Muuttuiko rakkaus vauvan myötä? Lue kirjoituskilpailun palkitut tarinat täältä.

Meille annettu
Lentävä matto
Rakas mieheni
Kun vauvan mukana tuli mörkö
Rakkaus roihuaa sunnuntaiaamussa
Rakastan sinua huomenna

Meille annettu (1. palkinto)

Meistä tuli äiti ja isä lentokentällä. Matkalla maailman äärissä se alkoi: sinä aloit huolehtia oksentelevasta naisestasi ja pienestä pojastasi. En kantanut testitikun jälkeen kertaakaan rinkkaani. Synnytyskertomukseen kätilö kirjoitti: ”Hyvää tiimityötä”. Sitä se olikin. Siinä kuumassa huoneessa rakastuin sinuun uudestaan. Kestit, että naisesi huutaa kivusta. Kestit siihen asti, kunnes aika oli, vaikka se otti koville sinullekin. Minä kestin, koska sinä kestit.

Toit sairaalasta kotiin maitoa valuvan naisen, joka jaksoi ensimmäiset viikot vain imettää ja itkeä. Jaksoit kantaa ruokaa kaupasta ja odottaa päivää, jolloin saisit vaimosi takaisin. Sitä olen näinä ensimmäisinä kuukausina rakastanutkin sinussa eniten, että olet hetkellisesti suostunut pistämään itsesi viimeiselle sijalle. Pienen allergiapotilaamme jälkeen toisena on aina ollut lapsen äiti. Ennen poikaa elimme vahvasti vaaleanpunaisen rakkauden aikaa. Näiden koettelevien ensikuukausien aikana meidän juttumme on kuitenkin tullut todemmaksi. Olemme tiiminä selvinneet maha kaarella itkevän lapsen kanssa. Jokainen vierekkäin kestetty kipukohtaus on liimannut meitä entisestään pariksi, joka selviää yhdessä.

Haikailemme kumpainenkin vanhoja aikoja, joita on onneksi ollut. Se antaa toivoa tulevaan. Nyt parisuhdeaika on sitä, että vaunukävelemme käsi kädessä. Ei se riitä kummallekaan, mutta koska olemme sanoneet sen ääneen, se on riittänyt hiukan pidemmälle. Yhden itkuisen päivän jälkeen sanoit: ”Poika on nyt osa meidän perhettä. Meidän tehtävämme on huolehtia kaverista. Se tehtävä on meille annettu, oli se miten rankkaa tahansa.”

Meille annettu. Meille, jotka harrastamme kerran kahdessa viikossa pikaseksiä. Meille, jotka kilpailemme omasta ajasta tietokoneella. Meille, jotka nahistelemme väsyneinä. Meille, jotka hassuttelemme kolmisin. Meille, jotka jaamme edelleen aamulehden. Meille, jotka jaksamme unelmoida uudesta kaukomatkasta. Siltä, jolta lähettelemme postikortteja lapsenlapsille.
Trio>Pari

Lentävä matto (2. palkinto)

Toisen lapsemme, iltatähden, syntymä on tuonut perheeseemme suurta urheilujuhlan tuntua. Ensimmäiset viikot vietimme mieheni kanssa ”jouluöitä”, kun valvottiin yhdessä vihreän kynttilän valossa, tuijotettiin vauvan höyhenenkeveää unta, minä imetin ja mies nukutti pientä yön pimeinä tunteina. Mieheni hoiti vauvaa niin antaumuksella, että olisin antanut toisen rintani hänelle, jos olisin pystynyt – olisimme saanet molemmat imettää.
Lapsi on ollut suhteellemme kuin lentävä matto. Hänen tulonsa on muistuttanut meitä siitä, että elämä on täynnä taikaa ja olemassaolon ihmeitä. Hän on tuonut uutta ulottuvuutta, perspektiiviä ja rauhaa kiireen täyttämään elämään. Prioriteetit on mietitty uudelleen. Murrosikäinen esikoisemmekin on rauhoittunut vauvan myötä. On upeaa nähdä sisarusten välisen siteen syntyminen.

”Täydellisen siittiön olit valinnut. Kiitos kulta”, minä sanon joka toinen päivä.
”Te olette sitten hieno tiimi”, mieheni sanoo ja katsoo minua ja sylissäni olevaa pienokaista suorastaan palvoen. Olen rakastunut puolisooni uudelleen. Kaikki upeat isän elkeet ovat puhjenneet hänessä taas kukkaan lapsen syntymän myötä. Ainoa haaste tällä hetkellä on se, että saisin mieheltäni edes kymmenen prosenttia siitä määrästä halauksia ja pusuja kuin vauva saa. Joskus tunnen ihan pikkuriikkisen kateudenpiston rinnassani vauvan saamasta ylenpalttisesta hellyydestä. 

