Kuvitus: Shutterstock

Odottaja: luvassa on niin iloa, epävarmuutta, pelkoa kuin onnenkyyneliäkin.

Iso elämänmuutos ja raskauteen liittyvät hormonaaliset muutokset voivat saada tulevan äidin mielen heilahtelemaan.

”Olimme yrittäneet lasta kaksi vuotta ja olin epätoivoinen. Kun sitten sain tietää raskaudesta, olin onnesta soikeana. Raskausaikana muutkin huomasivat minun olevan iloisempi. Toki huolehdin ja välillä pelkäsinkin, meneekö kaikki hyvin, mutta päällimmäisin tunne oli ilo ja onni.” Saara 30, lapsi 2 kk

Raskauden ensimmäinen tunnemyrsky käynnistyy, kun tuleva äiti saa tietää olevansa raskaana. Uutinen voi olla kauan toivottu tai odottamaton − ja täynnä kyyneliä: ilosta, hämmennyksestä tai järkytyksestä.

– Ihmiset suhtautuvat eri tavoin muutokseen elämässään. Toiset elävät hetkessä, eikä tieto raskaudesta saa aikaan suuria mielenliikahduksia. Toisella taas on heti mielessä sata kysymystä vailla vastausta, sanoo terveyskeskuspsykologi Kristiina Muhonen Oulusta.

Koska elämäntilanne on uusi ja tuntematon, aiheuttaa se myös ristiriitaisia tunteita. Odottaja voi olla onnellinen raskaudestaan, mutta samaan aikaan huolehtia siitä, meneekö kaikki hyvin tai onko sittenkään valmis äidiksi.

– Raskausuutisen herättämiin tunteisiin vaikuttaa myös se, onko lapsi toivottu ja millaisessa elämäntilanteessa tuleva äiti elää. Esimerkiksi kesken olevat opinnot, huoli taloudellisesta pärjäämisestä tai parisuhdeongelmat voivat varjostaa raskausiloa, Muhonen toteaa.

Kannattaako kertoa?

”Alun jatkuva pahaolo latisti mielialaani. Kun vauva ei vielä näkynyt ulospäin, oksensin yhtenään. Olisin voinut nukkua vuorokauden yhteen pötköön. Mitä enemmän mietin raskauden riskejä, sitä enemmän tunsin epävarmuutta.” Liisa, 23, raskausviikko 29

– Varsinkin alkuraskauteen liittyy usein epämukavia tunteita, kuten pahoinvointia ja se voi vaikuttaa myös mieleen, sanoo Muhonen.

Hän vinkkaa, että jos olo on kovin apea, voi olla järkevää kertoa raskaudesta jo alkuvaiheessa omille vanhemmille tai parhaille ystäville. Näin omaa huonoa oloa tai väsymystä ei tarvitse piilotella, vaan tuntemuksiaan voi jakaa puolison ja terveydenhoitajan lisäksi läheisten kanssa.

Naisen keho muuttuu raskausaikana niin paljon, että olisi ihme, jos muutokset eivät mitenkään vaikuttaisi äidin tunteisiin, sanoo Turun terveystoimen synnytysten ja naistentautien erikoislääkäri Mari Tuomola. Raskauden alusta asti kohdussa tapahtuu joka hetki. Elimistöön tulvahtaa estrogeeni-, progesteroni- ja istukkahormoneita.

Progesteronin tehtävä on muun muassa raskauden alkuvaiheessa paksuntaa ja ylläpitää kohdun limakalvoa ja tukea alkion kiinnittymistä siihen, estrogeenit taas stimuloivat kohdun ja rintojen kasvua.

– Eniten tunteisiin vaikuttaa estrogeenihormonit, joista estroni- ja estradiolitasot lähes satakertaistuvat, ja estriolitasot tuhatkertaistuvat normaalin verrattuna, Tuomola sanoo.

Valtaosassa Suomen neuvoloita ensimmäistä lastaan odottavia vanhempia pyydetään täyttämään voimavarakysely. Kyselyllä selvitetään, miten tulevat vanhemmat jaksavat. Molempia vanhempia pyydetään vastaamaan muun muassa siihen, millaiseksi tuntee mielialansa, miten suhtautuu synnytykseen ja luottaako siihen, että oppii hoitamaan vauvaa ja millainen parisuhde on.

