Synnytyskokemusten jakaminen reaaliajassa someryhmissä on yhä yleisempää.

Ballonki just laitettu.

Nuori nainen kertoo nettipalstalla sijainnikseen Jorvin ja ilmoittaa, että kotiin lähdetään vauvan kanssa.

Seuraavien tuntien kuluessa toiset äidit kertovat kokemuksiaan synnytyksen käynnistämisestä ja tsemppaavat. Synnyttäjä raportoi vesienmenon ja kohdunsuun avautumisen. Sitten hiljenee hetkeksi. Joku malttamaton kyselee, joko voi onnitella.

Lopulta: 7:50 syntyi tyttö. 3 685 g ja 50 cm. Lapsi on vajaan kahden tunnin ikäinen, kun äiti päivittää tiedon ketjuun. Perässä seuraa ensikuva vastasyntyneestä, suloinen käärö punaisessa myssyssä (319 tykkäystä).

Keskustelu käydään ryhmässä, jonka jäseninä on odottajia ja tuoreita äitejä. Jäseniä on yli 3 000. Ihan pienen piirin keskusteluja nämä eivät ole.

Eikä ryhmä ole ainoa: odottajien porukoita löytyy sosiaalisesta mediasta esimerkiksi lasketun ajan, syntymävuoden, äidin iän ja asuinpaikan mukaan rajattuina.

Synnytykset ovat osa keskusteluja. Ryhmä pohtii synnytyssalista päivittävän synnyttäjän kanssa, miltä ja missä ponnistustarve oikeastaan tuntuu, miten supistukset etenevät, kipu etenee, puudutteet auttavat.

Melkein joka yö odottajat käyvät keskustelua, jossa odottajat kellottavat supistuksiaan. Puolisot nukkuvat, mutta vertaistuki on lähellä:

Supistaa!

Kipuilu jatkuu, joko ois lähtö lähellä?

Mäkin haluun, miks muut vaan synnyttää?

En yhtään tiedä missä vaiheessa ois fiksuu lähteä synnärille.

Arvioi vaikka asteikolla 1–10 miltä tuntuu, niin tiedetään vähän.

Äidit jännittävät ja toivottavat voimia, kohta on sielläkin vauva sylissä. Synnyttäjien kommenteissa näkyy tilanteen repaleisuus, tapahtumien vyöryntä ja tarve kertoa.

Juuri minä koen tämän, juuri nyt. Ja me selvisimme!

 

Ennen se oli kirja. Nyt älypuhelimet tekevät mahdolliseksi sen, että äidit selaavat synnytyssalissa nettiä ja päivittävät somea.

Tohtorikoulutettava Suvi-Sadetta Kaarakainen on tutkija, joka tekee Turun yliopistossa kulttuurihistorian väitöskirjaa siitä, miten äidit käyttävät tekniikkaa. Hän on seurannut äitipuhetta internetissä 1990-luvulta alkaen sekä äidin että tutkijan roolissa ja pistänyt merkille ilmiön.

– Synnytyskokemusten jakaminen sosiaalisessa mediassa reaaliajassa on yleistynyt, se on nyt ehkä uusin trendi.

– Kyse on ihmisistä, joille oman elämän jakaminen on muutenkin luontevaa.

Tietysti vain osa sosiaalisessa mediassa aktiivisista äideistä kertoo synnytyksestä reaaliajassa. Vähän isompi osa kirjoittaa synnytyksestä profiiliinsa tai blogiinsa jälkikäteen. Hakukone löytää helposti tuhansia kirjoittajan tiedoilla ja kuvalla varustettuja synnytyskertomuksia peräruiskeineen ja repeämineen.

Lisäksi äitiyhteisöissä on hiljainen joukko, joka tyytyy seuraamaan.

Äitien synnytyspuheessa ei sinänsä ole mitään uutta, tutkija huomauttaa. Äitien keskinäistä viestittelyä on ollut aiemminkin, mutta tekniikka on tehnyt puheesta julkisempaa. 1990-luvulla viestiteltiin sähköpostilistalla, ja yhteisö oli pieni.
 

Tältä somesynnytys tuntuu: rauhoittavalta, turvalliselta, kuin rinnalla olisi monta ystävää tsemppaamassa.

