Elatus eron jälkeen

Mieheni on hoitanut lapsia koti-isänä. Joudunko maksamaan hänelle elatustukea?

Minulla ja miehelläni on 3- ja 12-vuotiaat lapset. Mieheni on hoitanut lapsia koti-isänä siitä lähtien, kun esikoisemme täytti vuoden. Nyt olemme eroamassa. Olemme sopineet yhteishuoltajuudesta ja siitä, että lapset ovat vuoroviikoin isän ja äidin luona. Mieheni mielestä minä olen velvollinen maksamaan hänelle elatustukea, sillä hän ei ole koti-isänä olon vuoksi voinut olla kehittämässä siviiliammattitaitoaan. Lisäksi hänen alallaan on nyt kova työttömyys. Miten miehen ja lasten elatus olisi hoidettavissa tulevassa erotilanteessa?

Asianajaja Ulla-Riitta Harju: Huolimatta asumisjärjestelystänne ja yhteishuoltajuudesta laki lähtee siitä, että jompikumpi vanhempi kirjataan aina niin sanotuksi lähihuoltajaksi, jonka luona lapsi asuu. Lapsella voi lainsäädännön mukaan olla vain yksi koti. Toinen vanhemmista on tällöin etähuoltaja eli käytännössä tapaava vanhempi ja elatusvelvollinen.

Yhteishuoltotilanteessa, jossa lapset ovat yhtä paljon kummankin vanhemman luona, vanhemmilla on usein käsitys, että kumpikaan vanhempi ei tällöin maksa elatusapua lapsista toiselle vanhemmalle. Käsitys on väärä, koska elatusavun määrä muodostuu aina lapsen elatuksen tarpeesta ja vanhempien elatuskyvystä. Elatuksen tarve kasvaa lapsen varttuessa. Vanhempien elatuskyky saattaa poiketa paljonkin vanhempien kesken, koska se on sidoksissa vanhempien nettotuloihin ja pakollisiin menoihin.

Sinun tapauksessasi näyttäisi siltä, että isän elatuskyky on 0 euroa, koska hän ei ole työelämässä mukana.

Oikeusministeriö on vuonna 2007 antanut ohjeet lapsen elatuksen tarpeen laskennasta ja siitä, miten määritetään kummankin vanhemman elatuskyky. Laskutapa on kuitenkin suuntaa antava, ei ehdottomasti sitova.

Lapsen elatuksen tarpeesta vähennetään lapsilisä, joka maksetaan lähihuoltajalle. Lapsilisään liittyvä yksinhuoltajakorotus taas lisätään lähivanhemman tuloihin elatuskykyä laskettaessa. Jäljelle jää lapsilisän vähentämisen jälkeen se lapsen elatuksen tarve, joka vanhempien on katettava kummankin elatuskyvyn suhteessa.

Laskentatapa perustuu erityiseen oikeusministeriön ohjeistamaan kaavaan. Se vanhemmista, joka jää ns. etähuoltajaksi maksaa lapsista elatuskykynsä mukaista elatusapua vanhemmalle, joka on lähihuoltaja.
Kun miehesi on nyt vaatimassa sinulta omien sanojensa mukaan elatustukea itselleen, hän tarkoittanee puolison elatusapua. Kysymyksestäsi ei ilmene, oletteko olleet avioliitossa vai avoliitossa, mutta oletan teidän olevan avioliitossa. Avoliitto ei mahdollista minkään elatusavun tuomitsemista avopuolisolle. Vanhemmilla on sen sijaan elatusvelvollisuus lapsiaan kohtaan aina riippumatta siitä, onko kyseessä avioliitto tai avoliitto.

Avioliittolain mukaan puolisot ovat elatusvelvollisia toisiaan kohtaan avioliitossa, mutta eivät enää avioliiton purkauduttua. Lähtökohtana on, että kummankin puolison tulee eron jälkeen vastata itse omasta elatuksestaan.
Laki antaa kuitenkin mahdollisuuden elatusavun määräämiseen myös puolisolle, mikäli tämä on elatuksen tarpeessa, toinen puoliso kykenee elatusapua maksamaan ja jos se harkitaan muihin seikkoihin nähden kohtuulliseksi.

