Elatus eron jälkeen

Mieheni on hoitanut lapsia koti-isänä. Joudunko maksamaan hänelle elatustukea?

Minulla ja miehelläni on 3- ja 12-vuotiaat lapset. Mieheni on hoitanut lapsia koti-isänä siitä lähtien, kun esikoisemme täytti vuoden. Nyt olemme eroamassa. Olemme sopineet yhteishuoltajuudesta ja siitä, että lapset ovat vuoroviikoin isän ja äidin luona. Mieheni mielestä minä olen velvollinen maksamaan hänelle elatustukea, sillä hän ei ole koti-isänä olon vuoksi voinut olla kehittämässä siviiliammattitaitoaan. Lisäksi hänen alallaan on nyt kova työttömyys. Miten miehen ja lasten elatus olisi hoidettavissa tulevassa erotilanteessa?

Asianajaja Ulla-Riitta Harju: Huolimatta asumisjärjestelystänne ja yhteishuoltajuudesta laki lähtee siitä, että jompikumpi vanhempi kirjataan aina niin sanotuksi lähihuoltajaksi, jonka luona lapsi asuu. Lapsella voi lainsäädännön mukaan olla vain yksi koti. Toinen vanhemmista on tällöin etähuoltaja eli käytännössä tapaava vanhempi ja elatusvelvollinen.

Yhteishuoltotilanteessa, jossa lapset ovat yhtä paljon kummankin vanhemman luona, vanhemmilla on usein käsitys, että kumpikaan vanhempi ei tällöin maksa elatusapua lapsista toiselle vanhemmalle. Käsitys on väärä, koska elatusavun määrä muodostuu aina lapsen elatuksen tarpeesta ja vanhempien elatuskyvystä. Elatuksen tarve kasvaa lapsen varttuessa. Vanhempien elatuskyky saattaa poiketa paljonkin vanhempien kesken, koska se on sidoksissa vanhempien nettotuloihin ja pakollisiin menoihin.

Sinun tapauksessasi näyttäisi siltä, että isän elatuskyky on 0 euroa, koska hän ei ole työelämässä mukana.

Oikeusministeriö on vuonna 2007 antanut ohjeet lapsen elatuksen tarpeen laskennasta ja siitä, miten määritetään kummankin vanhemman elatuskyky. Laskutapa on kuitenkin suuntaa antava, ei ehdottomasti sitova.

Lapsen elatuksen tarpeesta vähennetään lapsilisä, joka maksetaan lähihuoltajalle. Lapsilisään liittyvä yksinhuoltajakorotus taas lisätään lähivanhemman tuloihin elatuskykyä laskettaessa. Jäljelle jää lapsilisän vähentämisen jälkeen se lapsen elatuksen tarve, joka vanhempien on katettava kummankin elatuskyvyn suhteessa.

Laskentatapa perustuu erityiseen oikeusministeriön ohjeistamaan kaavaan. Se vanhemmista, joka jää ns. etähuoltajaksi maksaa lapsista elatuskykynsä mukaista elatusapua vanhemmalle, joka on lähihuoltaja.
Kun miehesi on nyt vaatimassa sinulta omien sanojensa mukaan elatustukea itselleen, hän tarkoittanee puolison elatusapua. Kysymyksestäsi ei ilmene, oletteko olleet avioliitossa vai avoliitossa, mutta oletan teidän olevan avioliitossa. Avoliitto ei mahdollista minkään elatusavun tuomitsemista avopuolisolle. Vanhemmilla on sen sijaan elatusvelvollisuus lapsiaan kohtaan aina riippumatta siitä, onko kyseessä avioliitto tai avoliitto.

Avioliittolain mukaan puolisot ovat elatusvelvollisia toisiaan kohtaan avioliitossa, mutta eivät enää avioliiton purkauduttua. Lähtökohtana on, että kummankin puolison tulee eron jälkeen vastata itse omasta elatuksestaan.
Laki antaa kuitenkin mahdollisuuden elatusavun määräämiseen myös puolisolle, mikäli tämä on elatuksen tarpeessa, toinen puoliso kykenee elatusapua maksamaan ja jos se harkitaan muihin seikkoihin nähden kohtuulliseksi.

