Tärkeintä on, että Elina ja Tero Mäkelällä on toisensa. Hetken heillä oli vielä enemmän. ”Onni lapsesta jäi lyhyeksi, mutta se oli.”

Tätinä olo on ihana rikkaus. Niin on tekstattu isoilla kirjaimilla oranssiin post it -lappuun jääkaapin ovessa. Perässä on sydän ja lista nimiä: Janika, Niklas, Joona, Niilo, Ronja ja Jonatan.

Lapset näkyvät Elina ja Tero Mäkelän rivitalokodissa. Eteisen ja olohuoneen seinillä on Elinan sisarusten lasten valokuvia. Elina näyttää tekemäänsä kuvakollaasia: Tuossa on kummipoika Joona nelivuotiaana, sillä on silmälasit ja vaalea tukka. Tuossa Niilo velmuilee hatussa ja kravatissa, on Elina-tätinsä näköinen.

Olohuoneen lelukaappi on täyttynyt vuosi vuodelta. Kun sisarusten lapset tulevat Elinan ja Teron luo, he menevät suoraan kaapille, löytävät riveittäin dvd-elokuvia, Peppi Pitkätossua, Aku Ankkaa. Lasse-kirjat Elina etsi Facebookin kierrätysryhmästä Niiloa varten.

Kaikkein tärkeimmät tavarat eivät lelukaapissa ole. Pehmohelistin ja nallekuvioinen makuupussi on tungettu makuuhuoneen komeron takanurkkaan. Ne Elina sai lahjaksi omalle lapselleen. Vauvalle, jota hänen ei koskaan pitänyt saada, mutta jonka hän hetkeksi sai.

"Tuntui kuin mahassani olisi ollut liikettä."

Taas tuntuu kummalliselta. On toukokuinen aamu vähän ennen äitienpäivää vuonna 2011, ja Elinan maha on pinkeä. Huono olokin on välillä vaivannut. Johtuisiko työstä, Elina on miettinyt. Aamuvuorot siivoojana alkavat jo kuudelta, ja jätesäkkirullien ja pesuainelaatikoiden nostelu on raskasta.

Elina ja Tero ovat 35- ja 33-vuotiaita ja toivoneet lasta viisi vuotta. Turhaan. Elinalla on endometrioosi ja prolaktinooma eli hyvälaatuinen aivolisäkekasvain, joka aiheuttaa kuukautiskierron häiriöitä ja lapsettomuutta.

Lääkärit ovat sanoneet suoraan, että hedelmällisyyshoidot olisivat raskaita, kalliita ja toiveet edes hoitojen avulla onnistumisesta pienet. Elina ja Tero ovat hyväksyneet, että vauvanpyykkiä ei kuivateltaisi ehkä koskaan.

– Ajattelimme, että yritämme tehdä elämästämme kahdestaan parhaan mahdollisen.

Siksi Elina on kuitannut poisjääneet kuukautisensa hormonitasojen heilahteluksi eikä kiinnitä pieneen painonnousuun huomiota. Ihan varmuuden vuoksi hän on kuitenkin ostanut raskaustestin ja päättää sinä kevätaamuna tehdä sen.

– Tuntui kuin mahassani olisi ollut liikettä. Oli pakko saada varmistus. Kasvaimen mahdollisuuttakin pelkäsimme.

"Sopersin, että äiti, mää taidan olla raskaana."

Tero tulee pihalle keinuun Elinan seuraksi odottamaan testin tulosta. He ovat lähdössä kauppaan, maitoa ja hammastahnaa pitäisi ostaa. Kahvikin on lopussa.

– Kun testiin ilmestyi toinenkin viiva, aloin täristä. Soitin äidilleni mutta en ensin saanut sanaa suustani. Sitten sopersin, että äiti, mää taidan olla raskaana. Kaupassa pyörin pesuainehyllyn ja kylmäkaapin luona, mutta en osannut ostaa mitään.

