Mieheni on hoitanut lapsia koti-isänä. Joudunko maksamaan hänelle elatustukea?

Minulla ja miehelläni on 3- ja 12-vuotiaat lapset. Mieheni on hoitanut lapsia koti-isänä siitä lähtien, kun esikoisemme täytti vuoden. Nyt olemme eroamassa. Olemme sopineet yhteishuoltajuudesta ja siitä, että lapset ovat vuoroviikoin isän ja äidin luona. Mieheni mielestä minä olen velvollinen maksamaan hänelle elatustukea, sillä hän ei ole koti-isänä olon vuoksi voinut olla kehittämässä siviiliammattitaitoaan. Lisäksi hänen alallaan on nyt kova työttömyys. Miten miehen ja lasten elatus olisi hoidettavissa tulevassa erotilanteessa?

Asianajaja Ulla-Riitta Harju: Huolimatta asumisjärjestelystänne ja yhteishuoltajuudesta laki lähtee siitä, että jompikumpi vanhempi kirjataan aina niin sanotuksi lähihuoltajaksi, jonka luona lapsi asuu. Lapsella voi lainsäädännön mukaan olla vain yksi koti. Toinen vanhemmista on tällöin etähuoltaja eli käytännössä tapaava vanhempi ja elatusvelvollinen.

Yhteishuoltotilanteessa, jossa lapset ovat yhtä paljon kummankin vanhemman luona, vanhemmilla on usein käsitys, että kumpikaan vanhempi ei tällöin maksa elatusapua lapsista toiselle vanhemmalle. Käsitys on väärä, koska elatusavun määrä muodostuu aina lapsen elatuksen tarpeesta ja vanhempien elatuskyvystä. Elatuksen tarve kasvaa lapsen varttuessa. Vanhempien elatuskyky saattaa poiketa paljonkin vanhempien kesken, koska se on sidoksissa vanhempien nettotuloihin ja pakollisiin menoihin.

Sinun tapauksessasi näyttäisi siltä, että isän elatuskyky on 0 euroa, koska hän ei ole työelämässä mukana.

Oikeusministeriö on vuonna 2007 antanut ohjeet lapsen elatuksen tarpeen laskennasta ja siitä, miten määritetään kummankin vanhemman elatuskyky. Laskutapa on kuitenkin suuntaa antava, ei ehdottomasti sitova.

Lapsen elatuksen tarpeesta vähennetään lapsilisä, joka maksetaan lähihuoltajalle. Lapsilisään liittyvä yksinhuoltajakorotus taas lisätään lähivanhemman tuloihin elatuskykyä laskettaessa. Jäljelle jää lapsilisän vähentämisen jälkeen se lapsen elatuksen tarve, joka vanhempien on katettava kummankin elatuskyvyn suhteessa.

Laskentatapa perustuu erityiseen oikeusministeriön ohjeistamaan kaavaan. Se vanhemmista, joka jää ns. etähuoltajaksi maksaa lapsista elatuskykynsä mukaista elatusapua vanhemmalle, joka on lähihuoltaja.
Kun miehesi on nyt vaatimassa sinulta omien sanojensa mukaan elatustukea itselleen, hän tarkoittanee puolison elatusapua. Kysymyksestäsi ei ilmene, oletteko olleet avioliitossa vai avoliitossa, mutta oletan teidän olevan avioliitossa. Avoliitto ei mahdollista minkään elatusavun tuomitsemista avopuolisolle. Vanhemmilla on sen sijaan elatusvelvollisuus lapsiaan kohtaan aina riippumatta siitä, onko kyseessä avioliitto tai avoliitto.

Avioliittolain mukaan puolisot ovat elatusvelvollisia toisiaan kohtaan avioliitossa, mutta eivät enää avioliiton purkauduttua. Lähtökohtana on, että kummankin puolison tulee eron jälkeen vastata itse omasta elatuksestaan.
Laki antaa kuitenkin mahdollisuuden elatusavun määräämiseen myös puolisolle, mikäli tämä on elatuksen tarpeessa, toinen puoliso kykenee elatusapua maksamaan ja jos se harkitaan muihin seikkoihin nähden kohtuulliseksi.

Elatusapua voidaan tuomioistuimessa määrätä toistuvasti maksettavaksi tai määräajaksi.

