Salamaraskaus, häät, keskosvauva, avioerohakemus – ja uusi alku kaiken jälkeen.

Avioerohakemus mahtuu yhdelle A4-arkille. Rasti kohtaan: pyydän, että meidät tuomitaan avioeroon harkinta-ajan jälkeen. Nimet, päiväys ja vielä allekirjoitukset. Valmista.

Kun Joona Heikinheimo vie joulukuussa 2013 kirjekuoreen taitellun hakemuksen Turun käräjäoikeuteen, olo tuntuu helpottuneelta. Ei erityisen surulliselta. Eniten stressittömältä.

Linda ja Joona ovat puhuneet erosta pitkään. Kumpikin on ottanut ajatuksen esiin vuorotellen, riidellessä ja riitojen välissä. Toisinaan on uhkailtu, toisinaan juteltu järkevästi.

Enää ei tarvitse jossitella. Harkinta-aika kestää kuusi kuukautta. Sen jälkeen ero astuu voimaan.

Lindalla ja Joonalla on puoli vuotta aikaa selvittää, haluavatko he pysyä yhdessä. Tai miettiä, kuinka vuoden ikäisen Pessin huoltajuus järjestetään.

Äidille vai isälle? Mikä olisi Pessille parasta?

Avioliittoa on kestänyt vuoden ja neljä kuukautta. Enää Lindan ja Joonan ei tarvitse pelätä pikkukeskosena syntyneen Pessin puolesta.

Kaiken pitäisi olla hienosti. Mutta ei ole.

Täydellinen hullaantuminen

Onpa ärsyttävä tyyppi, Linda ajattelee syksyllä 2011 nähdessään mustaan paitaan pukeutuneen pitkän miehen, joka puhuu itsevarmasti filosofiasta. Tyyppi on Joona, joka on aloittamassa samaa seminaaria yliopistolla.

Parin viikon kuluttua he istuvat seminaarin jälkeen oluella. Puhuvat opinnoista, ei paljon muusta. Mutta Lindan­ sydän hakkaa.

– Suusta meinasi koko ajan lipsahtaa, että ”mä rakastan sua”. Se oli siinä. Täydellinen hullaantuminen. Ikinä ei ole ollut sellaista, Linda sanoo.

Millaista? Tunnetta on vaikea selittää. Linda ja Joona yrittävät. Se oli napsahdus. Ymmärsimme toisiamme. Täydensimme toisiamme. Tuntui, että toinen näkee ja hyväksyy minut juuri sellaisena kuin olen.

Kuukauden kuluttua Linda ja Joona suutelevat ensimmäisen kerran. Viiden kuukauden kuluttua he muuttavat yhteiseen kaksioon.

Toukokuisessa Turussa on kaunista, mutta Linda ja Joona viihtyvät parhaiten kotona. On paljon puhuttavaa, oma salaperäinen maailma. Molemmilla on pitkä lista suosikkielokuvia: Etkö ole nähnyt sitä, sehän on klassikko! Keskustelut jatkuvat aamuun asti.

– En ole koskaan haaveillut avioliitosta, mutta Joonan kanssa tuli nopeasti halu sitoutua. Liittymisen tarve oli valtava, tarve olla samaa perhettä.

Häät ovat elokuussa. Maistraatissa ovat vieraina ainoastaan Joonan isä ja Lindan äiti.

Ja eräs kolmas. Linda on tehnyt pari kuukautta ennen häitä positiivisen raskaustestin.

Yllätysraskaus

Nytkö jo, voihan apua. Ne ovat ensimmäiset ajatukset, jotka juolahtavat mieleen.

Raskaus ei ole vahinko, mutta Linda ja Joona ovat kuvitelleet sen alkavan vähän myöhemmin.

– Pessi sai alkunsa heti. Ensireaktio ei ollut älytön onni, vaan sokki. Minulla oli uusi työ, Lindalla opinnot kesken.

Kuluu pari viikkoa. Sitten Linda alkaa oksentaa. Sitten alkavat riidat.

Kun Linda saapuu töistä kotiin, hän hermostuu: voisitko joskus laittaa ruokaa raskaana olevalle puolisollesi?

Joona hämmentyy. Hän on tottunut huolehtimaan vain itsestään. Eikä kukaan ole ennen tölväissyt ikäviä asioita näin suoraan. Hämmennys muuttuu kiukuksi. On tässä vaikeaa muillakin.

Suurin osa arjesta on yhä ihanaa, viikonloppuisin käydään brunssilla. Mutta Linda ei saa nukuttua. Syksyn kuluessa päivät alkavat päättyä riitoihin.
Kun äiti kysyy Lindan vointia, tämä purskahtaa itkuun. Väsymys, supistelut ja pahoinvointi jatkuvat, vaikka raskaus on jo reilusti yli ensimmäisen kolmanneksen.

