Miltä tuntuu olla raskaana ja kuulla olevansa hiv-positiivinen? Pahalta, tietää Laura. Mutta unelma lapsesta säilyi.

Haastattelua edeltävä yönä näen unen. Nai­nen asuu perheineen talossa, jossa ei ole kunnon ulkoseiniä, ja lattiaan on porattu ulos asti ulottuvia aukkoja. Tuuletus pitää huolen siitä, että virukset eivät jää muhimaan, nainen selittää. Kun herään, minua huvittaa – mutta enemmän hävettää. Mistä näitä ennakkoluuloja oikein tulee?

Oikeasti Laura, 34, asuu per­heineen kauniissa, vaaleassa ri­vitalokodissa. Hän on 4-vuotiaan tytön äiti, viimeisillään raskaana ja hiv-positiivinen.

Jälkimmäinen yllättäisi mo­net Lauran ystävistäkin. Ja on yllättänytkin, esimerkiksi sen yhden, joka katkaisi ystävyyden, kun Laura päätti kertoa sairaudestaan vuosien jälkeen. Enää Laura ei kerro. Hänestä on turhaa kuormittaa muita ihmi­siä asialla, jota heidän ei tarvit­se kantaa.

– Hiv on aikamoinen mörkö monelle. En halua tulla sosiaali­sissa suhteissa torjutuksi syystä, jolle en voi mitään. Infektiosai­raalastakin on annettu ymmär­tää, että on parempi, kun tar­tunnasta ei arkielämässä kerro, Laura sanoo.

On Lauralla tosin niitäkin ys­täviä, jotka tietävät. Heidän jou­kossaan on pari läheistä ystävä­perhettä, yksi opiskelukaveri sekä Positiiviset ry:n kautta tu­tuksi tulleita.

– Ihania ihmisiä, Laura sanoo.

– Ja tavallisia, perheellisiä ih­misiä arkisine huolineen.

Puoli vuotta aikaa

Huone on ihan tavallinen, pie­ni vastaanottohuone. On vuo­si 2004, Laura on 26-vuotias ja 9. viikolla raskaana. Pöydän ta­kana istuu lääkäri, vastapäätä vasemmalla puolella Laura, vie­ressä hänen miehensä Timo ja miehen toisella puolella vieras nainen, josta Laura miettii: mitä tuokin täällä tekee?

Pariskunta odottaa ensim­mäistä lastaan ja neuvolan rutiiniseulassa on selvinnyt jo­tain, jonka takia Laura on pyy­detty käymään terveysasemalla. Puhelu oli lyhyt ja vakava, ja soit­taja kehotti Lauraa ottamaan jon­kun läheisen mukaan, tukihen­kilöksi. Ennen vastaanottoa Lau­ra ehtii olla huolissaan siitä, että vauvalla ei ole kaikki hyvin. Tai entä jos hän itse sairastaa vaik­ka syöpää?

Tuolissa istuessaan Laura yht­äkkiä muistaa, että Timo on vas­ta muutamaa päivää aiemmin todennut Lauran laihtuneen to­si paljon. Yleensä Timolla ei ole ollut tapana kommentoida hä­nen ulkonäköään. Ja Laura on niin hoikka ennestäänkin, että kyseessä ei ole kohteliaisuus.

– Teillä on todettu hiv, lääkä­ri sanoo.

Siihen Laura ei ollut varautu­nut.

– Ajattelin, että maailma kaa­tuu. Timosta näin, että hän oli so­kissa eikä meinannut uskoa, mi­tä kuuli. Mietin hiljaa, että nyt sitten kuolen. Millaisetkohan hautajaisista tulee?

Vastaanotolla on muutaman hetken ihan hiljaista. Sitten nainen Timon toisella  puolella  alkaa puhua. Hän kertoo olevansa hiv-tukihenkilö ja heti alkajaisiksi rauhoittelee, että tästä selvitään kyllä.

Lauran tilanne on kuitenkin vakava. Virusten määrä veressä on korkea ja auttajasolujen määrä niin matala, että ollaan jo lähellä aids-vaihetta. Laura muistaa lääkärin puhuneen puolesta vuodesta: sen ajan hän eläisi, jos hoitoa ei aloitettaisi heti.

