Mikon elämä oli katketa auto-onnettomuuteen. Vastuu vauvasta sai hänet takaisin raiteilleen.

Lokakuinen perjantai-ilta Mäntsälässä vuonna 1993: Opel Corsan avaimet eteisen pöydällä ja päässä 16 vuoden elämänkokemuksen lisäksi muutama keskiolut. Yläasteen viimeistä luokkaa käyvä Mikko­ Ratia­ on viikonlopun aloittelutunnelmissa ystävänsä, toisen Mikon, ja tämän tyttöystävän Tiinan kanssa.

Luvatta on ajeltu ennenkin, pojat ajattelevat. Kaveri nappaa äitinsä auton avaimet. Mikko kampeaa takapenkille, yrittää turvavöitä kiinni mutta luovuttaa, koiran viltti on esteenä. Kuljettaja painaa kaasua syrjätiellä. Vastaan tulee kivi. Ja ilmalennon jälkeen pelkkä pimeys.

Mikon seuraava muistikuva on kahden viikon päästä Töölön sairaalassa.

– Yritin huutaa apua, mutta suustani tuli vain mongerrusta. Olin kauhuissani. Ajattelin, että elämäni oli nyt tässä. Olin vankina omassa ruumiissani, Mikko kertoo.

Lääkärit ovat pitäneet Mikon tajuttomana. Hän oli sinkoutunut tuulilasin läpi ja saanut aivoruhjevamman. Tiinan lantio on murtunut, kuljettaja on selvinnyt ruhjeilla.

Mikko näkee vasemmalla silmällään valoa, oikealla ei aluksi mitään. Hänen oikea puolensa ei toimi, ja myös puhekyky on vaurioitunut. Vaikeavammainen, sanovat lääkärit, eivätkä anna toivoa toipumisesta.

"Tuntui etten jaksanut enää elää"

K-o-t-i-i-n. Mikko osoittaa kirjaimia yksi kerrallaan hoitajan tekemästä kirjaintaulusta. Onnettomuudesta on kulunut puolitoista kuukautta. Mikko istuu pyörätuolissa Kiljavan sairaalassa kuntoutettavana, vanhojen miesten seurassa.

Äiti käy katsomassa, istuu sängyn laidalla ja yrittää piristää poikaansa kertomalla arjesta kotona. Mikolla on ikävä perheensä luo. Pahinta on, ettei hän voi puhua.

Kirjaintaulun avulla Mikko voi tulla edes muutamalla sanalla ymmärretyksi.

Joulun Mikko haluaisi viettää kotona, mutta henkilökunta ei aluksi suostu, itsemurhariskin takia. Kun lupa lopulta heltiää, tapahtuu ihme: aattoaamuna Mikko nousee haparoiden tuolistaan ja ottaa muutaman askeleen seinästä tukien. Kuntoutus jatkuu, Mikko oppii kävelemään ja puheterapian avulla vähitellen myös paremmin puhumaan.

– Löysin itsestäni sisua, kun ajattelin Eino-pappaani. Hän keinutti minua pienenä sylissään ja kertoi huikeita tarinoita sotavuosiltaan. Pappa oli isänmallini.

Parin vuoden aikana Mikko toipuu niin, että pystyy käymään peruskoulunsa loppuun ja muuttamaan omilleen. Hän joutuu työkyvyttömyyseläkkeelle, 18-vuotiaana, mutta suunnittelee opintoja kauppaoppilaitoksessa. Välivuosi koulun jälkeen on kuitenkin kohtalokas. Kun kukaan ei ole käskemässä, Mikko alkaa juoda.

Hän jättää laskut maksamatta eikä soita enää kavereilleen. Välit tyttöystävän kanssa katkeavat. Mikko eristäytyy ja ahdistuu. Ja juo päälle vähän lisää. Vammautuminen on sittenkin ollut liian kova pala.

Jo ennen onnettomuutta Mikolla oli mennyt huonosti. Hän oli koulussa pahis, joka haistatteli opettajille ja jäi yhdeksännellä luokalleen. Ala-asteella häntä, syrjäkyliltä muuttanutta landepaukkua, oli kiusattu. Kiusaaminen oli kuitenkin päättynyt kun selvisi, että hän pelasi hyvin jalkapalloa ja oli loistava maalivahti.
Onnettomuuden jälkeen siitä taidosta ei ollut enää iloa.

