Kuvitus: Elina Warsta

Voiko tyttäreni saada erokodissa hyvän lapsuuden? Tätä Iida Riekko mietti, kun erosi lapsensa isästä.

"Missä isi on? Haluan mennä vanhaan kotiin, kaksivuotias tyttäreni karjuu.

Muuttolaatikot ja jätesäkit täyttävät vielä nurkat. Olen muuttanut pari päivää aiemmin lapseni kanssa pois perheen yhteisestä kodista. Tyttö on intoillut uusista piilopaikoista ja vastapäisen asunnon ikkunalla viihtyvästä kissasta, mutta nyt ikävä purkautuu kiukkuna.

Yöllä kierin valveilla. Tuntuu vapauttavalta olla oman, uuden elämän alussa, mutta samalla mietin, miten saatoin epäonnistua näin.

Minun ja mieheni piti asua vasta ostamassamme unelmakodissa vielä eläkkeelläkin ja kutsua lapsenlapsia jäätelölle. Meidän piti kiertää kolmestaan Kreikan saaria.

Kyselen itseltäni myös, onko uhmaikäiseni vielä liian pieni kestämään tämän muutoksen.

– Lapsen ikävaiheen näkökulmasta ei ole parempaa tai huonompaa aikaa erota. Jos jää odottamaan sopivaa kehitysvaihetta, sitä ei tule. Eroa haitallisempaa lapselle on altistua kodin negatiiviselle ilmapiirille, sanoo psykologi Ilona Rauhala.

Keskustelen hänen kanssaan lähes vuosi eropäätöksen jälkeen, mutta hänen kirjansa Eron keskellä on ollut minulle avuksi ja lohduksi avioeron vaiheissa. Rauhala erosi itse joitakin vuosia sitten kahden poikansa isästä.

– Häpeän ja epäonnistumisen tunteet liittyvät eroon. Vaikka eroaisi huonostakin suhteesta, siihen on lähes aina liittynyt toive pysyvyydestä. Näiden tunteiden käsittelemiseen suosittelen vahvasti ammattiapua. Jos siihen ei tietoisesti käytä aikaa ja vaivaa, ajan myötä katkeroituu, Rauhala sanoo ja muistuttaa, että esimerkiksi seurakunnat ja neuvolat tarjoavat myös ilmaista tukea.

Eropäätöksemme on kypsynyt kuukausia, joiden aikana olen saanut apua neuvolan ja perheneuvolan ammattilaisilta. Raskaimpina hetkinä toistelen itselleni terveydenhoitajamme lausetta: erokodissakin voi saada aivan ihanan lapsuuden.

Olen tukeutunut myös ystäviini, joille tuntuu turvalliselta purkaa tunteitani ja huoliani. Arvostan sitä, etteivät he arvostele entistä puolisoani tai eropäätöstä.

Myös Rauhala neuvoo turvautumaan luottoystäviin.

– Pitää kuitenkin muistaa, etteivät ystävät jaksa vuosikausien vatvomista, vaan heidän rajojaan pitää kunnioittaa.

Kuohuviinitreffejä ja ikävää

Eron myllerryksessä haluaisin vain käpertyä peiton alle, mutta miljoona asiaa pitää ratkaista. Yksi suurimmista on lapsen hoidon järjestely.

Päädymme kuuntelemaan perheasioiden sovittelijan suositusta. Koska tyttäremme on vielä pieni, viranomaiset eivät edes vahvistaisi vuoroviikkoasumista. Päätämme, että lapsi asuu minun luonani ja viettää isänsä kanssa kaksi päivää viikossa.

Olen ollut muutamaa matkaa lukuun ottamatta kaksi vuotta tiiviisti lapseni kanssa. Tarkkailen ahdistuneena tyttöä, kun hän lähtee isille yökylään ja palaa kotiin.

