Vauvana adoptoidun Reetta Kurjosen piti etsiä juurensa kasvaakseen äidiksi.

Tänä keväänä, maaliskuussa, syntyy Reetta ja Juha Kurjosen neljäs lapsi. Syntyy, vaikka perheen kuopus Jenny, 2, onkin vakaasti sitä mieltä, että äidin vatsassa on pallo.

Lapsi syntyy perheeseen ja sukuun, joka ulottuu laajalle ja jossa rakastetaan yli rajojen.

Mummojakin on peräti kolme. Siitä kiitos kuuluu Reetalle, joka teki rohkean matkan juurilleen.

Hänet adoptoitiin vauvana. Oma tausta alkoi kiinnostaa uudella tavalla siinä vaiheessa, kun Reetta alkoi toivoa omaa perhettä. Oli pakko alkaa etsiä puuttuvia palasia.

Katkeruus biologista äitiä kohtaan

Vielä 2000-luvun alussa Reetta ja Juha olivat lapseton nuoripari. He alkoivat yrittää omaa lasta. Se ei ollut helppoa, sillä Reetan kuukautiset olivat hyvin epäsäännölliset.

Reetta oli nuoresta asti toivonut isoa perhettä. Teini-ikäisenä hän kirjoitti päiväkirjaansa, että haluaa neljä tyttöä.

Reetan äitiyden ja ison perheen kaipuu kumpusi ehkä hänen taustastaan. Reetta syntyi Suomessa. Vauvana hänet adoptoitiin perheeseen, jonka ainokaisena hän kasvoi.

– Elämässäni oli aukkoja, joita adoptiovanhempani eivät voineet täydentää. Haluuni tulla äidiksi liittyi myös halu peilata itseäni omien lasten kautta.

Ensimmäinen raskaus päättyi keskenmenoon, toinen kohdun ulkopuoliseen raskauteen.

"Aloin tuntea katkeruutta ja vihaa. Millainen äiti antaa lapsensa pois?"

Biologinen äiti ei ollut aiemmin kiinnostanut Reettaa lainkaan. Ongelmat oman lapsen saamisessa kuitenkin nostivat hänet Reetan ajatuksiin.

– Aloin tuntea katkeruutta ja vihaa tuota naista kohtaan. Hän oli saanut lapsen ja antanut sen pois. Millainen äiti tekee sellaista?

Kysymys vaivasi mieltä. Se raapi niin syvältä, että lopulta siihen oli pakko alkaa etsiä vastausta.

Katastrofinen puhelu äidin kanssa

Syksyllä 2002 Reetta ja Juha istuivat Pelastakaa Lapset -yhdistyksen toimistossa Helsingissä. Reetta halusi etsiä biologisen äitinsä. Hän tahtoi selvyyttä myös siihen, mistä hänen tavallista tummempi ihonsa ja eksoottiset silmänsä ovat peräisin.

Virkailija kertoi, että Reetta oli annettu adoptioon suoraan synnytyslaitokselta. Hänellä on myös puolitoista vuotta vanhempi, adoptioon annettu sisko, jolla on eri isä.

Ajatus siskosta oli Reetasta hämmentävä ja kiehtova. Kyllä – hän halusi ottaa kirjeitse yhteyttä siskoon ja biologiseen äitiin.

Sisko otti yhteyttä heti. Reetta ja Saija tulivat ensitapaamisesta lähtien hyvin toimeen keskenään. Saija kertoi tavanneensa biologisen äidin kerran. Nainen oli silloin sanonut, että Saija oli hänen ainoa lapsensa. Reetasta hän ei ollut maininnut sanallakaan.

Kun biologisesta äidistä ei kirjeestä huolimatta alkanut kuulua mitään, Reetta soitti Saijalta saamaansa puhelinnumeroon. Puhelu oli katastrofi.

Langan toisessa päässä oli järkyttynyt nainen, joka kielsi olevansa Reetalle mitään sukua.

– Olin hänelle kuin ääni haudan takaa. Puhelu loppui lyhyeen.

Yhteys syntyy

Joitakin kuukausia myöhemmin biologinen äiti kuitenkin soitti takaisin ja pahoitteli edellistä, järkyttävää puhelua. Se oli tullut hänelle täydellisenä yllätyksenä.