Jottei kaikki kuulostaisi liian hyvältä, riitakin kuohahtaa pintaan aina silloin tällöin. Elämä ilman riitaa on suolatonta. Mies on yhä yhtä äkkipikainen kuin ennenkin ja minulla on sama terävä kieli ja luja tahto. Meillä on vielä oppimista: ollako oikeassa vai onnellinen. Kaiken kaikkiaan vauva on tuonut elämäämme lisää läheisyyttä ja tunnun elämän tarkoituksesta. Kaikki on hyvin, kun lapset ovat kylläisiä, terveitä ja nukkuvat tyyninä peittojensa alla. Silloin teemme iltapalaa ja menemme piknikille parisänkyymme. Voisiko elämä olla enää parempaa?
Heli Määttä

Rakas mieheni (3.palkinto)

Suhteessamme on nyt uusi ulottuvuus. Emme ole enää vain toistemme puolisoita vaan myös isä ja äiti. Elämme uutta vaihetta, opimme uutta itsestä ja toisesta. Tämä näkyy suhteessamme törmäyksinä, mutta myös harmonisena sulautumisena. Ymmärrän nyt paremmin, että rakkaudella on jatkuvuus, johon liittyy myös aikaisemmat elämänvaiheet. Muuttunut tilanne on tuonut meille paljon hyvää, mutta myös haasteita. Olet osoittanut teoillasi, että olet huomaavainen isä ja puoliso. Olet jaksanut kuunnella pohdintojani kummasta rinnasta olen imettänyt tai onko vauvamme kakannut. Tästä haasteesta olemme selvinneet. Arkikeskustelumme koostuvat vauvaperheen puheista, mutta emme koe asiaa ahdistavana. Toivomme tietysti enemmän aikaa, jolloin voisimme vain keskittyä toisiimme. Parasta on kuitenkin, että meistä on tullut ihana, oma perheemme.

Minä äitiyden huumassa olen hankkinut vauvanvaatteita ainakin kymmenen lapsen edestä. Sinä olet suunnitellut tulevaa: miten opetat lapsemme laskettelemaan, jalkapallotreenejä, kouluvalintoja. Molemmat pidämme omia ja toisen juttuja vähän hassuina, mutta tiedämme onnemme perustan: vilpittömän ilon olla yhdessä.
Tottakai vauvamme on rakkautemme täyttymys. Minusta tuntuu, että vauva on eheyttänyt meitä sekä yksilöinä että perheenä. Olen mielestäni nyt rohkeampi myös riitelemään ja tuomaan omia mielipiteitä esille. Olen itselleni vahvemmin minä itse sekä äiti.

Olen nähnyt sinusta uuden, herkän puolen. Sinun rakkautesi vauvaa kohtaan on yhtä vahvaa kuin minulla. Olet hyvä hoitamaan vauvaamme luontevasti. Sinä olet hyvä isä.
Vauvamme ei ole parisuhteen kolmas pyörä, mutta olen huomannut itsessäni ärsyttävän piirteen, josta haluan eroon. Kohdistan vahvasti huomion vauvaamme. Lepertelen, pusuttelen, halailen. Sinut, puolisoni, olen monesti sysännyt tilanteista ulos. Olen komentanut ja huomautellut: ”Katso, ettei vauvan pää kolahda lattiaan. Lähde nyt ostamaan sitä luumusosetta.” Olet ollut kärsivällinen ja läsnä, vaikka oma läsnäoloni on ollut usein puolinaista.

Vauvamme on nyt kuuden kuukauden ikäinen. Ensimmäiset vauvahuuruiset kuukaudet ovat takanapäin. Entistä enemmän haluan jakaa läsnäoloani ja osoittaa rakkauttani myös sinulle. Toivottavasti tiedät, että missään vaiheessa rakkaus ei ole laimennut. Onneksi meidän ei ole tarvinnut ainakaan näkyvästi kyseenalaistaa rakkauttamme.
Mielestäni olemme onnistuneet ylläpitämään rakkauttamme ihan hyvin. Pystymme keskustelemaan kaikesta, visioimme tulevaisuutta. Olet töiden takia paljon pois kotoa ja myös yksinolo on kehittänyt suhdettamme, vaikka se hassulta kuulostaakin. Emme ainakaan ehdi kyllästyä toisiimme. Haluamme olla toistemme kanssa nyt ja aina.
Ps. Tämä kirje odottaa miestäni käsinkirjoitettuna pöydällä. Sydän pamppailee, kuin teinitytöllä konsanaan. Rakastan sinua niin...
Simpukka

Kun vauvan mukana tuli mörkö (Kunniamaininta)

Olimme mieheni kanssa valmistautuneet vauvan tuloon niin hyvin kuin mahdollista. Olimme toivoneet perheenlisäystä jo pidemmän aikaa, ja positiivisen testin tehtyämme osasimme vain hyppiä ilosta. Vauvalle oli hankittu tavarat, niin tarpeelliset kuin muutama vähän tarpeettomampikin. Olimme viettäneet iltoja vatsaa silitellen ja pohtien, millaisia vanhempia meistä tulisi ja mitä mieltä olimme mistäkin kasvatuskysymyksestä.
Muistelimme omaa lapsuuttamme ja mietimme, mitä samanlaista tahdoimme lapsemmekin kokevan. Olimme raskaudenaikaisen närästykseni vuoksi harjoitelleet jopa yövalvomisiakin. Sairaalakassiin oli pakattu kahdenkokoiset kotiintulovaatteet vauvalle. Me olimme valmiita. Ja kun poikamme (joka kokonsa puolesta juuri ja juuri mahtui niihin isompiin vaatteisiin) vihdoin syntyi, olimme onnellisia, ylpeitä ja enemmän rakastuneita toisiimme kuin koskaan ennen.

