Raskaus ja synnytys ovat suurinta, mitä naisen keho tekee. Se näkyy odotusajan ja jättää jälkiä. Miksi se ei saisi? kirjoittaa päätoimittaja Anna Ruohonen.

Minä ja kiloni, tulivat sitten jäädäkseen, nainen kirjoittaa netin äitipalstalle ja julkaisee kuvan. Hän on kaksikymppinen, hyvin kaunis ja hyvin hoikka. Silti hänestä tuntuu, että kiloja on liikaa. Vauva on syntynyt kolme kuukautta sitten.

Syttyy keskustelu: Mitkä kilot? Tahdotko huomiota, että kyllä olet hoikka? Mitä, miksei saisi murehtia, jos keho ja olo ei tunnu enää hyvältä?

Luen keskustelua ja ajattelen yhtä sanaa: armo.

Raskausaikana äidin paino nousee tavallisesti 10 kiloa, mutta kaikki 5 ja 20 kilon välillä on ihan normaalia. Onhan siinä vauva, istukka, lapsivesi ja äidin lisääntyvä verimääräkin. Luontoäiti lisää äidin lantiolle rasvakudostakin, imetystä varten.

Sen kuuluu tulla. Antakaa sen tulla. Se lähtee kyllä aikanaan, jos tahdot niin.

Raskaus ja synnytys ovat suurinta mitä naisen keho tekee. Se näkyy odotusajan ja jättää jälkiä, miksi se ei saisi.

Vauva.fissä Tiitukatriina-blogia pitävä Tiia julkaisi kuvan raskausarvistaan. Syttyi keskustelu: Sanon niitä rakkausarviksi, yksi kirjoitti.

Ne muistuttavat siitä, mikä on tärkeintä. Se on armollinen ajatus.

Vauva-lehden pääkirjoitus 11/16

Nimppe
Seuraa 
Liittynyt11.10.2016

Vauva-lehden pääkirjoitus: Rakkaus, joka jättää jäljen

Ajatuksia herättävä kirjoitus! Luin myös Tiian blogitekstin! Ihanaa, jos joku osaa olla ylpeä raskausarvistaan! Ehkä pinnallista, mutta mä olen tyytyväinen ettei raskausarpia tullut ja että kroppa on muutenkin palautunut raskaudesta hyvin! Mulle riittää, että Nyytistä on jälki mun sydämessä, sen ei tarvitse näkyä mun kropassa... ❤️
Lue kommentti
Vierailija

Vauva-lehden pääkirjoitus: Rakkaus, joka jättää jäljen

Kiva jos toisia raskausarvet muistuttavat siitä mikä on tärkeintä. Lapsi on minulle tärkein, mutta arvet muistuttavat joka päivä siitä, etten mene enää rannalle, en vietä ystävien kanssa saunailtoja, en harrasta vapautunutta seksiä tai montaa muutakaan ennen minulle hyvin tärkeää asiaa. Eikä kyse ole siitä, mitä muut ovat arvista mieltä, vaan minä en tunne enää kuuluvani kehooni. Kohta 20 vuotta mennyt, eikä asia siitä muutu.
Lue kommentti

Tiinan kuopus syntyi raskausviikolla 42+0. Neulakammoinen Tiina selvisi potran pojan syntymästä pelkän ilokaasun voimin.

"Olin jo pitkään kärsimättömänä odottanut synnytystä. Kävin yliaikakontrollissa raskausviikolla 41+5. Kohdunsuu oli auki pari senttiä, ja vauvan painoarvio oli 4 kiloa. Minua alkoi jännittää vauvan suuri koko. Käynnistysaika varattiin parin päivän päähän.
Veimme seuraavan päivän iltana vanhemmat pojat hoitoon mummilaan. Emme kertoneet heille, mitä seuraavana päivänä on luvassa, etteivät he jännittäisi.

”Pyysin mahdollisimman vähän neulanpistoja, enkä halunnut oksitosiinitippaa, jollei se olisi välttämätöntä.”