Nainen langan päässä itki ja pyysi Reetalta anteeksi ­sitä, että oli joutunut luopumaan lapsistaan.

– Mutta nyt teillä on hyvä molemmilla, hän totesi.

Biologinen äiti kertoi, että hänen isänsä oli ollut ankara mies, joka ei hyväksynyt avioliiton ulkopuolisia lapsia. Siksi raskaus ja synnytys pidettiin salassa. Isälle selitettiin, että tytär on "maalla piikomassa".

Samassa puhelussa, vihdoinkin, tuli vastaus myös Reettaa pitkään askarruttaneeseen kysymykseen. Reetta sai kuulla, että hänen biologinen isänsä on intialainen.

Lapsenlapsen ihonväri olisi ollut ankaralle vaarille kerta kaikkiaan liikaa.

Reetta puristi kännykkää korvallaan ja tunsi, kuinka viha ja katkeruus sulivat pois.

"Kiitos, että annoit minulle elämän. Kiitos, että annoit minut pois."

– Tajusin kuuntelevani naista, joka oli tehnyt elämänsä vaikeimman ratkaisun olosuhteiden pakosta. Myötätuntoni heräsi: Kiitos, että annoit minulle elämän. Kiitos, että annoit minut pois. 

Siitä puhelusta lähtien Reetan sydämessä oli paikka Teijalle, biologiselle äidille. Olosuhteiden pakosta meni kuitenkin aikaa, ennen kuin naiset olivat yhteydessä seuraavan kerran.

Kun yksi puuttuva pala oli nyt löytynyt, Reetan mielessä kypsyi uudenlainen ajatus perheen kasvattamisesta.

– Miksi emme adoptoisi lasta? Mitä sillä on väliä, onko lapsi omaa lihaa ja verta? Reetta sanoi Juhalle.

Raskaus ja adoptioprosessin keskeytyminen

Syksyllä 2003 kansainvälinen adoptioprosessi eteni jo. Reetta tiesi olevansa matkalla äidiksi. Paperit olivat lähteneet Kolumbiaan, ja Reetta ja Juha kävivät adoptiovanhemmuuskurssia.

Oma tausta mietitytti Reettaa edelleen. Hän keskusteli äitinsä Tarjan kanssa matkasta Intiaan. Olisi kiva käydä maassa, josta puolet Reetan perimästä on tullut. Naiset päättivät ­varata viikon matkan Goaan.

– Tuli lokakuu, tuli marraskuu. Ja sitten: Missä kuukautiset viipyvät? Miksi rintani ovat kipeät? Miksi on ­paha olla?

– Soitin neuvolaan ja kysyin, voiko minulla olla vaihdevuodet. Terveydenhoitaja naurahti, että hyvä rouva, tehkääpä raskaustesti, Reetta muistaa.

Adoptioprosessi ja Intian-matka peruuntuivat. Ada syntyi elokuussa 2004. Kun vauva oli kymmenen kuukauden ikäinen, Reetta alkoi odottaa toista lastaan, Aino-Kaisaa.

Kohtaaminen tunteita täynnä

Ada täytti kuusi vuotta 4. elokuuta vuonna 2010. Se oli ihana kesäpäivä.

Reetta seisoi sydän syrjällään eräässä eteläsuomalaisessa puistossa. Hän ei saanut kunnolla henkeä, koska pelotti niin paljon.

Onneksi tukena oli biologisen suvun serkku, johon Reetta oli saanut yhteyden Facebookin kautta. Serkun avulla oli syntynyt tiivis ja lämmin side enoon – sekä aivan uusi mahdollisuus olla yhteydessä biologiseen äitiin, Teijaan.

Äkkiä puiston käytävää pitkin tuli vaalea, keski-ikäinen nainen kädet levällään. Hän itki. Nainen rutisti Reetan syliinsä niin lujasti, että teki melkein kipeää.

"Tajusin, että hänkin on kaikki nämä vuodet ollut äiti. Vain salassa."

Siinä halauksessa Reetta ja hänen biologinen äitinsä palasivat ajassa taaksepäin.

– Minä olin pieni vauva, ja Teija parikymppinen, tuore äiti. Sillä hetkellä tajusin, että hänkin on kaikki nämä vuodet ollut äiti. Vain salassa.