Kyselen päiväkodista, onko lapsi käyttäytynyt oudosti. Siellä vahvistetaan onneksi havaintoni: tyttö tuntuu voivan hyvin ja on oma iloinen, päättäväinen itsensä.

Yksinäiset illat ja yöt ahdistavat aluksi. Sovin viikoiksi eteenpäin kuohuviinitreffejä ja saunailtoja ystävieni kanssa.

Myös Ilona Rauhala suosittelee kalenterin täyttämistä etukäteen erityisesti heti eron jälkeen.

– Oman eroni jälkeen olisin seonnut, jos olisin jäänyt yksin tyhjään kotiin. Ennakointi kannattaa myös loman ja juhlapyhien alla. Jos lapsi on toisella vanhemmalla, on hyvä käsitellä jo etukäteen vaikeita tunteita ja keksiä vaihtoehtoista ohjelmaa.

Kuukausien kuluessa huomaan tarvitsevani myös tyhjää omaa aikaa. Ehdin pitkästä aikaa elokuviin ja vaatekauppoihin maleksimaan. Välillä käytän vapaailtani syömällä yksin karkkia tosi-tv:n ääressä.

Aamut, joina saan nukkua pitkään ja lukea koko lehden, tuntuvat pieniltä lomilta. Tämä ei olekaan hullumpaa!

Välillä silmäni osuvat eteisessä lojuvaan puukirahviin tai pieniin pinkkeihin sukkiin pyykkinarulla. Silloin itku saattaa purkautua yllättäen. Muistutan itselleni, että lapsella on isän luona kaikki hyvin, ja huomenna saan taas silittää pörröistä pellavatukkaa.

Arki vaatii kekseliäisyyttä

Uusi kotimme on vain parin kilometrin päässä tutusta päiväkodista. Päätän, etten hae hoitopaikan siirtoa, koska päiväkoti- ja työmatkat vievät vain kolme varttia suuntaansa. Jos voin välttää yhden suuren muutoksen pienessä elämässä, haluan tehdä sen.

Myös Ilona Rauhala muistuttaa kirjassaan, että lapsi kaipaa turvallisuutta ja pysyvyyttä. Asuinaluetta, hoitopaikkaa tai koulua ei kannata vaihtaa, ellei se tunnu välttämättömältä.

Rahatilanteeni kiristyy heti muuton jälkeen: maksan kolmen tonnin palkastani vuokran, päivähoitomaksun ja muut juoksevat menot. Uuteen kotiin on hankittava pakettiautollinen tavaraa.

Onneksi muistissa ovat säästöniksit opiskeluvuosilta. Lainaan kirjat kirjastosta, kokkaan isoja annoksia pakkaseen ja etsin tytölle tarvikkeita kirpputoreilta.

Kotityötkin vaativat uuden ajattelutavan. Olen aina ulkoistanut tekniset työt miehelleni. Suuren taulun ripustamiseen värvään miespuoliset kaverini, mutta tunnen ylpeyttä, kun saan asennettua yksin digiboksin.

Ruoanlaitto ja siivous vaativat akrobatiaa, kun lapsi vaatii huomiota. Imurointi on jätettävä toiseen vapaailtaani, sillä tyttö pelkää imurin jyrinää. Toistan itselleni, ettei kukaan pakota imuroimaan ihan joka viikko. Pyykin ripustuksesta taas tulee yhteinen, usein hauska puuhamme.

– Yhden vanhemman perheissä kasvaa oma-aloitteisia, vastuuntuntoisia ihmisiä, jotka osaavat tehdä kotitöistä leikkiä, Rauhala kertoo.

Tärkeysjärjestys uusiksi

Täydellisyyteen pyrkivä osa minua haluaisi, että pöydässä olisi joka päivä maukasta kotiruokaa ja menisimme leikkipuistoon säällä kuin säällä. Myönnän kuitenkin nopeasti, etteivät aikani ja voimani veny kaikkeen.