Emme kuitenkaan olleet valmistautuneet mörköön, joka salakavalasti hiipi mieleeni. Tämä mörkö herätti minut öisin kuiskimalla ”tämä on kamalaa, lapsen hankkiminen oli virhe”. Samainen mörkö syytti minua vauvan itkuisuudesta, vatsavaivoista, pulauttelusta, isokokoisuudesta ja lukemattomista muista asioista. Se sai minut tuntemaan itseni huonoksi äidiksi, ja koin vauvan voivan huonosti kanssani.
Päiväni täyttyivät kyynelistä ja pahasta olosta ja yöt mörön päähäni iskostamasta toiveesta: menisipä tuo vauva pois.

Mieheni ei voinut kuin katsoa vierestä, kuinka upposin syvemmälle ja syvemmälle masennuksen syövereihin. Hän hoiti vauvaa kun en jaksanut, lohdutti minua ja lupasi pahan olon menevän pois. Mutta se ei mennyt, sillä olin antanut mörölle liian hyvän kodin. Voisi sanoa, että mieheni sai lapsen mukana uuden vaimonkin. Tämä vaimo istui kylpyhuoneessa itkemässä ja raivosi miehelleen jokaisesta pienestä asiasta. Hän hoki miehelleen toivovansa, etteivät he olisi koskaan tavanneet ja että he eivät ikinä olisi saaneet lasta. Kuka voisi rakastaa tällaista vaimoa? Mieheni rakasti, ja hän muisti kertoa sen joka päivä. Itse olin kuitenkin aivan varma, että mieheni haluaisi jättää minut, siksi aloin puhua erosta. Aloin puhua siitä, kuinka elämäni olisi helpompaa ilman häntä. En kuitenkaan saanut häntä lähtemään minnekään. Hän pysyi rinnallani.

Eräänä päivänä poika vain itki ja itki. Tartuin puhelimeen ja soitin miehelleni töihin. Kerroin hänelle totuuden: en jaksa enää, kohta satutan tätä lasta, jos se ei ole hiljaa. Puhelun jälkeen istuin sängynlaidalle vauva sylissäni ja olin varma, ettei mieheni voisi enää koskaan rakastaa minua. Kuka rakastaisi hirviötä? Mutta kun mieheni saapui kotiin – hän oli lähtenyt heti puhelun loputtua – en nähnytkään hänen silmissään inhoa, vihaa tai pettymystä. Näin niissä ainoastaan huolta ja rakkautta. Ja kun hän tuuditti vauvamme uneen ja kuiskasi minulle ”haetaan sulle apua”, tiesin, että selviäisin.

Mieheni seisoi rinnallani koko pitkän matkan pois masennuksesta. Hänen avullaan häädin mörön pois. Meidän rakkautemme on saanut aivan uuden merkityksen ja tiedän nyt, ettei ole mitään mistä emme selviäisi. Näen mieheni aivan uusin silmin ja olen kiitollinen, että juuri hän on mieheni.
Vauva-aika on raskasta monelle perheelle, mutta erittäin raskasta se on äidin sairastuessa synnytyksen jälkeiseen masennukseen. Masennus on parisuhteelle koetinkivi muutenkin, saati silloin, kuin samalla pitäisi tutustua uuteen perheenjäseneen ja kasvaa vanhemmaksi. Meidän parisuhteemme kesti kaiken ja se on muokannut meitä paljon. Olemme mieheni kanssa hioutuneet yhteen, enkä usko että on olemassa mitään, mikä saisi meidät erillemme.
Wicked

Rakkaus roihuaa sunnuntaiaamussa (Kunniamaininta)

Kolme vuotta sitten makasimme patjoilla lattialla. Ympärillä oli kirjapinkka, neljäkymmentä neliötä ja punaviinipulloja, joiden pohjalla kellui enää muutama sentti juotavaa. Sade paiskoi ikkunaan ja me nuuskimme toistemme kaulakuoppia, hypistelimme kämmenselkiä, hiusmartoa ja polvitaipeiden sileää ihoa. Eilisen juhlat juilivat ohimoilla, mutta rakkaus kaatoi kaiken alleen niin voimallisesti, ettei se pyhäpäivää haitannut.
Kolme kuukautta sitten paistoit kananmunia uudella paistinpannulla. Käry levisi keittiöön, kevätaurinko kurotteli pölyisten sälekaihdinten välistä mustaa pöydänkantta.

”Full English”, sanoit ja kaadoit papuja purkista lautaselle. Katselin alastonta takapuoltasi kahvikuppini takaa ja tunsin pienen ihmisen kääntyvän vatsassani. Ikkunasta näin, kuinka kirkkaansininen ilmapallo karkasi teinitytön kädestä, nousi ja katosi lopulta kerrostalojen taakse.

Tänään keittiössä soi radio. Ajetaan me tandemilla, vaikka kello ei ole kuin seitsemän. Istumme pöydän ääressä väsynein silmin, mutta silti oudon hyväntuulisina. Tuolin selkänojalla on äidinmaidolta tuoksuva pala harsoa. Se sama tuoksu on minussa, hiuksissani, t-paidassani, käsissäni. Pieni, maailman kaunein sellainen, katselee meitä tummansinisillä silmillään totisena. Nyrkki käy suussa. Hymy. Ja kohta taas nälkä.