– Vaikeimpina päivinä mietin, kuinka kestän huonon oloni kanssa iltaan asti, Linda sanoo.

Illalla Linda ja Joona makaavat usein vierekkäin sängyssä ja silittelevät Lindan vatsaa. He juttelevat ja keksivät vauvalle nimen. Ne ovat hyviä hetkiä.

Seuraava riita kuitenkin syttyy ja taas kiristää. Sinä et koskaan... Sinä aina... Mikset voi...

Pessi, keskosvauva

Pessi syntyy raskausviikolla 27+5. Hän painaa tasan kilon ja on sairaalassa kaksi ensimmäistä kuukauttaan.

Poika ei tunnu omalta. Häntä ei voi imettää. Hän makaa johtojen peittämänä. Linda ja Joona kertovat vain harvoille, että vauva on syntynyt. Kaikki voimat menevät lapsesta huolehtimiseen.

Vanhemmat istuvat Pessin luona vuorotellen. Kun Lindaa­ itkettää, hän lähettää Joonan toiseen huoneeseen. Pelko­ tuntuu niin suurelta, ettei Linda usko Joonan jaksavan kantaa taakkaa.

Kotona voimattomuus purkautuu riitelynä. Kerran, kun riita on iso, Joona joutuu viemään hyperventiloivan Lindan päivystykseen.

– En osannut parkua Joonaa vasten. Vanhemmuus ei yhdistänyt meitä. Emme osanneet jakaa keskenämme sitä, mitä oli tapahtunut, Linda sanoo.

Tammikuussa 2013 Pessi pääsee vihdoin kotiin. Nyt kaikki muuttuu hyväksi, saamme hoitaa lasta itse, Joona­ ja Linda ajattelevat.

Ensimmäiset päivät kuluvat ihmetellessä. Pessi nukkuu Lindan äidin ompeleman kirjaillun peiton alla.

Mutta riidat jatkuvat. Lähes kaikki, mitä toinen sanoo tai tekee – tai jättää sanomatta tai tekemättä – ärsyttää. Kumpi tahansa saattaa räjähtää mistä tahansa. 

– Sillä, mitä toiselle sanoimme, ei ollut enää rajoja. Huusimme hirveitä asioita ja itkimme molemmat. Mutta kumpikaan ei sanonut, että nyt stoppi, nyt tuntuu liian pahalta, Joona sanoo.

Kun Linda ja Joona huutavat toisilleen, Pessi juo Joonan sylissä sohvalla maitoa tuttipullosta. Lapsi ymmärtää kodin turvattoman ilmapiirin ja kaiken negatiivisuuden, vanhemmat surevat.

Pettymys hiipii mieleen vähitellen. Tätä hetkeä on odotettu niin pitkään. Pessi on päässyt kotiin, perhe on kasassa. Mutta ongelmat pysyvät.

– Me molemmat väsyimme, ei sellaista arkea jaksa. Tsemppasimme kovasti ja puhuimme siitä, miten hyvin Pessi pärjää. Mutta tsemppauksen alla kyti uupumus, Linda sanoo.

Pystymmekö olemaan yhdessä? Onko tässä parisuhteessa mitään tolkkua? Meidän täytyy muuttua tai erota.

Joona miettii: Pessi on niin pieni. Hän ehtii tottua siihen, että äiti ja isä eivät asu yhdessä.

Linda miettii: Tämä on surullista. Mutta lapsi ei voi kasvaa tällaisessa kodissa onnelliseksi.

Myös ilo pilkahtaa. Pessi oppii kohdistamaan katseensa, hymyilemään ja kääntymään. Joona ja Linda ihailevat lasta yhdessä.

Huhtikuussa Joona jää vanhempainvapaalle ja perhe viettää ihanan kesän. Pessi saa lääkäreiltä luvan olla ulkona ja ihmisten keskellä. Hän pääsee Kuopioon mökille ja uimaan rantaveteen. Linda ottaa paljon valokuvia.

Kun Joona syyskuussa palaa töihin, arki muuttuu ryminällä. Stressi palaa.

– Riita tuli aina jostakin takavasemmalta. Ja sitten pettymys: olemme ihan samassa jamassa kuin ennenkin, Joona sanoo.

Lähipiiri tietää, etteivät asiat ole hyvin. Linda ja Joona eivät silti halua avautua, sillä monen tutun puheet ovat loukanneet: Kyllä olette itsenne aika jamaan saattaneet. Yrittäkää nyt vähän enemmän.

Kun Joona kyläilee Pessin kanssa papan luona, Linda­ menee äitinsä luokse tulostamaan avioerohakemuspaperit netistä.

Paljon puhetta

Jokin muuttuu hakemuksen jättämisen jälkeen.

