Lähes jokainen synnyttäjä saa alapäähän ainakin nirhauman. Lue 8 faktaa synnytysvaurioista.

1. Syynä ei ole vauvan koko

Vaikka vauvan koko vaikuttaa jonkin verran, oleellisempaa on äidin ja vauvan koko suhteessa toisiinsa. Isokin vauva voi syntyä helposti, tai pieni vauva liian nopeasti.

Mahdolliseen repeämään vaikuttavat lisäksi vauvan asentotarjonta, ponnistusvaiheen pitkittyminen, imukupin käyttö ja pihtisynnytys. Suomessa vaikeat repeämät ovat harvinaisia.

2. Joskus pitää kuntouttaa

Heti synnytyksen jälkeen kirurgi korjaa ompelein vauriot yleensä paikallispuudutuksessa. Fysioterapia aloitetaan usein jo synnytysosastolla. Pyydä lisäksi, että kanssasi käydään läpi kivunhoito ja katsotaan kuntoutuksen tarve.

Synnytyksen jälkeen lantionpohjassa on aina turvotusta ja tunnottomuutta, mutta fysioterapeutti auttaa tunnistamisharjoituksella löytämään lihakset. Hermolihasten aktivointi vähentää turvotusta. Kuntoutumisessa on tärkeintä todella tehdä harjoitukset.

Hermotusta ja tuntumaa lihaksiin kannattaa etsiä mahdollisimman pian uudelleen. Hoitamattomana lantionpohjan lihasheikkous aiheuttaa pidätysvaikeuksia.

3. Asteikolla yhdestä neljään

Repeämiä arvioidaan asteikolla yhdestä neljään, ja yksi on lievin. Se tarkoittaa esimerkiksi pientä vaurioita emättimen limakalvolla tai välilihan iholla.

Toisen asteen vaurio on emättimen limakalvolla tai välilihan lihaksissa. Vakavammat vauriot ovat myös peräaukon sulkijalihaksessa tai itse suolessa. Näin vakavat vauriot ovat hyvin harvinaisia.

4. Painetta? Aika levätä

Ensimmäisten viikkojen aikana synnytyksen jälkeen kannattaa keskittyä vain etsimään lihaksia. Vasta sen jälkeen voit siirtyä supistusharjoituksiin. Yhdistä harjoitukset arkiaskareisiin, kuten imetyksen yhteyteen, jotta saat niille varmasti aikaa, ja harjoitukset tulevat rutiiniksi ja todella tehtyä.

Vaikka halu kuntoutua olisi kova, pitäydy ohjeiden mukaisissa toistoissa. Lihakset tarvitsevat myös rentoutumista.

Jos repeämää kuntoutetaan fysioterapialla, kontrollikäynti on noin kolmen kuukauden kuluttua.

Liikkumisen tulee olla ensimmäisten kuukausien aikana kevyttä. Rauhalliset vaunulenkit ja vauvanhoito riittävät kuntoiluksi.

Kuuntele kehoasi: paine lantionpohjassa viestii lihaksiston väsymyksestä. Tällöin on hyvä käydä selinmakuulle, sillä liiallinen rasitus nostaa riskiä virtsankarkailulle ja kohdunlaskeumille.

5. Apua, laskeuma!

Lievä kohdun laskeuma eli gynekologinen laskeuma on melko yleinen vaiva, ja paranee yleensä lantionpohjaa jumppaamalla. Tähänkin kannattaa pyytää jumppaohjeet fysioterapeutilta. Laskeumaa voi olla myös virtsarakossa tai peräsuolessa.

Laskeuman tunnistaa paineen tai pullotuksen tunteesta. Pahassa laskeutumassa kohtu pullistuu ulos emättimestä, ja tällöin turvaudutaan leikkaukseen. Leikkausta ei kuitenkaan tehdä ennen kuin lapsiluku on täynnä, koska laskeuma uusiutuu helposti.

