Haluaisitko, että puolisosi huomioisi sinua enemmän arjessa ja jakaisi asioita kanssasi?

MindBodyGreen.com-sivusto listaa 6 ohjetta, joilla voit saada puolisosi antamaan sinulle enemmän aikaa, huomiota ja rakkautta. Meidän Perhe lisää listaan myös seitsemännen neuvon.

1. Kiitos hyvästä

Puolisot kiinnittävät yleensä huomionsa siihen, mikä toisen käytöksessä on vikana ja huomauttavat siitä. Näin he yrittävät "kouluttaa" kumppaninsa toimimaan oikein. "Sä et koskaan..." tai "Aina sä...".

Tosiasiassa kaikkein tehokkain keino, jolla voi saada toisen tekemään haluamansa asian, on bongata hänet tekemässä asioita oikein (vaikkei täydellisesti) ja kehua häntä tällöin.

"Kiitos, että keitit meille aamukahvit." "Ihanaa, kun silität selkääni, se tuntuu todella hyvältä."

Kikka toimii, sillä meistä paatuneimmatkin ilahtuvat huomatessaan, että saavat teoillaan toisen onnelliseksi. Hyvästä teosta tulee itselle hyvä mieli, ja sen haluaa tehdä toisenkin kerran.

2. Paljasta heikkoutesi ja myönnä virheesi

Ei ole helppoa paljastaa toiselle ihmiselle, edes kaikkein lähimmälle, häpeällisiä heikkouksiaan. Oman haavoittuvuuden tunnustaminen on silti suorin tie toisen sydämeen.

Kun paljastat heikkouksiasi ja myönnät, että sinäkin teet virheitä, osoitat, ettet ole täydellinen ihminen, puoliso tai kasvattaja.

Kahden keskeneräisen on helpompi tulla toimeen kuin yhden täydellisen ja toisen epätäydellisen.

3. Iloitse elämästä

Usein odotamme alitajuisesti, että kumppani täyttäisi elämämme onnella, ilolla ja mukavalla pikku jännityksellä. Mikä pettymys, kun näin ei tapahdukaan.

Ratkaisu: Älä odota, vaan tartu itse toimeen. Sanonta "olet oman onnesi seppä" ei ole tuulesta temmattu.

Väsyneenä ei aina ole ihan helppo säteillä iloa elämään, mutta jo pienillä asioilla pääsee pitkälle. Järjestä itsellesi, kumppanille ja perheellesi kivaa tekemistä: saunailta tyttökavereiden kesken, mökkiviikonloppu vain teille vanhemmille, perheen yhteinen leffailta tai nyyttikestit. 

Jos ei muuta, niin ainakin teet omista päivistäsi näin edes vähän hauskempia.

4. Sano mitä tarkoitat

Hyvä, jos kehut kumppania, kun hän tekee asioita oikein. Yhtä tärkeää on kuitenkin kertoa hänelle, kun olet loukkaantunut. Näin kumppanisi ymmärtää, mitä odotat ja tarvitset.

Seuraavan kerran, kun olen pettynyt ja raivoissani – älä esitä välinpitämätöntä. Sen sijaan kerro kumppanillesi, miltä hänen käytöksensä sinusta tuntuu: "Minusta tuntuu pahalta, kun..." "Minua suututtaa tosi paljon, kun..."

Kun ihminen kertoo toiselle tunteistaan, hän saa yleensä vastakaikuna myötätuntoa. Tämä siksi, että toisen tunteiden kuuleminen koskettaa. Niiden olemassaoloa ei voi kieltää eikä niitä vastaan väittää.

5. Anna itse enemmän

Jos haluu saada on pakko antaa. Näin asia vain on.

Tasapainoisessa parisuhteessa kumpikin kumppani on valmis tekemään toiselle palveluksia ilman, että odottaa vastapalveluksia.

Jos haluat saada aikaan muutoksen suhteessanne, on todennäköistä, että joudut antamaan ensin itse enemmän. Kehumaan kumppania ja osoittamaan näin, että arvostat häntä, hieromaan hartioita, järjestämään yhteisiä kahdenkeskisiä hetkiä.

Todennäköistä on, että tartutat näin vähitellen myös kumppaniisi halun viettää enemmän aikaa kanssasi ja huomioida sinua. Ei, koska on pakko, vaan koska hän haluaa sitä. 

6. Kohtele itseäsi kuten tahdot muiden kohtelevan sinua

Jos ihminen ei arvosta itseään, hänen ei voi odottaa sitä muiltakaan.