– Kun avioerosta oli mustaa valkoisella, aloimme katsoa suhdetta eri tavalla. Mietimme, mitä haluamme oikeasti. Eropuhe ei enää ollut minkään tärkeän asian tiellä, Joona muistelee.

Olet pettänyt luottamukseni, Linda uskaltaa sanoa. Olet huutanut kamalia asioita. Et ole ollut tukena, vaikka uskoin niin. Mutta ehkä en antanut tilaa, vaadin vain.

Tämä on ollut yhtä sumua ja selviytymistä, on tuntunut yksinäiseltä, Joona vastaa.

Öisin Joona ja Linda puhuvat paljon, tuntikausia.

Kaksinoloaika jäi lyhyeksi, sitten Pessi jo tulikin. Tutustumiselle ei jäänyt tarpeeksi aikaa. Jompikumpi myöntää sen ääneen ensin. Toinen nyökkää.

– Meillä on tosi erilaiset taustat. Lapsuuskodissani kerrottiin tunteista ja jaettiin arjen työt ihan toisin kuin Joonan perheessä. Se tuli yllätyksenä, Linda sanoo.
Kun vanhemmat puhuvat, Pessi nukkuu pinnasängyssään. Hän on terve ja painaa jo 11 kiloa.

– Tajusimme, miten suuri huoli meillä on ollut Pessistä. Vasta jälkikäteen huomasimme, että olipa raskas tuokin kuukausi. Ja tuo. Ja tuo. Keskussairaalan pääovelle vievä ylämäki tuntui vuorelle kapuamiselta, Linda sanoo.

Linda myöntää Joonalle: Jos olisin suhteessa kenen tahansa muun kanssa, olisin lähtenyt jo ajat sitten. Mutta tämä on katsottava loppuun.

– Usko siihen, että selviämme vaikeuksista, kasvoi koko ajan, kun riidat eivät enää vetäneet mattoa ihanien hetkien alta, Linda sanoo.

Helmikuussa 2014 molemmat ovat samaa mieltä. Eropaperit jääkööt viraston mappiin.

Sisäpiirivitsejä

Linda ja Joona riitelevät yhä, mutta riidat ovat vähentyneet. Ennen kaikkea ne ovat muuttuneet.

– Olemme sopineet, ettei kumpikaan lähde huoneesta kesken riidan. Sen sijaan puhutaan, vaikka aamuneljään. Yritämme sanoa riidellessäkin lauseita, jotka helpottavat tilannetta, Joona sanoo.

En ole sinua vastaan.

Olen sinun puolellasi.

En ole hyökkäämässä kimppuusi.

En syytä sinua.

– Rautalangasta vääntämistä, mutta yllättävän tehokasta.

Kun Linda ja Joona istuvat syömään yhdessä laitettua uunilohta, ajatus humahtaa mieleen: me olemme onnellisia. Joona kertoo vitsin. Se ei aukea muille kuin Lindalle.

– Jostain on löytynyt sama olo kuin ensimmäisillä treffeillä. Että ymmärrämme toisiamme jollain tosi syvällä tavalla. Emmekä halua päästää irti, Joona sanoo.
Linda leipoo banaanikakun. Pessi syö kolme palaa. Lapsi ei enää ole vauva, hän täytti juuri kaksi. Aamulla Joona vie hänet päiväkotiin pyöräntarakalla.

Kun Linda vilkuttaa heille, hän näkee tutut kasvot, turvalliset ilmeet, oman pienen perheensä.

Rakkaus, joka palasi

Kriisi vahvistaa. Nyt kestätte mitä tahansa. Olette hilautuneet yhteen entistä tiukemmin.

Näitä lauseita Linda ja Joona saavat joskus kuulla tutuilta. Ei pidä paikkaansa, he ajattelevat. 

– Se, mitä olemme käyneet läpi, tulee vaikuttamaan pitkään. Hyvässä ja pahassa, Joona sanoo.

– Luottamus on mennyt rikki. Se on osa meidän historiaamme, vaikka olemmekin rakentaneet luottamuksen uudelleen. Ei tällaisista asioista selvitä hetkessä, Linda jatkaa.

Mutta rakkaus on palannut. Oikeastaan se oli koko ajan läsnä, katosi vain kaiken pahan alle.

Syksyllä 2014 Linda ja Joona kävelevät iltamyöhään hotellin viereisellä golfkentällä. Kengänpohjat ovat paksussa ruohopeitteessä. He ovat elämänsä ensimmäisellä parisuhdeleirillä. Ajatus leiristä on jännittänyt, ainakin Lindaa.

Enää ei jännitä.

Pessi on mummin hoidossa. Linda ja Joona ovat saaneet tehtäväksi listata asioita, joista pitävät toisessa.

Joona on aina valmis oppimaan uutta. Hän saa minut nauramaan vedet silmissä ja kannustaa kaikessa, Linda kirjoittaa.

