Tuoreet isät saavat isyysvapaata noin 9 viikkoa.

Isälle korvamerkitty isyysvapaa pitenee vuoden 2013 alusta. Isyysvapaa on uudistuksen myötä kaikkiaan 54 arkipäivää eli noin 9 viikkoa. Arkipäiviin lasketaan päivät maanantaista lauantaihin arkipyhät pois lukien.

Isä voi pitää enintään 18 arkipäivää vapaata samaan aikaan kun äiti on äitiys- tai vanhempainvapaalla, eli esimerkiksi heti vauvan synnyttyä. Muut päivät isä voi pitää äitiys- ja vanhempainrahakauden jälkeen. Halutessaan isä voi pitää kaikki 54 päiväänsä vasta äitiys- ja vanhempainrahakauden jälkeen, jolloin isä voi jäädä lapsen kanssa kotiin yhtäjaksoisesti yli kahdeksi kuukaudeksi. Päivät voi pitää myös useammassa osassa.

Uudistuksen tavoitteena on saada yhä useampi isä käyttämään perhevapaita.

Isyysvapaan lisäksi isä voi käyttää myös vanhempainvapaata, hoitovapaata tai molempia. Isyysrahapäivät eivät vähennä vanhempainrahapäiviä, ja isyysvapaan kestoon ei myöskään vaikuta se, jääkö isä myös vanhempainvapaalle. Käytännössä uudistus tarkoittaa kahden viikon pidennystä vanhempainrahakauteen. Isäkuukausi, joka oli enintään 24 arkipäivää, jää muutoksen myötä pois.

Isyysvapaata voi myös siirtää aiempaa pidemmälle. Lapsi voi olla päivähoidossa ennen isyysvapaata, mutta vapaa tulee kuitenkin pitää ennen kuin lapsi täyttää kaksi vuotta tai adoptiolapsen hoitoon ottamisesta on kulunut kaksi vuotta.

Uusi isyysvapaa koskee niitä perheitä, joilla erityisäitiysraha, äitiysraha tai adoptioperheissä vanhempainraha on alkanut vuoden 2013 puolella.

Isyysraha ja isyysvapaa Kelan sivuilla

”Jos seinät kaatuvat päälle, hakeudu kaltaistesi pariin”

Juontaja, Vauvan kolumnisti Marja Hintikka tietää, miltä vanhemmuuden mustat hetket tuntuvat. Hän kertoo, miten elämään saa lisää iloa.

Takana kolme tuntia yöunta ja heti aamulla eteisessä tilanne päällä. Kolmevuotias esikoinen saa itkupotkuraivarit eikä halua pukea haalaria päälle. Lapsi huutaa kurkku suorana ja pian myös äiti. Jälkeenpäin äiti kelaa tilannetta mielessään – miksi ihmeessä käyttäydyin taas niin sekopäisesti?

Juuri tämänkaltaiset kasvatustilanteet ovat Marja Hintikan mielestä vanhemmuudessa haastavimpia.

– Kasvatustilanteissa pitäisi säilyä tyynenä ja näyttää lapselle esimerkkiä, mutta maltti menee, Hintikka sanoo.

– Tällöin joutuu kohtaamaan julmasti oman rajallisuutensa ja huomaamaan, etten osannutkaan.

Kuulostaako tutulta? Hintikka kertoo, mitkä asiat ovat auttaneet hänet ylös väsymyksen ja itsesyytösten kehästä.

1. Hakeudu kaltaistesi pariin

”Jos vanhemmuus tuntuu raskaalta, älä jää yksin neljän seinän sisäpuolelle. Ahdistus, häpeä ja epäonnistumisen tunteet vaan paisuvat, kun pyörittelet niitä itseksesi. Kielteisyyden kehä pitää katkaista.

Vaikka tuntuisi vaikealta, hakeudu toisten vanhempien pariin vaikkapa leikkipuistoon, perhekahvilaan, kerhoihin tai sosiaalisen median vanhemmuusryhmiin.

Huomaat, ettet ole pulmiesi kanssa yksin. Lisäksi saat hyväksyntää ja huomaat, ettei muiden arki ole sen kummoisempaa. Vanhemmuuden haasteet ovat yleismaailmallisia ja samoja riitoja käydään jokaisessa kodissa.

