Kuvitus: Jenny Lucander

Veera Karhuvaaran synnytys käynnistyi yllättäen yli kuukauden etuajassa. Kätilöiden ja lääkäreiden tuki auttoi yli vaikean synnytyskokemuksen.

Kello on puoli seitsemän aamulla, kesäkuisena keskiviikkona. Makaan Helsingin Kätilö­opiston synnytyssalissa. Olen tokkurassa kipulääkkeistä ja väsymyksestä ja torkkunut varmaan jo pari tuntia. Voimani ovat vähissä.

Synnytys ei ole edennyt tarpeeksi rivakasti. Kätilö on vaihtunut yövuorolaiseen, ja lääkäri on tihentänyt käyntejään.

Saliin saapuu toinen lääkäri ja kätilö. Neljä naista seuraa minun ja vauvan tilaa. He herättelevät ja kysyvät, miten voin. Raottelen silmiäni, mutta torkahdan taas uudelleen.

Toinen lääkäreistä liu’uttaa ultraäänianturia vatsallani, ja naiset tarkastelevat monitorille piirtyvää kuvaa.

Mitään ei ole tapahtunut moneen tuntiin. Mieheni lähtee kahville taukohuoneeseen.

Hetken kuluttua toinen lääkäreistä sanoo jotain, mitä en olettanut kuulevani.

– Vauva on saatava ulos heti. Nyt ponnistat tai sitten leikataan.

Vauvan sydänäänet ovat heikentyneet.

 

Kaikki tapahtui odottamattoman nopeasti. Kaksi päivää aiemmin vietin ensimmäistä äitiysvapaapäivääni. Laskettuun aikaan oli yli kuukausi.

Olin odottanut äitiysvapaata hartaasti. Saisin vihdoinkin levätä ja kerätä voimia. Sovin kampaaja-ajan ja pitkiä lounastreffejä. Unelmoin päiväunista ja elokuvista.

Vauvatarvikkeet olivat vielä varastossa. En ollut pakannut sairaalakassiakaan valmiiksi. ”Ensimmäinen vauva tulee kuitenkin pari viikkoa myöhässä”, kaikki sanoivat.

Aloitin äitiysvapaani pitkällä lounaalla ystäväni kanssa. Jatkoin laatuaikaa haahuilemalla kirjakaupan pokkariosastolla, kun mieheni Mikko soitti. Hän oli unohtanut avaimet kotiin ja halusin rientää apuun.

 

Se alkoi varmaan kiirehtimisestä. Asumme Suomenlinnassa, ja vaikka lauttoja kulki kesällä usein, halusin ehtiä heti seuraavaan. Pystyin edelleen liikkumaan ketterästi raskausvatsani kanssa, mutta tiesin, että äkkinäiset ja nopeat liikkeet kostautuvat myöhemmin nivelkipuna.

Siitä huolimatta pinkaisin nopeaan juoksuun, ja ehdin lauttaan. Istuuduin matkustamoon, kun se alkoi: selittämätön alaselkäkipu. Kipu tuli yhtäkkiä, kesti vain hetken ja katosi.

Selkäkipu vaivasi muutaman kerran illalla. Aamuneljältä kipuaalto oli niin voimakas, että kierryin kippuraan. Tunsin vauvan liikkuvan villinä vatsassa.

Soitin Kätilöopistolle. Sieltä neuvottiin ottamaan särkylääkettä ja rentoutumaan. Sitten soitin äidilleni. Hän sai mieleni muuttumaan.

– Istukka voi olla revennyt ja kohtu täynnä verta!

Mielikuva hoputti varaamaan lääkäriajan heti seuraavalle päivälle.

Vastaanotolla kokenut lääkäri tarkisti, että vauvalla oli kaikki hyvin. Hän teki myös sisätutkimuksen. Kohdunsuuni oli auki jo kaksi senttiä.

– Erikoista. Ensisynnyttäjä ja laskettu aika vasta yli kuukauden päästä. Kyllä sinulla on supistuksia ollut, mutta et ole vain tuntenut niitä.

Sain kipulääkereseptin selkää varten, ja jatkoin päivääni. Luvassa oli kauan odotettu hetki kampaajalla.

"Ne ovat supistuksia, eivät mitään selkäkipua!"