Elatusapua voidaan tuomioistuimessa määrätä toistuvasti maksettavaksi tai määräajaksi.

Määräaikaisia elatusapuja saatetaan joissain erityisissä ja harvinaisissa tapauksissa tuomita maksettavaksi, jolloin toiselle puolisolle annetaan esimerkiksi kuusi kuukautta aikaa asioidensa järjestämiseen elatusavun turvin.
Kertomasi perusteella olosuhteet miehesi kohdalla eivät vaikuta sellaisilta, että hän olisi oikeutettu puolison elatusapuun.

Yhteiskunnan tuet pitävät huolen siitä, että miehesi ei eron jälkeenkään jää elatusta vaille.
Vauva 2/2010

Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijoillemme Vauvan neuvolaan.

5 parisuhdeneuvoa, joita ei kannata noudattaa

Parisuhteen hoito-ohjeita riittää. Älä noudata näitä neuvoja, jos haluat pitää liittosi kunnossa.

Sääntö 1: Älä anna auringon laskea vihasi ylle

Ei ole välttämättä fiksua valvoa pikkutunneille ja yrittää päästä sopuun erimielisyyksistä. Väsyneenä näkee yleensä ongelmia sielläkin, missä niitä ei ole. Silloin saattaa sanoa toiselle sellaista, mitä aamulla katuu. Tai suostuu kompromissiin, joka tuntuu itsestä pahalta.

Sen sijaan: menkää nukkumaan ja palatkaa asiaan aamulla tai myöhemmin seuraavana päivänä. Parhaassa tapauksessa ette enää aamulla muista, mistä riitelitte, tai ainakaan jaksa olla asiasta vihaisia.

Jos erimielisyys pitää selvittää, palatkaa siihen vuorokauden sisällä. Levänneinä jaksatte todennäköisemmin kuunnella kärsivällisemmin, mitä toisella on sanottavaa ja löytää kiistaan paremman ratkaisun.

Sääntö 2: Puolisoiden pitää olla parhaat ystävykset

Parisuhdeneuvoista saattaa saada käsityksen, että puolisoiden pitäisi olla myös toistensa parhaat ystävät. Tämä ei välttämättä onnistu: raisua rakastajaa ja syvällistä kuuntelijaa ja keskustelijaa ei ole helppoa löytää samassa paketissa.

Jos puolisosi ei aina halua keskustella kanssasi syvällisiä, kilauta kaverille. Sitä varten ystävät ovat olemassa.

Kukaan ihminen ei voi täyttää toisen kaikkia tarpeita. Joka sitä toivoo, tulee pettymään.

Sääntö 3: Rehellisyys maan perii

Käsi sydämelle – kukapa meistä ei päästäisi suustaan pieniä valkoisia valheita lähes päivittäin. ”Näytät ihan pirteältä, ei noita silmäpusseja edes huomaa” tai ”Perunamuusi oli ihan hyvää, tee toistekin”. Liika rehellisyys johtaisi monissa tapauksissa vain vaikeuksiin ja riitaan. Eikä täyttä totuutta tee mieli aina kuulla.

Suoraan kysymykseen kuitenkin pitäisi vastata rehellisesti eikä valehdella. Jos puoliso siis haluaa tietää, paljonko uudesta takista tai pyörästä tarkalleen ottaen pulitit, kerro totuus. Pieni kaunistelu ”Ostin tämän alennusmyynnistä” voi toimia, mutta valheet herättävät aina epäluottamusta.

Kumppanien välillä pitää vallita myös tietty perusluottamus elämän suurissa kysymyksissä. Monet haluavat tietää, jos puoliso on ollut uskoton. Lähes kaikki haluavat kuulla, jos puoliso sairastuu vakavasti tai menettää työnsä.