Tarvittaessa perhe voi saada tukea esimerkiksi psykologilta tai perheneuvonnasta.

Mieli herkillä

”Raskaus on herkistänyt minut, ja itkahtelen tämän tästä. Kyyneleet saattoivat tulvahtaa silmiini, kun näin kadulla äidin työntävän lastenvaunuja, oravanpojan hyppivän autotien yli tai televisiossa kerrottiin jostakin lapsiin liittyvästä surullisesta uutisesta.” Niina, 33, raskausviikko 37, esikoinen 2 v

Silmiin ajoittain nousevia ilon tai surun kyyneleitä ei kannata pelästyä. Raskausajan herkistymisen perimmäinen syy on valmistaa äiti huomaamaan vastasyntyneen sanatonta viestintää. Herkkä eläytymiskyky ja liikuttuminen ovat merkki siitä, että psyyke valmistuu uuteen tilanteeseen.

– Jos itkun saa poikki, hätää ei yleensä ole. Mutta jos mieliala laskee niin, että tuntee jatkuvasti olevansa huono odottaja, huono rakastaja, huono äiti ja huono puoliso, on tärkeä puhua asiasta terveydenhoitajalle tai lääkärille, Muhonen sanoo.

Myös puolison tai ystävän olisi tärkeä ottaa puheeksi, jos häntä huolestuttaa raskaana olevan jaksaminen.

– Joskus hormonitasojen muutokset aiheuttavat vakavaa masennusta ja ahdistuneisuutta. Jopa kymmenen prosenttia äideistä kärsii vakavasta masennuksesta, jolloin lääkäri tarjoaa usein hoidoksi terapiaa ja tarvittaessa myös masennuslääkitystä alkuraskauden aikana. Lääkitys pyritään yleensä lopettamaan ennen synnytystä, Tuomola sanoo.

Aina tummissa tunteissa ei ole kyse masennuksesta. Odotusaika voi tuoda mieleen asioita ja tuntemuksia, jotka on aiemmin haudannut. Oma poissaollut isä tai lannistava äiti voi vanhemmuuden kynnyksellä saada odottajalta aiempaakin vähemmän ymmärrystä, suorastaan vihastuttaa.

Odottajaa saattaa myös pelottaa, miten itse selviytyy vanhemmuudesta, jos kodin opit ovat olleet laihat tai arvot kovin erilaiset kuin omat ajatukset nykyään.

– Ensimmäinen raskaus on hetki tehdä välitilinpäätös oman lapsuuden kanssa. Odotusaikana kannattaa keskustella asioista läheisten kanssa, antaa anteeksi. Jos mielessä pyörivä asia on todella arka ja lamauttava, on hyvä hakea apua. Kun on pystynyt käsittelemään kipeätkin asiat, on valmiimpi uuteen elämänvaiheeseen, Muhonen sanoo.

Raskautta ei voi hallita

Esikoistani odottaessa tuntui, etteivät asiat pysyneet hallinnassa. Olisin halunnut tietää tarkasti, koska lapsi syntyy, millaista arki hänen kanssaan on ja selviämmekö. Puolison mielestä olin kuin viulu kieli: en enää hymyillyt. Onneksi toisen lapsen odotus meni rennommin ja vähemmällä stressaamisella.” Maija, 34, lapset 9 kk ja  3 v

Ennalta hyvin suunnitellut aikataulut kokevat väistämättä särön raskauden ja vauvan myötä. Raskausaikaa ei voi hallinnoida projektikaaviolla. On hyvä sisäistää, ettei raskaus kuten elämäkään noudata itse laadittua käsikirjoitusta, vaan siihen kuuluvat myös yllätykset.

– Aikataulutettuun elämään tottuneelle voi olla vaikea hyväksyä, että raskauteen ja synnytykseen liittyy aina suunnittelematon ja odottamaton. Useimmiten kaikki menee kuitenkin hyvin, Muhonen sanoo.

Tuomola puolestaan kritisoi sitä, että länsimaalaiset ihmiset on totutettu olemaan tyytymättömiä omaan kehoonsa.