Kolmen tunnin päästä ulisin tuskissani kampaamon edessä. Soitin jälleen Kätilöopistolle. Hoitaja neuvoi rentoutumaan ja hieromaan lihaskipugeeliä alaselkään. Mikäli kipu kävisi liian voimakkaaksi, voisin käydä näyttäytymässä.

Tilasin taksin. Tarkoitukseni oli mennä kotiin emännöimään illalliskutsuja, mutta äitini sai jälleen suunnitelmani muuttumaan.

– Ne ovat supistuksia, eivät mitään selkäkipua! Nyt menet välittömästi Kättärille tarkistukseen.

Taksi teki u-käännöksen Presidentinlinnan edessä, ja lähdimme kohti Kätilöopistoa.

Synnytys oli edennyt jo niin pitkälle, että siirryin synnytyssaliin parin tunnin kuluttua. Yllätyskäänteestä pöllämystynyt mieheni toi saliin tarpeelliset tavarat ja punaisen matkaradion. Eväinä oli Kauppatorin nakkikioskin makkaraperunat kaikilla mausteilla.

Ripeästi edennyt synnytys hidastui ensimmäisen epiduraalin jälkeen. Sinnittelin muutaman tunnin kipulääkepiikin voimin, jotta supistukset palaisivat.

Synnytys oli kestänyt reippaasti yli puolitoista vuorokautta.

On luonnotonta synnyttää ja olla sen jälkeen ilman lasta.

Kuolemanväsynyt. Kuvittelin vauvani olevan kuolemanväsynyt, kun lääkäri kertoi sydämenlyöntien hidastuneen ja käski ponnistaa. Olin yksin ja hyvin peloissani. Miksi Mikko lähti juuri nyt kahville? Kuoleeko vauva? En osaa ponnistaa.

Vauva väsyi ja minä yritin parhaani. Lasta avitettiin ulos neljällä rajulla imukuppivedolla. Kehoni heilui niiden voimasta.

Lopulta poika saatiin ulos. Hän makasi täysin velttona jalkopäässäni, kuin kulunut ja kauhtunut rättinukke. Vauva vietiin pikaisesti hoitoon käytävän toiselle puolelle.

Sain vauvan rinnalleni muutamaksi sekunniksi. Hän makasi vasen poski oikeaa rintaani vasten. Katsoimme toisiamme silmiin ja taisin sanoa hei. Sitten vauva vietiin pois.

Toinen kätilöistä jäi kanssani synnytyssaliin ja auttoi minut suihkuun. Toimin kuin kone. Kehoni oli väsynyt. Olin juuri synnyttänyt lapsen, mutta tämä tilanne ei ollut onnellinen. On luonnotonta synnyttää ja olla sen jälkeen ilman lasta. Vartalokaan ei ymmärrä, mitä tapahtuu.

 

Pääsimme katsomaan vauvaa, joka makasi silmät kiinni lämpölampun alla. Hän vaikersi kuin pieni kissa. Pojalle puettu vaippa ylsi kainaloihin saakka. Imukuppi oli jättänyt päälakeen verisiä rinkuloita. Nenässä oli happiviikset ja kehossa piuhoja. Vauvalle oli saattanut aiheutua neurologisia vammoja synnytyksestä, ja hänet piti viedä tutkimuksiin Lastenklinikalle.

Saimme oman huoneen, jossa itkeä rauhassa. Minulle tuotiin rintapumppu. Tuntui absurdilta pakottaa maidontuotantoa käyntiin, kun en ollut edes varma lapsemme kohtalosta. Siinä sängyn laidalla, kalpeana haamuna, pumppasin rinnoistani viisi tippaa kinuskinväristä nestettä.

Myötätuntoiset kätilöt järjestivät meidät lähemmäs Lastenklinikalle vietyä poikaamme. Saimme perhehuoneen Naistenklinikalta, ja meidät kuljetettiin paikalle ambulanssilla. Matkalla Töölöön katselimme ulos ambulanssin ikkunoista. Ulkona oli kaunis kesäpäivä, mutta meidän mielissämme myllersi surullisia ajatuksia.

Ehdimme viedä tavaramme Naistenklinikan perhehuoneeseen, kun meitä tultiin hakemaan Lastenklinikalle. Mikko työnsi minua pyörätuolissa sairaaloiden välillä kulkevan tunnelin läpi.

