaikkein tärkein asia elämässä, vaan Martta on, Jannika sanoo.

Miten Jannika kertoi Tonille raskausuutisen? Mistä Jannika on löytänyt uusia äitikavereita? Lue koko juttu joulukuun Meidän Perheestä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Parhaat matkarattaat ovat kevyet, kompaktit ja helppokäyttöiset. Tyylikkyys on kiva lisä. Valitse suosikkisi!

Tukevimmat matkarattaat kulkevat maastossa kuin maastossa ja toimivat vaikka ykkösrattaina. Kompaktia kokoa arvostava valitsee rattaat, jotka saa pakattua lentokoneen käsimatkatavaroihin tai jopa olkalaukkuun.

Valitsimme testiin 12 matkarattaat eri hintaluokissa. Edullimmat maksavat alle 200 euroa, kalleimmat lähes 700 euroa.

Valitse kuva alta, niin pääset selaamaan lisätietoja rattaista. Voit myös kommentoida rattaita tai antaa niille tähtiä yhdestä viiteen.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Tunneäly on vanhemmuutta helpottava taito. Se koostuu emotionaalisista ja sosiaalisista kyvyistä ja taidoista –  ja sitä on mahdollista kehittää.

 

Tunneälykkäät vanhemmat pystyvät ymmärtämään omia ja lastensa tunteita, ja lukevat helpommin lasten ääneen sanomattomia haluja, tarpeita ja toiveita. He ovat kestävämpiä kohtaamaan vanhemmuuden haasteet ja itseensä kohdistuvan arvostelun. 

Oletko sinä tunneälykäs vanhempi?

1. Tiedostat omat tunteesi ja ymmärrät miltä muista tuntuu

Tunneälykäs vanhempi havaitsee omat tunteensa ja tietää, miltä vahvat tunteet, kuten viha, pelko, katkeruus, ärsyyntyminen tai ilo itsestä tuntuu. Näin ymmärtää myös lapsensa voimakkaita tunteita ja syitä niiden takana. 

2. Tunnet itsesi ja hallitset tunteesi

Lapsen kanssa eteen tulee paljon erilaisia, vaikeitakin tunteita, ja siksi vanhemmuus lisää itsetuntemusta. Tunneälykäs vanhempi osaa säädellä tunteitaan niin, että ne sopivat kulloiseenkin tilanteeseen.

3. Et pelkää muutosta, vaan luovit taitavasti lapsiperhearjessa

Lapsiperheissä suunnitelmat muuttuvat ja asiat peruuntuvat. Tunneälyllä varustettu vanhempi kestää paremmin pettymyksiä ja tietää, että muutoksen pelko lamaannuttaa ja tekee onnettomaksi.

4. Teet harkiten tasapainoisia päätöksiä, ja sinulla on kyky nähdä päätöstesi vaikutus

Tunneälykäs vanhempi osaa tehdä päätöksiä miettien sekä omaa että lastensa hyvinvointia, eikä useinkaan kadu tekemiään päätöksiä myöhemmin. Hän ei uhraa itseään vanhemmuudelle, mutta ei myöskään aseta omaa etuaan lastensa edelle, vaan löytää tasapainon, jossa niin lapset kuin vanhempikin voivat hyvin. Vastuu omasta ja lasten tulevaisuudesta on itsestäänselvyys, ja hänellä on kyky suunnitella perheen tulevaisuutta pitkällekin.

5. Osaat laittaa omat tarpeesi tarvittaessa sivuun ja keskittyä olennaiseen

Tunneälykkäällä vanhemmalla on taito valjastaa omat tunteensa: siirtää omaa mielihyvää tuonnemmaksi, pidätellä impulssejaan ja keskittyä tiiviisti tekeillä olevaan asiaan.

6. Uskallat luottaa toisiin ja jakaa vastuuta

On hyvä osata jakaa vastuuta puolison kanssa ja uskaltaa avautua läheisille perhe-elämän ongelmista ja hyvistä hetkistä. Tunneälykäs vanhempi pystyy, haluaa ja uskaltaa sanoa suoraan, mitä ajattelee ja tuntee. Näin hän helpottaa kommunikointia perheen sisällä.

7. Et ota henkilökohtaisesti uhmaikäisen kiukuttelua tai teinin isottelua

Tunneälykäs vanhempi tietää olevansa turvallinen kohde itsenäistyvän änkyräkohtauksille. Hän uskaltaa laskeutua välillä pois vanhemmuuden auktoriteettialustalta ja vitsailla omalla kustannuksellaan, ja antaa myös lapsensa tehdä niin.

8. Osaat kieltäytyä, etkä haali vanhemmuuden taakkaa

Vanhemman on tärkeää tuntea ja tiedostaa omat rajansa. Tunneälykäs vanhempi ei ilmoittaudu vastuuntunnonpuuskassa kaikkiin lapsensa koulun ja harrastusten vapaaehtoistoimiin. Hän tietää, mihin omat rahkeet riittävät ja valitsee vastuunsa. Tunneälykäs vanhempi osaa levätä, kun sille on mahdollisuus, eikä stressaa tai ahdistu turhista. Hän osaa myös kertoa lapsilleen, kun tarvitsee lepohetken.

9. Teet virheitä vanhemmuudessa, ja se on ihan ok

Vanhempi, joka mokailee ja osaa antaa itselleen anteeksi, hyväksyy helpommin myös lastensa virheet. Tunneälykäs vanhempi ei lähde tavoittelemaan täydellistä, vaan riittävän hyvää juuri omalle perheelleen.