Illalla sanoin vauvalle, että nyt ei tarvitse alkaa syntyä, vaan nukutaan hyvin vielä yksi yö.
Lähdimme sairaalaan puoli kahdeksan aikaan. Sairaalassa pääsin suoraan synnytyssaliin ja vaihdoin sairaalavaatteet päälleni. Sen jälkeen minulta kysyttiin toiveistani. Pyysin mahdollisimman vähän neulanpistoja, enkä halunnut oksitosiinitippaa, jollei se olisi välttämätöntä.

”Olen ihan tyytyväinen, etten tiennyt, kuinka iso vauva oli tulossa.”

Kalvot puhkaistiin, ja supistuksia alkoi tulla tasaista tahtia. Lääkäri tuli käymään vähän ennen yhtä. Olin viisi senttiä auki, ja hän olisi halunnut laittaa oksitosiinitipan. Sovimme, että katsomme tunnin päästä uudestaan.
Heti yhden jälkeen supistukset alkoivat napakoitua, ja otin ilokaasun käyttöön. Puoli kahden jälkeen olin jo kahdeksan senttiä auki.
Kätilö ehdotti, että nousisin polviseisontaan, jota vauvan pää menee parempaan asentoon. Aloin miettiä, että nyt tarvitsen puudutteita. Mutta tilanne olikin edennyt niin pitkälle, ettei niitä ehditty antaa.
Ponnistusvaiheessa supistukset helpottivat ja vähän laantuivat. Ponnistusvaihe oli aika kipeä, ja 21 minuuttia tuntui pitkältä ajalta, sillä aiemmat vauvat olivat syntyneet niin nopeasti.

”Isoveljet tykkäävät ihan hirveästi hoitaa vauvaa. Heidän mielestään paras nimi pikkuveljelle olisi Liisa.”

Olen ihan tyytyväinen, etten tiennyt, kuinka iso vauva oli tulossa. Vauva painoi 4 270 grammaa ja päänympärys oli 38 senttiä. Ei ihme, että tuntui vähän hankalalta ponnistaa. Sain vauvan rinnalle, ja hän osasi heti syödä kuin vanha tekijä.
Isoveljet tykkäävät ihan hirveästi hoitaa vauvaa. Heidän mielestään paras nimi pikkuveljelle olisi Liisa."


7 viikkoa myöhemmin.
Raskausviikolla 36.
 

 

Täydellinen nimi lapselle voi löytyä vaikka Maikkarin sääennustuksesta, Hauskoista kotivideoista tai Tähtien sodasta.

Kysyimme lukijoiltamme, miten he keksivät lapsilleen nimet. Moni oli bongannut sopivan nimen telkkarista.

”Katsoimme kerran puolisoni kanssa Maikkarin sääennustusta, jonka antoi Mette Mannonen. Me molemmat siinä totesimme, että jos meille joskus tulee tyttölapsi, niin Mette olisi kaunis nimi.”

”Raskausaikana ehdottelin miehelleni jokaista nimeä, jonka löysin kalenterista ja näin tv:stä. Vastaan tuli Nelosen Hauskat kotivideot, jota juonsi Sampo Marjomaa. Heitin miehelleni Sampo-nimen, ja hän vastasi samantien, että ei käy. Aikaa meni tästä keskustelusta, mutta kerran kävellessämme mieheni isovanhempien luokse mieheni kysyi: Mites olisi Sampo ? Sampo Marjomaa ei silti ollut nimen esikuva, eikä nimi hänen vuokseen tullut!”

Leea sai nimensä isänsä lempielokuvan, Tähtien sodan prinsessa Leian mukaan.”

”Ainoa suomenkielinen tytönnimi, jonka mieheni tunsi, oli Kaisa Mäkäräinen. Koska tyttöä odoteltiin syntyväksi toukokuussa, keksimme Maisan. Mai tarkoittaa toukokuuta saksaksi, joten Maisa kuulosti siinäkin mielessä kivalta.”

Mielestäni se kuulosti hyvältä, mutta mieheni epäröi. Kun paperi vietiin maistraattiin, mies yllättäen suostui.