Kun jutun alussa Jorvissa synnyttänyt Daniela Kuittinen, 24, sai toukokuussa esikoisensa, synnytyssalissa oli tukihenkilönä aviomies. Läheisilleen he kertoivat synnytyksen etenemisestä henkilökohtaisilla viesteillä, muille Facebook-profiiliin, ja isommalle yleisölle kahteen äitiryhmään, joiden jäseniä Daniela ei internetin ulkopuolella tunne.

– Synnytys jännitti, mutta olin ehtinyt kypsyä ajatukseen, sillä odotus oli venynyt 15 päivää yli lasketun ajan. Synnytystä alettiin käynnistää ballongilla ja vesien puhkaisulla, Daniela kertoo sähköpostiviestillä.

Synnytyksessä oli paljon aikaa odotella. Kohdunsuu avautui hitaasti, ja vauvan laskeutuminen ponnistusvaiheeseen kesti.

– Siinä vaiheessa muiden mammojen kanssa viestittely rauhoitti ja konkretisoi minulle sitä, että pian olen oikeasti äiti. Tsempit ja nopeat vastaukset mieltä vaivanneisiin kysymyksiin olivat kullanarvoisia.

Synnytyssalissakin äidit kysyvät toisiltaan ja ryhmiltään, eivät vain kätilöltä.

Daniela kertoo ryhmästä olevan paljon tukea nytkin, pienen vauvan äitinä. Vaikka ihmiset ovat toisilleen vieraita, sama elämäntilanne yhdistää. Ja koska kaikilla synnytys on edessä tai juuri takana, ei aihetta tarvitse kaunistella.

– Avoimet synnytyskertomukset ovat hyvä juttu, jos yleisö on oikea. Ryhmässä on pääasiassa pysytty asialinjalla. Ristiriidoilta ei toki voida välttyä, kun ryhmä on täynnä hormonihuuruisia naisia, Daniela kertoo ja liittää perään hymiön.

Tutkija Suvi-Sadetta Kaarakainen on huomannut synnytysten olevan sosiaalisessa mediassa kohta, jossa yhteisesti tunnistetaan, että nyt ollaan herkkien asioiden äärellä. Somesynnytyksissä ei ole tabuja, mutta yksi on selvää: toisia ei mollata.

– Synnytyspuhe on vain osa kaikkea äitipuhetta, mutta näkisin, että aika tärkeä osa. Äidit suhtautuvat synnytyskokemuksiin paljon empaattisemmin ja sallivammin kuin moneen muuhun aiheeseen.

Totta: vaikka esimerkiksi puudutteista noin periaatteessa ollaan äitien yhteisössä monta mieltä, ei kukaan tule inttämään toisen synnytykseen, että miksi tuota otit, etkö muka jaksanut ilman.
 

Synnyttäjä ponnistaa kyykkyistunnassa, kamera kohdistettuna tapahtumien keskipisteeseen. Youtubessa on loputtomasti videoita kotisynnytyksistä, sairaalasynnytyksistä, vesisynnytyksistä. Näitä ei Facebookissa nähdä.

Nyt syntyy pää, ei tule helpolla, huhhuh. Vastasyntynyt nostetaan äitinsä syliin, ja äiti tulvii tunnetta, joka näyttää sekoitukselta itkua ja naurua, onnea ja helpotusta.

Suosituimmilla synnytysvideoilla on kymmeniä miljoonia katselukertoja. Englanninkielisissä kommenteissa kehutaan äitien rohkeutta ja tapahtuman kauneutta.

Suomalaisia synnytysvideoita on vaikeampi löytää. Myös kuvat ovat hillittyjä: vauvamaha sairaalapaidassa, monitoreja, letkuja. Ja herkkää: vastasyntynyt äidin rintaa vasten, ensimmäinen imetys, ruttuiset varpaat. Kuvista melkein haistaa vastasyntyneen tuoksun.

Aika moni kuvista on epäilemättä isien ottamia. Muuten puolisot ovat synnytyskeskusteluista sivussa. Mahtaakohan se liittyä tunteeseen siitä, kenellä on oikeus sanoa?

Synnytys on vahvasti juuri äidin ruumiillinen kokemus, jonka kertominen toisen suulla voi tuntua juoruilulta. Äidit saavat kertoa eritteistä ja kivusta ja melkein karnevalisoida kokemusta (Rööri suht hyvin jo auki!), mutta isien puheen sävy on siihen verrattuna kunnioittava, melkein harras.

Tutkijan mukaan miehelle varattu rooli synnytyspuheessa on äitejä kapeampi.