6. Synnytysasento vaikuttaa

Lantionpohjan lihasten harjoittelu jo ennen raskautta on tärkeää. Näin oppii tunnistamaan lihaksiston. Lihasten kireyttä voi vähentää venyttämällä. Välilihan öljyämisestä ei ole tutkittua tietoa, mutta ainakaan haittaa siitä ei ole.

Synnytyksen aikana kätilö voi auttaa vauvan päätä syntymään maltillisesti, jotta väliliha ehtii venyä.

Myös synnytysasennolla on merkitystä. Asennot, joissa painovoima tekee osan työstä auttavat lantiota aukeamaan, kun taas perinteisessä puolimakaavassa asennossa vauvaa joutuu ikään kuin työntämään ylämäkeen. Toisaalta puoli-istuvassa asennossa kätilön on tarvittaessa nopeampaa auttaa vauvan syntymää toimenpiteillä.

7. Jos seksi ujostuttaa

On yleistä, että repeämä pelottaa. Arpialuetta voi katsoa peilillä – arpi on yleensä hyvin siisti.

Kovin kireää arpea voidaan venyttää.

Arven kunto voi silti jännittää niin, ettei seksiä uskalleta kokeilla. Voit hakea apua seksuaalineuvojalta.

Tuntoherkkyys palautuu yleensä muutamassa kuukaudessa, ja hyväkuntoiset lantionpohjan lihakset lisäävät seksuaalista nautintoa. Paineita seksille ei kannata kasata. Etene halujesi mukaan.

8. Vielä voi synnyttää

Valtaosa äideistä toipuu vaikeistakin vaurioista hyvin. Mikäli lantionpohja on toipunut, ei alatiesynnytykselle ole estettä.

Synnytystä suunniteltaessa voidaan miettiä ponnistusasento, jossa välilihaan kohdistuisi mahdollisimman vähän painetta. Vauvan tarjonnassa ihanteellista olisi, jos vauvan kasvot ovat äidin selkää päin. Mikäli äidille on jäänyt synnytyspelko, on sektiokin mahdollinen.

Asiantuntijat: fysioterapeutti Matleena Vepsäläinen, Tampereen yliopistollinen sairaala, ja kätilö Meri Haahtela, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri

Lue lisää

Miltä tuntuu seksi synnytyksen jälkeen?

Palaudu synnytyksestä – 3 helppoa harjoitusta

Plussaajat: Raskaus ja lantionpohjan lihasten treenaus

Vierailija

Synnytysvaurio tai repeämä? Älä pelkää, sen voi hoitaa

Tein joskus aiemmin ketjun jossa kysyin mitä synnytyksessä voi käydä ja palautuuko siitä kokonaan. Kaikki vastaajat väittivät että joo ovat tiukempia kuin ennen synnytystä ja muuta roskaa! Miksei naiset kerro totuutta, onko se häpeää?? Entä monellako on virtsan ja ulosteen pidätysongelmia alapääsynnytyksen jälkeen?! Ilmeisen monella. Sitten siinä ketjussa tuomittiin sektion haluavat että eivät sovellu edes äidiksi!! Eihän ne asiat liity mitenkään toisiinsa! Hyvä seksielämä edesauttaa vanhempia...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Loppuraskaus raidoittaa monen mahan. Huoli pois: raskausarvet alkavat pian vaalentua.

Vain harva niiltä välttyy

Arpia tulee melkein kaikille, noin yhdeksälle kymmenestä odottajasta. Arpiin kannattaa siis suhtautua tyynesti: niiltä välttyy vain harva.

Arpien määrään vaikuttavat hormonitoiminta, perinnöllisyys ja ihotyypin luontainen joustavuus.

Raskausarvet tulevat yleensä pystysuuntaan ja ovat vaaleita, punertavia tai joskus jopa tumman violetteja. Arpia tulee mahaan, mutta lisäksi usein myös rintoihin, reisiin ja pakaroihin, eli kohtiin joihin rasvakudosta raskausaikana kertyy.

Arpia tulee, kun iho venyy. Arvet ulottuvat ihon kerrosten läpi.