Lindassa rakastan eniten hymyä ja mustaa huumoria sekä sitä, kun Linda innostuu tutkimaan asioita perinpohjaisesti, Joona kirjoittaa.

Kumpikin ajattelee: tuossa on sama ihminen, jonka kanssa ensisuudelmaa ei malttanut millään lopettaa.

Listoista tulee pitkät.

Anna Pihlajaniemi, Yhä yhdessä, Meidän Perhe 12/2014

Kuva: Lilli Haapala

Tietoa parisuhdeterapiasta ja -kursseista:

Väestöliitto
Kataja ry
Kirkon perheneuvonta

Lue lisää

16 vinkkiä parisuhdekriisin selvittämiseen

Tunnista nämä lähestyvän eron 6 merkkiä

Avioero käynnisti vuosien piinan: "Elin varpaillani"

Pienet arjen teot pitävät parisuhteen virkeänä, Anneli Komi uskoo. Siksi rakkauskalenteri toimii niin hyvin.

Sipoolaisen Anneli Komin, 36, perheessä elettiin vuosi sitten kiireistä pikkulapsiarkea. Anneli oli kotona kahden alle kaksivuotiaan kanssa ja suutarimiehen päivät venyivät pitkiksi.

Annelista oli tuntunut jo pitkään siltä, että rakkaus puolisoa kohtaan oli hiipumassa. Tuntui vaikealta pyörittää perheen arkea ja hoitaa samalla parisuhdetta. 

– Kaipasin hellyyttä ja kosketusta sekä tukea. Sitä tunnetta, että olemme tiimi, Anneli kertoo.

Joulu lähestyi, ja Anneli ripusti joulukoristeita paikoilleen. Samalla hän keksi tehdä itselleen ja miehelleen yhteisen rakkauskalenterin. Sen tavoitteena oli, että puolisot muistaisivat toisiaan pienin sanoin ja teoin joulukuun jokaisena päivänä.

Joka toinen päivä viestin kirjoitti Anneli, joka toinen päivä mies.

Ihania viestejä päivittäin

Anneli laittoi joulukuun ensimmäisenä päivänä seinälle A4-kokoisen julisteen, johon oli kirjoittanut oman teeman kuukauden jokaiselle viikolle.

Ensimmäisellä viikolla puolisot kertoivat toisilleen, miksi toinen on hyvä vanhempi. Toisella viikolla he kirjoittivat, miksi rakastavat toisiaan. Kolmas viikko oli huumoriviikko, ja neljännellä viikolla puolisot kertoivat, miten voisivat tukea toisiaan paremmin arjessa.

Joka toinen päivä viestin kirjoitti Anneli, joka toinen päivä mies.

Julisteen alapuolella oli purkki, jossa oli kyniä ja pieniä paperinpalasia, jotta kirjoittaminen olisi mahdollisimman helppoa.

Onnenhetkiä on edelleen

Rakkauskalenterista tuli menestys.

– Oli ihana avata illalla miehen kirjoittama lappu ja katsoa, mitä hän minulle sanoi, Anneli kertoo.

Yhtenä iltana lapussa luki ”rakastuin sinuun heti ensikohtaamisella” ja toisena siellä oli linkki Ressu Redfordin Saturnuksen renkaat -videoon, johon liittyi hauskoja yhteisiä muistoja.

"Arkeemme tuli lisää hellyyttä ja huomioimme enemmän toisiamme. "

Mies oli aluksi suhtautunut epäilevästi kalenteriin mutta myönsi, että viestejä oli mukava saada ja kirjoittaa.

– Arkeemme tuli lisää hellyyttä ja huomioimme enemmän toisiamme. 

Yhteiset onnenhetket eivät loppuneet joulukuuhun, vaan niitä on arjessa edelleenkin.

– Puhumme ja halailemme enemmän ja laitamme jatkuvasti toisillemme kivoja tekstiviestejä, Anneli kertoo.

Kalenteri myynnissä, rakkausvinkkejä saa ilmaiseksi

Anneli mainitsi joulun jälkeen kalenterista ystävilleen, jotka kehottivat häntä julkistamaan idean.

Hän osallistui äitien keskusteluryhmään, jonka ohjaaja kiinnostui kalenterista. Yhdessä naiset kehittelivät ideaa edelleen ja ottivat yhteyttä tuttuun painotaloon.

Rakkauskalenteri julkaistiin tämän vuoden syyskuussa, ja nyt sen voi tilata täältä.

"Jokaisessa päivässä voi olla ripaus onnellisuutta, jos itse päätämme niin."

Naiskaksikko rakensi myös love365-nettisivuston, josta voi tilata sähköpostiinsa ilmaiseksi pienen päivittäisen hyvän mielen rakkausvinkin.

