Tuoreet isät saavat isyysvapaata noin 9 viikkoa.

Isälle korvamerkitty isyysvapaa pitenee vuoden 2013 alusta. Isyysvapaa on uudistuksen myötä kaikkiaan 54 arkipäivää eli noin 9 viikkoa. Arkipäiviin lasketaan päivät maanantaista lauantaihin arkipyhät pois lukien.

Isä voi pitää enintään 18 arkipäivää vapaata samaan aikaan kun äiti on äitiys- tai vanhempainvapaalla, eli esimerkiksi heti vauvan synnyttyä. Muut päivät isä voi pitää äitiys- ja vanhempainrahakauden jälkeen. Halutessaan isä voi pitää kaikki 54 päiväänsä vasta äitiys- ja vanhempainrahakauden jälkeen, jolloin isä voi jäädä lapsen kanssa kotiin yhtäjaksoisesti yli kahdeksi kuukaudeksi. Päivät voi pitää myös useammassa osassa.

Uudistuksen tavoitteena on saada yhä useampi isä käyttämään perhevapaita.

Isyysvapaan lisäksi isä voi käyttää myös vanhempainvapaata, hoitovapaata tai molempia. Isyysrahapäivät eivät vähennä vanhempainrahapäiviä, ja isyysvapaan kestoon ei myöskään vaikuta se, jääkö isä myös vanhempainvapaalle. Käytännössä uudistus tarkoittaa kahden viikon pidennystä vanhempainrahakauteen. Isäkuukausi, joka oli enintään 24 arkipäivää, jää muutoksen myötä pois.

Isyysvapaata voi myös siirtää aiempaa pidemmälle. Lapsi voi olla päivähoidossa ennen isyysvapaata, mutta vapaa tulee kuitenkin pitää ennen kuin lapsi täyttää kaksi vuotta tai adoptiolapsen hoitoon ottamisesta on kulunut kaksi vuotta.

Uusi isyysvapaa koskee niitä perheitä, joilla erityisäitiysraha, äitiysraha tai adoptioperheissä vanhempainraha on alkanut vuoden 2013 puolella.

Isyysraha ja isyysvapaa Kelan sivuilla

10 asiaa, joita henkisesti vahvat vanhemmat eivät tee

Viisas vanhempi ottaa vastuun omasta käytöksestään ja pyrkii toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla, vaikkei aina onnistuisi.

Vanhempi, joka on sinut itsensä kanssa, ei:

1. Haaskaa aikaa itsesääliin

Henkisesti vahvat vanhemmat eivät aina ajattele: ”Ei ole reilua, etteivät lapseni osaa käyttäytyä hyvin” tai ”Lapseni käyttäytyy huonosti, koska hän haluaa saada minut suuttumaan”.

Itsesäälissä kieriskelyn sijaan he yrittävät ymmärtää, mitä lapsen ei-toivotun käyttäytymisen taustalla on ja miten tilannetta voisi helpottaa.

2. Pakene vastuutaan

Fiksut vanhemmat eivät hoe jatkuvasti: “Lapseni ärsyttää minua” tai “Lapseni tekee minut hulluksi”. He ymmärtävät, että kantavat itse vastuun omista tunteistaan ja käytöksestään.

Vanhemmat pyrkivät välttämään valtataisteluita lapsen kanssa ja yrittävät olla menettämättä malttiaan, vaikka tiukkaa tekisi. He ymmärtävät, että vastuu kiperän tilanteen selvittämisestä on aikuisella, ei lapsella.

3. Välttele muutosta

Lapset kasvavat ja muuttuvat. Myöskään vanhemman ja lapsen välinen suhde ei pysy aina samana.

Viisaat vanhemmat hyväksyvät nämä muutokset, vaikka se haikealta tuntuisikin, ja ovat valmiita muuttamaan omaa tapaansa toimia.

4. Tuhlaa aikaa asioihin, joita eivät voi hallita

Henkisesti vahvat vanhemmat yrittävät vaikuttaa lapsensa käyttäytymiseen, eivät hallita sitä.

Vanhemmat pyrkivät saamaan lapsen ymmärtämään, mitä seurauksia lapsen tekemisillä ja tekemättä jättämisillä on. Silti he hyväksyvät, etteivät voi tehdä valintoja lapsensa puolesta.