Vastaanotolla tapahtuu vielä paljon: Timosta otetaan pikatesti, ja selviää, että hän on puhdas. Laura haluaa, että hänen vanhemmilleen kerrotaan heti, mutta hän ei pysty itse soittamaan.

Lääkäri soittaa Lauran äidille ja kertoo, että tyttärellänne on hiv. Pesen hampaat loppuun, soitan sitten takaisin, vastaa Lauran äiti. Menee kymmenen minuuttia, ja toinen, mutta puhelin ei soi. Sitten lääkäri soittaa Lauran äidille uudelleen. Äiti on ehtinyt sulatella asiaa ja on valmis ottamaan tiedon vastaan.

Autossa Timo katsoo silmiin ja sanoo: Meitä on tässä kaksi.

Vastaanotolla puhutaan vielä raskaudesta. Sen jatkaminen on lääkärin mukaan mahdollista, mutta päätös jätetään Lauran harkittavaksi. Seuraavalle päivälle varataan aika Auroran infektiopoliklinikalle, jossa on tarkoitus keskustella Lauran hoidosta ja raskauden jatkamisesta.

Sitten Laura ja Timo lähtevät vastaanotolta.

Autossa Timo katsoo silmiin ja sanoo, ettei aio lähteä: Meitä on tässä kaksi. Lauseesta tulee suhteen liima, jota toistetaan ääneen aina, kun on kova paikka.

Timo soittaa vielä Lauran äidille. Sinä nyt sitten varmaan lähdet, Lauran äiti sanoo. En lähde, vastaa Timo.

Seuraavan illan ja yön Laura on itkuinen, järkyttynyt ja levoton. Hän alkaa kallistua sille kannalle, että ei jaksaisi keskittyä raskauteen.

– Tilanne oli liian raskas. En tiennyt sairaudesta vielä paljon mitään ja Timon vakuutteluista huolimatta pelkäsin, että hän lähtee. Mietin, onko minusta koskaan äidiksi.

Ennen aamua alkaa vuoto. Kun Laura nousee ylös hyvästelemään töihin lähtevää Timoa, verta hulahtaa eteisen matolle. Laura uskoo, että raskaus meni kesken silkasta järkytyksestä.

Ei voi osua kohdalle

Laura eli lapsuutensa Pohjois-Suomessa, alkoi jo 16-vuotiaana seurustella vakavasti ja muutti poikaystävänsä kanssa 18-vuotiaana Helsinkiin.

– Olin ihan tavallinen, urheilullinen, nuori tyttö, Laura kertoo.

– Perhetyttö. Hiihdin, harrastin hevosia, yleisurheilin, tanssin.

Helsingissä Laura opiskeli ja kävi töissä, jatkoi urheilua ja osallistui muutamiin pieniin kauneuskilpailuihin. Nuoruudensuhde päättyi, kun Laura oli täyttänyt 21.

Jossain siinä, 21 ja 24 ikävuoden välissä, Laura saa hivin.

– Siinä oli nuorella ja menevällä naisella suhteita, kun oli poikaystävä haussa. Välillä kondomi unohtui. Kävin jopa testauttamassa itseni muiden sukupuolitautien varalta, mutta hiv-testiä en tajunnut pyytää. Minulle hiv oli narkomaanien ja seksityöläisten tauti.

Sitten Laura tutustuu itseään kymmenisen vuotta vanhempaan Timoon ja rakastuu. Suhde vakiintuu nopeasti, ja ehkäisy jätetään pois. Kun seurustelua on kestänyt puolitoista vuotta, raskaustestiin tulee kaksi viivaa. Ja pian ensimmäisen neuvolakäynnin jälkeen tulee kutsu lääkärin vastaanotolle keskustelemaan verikokeen tuloksesta.

Vaikka Lauran tuolloin odottama vauva ei syntynyt, äitinsä se ehti pelastaa. Jos Laura ei olisi tullut raskaaksi, hiv-tartunta ei ehkä olisi selvinnyt ajoissa. Vaikka virusten määrä oli korkea, Lauralla ei ollut mitään oireita.