Pari päivää myöhemmin lääkäri vahvistaa testin tuloksen ja kertoo vielä toisenkin yllätyksen. Elinan raskaus on edennyt jo seitsemännelle kuukaudelle. Vauva syntyisi reilun kymmenen viikon kuluttua, alkavana kesänä.

Elinan on melkein mahdotonta uskoa. Pelottaakin.

"Maria Kristiina on maailman kaunein nimi."

Kaikkein eniten hän on onnellinen. Oudot tuntemukset mahassa, ne ovatkin vauvan liikkeitä.

– Heti kun tiesin, mistä oli kyse, aloin rakastaa vauvan potkuja. Tuntui kuin niitä kuulostelemalla olisin oppinut tuntemaan pienen paremmin. Villi tapaus, Elina sanoo.

Terokin on innoissaan ja miettii, että tässähän tulee kiire. Hän alkaa haalia vauvalle tarvikkeita. Elinan ystävä lahjoittaa vauvalle sängyn. Auton turvakaukalon ostaa Teron äiti. Elinan äiti hankkii lastenvaatteita ja Jenni-sisko kylpyammeen. Johanna-siskolta Elina saa äitiysvaatteita.

Elina ja Tero ovat päättäneet lapsen nimen jo vuosia sitten, haaveillessaan. Nyt he sopivat, että päätös pitää. Jos he saavat pojan, hänestä tulee Kristian Tapani. Jos vauva on tyttö, hän on Maria Kristiina.

– Maria Kristiina on minusta maailman kaunein nimi, Elina sanoo.

Vauva ei ole potkinut pariin päivään. Ei varmaan enää mahdu, Elina arvelee.

Neuvolaan on mukava mennä. Elina käy siellä loppuraskauden ajan joka viikko. Heinäkuisena päivänä terveydenhoitaja kyselee tuttuun tapaan voinnit ja Elina kertoo, että yöllä saa juosta vessassa, muuten kaikki hyvin.

Sitten terveydenhoitaja kuuntelee vauvan sydänääniä. Hän etsii niitä eri puolilta ja Elina odottaa tasaista jumputusta.

Sitä vain ei kuulu. Terveydenhoitaja kysyy, onko Elina tuntenut liikkeitä. Ja tosiaan, vauva ei ole potkinut pariin päivään. Ei varmaan enää mahdu, Elina arvelee.

Mutta siitä ei ole kyse. Neuvolan terveydenhoitaja lähettää Elinan suoraan äitiyspoliklinikalle. Elina soittaa Terolle, joka lähtee kesken työpäivän ajamaan neuvolaan ja hakemaan pelosta itkevää vaimoaan. Elinan äiti tulee mukaan.

Sairaalassa varmistuu, että Elinan ja Teron vauva on kuollut. Laskettuun aikaan on kaksi viikkoa.

Elina ei ymmärrä ensin mitään, sanoo jotakin siitä, että anoppi ei nyt saakaan ensimmäistä lastenlastaan. Kotimatkalla sairaalasta hän näkee, kuinka kyyneleet alkavat valua pitkin Teron kivettyneitä kasvoja. Se tuntuu viiltävän pahalta.

– Raskausuutinen oli uskomaton, ja tieto lapsen kuolemasta yhtä uskomaton. Mietin, mikä tarkoitus on sillä, että ensin annetaan ja sitten otetaan pois?

"Sain vauvan syliini, eikä se tuntunut pahalta vaan hyvältä."

Synnytys käynnistetään seuraavana aamuna. Tero sekä molempien äidit ovat vuoronperään Elinan tukena. Kun tyttövauva illalla kahdeksalta syntyy, kätilökin itkee.

Elina ja Tero saavat olla kahdestaan rauhassa tyttärensä kanssa. Kätilö kysyy, haluavatko he juoda kahvit. He haluavat, niinhän vanhemmat tekevät elävän vauvan synnyttyäkin.

– Sain vauvan syliini, eikä se tuntunut pahalta vaan hyvältä. Hän oli niin kaunis ja näytti vain nukkuvan. Hän oli ihana Maria Kristiina, Elina sanoo.