– Kukaan ei selviä raskaudesta muutoksitta. Eikä ole mitään aikamäärää, jolloin pitäisi olla samassa kuosissa kuin ennen raskautta. Armollisuus itseä kohtaan on äitiydessä monella tapaa tärkeää.

Naiset haluavat yhä edelleen olla kiiltokuvamaisia äitejä, kertovat tutkimukset. Ihanneäiti ei suutu tai vihaa koskaan omaa lastaan. Hän huolehtii lapsesta ja kodista, tekee töitä ja jaksaa väsymättä.

– Ei ole ihme, jos odottajalle tulee olo, että täytettävänä on liian suuret saappaat. Tämäkin kannattaa uskaltaa ottaa puheeksi. Ei lapsen syntyessä tarvitse ryhtyä superihmiseksi, vaan saa ja pitää sanoa, jos on välillä väsynyt tai uupunut, Muhonen muistuttaa.

Vauva ansaitsee parasta

”Lähestyvä synnytys pelotti. Olisin halunnut painaa peruutusnappulaa. Pelkäsin, että synnytyksessä joku menisi pieleen tai ettemme osaisikaan hoitaa vauvaa?Mirtta, 28, lapsi 4 kk

Vaikka lapsi olisi kuinka toivottu ja odotettu, on tavallista, että raskauden loppumetreillä odottajalle tulee halu kääntää aikaa taaksepäin. Tähän vaikuttaa osaltaan lähestyvään synnytykseen liittyvä jännitys, joka voi joskus muuttua peloksi. Jos synnytyspelko alkaa tuntua hallitsemattomalta, siitä kannattaa keskustella terveydenhoitajan kanssa. Usein pelkkä tieto auttaa, mutta tilannetta voi käydä läpi myös ammatti-ihmisen kanssa ennen h-hetkeä.

– Ensimmäistä lastaan odottavat kuulevat usein kauhutarinoita, koska ne leviävät helpommin kuin synnytykset, jotka äidit ovat kokeneet helppoina tai jopa voimaannuttavina, Tuomola sanoo.

Keskustelupalstoja parempi tapa on jutella synnytyksestä sen kokeneiden naisten kanssa. Joskus voi auttaa senkin miettiminen, että koska lähipiirini upeat naiset ovat selvinneet synnytyksestä, niin siitä selviää itsekin.

Mielen myllertäessä voi välillä muistuttaa itselleen, että omat tunteet ovat oikeutettuja, aitoja ja oikeita. Niiden kokeminen on todellista ja tarpeellista. Yhdeksän kuukauden odotusajan tehtävä on paitsi fyysisesti antaa elämä pienelle lapselle, muovata myös mieli valmiiksi äitiyteen.

Yksi osa tätä voi olla monen äidin raskauden loppupuolella tuntea ”sisäänpäin kääntyminen”. Ulkopuoliset asiat eivät äkkiä kiinnosta kuten ennen.

– Tälläkin vauva-aikaan liittyvällä koti- ja lapsikeskeisyydelläkin on tarkoituksensa: syntyvä vauva ansaitsee kaiken mahdollisen hellyyden ja rakkauden, Tuomola sanoo.

Lähteet: Parisuhde, vanhemmuus ja seksuaalisuus raskausaikana -esite, Turun äitiysneuvola 2010 ja www.terveyskirjasto.fi.

Tiina Laaninen, Odotettavissa epävakaista, Vauva 2/2014

Kaksitoista vanhempaa kertoo, miksi he valitsivat lapselleen erikoisen nimen ja mitä muut siitä sanoivat.

1. Pitkään äidin haaveissa

Silinda. Olin vanhainkodissa suorittamassa harjoitteluani, ja siellä oli ihana Silinda-niminen mummeli. Mietin että jos joskus saan tytön, tahdon antaa hänelle saman nimen.

Tilma. Löysin nimen kuolinilmoituksesta. Ihastuin siihen, ja kannoin sitä mielessäni monet vuodet. Onneksi mieskin piti nimestä.

Neo. Istuimme vuonna 2003 mieheni kanssa elokuvateatterissa katsomassa Matrix-elokuvaa. Kuulin päähenkilön nimen ja lähetin miehelleni lapun, jossa luki "Neo?".