Valitsen tärkeysjärjestykseni: ehdin joka päivä ainakin lukea tyttärelleni, kiinnostua hänen ajatuksistaan, halia ja pidellä sylissä.

Aiemmin tyttö ei ole katsonut televisiota, mutta nyt tv osoittautuu tarpeelliseksi lapsenvahdiksi. Välillä iskee huono omatunto, kun lapsi mutustaa nakkeja ja alkaa sen jälkeen katsella päivän kolmatta Franklin ja ystävät -jaksoa.

– Kannattaa muistaa, ettei lasten arki ole täydellistä missään perheessä. Tv:n katsomisesta ei kannata ottaa syyllisyyttä vaan miettiä kokonaisuutta: kuuluuko lapsen arkeen liikuntaa, leikkiä, kavereita ja lukemista? Jos kuuluu, suuri kuva on kunnossa, Rauhala sanoo.

Hän muistuttaa eronnutta vanhempaa huolehtimaan omasta jaksamisestaan ja nukkumaan riittävästi. Välillä voi olla syytä ottaa aikaa itselleen, kunhan lapsella on sillä välin turvalliset oltavat eikä hän oireile vanhemman poissaolosta.

– Omat poikani ovat ymmärtäneet hyvin, että kun teen välillä omia juttujani, olen hyväntuulisempi äiti, Rauhala kertoo.

Pyydän keskellä viikkoa tätini lapsenvahdiksi, jotta pääsen konserttiin. Palaan virkistyneenä.

Tukiverkot ovat tarpeen myös työreissuilla, jotka eivät osu isän hoitovuoroihin. Onneksi vanhempani matkustavat satojen kilometrien päästä avuksi. Alan arvostaa heidän rakkauttaan ja auttavaisuuttaan uudella tavalla.

Myös lapseni kummitätien ja heidän perheidensä merkitys arjessamme korostuu. Yökyläilyt ja mökkireissut kummien luona muistuttavat, ettei perheen tarvitse olla biologinen.

Avunpyytäjä saa apua

Ilona Rauhala neuvoo etsimään hyvää ja kiittämisen arvoista jokaisesta päivästä. Juuri sitä opettelen eron jälkeisinä kuukausina, ja kehityn. Muistan iloita tytön uusista miksi-kysymyksistä, hienosta Duplo-linnasta ja joutsenhavainnosta päiväkotimatkalla.

Yhä useampina päivinä tuntuu, että arkemme rullaa hienosti. Aika ajoin pakka kuitenkin romahtaa. Uhmakohtaus iskee kesken kiireisen aamulähdön tai kauppareissun. Lapselle nousee kuume juuri, kun minulla olisi tärkeä koulutus. Silloin lapsekas kiukku valtaa minutkin: miksi pitää olla näin hankalaa?

Yhtenä kevätiltana tyttö herää itkemään. Sänky on oksennuksessa. Yö menee pyykätessä ja lohduttaessa potilasta. Tunnen itseni zombieksi.

Kaksi iltaa myöhemmin omassa vatsassani alkaa kiertää, ja ravaan yön kylpyhuoneessa. Kun silmissäni alkaa mustua, pelkään oikeasti. Entä jos pyörryn ja lyön pääni? Muistan pysäyttävän selvästi, että olen nyt ihan yksin vastuussa lapsestani.

Onneksi tauti on pian ohi. Ja onneksi on ystävä, joka tuo oveni taakse mustikkakeittoa ja banaaneita. Olen oppinut hyväksi avunpyytäjäksi.

Joitakin päiviä myöhemmin ruokahalumme on palannut. Aurinko paistaa sänkyyni, jossa luemme Kirsi Kunnaksen runoja. Lapsi kikattaa ja kaivautuu kainaloon.

Tajuan kirkkaasti, että juuri tässä hetkessä minun on hyvä ja helppo olla. Hankaluudet asettuvat taas mittasuhteisiinsa: arkeen, joka on kokonaisuudessaan hyvää ja rikasta, vaikkei kaikkea voi hallita.