– Miesten osallistuminen keskusteluun rajoittuu siihen, että he ylistävät synnyttänyttä äitiä ja tuovat esiin sen, että omasta kumppanista ajatellaan eri tavalla synnytyskokemuksen jälkeen.

Vertaistuki on naisten synnytyskertomuksissa tietysti keskeistä. Samalla niissä on jopa jotain rohkean rehvastelevaa. Ovatko tämä äitien armeijatarinoita?

– On sitä kauhisteluakin. Mutta enemmän synnytyskokemuksen jakaminen ja käsittely on prosessi tai siirtymäriitti, joka ikään kuin kuuluu äidiksi kasvamiseen. Näkisin sillä syvempiäkin merkityksiä kuin armeijatarinoilla, tutkija sanoo.
 

Neuvolan ja synnytyssairaaloiden ammattilaisten mielestä somesynnytykset eivät ole vain hyvä asia, Suvi-Sadetta Kaarakainen kertoo.

– Ammattilaiset eivät toivo äitien omaa nettidiagnostiikkaa. Lisäksi he korostavat, että erityisesti huonot kokemukset olisi parasta purkaa ammattilaiselle, joka osaa selvittää tilanteen kulkua.

– Äideille taas juuri omien kokemusten jakaminen ja omaehtoisuus on tärkeää.

Ja sitten on ammattilaisia, kuten terveystieteen maisteri ja hoitotyön opettajana työskennellyt Kaisa Hiltunen, 32. Hän päivitti esikoisensa syntymästä Twitterissä ja Instagramissa hashtagilla #paavosyntyy.

Totaaliyksinhuoltajan synnytyksessä tukihenkilönä oli sisko. Twitteristä Kaisa sai tukiviestejä tutuilta ja tuntemattomilta.

– Kivut lamaannuttivat välillä niin, etten paljonkaan itse twiittaillut, mutta siskoni luki twiittejä minulle. Kaikki viestit olivat positiivisia ja kannustavia, osa hieman huvittaviakin – miten malttamattomina muut odottivat! Tuntui todelta hyvältä jakaa näin merkittävä tapahtuma monien läheisten, tuttujen ja jopa tuntemattomien kanssa.

– Synnytyksen jälkeen onnitteluja tuli Facebookiin varmaan satoja.

Kaisan syy somesynnytykseen oli osin ammatillinen. Hän uskoo, että realistinen tieto muiden synnyttäjien kokemuksista on odottajille hyödyksi, luetaanhan synnytyskertomuksia joka tapauksessa. Hän kertoo muutenkin olevansa sosiaalisessa mediassa avoin.

– Varmaan olisin suostunut siihenkin, että synnytys olisi kuvattu kokonaan opetusmielessä, vaikka ei ehkä intiimimpiä alueita.

– En kokenut, että siinä oli mitään salattavaa.

Vauva 9/2015

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Raskausajan ravintosuosituksissa lukee, että ”listeria-bakteeri ei pysty lisääntymään kovissa juustoissa”. Mitä se tarkoittaa? Mitä tarkoittaa kova ja pehmeä juusto? 

Terveydenhoitaja Mia Astikainen:

Kovaa juustoa, kuten esimerkiksi edamia, emmentalia ja höylättävää kermajuustoa voi huoletta syödä raskaana ollessa. Kuten olet suosituksista lukenut, listeria ei lisäänny kovissa juustoissa, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että listeriaa ei niissä ole.

Listerian tulee lisääntyä ruuassa, jotta se saavuttaa ihmiselle haitallisen määrän. 

Jos ostat ulkomaisia juustoja tai nautit maitotuotteita ulkomailla, varmista aina, että tuote on tehty pastöroidusta maidosta.

Kovia juustoja ovat kaikki höylättävät juustot ja pehmeitä esimerkiksi homejuustot ja tuorejuustot. Kaikkien maitotuotteiden tulee olla myös pastöroituja. Suomalaiset meijerituotteet on aina pastöroitu, mutta jos ostat ulkomaisia juustoja tai nautit maitotuotteita ulkomailla, varmista aina, että tuote on tehty pastöroidusta maidosta.

Listerian voi saada myös huonosti pestyistä juureksista ja kasviksista sekä ulkomaisista pakastemarjoista. Kasvikset on siis pestävä ja kuorittava huolellisesti ennen syömistä. Pakastemarjat on kuumennettava yli 95 asteeseen.