Kahvikupillinen jää kesken, ja niin jää lehtikin. Silität kylkeäni ohimennen. Hipaiset ohimoa. Syötät likaiset lautaset astianpesukoneelle. Nostat pojan syliisi, se imee vakavana tatuoitua olkapäätäsi. Leivät paukahtavat paahtimesta ulos ja tuuletusikkunasta sisään soljuu taas naapurin tupakansavu. Mietin, että tällaista taitaa se onni olla. 
Elina

Rakastan sinua huomenna (Itkettävin tarina)

Piip piip piip teho-osaston tasainen hurina täyttää mieleni, vaikka en oikeastaan sitä edes kuule. Tuijotan pientä olentoa muovisessa kaapissa. Lapsen keho on täynnä tarroja, ja minusta  tuntuu, että jokaisesta raajasta lähtee letku. Olen aivan hiljaa. Sinäkään et puhu mitään, mutta silti tunnen läheisyytesi. Tunnen ajatuksesi. Olemme kymmenen vuoden aikana kasvaneet yhteen ja nyt meille on annettu pieni poika.

Tunnen että ajattelet samaa kuin minä, tämän ei olisi pitänyt mennä näin, ei tällaisesta meille kukaan kertonut. Ihan kuin meidät olisi petetty. Vaikka tiedämme, että hengenvaaraa ei ole, silti meitä pelottaa. Takerrumme toisiimme, vaikka olemme molemmat niin väsyneitä, että emme edes jaksa nähdä unia. Meidän pitää kestää! Meidän pitää uskoa yhdessä, toivoa yhdessä ja rakastaa yhdessä. Emme haluaisi lähteä illalla, mutta eihän teholle saa jäädä.

Hotellissa olemme kahdestaan, mutta en halua olla vain kaksin, haluan lapseni. Tunnen kaipuun häntä kohtaan fyysisenä kipuna. Sinun läheisyytesi ei yksin enää riitä minulle.
Olemme kasvaneet aikuisiksi yhdessä, silti minä en ole koskaan ennen tarvinnut sinua niin paljon kuin nyt. Minun kehonikin huutaa sinua lähelleni, pelkään menettäväni sinut. Haluan ottaa sinut lähelleni ja lohduttaa. Näen tuskan silmissäsi, kun katsot poikaamme, mutta en osaa poistaa tuskaa.  

Myöhemmin kotona odotan sinua saapuvaksi töistä. Istun tuolilla yhteinen poikamme sylissäni, en ole vaihtanut edes päivävaatteita. En voi laskea poikaa sylistäni, sillä haluan lapseni tietävän, että äiti on paikalla eikä hylkää. Vaikka olen odottanut sinua luoksemme koko päivän, en edes huomaa sinun saapuneen. Pieni ihminen sylissäni on niin suuri, että hän täyttää koko maailmani. Minulle ei ole nyt mitään muuta. Nukkumaan käydessäni kerron rakastavani ja tarvitsevani sinua. Toivon sinun ymmärtävän, että olen vain niin väsynyt huolesta ja rakkaudesta, etten taaskaan jaksa muuta. Ehkä minä jaksan rakastaa sinua huomenna – jaksathan sinä odottaa sitä?
Tuulikki

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Mikä toisessa vetää puoleensa, kun rakastutaan? Miten suhde muuttuu, kun tulee lapsia? Keräsimme Meidän Perheen suuresta rakkaustutkimuksesta 30 avointa, ihanaa vastausta.

Lasten saaminen vain lisää rakkautta kumppania kohtaan, selviää Meidän Perheen suuresta rakkaustutkimuksesta. Tutkimukseen vastanneet lasten vanhemmat ovat myös sitoutuneita parisuhteeseen: useampi kuin neljä viidestä uskoo joko varmasti tai melko varmasti, että nykyinen kumppani on se oikea.

10 x tähän hänessä rakastuin

Rakastin (ja rakastan yhä) hänen isoa, nallekarhumaista olemustaan. Lisäksi hänellä oli parta, nahkatakki ja moottoripyörä. Mitä muuta voi kaivata? Hän on hyväkäytöksinen, ystävällinen kaikille ja rakastava. Hän kohteli minua niin hyvin heti alusta alkaen. Nainen, 27, 3 lasta. 9 vuotta yhdessä.

Ensin rakastuin hänen ääneensä ja rauhalliseen olemukseen. Sitten hänen ajattelunsa kypsyyteen ja tapaansa olla hyvä isä pojilleen. Aloin nähdä hänet kauniina ja seksikkäänä. Etenkin kädet, ihanat karvaiset kädet. Ja siihen, miten hän piteli minua lujilla käsillään. Hän oli minulle hellä, teki hyvää ruokaa ja antoi levätä, kun olin työstä väsynyt. Nainen, 60, 5 lasta. 29 vuotta yhdessä.

Koko pakettiin, vaimo on pala, joka minusta puuttui. Mies, 37, 1 lapsi. 10 vuotta yhdessä.

Eloisuuteen ja älyyn, puhumisen taitoon. Avoimuuteen. (Sivuhuomautuksena mainitsen silmät, tukan ja perseen.) Mies, 34, 2 lasta. 4 vuotta yhdessä.

En edelleenkään tiedä. Jokin veti selittämättömästi puoleensa. Hän kosi kuuden viikon tuntemisen jälkeen. Nainen 33, 3 lasta. 7 vuotta yhdessä.

Rakastuin hänen nauruunsa. Siihen, miten silmät menevät sikkuralle ja nauru tulee vatsasta asti. Toisen huomioon ottaminen ja kiltteys ovat aitoja asioita. Nainen 26, 2 lasta. 1 vuosi yhdessä.