 

Vastasyntyneiden teho-osasto on taikojen paikka. Siellä tehdään uskomattomia pelastusoperaatioita. Osaston ensimmäisessä hoitohuoneessa makasi poikamme. Alaston vaippahousu lämpölampun alla, peitto päällään.

Poika ei jaksanut syödä, ja sai ruokansa pääasiassa nenämahaletkun kautta. Hänellä oli päässään nippu erivärisiä johtoja. Vauvan käsissä ja jaloissa oli kanyyleita ja nipsuttimia. Aivosähkökäyrä piirtyi tietokoneen näytölle. Muut elintoiminnot näkyivät ja kuuluivat televisioruudulla hoitopöydän yläpuolella. Huone oli aivan kuin avaruusaluksen ohjaamo, valoineen ja äänineen.

Sain vauvan syliini toisen kerran, kun hän oli puolentoista vuorokauden ikäinen. Olimme tulleet toivottamaan hyvät yöt osastolle, kun hoitaja ehdotti imetyksen kokeilemista. Hän nosti pojan syliini piuhoineen kaikkineen.

Vauva löysi heti perille ja tiesi, mitä tehdä. Se oli uskomaton osoitus biologiasta ja suuri helpotus itselleni. Tuntui kuin vauva olisi halunnut kertoa minulle, ettei ollut unohtanut äitiään, vaikka olimme olleet erossa.

Mitä sanoisin uteliaille naapureille, jotka kyselevät vauvan perään?

Saimme olla Naistenklinikalla perhehuoneessa, vaikka vauva ei ollut kanssamme. Olisi ollut kauheaa olla ryhmähuoneessa ilman omaa vauvaa. Miten pää olisi kestänyt muiden vauvaonnea, kun oma lapsi oli teholla?

Kätilöt puhuivat myös kotiuttamisestani ilman vauvaa. Miten kestäisin sen? Mitä sanoisin uteliaille naapureille, jotka kyselevät vauvan perään?

Viivyimme Naistenklinikalla kuusi päivää, joista kolme vauvan kanssa. Olen kuullut paljon kauhutarinoita surkeasta hoidosta, mutta minun saamani palvelu oli ensiluokkaista. Sain puhuttua synnytyksen möröt halki useita kertoja, ja sain vankkaa tukea niissä tilanteissa, kun pelkäsin vauvani puolesta.

Tuki ei päättynyt sairaalajaksoon. Kului viikko synnytyksestä, ja synnytyslääkärini soitti. Hän halusi käydä tapahtumat läpi kanssani siltä varalta, että jokin oli jäänyt mietityttämään.

Halusin tietää, vaaransinko itse vauvani hengen? En. Olisinko voinut tehdä jotain paremmin, jotta vauva ei olisi syntynyt velttona? En. Syy synnytyksen ennenaikaiselle käynnistymiselle ei koskaan selvinnyt.

 

Pojastamme ei löytynyt lopulta mitään vammaa. Hän oli vain väsynyt ja järkyttynyt pitkän ja rajun synnytyksen takia. Tilanne oli kuitenkin niin vakava, että ilman Lastenklinikan vastasyntyneiden teho-osaston ammattitaitoa jännittäisimme yhä poikamme terveyden puolesta.

Kätilöiden ja lääkäreiden välittäminen jatkui myöhemminkin. Olimme kotiutuneet pienen saaristolaispätkämme kanssa. Hän oli täyttänyt jo kolme kuukautta, kun sain soiton Kätilöopistolta. Tällä kertaa soittajana oli kätilöni. Hän kysyi, oliko vielä jotain, josta olisin halunnut puhua. Keskustelimme kaiken läpi vielä kertaalleen ja kiitin häntä erinomaisesta jälkihoidosta.

Kätilöopistolla on tapana olla yhteydessä potilaisiin, mikäli takana on esimerkiksi vaikea synnytys. Olen siitä todella kiitollinen. Jos en olisi saanut keskustella tapahtumista, olisin yksi kauhutarinoita ja synnytyspelkoa levittävistä äideistä.

Vauva 3/16

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Loppuraskaus raidoittaa monen mahan. Huoli pois: raskausarvet alkavat pian vaalentua.