Nasto. Se on vanha karjalainen nimi ja löytyy ortodoksisesta kalenterista. Vanhemmat sukulaiseni oudoksuivat sitä. Toinen mummoni kysyi, onko Nasto lopullinen nimi ja toinen ihmetteli, miksi se on niin outo.

Milena. Pari vieraampaa ihmistä on sanonut, että tyttäremme nimestä tulee mieleen melena eli veriripuli. Ei haittaa, hän on meidän oma pieni veriripulimme.

2. Isä kuuli ohimennen

Veela. Mies kuuli nimen töissä ja ehdotti sitä minulle. Nimi täytti myös omat vaatimukseni: pehmeä, sopii suomalaiseen suuhun eikä tule samaa nimeä joka kadunkulmassa vastaan.

Mauno. Pojan isä oli jo rippikoulussa päättänyt, että hänen poikansa nimi on Mauno. Hän ei antanut periksi, eikä pojallamme voisi olla täydellisempää nimeä.

Lalli. Miehestäni se oli hauska nimi pojallemme, ja se onkin sopinut hyvin. Neuvolassa ulkomailta tullut lääkäri kertoi, että hänen kotimaassaan Lalli on yleinen nimi. Vilkaistuaan vaippaan hän meni hiljaiseksi. Heillä Lalli on tytön nimi.

3. Näistä päätettiin yhdessä

Tommiel. Se kuulosti ihanan erilaiselta, ja valitsimme mieheni kanssa saman nimen. Nimi herättää kyllä hilpeyttä ja siitä on keksitty monta lempinimeä.

Vadelma. Tiesimme että Vadelma on täydellinen nimi, sillä tyttömme syntyi parhaaseen vadelma-aikaan. Mieheni vakuuttui heti nimestä, minun piti hetki maistella sitä.

Eleanor Eufemia. Eufemia kuulosti aluksi minun korvaani lääketieteen termiltä, mutta sehän sopii hyvin sairaanhoitajan tyttärelle.

Manfred. Puolitoistavuotias isosisko tokaisi pikkuveljen nähdessään: mammutti. Nimi tulee Ice age -elokuvasta.

Lähde: vauva.fin kysely

Kuka päätti lapsen nimen?

vanhemmat yhdessä – 81 %

äiti – 18 %

isä – 1 %

Lääkärin kehotuksesta Mirja jatkoi mielialalääkitystä odotusaikana. Vaikeamman valinnan eteen hän joutui lapsen syntymän jälkeen.

On aamuyö ja sairaalahuoneessa on hämärää, vain kelmeä yövalo palaa. Viereisessä sängyssä neljän lapsen äiti ja hänen vastasyntynyt vauvansa nukkuvat. Käytävältä kuuluu hoitajien ääniä. Minunkin vastasyntynyt, pieni, alle kolmikiloinen tyttöni nukkuu vihdoin. Väsyttää niin, että sattuu.

Suljen silmät ties kuinka monennen kerran, mutta uni ei tule. Koko kehoni on krampissa, en saa sitä rennoksi.

Edellisen illan tapahtumat tuntuvat sumuisilta. Tyttö syntyi syöksysynnytyksellä, eikä kipulääkkeitä ehditty antaa. Olen turta ja riekaleina, henkisesti ja fyysisesti. Minun on pakko, ihan pakko nukkua, sillä kohta vauva herää taas ja tarvitsee minua ja rintaani, josta ei edes vielä tule maitoa.

En ole nukkunut kunnolla kuukausiin, vaan valvonut lähes joka yö aamuyöhön saakka. Nyt olen kuolemanväsynyt ja ahdistunut.

Suljen silmät jälleen – ja yhtäkkiä putoan mustaan kuiluun.

Unettomuuteni ja ahdistukseni on kestänyt jo pari kolme kuukautta, koko loppuraskauden ajan. Se alkoi, kun lopetin masennuslääkitykseni, jota olin käyttänyt vähän yli puoleen väliin raskautta.

Söin lääkettä jo silloin, kun selvisi, että odotan toista lastani. Tiesin, että käyttämääni psyykenlääkettä voi tarvittaessa syödä myös raskauden aikana tietyin ehdoin, jos tarve vaatii.