Sääntö 4: Kaikki jaetaan 50–50-periaatteella

Jos uskot, että parisuhteessa kaikki toimii puolet-ja-puolet-periaatteella, tulet pettymään. Ongelma on tämä: panostuksia on mahdoton mitata tasapuolisesti.

Arjessa tulee jatkuvasti eteen tilanteita, joissa toinen puolisoista kokee tekevänsä yhteisen hyvän eteen enemmän kuin toinen. Toinen taas ihmettelee, miksei hänen tekemisensä kelpaa – hänhän hoitaa sen, mistä on sovittu. Ja kokee, että hoitaa sovitut asiat, mutta omalla tavallaan.

Reiluus ja kohtuullisuus ovat tavoitteina monesti parempia kuin täydellinen tasapuolisuus. Ja jos molempien puolisoiden tavoite on tehdä toinen onnelliseksi, he yleensä pyrkivät tekemään enemmän kuin mistä on sovittu.

Sääntö 5: Viettäkää mahdollisimman paljon aikaa yhdessä

Hienoa, jos teillä on yhteisiä harrastuksia ja kiinnostuksen kohteita. Liika on kuitenkin aina liikaa. Viettäkää siis aikaa myös erillänne ja tehkää sitä, mikä itseä kiinnostaa.

Ylenpalttinen yhdessäolo saattaa tuntua jo tylsältä ja tappaa erotiikan. Pienet yllätykset, kuten leffaliput kahdelle tai yhteinen saunareissu lasten mentyä nukkumaan, taas pitävät kipinän yllä.

Lähde: Huffingtonpost.com

Lue lisää

10 syytä harrastaa seksiä säännöllisesti

Voiko rakkaus yllättäen loppua?

Tarvitsetteko parisuhdeterapiaa? 6 paljastavaa merkkiä

Miten miehen saisi puhumaan tunteistaan?

Mies ei osaa puhua tunteistaan eikä varsinkaan siitä, mitä hän toivoo parisuhteelta. Mitä voin tehdä, jotta mies haluaisi puhua asiat selviksi?

Vauva.fi:n keskustelijan kysymykseen vastaa sairaanhoitaja, seksuaalineuvoja Jussi Pekkola Väestöliiton Vanhemmuuskeskuksesta.

”Osittain miesten puhumattomuus johtuu perinteisestä mieskuvasta, jossa miehen ei kuulukaan tunteilla.

Joillain miehillä on ollut mallinaan tunteista puhumaton isä, joka on saattanut jopa halveksia poikansa tunteellisuutta tai tunteen ilmaisuja. Tai sitten lapsuuden kodin malli on ollut sellainen, että kun tunteet tulevat esiin, se on jopa vaarallista.

Tällaiset asiat voivat joskus estää puhumasta omista tunteistaan aikuisena.

Miehen rooli perheessä ja parisuhteessa on muuttunut viimeisten vuosikymmenien aikana paljon. Ennen miehen ei kuulunutkaan istua sohvalla hoivaamassa lasta ja puhumassa naisen kanssa tunteista. Syvään juurtuneet sukupuoliroolit ottavat aikaa muuttuakseen.

Miesten puhumattomuus on myös osittain myytti. Tapa, jolla mies puhuu tunteistaan, voi olla erilainen kuin naisen. Miesten kommunikointi voi olla lyhytsanaisempaa ja tapahtua esimerkiksi toiminnan yhteydessä lenkillä, halkoja hakatessa, jääkiekkopelin erätauolla tai saunan lauteilla. Kannattaa yrittää keksiä yhteistä tekemistä, josta te molemmat pidätte. Näin hankalista asioista puhuminen voi olla helpompaa, kun ei tarvitse istua paikoillaan. Ketään ei tietenkään voi pakottaa puhumaan.

Naisen on myös hyvä pohtia omaa toimintaansa: antaako hän esimerkiksi toiselle riittävästi tilaa ja aikaa kertoa tunteistaan, toiveistaan ja haluistaan vai eteneekö keskustelu kielellisesti lahjakkaamman ja nopeamman ehdoilla? Tunteeko mies todella olevansa turvassa, kun pari on eri mieltä? Niin, ettei hän pelkää liian rankkaa vastahyökkäystä, jos hän sanoo ääneen asiat, jotka harmittavat?