Kumppanini oli hauska ja huomaavainen, on edelleen. Julmetun komeakin! Kaksimetrinen mies on näky jo itsessään, mutta raamien lisäksi sisältö on mahtava. Nainen, 30, 2 lasta. 14 vuotta yhdessä.

Hän näyttää tunteensa. Avoimuutta. Keskustelukykyä. Huumorintajua. Rakastan hänessä suoruutta mutta samalla hienotunteisuutta. Miehisyyttä ja rakastajaa hänessä. Nainen, 42, 3 lasta. Alle 1 vuosi yhdessä.

Rakastuin hänen tapaansa ajatella. Puhuimme puhelimessa tuntikausia. Pitkään aikaan välillämme ei ollut mitään fyysistä, halusimme vain ahmia toistemme ajatuksia. Nainen, 38, 2 lasta. 8 vuotta yhdessä.

Ensin ihastuin leveisiin hartioihin, hassuun murteeseen ja hauskoihin juttuihin. Lopulta rakastuin (tietenkin kaikkiin edellisiin) sekä huolenpitoon ja turvallisuuden tunteeseen, jota hänen kanssaan koin. Meitä yhdisti huumori sekä samat arvot ja ajatukset. Nainen, 20, 1 lapsi. 2 vuotta yhdessä.

10 x tämä on parisuhteessa tärkeää juuri nyt

Ei jaksa enää riidellä turhista asioista. Tärkeintä on, että toinen kuuntelee ja on läsnä. Halaa ja tukee silloin kuin tarvitsee. Nainen, 27, 1 lapsi. 10 vuotta yhdessä.

Roihuava intohimo on muuttunut kunnioitukseksi. Alussa oli pelko, että kaikki saattaisi loppua. Nyt tiedän, että voin olla täysin oma itseni pelkäämättä rakkauden loppumista. Mieheni on myös paras ystäväni, tuki ja turva. Rakastan yhä niitä samoja asioita miehessäni, mitä alussakin. Ehkä jopa hieman enemmän. Nainen, 27, 2 lasta. 7 vuotta yhdessä.

Perheeseemme kuuluu 2- ja 4-vuotiaat lapset, elämme niitä kuuluisia ruuhkavuosia. Rakkaus on ikään kuin taustalla. Rakastamme toisiamme, mutta aikaa tunteiden näyttämiselle on joskus perhearjessa vähän. Olemme tiimi, joka toimii perheen parhaaksi. Huumorintaju ja keskustelutaito ovat edelleen tärkeitä. Sekä se mieheni loputon itsevarmuus. Nainen, 34, 2 lasta. 9 vuotta yhdessä.

Nykyään rakkautta osaa arvostaa. Sitä pitää hoitaa, eikä sitä saa pitää itsestäänselvyytenä. Paljon on ympäriltä ystäviä eronnut. Tärkein piirre miehessäni on se, että tiedän hänen seisovan rinnallani, vaikka mitä tapahtuisi. Ihan pienistä ei jaksa riidellä. Nainen, 37, 3 lasta. 24 vuotta yhdessä.

Erityisesti vauvavuoden aikana mieheni kyky ymmärtää käytöstäni ja jaksamistani ja tukea minua rankimmilla hetkillä on ollut äärettömän hienoa. Lapsen kasvatukseen liittyvissä asioissa olen oppinut arvostamaan hänen rohkeuttaan ja taitoa unohtaa se, mitä muut ajattelisivat. Nainen, 27, 1 lapsi. 3 vuotta yhdessä.

Nykyään asumme erillään, mutta seurustelemme. Meidän on hyvä näin. Vuosien myötä arki muuttui raskaaksi ja kummallakin oli paha olla. Kun muutimme erilleen, löysimme jälleen toisemme ja huomasimme, kuinka paljon toisiamme rakastammekaan. Nainen, 31, 3 lasta. 17 vuotta yhdessä.

Edelleen hän on turvasatamani ja kallioni. Hän on loistava isä lapsillemme, ja arvostankin hänen rentoa asennettaan entistä enemmän. Nainen, 31, 2 lasta. 7 vuotta yhdessä.

Nyt kun meillä on parivuotias esikoinen ja toinen lapsi syntyy pian, arvostan suunnattomasti mieheni kodin- ja lapsenhoitokykyjä silloinkin, kun hän on väsynyt kolmivuorotyöstään. Hänen kärsivällisyytensä ja rauhallisuutensa ovat tarpeen, kun itse taistelen tulisieluisena uhmaikäisen tulisielun kanssa. Nainen, 25, 1 lapsi. 8 vuotta yhdessä.

Hän ei pelkää kotitöitä eikä arkea. Osaa olla onnellinen pienistä asioista, elää hetkessä – mutta silti unelmoida suuria. Nainen, 27, 3 lasta. 3 vuotta yhdessä.

10 x ihan tavallisena arkena rakkautta on

Huononkin päivän jälkeen nukumme samassa sängyssä. Nainen, 33, 2 lasta. 7 vuotta yhdessä.

Olemme käyneet parisuhdeterapiassa, ja tekisin sen epäröimättä uudelleen. Nainen, 39, 3 lasta. 16 vuotta yhdessä.

Koska emme asu samalla paikkakunnalla, kaikki yhdessä vietetty aika on edelleen ihanaa, vaikka olisikin arki. Nainen, 43, 2 lasta. Alle vuosi yhdessä.