– Minulla oli ilmeisesti niin hyvä yleiskunto, että sekin vaikutti. Ennen raskautta treenasin jopa fitness-kisoihin. Jos olisin oikein osannut kuulostella itseäni, jotain olisi ehkä ollut nähtävissä. Elämä oli kuitenkin kiireistä ja aktiivista, opintojen, työnteon ja urheilun täyttämää.

Surutyötä

Lääkärikäynnin jälkeiset kaksi viikkoa menevät Lauralta itkiessä. Hän jää pois koulusta, ottaa raivokkaasti selvää hivistä, suree keskenmenoa ja vajoaa välillä upottavaan voimattomuuden tunteeseen. Timo pitää huolen siitä, että liian syvälle ei tiputa.

– Timo on sellainen elämää nähnyt, karski, suomalainen mies. Hän ei ole päästänyt minua koskaan säälimään itseäni. Olen itsekin vahva luonne, mutta jos Timo ei olisi ollut siinä, alamäki olisi varmasti ollut rajumpi, Laura sanoo.

Laura kertoo sairaudestaan vanhempiensa lisäksi molemmille siskoilleen ja yhdelle ystävälleen. Timo kertoo isälleen ja veljelleen.

– Omat siskoni reagoivat lopulta hyvin, kumpikin omalla tavallaan – eli toinen vähän paremmin kuin toinen. Vanhempien kanssa on saanut tehdä vähän työtä, että on saanut heidät ymmärtämään sairauden kulun ja sen, että tämän kanssa voi nykyään elää, Laura sanoo.

Ensimmäisinä kuukausina Timo joutuu vakuuttamaan yhä uudestaan, ettei ole menossa mihinkään. Hän muistuttaa Lauran sanoneen hänelle aiemmin, että vaikka halvaantuisit, en lähtisi, koska rakastan sinua niin. Miten sellaisen jälkeen voisi jättää?

Pitkän aikaa Laura tuntee kuitenkin olevansa suhteessa alakynnessä. Välillä hän jopa ajattelee, että olisi helpompaa, jos Timokin saisi hivin.

– Minulla oli takaraivossa epäilys, uhrautuuko hän. Muutaman kerran testasinkin sitä, kuinka tärkeä hänelle oikeastaan olen, pakkasin tavarani ja lähdin. Halusin todistaa sekä hänelle että itselleni, että vaikka minulla on hiv, minun ei tarvitse roikkua miehessä kuin viimeisessä oljen korressa.

Sittenkin raskaus

Pikkuhiljaa elämä asettuu uomiinsa. Laura palaa kouluun ja hoitaa vauvankorvikkeeksi otettua koiraa. Mutta unelma lapsesta säilyy.

Lauran lääkärit olivat alusta asti sanoneet, että lasten saaminen on yhä mahdollista, jos Laura vain itse jaksaa. Ja Laura jaksaa hyvin. Hän on onnekas, sillä lääkkeet eivät aiheuta hänelle sivuoireita.

– Kun minulla oli ollut lääkitys kaksi vuotta ja kontrolleissa oli jatkuvasti nähty, että virusten määrä pysyy alhaalla, lääkärit alkoivat itse ottaa lapsiasiaa puheeksi. Olimme tulleet heille pariskuntana tutuksi ja meille sanottiin, että unelmasta kannattaa pitää kiinni.

Pitkään Laura silti miettii, onko hänellä oikeutta tulla äidiksi.

– Ajattelin, että jos kuolenkin, niin lapsi menettäisi äitinsä. Tai jos osuu kohdalle se, mihin on yhden prosentin riski: että lapsi saa minulta raskaudessa tai synnytyksessä hivin. Miten sellaisen asian kanssa voisi elää?

Timo on halunnut jättää kondomin jo aiemmin pois. Lääkäreiden mukaan tartuntariski suojaamattomassa yhdynnässä on lääkityksen ansiosta käytännössä olematon, sillä virusten määrä Lauran veressä on niin matala, että sitä ei pystytä enää edes mittaamaan.