Katso siis peiliin ja mieti, sitä siellä näet. Näetkö ihmisen, josta välität ja jota arvostat? Vai ihmisen, joka yrittää ja yrittää, muttei onnistu mielestään riittävän hyvin missään?

Kohtele itseäsi hyvin ja tee asioita, jotka tekevät sinut iloiseksi ja onnelliseksi. Muistuta itsellesi päivittäin, että olet omissa silmissäsi hyvä ja kaunis.

Kun olet tyytyväinen itseesi ja elämääsi, sinun on yleensä helpompi olla tyytyväinen myös kumppaniisi. Samalla sinulla on voimia tavoitella suhteeseenne jotain parempaa ja nähdä sen eteen vaivaa.

7. Ole kiitollinen

Ole kiitollinen siitä, mitä sinulla on. Yritä olla pohtimatta jatkuvasti sitä, mitä sinulta puuttuu.

Viisas ihminen rakentaa hyvän elämän niistä aineksista, jotka on saanut. Sen ihmisen kanssa, joka rinnalla kulkee.

Vierailija

Juu, ja jos kumppanisi omaa narsistisen persoonallisuushäiriön piirteitä vähäistä enemmässä määrin, hän osaa kyllä nauttia saamastaan huomiosta ja vaatia sitä yhä enemmän lisää antamatta itse yhtään mitään. Ellei tätä tajua, saa hieroa hartioita, järjestää ja maksaa parisuhdeviikonloppuja ja -iltoja ja kehua toisen satunnaisia huomioita (jos niitä ylipäätään on) hamaan tappiin asti saamatta siitä koskaan kiitosta, saati huomiota itselleen :(

Ex-puoliso

Vierailija

Sit voikin mennä saunan taakse ja lopettaa itsensä, kun mikään yllämainituista ei onnistu :( Mulla on vaikeutta todella täydesti onnistua jokaisessa noista kohdista, paitsi nro 3:ssa, josta en niin välitä. Tykkään vain kun saan olla rauhassa eikä ole pakko järjestää mitään tekemistä. 

Mies, jota rakastan tarttis juuri noita minulta, enkä mä kyennyt niihin, en todellakaan kyennyt ja nyt en kuule hänestä eikä hän minusta, koska kohta 4; en osaa edes kertoa mistä pahoitin mieleni, sillä pelkään ettei hän ymmärtäisi. 

Etukäteen on mukava ajatella, ettei vauvavuoden kaoottisuus vaikuta parisuhteeseen. Lapsiperhearki yllättää kuin musta jää, Marja Hintikka kirjoittaa.

Mitenkäs parisuhde voi? neuvolantäti kysyi ja tapitti tiukasti silmiin. Menin ymmälleni. Olin juuri synnyttänyt ensimmäisen lapseni, elämä oli heittänyt täyskäännöksen, enkä ollut nukkunut ainakaan viikkoon.

”Öö, ihan hyvin, kai”, vastasi hölmistyneenä.

Nyt lapsia on jo kaksi, ja olen kuullut kysymyksen ainakin kymmeniä kertoja. Kanssaihmiset ovat huolissaan pikkulasten vanhempien rakkauselämästä.

Tämä on sympaattista ja samalla aiheellista. Pienten lasten vanhemmat komeilevat erotilastojen kärkipaikoilla.

Huoli tuntuu absurdilta: tässähän odotetaan rakkauden hedelmää!

Ennen lapsen syntymää vaikutukset parisuhteeseen sivuuttaa olankohautuksella. On mukavampi ajatella, ettei vauvavuoden kaoottisuus vaikuta minun elämääni. Koko huoli tuntuu absurdilta: tässähän odotetaan rakkauden hedelmää, joka syntyi suuresta lemmen hekumasta!

Mutta lapsiperhearki yllättää kuin marraskuinen musta jää autoilijan. Suhteen sivuluisuun ajautuu vaivihkaa valvottujen öiden, rutiinien junttapullan ja työtaakan kasautuessa. Parisuhteen arkisakka on kuin piripintaan täyttyvä mökkihuussi: jos sitä ei tyhjennä, sotku on kamala.

Tässä on muutama hyväksi havaittu periaate. Perhe-elämässä on kolmenlaista aikaa: koko perheen kanssa yhdessä olemista, yksin olemista ja pariskuntana olemista, jos pariskuntana on perheen perustanut. Mikäli joku näistä jää paitsioon, alkaa oireilu.

Perhe tarvitsee keskinäistä hassuttelua, ja jokainen vanhempi muistutuksen siitä, että on olemassa myös itsekseen.