Muista nämä: liiku ja helli

Jos omalla äidilläsi on ollut paljon arpia, se voi ennustaa, että niitä tulee myös sinulle. Arpia ei voi kokonaan estää, mutta niitä voi vähentää.

Painon kuuluu raskausaikana nousta, mutta iso painonnousu lisää arpien riskiä. Hyvä ruokavalio ja liikunta siis auttavat.

Odottajan kannattaa kosteuttaa ihoa päivittäin. Välttämättä sekään ei auta, mutta mitään haittakaan ihon kosteuttamisesta ei ole.

Arpien ehkäisemiseen on apteekeissa saatavilla voiteita, mutta kosteutukseen sopivat myös tavanomaiset kosteusvoiteet ja ihoöljyt. Kireäksi venyvää ihoa voi pehmittää kuorinnalla.

Raskaudesta jää kehoon jälki – siihen voi suhtautua rakkaudella.

Auts! Arpi voi tehdä kipeää

Raskausarvet voivat tulla nopeasti ja yllättäen. Joskus ne kutisevat ja tulevat jopa kipeiksi, mutta tämä on harvinaista – tavallisimmin venymät eivät tunnu juuri miltään.

Apteekit myyvät arpien hoitoon erityisiä silikonisidoksia, jotka laitetaan iholle samaan tapaan kuin laastari. Saatavilla on myös silikonivoiteita, mutta ne ovat hintavia.

Arpia voi yrittää häivyttää myös kosmetologin käsittelyssä.

Pian ne alkavat vaalentua

Arvet ovat tummimmillaan synnytyksen jälkeen. Kun hormonitoiminta palautuu raskautta edeltävään tilaan, arvet alkavat vaalentua.

Paras lääke on siis aika. Usein arvet vaalenevat yllättävänkin nopeasti. Ajan lisäksi tarvitset armollisuutta kehoasi kohtaan. Raskaudesta jää kehoon jälki – siihen voi suhtautua rakkaudella.

Vauva 10/2016

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Raskaus luo vauvan, mutta raskaus luo myös äidin. Siihen liittyvät vartalon muutokset ovat kehon kunniamerkkejä, kirjoittaa Toisenlaiset äidit -ohjelman psykologi Leea Mattila.

Lukion ensimmäinen psykologian kurssi: Jo siellä opetettiin, että ihminen on psyko-fyysis-sosiaalinen kokonaisuus. Vasta vuosien kuluessa olen todella ymmärtänyt, miten tärkeä asia lauseessa on.

Keho kantaa mielentiloja, jotka näkyvät hermoston toiminnassa, sykkeessä, hengityksessä ja asennoissa. Se muistaa nekin varhaiset asiat, jotka ovat ajattelun tavoittamattomissa. Kokemukset varastoituvat fyysisinä tuntemuksina.

Raskaus on barbapapamaista aikaa. Naisen vartalon muuntautuminen lapsentuottajaksi johdattelee vanhemmaksi tulevaa sopeutumaan myös psyykkisesti elämän muuttumiseen.

Sosiaalinen paine nauttia raskaudesta on suuri.

Sosiaalinen paine nauttia raskaudesta on suuri. Läheskään aina raskaus ei kuitenkaan ole hehkua. Muutamaan kuukauteen pakkautuu raudanpuute, hormonikuperkeikat, pahoinvointi, närästys, kummalliset ruoka-ainehimotukset, rintojen aristus, kutinat, liitoskivut, pukamat, turvotukset ja raskausarvet.

Neuvolan terveydenhoitaja kontrolloi odottajan painonnousua. Vatsa on joidenkin mielestä valtava ja joidenkin mielestä liian pieni. Ei ole ihme, jos raskaana olevasta naisesta se tuntuu hämmentävältä ja itsetuntoa latistavalta. Olenko viehättävä edes puolisolleni? Saanko entistä itseäni koskaan takaisin?

Ei tarvitse vetää vatsaa sisään ja kerrankin saa rinnat!