Lopulta infektiolääkäri merkitsee Lauran tietoihin, että pariskunta yrittää aktiivisesti lasta. Kuukauden päästä Laura on raskaana.

Kun vatsa kasvaa, Laura tuntee olevansa elinvoimainen, naisellinen ja äidillinen.

Alkuraskauden aika on jännittävää, kuten kaikille muillekin, mutta vähitellen pelon tilalle astuu voimistuva ilo tulevasta. Kun vatsa kasvaa, Laura tuntee olevansa elinvoimainen, naisellinen ja äidillinen.

– Helsinkiläisneuvolassa minulle osui ihana neuvolantäti, joka ei ollut ikinä hoitanut hiv-positiivista äitiä. Hän sanoi, että on onni päästä kokemaan tämäkin ennen eläkettä, Laura kertoo.

Ihan aina kohtelu ei ole kunnossa. Naistenklinikan ensimmäisessä ultrassa kätilö mulkaisee Lauraa ja tokaisee kylmästi, että otahan paita pois, niin katotaan miten mukulas jaksaa. Toisella kerralla äitiyspoliklinikan hoitaja hermostuu, kun näkee Lauran käyneen aulan vessassa. Kävitkö siellä, et sinä saa siellä käydä, Lauralle huudetaan käytävällä muiden odottajien kuullen.

Laura voi läpi raskauden mainiosti, ja vauva kasvaa odotetusti. Aina välillä Lauran mieleen nousee tartunnan mahdollisuus, mutta lääkärit sanovat, ettei huolta ole.

Lauran lääkitys vaihdetaan loppuraskauden alkaessa toiseen, ja läpi synnytyksen hän saisi estolääkettä vielä tiputuksessa. Lauraa ohjeistetaan, että jos synnytys käynnistyy supistuksilla, sairaalaan voi tulla rauhassa. Mutta jos synnytys alkaa vesien menolla, täytyy estolääkitys aloittaa tunnin kuluessa. Kun Lauran lapsivedet sitten yöllä menevät, hän ja Timo ajavat suoraan sairaalaan läpi keväisen Helsingin.

Viola syntyy Helsingin Naistenklinikalla normaalisti alakautta. Laura kärsii avautumisvaiheen ilman kipulääkettä, koska ei halua kuormittaa vauvaa enää millään ylimääräisellä. Vauvan synnyttyä tuore äiti kysyy kätilöiltä useampaan kertaan, onhan kaikki varmasti kunnossa.

Synnyttäneiden osastolla Laura saa vauvansa kanssa oman suihkullisen huoneen. Vauvalle aloitetaan estolääke, jota annetaan kuukauden ajan. Imetys on hiv-äideiltä kielletty, joten Laura saa maidonnousun estävän lääkkeen.

– Imetyskielto ei tuntunut edes pahalta, koska olin varautunut asiaan. Vastuu vauvan terveydestä on niin suuri. Vauva ja äiti voivat nauttia läheisyydestä ihan yhtä lailla, vaikka maito tulisikin pullosta, Laura sanoo.

Ilo lapsesta

Kotona Laura on vauvan kanssa ylikorostetun huolehtivainen. Vauvalle on aloitettu lääkitys niin, että uusi annos pitää antaa aina kahdentoista tunnin välein, kello 14 ja 02. Lauran oma lääke puolestaan pitää ottaa kello 12 ja 00.

Laura herää puolenyön molemmin puolin lääkitsemään itseään ja vauvaansa. Koko ensimmäisen kuukauden vauva on levoton ja nukkuu huonosti.

– Tuntui todella pahalta joutua herättämään pientä vauvaa lääkkeenottoa varten. Se ensimmäinen kuukausi oli oikeastaan koko vauva-ajan pahin koetinkivi. Kun lääkitys loppui, Violakin alkoi nukkua.

Aamuisin Laura nostaa vauvan vaunuihin ja lähtee kävelylenkille, joko yksin tai tuttujen äitien kanssa. Väsymyksen läpikin hän nauttii kaikesta: tässä olen, äitinä.