5. Yritä miellyttää muita

Henkisesti vahvat vanhemmat pyrkivät käyttäytymään omien arvojensa mukaisesti, vaikka muut toimisivat toisin.

Näitä vanhempia ei yleensä hetkauta, vaikka heidän leimataan ankariksi tiukkiksiksi. Lasten valitus ”te olette maailmankaikkeuden ilkeimmät vanhemmat” kaikuu näissä perheissä kuin kuuroille korville, ainakin suurimman osan ajasta.

6. Pelkää ottaa hallittuja riskejä

Lasta ei voi suojella kaikelta. Henkisesti vahvat vanhemmat tekevät työtä sen eteen, että hyväksyisivät tämän.

Samalla he yrittävät valita viisaasti ne taistelut, joihin panostavat, ja ne, jotka eivät ole elintärkeitä.

Neljätoistavuotias haluaa lähteä illalla ulos, eikä oikein mistään asiasta päästä yksimielisyyteen. Lopulta vanhemmat päästävät hänet lähtemään ilman hanskoja ja pipoa, vaikka ilma on viileä. Sen sijaan he keskittyvät siihen, että saavat sovittua teinin kanssa järkevän kotiintuloajan.

7. Tee samoja virheitä aina uudelleen

Kaikki vanhemmat tekevät virheitä, mutta viisaat yrittävät oppia omista mokistaan. Ainakin joka toisesta.

Joskus maltti menee hetkessä ja tulee sanottua muksuille asioita, joita ei tarkoita. Henkisesti vahvat vanhemmat käyvät näitä tilanteita läpi mielessään ja miettivät, mitä voisivat tehdä toisin.

8. Kadehdi muiden menestystä

Fiksut vanhemmat eivät jatkuvasti vertaa itseään, lapsiaan tai puolisoaan muihin.

Sen sijaan he näkevät vahvuudet omissa lapsissaan ja auttavat näitä hyödyntämään ne niin hyvin kuin mahdollista.

9. Anna heti periksi

Kuten muussakin elämässä, vanhemmuudessa tulee joskus onnistumisen, joskus epäonnistumisen tunteita.

Henkisesti vahvat vanhemmat eivät luovuta heti, vaan yrittävät hetken päästä uudelleen. Jos jokin kasvatusmenetelmä tai -ajatus ei toimi, vanhempi kokeilee toista keinoa. 

10. Odota nopeita tuloksia

Kenenkään, ei lapsen eikä aikuisen, käytös muutu yhdessä yössä. Viisas vanhempi ymmärtää tämän.

Hän tietää, että säännöllinen harjoittelu ja asioiden toistaminen takaa parhaat tulokset.

Lähde: aboutparenting.com

Kommentit (2)
Vierailija
Viesti

Olen aina ajatellutkin että olisi varmaan mahtavaa olla tuollainen henkisesti vahva vanhempi, kaikki on varmaan paljon helpompaa jos on noin täydellinen.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Turun Seudun Mamit -ryhmän suosio yllätti perustajan: "Ihmettelen itsekin luottamuksellista ilmapiiriä"

Vuoden ikäisessä Turun Seudun Mamit -ryhmässä on 1700 jäsentä, kannustava ilmapiiri ja auttamisen meininki.

Turkulainen perhepäivähoitaja Tina Hilck perusti 27. marraskuuta 2014 Facebookiin hoitoringin itselleen ja ystävilleen.

Hän oli lukenut Kokkolassa perustetusta äitien Hätäkahvit-ryhmästä ja mietti, että kaipaisi juttu- ja kahvitteluseuraa itsekin.

Kun Hilck seuraava päivänä meni tietokoneelle, hänen perustamassaan ryhmässä oli 300 jäsentä.

– Suosio yllätti minut täysin, hän kertoo.

Nyt ryhmässä on 1700 jäsentä ja lisää tulee jatkuvasti. Parhaimmillaan ryhmään lähetetään 20 keskustelunavausta tunnissa.

Haastatteluhetkellä ryhmässä keskusteltiin siitä, miksi lapsen itku ärsyttää. Lisäksi siellä muun muassa suositeltiin hyviä lastenvaatekirppiksiä ja muskareita.

Synttärijuhlia ja muuttoapua

Tina Hilck kertoo, että ryhmään tulee monenlaisia kysymyksiä ja avauksia. Osa äideistä kaipaa tietoa arkisiin käytännön kysymyksiin, kuten miksei lapsi nukahda tai missä saisi teetettyä hyvät kynnet.