Helpoimmin aikalajeista huomiotta jää pariskuntana hengailu. Siksi kannattaa sopia, että yhteistä aikaa otetaan. Joskus voi auttaa paluu perusasioiden äärelle: Laitetaan kalenteri jääkaapin oveen ja jokaisena sunnuntai-iltana pidetään perhepalaveri, jossa se käydään läpi. Millainen on seuraava viikko perheen aikalajien kannalta?

Vaipparoskiksen hajussa eläessä korostuu se, että rakkaus on tekoja.

Samalla voi katsoa, milloin viimeksi järjestettiin treffit. Ainakin kerran kuukaudessa – mielellään kerran viikossa tästä eteenpäin. Palaverin ja kalenterisulkeisten ansiosta kaikki tietävät, milloin on tiedossa omaa ja yhteistä aikaa.

Kuulostaako tylsältä? Se kuitenkin toimii.

Vaipparoskiksen hajussa eläessä korostuu se, että rakkaus on tekoja. Jos haluat rakkautta, sinun on tehtävä jotakin.

Pidä perhepalaveri jo ensi sunnuntaina.

Marja Hintikka, 37, on yhden tahtoikäisen ja yhden taaperon äiti, joka leikkii mieluiten leijonaa tai nukkuvaa jättiläistä ja syö miehensä kanssa salaa sipsejä lasten nukahdettua.

Ma me mo
Seuraa 
Liittynyt15.4.2016

Oiskait se ihanaa päästä miehen kanssa kahdestaan johonkin edes kerran kuussa. Isovanhemmat vaan asuu toisella paikkakunnalla, eikä olla hommattu ulkopuolista lastenhoitoapua, koska vaavilla on kova vierastus- ja eroahdistuskausi päällä. On ollu jo varmaan puoli vuotta. Vauvalla on ikää 11kk, ja ollaan kolmesti saatu viettää kahdenkeskeistä aikaa vauvavuoden aikana.

Miltä näytän? Miltä kuulostan? Voinko olla yhtä aikaa äiti ja nainen? Näitä kysymyksiä moni nainen pohtii seksin aikana. Ihan turhaan!

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, kliininen seksologi Leena Väisälä ja erityistason seksuaaliterapeutti, vauva.fin Puhu muru -bloggari Marja Kihlström kertovat, miksi viisi seksuaalisuuteen liittyvää harhaluuloa kannattaa unohtaa.

1. Itsetyydytys ei kuulu parisuhteeseen

Itsetyydytys on keino tutustua omaan vartaloonsa ja seksuaalisuuteensa. Itsetyydytyksestä nauttiminen ei tarkoita, että kumppani ei olisi tyytyväinen seksielämään. Päinvastoin – hienoa, että seksuaalisuus kiinnostaa häntä.

Suosittelemme itsetyydytystä naiselle etenkin synnytyksen jälkeen. Sitä kautta voi lempeästi opetella uudelleen hyväksymään oman kehonsa. Itsetyydytys ja orgasmit auttavat myös lantionpohjanlihaksia pysymään kunnossa ja vähentävät stressiä.

Itsetyydytykselle kannattaa varata rauhallinen hetki ja varmistaa, että kumppani ja lapset eivät keskeytä.

Kiihottumisen avuksi voi lukea netistä eroottista kirjallisuutta, jota löytyy esimerkiksi hakusanoilla seksinovellit ja eroottiset tarinat naisille.

2. Kunnon naiset eivät riehaannu seksistä

Monet naiset kertovat, että seksin aikana on vaikea päästää irti kontrollin tunteesta. Miltä näytän? Miltä kuulostan?

Kuitenkin: mitä vähemmän seksin aikana pohtii omaa käyttäytymistään, sitä enemmän voi nauttia ja olla kontaktissa toiseen. Seksissä pitää olla korostetun itsekäs ja etsiä omaa tapaansa nauttia. Tätä etenkin naisten pitää opetella pitkään.

Harjoitus tekee kuitenkin mestarin. Itsetyydytys on hyvä tapa kokeilla asioita, joista ei aluksi ehkä uskalla kertoa kumppanille. 

Kumppanillekin kannattaa kuitenkin kertoa, että haluaa kokeilla jotain uutta. Lapsiperheessä vanhempien kannattaa asentaa makuuhuoneen oveen lukko, jotta lapset eivät pääse keskeyttämään lemmenhetkiä. Lapsille voi myös hyvin sanoa, että vanhemmat pitävät nyt hetken toisiaan hyvänä eikä heitä saa keskeyttää.