On vapauttavaa kuulla, että muillakin on samanlaista. Ihminen on pohjimmiltaan laumaeläin."

2. Arvosta omia tarpeitasi

”Vanhempi miettii usein vain lapsen tarpeita, ei omiaan. Aivan pienen vauvan vanhempi unohtaa nukkua ja syödä ja miettii vasta illalla, kuka minä olen.

Vanhempikin saa tarvita jotain. Se voi olla oma pieni hetki, jolloin hän ehtii juoda rauhassa kupin kahvia tai käydä suihkussa.

Oma lepo kannattaa asettaa tärkeysjärjestyksessä ykköseksi. Tiedän tämän kokemuksesta. Maailma mustenee pienemmästäkin, jos joutuu jatkuvasti valvomaan öitä lapsen kanssa.”

3. Mieti, mistä olet kiitollinen

”Elämä pienten lasten kanssa voi tuntua hetkittäin hyvin rankalta. Silti vanhemman olisi hyvä miettiä edes joskus, mistä on kiitollinen.

Pyrin itse tietoisesti pysähtymään ja miettimään, mikä tuottaa minulle iloa. Näin hyvät asiat eivät hautaudu rankkojen alle, eikä elämä näytä pelkästään mustalta tai harmaalta.”

Marja Hintikka Live alkaa Yle TV2:lla maanantaina 12.10. klo 21. Syksyn aikana ohjelmassa käsitellään kymmenen keskeisintä teemaa lapsiperhearjesta  - aiheina muun muassa vanhempien itsekkyys, seksielämä ja lapsen syöminen.

Kommentit (3)
Väsynyt äiti
Viesti

Hiekkalaatikolta, oletko kateellinen? Taidat olla siellä hiekkalaatikolla yksin lastesi kanssa, kun et usko, että vertaistuki on hyväksi. Ei ole Marjan neuvot turhia!

Vierailija
Viesti

Minkä ihmeen takia tätä Hintikkaa nyt teilataan täällä systemaattisesti? Eikö ole muuta tekemistä????

Pipsa Hurmerinta: ”Olen sokeripoliisi”

Pipsa Hurmerinta taikoo keittiössään herkkuruokia, jotka kelpaavat nyt hänen nirsolle kaksivuotiaalle pojalleenkin. Karkkipäivää heille ei tule.

”Lapsen saatuani hämmästyin todella, kun vauvani ei ollutkaan pullea ja kaikkiruokainen pikkuahmatti vaan nirso luuviulu, jolle ei aluksi kelvannut mikään. Luulin, että vuoden ikäisenä poika söisi samaa ruokaa kuin me hänen isänsä kanssa, ja sanoisi vielä nam.

Ei syönyt eikä sanonut. Nyt tiedän paremmin, että useimmat lapset ovat luonnostaan ennakkoluuloisia, ja heillä voi kestää pitkään tottua uusiin makuihin.

Koska poikani on syönyt alusta saakka niin vähän, olen satsannut laatuun. Ajattelen, että se vähä minkä hän syö, on oltava laadukkaista aineksista valmistettua, terveellistä ja jos mahdollista, vielä luomua.

Sinnikkään työn tuloksena poika alkoi maistella tarjoamiani ruokia ja syö nyt mielellään esimerkiksi kalaa. Oma äitinikin hemmottelee minua kalalla. Äidin lohiseljanka on mahtavan hyvää!

Maistuisi pojalle tietysti makeakin. Lapset rakastavat makeaa, onhan äidinmaitokin sellaista. Mutta niin kauan kuin pystyt valvomaan mitä lapsesi syö, ei kannata opettaa häntä syömään sokeria. Jos makeutta haluaa lisätä, voi käyttää esimerkiksi banaania tai taateleita, jotka eivät ole prosessoituja kuten valkoinen sokeri.

Ennen yksivuotispäiväänsä poika ei syönyt mitään valkoista sokeria sisältävää, mutta kyllä hän nykyään saa synttäreillä kakkua ja mehua kuten muutkin lapset. Herkuttelen joskus itsekin berliininmunkilla tai pullalla.

Mutta karkkipäivää meille ei tule. Jos makeansyönti keskitetään yhteen viikonpäivään, tulee sokerista kielletty herkku, jota ahmitaan sitten valtavat määrät.