Tässä köllöttelemme me, kahden naisen riittävän onnellinen, riittävän kokonainen perhe."

Maria Veitola on väärässä paikassa väärään aikaan. Eniten maailmassa hän tarvitsisi apulaisen, joka auttaisi muistamaan neuvolat, hammaslääkärit ja sadevaatteet.

 

Puhelimeni piippaa taskussani juuri, kun astun äitini ja poikani kanssa Korkeasaaren lauttaan. Näen näytöllä kalenterimuistutuksen kummitytön syntymäpäivistä, jotka alkavat juuri sillä hetkellä, vajaan tunnin automatkan päässä. Meillä ei ole autoa. Meillä on lautta, joka on menossa väärään paikkaan.

Voi helvetin helvetti. Kuinka saatoinkaan unohtaa! Mietin paniikissa, minkä hyvän meriselityksen tähän hätään keksisin. Mutta kun sössii, on parasta (ja kivuliainta) olla rehellinen.

Lähetän anteeksipyyntöviestin, joka ei tietenkään auta mitään. Kummityttöni todennäköisesti kestää oharini paremmin kuin minä. Oma fiilikseni sen sijaan on pilalla. Miksi minulla ei pysy pakka kasassa?

 

Meillä on venyvä ja vanuva remontti ja muovikassielämä, jossa siirrymme väliaikaiskodista toiseen. Eivät pelkästään tavarat vaan myös ajatukset ovat ympäri kaupunkia. Minulla on freelancerin työ, jossa on monta projektia ja aikataulua. Eniten maailmassa tarvitsisin apulaisen, jotta selviäisin tästä kaikesta, jota kutsutaan arjen hallinnaksi.

Minä olen se äiti, joka ei muista varata aikaa neuvolaan tai hammashoitolaan.

Minä olen nimittäin se äiti, joka unohtaa lapsensa kumisaappaat johonkin Luoja yksin tietää mihin. Minä olen se äiti, joka ei muista varata aikaa neuvolaan tai hammashoitolaan. Minä olen se äiti, jolla ei ole koskaan mukana välipalaa, juotavaa, vaihtovaatteita, huulirasvaa tai edes nenäliinaa.

Eikä sadevaatteita, kun jatkamme retkeämme ja säätiedotuksen lupaama sade alkaa heti. Ainakaan eläintarhassa ei ole ihmistungosta. Eikä auki olevia kahviloita, joista saisi lapselle luvatun korvapuustin ja mummolle lämmittävän punaviinin.

 

Kipitämme kiihtyvässä sateessa aitaukselta toiselle ja yritämme saada lapsen innostumaan nurkissa piileskelevistä karvamytyistä. ”Katso, se on leijona. Tuolla kauimmaisen puun luona, ison kiven takana. Kulta, näetkö? Ihan pikkuisen näkyy sen harmaata takapuolen karvaa tuolla kaukana.”

Seisomme läpimärkinä sateessa vaikka olisi mukavampaa syödä herkkuja syntymäpäivillä.

Lapsi innostuu eniten kaneista. Seisomme läpimärkinä sateessa katsomassa nukkuvia kaneja. Olisi paljon mukavampaa olla syömässä herkkuja syntymäpäivillä. Mutta koska olen toivoton tapaus, hytisemme paikassa, jossa paleleville ja nälkäisille ei tähän aikaan päivästä ja vuodesta myydä kuin jäätelöä.

”Äiti, miksi et ole ottanut mukaan sadevaatteita?” lapsi kysyy. Onneksi hän ei itke kuten päiväkodissa, kun en ollut muistanut hankkia sisätossuja. ”Miksi äiti, miksi?” hän ulvoi, ja minä vastasin niin kuin nytkin: ”Koska kovalevyni on täynnä.”

 

Lupaan lapselle korvapuustin, kun palaamme märkinä kaupunkiin. Mutta kahvilasta, johon päädymme, on pullat loppu.