Voisiko myös olla, että mies on tyytyväinen parisuhteeseen sellaisenaan eikä siksi toivo sen muuttuvan? Kannattaa kysyä häneltä suoraan, onko jotain, mitä hän toivoo kumppaninsa tekevän toisin. Mikäli mitään ei ole, kannattaa uskoa häntä ja välttää turhien olettamuksien tekoa.

Myös ulkopuolista apua parisuhteen kommunikaatio-ongelmiin on saatavilla. Niin kuin tunteista puhumisessa, tässäkin ihmiset ovat erilaisia, mutta yhteiset pelisäännöt ovat opeteltavissa. Osa kokee yhden keinon toimivaksi ja toinen voi pitää sitä täysin naurettavana. Tässä on lista apua ja tukea tarjoavista tahoista: Perheaikaa.fi, Väestöliiton parisuhdekeskus ja Miessakit.fi . Jutelkaa yhdessä, mikä toimisi teille kummallekin.”

Lue lisää

Naiset avautuvat: ”Apua, mieheni mielestä puhun liikaa!”

Tarvitsetteko parisuhdeterapiaa? 6 paljastavaa merkkiä

10 syytä harrastaa seksiä säännöllisesti

Kommentit (3)
Vierailija
Viesti

Ihmettelin joskus, miksi muut miehet eivät osaa puhua tunteistaan. Parisuhteellisuus on kyllä opettanut paljon siitä aiheesta. Ei se välttämättä ole sitä, etteivät miehet haluaisi tai osaisi kertoa, miltä tuntuu. Miehet vain eivät välttämättä osaa kertoa sitä niin, että siitä seuraisi mitään positiivista.

 

Minulla on sellainen tunne, että naiset monesti odottavat nimenomaan enemmän puhetta positiivisista tunteista. Ts. "ei puhu tunteistaan" tarkoittaa, että "ei sano tarpeeksi usein rakastavansa". Paha vika tuokin tietysti on, mutta ihan eri tarina.

 

Negatiivisista tunteista on vaikea kertoa. Etenkin silloin, kun ne kohdistuvat tavalla tai toisella toiseen. Miettikääpä vaikka seuraavaa ajatustenvaihtoa:

 

N: Olet taas niin mörökölli, onko kaikki kunnossa?

M: Kyllä tämä tästä, väsyttää vain vähän.

N: Eikun kerro nyt.

M: Ei tässä mitään, kaikki on ihan ok.

 

Kyseessä on siis selvästi mies, joka ei osaa kertoa tunteistaan. Vai onko? Tarina jatkuu:

 

N: Eikun oikeesti, kerro...

M: No okei. Väsyttää aika lailla, oli minulle henkisesti paljon keskittymistä  vaativa ja raskas viikonloppu sukulaistesi luona. Seksinpuutekin ahdistaa, edellisestä kerrasta on aikaa. Omaa rauhaakin voisin jossain vaiheessa kaivata, en juuri nyt jaksaisi keskustella kovin syvällisesti. Huomenna ajattelen varmasti jo toisin.

 

Mies siis kertoo ihan kaikkien taiteen sääntöjen mukaan minä-muodossa ja omiin tunteisiin pitäytyen sen, mikä mieltä painaa. Jokainen voi sitten arvata, miten keskustelu voi tuosta jatkua. Tässä vähän mahdollisuuksia:

 

1: Rakas, ymmärrän että appiväkesi kanssa oli raskasta, mutta selviydyit hienosti. Kiitos, että jaksoit skarpata.

 

2: Mitä vikaa minun perheessäni muka on? Itse näytit ihan sitruunalta koko viikonlopun.

 

3: Mikset sinä pidä minun perheestäni?

 

4: Mennään rakkaani hoitamaan tuo puute pois päiväjärjestyksestä, siitä seolo paranee. Minunkin tekee mieli.