Aikamoista vääntöä

Vaikka useimmat vastaajista kertoivat, että nimi oli lopulta löytynyt kohtuullisen helposti, oli asiasta joissain perheissä riidelty ihan kunnolla.

”Poikamme Emir Aslanin ensimmäinen nimi päätettiin yhdessä jo alkuraskaudessa, mutta toisesta nimestä käytiin vääntöä. Mielestäni se kuulosti hyvältä, mutta mieheni epäröi. Kun paperi vietiin maistraattiin, mies yllättäen suostui.”

”Juhana-nimi ei jättänyt isää rauhaan, joten se päätettiin antaa esikoiselle. Kuopuksen nimivalinta oli vaikeampi. Mikään suomalainen nimi ei tuntunut sopivalta, Heitin Adrianin ilmaan huvikseni, ja mies ilmoitti heti, että hänkin oli ajatellut nimeä!”

”Halusin kauniin nimen. Mies halusi perinteikkään suomalaisen nimen kuten Pirkko, Kaarina, Liisa tai Leena. Lopulta hän keksi Josefiinan, joka oli meidän molempien mielestä hyvä.”

Anteeksi, mikä se nimi oli?

Jos lapselleen valitsee suositun nimen, sen valintaa ei tarvitse juuri selitellä. Tilanne on kuitenkin toinen, jos päätyy harvinaisempaan nimeen.

Minja oli joidenkin mielestä tekemällä tehtyä erikoisuutta, vaikka meistä se oli kaunis nimi. Reettaa sanottiin vanhan mummon nimeksi ja Sofiaa haukuttiin massaksi.”

Sadelma Usva Auroran nimi on aina aiheuttanut sekä ihailua että ihmetystä. Yleensä aina, missä liikummekin ja tytön nimi tulee ilmi, se aiheuttaa keskustelua ja kysymyksiä. Olen vastaillut tytön nimeen koskeviin kysymyksiin kerhoissa, apteekissa, lääkärillä, kampaajalla, pankissa...”

Astan vauva syntyi lopulta raskausviikolla 41+6 niin vauhdikkaasti, ettei isä meinannut ehtiä synnytykseen mukaan.

”Loppuraskaudesta tuntui kuin en olisi ollenkaan raskaana. Oloni oli todella hyvä. Minulla oli joitakin supistuksia, mutta sitten meni kaksi viikkoa, ettei supistuksia ollut.

Menin tiistaina Naistenklinikalle yliaikaiskontrolliin, jossa minulle laitettiin puoli yhdeltä ballongi. Pääsin kotiin, ja sain ohjeeksi lähteä takaisin, kun ballongi irtoaisi. Minulla oli kotona vähän supistuksia, ja muutaman tunnin kuluttua se irtosi.

Naistenklinikalla minut vietiin käyrille osastolle. Tunsin päivän aikana satunnaisia supistuksia. Puoli kymmeneltä oloni alkoi yhtäkkiä olla epämukava. Soitin kätilön irrottamaan minut käyriltä, sillä minun piti päästä liikkumaan.

Minulta puhkaistiin kalvot, ja soitin miehelleni, että hänellä on kiire sairaalaan.

Vähän kymmenen jälkeen lääkäri tuli katsomaan minua. Tuolloin supistuksia tuli jo minuutin välein. Minulta puhkaistiin kalvot, ja soitin miehelleni, että hänellä on kiire sairaalaan.

Matka synnytyssaliin oli hirveä. Supistuksia tuli alle minuutin välein ja minun piti pysähdellä jatkuvasti. Salissa tilanne vain paheni. Minulle tarjottiin ilokaasua, mutta ajatus maskista kasvoillani tuntui ahdistavalta. Nousin kontilleni sänkyyn.

Samalla kätilö sanoi, että olin jo kymmenen senttiä auki ja voisin harjoitella ponnistamista.

Mieheni ei ollut vieläkään tullut ja pelkäsin, ettei hän ehtisi enää mukaan. Olin ponnistellut viisitoista minuuttia, kun mieheni vihdoin tuli paikalle.