Violasta otetaan hiv-testi heti syntymän jälkeen, kahden viikon ikäisenä, kuukauden ikäisenä ja vielä neljän kuukauden ikäisenä. Testien mukaan tyttö on terve.

Kun huutavalta vauvalta otetaan verikoetta, hoitoalaa opiskellut Laura löytää itsestään ammattimaisen suhtautumistavan: minun tehtäväni on nyt olla vahva ja tukea lastani, minulla ei ole varaa itkeä.

Kotona Laura heräilee yölläkin välillä tarkistamaan, että kaikki on hyvin. Hänellä on tarve todistaa itselleen, että on hyvä äiti, ja tehdä asiat mielellään vähän paremmin kuin muut. Laura on tarkka hygieniasta ja keittelee pulloja vähän pidempään kuin oikeastaan tarvitsisi.

Violan ihosta Laura huolehtii erityisen hyvin, eikä päästä punoitusta ikinä ihottumaksi asti. Laura pelkää vauvan vastustuskyvyn olevan tavallista matalampi.

– Lääkärit ovat kyllä sanoneet, että syytä huoleen ei ole. Vaikka oma immuniteettini on lääkkeiden varassa, vauvalleni kehittyy silti kohdussa samanlainen vastustuskyky kuin muillekin vauvoille. Eikö ole ihmeellistä?

Violasta on kasvanut äitinsä mukaan ihanan helppo ja energinen lapsi. Laura ehti valmistua ammattiin ennen Violan syntymää, mutta työelämään hänellä ei ole ollut kiirettä.

Talvella hiihdetään ja luistellaan. Laura haluaa antaa lapselleen paljon aikaa.

Perheen arjessa Lauran hiv-positiivisuus ei näyttele suurta roolia. Laura ottaa lääkkeensä säntillisesti kaksi kertaa vuorokaudessa, jotta virusten määrä pysyy alhaalla. Jos hänelle tulee haava, hän laittaa siihen herkästi laastarin, ja käytetyille kuukautissuojille on roskis lapsen ulottumattomissa.

Mutta ne ovat pieniä asioita. Suurta on se, että Laura ja Viola vievät takapihalla asuvalle pupulle ruokaa ja tekevät yhdessä luontoretkiä. Talvella hiihdetään ja luistellaan. Laura haluaa antaa lapselleen paljon aikaa.

– Tämä oma sairauteni on vaikuttanut siihen, että olen iloinnut ja nauttinut lapsesta todella paljon. Tekee mieli jopa sanoa, että ilman tätä sairautta en olisi näin onnellinen ja oppinut arvostamaan elämää ja arkea näin paljon. Turha katkeruus ja nuoren naisen itsekkyys on jäänyt pois.

Nyt Viola on neljävuotias, ja Laura on uudestaan raskaana. Tällä kertaa raskautta ehdittiin yrittää  pitkään, melkein kaksi vuotta. Perhe on sillä välin muuttanut pienelle paikkakunnalle, ja raskauden seuranta hoidetaan lähimmässä yliopistosairaalassa, jonne Laura menee myös synnyttämään. Häntä kohdellaan hyvin, ja olo on varmempi kuin viimeksi. Turhat pelot ja jännitykset ovat jääneet pois.

Kolmen kirjaimen salaisuus

Viola ja tuleva pikkusisarus eivät tule tietämään äitinsä sairaudesta vielä pitkään aikaan. Eivät ehkä vielä murrosiässäkään, koska Laura arvelee, että siinä vaiheessa asia pamautettaisiin vielä liian helposti kylillä julki. Timo käy testeissä säännöllisesti, mutta lapsille riittävät vauva-ajan tarkastusten jälkeen normaalit neuvolakäynnit.

Pikkuhiljaa Laura on alkanut valmistaa Violaa tietoon, jonka hän joskus vuosien päästä saa. Laura pitää tärkeänä, että lapsi oppii jo pienenä, että on erilaisia perheitä ja erilaisia ihmisiä, jotka ovat kuitenkin kaikki arvokkaita. Luonto-ohjelmien avulla ja eläinten elämää seuraamalla Laura myös opettaa lasta huomaamaan, että elämään kuuluu alku ja loppu, syntymä ja kuolema. Kaiken varalta.