Puolen tunnin kuluttua muutkin tulevat huoneeseen. Elinan äiti pesee vauvan ja pukee hänet kutomaansa vihreään nuttuun. Vauvasta otetaan valokuvia, ja kätilö painaa pienet jalan- ja kädenjäljet paperille muistoksi. Pappi pitää lyhyen siunaustilaisuuden.

Seuraavana päivänä Elina lähetetään sairaalasta kotiin. Kotiin on vaikea mennä, siellä odottavat vauvansänky ja kaikki tavarat. Elina ja Tero ajelevat ympäri Tamperetta ilman päämäärää, tuntikausia.

Kotona Elina ja Tero istuvat pitkään ja katsovat vauvansänkyä. Sitten Tero purkaa sen. Nallekuvioisen makuupussin hän työntää kaapin perukoille, pois näkyvistä.

Hautajaisista Elina muistaa valkoiset neilikat ja anopin hänelle ostaman mustan housupuvun. Elina ja Tero jättävät haudalle pienen kipsienkelin.

– Tunsin aluksi vihaa. Oli varmasti hyvä puhua vauvasta läheisten kanssa ja katsoa valokuvia, Elina miettii.

"Tieto ei vähennä surua, mutta auttaa ymmärtämään."

Vauvan kuolinsyyksi selviää epäsymmetrinen kasvuhidastuma. Ulkoapäin normaalin näköisen vauvan sisäelimet eivät olleet täysin kehittyneet. Tila on harvinainen, eikä tiedetä, mistä se johtuu. Elina ei olisi voinut tehdä mitään toisin.

– Oli hyvä, että lapsen kuolemalle löytyi syy. Tieto ei vähennä surua, mutta auttaa ymmärtämään.

Elina on neljä kuukautta äitiyslomalla ja sairastuu sinä aikana paniikkihäiriöön. Sen jälkeen hän palaa takaisin töihin. Työ tuntuu raskaalta, mutta myös auttaa. Samoin juokseminen.

Elina alkaa lenkkeillä. Hän juoksee metsäpoluilla viisi, kuusi kertaa viikossa tai jos sataa, jumppaa kotona. Puoli vuotta juostuaan Elina on laihtunut 23 kiloa.

Teroa lohduttavat äiti ja työkaverit. Elinakin saa tukea työpaikalla. Jouluna ystävä antaa Elinalle punaisilla ja keltaisille helmillä koristellun rannekorun ja sanoo, että se tuo voimia. Elina pitää korua ranteessaan joka päivä.

Hiljalleen, ihan hitaasti, aika auttaa. Elina kuuntelee musiikkia, Juha Tapiota ja Samuli Edelmannia. Kaikkein eniten kotona soi laulu Ei mitään hätää. Elina ei usko sitä kokonaan, mutta yhä enemmän. Elämä jatkuu.

Post it -lappu muistuttaa jääkaapin ovessa tärkeimmästä.

Kyllä ollaan hyvä kaksikko. Ollaan selvitty monista elämän kolhuista. Sydän. Elinan kirjoittama toinen post it -lappu muistuttaa jääkaapin ovessa tärkeimmästä.

Vauvan menetyksestä on pian viisi vuotta. Teron ja Elinan ensitreffeistä on 16 vuotta.

Elina muistaa tarkasti, kuinka he ensikertaa tavatessaan istuivat ristiäisissä sohvalla ja vilkuilivat toisiaan. Välissä sohvalla oli vauva, yhteinen kummityttö Niina.

Vähitellen ihastus muuttui ujoksi rakkaudeksi.

– Pyysin, että Tero kirjoittaisi minulle kirjeen niin, että tutustuisimme toisiimme paremmin. Minulla on aina ollut kirjekavereita ja olin huomannut, että kirjoittaminen on usein helpompaa kuin puhuminen, Elina kertoo.

Puolen vuoden seurustelun jälkeen Tero yllätti. Kun Elina oli töissä, Tero siivosi tämän kodin, pesi ikkunatkin. Keittiön pöydällä Elinaa odotti kirje: ”Moi kulti! Mentäiskö kesällä kihloihin? Olen katsellut Hervannan kultasepänliikkeestä jo sormukset…”

– Minulta menivät melkein jalat alta. Aloin itkeä. Kyllä kannatti pyytää kirjettä! Elina sanoo.