– Olin saanut elämäni sekaisin omalla häröilylläni. Tuntui, etten jaksanut enää edes elää.

– Vedin yliannostuksen lääkkeitä, mutta lopulta oksensin lääkkeet itse ulos. Pelotti. Olin kuitenkin nuori, elämänhalu oli kuolemaa voimakkaampi. Ajattelin suremaan jääviä äitiäni ja sisaruksiani. Täytyi olla jokin toinenkin ratkaisu.

"Olin 24-vuotias, ja mietin kuka olen"

Mikon ei ole kuitenkaan helppoa nousta jaloilleen. Seuraavat vuodet hän muistaa mustina. Mikko on masentunut, mutta yrittää. Hän pääsee oppisopimuksen kautta kauppaoppilaitokseen valmentavalle kurssille, mutta opiskelusta ei tule mitään. Velkasaneerauksen avulla rahahuolet onneksi hellittävät. Mikko pohtii omaa elämäänsä. Helpoiten ajatukset purkautuvat kirjoittamalla. Se häneltä oli sujunut jo koulussa.

– Olin 24-vuotias, ja mietin kuka olen. Tajusin, etten koskaan parantuisi ennalleni. Asian hyväksyminen oli käänne oikeaan suuntaan. Samoin se, että jätin viinan. Alkoholi ei poistanut ongelmiani.

Samoihin aikoihin Mikko törmää netissä nuoreen naiseen. Pian he vaihtavat sähköpostiviestejä ja suunnittelevat tapaamista. Mikkoa jännittää. Niin paljon, että hän peruu treffit, kahdesti. Kahden kuukauden kuluttua hän kuitenkin huomaa istuvansa kahvilassa vastapäätä punertavahiuksista goottityttöä. Heillä riittää puhumista tuntikausiksi. Mikko kertoo kolaristaan ja elämästään. Se tuntuu vapauttavalta.

Vielä saman vuoden aikana Mikko ja tyttö muuttavat yhteiseen kotiin. Parin vuoden päästä he menevät naimisiin ja alkavat suunnitella vauvaa. Mikon elämä muuttuu, kun lopulta raskaustesti näyttää plussaa.

– Tietysti aluksi pohdin, olisiko minusta isäksi. Mutta aika pian lakaisin sellaiset mielestäni. Isossa perheessä kasvaneena en olisi voinut ajatella elämää ilman lapsia. Kukaan ei voi etukäteen tietää, kasvattaako lastaan oikein vai ei, oli sitten vammainen tai ei.

"Mikään ei ole tärkeämpää kuin tyttäreni"

Kun Mikko saa ihanan pienen tyttövauvan syliinsä, hänen sydämensä pomppii ilosta. Vauvassa on äitinsä sukujuurten ansiosta lappilaista näköä. Lapsi on Mikosta kuin satu, tai tarina. Tyttö saa nimekseen Saga. Ensimmäistä kertaa elämässään Mikko­ kantaa vastuuta toisesta ihmisestä.

– Mikään ei ole tärkeämpää kuin tyttäreni. Lapsen myötä sain kaiken.
Mikko oppii vaihtamaan vaipan yhdellä kädellä. Se on hidasta, mutta onnistuu. Sisukkaasti Mikko opettelee pukemaan ja syöttämään vauvaa. Hän pelkää, että lapsi putoaa hänen kömpelöistä käsistään.

Kun Saga on yhdeksän kuukauden ikäinen, vaimo palaa töihin ja Mikko jää koti-isäksi. Päivisin isä ja tytär leikkivät nalleilla ja kuuntelevat Fröbelin palikoita. Mikko osaa laulut ja leikit ulkoa. Hän saa lastenhoitoon apua omalta ja vaimon äidiltä sekä kummankin siskoilta. Se tuntuu Mikosta turvalliselta. Sagalla on ympärillään muitakin rakastavia ihmisiä.

Mikko huomaa, että hänellä ja Sagalla on samanlainen luonne, tulinen, mutta helposti leppyvä. Isä ymmärtää hyvin tytärtään, mutta tahtojen taisteluilta he eivät välty. Lukuisia kertoja uhmaikäinen Saga säntää ulos liian kepeissä pukimissa, eikä isä ehdi perään.