Määräaikaisia elatusapuja saatetaan joissain erityisissä ja harvinaisissa tapauksissa tuomita maksettavaksi, jolloin toiselle puolisolle annetaan esimerkiksi kuusi kuukautta aikaa asioidensa järjestämiseen elatusavun turvin.
Kertomasi perusteella olosuhteet miehesi kohdalla eivät vaikuta sellaisilta, että hän olisi oikeutettu puolison elatusapuun.

Yhteiskunnan tuet pitävät huolen siitä, että miehesi ei eron jälkeenkään jää elatusta vaille.
Vauva 2/2010

Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijoillemme Vauvan neuvolaan.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Haluatko tehdä kumppanisi onnelliseksi? Se on yllättävän helppoa.

Nainen, tiedätkö mitä mies haluaisi sinulta enemmän? Oikein: seksiä ja hellyyttä. Tämän vaihtoehdon valitsi yli 70 prosenttia Meidän Perheen parisuhdekyselyn miesvastaajista.

Vertailun vuoksi: naisista seksiä kaipaa lisää vain noin kolmasosa. Useammin naiset toivovat, että miehet tekisivät kotitöitä.

Kaksi kolmasosaa miehistä pitää intohimoa ja lemmen leiskuntaa parisuhteessa erittäin tärkeänä. Miehet arvostavat myös sitä, että puolison kanssa on hauskaa ja hän on hyvä vanhempi ja kasvattaja.

Näin miehesi kehuu sinua

Miehistä kolme neljäsosaa kertoo, että oma kumppani on elämän rakkaus. Tämä on heistä omassa puolisossa ihan parasta:

"Hän on paras ihminen maailmassa. Katsoo minun parasta."

"Osaa lukea minua, tietää tunnealani sanomatta."

"Rakastava minulle, rakastava lapsille, paras äiti lapsilleni."

"Positiivisuus, aktiivisuus, huumorintaju, kauneus, elämänilo, lempeys."

"Vilkkaus, nopea oivaltamaan ja toimimaan, vetävä ulkonäkö vieläkin."

Ja tietysti: "Tissit ja perse".

Lisää kyselyn tuloksia

Lähde: Meidän Perheen kysely Totuus ruuhkavuosien parisuhdearjesta, 616 vastaajaa, joista 44 miehiä.

Ero tuli
Viesti

Joo,, mutta vaikka kaikkensa antaa ja yrittää, mitään ei saa takaisin. Mies vain velttona odottaa ja olettaa ettei hänen tarvitse tehdä mitään suhteen eteen. Ei mitään positiivista löydä elämästä eikä koskaan kaunista sanaa naisestaan. Sitähän me naiset miehiltä edes joskus halutaan kuulla. Mies on kunnianhimon saapas. Ei taistele oman elämänsä puolesta, niin ei hän varmaan taistele naisen eikä parisuhteenkaan puolesta. Ero saa tulla, jos nainen ei pidä pakettia kasassa. Saa siinä mies sitten odottaa mitä haluaa.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Miten suojelet elämäsi tärkeintä ihmissuhdetta parhaalla mahdollisella tavalla? Familyshare neuvoo.

1. Panosta itseesi

Jos unohdat kuka olet ja mitä tarvitset, et voi olla aidosti läsnä myöskään toiselle ihmiselle.

Kun tiedät mitä tarvitset ja huolehdit että saat sen, olet tyytyväisempi itseesi ja elämääsi.

Itseensä panostaminen voi tarkoittaa sitä, että laittaa lapset hoitoon ja menee töihin, jos kotona olo maistuu puulta. Tai se voi tarkoittaa lyhennettyä työpäivää, jotta perheelle jää lisäaikaa.

Se voi olla omaa aikaa silloin tällöin – harrastus, ystävien tapaaminen, kirjaan uppoutuminen. Jotain, jonka tekemisestä tulee olo: nyt muistan, kuka minä olen.

2. Huomioi päivittäin

Jokaisessa parisuhteessa on hyviä ja huonoja aikoja mutta myös tasaista taivallusta ja harmaata arkea. Ei ole tavatonta, että alamäki alkaa harmaina hetkinä.

Kumppanille kannattaa siis osoittaa joka päivä, että hän on tärkeä. Siihen ei tarvita ruusukimppua ja fanfaareja, vaan pienet asiat ratkaisevat. Testatkaa yhdessä uutta ruokareseptiä, lähtekää pelaamaan sulkapalloa tai kävelylle, kysykää toisiltanne, miten päivä meni.