Kolmen vuoden kihloissa olon jälkeen pari vihittiin Tampereen tuomiokirkossa. Häitä juhlittiin 50 vieraan kanssa Finlaysonin palatsissa. Se oli ihana päivä.

 "Arki on kaikkein parasta."

Vaimon hemmottelussa Tero on taitava. Hän leipoo ja ompelee ja tekee lihamurekkeen kelmun alle valmiiksi jääkaappiin. Tero myös siivoaa, jottei Elinan työpäivän jälkeen enää kotona tarvitse.

Kaupassa käydessään Tero saattaa ostaa naistenlehden Elinalle tuliaisiksi. Varhaisina viikonloppuaamuina hän hiipii tabletin kanssa olohuoneeseen katsomaan formuloita, jottei herätä huonounista vaimoa.

Elinakin osaa yllättää. Hän ostaa Terolle pussillisen turkinpippureita ja tuo kirjaston kierrätyslaatikosta jännärin, josta tietää miehen pitävän.

Yhdessä he kävelevät läheiseen Prismaan. Jos rahat ovat vähissä, riittää sekin, että haaveillaan, mikä dvd-elokuva ostetaan sitten, kun on varaa.

Kotona Elina istuu olohuoneen lattialle ja Tero hieroo hänen hartioitaan. Samalla voi televisiosta naureskella Myyntimies Jethrolle.

– Arki on kaikkein parasta. Tärkeintä on, että meillä on toisemme, Elina sanoo.

 

Jääkaapin ovessa on yhä lappuja: Meillä on hyvät tukijoukot. Hymiö.

Läheiset eivät ole jättäneet Elinaa ja Teroa yksin. Elinan äiti, anoppi ja siskot soittelevat, vievät Elinan kaupungille humputtelemaan. Isä ja veli ovat tukena aina, kun heitä tarvitaan.

Sisarusten lapsista on tullut oman vauvan kuoleman jälkeen Elinalle entistä rakkaampia. 11-vuotias Niilo ja 9-vuotias Joona käyvät usein ja ovat lomilla yökylässä.

"Jos en voi olla äiti, voin olla hyvä täti."

Elinan ja Teron kanssa pojat pääsevät hampurilaiselle ja Särkänniemeen. He pelaavat Aliasta, katselevat oravia ja syöttävät Milli-kissanpennulle herkkunappeja. Elina käy kirpparilla etsimässä pojille Spiderman-tavaroita.

– Jos en voi olla äiti, voin olla hyvä täti, Elina sanoo.

Johanna-siskon 5-vuotias Niklas on vain vähän vanhempi kuin Elinan ja Teron tytär olisi. Elina ei voi olla Niklasta katsoessaan ajattelematta, että Mariakin olisi kohta eskarilainen. Näinkö hän leikkisi tyttärensä kanssa, jos tämä eläisi? Ehkä he lakkaisivat yhdessä kynsiä.

"Olen kiitollinen, että sain kokea odotuksen ihmeen."

Äitienpäivänä Elina on haikea. Silloin hän sytyttää lasituikut keittiönpöydälle, olohuoneeseen ja vessaankin. Myös Lapsettomien lauantai ja tyttären syntymä- ja kuolinpäivä ovat vaikeita.

– Ensimmäinen äitienpäivä oli pahin. Silloin päätäni särki ja oksetti. Kohtukuoleman kokenutkin on aina äiti, vaikka ilman lasta onkin.

Joskus Elina muistelee niitä paria loppuraskauden kuukautta, jolloin hän tiesi olevansa raskaana.

– Olen kiitollinen, että sain kokea odotuksen ihmeen. Kaikki eivät saa kokea edes sitä. Onni lapsesta jäi lyhyeksi, mutta se oli.

Nyt Elina on iloinen siitä, että saa katsoa maailmaa sisarustensa lasten kanssa. Pitää kiinni pienen pojan hikisestä kädestä, nuuhkia tukkaa ja puristaa sylissä.