"Täydellinen ei tarvitse olla, mutta voi olla ihan hyvä"

Kun Saga vilkuttaa isälleen ensimmäisen koulupäivän aamuna, Mikkoa pelottaa. Hän murehtii, että tytärtä kiusataan siksi, että hänen isänsä on invalidi ja erilainen. Mikko muistaa liian hyvin, millaista oli olla koulukiusattu.

– Saga ei ole koskaan ihmetellyt erilaisuuttani, ainakaan ääneen. Pienellä paikkakunnalla on se etu, että ihmiset tuntevat toisensa. Sagan kaveritkaan eivät kavahda minua, vaikka kävelen huonosti ja joudun keskittymään puheeseeni. Saga ainakin oppii hyväksymään erilaisuutta paremmin kuin monet muut lapset.

– Voin omalla esimerkilläni näyttää, että ei tarvitse olla täydellinen. Silti voi olla ihan hyvä.

Mikko sanoo, että hän valehtelisi, jos väittäisi, ettei ole kohtalostaan yhtään katkera. Talvisin hän on lähes vankina kotonaan. Inva-kolmipyörällä ei ole sohjoon asiaa.

Kesäisin Mikko suree, ettei pääse festareille. Rakas jalkapallo­ on jäänyt, samoin kitaransoitto. Ja jos paikkakunnalle tulee sirkus, jonkun muun täytyy viedä Saga sitä katsomaan.

Kun Saga soittaa klassista kitaraa tai sähköbassoa, Mikko on ylpeä. Tytär on perinyt isänsä musikaalisuuden. Saga myös piirtää ja maalaa, on näppärä käsistään. Tekee kaikkea sitä, mitä Mikko itse ei vammautuneen kätensä vuoksi pysty tekemään.

– Saga saa toteuttaa nyt minun haaveeni.

Anne Rikama: Perhe pelasti, Meidän Perhe 5/2015

Kuva: Panu Pälviä

Lue lisää

Raitistunut Teemu Suominen: "Lopetin juomisen poikani takia"

Kirjailija Elina Hirvonen: "Virheetöntä vanhempaa ei ole"

Maria Veitola on väärässä paikassa väärään aikaan. Eniten maailmassa hän tarvitsisi apulaisen, joka auttaisi muistamaan neuvolat, hammaslääkärit ja sadevaatteet.

 

Puhelimeni piippaa taskussani juuri, kun astun äitini ja poikani kanssa Korkeasaaren lauttaan. Näen näytöllä kalenterimuistutuksen kummitytön syntymäpäivistä, jotka alkavat juuri sillä hetkellä, vajaan tunnin automatkan päässä. Meillä ei ole autoa. Meillä on lautta, joka on menossa väärään paikkaan.

Voi helvetin helvetti. Kuinka saatoinkaan unohtaa! Mietin paniikissa, minkä hyvän meriselityksen tähän hätään keksisin. Mutta kun sössii, on parasta (ja kivuliainta) olla rehellinen.

Lähetän anteeksipyyntöviestin, joka ei tietenkään auta mitään. Kummityttöni todennäköisesti kestää oharini paremmin kuin minä. Oma fiilikseni sen sijaan on pilalla. Miksi minulla ei pysy pakka kasassa?

 

Meillä on venyvä ja vanuva remontti ja muovikassielämä, jossa siirrymme väliaikaiskodista toiseen. Eivät pelkästään tavarat vaan myös ajatukset ovat ympäri kaupunkia. Minulla on freelancerin työ, jossa on monta projektia ja aikataulua. Eniten maailmassa tarvitsisin apulaisen, jotta selviäisin tästä kaikesta, jota kutsutaan arjen hallinnaksi.

Minä olen se äiti, joka ei muista varata aikaa neuvolaan tai hammashoitolaan.

Minä olen nimittäin se äiti, joka unohtaa lapsensa kumisaappaat johonkin Luoja yksin tietää mihin. Minä olen se äiti, joka ei muista varata aikaa neuvolaan tai hammashoitolaan. Minä olen se äiti, jolla ei ole koskaan mukana välipalaa, juotavaa, vaihtovaatteita, huulirasvaa tai edes nenäliinaa.

Eikä sadevaatteita, kun jatkamme retkeämme ja säätiedotuksen lupaama sade alkaa heti. Ainakaan eläintarhassa ei ole ihmistungosta. Eikä auki olevia kahviloita, joista saisi lapselle luvatun korvapuustin ja mummolle lämmittävän punaviinin.