Äidilleni lupaan lasillisen punaviiniä, kun pääsemme kotiin. Kotona muistan, etten ostanut punaviiniä.

Yritin kyllä, mutta Alkon kassalla huomasin, että olin jättänyt lompakkoni kotiin. Se oli se sama päivä, jolloin unohdin lapsen repun raitiovaunuun ja avaimet kotiin.

Meidän Perhe 10/2016

Maria Veitola on 43-vuotias toimittaja, jonka perheeseen kuuluvat mies ja keväällä 2012 syntynyt poika Taisto. ”Mennään nyt reippaasti”, on ehkä yleisin lause, jonka Maria pojalleen sanoo.

Vierailija

Maria Veitolan kolumni: Miksi minulla ei pysy pakka kasassa?

Miksi kaikki on suoritettava, onnistuttava...? Miksi pieni lapsi pitää viedä hirveässä kiireessä Korkeasaareen vaikka hädin tuskin selviää omista töistään? Eikö vapaapäivänä herättyään voisi miettiä: mihin minulla on tänään aikaa ja resursseja. Lapsi on varmasti tyytyväisempi leikkipuistopäivään oikeissa vaatteissa ja välipalalla kuin litimärkänä hienossa paikassa, josta voi sitten vanhempi brassailla kavereille. Marian arki vaikuttaa ahdistavalta. Kannattaisi arvottaa, mikä todella on tärkeää.
Lue kommentti
Kiki

Maria Veitolan kolumni: Miksi minulla ei pysy pakka kasassa?

Toinen puoli tässä on olla se vanhempi, joka miettii ja murehtii koko ajan ja joka hetki. Minä olen luontainen sellainen: jatkuva murehtija ja huolenpitäjä. Ohitan itseni ja pidän koko ajan huolta muista. Koskaan ei meiltä mieheni lapset lähde ilman eväitä, urheilukamoja, tehtyjä läksyjä, ladattua kännykkää tms. Katson vielä lähtiessä, että sateenvarjot toimivat vaikka luvattu on aurinkoista säätä ja varmistan vielä, että avaimet on mukana molempiin kotiin. Oven mentyä kiinni tekstaan vielä,...
Lue kommentti

Listasimme seitsemän kiinnostavinta isyysblogia. Varoitus – näihin jää koukkuun!

1. Havaintoja parisuhteesta

Suosittu vauva.fin bloggari Sami kirjoittaa parisuhteesta ja isyydestä rehellisesti ja kainostelematta. Hän käsittelee esimerkiksi uusperheen vaiettuja tunteita ja siitä, miten paljon lastaan rakastaa ja ikävöi. Tekstit itkettävät, naurattavat ja koskettavat, hyvin monia.

2. #noljakanfaija

Joensuun Noljakasta kotoisin olevan Anssin blogista voi seurata ensimmäistä kertaa isäksi tulevan arkea. Mitä isän päässä liikkuu (loputtomilla) vaunukävelyillä? Miten hän pärjää kotona kahdestaan äitiään suunnattomasti ikävöivän riiviön kanssa? Miltä unen puute oikeasti tuntuu? Blogi sopii etenkin esikoistaan odottaville.

3. Lellivauva

Lellivauva kertoo yrittäjän selviytymistaistelusta vauvan, vaimon ja työelämän ristipaineessa. Blogin kirjoittaja Peter viettää miesaikaa, mikä ei pääty hyvin, ja vertailee eri kantoreppujen teknisiä ominaisuuksia. Ei se ole helppoa miehelläkään – varsinkaan jo haluaa olla kaikessa täydellinen.

4. Heikki Leppimäki

Heikki on yhdistelmäajoneuvon kuljettaja, koti-isä ja imetysaktivisti, jota huolestuttaa neuvoloiden imetysohjauksen kirjava taso. Hänen mielestään miehet ovat nössöjä, koska eivät uskalla olla sellaisia vanhempia kuin haluaisivat, ja lastenvaatteiden brändimerkit uranuurtajia, koska ovat tuoneet kuviointimallit uudelle aikakaudelle.