–  Lasta voi rakastaa, vaikka ei olisi häntä synnyttänyt. Niilo ja Joona ovat luvanneet tulla katsomaan meitä vanhainkotiin, kun olemme Teron kanssa kiikkustuolissa.

Kun lelut on taas kerätty lelukaappiin ja koti pienten vieraiden lähdettyä hiljenee, sekin tuntuu Elinasta hyvältä. On ihanaa mennä Teron kanssa rauhassa saunaan ja kerrata lasten kanssa tehtyjä juttuja.

On onni istua lauteilla juuri sen miehen vieressä, joka osaa leipoa sekaleipää ja ommella verhot.

Meidän Perhe 5/2016

Maria Veitola on väärässä paikassa väärään aikaan. Eniten maailmassa hän tarvitsisi apulaisen, joka auttaisi muistamaan neuvolat, hammaslääkärit ja sadevaatteet.

 

Puhelimeni piippaa taskussani juuri, kun astun äitini ja poikani kanssa Korkeasaaren lauttaan. Näen näytöllä kalenterimuistutuksen kummitytön syntymäpäivistä, jotka alkavat juuri sillä hetkellä, vajaan tunnin automatkan päässä. Meillä ei ole autoa. Meillä on lautta, joka on menossa väärään paikkaan.

Voi helvetin helvetti. Kuinka saatoinkaan unohtaa! Mietin paniikissa, minkä hyvän meriselityksen tähän hätään keksisin. Mutta kun sössii, on parasta (ja kivuliainta) olla rehellinen.

Lähetän anteeksipyyntöviestin, joka ei tietenkään auta mitään. Kummityttöni todennäköisesti kestää oharini paremmin kuin minä. Oma fiilikseni sen sijaan on pilalla. Miksi minulla ei pysy pakka kasassa?

 

Meillä on venyvä ja vanuva remontti ja muovikassielämä, jossa siirrymme väliaikaiskodista toiseen. Eivät pelkästään tavarat vaan myös ajatukset ovat ympäri kaupunkia. Minulla on freelancerin työ, jossa on monta projektia ja aikataulua. Eniten maailmassa tarvitsisin apulaisen, jotta selviäisin tästä kaikesta, jota kutsutaan arjen hallinnaksi.

Minä olen se äiti, joka ei muista varata aikaa neuvolaan tai hammashoitolaan.

Minä olen nimittäin se äiti, joka unohtaa lapsensa kumisaappaat johonkin Luoja yksin tietää mihin. Minä olen se äiti, joka ei muista varata aikaa neuvolaan tai hammashoitolaan. Minä olen se äiti, jolla ei ole koskaan mukana välipalaa, juotavaa, vaihtovaatteita, huulirasvaa tai edes nenäliinaa.

Eikä sadevaatteita, kun jatkamme retkeämme ja säätiedotuksen lupaama sade alkaa heti. Ainakaan eläintarhassa ei ole ihmistungosta. Eikä auki olevia kahviloita, joista saisi lapselle luvatun korvapuustin ja mummolle lämmittävän punaviinin.

 

Kipitämme kiihtyvässä sateessa aitaukselta toiselle ja yritämme saada lapsen innostumaan nurkissa piileskelevistä karvamytyistä. ”Katso, se on leijona. Tuolla kauimmaisen puun luona, ison kiven takana. Kulta, näetkö? Ihan pikkuisen näkyy sen harmaata takapuolen karvaa tuolla kaukana.”

Seisomme läpimärkinä sateessa vaikka olisi mukavampaa syödä herkkuja syntymäpäivillä.

Lapsi innostuu eniten kaneista. Seisomme läpimärkinä sateessa katsomassa nukkuvia kaneja. Olisi paljon mukavampaa olla syömässä herkkuja syntymäpäivillä. Mutta koska olen toivoton tapaus, hytisemme paikassa, jossa paleleville ja nälkäisille ei tähän aikaan päivästä ja vuodesta myydä kuin jäätelöä.