Vain harva niiltä välttyy

Arpia tulee melkein kaikille, noin yhdeksälle kymmenestä odottajasta. Arpiin kannattaa siis suhtautua tyynesti: niiltä välttyy vain harva.

Arpien määrään vaikuttavat hormonitoiminta, perinnöllisyys ja ihotyypin luontainen joustavuus.

Raskausarvet tulevat yleensä pystysuuntaan ja ovat vaaleita, punertavia tai joskus jopa tumman violetteja. Arpia tulee mahaan, mutta lisäksi usein myös rintoihin, reisiin ja pakaroihin, eli kohtiin joihin rasvakudosta raskausaikana kertyy.

Arpia tulee, kun iho venyy. Arvet ulottuvat ihon kerrosten läpi.

Muista nämä: liiku ja helli

Jos omalla äidilläsi on ollut paljon arpia, se voi ennustaa, että niitä tulee myös sinulle. Arpia ei voi kokonaan estää, mutta niitä voi vähentää.

Painon kuuluu raskausaikana nousta, mutta iso painonnousu lisää arpien riskiä. Hyvä ruokavalio ja liikunta siis auttavat.

Odottajan kannattaa kosteuttaa ihoa päivittäin. Välttämättä sekään ei auta, mutta mitään haittakaan ihon kosteuttamisesta ei ole.

Arpien ehkäisemiseen on apteekeissa saatavilla voiteita, mutta kosteutukseen sopivat myös tavanomaiset kosteusvoiteet ja ihoöljyt. Kireäksi venyvää ihoa voi pehmittää kuorinnalla.

Raskaudesta jää kehoon jälki – siihen voi suhtautua rakkaudella.

Auts! Arpi voi tehdä kipeää

Raskausarvet voivat tulla nopeasti ja yllättäen. Joskus ne kutisevat ja tulevat jopa kipeiksi, mutta tämä on harvinaista – tavallisimmin venymät eivät tunnu juuri miltään.

Apteekit myyvät arpien hoitoon erityisiä silikonisidoksia, jotka laitetaan iholle samaan tapaan kuin laastari. Saatavilla on myös silikonivoiteita, mutta ne ovat hintavia.

Arpia voi yrittää häivyttää myös kosmetologin käsittelyssä.

Pian ne alkavat vaalentua

Arvet ovat tummimmillaan synnytyksen jälkeen. Kun hormonitoiminta palautuu raskautta edeltävään tilaan, arvet alkavat vaalentua.

Paras lääke on siis aika. Usein arvet vaalenevat yllättävänkin nopeasti. Ajan lisäksi tarvitset armollisuutta kehoasi kohtaan. Raskaudesta jää kehoon jälki – siihen voi suhtautua rakkaudella.

Vauva 10/2016

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Raskaus luo vauvan, mutta raskaus luo myös äidin. Siihen liittyvät vartalon muutokset ovat kehon kunniamerkkejä, kirjoittaa Toisenlaiset äidit -ohjelman psykologi Leea Mattila.

Lukion ensimmäinen psykologian kurssi: Jo siellä opetettiin, että ihminen on psyko-fyysis-sosiaalinen kokonaisuus. Vasta vuosien kuluessa olen todella ymmärtänyt, miten tärkeä asia lauseessa on.

Keho kantaa mielentiloja, jotka näkyvät hermoston toiminnassa, sykkeessä, hengityksessä ja asennoissa. Se muistaa nekin varhaiset asiat, jotka ovat ajattelun tavoittamattomissa. Kokemukset varastoituvat fyysisinä tuntemuksina.

Raskaus on barbapapamaista aikaa. Naisen vartalon muuntautuminen lapsentuottajaksi johdattelee vanhemmaksi tulevaa sopeutumaan myös psyykkisesti elämän muuttumiseen.

Sosiaalinen paine nauttia raskaudesta on suuri.

Sosiaalinen paine nauttia raskaudesta on suuri. Läheskään aina raskaus ei kuitenkaan ole hehkua. Muutamaan kuukauteen pakkautuu raudanpuute, hormonikuperkeikat, pahoinvointi, närästys, kummalliset ruoka-ainehimotukset, rintojen aristus, kutinat, liitoskivut, pukamat, turvotukset ja raskausarvet.