Anneli uskoo, että pienet arjen teot pitävät parisuhteen virkeänä. Rakkauden tekoja voi keksiä myös itse – tärkeintä on, että saa aikaiseksi.

– Jokaisessa päivässä voi olla ripaus onnellisuutta, jos itse päätämme niin. Siihen ei tarvita kauheasti rahaa eikä aikaa.

Kiinnostuitko?

Anneli Komi bloggaa vauva.fissä ja kertoo, miten soveltaa rakkausvinkkejä käytäntöön omassa arjessaan. Lue Annelin love365-blogia täältä! Rakkauskalenterin voit ostaa www.love365.fi-nettisivuilta tai Aatma-kirjakaupasta Helsingin Kampista ja HyvinVointiPortti Kaneliasta Helsingin Oulunkylästä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Mikä toisessa vetää puoleensa, kun rakastutaan? Miten suhde muuttuu, kun tulee lapsia? Keräsimme Meidän Perheen suuresta rakkaustutkimuksesta 30 avointa, ihanaa vastausta.

Lasten saaminen vain lisää rakkautta kumppania kohtaan, selviää Meidän Perheen suuresta rakkaustutkimuksesta. Tutkimukseen vastanneet lasten vanhemmat ovat myös sitoutuneita parisuhteeseen: useampi kuin neljä viidestä uskoo joko varmasti tai melko varmasti, että nykyinen kumppani on se oikea.

10 x tähän hänessä rakastuin

Rakastin (ja rakastan yhä) hänen isoa, nallekarhumaista olemustaan. Lisäksi hänellä oli parta, nahkatakki ja moottoripyörä. Mitä muuta voi kaivata? Hän on hyväkäytöksinen, ystävällinen kaikille ja rakastava. Hän kohteli minua niin hyvin heti alusta alkaen. Nainen, 27, 3 lasta. 9 vuotta yhdessä.

Ensin rakastuin hänen ääneensä ja rauhalliseen olemukseen. Sitten hänen ajattelunsa kypsyyteen ja tapaansa olla hyvä isä pojilleen. Aloin nähdä hänet kauniina ja seksikkäänä. Etenkin kädet, ihanat karvaiset kädet. Ja siihen, miten hän piteli minua lujilla käsillään. Hän oli minulle hellä, teki hyvää ruokaa ja antoi levätä, kun olin työstä väsynyt. Nainen, 60, 5 lasta. 29 vuotta yhdessä.

Koko pakettiin, vaimo on pala, joka minusta puuttui. Mies, 37, 1 lapsi. 10 vuotta yhdessä.

Eloisuuteen ja älyyn, puhumisen taitoon. Avoimuuteen. (Sivuhuomautuksena mainitsen silmät, tukan ja perseen.) Mies, 34, 2 lasta. 4 vuotta yhdessä.

En edelleenkään tiedä. Jokin veti selittämättömästi puoleensa. Hän kosi kuuden viikon tuntemisen jälkeen. Nainen 33, 3 lasta. 7 vuotta yhdessä.

Rakastuin hänen nauruunsa. Siihen, miten silmät menevät sikkuralle ja nauru tulee vatsasta asti. Toisen huomioon ottaminen ja kiltteys ovat aitoja asioita. Nainen 26, 2 lasta. 1 vuosi yhdessä.

Kumppanini oli hauska ja huomaavainen, on edelleen. Julmetun komeakin! Kaksimetrinen mies on näky jo itsessään, mutta raamien lisäksi sisältö on mahtava. Nainen, 30, 2 lasta. 14 vuotta yhdessä.

Hän näyttää tunteensa. Avoimuutta. Keskustelukykyä. Huumorintajua. Rakastan hänessä suoruutta mutta samalla hienotunteisuutta. Miehisyyttä ja rakastajaa hänessä. Nainen, 42, 3 lasta. Alle 1 vuosi yhdessä.

Rakastuin hänen tapaansa ajatella. Puhuimme puhelimessa tuntikausia. Pitkään aikaan välillämme ei ollut mitään fyysistä, halusimme vain ahmia toistemme ajatuksia. Nainen, 38, 2 lasta. 8 vuotta yhdessä.

Ensin ihastuin leveisiin hartioihin, hassuun murteeseen ja hauskoihin juttuihin. Lopulta rakastuin (tietenkin kaikkiin edellisiin) sekä huolenpitoon ja turvallisuuden tunteeseen, jota hänen kanssaan koin. Meitä yhdisti huumori sekä samat arvot ja ajatukset. Nainen, 20, 1 lapsi. 2 vuotta yhdessä.

10 x tämä on parisuhteessa tärkeää juuri nyt

Ei jaksa enää riidellä turhista asioista. Tärkeintä on, että toinen kuuntelee ja on läsnä. Halaa ja tukee silloin kuin tarvitsee. Nainen, 27, 1 lapsi. 10 vuotta yhdessä.