 

5: Aina sinä siitä seksistä.

 

6: Ei nyt jaksa eikä huvita seksi, ei varsinkaan tuon sinun marinasi jälkeen.

 

7: Olen niin huono ihminen, kun pakotin sinut sinne, byyyyhhääää.

 

8: Aina sinä syyllistät minua!

 

9: Meillähän oli niin kiva viikonloppu, älä nyt valita!

 

10: Seksikin oli silloin toissa viikolla oikein kivaa, ei siitä niin kauan ole!

 

Jos mies pitäisi todennäköisenä tai edes jotenkin mahdollisena kuulla kohtia 1 tai 4, tunteista puhumista voi tulla enemmän. Jos taas muut vaihtoehdot ovat todennäköisempiä, mies pysyy väsymysteoriassaan ja toteaa olevan aika lähteä nukkumaan/lenkille/korjaamaan ruohonleikkuria. Sitten nainen pääsee taas ihmettelemään, miksei äijä puhu tunteistaan.

 

En väitä, että kaikki miehet ajattelisivat samalla tavalla. On ihan varmasti tunteistaan vaikenevia mörököllejä, joilta on jäänyt jotain itsetuntemustakin oppimatta. Itseni kuitenkin löydän siitä kategoriasta, että mieluummin olen hiljaa, puhun ympäripyöreitä tai nurkkaan ahdistettuna päästän valkoisia valheita, jos tiedän tunteista puhumisen johtavan vähättelyyn, vääristä tunteista syyllistämiseen tai suoranaiseen riitaan.

 

Tarinan opetus on se, että jos haluaa toisen (kai tämä pätee ihan yhtä lailla toisinkin päin monessa parisuhteessa) kertomaan tunteistaan rehellisesti, negativisiakin tunteita on valmistauduttava käsittelemään ilman, että siitä syntyy tavalla tai toisella ahdistava ilmapiiri. Tässä voivat tietysti totutut sukupuoliroolitkin hämätä, mies voi olla hyvinkin herkkä negatiiviselle ilmapiirille, mutta sitä ei sovi näyttää.

Fobba neuvoo eronneita: Vältä nämä 6 virhettä somessa

Kun eroat, älä pura tuntojasi julkisesti sosiaalisessa mediassa. Mitä muuta?

Puoliso haukkuu ex-kumppaniaan kovin sanoin Facebookissa ja levittää tästä (ainakin osittain) perättömiä juttuja. Hän kertoo esimerkkejä siitä, miten huono vanhempi ja ihminen exä on ja kuinka pahasti tämä on sotkenut talousasiansa.

Ex-pariskunnan yhteiset kaverit huomaavat kirjoituksen Facebookista ja lähettävät siitä ruutukauppauksen haukutulle osapuolelle. Tämä tekee kirjoituksista tutkintapyynnön poliisille.

Nettipoliisi saa lähes päivittäin vastaavia ilmoituksia siitä, kuinka ex-kumppani tai eron muu osapuoli, kuten uusi kumppani, terrorisoi muita sosiaalisessa mediassa.

– Tapaukset vaihtelevat yksittäisistä suunsoitoista vuosia jatkuneeseen vainoamiseen, nettipoliisi Marko ”Fobba” Forss kertoo.

Eron jälkeen somessa – 6 ohjetta

Fobba kirjoitti omille Facebook-sivuilleen ohjeet siitä, miten eronneiden kannattaa käyttäytyä sosiaalisessa mediassa. Tässä tärkeimmät neuvot.

1) Älä pura tuntojasi julkisesti

Vaikka eron jälkeen ärsyttää ja tulee tarve purkaa tuntoja, sitä ei kannata tehdä julkisesti tai edes kaverilistalle päivityksen muodossa. Yleensä riita vain paisuu tästä, mikä voi johtaa esitutkintaan. Tämä koskee etenkin loukkaavia, arkaluontoisia ja uhkaavia viestejä.

Jutustele aroista aiheista mieluummin hyville ystäville kasvotusten tai yksityisviesteillä.