Olin nimittäin lääkärin määräyksestä syönyt samaa lääkettä jo ensimmäisessä raskaudessani. Olin kaivanut esiin kaiken mahdollisen tiedon raskaudenaikaisesta psyykenlääkityksestä ja lukenut sivukaupalla tieteellisiä ja vähemmän tieteellisiä artikkeleita varmistuakseni siitä, etteivät lääkkeet ole riski vauvani kehitykselle.

Lähes kaikkien pätevien lähteiden viesti oli sama: vatsassa kasvavalle vauvalle on haitallisempaa äidin hoitamaton masennus kuin lääkityksen jatkaminen.

Myös lääkärini suositteli vahvasti, että jatkaisin lääkitystäni pienellä annoksella raskauden toisen kolmanneksen loppuun saakka. Masennukseni oli jo kertaalleen toistunut, ja lääkityksen lopettaminen kokonaan saattaisi hyvin todennäköisesti pahentaa masennusoireitani.

Masennus suurentaa riskiä komplikaatioihin, altistaa psykoosille sekä haittaa henkistä jaksamista ja valmistautumista vauvan syntymiseen.

Jatkoin siis lääkitystä kuudennelle kuulle saakka. Siitä eteenpäin lääkitystä ei ollut hyvä jatkaa, sillä sen pitoisuudet pysyvät elimistössä kauan. Liian pitkään jatkettu lääkitys saattaa aiheuttaa syntyvälle vauvalle vieroitusoireita, kuten vapinaa tai levottomuutta. Sellaista en tietenkään halunnut tapahtuvan.

Ainoa, mikä surkeaa oloani lohdutti, oli ajatus siitä, että kaikki helpottaa, kun lapsi syntyy. 

Ensimmäisessä raskaudessa toimin samoin, ja kaikki meni hyvin. Silloin lääkityksen lopettaminen ei romahduttanut psyykkistä vointiani merkittävästi, vaan koin loppuraskauden hyväksi ja onnelliseksi.

Toisin kävi nyt, kun vähitellen lääkkeen lopettamisen jälkeen unettomuus ja ahdistus hiipivät elämääni. Ainoa, mikä surkeaa oloani lohdutti, oli ajatus siitä, että kaikki helpottaa, kun lapsi vihdoin syntyy. Kuinka väärässä olinkaan.

Herään paniikissa sairaalassa ja katson kelloa: nukuin vartin. Hälytän hoitajan paikalle. Olen hysteerinen ja pelokas. Pyydän, että saisin apua, vaikka jotain unilääkkeitä, että pystyisin nukkumaan.

Hoitaja kysyy töykeästi, kuinka pystyn hoitamaan vauvaani, jos olen lääketokkurassa. En tietenkään pysty, mutta ei se onnistu myöskään väsymyspsykoosissa.

Vastahakoisesti hoitaja myöntyy, että he voivat ottaa vauvani osaston kansliaan pariksi tunniksi ja tuoda minulle jotain rauhoittavaa. Hetken päästä kulautan Diapamin ja relaksantin kurkusta alas ja vajoan uneen. Toivon, ettei minun tarvitsisi koskaan herätä.

Aamulla hoitaja herättelee minua. Olen nukkunut neljä tuntia, ja oloni on aavistuksen parempi. Hoitaja laskee vastasyntyneen tytön syliini ja ilmoittaa, että on korkea aika aloittaa imetys.

Hoen itselleni, että oloni kirkastuu, kun pääsemme kotiin.

Seuraavan vuorokauden imetän, torkahtelen, imetän ja itken. Maitoa ei kuitenkaan tule kunnolla, ja koen oloni epäonnistuneeksi. Enkä vain maidon vuoksi vaan myös siksi, etten tunne mitään. En tunne sitä läpitunkevaa huumaavaa onnea, jonka koin ensimmäisen lapseni kanssa synnytyssairaalassa.

Olin silloinkin väsynyt, eikä maitoa tullut, mutta olin silti onnellinen ja täynnä rakkautta. Nyt sisälläni on vain tyhjää.