10. Olet empaattinen, mutta et mene mukaan lapsen tunnetilaan

Tunneälykäs vanhempi havaitsee herkästi lastensa tunteita: vanhemmalla on kyky ymmärtää ja reagoida lapsensa pieniinkin tarpeisiin helposti. Empaattinen vanhempi kohtelee lapsiaan arvostavasti. Tunneälykäs vanhempi myötäelää lapsen harmin, mutta ei mene mukaan lapsen tunnetilaan. Näin hänen on mahdollisuus auttaa lasta paremmin.

11. Et syytä perhearjen vaikeuksista muita

Tunneälykäs vanhempi ottaa vastuuta perheestä ja tietää, että ratkaisu vaikeuksien voittamiseen ja hyvän perhe-elämän rakentamiseen on hänellä (yhdessä puolison kanssa). Hän ei pakoile vastuuta tai syyttele itseään tai muita epäonnistumisista.

12. Saat perheesi kukoistamaan

Tunneälykäs vanhempi saa perheen tekemään yhteistyötä kinastelun ja käskyttämisen sijaan. Hänellä on taito innostaa muita, ja saada perheestä esiin paras puoli.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Vanhemmuudessa kohtaa koko ajan jotain uutta. Vastaan tulee tunteita ja ajatuksia, joihin ei ole osannut varautua, vaikka olisi lukenut mitä kasvatusoppaita.

Aluksi on mysteeri-itkuja, puhkeavia hampaita ja mahdottomia nukutuksia. Sitten tulee kaiken peittävä prinsessakausi tai lapsi, joka syö vain perunaa. Myöhemmin kettuileva teini, jolla on kaikenlaista kränää kavereiden kanssa, kamala äiti ja epäreilu maailma.

Mokailen päivittäin lasteni kanssa. Luin eilen, että lasten tavaroita ei saisikaan heittää pois heidän huomaamattaan, vaan jokaisen krääsänkin kohdalla olisi hyvä hieman keskustella. Muuten kasvatan hamstraajan. Voi epätoivo.

Lähes joka ilta mietin, että tulipa taas traumoja aiheutettua. Aiemmin toivoin, että lapsi olisi niin pieni, että ei muistaisi ehkä ihan kaikkia keinoja, joita olen kasvatuksessa käyttänyt. Nyt vaan toivon, että lapsi antaa minulle anteeksi. Tai saa omia lapsia.

Menee minullakin toisinaan tunteisiin

Joskus huudankin. Tai ei mitään: ”joskus huudan”. Tosi usein huudan tai olen vihainen. Menee minullakin toisinaan tunteisiin. Ärsyynnyn ja suutun. Loukkaannunkin kun tarpeeksi loukataan.

Lapset ovat nopeasti valmiita tekemään sovinnon ja unohtamaan. Minä huomaan olevani 5-vuotias ja jatkavani riitelyä. Eräs äiti-kollega sen sitten sanoitti: kaikkein vaikeinta vanhemmuudessa on päästä irti omasta suuttumuksen tunteesta.

Sen kun oppisi. Onneksi on vielä aikaa harjoitella.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Tänä kesänä olen oppinut lapsiltani jo yhden asian: aina on hyvä sää.

Olen lomaillut tänä kesänä tähän mennessä neljä päivää. Olen lomaillut tihkusateessa, kaatosateessa, ukkosella, seitinohuessa sadeverhossa, pilvipoudassa, tuulella ja auringon pilkahdellessa.

Olen katsonut elokuvaa, lukenut, rakentanut junarataa, leiponut, istunut sohvalla sylikkäin. Mutta myös keinunut, istuttanut kasveja, ihaillut maailman hienointa sateenkaarta, nukkunut ulkona, nähnyt miten nuorin oppi tuosta noin vain ajamaan pyörällä. Yhden asian olen oppinut itsekin: aina on hyvä sää lomailla.

Sillä sekunnilla, kun sade taukosi, avasin ovet pihalle ja aloin riehua.

Ensimmäisenä yhteisenä lomapäivänä lasten kanssa tein niin, kun aikuinen tekee. Sillä sekunnilla, kun sade taukosi, avasin ovet pihalle ja aloin riehua. Aurinko paistaa, nyt ulos! Tällä säällä ei voi olla sisällä! Nyt se legoleikki tauolle, hei, ettekö tajua, a-u-r-i-n-k-o!

Siinä vaiheessa kun jälkikasvuni oli raahautunut vastentahtoisesti ulos, fiilis olikin melkoisen jäähtynyt. Eipä siinä, alkoikin jo sadella.

Toisena päivänä pilvien kasautuessa meillä äänestettiin siitä, mikä leffa katsotaan. Pian elokuvan alettua yllättänyt aurinkokaan ei haitannut. Vedimme vain verhoja sopivassa kulmassa ikkunoiden eteen estämään ärsyttävät heijastukset. Uloskin ehdimme jossain vaiheessa.

Kolmantena päivänä taivas repesi kaatosateeseen, ja lapseni teki niin, kun lapsi tekee. Hän leväytti ovet auki, veti sadetakin niskaan ja painui ulos ilakoimaan. Katsoin läpimärkänä ja onnellisena trampoliinilla pomppivaa lasta ja muistin hetken kesästä, joskus vuosia sitten: Minä uikkarissa ukkosella kaupunkirivarimme pienellä pihalla. Ihoa rummuttavat pisarat, kylmä noro nenänpäästä leukaan. Levitin kädet, nauroin. Antaa sataa.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.