Ryhmään voi kuitenkin lähettää avunpyyntöjä arkaluonteisemmistakin aiheista. Vuoden aikana Turun Seudun Mamit ovat järjestäneet yksinäiselle äidille syntymäpäiväjuhlat ja käyneet tapaamassa lapsivuodepsykoosiin sairastunutta ryhmäläistä sairaalassa.

Mameille tuli myös avunpyyntö perheeltä, joka joutui jättämään homeen vuoksi kotinsa ja koko sen irtaimiston. Päällä olevat vaatteetkin piti tiputtaa pois, Hilck kertoo.

Ryhmäläiset keräsivät perheen lapsille uudet lelut, koko perheelle vaatteet ja perheen uuteen kotiin huonekalut.

– Lisäksi ryhmämme ylläpitäjä hankki pakettiauton ja auttoi perhettä muutossa, Hilck kertoo.

Ryhmältä voi pyytää apua keskustelunavauksessa tai lähettämällä yksityisviestin tai sähköpostin ylläpitäjille.

Kaikki kaipaavat tukea

Kaikki Facebookin äitiryhmät eivät ole toimineet yhtä hyvin kuin Turun Seudun Mamit. Osassa ryhmistä keskustelu on yltynyt kinaamiseksi, toisissa toiminta on hiipunut.

Hilck ei osaa selittää, miksi juuri Turun Seudun Mamit on niin suosittu.

– Ihmettelen itsekin, miten kannustava ilmapiiri ryhmässämme on. Luottamus toisiin äiteihin on todella vahva ja ihmiset uskaltavat avautua kipeistäkin asioista, hän kertoo.

– Olemme ehkä oivaltaneet, että jokainen kaipaa tukea muilta riippumatta esimerkiksi siitä, mitä mieltä hän on imetyksestä tai kantoliinailusta.

Haussa kokoontumispaikka

Syksyllä turkulaiset mamit rekisteröitiin virallisesti yhdistykseksi ja sen nimi on nyt Turun Seudun Mamit ry. Näin tilojen vuokraaminen ja avustusten hakeminen on helpompaa. Lisäksi mukaan saadaan myös ne äidit, jotka eivät ole Facebookissa.

– Seuraava tavoitteemme on saada tilat urheileville äideille ja kokoontumispaikka ryhmätapaamisia varten, Hilck kertoo.

– Myös iltatilaisuuksille on tarvetta. Pienten lasten äidit pääsevät tapaamaan toisiaan päivisin mutta isompien vain iltaisin. Ja teinienkin äidit voisivat kaivata porukan, jonka kanssa jakaa kokemuksia.

Näyttelijä Eppu Salminen: ”Halusin toimia toisin kuin omat vanhempani”

Näyttelijä Eppu Salminen saa kohta viidennen lapsensa. Antoisinta on lasten kanssa vietetty aika, hän sanoo.

”Sain esikoiseni 24-vuotiaana, mutta en ajatellut, että olenpa nuori. Kohta saan viidennen lapseni 50-vuotiaana, mutta en ajattele, että olenpa vanha. Olen aina ollut ahne elämälle, ja lasten kanssa vain on niin nastaa.

Tässä tilanteessa usein sanotaan, että ’vasta nyt ymmärrän nauttia lasteni lapsuudesta’. En tunnista sitä tunnetta yhtään. Tajusin yhteisen ajan arvon jo 25 vuotta sitten, kun esikoiseni oli pieni. Punk-ajan eläneenä olen oppinut, että ’Kaikki häipyy, on vain nyt’, niin kuin Eput laulaa.

Kasvoin näyttelijäperheessä, ja teatteripiireissä näin ja kuulin, miten monien vanhempien aika meni aamusta iltaan duuneissa tai muuten teatterin asioita puidessa. Etenkin miehet puhisivat, että siinä ne lapset menivät sivussa, sumussa. Minua ne jorinat alkoivat kyllästyttää. Että perkele, ei sen niin pidä mennä.

Omatkin vanhempani olivat paljon töissä, ja vaikka meillä on hyvät välit, olin lopulta läheisempi isoäitini kanssa. Kun minusta tuli isä, halusin toimia toisin.