Alan hokea itselleni, että oloni kirkastuu, kun pääsemme kotiin, sillä sairaala tuntuu epämiellyttävältä ja hoitajat painostavat liikaa imettämisen kanssa. Lähdemme kotiin kahden yön jälkeen, ja toiveikkaasti ajattelen, että kaikki muuttuu paremmaksi.

Kotona yritän päästä kiinni elämään vastasyntyneen vauvani, hänen 4-vuotiaan isosiskonsa ja mieheni kanssa. Tyttövauva nukkuu huonosti, on itkuinen ja heräilee tunnin, kahden välein. Maitoa tulee niukasti, joten annamme vauvalle myös korviketta.

Tunnen vain paniikkia. Olen paniikissa siitä, että en tunne mitään.

Pääni on yötä päivää sumussa. Niin oli silloinkin, kun esikoiseni oli vastasyntynyt, mutta tämä on nyt erilaista. Pikkutyttöni on kaunis, tärkeä ja kovin toivottu pieni rakas. Mutta minä olen sisältä turta. En koe onnen huumaa, en vauvaan rakastumista enkä onnistumisen tunteita, kuten viimeksi.

Ainoa, mitä tunnen, on paniikki. Olen paniikissa siitä, etten tunne mitään. Olen paniikissa, sillä en jaksa mitään.

Soitan jatkuvasti synnytyssairaalaan ja neuvolaan. En pyydä apua omaan olotilaani, vaan sekopäisesti kyselen käytännön neuvoja imetykseen ja vauvan nukkumiseen, itkemiseen ja pulautteluun. Suoritan mekaanisesti imetykset, vaippojen vaihdon ja sylittelyt.

En jaksaisi vieraita, mutta pakkohan läheisiä on päästää käymään vauvaa katsomaan. Kun otan vastaan onnitteluhalauksia, tuntuu kuin kasvoni olisivat kiveä, ja joudun väkisin puristamaan hymyn. Tuskallinen kipulääkkeetön syöksysynnytys on vieraista jännittävää kuunneltavaa, ja saan ihailua osakseni, mutta minä en halua olla emäntä tai sankari, haluan olla vain rauhassa. Ihailevat kommentit ahdistavat minua.

Mieleeni hiipii välillä ajatus: olenko taas masentunut? Mutta en suostu ajattelemaan asiaa enempää, saati myöntämään sitä, sillä se tarkoittaisi, että minun pitäisi harkita lääkityksen aloittamista. Lääkärini on sanonut, että käyttämääni mielialalääkitystä ei suositella imetyksen aikana.

Annan itseni ajatella, että ehkä olen lievästi masentunut, mutta kyllä kaikki vielä helpottaa. Lapseni saisi äidinmaitoa nyt mahdollisimman kauan, ja sitten voisin harkita lääkitykseni uudelleen aloittamista. Niinhän tein ensimmäisen lapsenikin kanssa: imetin puoli vuotta, sitten lopetin ja jatkoin lääkitystäni.

Seuraan, miten ystäväni hoivaa ja suukottelee lastaan. Tajuan, mitä minulta puuttuu.

Kun vauvani on noin kaksiviikkoinen, ystäväni, jonka lapsi syntyi vain viikkoa ennen omaani, tulee vierailulle oman nyyttinsä kanssa. Seuraan sivusta, kuinka hän hoivaa lastaan, suukottelee tätä ja katselee rakastavasti – ja huokuu suurta, kaikkialle loistavaa äidin onnea.

Tajuan, että minulta puuttuu tuo kaikki. En pysty siihen, sillä en tunne juuri mitään. Olen kateellinen ja musertavan surullinen.

Heti heidän vierailunsa jälkeen tartun puhelimeen ja varaan ajan synnytyssairaalan psykiatriselle sairaanhoitajalle. Minulle on tarjottu mahdollisuutta päästä hänen vastaanotolleen, sillä sairaalassa ja neuvolassa tiedetään, että syöksysynnytys oli minulle traumaattinen kokemus.

Kyllä, nyt minä haluan keskustella synnytyksestä ja siitä, miten epäystävälliseksi ja painostavaksi koin hoitajien käytöksen silloin, kun vuodeosastolla olin krampissa, sokissa ja lähes psykoosin partaalla. Mutta ennen kaikkea haluan puhua nyt siitä, mitä jos – ihan varovaisesti vain – miettisin imetyksen lopettamista ja lääkityksen aloittamista. Ja jos niin tekisin, kuinka huono äiti olisin?