”Äiti, miksi et ole ottanut mukaan sadevaatteita?” lapsi kysyy. Onneksi hän ei itke kuten päiväkodissa, kun en ollut muistanut hankkia sisätossuja. ”Miksi äiti, miksi?” hän ulvoi, ja minä vastasin niin kuin nytkin: ”Koska kovalevyni on täynnä.”

 

Lupaan lapselle korvapuustin, kun palaamme märkinä kaupunkiin. Mutta kahvilasta, johon päädymme, on pullat loppu.

Äidilleni lupaan lasillisen punaviiniä, kun pääsemme kotiin. Kotona muistan, etten ostanut punaviiniä.

Yritin kyllä, mutta Alkon kassalla huomasin, että olin jättänyt lompakkoni kotiin. Se oli se sama päivä, jolloin unohdin lapsen repun raitiovaunuun ja avaimet kotiin.

Meidän Perhe 10/2016

Maria Veitola on 43-vuotias toimittaja, jonka perheeseen kuuluvat mies ja keväällä 2012 syntynyt poika Taisto. ”Mennään nyt reippaasti”, on ehkä yleisin lause, jonka Maria pojalleen sanoo.

Vierailija

Maria Veitolan kolumni: Miksi minulla ei pysy pakka kasassa?

Miksi kaikki on suoritettava, onnistuttava...? Miksi pieni lapsi pitää viedä hirveässä kiireessä Korkeasaareen vaikka hädin tuskin selviää omista töistään? Eikö vapaapäivänä herättyään voisi miettiä: mihin minulla on tänään aikaa ja resursseja. Lapsi on varmasti tyytyväisempi leikkipuistopäivään oikeissa vaatteissa ja välipalalla kuin litimärkänä hienossa paikassa, josta voi sitten vanhempi brassailla kavereille. Marian arki vaikuttaa ahdistavalta. Kannattaisi arvottaa, mikä todella on tärkeää.
Lue kommentti
Kiki

Maria Veitolan kolumni: Miksi minulla ei pysy pakka kasassa?

Toinen puoli tässä on olla se vanhempi, joka miettii ja murehtii koko ajan ja joka hetki. Minä olen luontainen sellainen: jatkuva murehtija ja huolenpitäjä. Ohitan itseni ja pidän koko ajan huolta muista. Koskaan ei meiltä mieheni lapset lähde ilman eväitä, urheilukamoja, tehtyjä läksyjä, ladattua kännykkää tms. Katson vielä lähtiessä, että sateenvarjot toimivat vaikka luvattu on aurinkoista säätä ja varmistan vielä, että avaimet on mukana molempiin kotiin. Oven mentyä kiinni tekstaan vielä,...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Listasimme seitsemän kiinnostavinta isyysblogia. Varoitus – näihin jää koukkuun!

1. Havaintoja parisuhteesta

Suosittu vauva.fin bloggari Sami kirjoittaa parisuhteesta ja isyydestä rehellisesti ja kainostelematta. Hän käsittelee esimerkiksi uusperheen vaiettuja tunteita ja siitä, miten paljon lastaan rakastaa ja ikävöi. Tekstit itkettävät, naurattavat ja koskettavat, hyvin monia.

2. #noljakanfaija

Joensuun Noljakasta kotoisin olevan Anssin blogista voi seurata ensimmäistä kertaa isäksi tulevan arkea. Mitä isän päässä liikkuu (loputtomilla) vaunukävelyillä? Miten hän pärjää kotona kahdestaan äitiään suunnattomasti ikävöivän riiviön kanssa? Miltä unen puute oikeasti tuntuu? Blogi sopii etenkin esikoistaan odottaville.

3. Lellivauva

Lellivauva kertoo yrittäjän selviytymistaistelusta vauvan, vaimon ja työelämän ristipaineessa. Blogin kirjoittaja Peter viettää miesaikaa, mikä ei pääty hyvin, ja vertailee eri kantoreppujen teknisiä ominaisuuksia. Ei se ole helppoa miehelläkään – varsinkaan jo haluaa olla kaikessa täydellinen.