Elatusapua voidaan tuomioistuimessa määrätä toistuvasti maksettavaksi tai määräajaksi.

Määräaikaisia elatusapuja saatetaan joissain erityisissä ja harvinaisissa tapauksissa tuomita maksettavaksi, jolloin toiselle puolisolle annetaan esimerkiksi kuusi kuukautta aikaa asioidensa järjestämiseen elatusavun turvin.
Kertomasi perusteella olosuhteet miehesi kohdalla eivät vaikuta sellaisilta, että hän olisi oikeutettu puolison elatusapuun.

Yhteiskunnan tuet pitävät huolen siitä, että miehesi ei eron jälkeenkään jää elatusta vaille.
Vauva 2/2010

Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijoillemme Vauvan neuvolaan.

6 keinoa varmistaa, että parisuhteesi kestää eliniän

Miten suojelet elämäsi tärkeintä ihmissuhdetta parhaalla mahdollisella tavalla? Familyshare neuvoo.

1. Panosta itseesi

Jos unohdat kuka olet ja mitä tarvitset, et voi olla aidosti läsnä myöskään toiselle ihmiselle.

Kun tiedät mitä tarvitset ja huolehdit että saat sen, olet tyytyväisempi itseesi ja elämääsi.

Itseensä panostaminen voi tarkoittaa sitä, että laittaa lapset hoitoon ja menee töihin, jos kotona olo maistuu puulta. Tai se voi tarkoittaa lyhennettyä työpäivää, jotta perheelle jää lisäaikaa.

Se voi olla omaa aikaa silloin tällöin – harrastus, ystävien tapaaminen, kirjaan uppoutuminen. Jotain, jonka tekemisestä tulee olo: nyt muistan, kuka minä olen.

2. Huomioi päivittäin

Jokaisessa parisuhteessa on hyviä ja huonoja aikoja mutta myös tasaista taivallusta ja harmaata arkea. Ei ole tavatonta, että alamäki alkaa harmaina hetkinä.

Kumppanille kannattaa siis osoittaa joka päivä, että hän on tärkeä. Siihen ei tarvita ruusukimppua ja fanfaareja, vaan pienet asiat ratkaisevat. Testatkaa yhdessä uutta ruokareseptiä, lähtekää pelaamaan sulkapalloa tai kävelylle, kysykää toisiltanne, miten päivä meni.

Tärkeintä on: ole kiinnostunut ja osoita, että arvostat edelleen.

3. Satsaa läheisyyteen

Seksi erottaa parisuhteen muista suhteista, kuten ystävyyssuhteista. Moni myös ajattelee, ettei rakastelun aikaista yhteenkuuluvuuden tunnetta voi kokea muuten. Siksi seksiin kannattaa panostaa ja tehdä tarvittaessa kompromisseja.

Parisuhteessa kaivataan kuitenkin muunkinlaista läheisyyttä. Jo pelkkä fyysinen kosketus, kuten kädestä pitäminen, hartioiden hierominen tai posken silittäminen, vapauttaa aivoissa oksitosiinia.

Oksitosiini on ystävyyden ja hyvän tahdon hormoni, joka esimerkiksi lisää myötätuntoa toisia ihmisiä kohtaan.

4. Anna anteeksi

Mikään ihmissuhde ei ole täydellinen, vähiten parisuhde. Alkuhuuman aikoihin kumppani voi tuntua täydelliseltä, mutta viimeistään muutaman vuoden jälkeen pienet valuviat paljastuvat. Tai ainakin ne piirteet, joita toisessa ei ole niin helppo sulattaa.

Toista ihmistä voi yrittää muokata mieleisekseen, mutta tämä ei toimi juuri koskaan. Pieniä muutoksia puolison toimintaan ja käyttäytymiseen voi toki toivoa, mutta persoonallisuuden piirteet ovat pysyvämpiä.

Tämän vuoksi: hyväksy ja anna anteeksi kumppanillesi. Hän ei ole täydellinen, mutta et ole sinäkään.