5. Isyyspakkaus

Tommi aloitti pitämään Isyyspakkaus-blogiaan neljä vuotta sitten, ennen varsinaista isyysblogi-buumia. Kokemus ja ammattitaito näkyvät: tekstit toimivat ja kuvat ovat upeita. Viime aikoina blogissa on listattu kiitollisuuden aiheita, käännytty vatsalleen ja maisteltu porkkanaa.

6. Lattepappa

Lattepappa on koulutukseltaan lastentarhanopettaja ja hoitaa nyt  kotona alle vuoden ikäistä pojuaan. Hän päivittää blogiaan säännöllisesti ja kertoo kuulumisia neuvolareissulta, uimahallista tai treffeiltä vaimon kanssa. Blogissa on paljon kuvia, joista pääsee kurkistamaan isän arkeen ja ihailemaan suloista poikaa.

7. Kasper Diem

Kasperin blogitekstit ovat jo ilmiö, johon törmää usein somessa. Kasper Diem ei ole pelkkä isyysblogi mutta se on myös sitä. Vuoden vauvan kehitystä on mielenkiintoista seurata, vaikkei vauva enää olekaan vauva.

Mitä isyysblogia sinä seuraat? Kerro kommenteissa suosikkisi!

Kun perheeseen tulee toinen lapsi, esikoinen kokee saaneensa kilpailijan ja uhkan, kirjoittaa Toisenlaiset äidit -ohjelman psykologi Leea Mattila.

Kumpi meistä äidin pieni lempilapsi on? Kenen hiukset ovat pellavaa ja kultaa? Näin laulaa Laura Närhi ja kuvailee hienosti lapsen tarvetta olla erityinen ja rakastettu. Se tarve korostuu, kun perheeseen tulee toinen lapsi.

Usein kilpailuvietti on tyypillisempää esikoisille kuin kuopuksille.

Esikoiselle täydellisestä ainokaisuudesta sisaruuteen siirtyminen on suorastaan loukkaus. Se herättää lapsessa paljon ristiriitaisia tunteita ja pelkoa vähempiarvoisuudesta. Ei ole ihme, että lapset taistelevat niin kiihkeästi ollakseen ensimmäisiä tai parhaita.

Usein tuntuu, että kilpailuvietti on tyypillisempää esikoisille kuin kuopuksille. Se ei ole sattumaa.

Hups, osuiko pikkuauto veljen kasvoihin?

Hupsista, kokeilitko hampaitasi vauvan käteen? Osuiko pikkuauto veljen kasvoihin? Näin voi käydä. Toisinaan esikoinen kysyy, voisiko roska-auto viedä vauvan pois.

Nämä kaikki kertovat samasta asiasta: lapsen sisäisessä maailmassa sisarus on kilpailija ja uhka. Kun nämä tilanteet raivostuttavat vanhempaa, on tärkeää muistaa yksi viisaus: tunteiden salliminen ja ymmärtäminen on eri asia kuin tekojen hyväksyminen.

Lapsen sisäisessä maailmassa sisarus on kilpailija ja uhka.

Toisinaan esikoinen voi vauvan synnyttyä vaikuttaa itsenäiseltä ja pärjäävältä, eikä kenties näytä reagoivan sisaruksen tuloon mitenkään. Ehkä hän jopa tarkkailee valppaasti aikuisten tunnetiloja ja vauvan huutaessa lähtee omaan huoneeseensa legojen pariin. Aikuinen taas ilahtuu ja kehuu reippaudesta ja kiltteydestä.

Lapsen tunteiden ilmaisu voi kuitenkin olla pettävää.

Kiltisti käyttäytyvä lapsi saattaa jäädä vaikean asian kanssa yksin.