Erosin Roopen äidistä aika pian pojan syntymän jälkeen, ja Roope jäi luokseni asumaan. Minulle tuli kunnia-asiaksi hoitaa lapsi hyvin. Onneksi Suomessa on toimiva päivähoitojärjestelmä, joten onnistuin yhdistämään teatterin ja vanhemmuuden.

Oli kyllä kausia, jolloin juoksin joka paikkaan. Harjoituksista junalle, junalta päiväkodille. Portaita ylös viidenteen kerrokseen lapsi toisessa kädessä, kauppakassi toisessa. Antoisinta niissä vuosissa oli lapsen kanssa vietetty aika; meillä vain oli ja on niin mukavaa yhdessä. Kaikki lapseni ovat mahtavia tyyppejä.

Uskon, että jos vain viettää aikaa lastensa kanssa, siihen imaistuu mukaan ja siitä alkaa nauttia. Jos yhteyttä ei pääse syntymään vaan joku muu hoitaa lapset, on helppoa ajautua duuneihin aamusta iltaan. Olen antanut itselleni luvan antautua töille vain kausittain.

Juuri nyt tuntuu hyvältä viettää rauhallista elämää, jossa voin viedä lapsia laatikkopyörällä puistoon. Kohta meillä on kolme pientä lasta, eikä minulla ole harhakuvitelmia siitä, mitä voi olla edessä. Olen sopinut teatterin kanssa vuoden virkavapaasta ensi kesästä lähtien.

Ikääntyminen ei pelota. Katselen teräskuntoisia seitsemänkymppisiä ympärilläni ja mietin: kun olen tuossa iässä, nuorinkin on jo parikymppinen, ei siis hätää. 70 on uusi 50, vai miten se nyt menee. On riemukasta, että olen saanut paljon lapsia. Elämä on tuntunut elämältä.”

Näyttelijä Eppu Salminen, 49, asuu Helsingissä vaimonsa Kaisa Kuikkaniemen, 38, ja lastensa Kertun, 3, ja Kasperin, 2, kanssa. Pari odottaa kolmatta lastaan. Epulla on edellisistä liitoista pojat Roope, 25, ja Santtu, 20.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Oho, noinko iso se jo on? Taaperot venähtivät isän kuvissa hellyttäviksi jättiläisiksi

Mojo Erämetsän oivalluksesta syntyi häkellyttävä kuvasarja lasten kasvusta.

Jokainen vanhempi tunnistaa tunteen: kylläpä ne kasvavatkin nopeasti. Ajatus tuli Mojo Erämetsän mieleen, kun hän katseli kuvia lastensa ensimmäisistä vuosista. Ja seurasi idea: mitä jos muksut venähtäisivätkin kerralla oikein tosissaan!

Syntyi They Grew Up So Fast -kuvaprojekti, jonka häkellyttävissä kuvissa taaperot seikkailevat jättikokoisina helsinkiläismaisemissa. Kas, touhuihinsa simahtanut lapsi rötköttää pitkin pituuttaan tukkien Fabianinkadun, ja Kruununhaassa pieni lippispäinen kummastelee jalkojen juuressa kolisevaa ratikkaa.

Kaupunkimiljöissä on mukana myös tuoreita otoksia, mutta kaikki sarjan lapsikuvat ovat vanhoja perhekuvia.

– Tällä hetkellä on työn alla kuva, josta voi tulla jo vähän enemmän Godzilla-fiilistä, mutta ideana on pitää kuvasarjan lapset pieninä ja sympaattisina. Teini-ikäisiä tähän sarjaan ei tule, nyt 11- ja 13-vuotiaiden lasten isä kertoo.

Erämetsä työskentelee mainostoimisto-AD:nä, ja työstää sarjaan uusia kuvia vapaa-ajallaan. Mitä niistä lopulta tulee, on vielä auki – ehkä kirja tai näyttely, julisteita pukinkonttiin nyt ainakin.

– Omat lapset ovat selkeästi tykänneet jutusta. Heti kun tein ensimmäisen kuvan, he innostuivat.

Varsinaista haikeutta lasten kasvamisesta Erämetsä ei tunnusta poteneensa. Kuvasarjaa on tehty hellyydellä, mutta ei tippa linssissä.

– Sopivia kuvia hakiessa on toki tullut kiva tunne siitä, että onneksi lapsia on tullut aikoinaan kuvattua paljon.

They Grew Up So Fast -projekti Instagramissa ja Facebookissa.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.