5. Anna aikaa

Käykää treffeillä, jos pystytte. Pyytäkää tällöin isovanhemmat hoitamaan lapsia tai nähkää vaivaa, jotta löytäisitte luotettavan ulkopuolisen lapsenvahdin.

Valvokaa joskus myöhempään ja katsokaa yhdessä elokuva.

Et voi antaa lapsellekaan parempaa lahjaa antaa kuin vanhemmat, jotka viihtyvät keskenään ja tykkäävät toisistaan.

6. Tee enemmän kuin on pakko

Moni lusii avioliiton läpi rimaa hipoen, tekemällä vain pakollisen. Pistäkää te paremmaksi.

Aloita itsestäsi eli tee asioita puolisosi puolesta vain siksi, että haluat huomioida ja ilahduttaa. Tyhjennä hänen vuorollaan tiskikone, vie roskat tai yllätä perjantai-iltana herkkutarjoiluilla. Hyvä lähtee yleensä kiertämään, ja puolisosi haluaa puolestaan auttaa sinua.

Sen täydellisemmäksi ei parisuhde voi tulla.

Kommentit (2)
Isoäiti
Viesti

Muuten oikein hyvä resepti mutta kohtaa "Anna anteeksi" täydentäisin näin: Anna ja pyydä anteeksi. -  Lisäksi muutama sana: Avioliiton solmimisen jälkeen etenkin sitten, kun  perheeseen syntyy lapsia, on ja vastuut hoidettava, se kuuluu kypsään aikuisuuteen ja vanhemmuuteen. Siksi liittoa ei pidä solmia  siksi,  että "niin muutkin tekevät".  Sitoutuminen, uskollisuus ja toisen kunnioittaminen rakentavat lujan parisuhteen edellyttäen, että näin on molemmin puolin.  - Minkäänlainen henkinen tai fyysinen väkivalta, uhkailu tai vähättely  ei kuuluu terveeseen parisuhteeseen. Lehdissä näkee liian monesti tarinoita, joissa ihmiset jäävät väkivaltaiseen suhteeseen jopa henkensä ja terveytensä uhallakin. Ei pidä jäädä., missään tapauksessa. Perheen kodin tulee olla  kaikille sen jäsenille turvasatama maailman melskeiden keskellä.

Vierailija
Viesti

Tein nuo kaikki kohdat. Rakastin täydesti, mutta miehen alko oli rakkaampi kuin minä ja neljä lastamme. 25 v. kestimme. Että nämä naurattavat ohjelistat....

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Tervetuloa katsomaan: tätä on rakkaus ruuhkavuosina

Rakkaudentunnustus on valmiiksi ladattu kahvinkeitin, juhlaa yhteinen hetki sohvalla. Meidän Perhe selvitti, mitä kuuluu parisuhdearkeen lapsiperheessä.

Arvaatko, mikä puolisossa on muiden mielestä tärkeintä? Ei ainakaan vetävä ulkonäkö tai hyvät tulot. Ne jäivät hännille, kun Meidän Perhe pyysi lukijoita arvottamaan hyvän puolison ja parisuhteen ominaisuuksia.

Sen sijaan yli kolme neljäsosaa piti erittäin tärkeinä, että puolison kanssa on hauskaa, puoliso on hyvä vanhempi ja kasvattaja ja pariskunnalla on yhteinen arvomaailma. Ja entäs tämä: puolison into tehdä kotitöitä on tärkeämpi asia kuin intohimo ja lemmen leiskunta.

Ei ne sanat, vaan teot

Vain neljäsosa kertoi sanovansa puolisolleen joka päivä, että rakastaa. Sen sijaan rakkautta osoitetaan näin:

”Kun puoliso tulee töistä kotiin, odottaa tuore kahvi ja lämmin ruoka. Huolehdin, että miehellä on puhtaita vaatteita, joita pukea ylle. Annan miehelle omaa tilaa, kun hän sitä tarvitsee.”

”Kiitän tavallisista asioista, kuten sängyn petaamisesta tai roskien viemisestä.”

”Pörrötän tukkaa tai rapsutan selkää.”

”Pesen pyykit, siivoan ja hoidan pankkiasiat ja lapsen.”