4. Heikki Leppimäki

Heikki on yhdistelmäajoneuvon kuljettaja, koti-isä ja imetysaktivisti, jota huolestuttaa neuvoloiden imetysohjauksen kirjava taso. Hänen mielestään miehet ovat nössöjä, koska eivät uskalla olla sellaisia vanhempia kuin haluaisivat, ja lastenvaatteiden brändimerkit uranuurtajia, koska ovat tuoneet kuviointimallit uudelle aikakaudelle.

5. Isyyspakkaus

Tommi aloitti pitämään Isyyspakkaus-blogiaan neljä vuotta sitten, ennen varsinaista isyysblogi-buumia. Kokemus ja ammattitaito näkyvät: tekstit toimivat ja kuvat ovat upeita. Viime aikoina blogissa on listattu kiitollisuuden aiheita, käännytty vatsalleen ja maisteltu porkkanaa.

6. Lattepappa

Lattepappa on koulutukseltaan lastentarhanopettaja ja hoitaa nyt  kotona alle vuoden ikäistä pojuaan. Hän päivittää blogiaan säännöllisesti ja kertoo kuulumisia neuvolareissulta, uimahallista tai treffeiltä vaimon kanssa. Blogissa on paljon kuvia, joista pääsee kurkistamaan isän arkeen ja ihailemaan suloista poikaa.

7. Kasper Diem

Kasperin blogitekstit ovat jo ilmiö, johon törmää usein somessa. Kasper Diem ei ole pelkkä isyysblogi mutta se on myös sitä. Vuoden vauvan kehitystä on mielenkiintoista seurata, vaikkei vauva enää olekaan vauva.

Mitä isyysblogia sinä seuraat? Kerro kommenteissa suosikkisi!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Kun perheeseen tulee toinen lapsi, esikoinen kokee saaneensa kilpailijan ja uhkan, kirjoittaa Toisenlaiset äidit -ohjelman psykologi Leea Mattila.

Kumpi meistä äidin pieni lempilapsi on? Kenen hiukset ovat pellavaa ja kultaa? Näin laulaa Laura Närhi ja kuvailee hienosti lapsen tarvetta olla erityinen ja rakastettu. Se tarve korostuu, kun perheeseen tulee toinen lapsi.

Usein kilpailuvietti on tyypillisempää esikoisille kuin kuopuksille.

Esikoiselle täydellisestä ainokaisuudesta sisaruuteen siirtyminen on suorastaan loukkaus. Se herättää lapsessa paljon ristiriitaisia tunteita ja pelkoa vähempiarvoisuudesta. Ei ole ihme, että lapset taistelevat niin kiihkeästi ollakseen ensimmäisiä tai parhaita.

Usein tuntuu, että kilpailuvietti on tyypillisempää esikoisille kuin kuopuksille. Se ei ole sattumaa.

Hups, osuiko pikkuauto veljen kasvoihin?

Hupsista, kokeilitko hampaitasi vauvan käteen? Osuiko pikkuauto veljen kasvoihin? Näin voi käydä. Toisinaan esikoinen kysyy, voisiko roska-auto viedä vauvan pois.

Nämä kaikki kertovat samasta asiasta: lapsen sisäisessä maailmassa sisarus on kilpailija ja uhka. Kun nämä tilanteet raivostuttavat vanhempaa, on tärkeää muistaa yksi viisaus: tunteiden salliminen ja ymmärtäminen on eri asia kuin tekojen hyväksyminen.

Lapsen sisäisessä maailmassa sisarus on kilpailija ja uhka.

Toisinaan esikoinen voi vauvan synnyttyä vaikuttaa itsenäiseltä ja pärjäävältä, eikä kenties näytä reagoivan sisaruksen tuloon mitenkään. Ehkä hän jopa tarkkailee valppaasti aikuisten tunnetiloja ja vauvan huutaessa lähtee omaan huoneeseensa legojen pariin. Aikuinen taas ilahtuu ja kehuu reippaudesta ja kiltteydestä.

Lapsen tunteiden ilmaisu voi kuitenkin olla pettävää.