Naiset istahtivat puiston penkille ja katselivat toisiaan. Reetta tunnisti Teijan kasvonpiirteissä ja eleissä tuttuutta. Kuin Aino-Kaisa!

Latautunut tapaaminen kesti puoli tuntia. Sitten tuli raja.

– Aivan kuin olisin mennyt kuplaan. Siinä hetkessä oli liikaa tunteita, liikaa kaikkea. Napsahdin arkeen: minun oli ajettava kotiin, pantava lapset nukkumaan, noustava töihin seuraavana päivänä.

Tiivis yhteys sukupolvien välillä

Keväällä 2011 Reetta ja Teija joivat kahvia biologisen enon keittiössä. Tämä oli avannut kotinsa ovet Reetan ja Teijan tapaamisille, sillä Teija joutui salaamaan asian mieheltään.

Reetta oli jälleen tulossa äidiksi. Hänen vatsansa oli jo pyöristynyt. Hän ja Juha olivat antaneet mahdollisuuden kolmannelle lapselle.

Kahvi tuoksui, radio soi hiljaa. Teija asetti kätensä Reetan vatsalle ja tunsi vauvan potkivan.

– En tiedä, mitä hän ajatteli sillä hetkellä. Ehkä hän palasi omiin raskauksiinsa. Ehkä iloitsi siitä, että hänestä tulee mummo. Se oli hyvin epätavallinen tilanne, mutta samalla täysin luonnollinen.

Reetta katseli Teijan käsiä ja ajatteli, miten ihmeellinen on sukupolvien jatkumo.

Sukupolvet olivat tiiviisti läsnä kolmannen lapsen odotuksessa. Raskausaikana Reetta vieraili säännöllisesti biologisen mummonsa luona hoitokodissa.

Jenny-mummo oli jo dementoitunut, mutta hän reagoi kosketukseen. Joskus myös Ada ja Aino-Kaisa tulivat mukaan. Kun he lauloivat, mummo hihkui ja taputti käsiään.

Reetan ja Juhan kolmas tytär oli kymmenen päivää vanha, kun mummo kuoli. Juha totesi, ettei lapsen nimestä ollut epäilystäkään.

Kurjosten kotona Hollolassa vallitsee tänään rauha. Ada, 9, ja Aino-Kaisa, 7, ovat koulussa, Jenny, 2, osapäivähoidossa. It-alan yrittäjänä työskentelevä isä Juha, 36, on töissä.

Reetalla on vapaapäivä opinnoistaan Tampereen yliopistossa, jossa hän valmistelee hoitotieteen gradua. Sen aihe on adoptoidun naisen tulo äidiksi.

Reetta keittää teetä ja tarjoaa pullaa. Pitkon kantapalat jäävät lapsille, ne ovat heidän herkkuaan hillon kanssa.

Kello raksuttaa, kohta Reetan on riennettävä. Edessä on neuvolakäynti.

Kaksi viimeistä raskautta ovat olleet Reetalle hyvin erityisiä. Hän on voinut kokea äitiyden uudella tavalla nyt, kun verenperintö on löytynyt.

– Se, että tiedän entistä tarkemmin sen, kuka olen ja mistä tulen, vaikuttaa kaikkeen. Siihen, miten koen asiat.

– Imetin Jennyä pidempään kuin Adaa ja Aino-Kaisaa. Biologisen äidin kohdattuani tajusin, mistä olin itse jäänyt vauvana paitsi. Imetys sai entistä syvemmän merkityksen.

Reetta etsii kännykästään lasten napsimien kuvien seasta kuvan Teija-mummosta. Tällä hetkellä Teijaa muistuttaa lapsista eniten Jenny. Molemmilla on vaaleat hiukset ja pehmeät kasvonpiirteet.

Reetta ja Teija pitävät yhteyttä. Tapaamisia on harvakseltaan, mutta sitäkin useammin naputellaan ystävällisiä tekstiviestejä.

Reetta kuvailee heidän suhdettaan lämpimän korrektiksi kahden aikuisen suhteeksi.

"Ilman adoptioäidin suojaa ja rakkautta en olisi koskaan ­voinut kohdata biologista äitiäni."