Sokeri on Suomessa iso ongelma myös aikuisilla. Kauppojen irtokarkkiosastot ovat massiivisen kokoisia. Voi kun sama innostus näkyisi myös vihannesten syönnissä. Siinä meillä olisi paljon vielä petrattavaa.

En myöskään käyttäisi sokeria, tai muutakaan ruokaa, lohdukkeena tai palkintona. Siitä lapsi oppii helposti elämän pituisen tavan, mistä voi seurata monenlaisia ongelmia.”

Kokki, ruokakirjailija ja tv-juontaja Pipsa Hurmerinta, 37, asuu Helsingin Punavuoressa miehensä ja 2-vuotiaan poikansa kanssa. Pipsan Keittokirja pienille ihmisille ilmestyi tänä syksynä Tammen julkaisemana. Se sisältää 57 kekseliästä ruoka-annosta perheen pienimmille. Lisänä on tietoa ravintoarvoista ja raaka-aineista.

Lue lisää

Tv-kokki Kari Aihinen: ”En usko lastenkasvatuksessa ehdottomiin sääntöihin”

Mitä kokkaat lapsen synttäreille, Henri Alén?

”Opin luottamaan, että eroperheen lapsi voi olla onnellinen”

Iida Riekko erosi ja oppi olemaan epätäydellinen äiti.

Missä isi on? Haluan mennä vanhaan kotiin, kaksivuotias tyttäreni karjuu.

Muuttolaatikot ja jätesäkit täyttävät vielä nurkat. Olen muuttanut pari päivää aiemmin lapseni kanssa pois perheen yhteisestä kodista. Tyttö on intoillut uusista piilopaikoista ja vastapäisen asunnon ikkunalla viihtyvästä kissasta, mutta nyt ikävä purkautuu kiukkuna.

Yöllä kierin valveilla. Tuntuu vapauttavalta olla oman, uuden elämän alussa, mutta samalla mietin, miten saatoin epäonnistua näin.

Minun ja mieheni piti asua vasta ostamassamme unelmakodissa vielä eläkkeelläkin ja kutsua lapsenlapsia jäätelölle. Meidän piti kiertää kolmestaan Kreikan saaria.

Kyselen itseltäni myös, onko uhmaikäiseni vielä liian pieni kestämään tämän muutoksen.

– Lapsen ikävaiheen näkökulmasta ei ole parempaa tai huonompaa aikaa erota. Jos jää odottamaan sopivaa kehitysvaihetta, sitä ei tule. Eroa haitallisempaa lapselle on altistua kodin negatiiviselle ilmapiirille, sanoo psykologi Ilona Rauhala.

Keskustelen hänen kanssaan lähes vuosi eropäätöksen jälkeen, mutta hänen kirjansa Eron keskellä on ollut minulle avuksi ja lohduksi avioeron vaiheissa. Rauhala erosi itse joitakin vuosia sitten kahden poikansa isästä.

– Häpeän ja epäonnistumisen tunteet liittyvät eroon. Vaikka eroaisi huonostakin suhteesta, siihen on lähes aina liittynyt toive pysyvyydestä. Näiden tunteiden käsittelemiseen suosittelen vahvasti ammattiapua. Jos siihen ei tietoisesti käytä aikaa ja vaivaa, ajan myötä katkeroituu, Rauhala sanoo ja muistuttaa, että esimerkiksi seurakunnat ja neuvolat tarjoavat myös ilmaista tukea.

Eropäätöksemme on kypsynyt kuukausia, joiden aikana olen saanut apua neuvolan ja perheneuvolan ammattilaisilta. Raskaimpina hetkinä toistelen itselleni terveydenhoitajamme lausetta: erokodissakin voi saada aivan ihanan lapsuuden.

Olen tukeutunut myös ystäviini, joille tuntuu turvalliselta purkaa tunteitani ja huoliani. Arvostan sitä, etteivät he arvostele entistä puolisoani tai eropäätöstä.

Myös Rauhala neuvoo turvautumaan luottoystäviin.

– Pitää kuitenkin muistaa, etteivät ystävät jaksa vuosikausien vatvomista, vaan heidän rajojaan pitää kunnioittaa.

Kuohuviinitreffejä ja ikävää

Eron myllerryksessä haluaisin vain käpertyä peiton alle, mutta miljoona asiaa pitää ratkaista. Yksi suurimmista on lapsen hoidon järjestely.