”Teen eväitä töihin ja huolehdin, että puoliso on syönyt riittävästi. Kyselen, onko muistanut levätäkin. Hieron hartioita ja talletan tv-ohjelmia, joista arvelen puolison pitävän.”

”Vielä talvella yritin enemmän, mutta yritys meni metsään: miestä ei napannut mikään. Teen kuitenkin ruokaa, siivoan talon, käyn kaupassa, hoidan pyykit ja lapset ja kaiken, se olkoon välittämisen merkki.”

”Rakastelemalla usein.”

”Saunon hänen kanssaan, vaikken itse niin välitäkään saunasta. Mutta kun hän aina toivoo, että menen saunaan hänen kanssaan.”

”Pusu, hali, seksi.”

”Jos hän nukahtaa sohvalle, laitan peiton hänen ylleen.”

 

 

Hivellään älylaitteita, vähän myös toisiamme

Pariskuntien yhteinen aika alkaa, kun lapset ovat nukahtaneet. Silloin rentoudutaan yhdessä, katsotaan telkkaria ja jutellaan. Tai sitten kyhjötetään kumpikin omissa sohvannurkissa älylaitteet kourissa. Kolmasosa ehtii ihan tavallisena iltana helliä myös puolisoa.

Seksi kuuluu arkeen puolella vastaajista ainakin kerran viikossa ja kolmasosalla sentään joka kuukausi. Kolme prosenttia kertoo, että seksiä ei ole ollenkaan.

Sekä nais- että miesvastaajat toivovat enemmän hellyyttä ja seksiä. Tarpeissa on eroja: miehistä tätä toivoo melkein kaksi kolmasosaa, naisista reilu kolmasosa. Kaikista vastaajista valtaosa on sitä mieltä, että parisuhde voisi jatkua, vaikka seksi loppuisi kokonaan.

82 % kertoo, että puoliso on elämän rakkaus

”Hän ymmärtää minua paremmin kuin minä itse. Ja silti rakastaa!”

”Paranee vanhetessaan.”

”Liikutun vallan tästä kyselystä ja se kertoo jo aikalailla kuinka syvästi hullaantunut olenkaan omaan puolisooni. Parempaa pakkausta ei voi nainen rinnallensa saada. Olen äärimmäisen onnellinen!”

”Hän osaa mitä vain ja on käsistään kätevä. Yleensä pitää sen mikä lupaa. Hän on komea ja hyvä sängyssä. Älykäs ja kielitaitoinen.”

”Hän on fiksu, hauska ja syvällinenkin. Hän kestää spontaaniuteni, vaikka on itse vähän rauhallisempi.”

”Mieheni on paras kaikilla mittapuilla. Hän ottaa minut aina huomioon, joustaa, ymmärtää ja keskustelee. Riitojen jälkeen hän kirjoittaa pitkiä anteeksipyyntökirjeitä omista pienistä vioistaan, vaikka riidan syynä on useimmiten minun tyhmä käytökseni. Mieheni on myös äärimmäisen älykäs, huumorintajuinen ja terävä, rakastan keskusteluitamme.”

Lähde: Meidän Perheen kysely, 616 vastaajaa. Vastaajista miehiä 44.

Meidän Perhe 10/15

Kommentit (1)
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

5 parisuhdeneuvoa, joita ei kannata noudattaa

Parisuhteen hoito-ohjeita riittää. Älä noudata näitä neuvoja, jos haluat pitää liittosi kunnossa.

Sääntö 1: Älä anna auringon laskea vihasi ylle

Ei ole välttämättä fiksua valvoa pikkutunneille ja yrittää päästä sopuun erimielisyyksistä. Väsyneenä näkee yleensä ongelmia sielläkin, missä niitä ei ole. Silloin saattaa sanoa toiselle sellaista, mitä aamulla katuu. Tai suostuu kompromissiin, joka tuntuu itsestä pahalta.

Sen sijaan: menkää nukkumaan ja palatkaa asiaan aamulla tai myöhemmin seuraavana päivänä. Parhaassa tapauksessa ette enää aamulla muista, mistä riitelitte, tai ainakaan jaksa olla asiasta vihaisia.