2) Jatka omaa elämääsi

On ymmärrettävää, että exän uusi rakas voi ärsyttää. Yritä silti jatkaa omaa elämääsi, äläkä käytä aikaasi hänen morkkaamiseensa somessa tai muutenkaan.

Sekin helpottaa, että ettei käy päivittäin lukemassa exän tai hänen uuden kumppanin päivityksiä.

3) Älä laita kyseenalaisia kuvia someen

Sinulla on edelleen oikeus säilyttää alastonkuvat kumppanistasi suhteenne ajalta, mutta laki ei lähtökohtaisesti salli näiden kuvien lisäämistä sosiaaliseen mediaan.

Voit toki julkaista yhteiskuvia suhteenne rakkauden ajalta, vaikkei se olisikaan järkevää. Voit myös lisätä yhteisen lapsenne kuvan someen, vaikka olisitkin menettänyt hänen huoltajuutensa.

4) Älä tee valeprofiileja

Älä tee valeprofiileja ex-puolisosi nimissä ja lähettele niillä asiattomia viestejä tutuille ja tuntemattomille. Valeprofiileja ei myöskään kannata tehdä seuranhakupalstoille tai muihin vastaaviin sovelluksiin. Myöskään erilaisten tavaroiden tai lehtitilauksen tekeminen kiusaamismielessä exäsi nimissä ei ole järkevää.

5) Älä lue yksityisviestejä

Sinulla ei ole oikeutta lukea ilman lupaa exäsi yksityisviestejä. Et myöskään saa asentaa hänen tietokoneelleen keylogger-ohjelmaa, joka tallentaa jokaisen näppäinlyönnin ohjelman asentaneen henkilön luettavaksi, etkä ottaa yhteyttä hänen älypuhelimensa tiedostoihin bluetooth-yhteyden kautta.

Viimeisimpänä ja Foban mielestä tärkeimpänä:

6) Älä tee lapsista pelivälineitä

Jos ruodit yhteisten lapsienne asioita julkisesti somessa ja soimaat exääsi, mieti: ajaako tämä lasten etua vai haetko vain myötätuntoa itsellesi?

Myötätunnon ja tuen hakeminen on sinänsä sallittua, mutta sitä ei pidä tehdä etenkään lasten yksityisyyden kustannuksella.

Älä muutenkaan koskaan käytä lasta pelivälineenä riidoissanne.

Lue lisää

Kun ex-puoliso vainoaa netissä – puhelimessa vakoiluohjelmia, tileille tunkeuduttu

”Jätin hyvän miehen, sain vauhtia ja vaaraa”

Terapeutti Janna Rantala: ”Parisuhteen kriisi ei riitä syyksi eroon”

Erota vai ei? Kysy ja keskustele parisuhteesta ja hyvästä erosta Vauva.fi:ssä 27. elokuuta! Mukana keskustelussa muun muassa perheterapeutti Janna Rantala ja nettipoliisi Marko "Fobba" Forss. Jätä kysymyksesi tänne

6 riidanaihetta vauvaperheissä – näin ratkaiset ne

Toiko vauva mukanaan kiristyneen ilmapiirin parisuhteeseen? Tässä opas yleisimpiin ongelmiin.

1. Sun vuoro herätä!

Vauva herää viisi kertaa yössä. Aamulla olette molemmat aivan poikki, mutta kullanmuru herää pirteänä kello kuusi. Alatte puolisosi kanssa väitellä silmät harottaen siitä, kumman vuoro on nousta, kumpi nousi eilen ja kumpi nyt yleensäkin tekee enemmän kaikkea. Oikeasti molempien tekisi mieli painaa pää tyynyyn ja toinen korville.

Ratkaisu: Sopikaa vuoroista

Harva jaksaa olla empaattinen ja rakentava aamuvarhaisella, sillä lyhyet unet ja aikaiset aamuherätykset kuormittavat. Jos mahdollista, sopikaa etukäteen, kumman vuoro on herätä.