Hän tankkaa autoni, koska itse en osaa. Ja tiedän, että minun ei tarvitse sitä koskaan opetellakaan. Nainen, 27, 4 lasta. 9 vuotta yhdessä.

Joka ilta ennen nukkumaanmenoa hän piirtää selkääni. Se tuntuu ihanalta. Itse näytän rakkauttani lämmittämällä saunan valmiiksi. Nainen, 27, 1 lapsi. 4 vuotta yhdessä.

Tietysti kotitöiden jakaminen. Aamiainen on aina valmis, kun herätän vaimon. Keittiö on minun valtakuntaani, samoin siivous. Vaimo hoitaa pyykit. Mies, 45, 1 lapsi. 14 vuotta yhdessä.

Kehumme toistemme ulkonäköä, keskustelemme, sanomme joka päivä "mää rakastan sua". Vaikka olisikin riidelty. Joskus sovimme salaisen tapaamisen kotiin ennen kuin haemme lapsemme hoidosta, että meillä olisi hetken aikaa vain toisillemme. Mies 32, 2 lasta. 10 vuotta yhdessä.

Rakkaus tuntuu parhaimmalta silloin, kun huomaan puhaltavamme yhteen hiileen. Teini-ikäiset lapsemme kiukuttelevat ja hakevat rajojaan. Katse toiselta antaa voimaa. Olemme tässä yhdessä. Jaksamme ja selviämme. Nainen, 37, 3 lasta. 24 vuotta yhdessä.

Rakastan tehdä pieniä yllätyksiä kuten kirjoittaa pihallemme katuliiduilla jotain ihanaa, jonka mies näkee ajaessaan töiden jälkeen pihaan. Mieheni antaa minulle puolitettavasta leivästä sen paremman eli päällimmäisen palan. Nainen, 27, 1 lapsi. 3 vuotta yhdessä.

Lue lisää Meidän Perheen ja tutkijaryhmän yhteisestä rakkaustutkimuksesta

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Meidän Perhe -lehden suuri rakkaustutkimus:

Lapset lisäävät vanhempiensa tyytyväisyyttä, selviää Meidän Perhe -lehden ja suomalaisten tutkijoiden suuresta rakkaustutkimuksesta.

Silmistä se alkaa. Karibianmerensinisistä tai suklaanruskeista tai sellaisista, joissa on pilkettä. Mutta se on vasta alkua, ihastumista. Sen jälkeen tulee rakastuminen, sitten rakastaminen – ja arki.

Onnellisia ovat ne, jotka pitävät silloinkin kiinni rakkauden rituaaleista ja tekevät rakkauden tekoja. Halaavat aamulla erotessa, ostavat kaupasta toisen lempijuustoa, keittävät kahvit valmiiksi ja antavat iltasuukon, vaikka eivät muuta jaksaisi.

– Näyttää siltä, että onnellisuutta kannattaa lähteä etsimään palveluasenteella. On parempi antaa kuin ottaa, se lisää myös omaa tyytyväisyyttä, sanoo onnellisuutta tutkinut dosentti Sakari Kainulainen Diakonia-ammattikorkeakoulusta.

Hän on yksi neljästä suomalaistutkijasta, jotka tekivät yhdessä Meidän Perhe -lehden kanssa suuren tutkimuksen rakkaudesta ja pikkulapsiarjesta.

Tutkimuksen tulos on kiistaton: lapset lisäävät tyytyväisyyttä.

Yhdessä jaetusta vanhemmuudesta tulee yksi rakkauden peruskivistä.

Yhteisten vuosien jälkeenkin katse suuntautuu edelleen toisen silmiin, mutta yhä useammin muualle. Onnellisimmilla pareilla samaan suuntaan. Kaikkein onnellisimmilla yhteisiin lapsiin.

Yhdessä jaetusta vanhemmuudesta tulee yksi rakkauden peruskivistä.

Isämiehen ylistys – arjen supermiehet

Ruuhkavuosia elävälle naiselle suurinta rakkautta on mies, joka hoitaa yhteisiä lapsia, rakkaustutkimus osoittaa. Ja niitä miehiä on paljon.

Pyllynpyyhkijöitä, pallonpotkijoita ja pyykinpyörittäjiä ovat suomalaiset kodit pullollaan. Se kaikkein kovin supermies on isämies.

Jaettua vanhemmuutta on myös se, että pakkaa välillä lapset autoon ja antaa puolison jäädä kotiin.

– Oma aika on vähissä, kun lapset ovat pieniä. Siksi on rakkauden teko antaa puolison olla yksin, sanoo yliopistotutkija Niina Junttila Turun yliopistosta.

Kaikkein yleisimmin vanhemmat tuntevat rakkautta toisiaan kohtaan, kun nuorin lapsi on 4–7-vuotias.

Ruuhkavuosia ja rakkautta

Kaikkein yleisimmin vanhemmat tuntevat rakkautta toisiaan kohtaan, kun nuorin lapsi on 4–7-vuotias, rakkaustutkimus kertoo. Kaikista tutkimukseen vastanneista pienten lasten vanhemmista 80 prosenttia tuntee, että rakastaa puolisoaan ja saa yhtä paljon rakkautta.

Niin ikään 80 prosenttia vanhemmista tuntee, että puoliso on itselle se oikea.