 

Kipitämme kiihtyvässä sateessa aitaukselta toiselle ja yritämme saada lapsen innostumaan nurkissa piileskelevistä karvamytyistä. ”Katso, se on leijona. Tuolla kauimmaisen puun luona, ison kiven takana. Kulta, näetkö? Ihan pikkuisen näkyy sen harmaata takapuolen karvaa tuolla kaukana.”

Seisomme läpimärkinä sateessa vaikka olisi mukavampaa syödä herkkuja syntymäpäivillä.

Lapsi innostuu eniten kaneista. Seisomme läpimärkinä sateessa katsomassa nukkuvia kaneja. Olisi paljon mukavampaa olla syömässä herkkuja syntymäpäivillä. Mutta koska olen toivoton tapaus, hytisemme paikassa, jossa paleleville ja nälkäisille ei tähän aikaan päivästä ja vuodesta myydä kuin jäätelöä.

”Äiti, miksi et ole ottanut mukaan sadevaatteita?” lapsi kysyy. Onneksi hän ei itke kuten päiväkodissa, kun en ollut muistanut hankkia sisätossuja. ”Miksi äiti, miksi?” hän ulvoi, ja minä vastasin niin kuin nytkin: ”Koska kovalevyni on täynnä.”

 

Lupaan lapselle korvapuustin, kun palaamme märkinä kaupunkiin. Mutta kahvilasta, johon päädymme, on pullat loppu.

Äidilleni lupaan lasillisen punaviiniä, kun pääsemme kotiin. Kotona muistan, etten ostanut punaviiniä.

Yritin kyllä, mutta Alkon kassalla huomasin, että olin jättänyt lompakkoni kotiin. Se oli se sama päivä, jolloin unohdin lapsen repun raitiovaunuun ja avaimet kotiin.

Meidän Perhe 10/2016

Maria Veitola on 43-vuotias toimittaja, jonka perheeseen kuuluvat mies ja keväällä 2012 syntynyt poika Taisto. ”Mennään nyt reippaasti”, on ehkä yleisin lause, jonka Maria pojalleen sanoo.

Vierailija

Maria Veitolan kolumni: Miksi minulla ei pysy pakka kasassa?

Miksi kaikki on suoritettava, onnistuttava...? Miksi pieni lapsi pitää viedä hirveässä kiireessä Korkeasaareen vaikka hädin tuskin selviää omista töistään? Eikö vapaapäivänä herättyään voisi miettiä: mihin minulla on tänään aikaa ja resursseja. Lapsi on varmasti tyytyväisempi leikkipuistopäivään oikeissa vaatteissa ja välipalalla kuin litimärkänä hienossa paikassa, josta voi sitten vanhempi brassailla kavereille. Marian arki vaikuttaa ahdistavalta. Kannattaisi arvottaa, mikä todella on tärkeää.
Lue kommentti
Kiki

Maria Veitolan kolumni: Miksi minulla ei pysy pakka kasassa?

Toinen puoli tässä on olla se vanhempi, joka miettii ja murehtii koko ajan ja joka hetki. Minä olen luontainen sellainen: jatkuva murehtija ja huolenpitäjä. Ohitan itseni ja pidän koko ajan huolta muista. Koskaan ei meiltä mieheni lapset lähde ilman eväitä, urheilukamoja, tehtyjä läksyjä, ladattua kännykkää tms. Katson vielä lähtiessä, että sateenvarjot toimivat vaikka luvattu on aurinkoista säätä ja varmistan vielä, että avaimet on mukana molempiin kotiin. Oven mentyä kiinni tekstaan vielä,...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Listasimme seitsemän kiinnostavinta isyysblogia. Varoitus – näihin jää koukkuun!

1. Havaintoja parisuhteesta

Suosittu vauva.fin bloggari Sami kirjoittaa parisuhteesta ja isyydestä rehellisesti ja kainostelematta. Hän käsittelee esimerkiksi uusperheen vaiettuja tunteita ja siitä, miten paljon lastaan rakastaa ja ikävöi. Tekstit itkettävät, naurattavat ja koskettavat, hyvin monia.

2. #noljakanfaija

Joensuun Noljakasta kotoisin olevan Anssin blogista voi seurata ensimmäistä kertaa isäksi tulevan arkea. Mitä isän päässä liikkuu (loputtomilla) vaunukävelyillä? Miten hän pärjää kotona kahdestaan äitiään suunnattomasti ikävöivän riiviön kanssa? Miltä unen puute oikeasti tuntuu? Blogi sopii etenkin esikoistaan odottaville.