Päädymme kuuntelemaan perheasioiden sovittelijan suositusta. Koska tyttäremme on vielä pieni, viranomaiset eivät edes vahvistaisi vuoroviikkoasumista. Päätämme, että lapsi asuu minun luonani ja viettää isänsä kanssa kaksi päivää viikossa.

Olen ollut muutamaa matkaa lukuun ottamatta kaksi vuotta tiiviisti lapseni kanssa. Tarkkailen ahdistuneena tyttöä, kun hän lähtee isille yökylään ja palaa kotiin.

Kyselen päiväkodista, onko lapsi käyttäytynyt oudosti. Siellä vahvistetaan onneksi havaintoni: tyttö tuntuu voivan hyvin ja on oma iloinen, päättäväinen itsensä.

Yksinäiset illat ja yöt ahdistavat aluksi. Sovin viikoiksi eteenpäin kuohuviinitreffejä ja saunailtoja ystävieni kanssa.

Myös Ilona Rauhala suosittelee kalenterin täyttämistä etukäteen erityisesti heti eron jälkeen.

– Oman eroni jälkeen olisin seonnut, jos olisin jäänyt yksin tyhjään kotiin. Ennakointi kannattaa myös loman ja juhlapyhien alla. Jos lapsi on toisella vanhemmalla, on hyvä käsitellä jo etukäteen vaikeita tunteita ja keksiä vaihtoehtoista ohjelmaa.

Kuukausien kuluessa huomaan tarvitsevani myös tyhjää omaa aikaa. Ehdin pitkästä aikaa elokuviin ja vaatekauppoihin maleksimaan. Välillä käytän vapaailtani syömällä yksin karkkia tosi-tv:n ääressä.

Aamut, joina saan nukkua pitkään ja lukea koko lehden, tuntuvat pieniltä lomilta. Tämä ei olekaan hullumpaa!

Välillä silmäni osuvat eteisessä lojuvaan puukirahviin tai pieniin pinkkeihin sukkiin pyykkinarulla. Silloin itku saattaa purkautua yllättäen. Muistutan itselleni, että lapsella on isän luona kaikki hyvin, ja huomenna saan taas silittää pörröistä pellavatukkaa.

Arki vaatii kekseliäisyyttä

Uusi kotimme on vain parin kilometrin päässä tutusta päiväkodista. Päätän, etten hae hoitopaikan siirtoa, koska päiväkoti- ja työmatkat vievät vain kolme varttia suuntaansa. Jos voin välttää yhden suuren muutoksen pienessä elämässä, haluan tehdä sen.

Myös Ilona Rauhala muistuttaa kirjassaan, että lapsi kaipaa turvallisuutta ja pysyvyyttä. Asuinaluetta, hoitopaikkaa tai koulua ei kannata vaihtaa, ellei se tunnu välttämättömältä.

Rahatilanteeni kiristyy heti muuton jälkeen: maksan kolmen tonnin palkastani vuokran, päivähoitomaksun ja muut juoksevat menot. Uuteen kotiin on hankittava pakettiautollinen tavaraa.

Onneksi muistissa ovat säästöniksit opiskeluvuosilta. Lainaan kirjat kirjastosta, kokkaan isoja annoksia pakkaseen ja etsin tytölle tarvikkeita kirpputoreilta.

Kotityötkin vaativat uuden ajattelutavan. Olen aina ulkoistanut tekniset työt miehelleni. Suuren taulun ripustamiseen värvään miespuoliset kaverini, mutta tunnen ylpeyttä, kun saan asennettua yksin digiboksin.

Ruoanlaitto ja siivous vaativat akrobatiaa, kun lapsi vaatii huomiota. Imurointi on jätettävä toiseen vapaailtaani, sillä tyttö pelkää imurin jyrinää. Toistan itselleni, ettei kukaan pakota imuroimaan ihan joka viikko. Pyykin ripustuksesta taas tulee yhteinen, usein hauska puuhamme.

– Yhden vanhemman perheissä kasvaa oma-aloitteisia, vastuuntuntoisia ihmisiä, jotka osaavat tehdä kotitöistä leikkiä, Rauhala kertoo.