3. Miehen tehtävä on hoitaa hommat

Jokainen on vastuussa omasta orgasmistaan. Sekä naisten että miesten on siis seksin aikana pidettävä huolta itsestään ja kerrottava myös toiselle, mistä nauttii.

Kannattaa muistaa, ettei yhdyntä välttämättä ole paras nautinnon lähde. Klitoris on naisen sukupuolielin ja seksin aikana sen pitää saada ärsykettä tavalla tai toisella. Jokainen nainen voi opetella tunnistamaan, kuinka paljon hyväilyä kaipaa ja pyytää sitä kumppanilta tai huolehtia asiasta itse.

4. Mies haluaa aina seksiä

Seksihalut ovat yksilöllisiä, eivätkä liity sukupuoleen. Joissain suhteissa halukkaampi osapuoli on nainen, joissain mies.

Naisen seksuaalisia haluja on pitkään pidetty väärinä – nämä uskomukset voi kuitenkin unohtaa. Toisaalta monelle miehellekin on raskas taakka, jos hänen pitää olla jatkuvasti halukas ja aloitteellinen.

On hyvin epätavallista, että suhteen alun jälkeen kumppanien halut ovat samanlaisia. Esimerkiksi lasten syntymän jälkeen on tavallista, ettei nainen pitkään aikaan kaipaa seksiä. Valvominen ja pikkulapsiarki voi uuvuttaa yhtä lailla miehen eikä seksi huvita.

Kannattaa myös tehdä ero haluttomuuden ja erilaisten halujen välillä. Tästä on monesti kyse, kun parit hakeutuvat terapeutin vastaanotolle ja kertovat, että toinen heistä haluaa enemmän seksiä kuin toinen.

5. Nainen ei voi olla samaan aikaan seksuaalinen olento ja äiti

Naisen on lupa nauttia seksistä läpi elämänsä. Äidiksi tulo ei muuta tätä. Päinvastoin – vanhemmiten seksuaalinen halu voi lisääntyä.

Monet naiset kertovat, että seksi paranee synnytyksen jälkeen. Parhaimmillaan synnytys onkin voimaannuttava kokemus, joka auttaa naista löytämään oman kehon voiman ja parantaa itsetuntoa.

Tärkeää on, että kumppani huomioi tuoreen äidin myös seksuaalisessa mielessä. Nainen ei ole jatkossa pelkkä äiti, vaan kumppanilleen edelleen muru tai rakas, ihan kuin ennenkin.

Leena Väisälä on Suomen seksologisen seuran puheenjohtaja ja Marja Kihlström hallituksen jäsen.

Ajankohtaista

4. syyskuuta vietetään Maailman seksuaaliterveyspäivää. Tänä vuonna teemana on seksuaalisuuteen liittyvien myyttien purkaminen. Kansainvälisen Seksuaaliterveyden maailmanjärjestö WAS:n lanseeraamaa teemapäivää on juhlittu ympäri maailmaa vuodesta 2010.

Lapsi kaipaa pysyvyyttä ja rakkautta – ei sitä, että vanhemmat rakastavat toisiaan, vanhemmuusliittojen kannattajat sanovat.

Erota vai eikö? Tätä monet pikkulasten vanhemmat miettivät etenkin loman jälkeen, jolloin eropapereita jätetään eniten.  

Yhdysvalloissa terapeutit suosittelevat nyt eroaville vanhemmille eroamisen ja yhdessä pysymisen yhdistelmää: vanhemmuusliittoa, parenting marriage.

Tällöin vanhemmat, jotka eivät enää rakasta toisiaan, jatkavat yhteistä arkea, koska haluavat kumpikin olla läsnä lasten elämässä. He eivät kuitenkaan ole parisuhteessa, vaan saattavat etsiä romanttisen rakkauden ja seksin muualta.

– Ihmiset voivat jo valita, minkä makuisia muroja syövät aamiaiseksi ja mitä katsovat televisiosta. On erikoista, että niinkin tärkeässä asiassa kuin onnettomassa avioliitossa vaihtoehtoja on vain kaksi: jäädä ja kärsiä tai erota, terapeutti Susan Pease Gadoua sanoo psychologytoday.comissa

Lapsen arki voi jatkua ennallaan

Vanhemmuusliitot eivät kuitenkaan sovi kaikille, puoltajat muistuttavat. Vanhemmilla täytyy kohtuullisen hyvät välit keskenään ja kunnioitusta toiseen vanhempana.