– Juurien etsintä ei olisi onnistunut ilman adoptiovanhempieni antamaa rakkautta. Äidilleni ei taatusti ollut helppoa se, kun vouhotin bio-äidin löytymisestä.

– Ilman äidin suojaa ja rakkautta en olisi koskaan ­voinut kohdata Teijaa.

Rakkautta on monenlaista

Välinpitämättömyys. Viha ja katkeruus. Ymmärrys. Hyväksyntä. Reetan tunteet hänen biologista äitiään kohtaan ovat vuosien saatossa muuttuneet.

Reetan tie äitiyteen ja juurilleen ovat kuin kaksi risteävää polkua.

– Matka on opettanut paljon. Ei ole olemassa yhtä oikeanlaista äitiyttä. Joskus parasta äidinrakkautta on se, että luopuu lapsestaan. Olen oppinut armollisuutta. ­Jokainen kykyjensä mukaan.

Tämän Reetta tahtoo välittää lapsilleen: Rakkautta voi olla monenlaista, niin kuin on ihmisiä ja elämäntilanteitakin. Mitä vahvempi on sisäisesti, sen helpompi on hyväksyä erilaisuutta.

Viime äitienpäivänä Reetta kävi ensin tapaamassa Teijaa. Sitten hän ajoi äitinsä Tarjan pihaan.

– Sinä rakas kahden äidin lapsi, tämä sanoi ja halasi tytärtään.

Reetta hymyilee muistolle.

– Teija antoi minulle elämän. Tarja opetti, miten sitä eletään.

Teijan nimi on muutettu.

Meidän Perhe 2/2014

Maria Veitola on väärässä paikassa väärään aikaan. Eniten maailmassa hän tarvitsisi apulaisen, joka auttaisi muistamaan neuvolat, hammaslääkärit ja sadevaatteet.

 

Puhelimeni piippaa taskussani juuri, kun astun äitini ja poikani kanssa Korkeasaaren lauttaan. Näen näytöllä kalenterimuistutuksen kummitytön syntymäpäivistä, jotka alkavat juuri sillä hetkellä, vajaan tunnin automatkan päässä. Meillä ei ole autoa. Meillä on lautta, joka on menossa väärään paikkaan.

Voi helvetin helvetti. Kuinka saatoinkaan unohtaa! Mietin paniikissa, minkä hyvän meriselityksen tähän hätään keksisin. Mutta kun sössii, on parasta (ja kivuliainta) olla rehellinen.

Lähetän anteeksipyyntöviestin, joka ei tietenkään auta mitään. Kummityttöni todennäköisesti kestää oharini paremmin kuin minä. Oma fiilikseni sen sijaan on pilalla. Miksi minulla ei pysy pakka kasassa?

 

Meillä on venyvä ja vanuva remontti ja muovikassielämä, jossa siirrymme väliaikaiskodista toiseen. Eivät pelkästään tavarat vaan myös ajatukset ovat ympäri kaupunkia. Minulla on freelancerin työ, jossa on monta projektia ja aikataulua. Eniten maailmassa tarvitsisin apulaisen, jotta selviäisin tästä kaikesta, jota kutsutaan arjen hallinnaksi.

Minä olen se äiti, joka ei muista varata aikaa neuvolaan tai hammashoitolaan.

Minä olen nimittäin se äiti, joka unohtaa lapsensa kumisaappaat johonkin Luoja yksin tietää mihin. Minä olen se äiti, joka ei muista varata aikaa neuvolaan tai hammashoitolaan. Minä olen se äiti, jolla ei ole koskaan mukana välipalaa, juotavaa, vaihtovaatteita, huulirasvaa tai edes nenäliinaa.

Eikä sadevaatteita, kun jatkamme retkeämme ja säätiedotuksen lupaama sade alkaa heti. Ainakaan eläintarhassa ei ole ihmistungosta. Eikä auki olevia kahviloita, joista saisi lapselle luvatun korvapuustin ja mummolle lämmittävän punaviinin.

 

Kipitämme kiihtyvässä sateessa aitaukselta toiselle ja yritämme saada lapsen innostumaan nurkissa piileskelevistä karvamytyistä. ”Katso, se on leijona. Tuolla kauimmaisen puun luona, ison kiven takana. Kulta, näetkö? Ihan pikkuisen näkyy sen harmaata takapuolen karvaa tuolla kaukana.”