– Kuinka voimallisesti rakkaus ja parisuhdetyytyväisyys rakentaakaan suomalaisten hyvinvointia, tutkimuksen tekoon osallistunut tutkimusprofessori Osmo Kontula Väestöliitosta sanoo.

80 prosenttia vanhemmista tuntee, että puoliso on itselle se oikea.

Kiinnostuitko? Lue lisää rakkaustutkimuksesta lokakuun Meidän Perheestä.

Suuri tutkimus rakkaudesta

Meidän Perhe -lehti ja suomalaiset tutkijat tekivät yhdessä tutkimuksen rakkaudesta ja pikkulapsiarjesta. Tutkimuksen tekivät kasvatuspsykologian dosentti Niina Junttila Turun yliopistosta, dosentti ja erityisasiantuntija Sakari Kainulainen Diakonia-ammattikorkeakoulusta, tutkimusprofessori Osmo Kontula Väestöliitosta sekä Tampereen yliopiston sosiaali- ja terveyspolitiikan professori Juho Saari. Tutkimuksen kysymyksiin vastasi 3049 ihmistä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Etukäteen on mukava ajatella, ettei vauvavuoden kaoottisuus vaikuta parisuhteeseen. Lapsiperhearki yllättää kuin musta jää, Marja Hintikka kirjoittaa.

Mitenkäs parisuhde voi? neuvolantäti kysyi ja tapitti tiukasti silmiin. Menin ymmälleni. Olin juuri synnyttänyt ensimmäisen lapseni, elämä oli heittänyt täyskäännöksen, enkä ollut nukkunut ainakaan viikkoon.

”Öö, ihan hyvin, kai”, vastasi hölmistyneenä.

Nyt lapsia on jo kaksi, ja olen kuullut kysymyksen ainakin kymmeniä kertoja. Kanssaihmiset ovat huolissaan pikkulasten vanhempien rakkauselämästä.

Tämä on sympaattista ja samalla aiheellista. Pienten lasten vanhemmat komeilevat erotilastojen kärkipaikoilla.

Huoli tuntuu absurdilta: tässähän odotetaan rakkauden hedelmää!

Ennen lapsen syntymää vaikutukset parisuhteeseen sivuuttaa olankohautuksella. On mukavampi ajatella, ettei vauvavuoden kaoottisuus vaikuta minun elämääni. Koko huoli tuntuu absurdilta: tässähän odotetaan rakkauden hedelmää, joka syntyi suuresta lemmen hekumasta!

Mutta lapsiperhearki yllättää kuin marraskuinen musta jää autoilijan. Suhteen sivuluisuun ajautuu vaivihkaa valvottujen öiden, rutiinien junttapullan ja työtaakan kasautuessa. Parisuhteen arkisakka on kuin piripintaan täyttyvä mökkihuussi: jos sitä ei tyhjennä, sotku on kamala.

Tässä on muutama hyväksi havaittu periaate. Perhe-elämässä on kolmenlaista aikaa: koko perheen kanssa yhdessä olemista, yksin olemista ja pariskuntana olemista, jos pariskuntana on perheen perustanut. Mikäli joku näistä jää paitsioon, alkaa oireilu.

Perhe tarvitsee keskinäistä hassuttelua, ja jokainen vanhempi muistutuksen siitä, että on olemassa myös itsekseen.

Helpoimmin aikalajeista huomiotta jää pariskuntana hengailu. Siksi kannattaa sopia, että yhteistä aikaa otetaan. Joskus voi auttaa paluu perusasioiden äärelle: Laitetaan kalenteri jääkaapin oveen ja jokaisena sunnuntai-iltana pidetään perhepalaveri, jossa se käydään läpi. Millainen on seuraava viikko perheen aikalajien kannalta?

Vaipparoskiksen hajussa eläessä korostuu se, että rakkaus on tekoja.

Samalla voi katsoa, milloin viimeksi järjestettiin treffit. Ainakin kerran kuukaudessa – mielellään kerran viikossa tästä eteenpäin. Palaverin ja kalenterisulkeisten ansiosta kaikki tietävät, milloin on tiedossa omaa ja yhteistä aikaa.

Kuulostaako tylsältä? Se kuitenkin toimii.

Vaipparoskiksen hajussa eläessä korostuu se, että rakkaus on tekoja. Jos haluat rakkautta, sinun on tehtävä jotakin.

Pidä perhepalaveri jo ensi sunnuntaina.

Marja Hintikka, 37, on yhden tahtoikäisen ja yhden taaperon äiti, joka leikkii mieluiten leijonaa tai nukkuvaa jättiläistä ja syö miehensä kanssa salaa sipsejä lasten nukahdettua.

Ma me mo
Seuraa 
Liittynyt15.4.2016

Marja Hintikan kolumni: Kalenteri pelastaa rakkauden

Oiskait se ihanaa päästä miehen kanssa kahdestaan johonkin edes kerran kuussa. Isovanhemmat vaan asuu toisella paikkakunnalla, eikä olla hommattu ulkopuolista lastenhoitoapua, koska vaavilla on kova vierastus- ja eroahdistuskausi päällä. On ollu jo varmaan puoli vuotta. Vauvalla on ikää 11kk, ja ollaan kolmesti saatu viettää kahdenkeskeistä aikaa vauvavuoden aikana.
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Miltä näytän? Miltä kuulostan? Voinko olla yhtä aikaa äiti ja nainen? Näitä kysymyksiä moni nainen pohtii seksin aikana. Ihan turhaan!