3. Lellivauva

Lellivauva kertoo yrittäjän selviytymistaistelusta vauvan, vaimon ja työelämän ristipaineessa. Blogin kirjoittaja Peter viettää miesaikaa, mikä ei pääty hyvin, ja vertailee eri kantoreppujen teknisiä ominaisuuksia. Ei se ole helppoa miehelläkään – varsinkaan jo haluaa olla kaikessa täydellinen.

4. Heikki Leppimäki

Heikki on yhdistelmäajoneuvon kuljettaja, koti-isä ja imetysaktivisti, jota huolestuttaa neuvoloiden imetysohjauksen kirjava taso. Hänen mielestään miehet ovat nössöjä, koska eivät uskalla olla sellaisia vanhempia kuin haluaisivat, ja lastenvaatteiden brändimerkit uranuurtajia, koska ovat tuoneet kuviointimallit uudelle aikakaudelle.

5. Isyyspakkaus

Tommi aloitti pitämään Isyyspakkaus-blogiaan neljä vuotta sitten, ennen varsinaista isyysblogi-buumia. Kokemus ja ammattitaito näkyvät: tekstit toimivat ja kuvat ovat upeita. Viime aikoina blogissa on listattu kiitollisuuden aiheita, käännytty vatsalleen ja maisteltu porkkanaa.

6. Lattepappa

Lattepappa on koulutukseltaan lastentarhanopettaja ja hoitaa nyt  kotona alle vuoden ikäistä pojuaan. Hän päivittää blogiaan säännöllisesti ja kertoo kuulumisia neuvolareissulta, uimahallista tai treffeiltä vaimon kanssa. Blogissa on paljon kuvia, joista pääsee kurkistamaan isän arkeen ja ihailemaan suloista poikaa.

7. Kasper Diem

Kasperin blogitekstit ovat jo ilmiö, johon törmää usein somessa. Kasper Diem ei ole pelkkä isyysblogi mutta se on myös sitä. Vuoden vauvan kehitystä on mielenkiintoista seurata, vaikkei vauva enää olekaan vauva.

Mitä isyysblogia sinä seuraat? Kerro kommenteissa suosikkisi!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Kun perheeseen tulee toinen lapsi, esikoinen kokee saaneensa kilpailijan ja uhkan, kirjoittaa Toisenlaiset äidit -ohjelman psykologi Leea Mattila.

Kumpi meistä äidin pieni lempilapsi on? Kenen hiukset ovat pellavaa ja kultaa? Näin laulaa Laura Närhi ja kuvailee hienosti lapsen tarvetta olla erityinen ja rakastettu. Se tarve korostuu, kun perheeseen tulee toinen lapsi.

Usein kilpailuvietti on tyypillisempää esikoisille kuin kuopuksille.

Esikoiselle täydellisestä ainokaisuudesta sisaruuteen siirtyminen on suorastaan loukkaus. Se herättää lapsessa paljon ristiriitaisia tunteita ja pelkoa vähempiarvoisuudesta. Ei ole ihme, että lapset taistelevat niin kiihkeästi ollakseen ensimmäisiä tai parhaita.

Usein tuntuu, että kilpailuvietti on tyypillisempää esikoisille kuin kuopuksille. Se ei ole sattumaa.

Hups, osuiko pikkuauto veljen kasvoihin?

Hupsista, kokeilitko hampaitasi vauvan käteen? Osuiko pikkuauto veljen kasvoihin? Näin voi käydä. Toisinaan esikoinen kysyy, voisiko roska-auto viedä vauvan pois.

Nämä kaikki kertovat samasta asiasta: lapsen sisäisessä maailmassa sisarus on kilpailija ja uhka. Kun nämä tilanteet raivostuttavat vanhempaa, on tärkeää muistaa yksi viisaus: tunteiden salliminen ja ymmärtäminen on eri asia kuin tekojen hyväksyminen.

Lapsen sisäisessä maailmassa sisarus on kilpailija ja uhka.