Kehon muutos voi myös olla myönteinen ja tuntua lumoavalta. Ei tarvitse vetää vatsaa sisään ja kerrankin saa rinnat! Onnistunut synnytys ja imetys lisäävät myönteistä psyykkistä kokemusta. Kehoni toimii! Minä osaan tämän!

Raskaus luo vauvan, mutta raskaus luo myös äidin. Siihen liittyvät vartalon muutokset ovat kehon arvokkaimpia kunniamerkkejä eletystä elämästä.

Vartalon hyväksyntä ja arvostus välittyy lapselle.

Itsestä huolehtiminen tarkoittaa myös vauvasta huolehtimista. Vartalon hyväksyntä ja arvostus välittyy lapselle, ja siirtyy malliksi suhtautua omaan kehoon. Se on valtavan tärkeä sosiaalinen perintö.

Kehosi on nyt erilainen kuin ennen, mutta parempi.

Voi hyvin, odottaja:

1. Hoivaa mieltäsi hyvän fyysisen kosketuksen kautta: ota kylpy, käy kampaajalla tai hieronnassa.

2. Muista perusasiat: sopiva liikunta, terveellinen ruokavalio  ja ihmissuhteiden vaaliminen.

4. Ota vastaan kehut ulkonäöstä. Huomaa, miten äitiys täydentää naiseuttasi.

Lue lisää Leean kolumneja täältä.

Leea Mattila on lapsen ja vanhemman suhteeseen erikoistunut psykologi. Hän työskentelee omassa Psykologipalvelut MindLink -yrityksessään ja on asiantuntija Livin Toisenlaiset äidit -ohjelmassa. Liv ja vauva.fi kuuluvat Sanoma-konserniin.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Raskausajan ravintosuosituksissa lukee, että ”listeria-bakteeri ei pysty lisääntymään kovissa juustoissa”. Mitä se tarkoittaa? Mitä tarkoittaa kova ja pehmeä juusto? 

Terveydenhoitaja Mia Astikainen:

Kovaa juustoa, kuten esimerkiksi edamia, emmentalia ja höylättävää kermajuustoa voi huoletta syödä raskaana ollessa. Kuten olet suosituksista lukenut, listeria ei lisäänny kovissa juustoissa, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että listeriaa ei niissä ole.

Listerian tulee lisääntyä ruuassa, jotta se saavuttaa ihmiselle haitallisen määrän. 

Jos ostat ulkomaisia juustoja tai nautit maitotuotteita ulkomailla, varmista aina, että tuote on tehty pastöroidusta maidosta.

Kovia juustoja ovat kaikki höylättävät juustot ja pehmeitä esimerkiksi homejuustot ja tuorejuustot. Kaikkien maitotuotteiden tulee olla myös pastöroituja. Suomalaiset meijerituotteet on aina pastöroitu, mutta jos ostat ulkomaisia juustoja tai nautit maitotuotteita ulkomailla, varmista aina, että tuote on tehty pastöroidusta maidosta.

Listerian voi saada myös huonosti pestyistä juureksista ja kasviksista sekä ulkomaisista pakastemarjoista. Kasvikset on siis pestävä ja kuorittava huolellisesti ennen syömistä. Pakastemarjat on kuumennettava yli 95 asteeseen.

Listeria on maassa elävä bakteeri, jonka voi saada missä elämänsä vaiheessa tahansa. Listerioosi, listerian aiheuttama infektio, aiheuttaa verenmyrkytyksen tai aivokalvontulehduksen.

Listeria on onneksi harvinainen, mutta raskaana olevalle erityisen ikävä, sillä se on vaarallinen sikiölle. Listeria voi aiheuttaa muun muassa keskenmenon.

Vauva 9/16

Arka

Mitä juustoja odottaja voi syödä?