Tärkeintä on: ole kiinnostunut ja osoita, että arvostat edelleen.

3. Satsaa läheisyyteen

Seksi erottaa parisuhteen muista suhteista, kuten ystävyyssuhteista. Moni myös ajattelee, ettei rakastelun aikaista yhteenkuuluvuuden tunnetta voi kokea muuten. Siksi seksiin kannattaa panostaa ja tehdä tarvittaessa kompromisseja.

Parisuhteessa kaivataan kuitenkin muunkinlaista läheisyyttä. Jo pelkkä fyysinen kosketus, kuten kädestä pitäminen, hartioiden hierominen tai posken silittäminen, vapauttaa aivoissa oksitosiinia.

Oksitosiini on ystävyyden ja hyvän tahdon hormoni, joka esimerkiksi lisää myötätuntoa toisia ihmisiä kohtaan.

4. Anna anteeksi

Mikään ihmissuhde ei ole täydellinen, vähiten parisuhde. Alkuhuuman aikoihin kumppani voi tuntua täydelliseltä, mutta viimeistään muutaman vuoden jälkeen pienet valuviat paljastuvat. Tai ainakin ne piirteet, joita toisessa ei ole niin helppo sulattaa.

Toista ihmistä voi yrittää muokata mieleisekseen, mutta tämä ei toimi juuri koskaan. Pieniä muutoksia puolison toimintaan ja käyttäytymiseen voi toki toivoa, mutta persoonallisuuden piirteet ovat pysyvämpiä.

Tämän vuoksi: hyväksy ja anna anteeksi kumppanillesi. Hän ei ole täydellinen, mutta et ole sinäkään.

5. Anna aikaa

Käykää treffeillä, jos pystytte. Pyytäkää tällöin isovanhemmat hoitamaan lapsia tai nähkää vaivaa, jotta löytäisitte luotettavan ulkopuolisen lapsenvahdin.

Valvokaa joskus myöhempään ja katsokaa yhdessä elokuva.

Et voi antaa lapsellekaan parempaa lahjaa antaa kuin vanhemmat, jotka viihtyvät keskenään ja tykkäävät toisistaan.

6. Tee enemmän kuin on pakko

Moni lusii avioliiton läpi rimaa hipoen, tekemällä vain pakollisen. Pistäkää te paremmaksi.

Aloita itsestäsi eli tee asioita puolisosi puolesta vain siksi, että haluat huomioida ja ilahduttaa. Tyhjennä hänen vuorollaan tiskikone, vie roskat tai yllätä perjantai-iltana herkkutarjoiluilla. Hyvä lähtee yleensä kiertämään, ja puolisosi haluaa puolestaan auttaa sinua.

Sen täydellisemmäksi ei parisuhde voi tulla.

Isoäiti
Viesti

Muuten oikein hyvä resepti mutta kohtaa "Anna anteeksi" täydentäisin näin: Anna ja pyydä anteeksi. -  Lisäksi muutama sana: Avioliiton solmimisen jälkeen etenkin sitten, kun  perheeseen syntyy lapsia, on ja vastuut hoidettava, se kuuluu kypsään aikuisuuteen ja vanhemmuuteen. Siksi liittoa ei pidä solmia  siksi,  että "niin muutkin tekevät".  Sitoutuminen, uskollisuus ja toisen kunnioittaminen rakentavat lujan parisuhteen edellyttäen, että näin on molemmin puolin.  - Minkäänlainen henkinen tai fyysinen väkivalta, uhkailu tai vähättely  ei kuuluu terveeseen parisuhteeseen. Lehdissä näkee liian monesti tarinoita, joissa ihmiset jäävät väkivaltaiseen suhteeseen jopa henkensä ja terveytensä uhallakin. Ei pidä jäädä., missään tapauksessa. Perheen kodin tulee olla  kaikille sen jäsenille turvasatama maailman melskeiden keskellä.

Vierailija
Viesti

Tein nuo kaikki kohdat. Rakastin täydesti, mutta miehen alko oli rakkaampi kuin minä ja neljä lastamme. 25 v. kestimme. Että nämä naurattavat ohjelistat....

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.