Viikonloppuisin voitte sopia, että toinen saa nukkua pidempään lauantaina, toinen sunnuntaina. Ehkä voisitte nukkua päiväuniakin vuorotellen? Nukkukaa välillä kokonaiset yöunet sohvalla.

Jos väsymys painaa molempia, pyytäkää apua. Mikäli teillä ei ole omaa tukiverkostoa, tilapäistä apua voitte pyytää esimerkiksi Mannerheimin Lastensuojeluliiton lastenhoitajavälityksestä. On vauvan etu, että vanhemmat saavat levätyksi riittävästi.

2. Koti kaaoksessa

Huomaatte, että aikaa on entistä vähemmän. Koti on kaaoksessa: vaippoja, tuttipulloja ja epämääräisiä myttyjä lojuu kaikkialla. Toista teistä se haittaa, toista ei. Ajaudutte päättymättömään sotaan siitä, täytyykö vauvaperheessä olla siistiä vai ei.

Ratkaisu: Ota vauvan näkökulma

Toisille siisteys on tärkeämpää kuin toisille. Vauvaperheen arki on erilaista kuin kahden aikuisen: aikaa ja voimia ei ole enää samaan tapaan kuin ennen. Siksi molempien täytyy miettiä, mistä asioista voisi joustaa ja mikä on lopulta tärkeintä.

Osa kodin siisteyteen liittyvistä ajatuksistasi voi olla lapsuudenkodin perintöä. Käy läpi omia mielikuviasi kodista ja siitä, miten asiat kuuluu tehdä. Ovatko vaatimukset omiasi vai opittuja? Päästä irti ajatuksesta, että kaiken pitäisi olla täydellistä.

Yrittäkää sopia yhdessä siisteystasosta, johon molemmat ovat melko tyytyväisiä. Kodin siisteyttä voi miettiä myös vauvan näkökulmasta: mikä on hänelle hyväksi ja turvaksi. Pohdi myös, miten jatkuva riitely vaikuttaa perheen ilmapiiriin ja vauvaan.

3. Hävinnyt hellyys

Vauva on koko ajan ihollasi eikä siihen juuri nyt mahdu muita. Seksiä ei ole ollut vauvan syntymän jälkeen. Silti kaipaatte molemmat edes jonkinlaista hellyyttä, mutta ette osaa keskustella asiasta. Toinen koskettaa aina väärään aikaan, jolloin toinen vetäytyy. Olette umpikujassa.

Ratkaisu: Lempeyden kautta

Keskustelu kannattaa aloittaa silloin, kun teillä on rauhallinen hetki. Jos sellaista ei itsestään tule, järjestäkää se. Väsyneenä ja tunteet pinnassa keskusteleminen on vaikeaa, varsinkin kun hellyys on herkkä asia.

Yksi vaihtoehto aloittaa keskustelu on miettiä, mikä itsestä ja toisesta tuntuu mukavalta ja milloin. Joskus lämpöisellä halauksella kesken ruoanlaiton voi olla suuri merkitys.

Läheisyys ja hellyys rakentuvat toisen huomioimisesta ja kunnioittamisesta pienissäkin hetkissä. Myös toisen kehuminen, kun siihen on vähänkin aihetta, tuo hyvän olon.

4. Miksi sä aina?

Vauva itkee paljon, ja se on kiristänyt hermonne äärimmilleen. Ette ole koskaan ennen paiskoneet ovia tai heitelleet tavaroita. Nyt tuntuu, ettette pysty hillitsemään itseänne vaan riidat ajautuvat hermojen menetykseen ja tavaroiden heittelyyn. Pelkäät, että kohta joku tönäisee toista.

Ratkaisu: Pysähdy kuuntelemaan

Huutamisen sijaan istukaa alas, keskustelkaa ja sopikaa arjen hoitamisesta. Rauhallisina hetkinä voitte palata muistelemaan tarkemmin tilannetta, joka riidan laukaisi.