Kiltisti käyttäytyvä lapsi saattaa jäädä vaikean asian kanssa yksin.

Omien tarpeiden sivuuttaminen ja tunteiden vaimentaminen eivät taltuta harmin aiheuttamia kehon stressireaktioita, kuten  sympaattisen hermoston aktivoitumista. Kiltisti käyttäytyvä lapsi saattaa jäädä vaikean asian kanssa yksin.

Hankalien ja kurjien tunteiden näyttäminen on lapsille hyväksi. Kiukku tai käytöksen taantuminen kutsuvat aikuisen lapsen viereen, ja hyvä niin. Vanhemman ja viisaamman apu kehittää lapsen aivoja ja rikastaa tunne-elämää.

Kun annat lapsen kiukun tulla ja olet läsnä, opetat hänelle, että tästä selvitään. Yhdessä.

Lue lisää Leean kolumneja täältä.

Näin autat isosisarukseksi tullutta lasta

  1. Ota lapsi mukaan hoitamaan vauvaa ja kehu uusista vauvanhoitotaidoista. Näytä hänelle, että isomman roolista voi nauttia.
  2. Isomman lapsen on tärkeää saada myös olla vielä pieni. Salli mahdollinen taantuma – lapsi palaa kyllä vähitellen takaisin ikätasolleen.
  3. Vaali hoivaa, iloa ja leikkisyyttä, jotka viestittävät lapselle hänen olevan tärkeä ja rakastettu ja lujittavat suhdettanne.

Leea Mattila on lapsen ja vanhemman suhteeseen erikoistunut psykologi. Hän työskentelee omassa Psykologipalvelut MindLink -yrityksessään ja on asiantuntija Livin Toisenlaiset äidit -ohjelmassa. Liv ja vauva.fi kuuluvat Sanoma-konserniin.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Lapsi tarvitsee kokemuksen siitä, että hän on rakastettu. Näin kerrot sen hänelle päivittäin.

Power of Positivity -sivu listaa asioita, joita vanhempi voi sanoa lapselle osoittaakseen, että rakastaa häntä.

1. Rakastan sinua

Rakkauden sanominen on kaiken perusta. Et voi sanoa tätä lapsellesi liian usein, isommallekaan. Samalla opetat, että tunteista puhutaan ääneen. Se on hyvä taito.

2. Tulen iloiseksi, kun sinä…

Ota lapsi kiinni hyvänteossa. Kun kerrot, mikä menee hyvin, vahvistat toivottua tapaa toimia.

3. Teet minut onnelliseksi

Näytä onnesi: lapsi saa tuntea, että on arvokas. Aikuisen onni ei silti ole lapsen vastuulla. Hän saa olla myös hankala tai kiukkuinen.

4. Olen ylpeä sinusta

Uusien asioiden opettelu vaatii rohkeutta. Kannusta lasta yrittämään, ja ole ylpeä yrittämisestä, ei vain lopputuloksesta.

5. Olet ainutlaatuinen

Jokaisella lapsella on omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Juuri siksi he ovat niin rakkaita. Näytä lapselle, että hän on hyvä juuri sellaisena kuin on.

6. Luotan sinuun

Luottamus herättää luottamusta ja halua yrittää. Lapsilla on vahva halu toimia oikein. Vanhempi näyttää, että huomaa tämän.

7. Uskon sinuun

Opeta sinnikkyyttä, että luovuttaa ei heti kannata. Lapsi tarvitsee rohkaisua: Vanhemman tehtävä on olla lapsensa puolella.

8. Olen kiitollinen sinusta

Kerro, miksi olet kiitollinen lapsestasi juuri tänään.

On kiva tapa vaikkapa listata iltapalapöydässä asioita, jotka olivat hyviä tänään. ”Parasta päivässä oli se, kun teimme palapelin yhdessä. Ja että minulla on niin ihana murunen.”

+ rakastava kosketus

Osaatko kertoa lapselle ilman sanoja, että rakastat? Lue psykologi Leea Mattilan kolumni aiheesta.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.