Roihuava intohimo on muuttunut kunnioitukseksi. Alussa oli pelko, että kaikki saattaisi loppua. Nyt tiedän, että voin olla täysin oma itseni pelkäämättä rakkauden loppumista. Mieheni on myös paras ystäväni, tuki ja turva. Rakastan yhä niitä samoja asioita miehessäni, mitä alussakin. Ehkä jopa hieman enemmän. Nainen, 27, 2 lasta. 7 vuotta yhdessä.

Perheeseemme kuuluu 2- ja 4-vuotiaat lapset, elämme niitä kuuluisia ruuhkavuosia. Rakkaus on ikään kuin taustalla. Rakastamme toisiamme, mutta aikaa tunteiden näyttämiselle on joskus perhearjessa vähän. Olemme tiimi, joka toimii perheen parhaaksi. Huumorintaju ja keskustelutaito ovat edelleen tärkeitä. Sekä se mieheni loputon itsevarmuus. Nainen, 34, 2 lasta. 9 vuotta yhdessä.

Nykyään rakkautta osaa arvostaa. Sitä pitää hoitaa, eikä sitä saa pitää itsestäänselvyytenä. Paljon on ympäriltä ystäviä eronnut. Tärkein piirre miehessäni on se, että tiedän hänen seisovan rinnallani, vaikka mitä tapahtuisi. Ihan pienistä ei jaksa riidellä. Nainen, 37, 3 lasta. 24 vuotta yhdessä.

Erityisesti vauvavuoden aikana mieheni kyky ymmärtää käytöstäni ja jaksamistani ja tukea minua rankimmilla hetkillä on ollut äärettömän hienoa. Lapsen kasvatukseen liittyvissä asioissa olen oppinut arvostamaan hänen rohkeuttaan ja taitoa unohtaa se, mitä muut ajattelisivat. Nainen, 27, 1 lapsi. 3 vuotta yhdessä.

Nykyään asumme erillään, mutta seurustelemme. Meidän on hyvä näin. Vuosien myötä arki muuttui raskaaksi ja kummallakin oli paha olla. Kun muutimme erilleen, löysimme jälleen toisemme ja huomasimme, kuinka paljon toisiamme rakastammekaan. Nainen, 31, 3 lasta. 17 vuotta yhdessä.

Edelleen hän on turvasatamani ja kallioni. Hän on loistava isä lapsillemme, ja arvostankin hänen rentoa asennettaan entistä enemmän. Nainen, 31, 2 lasta. 7 vuotta yhdessä.

Nyt kun meillä on parivuotias esikoinen ja toinen lapsi syntyy pian, arvostan suunnattomasti mieheni kodin- ja lapsenhoitokykyjä silloinkin, kun hän on väsynyt kolmivuorotyöstään. Hänen kärsivällisyytensä ja rauhallisuutensa ovat tarpeen, kun itse taistelen tulisieluisena uhmaikäisen tulisielun kanssa. Nainen, 25, 1 lapsi. 8 vuotta yhdessä.

Hän ei pelkää kotitöitä eikä arkea. Osaa olla onnellinen pienistä asioista, elää hetkessä – mutta silti unelmoida suuria. Nainen, 27, 3 lasta. 3 vuotta yhdessä.

10 x ihan tavallisena arkena rakkautta on

Huononkin päivän jälkeen nukumme samassa sängyssä. Nainen, 33, 2 lasta. 7 vuotta yhdessä.

Olemme käyneet parisuhdeterapiassa, ja tekisin sen epäröimättä uudelleen. Nainen, 39, 3 lasta. 16 vuotta yhdessä.

Koska emme asu samalla paikkakunnalla, kaikki yhdessä vietetty aika on edelleen ihanaa, vaikka olisikin arki. Nainen, 43, 2 lasta. Alle vuosi yhdessä.

Hän tankkaa autoni, koska itse en osaa. Ja tiedän, että minun ei tarvitse sitä koskaan opetellakaan. Nainen, 27, 4 lasta. 9 vuotta yhdessä.

Joka ilta ennen nukkumaanmenoa hän piirtää selkääni. Se tuntuu ihanalta. Itse näytän rakkauttani lämmittämällä saunan valmiiksi. Nainen, 27, 1 lapsi. 4 vuotta yhdessä.

Tietysti kotitöiden jakaminen. Aamiainen on aina valmis, kun herätän vaimon. Keittiö on minun valtakuntaani, samoin siivous. Vaimo hoitaa pyykit. Mies, 45, 1 lapsi. 14 vuotta yhdessä.

Kehumme toistemme ulkonäköä, keskustelemme, sanomme joka päivä "mää rakastan sua". Vaikka olisikin riidelty. Joskus sovimme salaisen tapaamisen kotiin ennen kuin haemme lapsemme hoidosta, että meillä olisi hetken aikaa vain toisillemme. Mies 32, 2 lasta. 10 vuotta yhdessä.