Seisomme läpimärkinä sateessa vaikka olisi mukavampaa syödä herkkuja syntymäpäivillä.

Lapsi innostuu eniten kaneista. Seisomme läpimärkinä sateessa katsomassa nukkuvia kaneja. Olisi paljon mukavampaa olla syömässä herkkuja syntymäpäivillä. Mutta koska olen toivoton tapaus, hytisemme paikassa, jossa paleleville ja nälkäisille ei tähän aikaan päivästä ja vuodesta myydä kuin jäätelöä.

”Äiti, miksi et ole ottanut mukaan sadevaatteita?” lapsi kysyy. Onneksi hän ei itke kuten päiväkodissa, kun en ollut muistanut hankkia sisätossuja. ”Miksi äiti, miksi?” hän ulvoi, ja minä vastasin niin kuin nytkin: ”Koska kovalevyni on täynnä.”

 

Lupaan lapselle korvapuustin, kun palaamme märkinä kaupunkiin. Mutta kahvilasta, johon päädymme, on pullat loppu.

Äidilleni lupaan lasillisen punaviiniä, kun pääsemme kotiin. Kotona muistan, etten ostanut punaviiniä.

Yritin kyllä, mutta Alkon kassalla huomasin, että olin jättänyt lompakkoni kotiin. Se oli se sama päivä, jolloin unohdin lapsen repun raitiovaunuun ja avaimet kotiin.

Meidän Perhe 10/2016

Maria Veitola on 43-vuotias toimittaja, jonka perheeseen kuuluvat mies ja keväällä 2012 syntynyt poika Taisto. ”Mennään nyt reippaasti”, on ehkä yleisin lause, jonka Maria pojalleen sanoo.

Vierailija

Maria Veitolan kolumni: Miksi minulla ei pysy pakka kasassa?

Miksi kaikki on suoritettava, onnistuttava...? Miksi pieni lapsi pitää viedä hirveässä kiireessä Korkeasaareen vaikka hädin tuskin selviää omista töistään? Eikö vapaapäivänä herättyään voisi miettiä: mihin minulla on tänään aikaa ja resursseja. Lapsi on varmasti tyytyväisempi leikkipuistopäivään oikeissa vaatteissa ja välipalalla kuin litimärkänä hienossa paikassa, josta voi sitten vanhempi brassailla kavereille. Marian arki vaikuttaa ahdistavalta. Kannattaisi arvottaa, mikä todella on tärkeää.
Lue kommentti
Kiki

Maria Veitolan kolumni: Miksi minulla ei pysy pakka kasassa?

Toinen puoli tässä on olla se vanhempi, joka miettii ja murehtii koko ajan ja joka hetki. Minä olen luontainen sellainen: jatkuva murehtija ja huolenpitäjä. Ohitan itseni ja pidän koko ajan huolta muista. Koskaan ei meiltä mieheni lapset lähde ilman eväitä, urheilukamoja, tehtyjä läksyjä, ladattua kännykkää tms. Katson vielä lähtiessä, että sateenvarjot toimivat vaikka luvattu on aurinkoista säätä ja varmistan vielä, että avaimet on mukana molempiin kotiin. Oven mentyä kiinni tekstaan vielä,...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Listasimme seitsemän kiinnostavinta isyysblogia. Varoitus – näihin jää koukkuun!

1. Havaintoja parisuhteesta

Suosittu vauva.fin bloggari Sami kirjoittaa parisuhteesta ja isyydestä rehellisesti ja kainostelematta. Hän käsittelee esimerkiksi uusperheen vaiettuja tunteita ja siitä, miten paljon lastaan rakastaa ja ikävöi. Tekstit itkettävät, naurattavat ja koskettavat, hyvin monia.

2. #noljakanfaija

Joensuun Noljakasta kotoisin olevan Anssin blogista voi seurata ensimmäistä kertaa isäksi tulevan arkea. Mitä isän päässä liikkuu (loputtomilla) vaunukävelyillä? Miten hän pärjää kotona kahdestaan äitiään suunnattomasti ikävöivän riiviön kanssa? Miltä unen puute oikeasti tuntuu? Blogi sopii etenkin esikoistaan odottaville.