Neuvolan terveydenhoitaja kontrolloi odottajan painonnousua. Vatsa on joidenkin mielestä valtava ja joidenkin mielestä liian pieni. Ei ole ihme, jos raskaana olevasta naisesta se tuntuu hämmentävältä ja itsetuntoa latistavalta. Olenko viehättävä edes puolisolleni? Saanko entistä itseäni koskaan takaisin?

Ei tarvitse vetää vatsaa sisään ja kerrankin saa rinnat!

Kehon muutos voi myös olla myönteinen ja tuntua lumoavalta. Ei tarvitse vetää vatsaa sisään ja kerrankin saa rinnat! Onnistunut synnytys ja imetys lisäävät myönteistä psyykkistä kokemusta. Kehoni toimii! Minä osaan tämän!

Raskaus luo vauvan, mutta raskaus luo myös äidin. Siihen liittyvät vartalon muutokset ovat kehon arvokkaimpia kunniamerkkejä eletystä elämästä.

Vartalon hyväksyntä ja arvostus välittyy lapselle.

Itsestä huolehtiminen tarkoittaa myös vauvasta huolehtimista. Vartalon hyväksyntä ja arvostus välittyy lapselle, ja siirtyy malliksi suhtautua omaan kehoon. Se on valtavan tärkeä sosiaalinen perintö.

Kehosi on nyt erilainen kuin ennen, mutta parempi.

Voi hyvin, odottaja:

1. Hoivaa mieltäsi hyvän fyysisen kosketuksen kautta: ota kylpy, käy kampaajalla tai hieronnassa.

2. Muista perusasiat: sopiva liikunta, terveellinen ruokavalio  ja ihmissuhteiden vaaliminen.

4. Ota vastaan kehut ulkonäöstä. Huomaa, miten äitiys täydentää naiseuttasi.

Lue lisää Leean kolumneja täältä.

Leea Mattila on lapsen ja vanhemman suhteeseen erikoistunut psykologi. Hän työskentelee omassa Psykologipalvelut MindLink -yrityksessään ja on asiantuntija Livin Toisenlaiset äidit -ohjelmassa. Liv ja vauva.fi kuuluvat Sanoma-konserniin.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Raskausajan ravintosuosituksissa lukee, että ”listeria-bakteeri ei pysty lisääntymään kovissa juustoissa”. Mitä se tarkoittaa? Mitä tarkoittaa kova ja pehmeä juusto? 

Terveydenhoitaja Mia Astikainen:

Kovaa juustoa, kuten esimerkiksi edamia, emmentalia ja höylättävää kermajuustoa voi huoletta syödä raskaana ollessa. Kuten olet suosituksista lukenut, listeria ei lisäänny kovissa juustoissa, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että listeriaa ei niissä ole.

Listerian tulee lisääntyä ruuassa, jotta se saavuttaa ihmiselle haitallisen määrän. 

Jos ostat ulkomaisia juustoja tai nautit maitotuotteita ulkomailla, varmista aina, että tuote on tehty pastöroidusta maidosta.

Kovia juustoja ovat kaikki höylättävät juustot ja pehmeitä esimerkiksi homejuustot ja tuorejuustot. Kaikkien maitotuotteiden tulee olla myös pastöroituja. Suomalaiset meijerituotteet on aina pastöroitu, mutta jos ostat ulkomaisia juustoja tai nautit maitotuotteita ulkomailla, varmista aina, että tuote on tehty pastöroidusta maidosta.

Listerian voi saada myös huonosti pestyistä juureksista ja kasviksista sekä ulkomaisista pakastemarjoista. Kasvikset on siis pestävä ja kuorittava huolellisesti ennen syömistä. Pakastemarjat on kuumennettava yli 95 asteeseen.

Listeria on maassa elävä bakteeri, jonka voi saada missä elämänsä vaiheessa tahansa. Listerioosi, listerian aiheuttama infektio, aiheuttaa verenmyrkytyksen tai aivokalvontulehduksen.

Listeria on onneksi harvinainen, mutta raskaana olevalle erityisen ikävä, sillä se on vaarallinen sikiölle. Listeria voi aiheuttaa muun muassa keskenmenon.

Vauva 9/16

Arka

Mitä juustoja odottaja voi syödä?