Hei! Kaipaisin vielä täsmennystä pehmeisiin juustoihin. Ovatko ne siis kautta linjan kiellettyjä, vaikka olisivat kotimaisia, pastoröituja ja isolta tunnetulta valmistajalta? Tästä tuntuu olevan liikkeellä kahdenlaista ohjeistusta. Itse uskalsin aluksi syödä esimerkiksi edellä mainitut kriteerit täyttävää fetaa, raejuustoa ja tuorejuustoa, mutta lopulta olen tullut niidenkin kanssa varovaiseksi. Nyt uskallan syödä esim. fetaa enää vain uuniruoissa, ja tämä rajoittaa jo yllättävän paljon lakto-...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Vanhemmaksi tuleminen nostaa esiin sen, minkälainen oma lapsuus on ollut. Jos oma lapsuus on ollut vaikea, siihen voi oppia suhtaumaan lempeällä hyväksynnällä, kirjoittaa Toisenlaiset äidit -ohjelman psykologi Leea Mattila.

Vuorovaikutuksessa on läsnä aina kolme sukupolvea, niin sanotaan. Kiintymysmallit periytyvät suurella todennäköisyydellä sukupolvelta toiselle – ei geneettisesti, vaan vuorovaikutuksen kautta. Vauvana omaksuttu vuorovaikutusmalli saattaa pysyä koko elämän.

Käsittelemättömät traumaattiset kokemukset tai pienenä vauvana vaille rakastavaa vuorovaikutusta jääminen vaikuttavat siihen, minkälainen vanhempi itsestä tulee.

Mielestä torjutut asiat nousevat yllättäen eteen, kun itsellä on lapsia. Esimerkiksi vauvan itku voi herättää voimakkaan ahdistuksen ja avuttomuuden, oman tunteen lapsena, kun ei ole hätääntyessä saanut lohtua.

Silloin on vaikeaa ottaa vastaan oman pienen lapsen pahaa mieltä ja lohduttaa.

Yleensä vanhemmat haluavat lapselleen parempaa kuin itsellä on ollut. Miten onnistua, jos roolimallia ei ole ollut?

Omalla psyykkisellä työllä – arkisemmin sanottuna oman historian läpikäymisellä ja ymmärtämisellä – voi onneksi lunastaa turvallisemman kiintymyssuhteen. Ymmärryksen kautta vaikeatkin kokemukset nivoutuvat osaksi elämäntarinaa.

Silloin vaikeuksien ajattelu ei enää saa pois tolaltaan. Omaa taustaa voi ajatella lempeällä hyväksynnällä.

Hyvä parisuhde, tai muut hyvät ihmissuhteet, tarjoavat voimaa. Esimerkiksi luottamus puolisoon antaa toisenlaisia, korjaavia kokemuksia kuulluksi ja hyväksytyksi tulemisesta.

Kyky turvautua toisiin tekee vahvaksi, ei haavoittuneisuuden piilottaminen.

Ihminen kehittyy koko elämänsä ajan. Hermosolujen yhteyksiä muodostuu ja karsiutuu sen mukaan, miten niitä käytetään. Kaikki kokemukset vaikuttavat, ja mahdollisuus psyykkiseen kasvuun on olemassa. Loppuun asti.

Tee ensin nämä

1. Käy läpi elämääsi. Lapsen saaminen voi merkitä omien ratkaisemattomien tunteiden heräämistä ja niiden kohtaamista. Puhuminen auttaa.

2. Kun lapsen kanssa on vaikeaa, toimi näin: Pyri turvallisuuteen, rauhallisuuteen ja lempeään päättäväisyyteen. Hengitä syvään ulos. Harmin jälkeen muista korjata suhde lapseen.

3. Luota ja rakasta. Hyvät ihmissuhteet antavat korjaavia kokemuksia, vaikka oma lapsuus ei olisi ollut niin hyvä.

Lue lisää Leean kolumneja täältä.

Leea Mattila on lapsen ja vanhemman suhteeseen erikoistunut psykologi. Hän työskentelee omassa Psykologipalvelut MindLink -yrityksessään ja on asiantuntija Livin Toisenlaiset äidit -ohjelmassa. Liv ja vauva.fi kuuluvat Sanoma-konserniin.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.