3. Lellivauva

Lellivauva kertoo yrittäjän selviytymistaistelusta vauvan, vaimon ja työelämän ristipaineessa. Blogin kirjoittaja Peter viettää miesaikaa, mikä ei pääty hyvin, ja vertailee eri kantoreppujen teknisiä ominaisuuksia. Ei se ole helppoa miehelläkään – varsinkaan jo haluaa olla kaikessa täydellinen.

4. Heikki Leppimäki

Heikki on yhdistelmäajoneuvon kuljettaja, koti-isä ja imetysaktivisti, jota huolestuttaa neuvoloiden imetysohjauksen kirjava taso. Hänen mielestään miehet ovat nössöjä, koska eivät uskalla olla sellaisia vanhempia kuin haluaisivat, ja lastenvaatteiden brändimerkit uranuurtajia, koska ovat tuoneet kuviointimallit uudelle aikakaudelle.

5. Isyyspakkaus

Tommi aloitti pitämään Isyyspakkaus-blogiaan neljä vuotta sitten, ennen varsinaista isyysblogi-buumia. Kokemus ja ammattitaito näkyvät: tekstit toimivat ja kuvat ovat upeita. Viime aikoina blogissa on listattu kiitollisuuden aiheita, käännytty vatsalleen ja maisteltu porkkanaa.

6. Lattepappa

Lattepappa on koulutukseltaan lastentarhanopettaja ja hoitaa nyt  kotona alle vuoden ikäistä pojuaan. Hän päivittää blogiaan säännöllisesti ja kertoo kuulumisia neuvolareissulta, uimahallista tai treffeiltä vaimon kanssa. Blogissa on paljon kuvia, joista pääsee kurkistamaan isän arkeen ja ihailemaan suloista poikaa.

7. Kasper Diem

Kasperin blogitekstit ovat jo ilmiö, johon törmää usein somessa. Kasper Diem ei ole pelkkä isyysblogi mutta se on myös sitä. Vuoden vauvan kehitystä on mielenkiintoista seurata, vaikkei vauva enää olekaan vauva.

Mitä isyysblogia sinä seuraat? Kerro kommenteissa suosikkisi!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Kun perheeseen tulee toinen lapsi, esikoinen kokee saaneensa kilpailijan ja uhkan, kirjoittaa Toisenlaiset äidit -ohjelman psykologi Leea Mattila.

Kumpi meistä äidin pieni lempilapsi on? Kenen hiukset ovat pellavaa ja kultaa? Näin laulaa Laura Närhi ja kuvailee hienosti lapsen tarvetta olla erityinen ja rakastettu. Se tarve korostuu, kun perheeseen tulee toinen lapsi.

Usein kilpailuvietti on tyypillisempää esikoisille kuin kuopuksille.

Esikoiselle täydellisestä ainokaisuudesta sisaruuteen siirtyminen on suorastaan loukkaus. Se herättää lapsessa paljon ristiriitaisia tunteita ja pelkoa vähempiarvoisuudesta. Ei ole ihme, että lapset taistelevat niin kiihkeästi ollakseen ensimmäisiä tai parhaita.

Usein tuntuu, että kilpailuvietti on tyypillisempää esikoisille kuin kuopuksille. Se ei ole sattumaa.

Hups, osuiko pikkuauto veljen kasvoihin?

Hupsista, kokeilitko hampaitasi vauvan käteen? Osuiko pikkuauto veljen kasvoihin? Näin voi käydä. Toisinaan esikoinen kysyy, voisiko roska-auto viedä vauvan pois.

Nämä kaikki kertovat samasta asiasta: lapsen sisäisessä maailmassa sisarus on kilpailija ja uhka. Kun nämä tilanteet raivostuttavat vanhempaa, on tärkeää muistaa yksi viisaus: tunteiden salliminen ja ymmärtäminen on eri asia kuin tekojen hyväksyminen.

Lapsen sisäisessä maailmassa sisarus on kilpailija ja uhka.

Toisinaan esikoinen voi vauvan synnyttyä vaikuttaa itsenäiseltä ja pärjäävältä, eikä kenties näytä reagoivan sisaruksen tuloon mitenkään. Ehkä hän jopa tarkkailee valppaasti aikuisten tunnetiloja ja vauvan huutaessa lähtee omaan huoneeseensa legojen pariin. Aikuinen taas ilahtuu ja kehuu reippaudesta ja kiltteydestä.