Tietenkin kysyn asiaa myös lääkäriltäni, joka ilman muuta kehottaa minua siirtymään takaisin lääkitykseen ja uusii jo valmiiksi reseptini. Mutta minä tarvitsen päätöksentekooni jotain muutakin – jotain joka vahvistaisi ratkaisua myös tunnetasolla.

Ja jo samalla viikolla istun sairaalan käytävällä ja odotan, että psykiatrinen sairaanhoitaja kutsuu minut huoneeseensa.

Vihdoin pääsen puhumaan. Kerron, miten nopeasti kaikki tapahtui (noin kaksi tuntia), mikä siinä meni pieleen (lääkäri ei päässyt ajoissa paikalle laittamaan spinaalipuudutusta), miltä minusta tuntui (halusin kuolla, sillä tunsin repeäväni kahtia) ja siitä, onko minulla oikeutta olla ahdistunut tapahtumasta, jonka tuloksena sain kuitenkin terveen tyttövauvan (monen mielestähän olin sankari, jonka pitää olla ylpeä suorituksestaan).

Lopulta uskaltaudun puhumaan myös nykyhetkestä: imetyksestä ja lääkityksestä.

Vauva tarvitsee enemmän hyvinvoivaa äitiä kuin äidinmaitoa.

Kätilö on ihana. Hän kuuntelee tarinani, antaa minulle täyden tukensa eikä tuomitse. Ja lopuksi hän sanoo sanat, jotka haluan kuulla: ”Sinä et ole yhtään huono äiti, vaikka lopettaisit imettämisen saman tien. Vauva tarvitsee paljon enemmän hyvinvoivaa äitiä kuin äidinmaitoa. Olet todella hyvä äiti, sillä uskallat hakea apua.”

Purskahdan itkuun helpotuksesta.

Muutaman päivän kuluttua istun sohvalla vauva sylissäni. Hän tapittaa minua pienillä tummilla myyränsilmillään, ja imetän häntä siinä viimeisen kerran. Pienen hetken itken luopumisen tuskaa ulos, mutta tiedän ratkaisun olevan oikea.

Ja se onkin, se on todella oikea. Jo pelkkä päätös ja tosiasioiden myöntäminen helpottavat oloani, ja parin viikon kuluttua lääkitys alkaa purra ja masennusoireet vähenevät hitaasti mutta varmasti.

Suuri helpotus valtaa mieleni, kun huomaan rakastuvani vauvaani koko ajan enemmän ja koen vihdoin onnea perheestäni. Käyn yhä kerran viikossa juttelemassa psykiatrisen sairaanhoitajan kanssa. Jaksan paremmin yöheräilyä, siedän vastoinkäymisiä ja väsymystä, enkä ole koko ajan ahdistunut. Huomaan, että kevätaurinko alkaa paistaa ja uskallan lähteä vauvan kanssa ulos.

Mutta mikä parasta, en ole enää turta, vaan osaan taas rakastaa.

Vauva 6–7/16

Monissa maissa on tapana, että odottava äiti ja isä tekevät toivomistaan vauvatarvikkeista lahjalistan.

Tapa on yleinen paitsi Yhdysvalloissa, myös esimerkiksi Ranskassa: tulevat vanhemmat laativat vauvatarvikkeista lahjalistan, jolla voi olla kaikkea tietyistä puhdistuspyyhkeistä ja bodeista vaunuihin ja pinnasänkyyn asti. Sukulaiset ja ystävät voivat antaa listalta valitsemansa lahjan jo ennen syntymää tai tullessaan katsomaan vastasyntynyttä ensimmäistä kertaa.

Listan odotetaan kattavan vauvahankinnoista iso osa. Amerikkalaissivusto Parents.com neuvoo jutussaan, että jotain pakollisia tarvikkeita voi joutua ostamaan itsekin. Vaikkapa turvaistuinta ei kannata jättää pelkästään lahjalistan varaan.

Suomessa vauvojen lahjalistat ovat vielä harvinaisia, mutta eivät ihan vieras ilmiö.