Jos erimielisyys pitää selvittää, palatkaa siihen vuorokauden sisällä. Levänneinä jaksatte todennäköisemmin kuunnella kärsivällisemmin, mitä toisella on sanottavaa ja löytää kiistaan paremman ratkaisun.

Sääntö 2: Puolisoiden pitää olla parhaat ystävykset

Parisuhdeneuvoista saattaa saada käsityksen, että puolisoiden pitäisi olla myös toistensa parhaat ystävät. Tämä ei välttämättä onnistu: raisua rakastajaa ja syvällistä kuuntelijaa ja keskustelijaa ei ole helppoa löytää samassa paketissa.

Jos puolisosi ei aina halua keskustella kanssasi syvällisiä, kilauta kaverille. Sitä varten ystävät ovat olemassa.

Kukaan ihminen ei voi täyttää toisen kaikkia tarpeita. Joka sitä toivoo, tulee pettymään.

Sääntö 3: Rehellisyys maan perii

Käsi sydämelle – kukapa meistä ei päästäisi suustaan pieniä valkoisia valheita lähes päivittäin. ”Näytät ihan pirteältä, ei noita silmäpusseja edes huomaa” tai ”Perunamuusi oli ihan hyvää, tee toistekin”. Liika rehellisyys johtaisi monissa tapauksissa vain vaikeuksiin ja riitaan. Eikä täyttä totuutta tee mieli aina kuulla.

Suoraan kysymykseen kuitenkin pitäisi vastata rehellisesti eikä valehdella. Jos puoliso siis haluaa tietää, paljonko uudesta takista tai pyörästä tarkalleen ottaen pulitit, kerro totuus. Pieni kaunistelu ”Ostin tämän alennusmyynnistä” voi toimia, mutta valheet herättävät aina epäluottamusta.

Kumppanien välillä pitää vallita myös tietty perusluottamus elämän suurissa kysymyksissä. Monet haluavat tietää, jos puoliso on ollut uskoton. Lähes kaikki haluavat kuulla, jos puoliso sairastuu vakavasti tai menettää työnsä.

Sääntö 4: Kaikki jaetaan 50–50-periaatteella

Jos uskot, että parisuhteessa kaikki toimii puolet-ja-puolet-periaatteella, tulet pettymään. Ongelma on tämä: panostuksia on mahdoton mitata tasapuolisesti.

Arjessa tulee jatkuvasti eteen tilanteita, joissa toinen puolisoista kokee tekevänsä yhteisen hyvän eteen enemmän kuin toinen. Toinen taas ihmettelee, miksei hänen tekemisensä kelpaa – hänhän hoitaa sen, mistä on sovittu. Ja kokee, että hoitaa sovitut asiat, mutta omalla tavallaan.

Reiluus ja kohtuullisuus ovat tavoitteina monesti parempia kuin täydellinen tasapuolisuus. Ja jos molempien puolisoiden tavoite on tehdä toinen onnelliseksi, he yleensä pyrkivät tekemään enemmän kuin mistä on sovittu.

Sääntö 5: Viettäkää mahdollisimman paljon aikaa yhdessä

Hienoa, jos teillä on yhteisiä harrastuksia ja kiinnostuksen kohteita. Liika on kuitenkin aina liikaa. Viettäkää siis aikaa myös erillänne ja tehkää sitä, mikä itseä kiinnostaa.

Ylenpalttinen yhdessäolo saattaa tuntua jo tylsältä ja tappaa erotiikan. Pienet yllätykset, kuten leffaliput kahdelle tai yhteinen saunareissu lasten mentyä nukkumaan, taas pitävät kipinän yllä.

Lähde: Huffingtonpost.com

Lue lisää

10 syytä harrastaa seksiä säännöllisesti

Voiko rakkaus yllättäen loppua?

Tarvitsetteko parisuhdeterapiaa? 6 paljastavaa merkkiä

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Miten miehen saisi puhumaan tunteistaan?

Mies ei osaa puhua tunteistaan eikä varsinkaan siitä, mitä hän toivoo parisuhteelta. Mitä voin tehdä, jotta mies haluaisi puhua asiat selviksi?