Synnytys oli ihana ja erilainen kokemus kuin esikoisen syntymä.

Kun uskalsin alkaa ponnistaa, kivut eivät tuntuneetkaan enää niin pahalta.

Kävin kyljelleni ja mies piti minua jalasta. Supistukset olivat todella kivuliaita, mutta kätilö sanoi, että ponnistaminen helpottaa kipua. Kun uskalsin alkaa ponnistaa, kivut eivät tuntuneetkaan enää niin pahalta.

Parinkymmenen minuutin päästä tyttö syntyi.

Synnytys oli ihana ja erilainen kokemus kuin esikoisen syntymä. Nyt tunsin supistukset, ponnistamisen tarpeen ja tiesin, milloin vauva oli tulossa.

Mieheni on lomalla, ja harjoittelemme yhdessä vauva- ja taaperoperheen arkea."


Tilanne 7 viikkoa myöhemmin.
Raskausviikolla 35.
 

 

 

Heidi meni jännittämään supistusten tihentymistä ystävänsä luokse, mutta synnyttämään hän halusi lähteä yksin. 

”Aamulla seitsemältä alkoi tiputella lapsivettä. Vein esikoisen päiväkotiin ja soitin Kätilöopistolle.

En halunnut olla yksin, joten menin ystäväni luo odottamaan supistuksia. Ne alkoivat yhdentoista aikaan aamupäivällä ja tulivat ensin kymmenen minuutin välein ja tihentyivät sitten. Soitin sairaalaan ja sain luvan lähteä.

En kaivannut sairaalaan ketään seuraksi. Synnytin esikoisenikin yksin.

Olin synnytyssalissa kaksi senttiä auki, ja kivut olivat siedettäviä. Lähdin käymään kanttiinissa. Matkalla takaisin alkoi sattua todella paljon. Huolestuin, pystynkö kävelemään takaisin asti.

Kätilö kannusti ja sanoi, että tiedän kyllä, mitä minun pitää tehdä.

Kohdunsuu oli auennut 4–5 senttiin. Esikoisen kanssa olin samoihin aikoihin ottanut epiduraalin. Epiduraalista meni tuolloin vain pari tuntia vauvan syntymään. Arvelin, että tämäkin synnytys voisi edetä loppua kohti nopeammin.

Aloin olla koko ajan kipeämpi, ja otin TENS-laitteen käyttöön. Supistuksen tullessa säädin laitetta, keinuin keinutuolissa ja huusin.

Puoli kahdeksalta olin kahdeksan senttiä auki ja jo todella kipeä. Kätilö sanoi, ettei enää ole jäljellä kuin pari supistusta.

Minua ahdistivat vauvan sydänääniä mittaavat remmit, jotka haittasivat liikkumista. Vauvan päähän yritettiin laittaa anturia. Se ei kuitenkaan onnistunut.

Kipu ei ollut sellaista kuin olin kuvitellut. Tunne oli enemmänkin kiristävä.

Ponnistusvaihe alkoi puoli yhdeksän aikoihin. Pelkäsin ponnistaa ilman puudutusta. Kätilö kannusti ja sanoi, että tiedän kyllä, mitä minun pitää tehdä. Hän sanoi, että osaan ponnistaa, vaikka tunsin, etten pysty enkä jaksa.

Ponnistaminen ei sattunut niin paljon kuin olin ajatellut, eikä kipu ollut sellaista kuin olin kuvitellut. Tunne oli enemmänkin kiristävä. Mutta kun pää oli syntynyt, ponnistin kärsimättömänä liian lujaa ja minulle tuli toisen asteen repeämät.

Jouduin odottamaan ensi-imetystä lähes tunnin, kunnes lääkäri tuli ompelemaan tikit. Vauva itki kärsimättömästi koko ajan.

Oli ihanaa saada vauva vihdoin rinnalle ja helpotus, kun kivut olivat ohi.”


Neljä viikkoa myöhemmin.
Raskausviikolla 36.