Lauran ja Timon haaveissa on vielä kolmaskin lapsi. Ja aikanaan toivottavasti  lapsenlapsia. Vaikka Laura on elämänsä loppuun positiivinen, lääkityksen ansiosta hänen eliniänodotteensa ei poikkea muista.

– Lääkärit ovat luvanneet, että saan nähdä vielä lapsenlapsetkin, ja sellainen suunnitelma meilläkin on. Sikäli kuin sellaista voi kenellekään luvata.

Haastattelua seuraavalla viikolla puhelimeen tulee kuvaviesti: Laura on synnyttänyt pienen pojan. Peittoon kapaloitu vauva katsoo kameraan ja suu on pienessä virneessä. Poika on terve.

Laura ja hänen perheenjäsenensä eivät esiinny jutussa omilla nimillään.

Positiiviset ry: Tietoa ja tukea hiv-tartunnan saaneille ja heidän läheisilleen

Vauva 10/2012

Raskaus luo vauvan, mutta raskaus luo myös äidin. Siihen liittyvät vartalon muutokset ovat kehon kunniamerkkejä, kirjoittaa Toisenlaiset äidit -ohjelman psykologi Leea Mattila.

Lukion ensimmäinen psykologian kurssi: Jo siellä opetettiin, että ihminen on psyko-fyysis-sosiaalinen kokonaisuus. Vasta vuosien kuluessa olen todella ymmärtänyt, miten tärkeä asia lauseessa on.

Keho kantaa mielentiloja, jotka näkyvät hermoston toiminnassa, sykkeessä, hengityksessä ja asennoissa. Se muistaa nekin varhaiset asiat, jotka ovat ajattelun tavoittamattomissa. Kokemukset varastoituvat fyysisinä tuntemuksina.

Raskaus on barbapapamaista aikaa. Naisen vartalon muuntautuminen lapsentuottajaksi johdattelee vanhemmaksi tulevaa sopeutumaan myös psyykkisesti elämän muuttumiseen.

Sosiaalinen paine nauttia raskaudesta on suuri.

Sosiaalinen paine nauttia raskaudesta on suuri. Läheskään aina raskaus ei kuitenkaan ole hehkua. Muutamaan kuukauteen pakkautuu raudanpuute, hormonikuperkeikat, pahoinvointi, närästys, kummalliset ruoka-ainehimotukset, rintojen aristus, kutinat, liitoskivut, pukamat, turvotukset ja raskausarvet.

Neuvolan terveydenhoitaja kontrolloi odottajan painonnousua. Vatsa on joidenkin mielestä valtava ja joidenkin mielestä liian pieni. Ei ole ihme, jos raskaana olevasta naisesta se tuntuu hämmentävältä ja itsetuntoa latistavalta. Olenko viehättävä edes puolisolleni? Saanko entistä itseäni koskaan takaisin?

Ei tarvitse vetää vatsaa sisään ja kerrankin saa rinnat!

Kehon muutos voi myös olla myönteinen ja tuntua lumoavalta. Ei tarvitse vetää vatsaa sisään ja kerrankin saa rinnat! Onnistunut synnytys ja imetys lisäävät myönteistä psyykkistä kokemusta. Kehoni toimii! Minä osaan tämän!

Raskaus luo vauvan, mutta raskaus luo myös äidin. Siihen liittyvät vartalon muutokset ovat kehon arvokkaimpia kunniamerkkejä eletystä elämästä.

Vartalon hyväksyntä ja arvostus välittyy lapselle.

Itsestä huolehtiminen tarkoittaa myös vauvasta huolehtimista. Vartalon hyväksyntä ja arvostus välittyy lapselle, ja siirtyy malliksi suhtautua omaan kehoon. Se on valtavan tärkeä sosiaalinen perintö.

Kehosi on nyt erilainen kuin ennen, mutta parempi.