Hei! Kaipaisin vielä täsmennystä pehmeisiin juustoihin. Ovatko ne siis kautta linjan kiellettyjä, vaikka olisivat kotimaisia, pastoröituja ja isolta tunnetulta valmistajalta? Tästä tuntuu olevan liikkeellä kahdenlaista ohjeistusta. Itse uskalsin aluksi syödä esimerkiksi edellä mainitut kriteerit täyttävää fetaa, raejuustoa ja tuorejuustoa, mutta lopulta olen tullut niidenkin kanssa varovaiseksi. Nyt uskallan syödä esim. fetaa enää vain uuniruoissa, ja tämä rajoittaa jo yllättävän paljon lakto-...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Vanhemmaksi tuleminen nostaa esiin sen, minkälainen oma lapsuus on ollut. Jos oma lapsuus on ollut vaikea, siihen voi oppia suhtaumaan lempeällä hyväksynnällä, kirjoittaa Toisenlaiset äidit -ohjelman psykologi Leea Mattila.

Vuorovaikutuksessa on läsnä aina kolme sukupolvea, niin sanotaan. Kiintymysmallit periytyvät suurella todennäköisyydellä sukupolvelta toiselle – ei geneettisesti, vaan vuorovaikutuksen kautta. Vauvana omaksuttu vuorovaikutusmalli saattaa pysyä koko elämän.

Käsittelemättömät traumaattiset kokemukset tai pienenä vauvana vaille rakastavaa vuorovaikutusta jääminen vaikuttavat siihen, minkälainen vanhempi itsestä tulee.

Mielestä torjutut asiat nousevat yllättäen eteen, kun itsellä on lapsia. Esimerkiksi vauvan itku voi herättää voimakkaan ahdistuksen ja avuttomuuden, oman tunteen lapsena, kun ei ole hätääntyessä saanut lohtua.

Silloin on vaikeaa ottaa vastaan oman pienen lapsen pahaa mieltä ja lohduttaa.

Yleensä vanhemmat haluavat lapselleen parempaa kuin itsellä on ollut. Miten onnistua, jos roolimallia ei ole ollut?

Omalla psyykkisellä työllä – arkisemmin sanottuna oman historian läpikäymisellä ja ymmärtämisellä – voi onneksi lunastaa turvallisemman kiintymyssuhteen. Ymmärryksen kautta vaikeatkin kokemukset nivoutuvat osaksi elämäntarinaa.

Silloin vaikeuksien ajattelu ei enää saa pois tolaltaan. Omaa taustaa voi ajatella lempeällä hyväksynnällä.

Hyvä parisuhde, tai muut hyvät ihmissuhteet, tarjoavat voimaa. Esimerkiksi luottamus puolisoon antaa toisenlaisia, korjaavia kokemuksia kuulluksi ja hyväksytyksi tulemisesta.

Kyky turvautua toisiin tekee vahvaksi, ei haavoittuneisuuden piilottaminen.

Ihminen kehittyy koko elämänsä ajan. Hermosolujen yhteyksiä muodostuu ja karsiutuu sen mukaan, miten niitä käytetään. Kaikki kokemukset vaikuttavat, ja mahdollisuus psyykkiseen kasvuun on olemassa. Loppuun asti.

Tee ensin nämä

1. Käy läpi elämääsi. Lapsen saaminen voi merkitä omien ratkaisemattomien tunteiden heräämistä ja niiden kohtaamista. Puhuminen auttaa.

2. Kun lapsen kanssa on vaikeaa, toimi näin: Pyri turvallisuuteen, rauhallisuuteen ja lempeään päättäväisyyteen. Hengitä syvään ulos. Harmin jälkeen muista korjata suhde lapseen.

3. Luota ja rakasta. Hyvät ihmissuhteet antavat korjaavia kokemuksia, vaikka oma lapsuus ei olisi ollut niin hyvä.

Lue lisää Leean kolumneja täältä.

Leea Mattila on lapsen ja vanhemman suhteeseen erikoistunut psykologi. Hän työskentelee omassa Psykologipalvelut MindLink -yrityksessään ja on asiantuntija Livin Toisenlaiset äidit -ohjelmassa. Liv ja vauva.fi kuuluvat Sanoma-konserniin.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.