"Siis onko tämä normaalia? Sain kutsun kaverin vauvan nimiäisiin, mukana oli lahjalista. Siinä oli tietynmerkkinen itkuhälytin, tietynmerkkinen kantoreppu, tietynmerkkinen syöttötuoli, vaatteita tyyliin 5 bodyä koossa 62, 5 housut kokoa 68, 3 mekkoa koossa 68", keskustelija kertoo vauva.fin Aihe vapaalla.

"Tavallaan tämä on hyvä idea, meillä kuopus sai 3 (siis KOLME) keskenään täysin samanlaista autosäästöpossua ristiäislahjaksi", yksi kommentoi toiseen ketjuun.

Toivelistan voi tallentaa muutamalla klikkauksella missä tahansa verkkokaupassa. Myös isoissa tavarataloissa ja vauvatarvikeliikkeissä voi tehdä lahjalistan.

Tuula Länsimäki Stockmannin hää- ja lahjapalvelusta kertoo, että heillä vauvojen lahjalistoja tulee vastaan vasta muutamia vuosittain. Suosio on kuitenkin kasvamassa.

– Esimerkiksi baby showereihin, 1-vuotisjuhliin, ristiäisiin tai nimiäisiin saattaa olla lahjalista.

Keskustele ja kommentoi alle: Mitä mieltä olet vauvojen lahjalistoista? Onko sinulla niistä kokemusta?

Vierailija

Meillä oli ristiäisissä lahjalista käytössä 3 vuotta sitten ja mielestäni ihan fiksu idea. Edullisimmat lahkatoiveet olivat 5 euron luokkaa ja kalleimmat 50 euron. Ei haluttu turhaa tavaraa, vaan ensimmäisen lapsen kanssa käytännön juttuja, mitä meillä ei ollut. Esim. leikkimattoa, nokkamukia, tuttipulloja ym. Jokainen listalta saatu lahja oli tarpeellinen ja tuli käyttöön. Ainoastaan kummit saivat valita itse lahjansa ja sekin vähän kaduttaa. Lapsi ei saanut perinteistä kummilusikkaa yhdeltäkään kummilta, vaan sieltä tuli tyyliin rasia hiustupsuille, pullo kastevedelle ja muita "turhakkeita", jotka päätyivät hyllylle pölyttymään.

Kuinka tarkasti raskaana olevan pitää pitää kiinni neuvolan antamista ravitsemussuosituksista, kun kyse on sushista, kalasta ja pastöroimattomasta maidosta tehdyistä juustoista? Monet sanovat, että maalaisjärki riittää ja se, että ei syö paljon.

Terveydenhoitaja Mia Astikainen:

Ravitsemussuositukset ovat suosituksia ja jokainen valitsee itse noudattaako niitä. Suosituksia ei kuitenkaan ole laadittu huvin vuoksi tai kiusaksi, vaan esimerkiksi raa’an kalan syömisessä on olemassa ihan oikeat terveysriskit.

Kun puhutaan bakteereista, esimerkiksi listeriasta tai salmonellasta, ei ole väliä syökö ruokaa vähän vai paljon. Ruoka on pilaantunutta tai kontaminoitunutta ja bakteereja on jo yhdessä suupalassa. Jo pienestä määrästä voi saada ruokamyrkytyksen, joka rajuna voi johtaa keskenmenoon, ennenaikaiseen synnytykseen tai jopa sikiön kuolemaan.

Listerian kannalta ei ole väliä, syökö jotain vähän vai paljon.

Kookkaissa järvikaloissa on tavattu suuria määriä raskasmetalleja, ja siksi niiden syömistä ei suositella raskaana oleville ollenkaan. Jos kuitenkin kerran raskauden aikana vahingossa syö haukea tai isoja silakoita, niin riski on luultavasti suhteellisen pieni. Raaoissa järvikaloissa on myös loistartunnan riski, joten kala on aina kypsennettävä hyvin.

Raskaana olevan naisen vastustuskyky on hieman normaalia alempi johtuen raskauden fysiologiasta. Infektiot tarttuvat siis herkemmin, ja siksi on syytä olla valppaampi riskien suhteen.

Vauva 8/16