Ei ole olemassa yhtä ainoaa tapaa hoitaa vauvaa. Mieti siksi syyttelyn sijaan, miltä tilanne tuntui ja mitä ajatuksia se herätti. Puolisosi voi tehdä asian toisin, mutta ehkei se kuitenkaan ole huonompi tapa kuin omasi. Toisen kuuntelu ja oman näkökulman esiin tuominen voivat lisätä ymmärrystä.

Jos kotityöt ja muut vastuut eivät jakaudu riittävän tasaisesti, miettikää, miten toisen kuormaa saisi kevennettyä. Onko teillä tukiverkostoja, jotka voisivat auttaa arjen pyörittämisessä? Jos tukiverkostoja ei ole riittävästi, onko teidän mahdollista saada ulkopuolista siivous- tai lastenhoitoapua?

Inhimillisyyden hyväksyminen ja armollisuus itseä sekä toista kohtaan auttaa. Ja se, että hyväksyy itsensä ja puolisonsa keskeneräisenä kumppanina sekä vanhempana.

5. Tyylinä piikittely

Olette etääntyneet toisistanne, sillä yhteistä aikaa ei enää ole niin paljon kuin ennen. Ette enää osaa puhua toisillenne ystävälliseen sävyyn vaan tyylinne on piikittelevä: ei kai sitä voi odottaakaan, että osaisit pukea vauvalle bodyn, kun äitisikin on niin kömpelö.

Ratkaisu: Huomio parisuhteeseen

Mikä saisi teidät ja kireän ilmapiirin rentoutumaan? Oman ajan lisäksi on tärkeää, että on aikaa parisuhteelle. Ehkä voisitte tinkiä jostain omasta menosta tai kodin siivoamisesta ja viettää kiireettömän illan kotona tai jossain kodin lähellä.

Tai ehkä voisitte järjestää kerran kuussa vanhempien oman kahdenkeskisen hetken tai ottaa tavaksi käydä silloin tällöin treffeillä. Yhteisen ilon ja onnellisuuden kokemisella on merkitystä vanhempien lisäksi myös vauvalle. Omasta jaksamisesta ja suhteesta huolehtiminen auttaa koko perhettä voimaan hyvin.

6. Räjähdysvaara

Olette ajautuneet syyttelyn kierteeseen ja huudatte toisillenne: Sä et ikinä vaihda kakkavaippaa! Itse puet rumat sukat ja nukutat vauvaa väärällä kyljellä! Jaa, teenkö mä kaiken väärin vai?

Ratkaisu: Huolehdi itsestäsi

Riitatilanteet, joihin liittyy tavaroiden heittelyä tai väkivallan uhkaa, saattavat pelottaa vauvaa. Ottakaa silloin aikalisä. Toinen vanhempi voi poistua toisen jäädessä huolehtimaan vauvasta. Palatkaa asiaan, kun olette molemmat rauhoittuneet.

Jos riidat kärjistyvät, ettekä saa niitä itse ratkaistua, pyytäkää apua neuvolasta. Jokaisen perheenjäsenen turvallisuus ja fyysinen koskemattomuus on aina turvattava.

Muista, että myös vauvaperheen vanhemmat saavat ottaa aikaa itselle ja huolehtia omasta jaksamisesta. Välillä on hyvä tehdä sellaista, mistä saa itselle hyvän mielen: juoksulenkki tai ystävän tapaaminen.

Asiantuntijana erityissuunnittelija, Vahvuutta vanhemmuuteen -hankkeen Johanna Sourander Mannerheimin Lastensuojeluliitosta.

Vauva 12/2013

Lue lisää

Vauva tuli – hyvästi parisuhde ja seksi?

Pilaako puhelin parisuhteesi? Ei enää, kun toimit näin

Nyt se on tutkittu: äitiys muuttaa naisen aivoja

Erota vai ei? Kysy ja keskustele parisuhteesta ja hyvästä erosta Vauva.fi:ssä 27. elokuuta! Mukana keskustelussa muun muassa perheterapeutti Janna Rantala ja nettipoliisi Marko "Fobba" Forss. Lue lisää

Artikkeli julkaistu ensimmäisen kerran 5.7.2015