Toisinaan esikoinen voi vauvan synnyttyä vaikuttaa itsenäiseltä ja pärjäävältä, eikä kenties näytä reagoivan sisaruksen tuloon mitenkään. Ehkä hän jopa tarkkailee valppaasti aikuisten tunnetiloja ja vauvan huutaessa lähtee omaan huoneeseensa legojen pariin. Aikuinen taas ilahtuu ja kehuu reippaudesta ja kiltteydestä.

Lapsen tunteiden ilmaisu voi kuitenkin olla pettävää.

Kiltisti käyttäytyvä lapsi saattaa jäädä vaikean asian kanssa yksin.

Omien tarpeiden sivuuttaminen ja tunteiden vaimentaminen eivät taltuta harmin aiheuttamia kehon stressireaktioita, kuten  sympaattisen hermoston aktivoitumista. Kiltisti käyttäytyvä lapsi saattaa jäädä vaikean asian kanssa yksin.

Hankalien ja kurjien tunteiden näyttäminen on lapsille hyväksi. Kiukku tai käytöksen taantuminen kutsuvat aikuisen lapsen viereen, ja hyvä niin. Vanhemman ja viisaamman apu kehittää lapsen aivoja ja rikastaa tunne-elämää.

Kun annat lapsen kiukun tulla ja olet läsnä, opetat hänelle, että tästä selvitään. Yhdessä.

Lue lisää Leean kolumneja täältä.

Näin autat isosisarukseksi tullutta lasta

  1. Ota lapsi mukaan hoitamaan vauvaa ja kehu uusista vauvanhoitotaidoista. Näytä hänelle, että isomman roolista voi nauttia.
  2. Isomman lapsen on tärkeää saada myös olla vielä pieni. Salli mahdollinen taantuma – lapsi palaa kyllä vähitellen takaisin ikätasolleen.
  3. Vaali hoivaa, iloa ja leikkisyyttä, jotka viestittävät lapselle hänen olevan tärkeä ja rakastettu ja lujittavat suhdettanne.

Leea Mattila on lapsen ja vanhemman suhteeseen erikoistunut psykologi. Hän työskentelee omassa Psykologipalvelut MindLink -yrityksessään ja on asiantuntija Livin Toisenlaiset äidit -ohjelmassa. Liv ja vauva.fi kuuluvat Sanoma-konserniin.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Lapsi tarvitsee kokemuksen siitä, että hän on rakastettu. Näin kerrot sen hänelle päivittäin.

Power of Positivity -sivu listaa asioita, joita vanhempi voi sanoa lapselle osoittaakseen, että rakastaa häntä.

1. Rakastan sinua

Rakkauden sanominen on kaiken perusta. Et voi sanoa tätä lapsellesi liian usein, isommallekaan. Samalla opetat, että tunteista puhutaan ääneen. Se on hyvä taito.

2. Tulen iloiseksi, kun sinä…

Ota lapsi kiinni hyvänteossa. Kun kerrot, mikä menee hyvin, vahvistat toivottua tapaa toimia.

3. Teet minut onnelliseksi

Näytä onnesi: lapsi saa tuntea, että on arvokas. Aikuisen onni ei silti ole lapsen vastuulla. Hän saa olla myös hankala tai kiukkuinen.

4. Olen ylpeä sinusta

Uusien asioiden opettelu vaatii rohkeutta. Kannusta lasta yrittämään, ja ole ylpeä yrittämisestä, ei vain lopputuloksesta.

5. Olet ainutlaatuinen

Jokaisella lapsella on omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Juuri siksi he ovat niin rakkaita. Näytä lapselle, että hän on hyvä juuri sellaisena kuin on.

6. Luotan sinuun

Luottamus herättää luottamusta ja halua yrittää. Lapsilla on vahva halu toimia oikein. Vanhempi näyttää, että huomaa tämän.

7. Uskon sinuun

Opeta sinnikkyyttä, että luovuttaa ei heti kannata. Lapsi tarvitsee rohkaisua: Vanhemman tehtävä on olla lapsensa puolella.

8. Olen kiitollinen sinusta

Kerro, miksi olet kiitollinen lapsestasi juuri tänään.

On kiva tapa vaikkapa listata iltapalapöydässä asioita, jotka olivat hyviä tänään. ”Parasta päivässä oli se, kun teimme palapelin yhdessä. Ja että minulla on niin ihana murunen.”

+ rakastava kosketus

Osaatko kertoa lapselle ilman sanoja, että rakastat? Lue psykologi Leea Mattilan kolumni aiheesta.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.