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, kliininen seksologi Leena Väisälä ja erityistason seksuaaliterapeutti, vauva.fin Puhu muru -bloggari Marja Kihlström kertovat, miksi viisi seksuaalisuuteen liittyvää harhaluuloa kannattaa unohtaa.

1. Itsetyydytys ei kuulu parisuhteeseen

Itsetyydytys on keino tutustua omaan vartaloonsa ja seksuaalisuuteensa. Itsetyydytyksestä nauttiminen ei tarkoita, että kumppani ei olisi tyytyväinen seksielämään. Päinvastoin – hienoa, että seksuaalisuus kiinnostaa häntä.

Suosittelemme itsetyydytystä naiselle etenkin synnytyksen jälkeen. Sitä kautta voi lempeästi opetella uudelleen hyväksymään oman kehonsa. Itsetyydytys ja orgasmit auttavat myös lantionpohjanlihaksia pysymään kunnossa ja vähentävät stressiä.

Itsetyydytykselle kannattaa varata rauhallinen hetki ja varmistaa, että kumppani ja lapset eivät keskeytä.

Kiihottumisen avuksi voi lukea netistä eroottista kirjallisuutta, jota löytyy esimerkiksi hakusanoilla seksinovellit ja eroottiset tarinat naisille.

2. Kunnon naiset eivät riehaannu seksistä

Monet naiset kertovat, että seksin aikana on vaikea päästää irti kontrollin tunteesta. Miltä näytän? Miltä kuulostan?

Kuitenkin: mitä vähemmän seksin aikana pohtii omaa käyttäytymistään, sitä enemmän voi nauttia ja olla kontaktissa toiseen. Seksissä pitää olla korostetun itsekäs ja etsiä omaa tapaansa nauttia. Tätä etenkin naisten pitää opetella pitkään.

Harjoitus tekee kuitenkin mestarin. Itsetyydytys on hyvä tapa kokeilla asioita, joista ei aluksi ehkä uskalla kertoa kumppanille. 

Kumppanillekin kannattaa kuitenkin kertoa, että haluaa kokeilla jotain uutta. Lapsiperheessä vanhempien kannattaa asentaa makuuhuoneen oveen lukko, jotta lapset eivät pääse keskeyttämään lemmenhetkiä. Lapsille voi myös hyvin sanoa, että vanhemmat pitävät nyt hetken toisiaan hyvänä eikä heitä saa keskeyttää.

3. Miehen tehtävä on hoitaa hommat

Jokainen on vastuussa omasta orgasmistaan. Sekä naisten että miesten on siis seksin aikana pidettävä huolta itsestään ja kerrottava myös toiselle, mistä nauttii.

Kannattaa muistaa, ettei yhdyntä välttämättä ole paras nautinnon lähde. Klitoris on naisen sukupuolielin ja seksin aikana sen pitää saada ärsykettä tavalla tai toisella. Jokainen nainen voi opetella tunnistamaan, kuinka paljon hyväilyä kaipaa ja pyytää sitä kumppanilta tai huolehtia asiasta itse.

4. Mies haluaa aina seksiä

Seksihalut ovat yksilöllisiä, eivätkä liity sukupuoleen. Joissain suhteissa halukkaampi osapuoli on nainen, joissain mies.

Naisen seksuaalisia haluja on pitkään pidetty väärinä – nämä uskomukset voi kuitenkin unohtaa. Toisaalta monelle miehellekin on raskas taakka, jos hänen pitää olla jatkuvasti halukas ja aloitteellinen.

On hyvin epätavallista, että suhteen alun jälkeen kumppanien halut ovat samanlaisia. Esimerkiksi lasten syntymän jälkeen on tavallista, ettei nainen pitkään aikaan kaipaa seksiä. Valvominen ja pikkulapsiarki voi uuvuttaa yhtä lailla miehen eikä seksi huvita.

Kannattaa myös tehdä ero haluttomuuden ja erilaisten halujen välillä. Tästä on monesti kyse, kun parit hakeutuvat terapeutin vastaanotolle ja kertovat, että toinen heistä haluaa enemmän seksiä kuin toinen.

5. Nainen ei voi olla samaan aikaan seksuaalinen olento ja äiti

Naisen on lupa nauttia seksistä läpi elämänsä. Äidiksi tulo ei muuta tätä. Päinvastoin – vanhemmiten seksuaalinen halu voi lisääntyä.

Monet naiset kertovat, että seksi paranee synnytyksen jälkeen. Parhaimmillaan synnytys onkin voimaannuttava kokemus, joka auttaa naista löytämään oman kehon voiman ja parantaa itsetuntoa.

Tärkeää on, että kumppani huomioi tuoreen äidin myös seksuaalisessa mielessä. Nainen ei ole jatkossa pelkkä äiti, vaan kumppanilleen edelleen muru tai rakas, ihan kuin ennenkin.

Leena Väisälä on Suomen seksologisen seuran puheenjohtaja ja Marja Kihlström hallituksen jäsen.

Ajankohtaista

4. syyskuuta vietetään Maailman seksuaaliterveyspäivää. Tänä vuonna teemana on seksuaalisuuteen liittyvien myyttien purkaminen. Kansainvälisen Seksuaaliterveyden maailmanjärjestö WAS:n lanseeraamaa teemapäivää on juhlittu ympäri maailmaa vuodesta 2010.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.