Listeria on maassa elävä bakteeri, jonka voi saada missä elämänsä vaiheessa tahansa. Listerioosi, listerian aiheuttama infektio, aiheuttaa verenmyrkytyksen tai aivokalvontulehduksen.

Listeria on onneksi harvinainen, mutta raskaana olevalle erityisen ikävä, sillä se on vaarallinen sikiölle. Listeria voi aiheuttaa muun muassa keskenmenon.

Vauva 9/16

Arka

Mitä juustoja odottaja voi syödä?

Hei! Kaipaisin vielä täsmennystä pehmeisiin juustoihin. Ovatko ne siis kautta linjan kiellettyjä, vaikka olisivat kotimaisia, pastoröituja ja isolta tunnetulta valmistajalta? Tästä tuntuu olevan liikkeellä kahdenlaista ohjeistusta. Itse uskalsin aluksi syödä esimerkiksi edellä mainitut kriteerit täyttävää fetaa, raejuustoa ja tuorejuustoa, mutta lopulta olen tullut niidenkin kanssa varovaiseksi. Nyt uskallan syödä esim. fetaa enää vain uuniruoissa, ja tämä rajoittaa jo yllättävän paljon lakto-...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Vanhemmaksi tuleminen nostaa esiin sen, minkälainen oma lapsuus on ollut. Jos oma lapsuus on ollut vaikea, siihen voi oppia suhtaumaan lempeällä hyväksynnällä, kirjoittaa Toisenlaiset äidit -ohjelman psykologi Leea Mattila.

Vuorovaikutuksessa on läsnä aina kolme sukupolvea, niin sanotaan. Kiintymysmallit periytyvät suurella todennäköisyydellä sukupolvelta toiselle – ei geneettisesti, vaan vuorovaikutuksen kautta. Vauvana omaksuttu vuorovaikutusmalli saattaa pysyä koko elämän.

Käsittelemättömät traumaattiset kokemukset tai pienenä vauvana vaille rakastavaa vuorovaikutusta jääminen vaikuttavat siihen, minkälainen vanhempi itsestä tulee.

Mielestä torjutut asiat nousevat yllättäen eteen, kun itsellä on lapsia. Esimerkiksi vauvan itku voi herättää voimakkaan ahdistuksen ja avuttomuuden, oman tunteen lapsena, kun ei ole hätääntyessä saanut lohtua.

Silloin on vaikeaa ottaa vastaan oman pienen lapsen pahaa mieltä ja lohduttaa.

Yleensä vanhemmat haluavat lapselleen parempaa kuin itsellä on ollut. Miten onnistua, jos roolimallia ei ole ollut?

Omalla psyykkisellä työllä – arkisemmin sanottuna oman historian läpikäymisellä ja ymmärtämisellä – voi onneksi lunastaa turvallisemman kiintymyssuhteen. Ymmärryksen kautta vaikeatkin kokemukset nivoutuvat osaksi elämäntarinaa.

Silloin vaikeuksien ajattelu ei enää saa pois tolaltaan. Omaa taustaa voi ajatella lempeällä hyväksynnällä.

Hyvä parisuhde, tai muut hyvät ihmissuhteet, tarjoavat voimaa. Esimerkiksi luottamus puolisoon antaa toisenlaisia, korjaavia kokemuksia kuulluksi ja hyväksytyksi tulemisesta.

Kyky turvautua toisiin tekee vahvaksi, ei haavoittuneisuuden piilottaminen.

Ihminen kehittyy koko elämänsä ajan. Hermosolujen yhteyksiä muodostuu ja karsiutuu sen mukaan, miten niitä käytetään. Kaikki kokemukset vaikuttavat, ja mahdollisuus psyykkiseen kasvuun on olemassa. Loppuun asti.

Tee ensin nämä

1. Käy läpi elämääsi. Lapsen saaminen voi merkitä omien ratkaisemattomien tunteiden heräämistä ja niiden kohtaamista. Puhuminen auttaa.

2. Kun lapsen kanssa on vaikeaa, toimi näin: Pyri turvallisuuteen, rauhallisuuteen ja lempeään päättäväisyyteen. Hengitä syvään ulos. Harmin jälkeen muista korjata suhde lapseen.

3. Luota ja rakasta. Hyvät ihmissuhteet antavat korjaavia kokemuksia, vaikka oma lapsuus ei olisi ollut niin hyvä.

Lue lisää Leean kolumneja täältä.