Vauva.fi:n keskustelijan kysymykseen vastaa sairaanhoitaja, seksuaalineuvoja Jussi Pekkola Väestöliiton Vanhemmuuskeskuksesta.

”Osittain miesten puhumattomuus johtuu perinteisestä mieskuvasta, jossa miehen ei kuulukaan tunteilla.

Joillain miehillä on ollut mallinaan tunteista puhumaton isä, joka on saattanut jopa halveksia poikansa tunteellisuutta tai tunteen ilmaisuja. Tai sitten lapsuuden kodin malli on ollut sellainen, että kun tunteet tulevat esiin, se on jopa vaarallista.

Tällaiset asiat voivat joskus estää puhumasta omista tunteistaan aikuisena.

Miehen rooli perheessä ja parisuhteessa on muuttunut viimeisten vuosikymmenien aikana paljon. Ennen miehen ei kuulunutkaan istua sohvalla hoivaamassa lasta ja puhumassa naisen kanssa tunteista. Syvään juurtuneet sukupuoliroolit ottavat aikaa muuttuakseen.

Miesten puhumattomuus on myös osittain myytti. Tapa, jolla mies puhuu tunteistaan, voi olla erilainen kuin naisen. Miesten kommunikointi voi olla lyhytsanaisempaa ja tapahtua esimerkiksi toiminnan yhteydessä lenkillä, halkoja hakatessa, jääkiekkopelin erätauolla tai saunan lauteilla. Kannattaa yrittää keksiä yhteistä tekemistä, josta te molemmat pidätte. Näin hankalista asioista puhuminen voi olla helpompaa, kun ei tarvitse istua paikoillaan. Ketään ei tietenkään voi pakottaa puhumaan.

Naisen on myös hyvä pohtia omaa toimintaansa: antaako hän esimerkiksi toiselle riittävästi tilaa ja aikaa kertoa tunteistaan, toiveistaan ja haluistaan vai eteneekö keskustelu kielellisesti lahjakkaamman ja nopeamman ehdoilla? Tunteeko mies todella olevansa turvassa, kun pari on eri mieltä? Niin, ettei hän pelkää liian rankkaa vastahyökkäystä, jos hän sanoo ääneen asiat, jotka harmittavat?

Voisiko myös olla, että mies on tyytyväinen parisuhteeseen sellaisenaan eikä siksi toivo sen muuttuvan? Kannattaa kysyä häneltä suoraan, onko jotain, mitä hän toivoo kumppaninsa tekevän toisin. Mikäli mitään ei ole, kannattaa uskoa häntä ja välttää turhien olettamuksien tekoa.

Myös ulkopuolista apua parisuhteen kommunikaatio-ongelmiin on saatavilla. Niin kuin tunteista puhumisessa, tässäkin ihmiset ovat erilaisia, mutta yhteiset pelisäännöt ovat opeteltavissa. Osa kokee yhden keinon toimivaksi ja toinen voi pitää sitä täysin naurettavana. Tässä on lista apua ja tukea tarjoavista tahoista: Perheaikaa.fi, Väestöliiton parisuhdekeskus ja Miessakit.fi . Jutelkaa yhdessä, mikä toimisi teille kummallekin.”

Lue lisää

Naiset avautuvat: ”Apua, mieheni mielestä puhun liikaa!”

Tarvitsetteko parisuhdeterapiaa? 6 paljastavaa merkkiä

10 syytä harrastaa seksiä säännöllisesti

Kommentit (3)
Vierailija
Viesti

Ihmettelin joskus, miksi muut miehet eivät osaa puhua tunteistaan. Parisuhteellisuus on kyllä opettanut paljon siitä aiheesta. Ei se välttämättä ole sitä, etteivät miehet haluaisi tai osaisi kertoa, miltä tuntuu. Miehet vain eivät välttämättä osaa kertoa sitä niin, että siitä seuraisi mitään positiivista.