Lapselle perheen arki voi näyttäytyä lähes samana kuin aiemminkin. Vanhemmusliitoissa elävät saattavat asua edelleen samassa kodissa ja osallistua yhdessä lapsen vanhempainiltoihin ja synttärijuhliin.

Kannattajien mukaan vanhempien ei tarvitse olla parisuhteessa keskenään, jotta he voisivat kasvattaa onnellisia lapsia. Lapsille tärkeintä on pysyvyys ja tunne siitä, että heitä rakastetaan.

Vierailija

Olen ehdottomasti vanhemmuusliiton kannattaja silloin kun se tuntuu hyvältä ratkaisulta molempien vanhempien taholta.

Me pohdimme lasten isän kanssa erotessa mallia, jossa olisimme hankkineet toisen asunnon ja vuorotelleet vanhassa kodissa ja vanhempien kimppakämpässä. Meidän kohdalla arjen pyörittämiseen liittyvät erot olisivat tehneet järjestelyn mahdottomaksi ja toisaalta pelkäsimme, että "lasten koti" olisi lopulta ollut vain lasten koti eikä oikea koti kaikille perheenjäsenille. Oman tilan ja tavan tarve arjessa oli suuri.

Meillä on edelleen lasten isän kanssa erittäin vahva vanhemmuuskumppanuus ja asumme naapureina. Silloin on helppo jakaa lapsiarkea joustavasti. Lapset tykkäävät kun molempia vanhempia voi nähdä joka päivä ja toinen vanhempi on aina tervetullut lapsia tapaamaan toiseen kotiin. Teemme edelleen asioita yhdessä perheenä kuten yhteisiä lomareissuja. Viimeksi matkalla oli mukana lasten isän uusi kumppanikin.

Mielestäni olemme pystyneet pitämään perheen ehjänä siitä huolimatta, että parisuhde kariutui. Kaikki perheenjäsenet voivat paremmin kun suhteet ovat toimivat eikä huono parisuhde kuormita arkea tai heijastu lapsiin. Omat haasteensa tähänkin elämään kuuluvat kuten elämään yleensäkin.

Vierailija

Yksi asia, joka näissä keskusteluissa usein jää ääneen lausumatta, on se että lapset kaikessa ihanuudessaan usein nakertavat parisuhdetta. Eivät kuitenkaan välttämättä lopullisesti.

Omilla vanhemmillani oli välillä aika kylmät välit. Jopa odotin, että he eroaisivat lasten muutettua kotoa. Mutta menivätkin rakastumaan uudelleen toisiinsa.

Eli vanhemmuusliittokin oli vain vaihe.

Näistä omista haaveista ja peloista luopuminen ei ole helppoa. Se on silti välttämätöntä, m2woman.co.nz neuvoo.

1. Kaikki ovat kuin yhtä perhettä

Sinä rakastat puolisoasi ja hän sinua. Se ei kuitenkaan tarkoita, että rakastaisitte automaattisesti kaikkia toistenne perheenjäseniä ja sukulaisia.

Omat vanhempanne ja sisaruksenne saattavat olla hyvin erilaisia ettekä te kaikki välttämättä tule keskenään niin hyvin toimeen kuin toivoisit.

Ei haittaa, vaikka ette ole kaikki ylimpiä ystäviä keskenänne. Teidän ei tarvitsekaan. Aluksi se voi harmittaa mutta ei ole parisuhteenne kannalta ratkaisevan tärkeä asia.

2. Vain täydellinen kelpaa

Kaikilla on mielessään ajatus siitä, millainen täydellinen parisuhde on. Totuus on, ettei mikään parisuhde ole täydellinen, ei ainakaan kaiken aikaa.

Parisuhteet muuttuvat ja kehittyvät ja jotkut hetket ovat parempia kuin toiset. Esimerkiksi lasten syntymä muuttaa parisuhdetta väistämättä, kun perhe kasvaa ja puolisoista tulee myös vanhempia.

Päästä siis irti ajatuksesta, että kaikki säilyy aina ennallaan. Käsi sydämelle – haluaisitko edes sitä?

3. Kerran pettynyt, aina pettynyt

Toiseen sitoutuminen on myös pelottavaa. Kumppaniin ei ole välttämättä ole helppo luottaa varsinkaan, jos on aiemmin joutunut pettymään.  

Omista kokemuksista ja peloista kannattaa puhua puolison kanssa, sillä se yleensä helpottaa omaa oloa. Menneisyyttään ei voi muuttaa mutta sen voi päättää, kuinka paljon menneisyys vaikuttaa nykyhetkeen ja tulevaan.