Lapsen tunteiden ilmaisu voi kuitenkin olla pettävää.

Kiltisti käyttäytyvä lapsi saattaa jäädä vaikean asian kanssa yksin.

Omien tarpeiden sivuuttaminen ja tunteiden vaimentaminen eivät taltuta harmin aiheuttamia kehon stressireaktioita, kuten  sympaattisen hermoston aktivoitumista. Kiltisti käyttäytyvä lapsi saattaa jäädä vaikean asian kanssa yksin.

Hankalien ja kurjien tunteiden näyttäminen on lapsille hyväksi. Kiukku tai käytöksen taantuminen kutsuvat aikuisen lapsen viereen, ja hyvä niin. Vanhemman ja viisaamman apu kehittää lapsen aivoja ja rikastaa tunne-elämää.

Kun annat lapsen kiukun tulla ja olet läsnä, opetat hänelle, että tästä selvitään. Yhdessä.

Lue lisää Leean kolumneja täältä.

Näin autat isosisarukseksi tullutta lasta

  1. Ota lapsi mukaan hoitamaan vauvaa ja kehu uusista vauvanhoitotaidoista. Näytä hänelle, että isomman roolista voi nauttia.
  2. Isomman lapsen on tärkeää saada myös olla vielä pieni. Salli mahdollinen taantuma – lapsi palaa kyllä vähitellen takaisin ikätasolleen.
  3. Vaali hoivaa, iloa ja leikkisyyttä, jotka viestittävät lapselle hänen olevan tärkeä ja rakastettu ja lujittavat suhdettanne.

Leea Mattila on lapsen ja vanhemman suhteeseen erikoistunut psykologi. Hän työskentelee omassa Psykologipalvelut MindLink -yrityksessään ja on asiantuntija Livin Toisenlaiset äidit -ohjelmassa. Liv ja vauva.fi kuuluvat Sanoma-konserniin.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Lapsi tarvitsee kokemuksen siitä, että hän on rakastettu. Näin kerrot sen hänelle päivittäin.

Power of Positivity -sivu listaa asioita, joita vanhempi voi sanoa lapselle osoittaakseen, että rakastaa häntä.

1. Rakastan sinua

Rakkauden sanominen on kaiken perusta. Et voi sanoa tätä lapsellesi liian usein, isommallekaan. Samalla opetat, että tunteista puhutaan ääneen. Se on hyvä taito.

2. Tulen iloiseksi, kun sinä…

Ota lapsi kiinni hyvänteossa. Kun kerrot, mikä menee hyvin, vahvistat toivottua tapaa toimia.

3. Teet minut onnelliseksi

Näytä onnesi: lapsi saa tuntea, että on arvokas. Aikuisen onni ei silti ole lapsen vastuulla. Hän saa olla myös hankala tai kiukkuinen.

4. Olen ylpeä sinusta

Uusien asioiden opettelu vaatii rohkeutta. Kannusta lasta yrittämään, ja ole ylpeä yrittämisestä, ei vain lopputuloksesta.

5. Olet ainutlaatuinen

Jokaisella lapsella on omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Juuri siksi he ovat niin rakkaita. Näytä lapselle, että hän on hyvä juuri sellaisena kuin on.

6. Luotan sinuun

Luottamus herättää luottamusta ja halua yrittää. Lapsilla on vahva halu toimia oikein. Vanhempi näyttää, että huomaa tämän.

7. Uskon sinuun

Opeta sinnikkyyttä, että luovuttaa ei heti kannata. Lapsi tarvitsee rohkaisua: Vanhemman tehtävä on olla lapsensa puolella.

8. Olen kiitollinen sinusta

Kerro, miksi olet kiitollinen lapsestasi juuri tänään.

On kiva tapa vaikkapa listata iltapalapöydässä asioita, jotka olivat hyviä tänään. ”Parasta päivässä oli se, kun teimme palapelin yhdessä. Ja että minulla on niin ihana murunen.”

+ rakastava kosketus

Osaatko kertoa lapselle ilman sanoja, että rakastat? Lue psykologi Leea Mattilan kolumni aiheesta.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.