Omien tarpeiden sivuuttaminen ja tunteiden vaimentaminen eivät taltuta harmin aiheuttamia kehon stressireaktioita, kuten  sympaattisen hermoston aktivoitumista. Kiltisti käyttäytyvä lapsi saattaa jäädä vaikean asian kanssa yksin.

Hankalien ja kurjien tunteiden näyttäminen on lapsille hyväksi. Kiukku tai käytöksen taantuminen kutsuvat aikuisen lapsen viereen, ja hyvä niin. Vanhemman ja viisaamman apu kehittää lapsen aivoja ja rikastaa tunne-elämää.

Kun annat lapsen kiukun tulla ja olet läsnä, opetat hänelle, että tästä selvitään. Yhdessä.

Lue lisää Leean kolumneja täältä.

Näin autat isosisarukseksi tullutta lasta

  1. Ota lapsi mukaan hoitamaan vauvaa ja kehu uusista vauvanhoitotaidoista. Näytä hänelle, että isomman roolista voi nauttia.
  2. Isomman lapsen on tärkeää saada myös olla vielä pieni. Salli mahdollinen taantuma – lapsi palaa kyllä vähitellen takaisin ikätasolleen.
  3. Vaali hoivaa, iloa ja leikkisyyttä, jotka viestittävät lapselle hänen olevan tärkeä ja rakastettu ja lujittavat suhdettanne.

Leea Mattila on lapsen ja vanhemman suhteeseen erikoistunut psykologi. Hän työskentelee omassa Psykologipalvelut MindLink -yrityksessään ja on asiantuntija Livin Toisenlaiset äidit -ohjelmassa. Liv ja vauva.fi kuuluvat Sanoma-konserniin.

Lapsi tarvitsee kokemuksen siitä, että hän on rakastettu. Näin kerrot sen hänelle päivittäin.

Power of Positivity -sivu listaa asioita, joita vanhempi voi sanoa lapselle osoittaakseen, että rakastaa häntä.

1. Rakastan sinua

Rakkauden sanominen on kaiken perusta. Et voi sanoa tätä lapsellesi liian usein, isommallekaan. Samalla opetat, että tunteista puhutaan ääneen. Se on hyvä taito.

2. Tulen iloiseksi, kun sinä…

Ota lapsi kiinni hyvänteossa. Kun kerrot, mikä menee hyvin, vahvistat toivottua tapaa toimia.

3. Teet minut onnelliseksi

Näytä onnesi: lapsi saa tuntea, että on arvokas. Aikuisen onni ei silti ole lapsen vastuulla. Hän saa olla myös hankala tai kiukkuinen.

4. Olen ylpeä sinusta

Uusien asioiden opettelu vaatii rohkeutta. Kannusta lasta yrittämään, ja ole ylpeä yrittämisestä, ei vain lopputuloksesta.

5. Olet ainutlaatuinen

Jokaisella lapsella on omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Juuri siksi he ovat niin rakkaita. Näytä lapselle, että hän on hyvä juuri sellaisena kuin on.

6. Luotan sinuun

Luottamus herättää luottamusta ja halua yrittää. Lapsilla on vahva halu toimia oikein. Vanhempi näyttää, että huomaa tämän.

7. Uskon sinuun

Opeta sinnikkyyttä, että luovuttaa ei heti kannata. Lapsi tarvitsee rohkaisua: Vanhemman tehtävä on olla lapsensa puolella.

8. Olen kiitollinen sinusta

Kerro, miksi olet kiitollinen lapsestasi juuri tänään.

On kiva tapa vaikkapa listata iltapalapöydässä asioita, jotka olivat hyviä tänään. ”Parasta päivässä oli se, kun teimme palapelin yhdessä. Ja että minulla on niin ihana murunen.”

+ rakastava kosketus

Osaatko kertoa lapselle ilman sanoja, että rakastat? Lue psykologi Leea Mattilan kolumni aiheesta.