Tärkeysjärjestys uusiksi

Täydellisyyteen pyrkivä osa minua haluaisi, että pöydässä olisi joka päivä maukasta kotiruokaa ja menisimme leikkipuistoon säällä kuin säällä. Myönnän kuitenkin nopeasti, etteivät aikani ja voimani veny kaikkeen.

Valitsen tärkeysjärjestykseni: ehdin joka päivä ainakin lukea tyttärelleni, kiinnostua hänen ajatuksistaan, halia ja pidellä sylissä.

Aiemmin tyttö ei ole katsonut televisiota, mutta nyt tv osoittautuu tarpeelliseksi lapsenvahdiksi. Välillä iskee huono omatunto, kun lapsi mutustaa nakkeja ja alkaa sen jälkeen katsella päivän kolmatta Franklin ja ystävät -jaksoa.

– Kannattaa muistaa, ettei lasten arki ole täydellistä missään perheessä. Tv:n katsomisesta ei kannata ottaa syyllisyyttä vaan miettiä kokonaisuutta: kuuluuko lapsen arkeen liikuntaa, leikkiä, kavereita ja lukemista? Jos kuuluu, suuri kuva on kunnossa, Rauhala sanoo.

Hän muistuttaa eronnutta vanhempaa huolehtimaan omasta jaksamisestaan ja nukkumaan riittävästi. Välillä voi olla syytä ottaa aikaa itselleen, kunhan lapsella on sillä välin turvalliset oltavat eikä hän oireile vanhemman poissaolosta.

– Omat poikani ovat ymmärtäneet hyvin, että kun teen välillä omia juttujani, olen hyväntuulisempi äiti, Rauhala kertoo.

Pyydän keskellä viikkoa tätini lapsenvahdiksi, jotta pääsen konserttiin. Palaan virkistyneenä.

Tukiverkot ovat tarpeen myös työreissuilla, jotka eivät osu isän hoitovuoroihin. Onneksi vanhempani matkustavat satojen kilometrien päästä avuksi. Alan arvostaa heidän rakkauttaan ja auttavaisuuttaan uudella tavalla.

Myös lapseni kummitätien ja heidän perheidensä merkitys arjessamme korostuu. Yökyläilyt ja mökkireissut kummien luona muistuttavat, ettei perheen tarvitse olla biologinen.

Avunpyytäjä saa apua

Ilona Rauhala neuvoo etsimään hyvää ja kiittämisen arvoista jokaisesta päivästä. Juuri sitä opettelen eron jälkeisinä kuukausina, ja kehityn. Muistan iloita tytön uusista miksi-kysymyksistä, hienosta Duplo-linnasta ja joutsenhavainnosta päiväkotimatkalla.

Yhä useampina päivinä tuntuu, että arkemme rullaa hienosti. Aika ajoin pakka kuitenkin romahtaa. Uhmakohtaus iskee kesken kiireisen aamulähdön tai kauppareissun. Lapselle nousee kuume juuri, kun minulla olisi tärkeä koulutus. Silloin lapsekas kiukku valtaa minutkin: miksi pitää olla näin hankalaa?

Yhtenä kevätiltana tyttö herää itkemään. Sänky on oksennuksessa. Yö menee pyykätessä ja lohduttaessa potilasta. Tunnen itseni zombieksi.

Kaksi iltaa myöhemmin omassa vatsassani alkaa kiertää, ja ravaan yön kylpyhuoneessa. Kun silmissäni alkaa mustua, pelkään oikeasti. Entä jos pyörryn ja lyön pääni? Muistan pysäyttävän selvästi, että olen nyt ihan yksin vastuussa lapsestani.

Onneksi tauti on pian ohi. Ja onneksi on ystävä, joka tuo oveni taakse mustikkakeittoa ja banaaneita. Olen oppinut hyväksi avunpyytäjäksi.

Joitakin päiviä myöhemmin ruokahalumme on palannut. Aurinko paistaa sänkyyni, jossa luemme Kirsi Kunnaksen runoja. Lapsi kikattaa ja kaivautuu kainaloon.

Tajuan kirkkaasti, että juuri tässä hetkessä minun on hyvä ja helppo olla. Hankaluudet asettuvat taas mittasuhteisiinsa: arkeen, joka on kokonaisuudessaan hyvää ja rikasta, vaikkei kaikkea voi hallita.