Voi hyvin, odottaja:

1. Hoivaa mieltäsi hyvän fyysisen kosketuksen kautta: ota kylpy, käy kampaajalla tai hieronnassa.

2. Muista perusasiat: sopiva liikunta, terveellinen ruokavalio  ja ihmissuhteiden vaaliminen.

4. Ota vastaan kehut ulkonäöstä. Huomaa, miten äitiys täydentää naiseuttasi.

Lue lisää Leean kolumneja täältä.

Leea Mattila on lapsen ja vanhemman suhteeseen erikoistunut psykologi. Hän työskentelee omassa Psykologipalvelut MindLink -yrityksessään ja on asiantuntija Livin Toisenlaiset äidit -ohjelmassa. Liv ja vauva.fi kuuluvat Sanoma-konserniin.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Raskausajan ravintosuosituksissa lukee, että ”listeria-bakteeri ei pysty lisääntymään kovissa juustoissa”. Mitä se tarkoittaa? Mitä tarkoittaa kova ja pehmeä juusto? 

Terveydenhoitaja Mia Astikainen:

Kovaa juustoa, kuten esimerkiksi edamia, emmentalia ja höylättävää kermajuustoa voi huoletta syödä raskaana ollessa. Kuten olet suosituksista lukenut, listeria ei lisäänny kovissa juustoissa, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että listeriaa ei niissä ole.

Listerian tulee lisääntyä ruuassa, jotta se saavuttaa ihmiselle haitallisen määrän. 

Jos ostat ulkomaisia juustoja tai nautit maitotuotteita ulkomailla, varmista aina, että tuote on tehty pastöroidusta maidosta.

Kovia juustoja ovat kaikki höylättävät juustot ja pehmeitä esimerkiksi homejuustot ja tuorejuustot. Kaikkien maitotuotteiden tulee olla myös pastöroituja. Suomalaiset meijerituotteet on aina pastöroitu, mutta jos ostat ulkomaisia juustoja tai nautit maitotuotteita ulkomailla, varmista aina, että tuote on tehty pastöroidusta maidosta.

Listerian voi saada myös huonosti pestyistä juureksista ja kasviksista sekä ulkomaisista pakastemarjoista. Kasvikset on siis pestävä ja kuorittava huolellisesti ennen syömistä. Pakastemarjat on kuumennettava yli 95 asteeseen.

Listeria on maassa elävä bakteeri, jonka voi saada missä elämänsä vaiheessa tahansa. Listerioosi, listerian aiheuttama infektio, aiheuttaa verenmyrkytyksen tai aivokalvontulehduksen.

Listeria on onneksi harvinainen, mutta raskaana olevalle erityisen ikävä, sillä se on vaarallinen sikiölle. Listeria voi aiheuttaa muun muassa keskenmenon.

Vauva 9/16

Arka

Mitä juustoja odottaja voi syödä?

Hei! Kaipaisin vielä täsmennystä pehmeisiin juustoihin. Ovatko ne siis kautta linjan kiellettyjä, vaikka olisivat kotimaisia, pastoröituja ja isolta tunnetulta valmistajalta? Tästä tuntuu olevan liikkeellä kahdenlaista ohjeistusta. Itse uskalsin aluksi syödä esimerkiksi edellä mainitut kriteerit täyttävää fetaa, raejuustoa ja tuorejuustoa, mutta lopulta olen tullut niidenkin kanssa varovaiseksi. Nyt uskallan syödä esim. fetaa enää vain uuniruoissa, ja tämä rajoittaa jo yllättävän paljon lakto-...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Vanhemmaksi tuleminen nostaa esiin sen, minkälainen oma lapsuus on ollut. Jos oma lapsuus on ollut vaikea, siihen voi oppia suhtaumaan lempeällä hyväksynnällä, kirjoittaa Toisenlaiset äidit -ohjelman psykologi Leea Mattila.

Vuorovaikutuksessa on läsnä aina kolme sukupolvea, niin sanotaan. Kiintymysmallit periytyvät suurella todennäköisyydellä sukupolvelta toiselle – ei geneettisesti, vaan vuorovaikutuksen kautta. Vauvana omaksuttu vuorovaikutusmalli saattaa pysyä koko elämän.