Rakkaus tuntuu parhaimmalta silloin, kun huomaan puhaltavamme yhteen hiileen. Teini-ikäiset lapsemme kiukuttelevat ja hakevat rajojaan. Katse toiselta antaa voimaa. Olemme tässä yhdessä. Jaksamme ja selviämme. Nainen, 37, 3 lasta. 24 vuotta yhdessä.

Rakastan tehdä pieniä yllätyksiä kuten kirjoittaa pihallemme katuliiduilla jotain ihanaa, jonka mies näkee ajaessaan töiden jälkeen pihaan. Mieheni antaa minulle puolitettavasta leivästä sen paremman eli päällimmäisen palan. Nainen, 27, 1 lapsi. 3 vuotta yhdessä.

Lue lisää Meidän Perheen ja tutkijaryhmän yhteisestä rakkaustutkimuksesta

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Meidän Perhe -lehden suuri rakkaustutkimus:

Lapset lisäävät vanhempiensa tyytyväisyyttä, selviää Meidän Perhe -lehden ja suomalaisten tutkijoiden suuresta rakkaustutkimuksesta.

Silmistä se alkaa. Karibianmerensinisistä tai suklaanruskeista tai sellaisista, joissa on pilkettä. Mutta se on vasta alkua, ihastumista. Sen jälkeen tulee rakastuminen, sitten rakastaminen – ja arki.

Onnellisia ovat ne, jotka pitävät silloinkin kiinni rakkauden rituaaleista ja tekevät rakkauden tekoja. Halaavat aamulla erotessa, ostavat kaupasta toisen lempijuustoa, keittävät kahvit valmiiksi ja antavat iltasuukon, vaikka eivät muuta jaksaisi.

– Näyttää siltä, että onnellisuutta kannattaa lähteä etsimään palveluasenteella. On parempi antaa kuin ottaa, se lisää myös omaa tyytyväisyyttä, sanoo onnellisuutta tutkinut dosentti Sakari Kainulainen Diakonia-ammattikorkeakoulusta.

Hän on yksi neljästä suomalaistutkijasta, jotka tekivät yhdessä Meidän Perhe -lehden kanssa suuren tutkimuksen rakkaudesta ja pikkulapsiarjesta.

Tutkimuksen tulos on kiistaton: lapset lisäävät tyytyväisyyttä.

Yhdessä jaetusta vanhemmuudesta tulee yksi rakkauden peruskivistä.

Yhteisten vuosien jälkeenkin katse suuntautuu edelleen toisen silmiin, mutta yhä useammin muualle. Onnellisimmilla pareilla samaan suuntaan. Kaikkein onnellisimmilla yhteisiin lapsiin.

Yhdessä jaetusta vanhemmuudesta tulee yksi rakkauden peruskivistä.

Isämiehen ylistys – arjen supermiehet

Ruuhkavuosia elävälle naiselle suurinta rakkautta on mies, joka hoitaa yhteisiä lapsia, rakkaustutkimus osoittaa. Ja niitä miehiä on paljon.

Pyllynpyyhkijöitä, pallonpotkijoita ja pyykinpyörittäjiä ovat suomalaiset kodit pullollaan. Se kaikkein kovin supermies on isämies.

Jaettua vanhemmuutta on myös se, että pakkaa välillä lapset autoon ja antaa puolison jäädä kotiin.

– Oma aika on vähissä, kun lapset ovat pieniä. Siksi on rakkauden teko antaa puolison olla yksin, sanoo yliopistotutkija Niina Junttila Turun yliopistosta.

Kaikkein yleisimmin vanhemmat tuntevat rakkautta toisiaan kohtaan, kun nuorin lapsi on 4–7-vuotias.

Ruuhkavuosia ja rakkautta

Kaikkein yleisimmin vanhemmat tuntevat rakkautta toisiaan kohtaan, kun nuorin lapsi on 4–7-vuotias, rakkaustutkimus kertoo. Kaikista tutkimukseen vastanneista pienten lasten vanhemmista 80 prosenttia tuntee, että rakastaa puolisoaan ja saa yhtä paljon rakkautta.

Niin ikään 80 prosenttia vanhemmista tuntee, että puoliso on itselle se oikea.

– Kuinka voimallisesti rakkaus ja parisuhdetyytyväisyys rakentaakaan suomalaisten hyvinvointia, tutkimuksen tekoon osallistunut tutkimusprofessori Osmo Kontula Väestöliitosta sanoo.

80 prosenttia vanhemmista tuntee, että puoliso on itselle se oikea.

Kiinnostuitko? Lue lisää rakkaustutkimuksesta lokakuun Meidän Perheestä.