 

Minulla on sellainen tunne, että naiset monesti odottavat nimenomaan enemmän puhetta positiivisista tunteista. Ts. "ei puhu tunteistaan" tarkoittaa, että "ei sano tarpeeksi usein rakastavansa". Paha vika tuokin tietysti on, mutta ihan eri tarina.

 

Negatiivisista tunteista on vaikea kertoa. Etenkin silloin, kun ne kohdistuvat tavalla tai toisella toiseen. Miettikääpä vaikka seuraavaa ajatustenvaihtoa:

 

N: Olet taas niin mörökölli, onko kaikki kunnossa?

M: Kyllä tämä tästä, väsyttää vain vähän.

N: Eikun kerro nyt.

M: Ei tässä mitään, kaikki on ihan ok.

 

Kyseessä on siis selvästi mies, joka ei osaa kertoa tunteistaan. Vai onko? Tarina jatkuu:

 

N: Eikun oikeesti, kerro...

M: No okei. Väsyttää aika lailla, oli minulle henkisesti paljon keskittymistä  vaativa ja raskas viikonloppu sukulaistesi luona. Seksinpuutekin ahdistaa, edellisestä kerrasta on aikaa. Omaa rauhaakin voisin jossain vaiheessa kaivata, en juuri nyt jaksaisi keskustella kovin syvällisesti. Huomenna ajattelen varmasti jo toisin.

 

Mies siis kertoo ihan kaikkien taiteen sääntöjen mukaan minä-muodossa ja omiin tunteisiin pitäytyen sen, mikä mieltä painaa. Jokainen voi sitten arvata, miten keskustelu voi tuosta jatkua. Tässä vähän mahdollisuuksia:

 

1: Rakas, ymmärrän että appiväkesi kanssa oli raskasta, mutta selviydyit hienosti. Kiitos, että jaksoit skarpata.

 

2: Mitä vikaa minun perheessäni muka on? Itse näytit ihan sitruunalta koko viikonlopun.

 

3: Mikset sinä pidä minun perheestäni?

 

4: Mennään rakkaani hoitamaan tuo puute pois päiväjärjestyksestä, siitä seolo paranee. Minunkin tekee mieli.

 

5: Aina sinä siitä seksistä.

 

6: Ei nyt jaksa eikä huvita seksi, ei varsinkaan tuon sinun marinasi jälkeen.

 

7: Olen niin huono ihminen, kun pakotin sinut sinne, byyyyhhääää.

 

8: Aina sinä syyllistät minua!

 

9: Meillähän oli niin kiva viikonloppu, älä nyt valita!

 

10: Seksikin oli silloin toissa viikolla oikein kivaa, ei siitä niin kauan ole!

 

Jos mies pitäisi todennäköisenä tai edes jotenkin mahdollisena kuulla kohtia 1 tai 4, tunteista puhumista voi tulla enemmän. Jos taas muut vaihtoehdot ovat todennäköisempiä, mies pysyy väsymysteoriassaan ja toteaa olevan aika lähteä nukkumaan/lenkille/korjaamaan ruohonleikkuria. Sitten nainen pääsee taas ihmettelemään, miksei äijä puhu tunteistaan.

 

En väitä, että kaikki miehet ajattelisivat samalla tavalla. On ihan varmasti tunteistaan vaikenevia mörököllejä, joilta on jäänyt jotain itsetuntemustakin oppimatta. Itseni kuitenkin löydän siitä kategoriasta, että mieluummin olen hiljaa, puhun ympäripyöreitä tai nurkkaan ahdistettuna päästän valkoisia valheita, jos tiedän tunteista puhumisen johtavan vähättelyyn, vääristä tunteista syyllistämiseen tai suoranaiseen riitaan.

 

Tarinan opetus on se, että jos haluaa toisen (kai tämä pätee ihan yhtä lailla toisinkin päin monessa parisuhteessa) kertomaan tunteistaan rehellisesti, negativisiakin tunteita on valmistauduttava käsittelemään ilman, että siitä syntyy tavalla tai toisella ahdistava ilmapiiri. Tässä voivat tietysti totutut sukupuoliroolitkin hämätä, mies voi olla hyvinkin herkkä negatiiviselle ilmapiirille, mutta sitä ei sovi näyttää.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.