Käsittelemättömät traumaattiset kokemukset tai pienenä vauvana vaille rakastavaa vuorovaikutusta jääminen vaikuttavat siihen, minkälainen vanhempi itsestä tulee.

Mielestä torjutut asiat nousevat yllättäen eteen, kun itsellä on lapsia. Esimerkiksi vauvan itku voi herättää voimakkaan ahdistuksen ja avuttomuuden, oman tunteen lapsena, kun ei ole hätääntyessä saanut lohtua.

Silloin on vaikeaa ottaa vastaan oman pienen lapsen pahaa mieltä ja lohduttaa.

Yleensä vanhemmat haluavat lapselleen parempaa kuin itsellä on ollut. Miten onnistua, jos roolimallia ei ole ollut?

Omalla psyykkisellä työllä – arkisemmin sanottuna oman historian läpikäymisellä ja ymmärtämisellä – voi onneksi lunastaa turvallisemman kiintymyssuhteen. Ymmärryksen kautta vaikeatkin kokemukset nivoutuvat osaksi elämäntarinaa.

Silloin vaikeuksien ajattelu ei enää saa pois tolaltaan. Omaa taustaa voi ajatella lempeällä hyväksynnällä.

Hyvä parisuhde, tai muut hyvät ihmissuhteet, tarjoavat voimaa. Esimerkiksi luottamus puolisoon antaa toisenlaisia, korjaavia kokemuksia kuulluksi ja hyväksytyksi tulemisesta.

Kyky turvautua toisiin tekee vahvaksi, ei haavoittuneisuuden piilottaminen.

Ihminen kehittyy koko elämänsä ajan. Hermosolujen yhteyksiä muodostuu ja karsiutuu sen mukaan, miten niitä käytetään. Kaikki kokemukset vaikuttavat, ja mahdollisuus psyykkiseen kasvuun on olemassa. Loppuun asti.

Tee ensin nämä

1. Käy läpi elämääsi. Lapsen saaminen voi merkitä omien ratkaisemattomien tunteiden heräämistä ja niiden kohtaamista. Puhuminen auttaa.

2. Kun lapsen kanssa on vaikeaa, toimi näin: Pyri turvallisuuteen, rauhallisuuteen ja lempeään päättäväisyyteen. Hengitä syvään ulos. Harmin jälkeen muista korjata suhde lapseen.

3. Luota ja rakasta. Hyvät ihmissuhteet antavat korjaavia kokemuksia, vaikka oma lapsuus ei olisi ollut niin hyvä.

Lue lisää Leean kolumneja täältä.

Leea Mattila on lapsen ja vanhemman suhteeseen erikoistunut psykologi. Hän työskentelee omassa Psykologipalvelut MindLink -yrityksessään ja on asiantuntija Livin Toisenlaiset äidit -ohjelmassa. Liv ja vauva.fi kuuluvat Sanoma-konserniin.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Joukolatar-blogia kirjoittava Heidi ikuisti kasvavan vatsan viikko viikolta.

Parhaat ideat ovat pieniä oivalluksia. Sellaisen teki Joukolatar-blogia vauva.fissä kirjoittava Heidi odottaessaan toista lastaan.

Raskausviikosta 14 eteenpäin Heidi pyysi lapsen isää ottamaan joka viikko kuvan kasvavasta mahasta. Tässä kuvassa tukkimiehen kirjanpito kertoo, miltä viikolta kuva on.

– Halusin ikuistaa raskauden muutenkin kuin peilin kautta selfieinä, Heidi sanoo.

Kuvaa ottaessa oli hetki aikaa keskittyä vain omaan oloon ja kasvavaan vauvaan. Se tuntui hyvältä. Sitten lapsiperheen arki taas vei mukanaan.

Mutta nämä hetket Heidi muistaa aina.

Nyt on aika uudenlaisille kuville: uusimmassa postauksessaan Heidi kertoo Hertta-vauvan syntymästä. Onnea!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.