Tässä köllöttelemme me, kahden naisen riittävän onnellinen, riittävän kokonainen perhe.

Lue lisää

Erovanhemman muistilista: Mieti aina ja kaikessa lapsen etua

Harva eroaja riitelee huoltajuudesta käräjillä – vain muutama prosentti

Voiko rakkaus yllättäen loppua?

8 tärkeintä ohjetta eroaville vanhemmille – lapset kertovat

Jos eroat, näin selviydyt taloudellisesti

Lotta Lindroos: ”En halua kadota äitimassaan”

Näyttelijä Lotta Lindroos ei halua elää lastensa ehdoilla vaan ottaa lapset mukaan omaan elämäänsä.

”Minua on aina ahdistanut ajatus lapsen ehdoilla elämisestä. Siitä, että lapsen syntymän jälkeen muutetaan lapsiystävälliseen ympäristöön pientaloalueelle, vietetään kaikki kesät Muumimaailmassa ja suoritetaan elämää vanhempana. Se masentaa rutosti.

Ahdistusta on helpottanut ystävältäni kuulemani ajatus siitä, että lapset syntyvät osaksi minun elämääni. Minulle on aina ollut tärkeää säilyttää oma identiteetti eikä kadota johonkin äitimassaan. Lapsen saamisen jälkeen elämä jatkuu. Olen yhä sama ihminen, jolla on samat intohimot. Elämän sisällöksi ei riitä se, että saa lapsen.

Lapsilleen ei kannata uhrautua. Se ei mielestäni ole kovin kannattava sijoitus, sillä harva meistä palvoo vanhempiaan tai tahtoisi asua heidän kanssaan koko ikäänsä. Vanhemmuuden ohella kannattaa rakentaa ystävyyssuhteita, uraa ja parisuhdetta sekä tutkailla mielenkiintonsa kohteita niin, että jotain on vielä jäljellä, kun teini haistattaa pitkät ja kun viimeisetkin lapset lentävät pesästä.

Tietenkään ei voi kuvitella, ettei lapsi muuttaisi mitään. Itse uskon rutiineihin, läheisyyteen, lapsen kuuntelemiseen ja turvan tarjoamiseen. Tykkään siivota ja laittaa ruokaa, käydä kävelyillä ja kyläillä ystävieni luona. Tähän kaikkeen otan lapset mukaan. En pelkää, että heillä on tylsää tai että he pitävät minua tylsänä.

Nykyään tuntuu, että vanhempien tehtävä on järjestää lapsilleen koko ajan hirveästi virikkeitä ja elämyksiä. Miksi? Miksei elämä voisi olla arkista ja tylsää? Uskon, että leikki syntyy tyhjyydestä.

Kauhukuvani on seistä marraskuisessa räntäsateessa gore tex -kamoissa leikkipuiston laidalla. En ole hyvä leikkimään, ja olen surutta vapauttanut itseni siitä. En myöskään viihdy uimahalleissa tai laskettelemassa, joten en säännöllisesti tarjoa lapsilleni sellaisia aktiviteetteja.

Kuopukseni on niin sanottu suuritarpeinen vauva ja olisi mieluiten koko ajan sylissäni. Pidän silti kiinni omasta ajastani. Vauva oli kahden kuukauden ikäinen, kun jätin hänet kaksin isänsä kanssa. Kun lapsi on päätetty yhdessä hankkia, myös vastuu pitää jakaa.

Toisen lapsen saaminen oli vapauttavaa. Esikoisen kanssa ahdistuin siitä, miten vaikutan hänen kasvuunsa. Nyt olen tajunnut, että lapset ovat yksilöitä, jotka ottavat oman suuntansa minusta huolimatta. On mielenkiintoista katsoa, millaisiksi ihmisiksi lapseni kasvavat.”

Näyttelijä Lotta Lindroos, 37, asuu Helsingissa miehensä Arto Tuohimaan kanssa. Heillä on pian yksivuotias poika. Lotan esikoispoika on 6-vuotias.

Lue lisää

Marjo Niittyviita: ”Home pakotti lapseni kotikouluun”

Maria Ylipää: ”Ruudut mössöyttävät lapsen aivot”

Piritta Hagman: ”Toivon, että lapseni juurtuvat Inkoon mökille”