Suuri tutkimus rakkaudesta

Meidän Perhe -lehti ja suomalaiset tutkijat tekivät yhdessä tutkimuksen rakkaudesta ja pikkulapsiarjesta. Tutkimuksen tekivät kasvatuspsykologian dosentti Niina Junttila Turun yliopistosta, dosentti ja erityisasiantuntija Sakari Kainulainen Diakonia-ammattikorkeakoulusta, tutkimusprofessori Osmo Kontula Väestöliitosta sekä Tampereen yliopiston sosiaali- ja terveyspolitiikan professori Juho Saari. Tutkimuksen kysymyksiin vastasi 3049 ihmistä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Etukäteen on mukava ajatella, ettei vauvavuoden kaoottisuus vaikuta parisuhteeseen. Lapsiperhearki yllättää kuin musta jää, Marja Hintikka kirjoittaa.

Mitenkäs parisuhde voi? neuvolantäti kysyi ja tapitti tiukasti silmiin. Menin ymmälleni. Olin juuri synnyttänyt ensimmäisen lapseni, elämä oli heittänyt täyskäännöksen, enkä ollut nukkunut ainakaan viikkoon.

”Öö, ihan hyvin, kai”, vastasi hölmistyneenä.

Nyt lapsia on jo kaksi, ja olen kuullut kysymyksen ainakin kymmeniä kertoja. Kanssaihmiset ovat huolissaan pikkulasten vanhempien rakkauselämästä.

Tämä on sympaattista ja samalla aiheellista. Pienten lasten vanhemmat komeilevat erotilastojen kärkipaikoilla.

Huoli tuntuu absurdilta: tässähän odotetaan rakkauden hedelmää!

Ennen lapsen syntymää vaikutukset parisuhteeseen sivuuttaa olankohautuksella. On mukavampi ajatella, ettei vauvavuoden kaoottisuus vaikuta minun elämääni. Koko huoli tuntuu absurdilta: tässähän odotetaan rakkauden hedelmää, joka syntyi suuresta lemmen hekumasta!

Mutta lapsiperhearki yllättää kuin marraskuinen musta jää autoilijan. Suhteen sivuluisuun ajautuu vaivihkaa valvottujen öiden, rutiinien junttapullan ja työtaakan kasautuessa. Parisuhteen arkisakka on kuin piripintaan täyttyvä mökkihuussi: jos sitä ei tyhjennä, sotku on kamala.

Tässä on muutama hyväksi havaittu periaate. Perhe-elämässä on kolmenlaista aikaa: koko perheen kanssa yhdessä olemista, yksin olemista ja pariskuntana olemista, jos pariskuntana on perheen perustanut. Mikäli joku näistä jää paitsioon, alkaa oireilu.

Perhe tarvitsee keskinäistä hassuttelua, ja jokainen vanhempi muistutuksen siitä, että on olemassa myös itsekseen.

Helpoimmin aikalajeista huomiotta jää pariskuntana hengailu. Siksi kannattaa sopia, että yhteistä aikaa otetaan. Joskus voi auttaa paluu perusasioiden äärelle: Laitetaan kalenteri jääkaapin oveen ja jokaisena sunnuntai-iltana pidetään perhepalaveri, jossa se käydään läpi. Millainen on seuraava viikko perheen aikalajien kannalta?

Vaipparoskiksen hajussa eläessä korostuu se, että rakkaus on tekoja.

Samalla voi katsoa, milloin viimeksi järjestettiin treffit. Ainakin kerran kuukaudessa – mielellään kerran viikossa tästä eteenpäin. Palaverin ja kalenterisulkeisten ansiosta kaikki tietävät, milloin on tiedossa omaa ja yhteistä aikaa.

Kuulostaako tylsältä? Se kuitenkin toimii.

Vaipparoskiksen hajussa eläessä korostuu se, että rakkaus on tekoja. Jos haluat rakkautta, sinun on tehtävä jotakin.

Pidä perhepalaveri jo ensi sunnuntaina.

Marja Hintikka, 37, on yhden tahtoikäisen ja yhden taaperon äiti, joka leikkii mieluiten leijonaa tai nukkuvaa jättiläistä ja syö miehensä kanssa salaa sipsejä lasten nukahdettua.

Ma me mo
Seuraa 
Liittynyt15.4.2016

Marja Hintikan kolumni: Kalenteri pelastaa rakkauden

Oiskait se ihanaa päästä miehen kanssa kahdestaan johonkin edes kerran kuussa. Isovanhemmat vaan asuu toisella paikkakunnalla, eikä olla hommattu ulkopuolista lastenhoitoapua, koska vaavilla on kova vierastus- ja eroahdistuskausi päällä. On ollu jo varmaan puoli vuotta. Vauvalla on ikää 11kk, ja ollaan kolmesti saatu viettää kahdenkeskeistä aikaa vauvavuoden aikana.
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.