Leea Mattila on lapsen ja vanhemman suhteeseen erikoistunut psykologi. Hän työskentelee omassa Psykologipalvelut MindLink -yrityksessään ja on asiantuntija Livin Toisenlaiset äidit -ohjelmassa. Liv ja vauva.fi kuuluvat Sanoma-konserniin.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Joukolatar-blogia kirjoittava Heidi ikuisti kasvavan vatsan viikko viikolta.

Parhaat ideat ovat pieniä oivalluksia. Sellaisen teki Joukolatar-blogia vauva.fissä kirjoittava Heidi odottaessaan toista lastaan.

Raskausviikosta 14 eteenpäin Heidi pyysi lapsen isää ottamaan joka viikko kuvan kasvavasta mahasta. Tässä kuvassa tukkimiehen kirjanpito kertoo, miltä viikolta kuva on.

– Halusin ikuistaa raskauden muutenkin kuin peilin kautta selfieinä, Heidi sanoo.

Kuvaa ottaessa oli hetki aikaa keskittyä vain omaan oloon ja kasvavaan vauvaan. Se tuntui hyvältä. Sitten lapsiperheen arki taas vei mukanaan.

Mutta nämä hetket Heidi muistaa aina.

Nyt on aika uudenlaisille kuville: uusimmassa postauksessaan Heidi kertoo Hertta-vauvan syntymästä. Onnea!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Mitä sinä vastaisit odottajan kysymykseen? Kerro se kommenteissa – teemme aiheesta jutun marraskuun Vauva-lehteen.

"Olen raskaana ja suren sitä, ettei ystäväni enää pidä minuun yhteyttä. Kerroin hänelle raskaudesta kuukausi sitten. Ensin ystävä vakuutti olevansa onnellinen puolestani ja luulin, että kaikki on kunnossa.

Tämän tapaamisen jälkeen hän ei ole pitänyt minuun mitään yhteyttä. Kun soitan, hän lopettaa puhelun nopeasti. Ja jos ehdotan tapaamista, hänellä on aina jotain muuta tekemistä.

Olisin kertonut ystävälleni raskaudestani jo aiemmin, mutten pystynyt. Tiedän, että myös ystävä ja hänen miehensä yrittävät vauvaa. Ystävälläni oli keväällä yksi keskenmeno, ja hän otti sen raskaasti.

Ymmärrän, että asia on hänelle vaikea. Mutta en voi käsittää, että ystävyytemme voisi loppua sen vuoksi, että minä olen raskaana. Enkö olekaan hänelle niin hyvä ystävä kuin luulin? Eikö hän ymmärrä, kuinka tärkeä ihminen hän on minulle?

Mitä minun pitäisi tehdä? Jatkanko soittelua ja viestien lähettämistä? Vai pitäisikö minun vain antaa ystävyyden hiipua eikä yrittää väkisin?"

Elsa rv 22

Onko sinulla samanlaisia kokemuksia? Mikä auttoi, mikä ei? Kerro vastauksesi kommenteissa!

Vierailija

Olen raskaana ja lapseton ystävä katkaisi välit – mitä teen?

Ystävälle pitää antaa aikaa ja tilaa. Hän suree edelleen menetettyä lasta, ja minusta on kohtuutonta vaatia häntä iloitsemaan toisen puolesta silloin, kun siihen ei yksinkertaisesti vain kykene, vaikka kuinka haluaisi. Vika ei ole "Elsassa", eikä vika ole myöskään tässä keskenmenosta toipuvassa henkilössä, vika ei ole kenessäkään. Vika on voimavarojen puutteessa ja haavoissa, joiden paraneminen vie aikaa. Ketään ei voi myöskään pakottaa jatkamaan ystävyyttä. Joskus ystävyyssuhteet katkeavat,...
Lue kommentti
Vierailija

Olen raskaana ja lapseton ystävä katkaisi välit – mitä teen?

Nykyisin onnellisesti äiti mutta takana 5 vuoden lapsettomuus ja yrittäminen keskenmenoineen ja kyllä, voin sanoa olleeni jossain välissä katkera joka ikisestä raskaudesta olipa vauva tulossa miten läheiselle ihmiselle tahansa. Lopetin yhteydenpidon jopa siskooni kun kuulin hänen odottavan vauvaa, tämä oli vaihe joka minun oli käytävä läpi. Ajan kanssa opin hyväksymään tulevan vauvan ja sitten kun pieni tuli maailmaan, vauvanhoito olikin ikään kuin jonkinlaista terapiaa, mutta avainsana on aika...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.