Milloin on oikea aika ponnistaa? Saako huutaa? – 14 kysymystä ja vastausta synnytyksestä.

1. Mistä tietää, milloin on oikea aika ponnistaa?

Synnyttäjä tuntee vahvaa painontunnetta, vähän samankaltaista kuin olisi kakkahätä, koska vauva painaa peräsuolta. Samalla tulee kova tarve ponnistaa. Ennen ponnistusta kätilö tekee sisätutkimuksen ja tarkistaa, että kohdunsuu on täysin auki, jottei siihen tule turvotuksia tai repeämiä. On parempi hieman pidätellä kuin ryhtyä ponnistamaan liian aikaisin.

2. Miten ponnistusvaihe etenee?

Verkkaisuus on valttia, sillä vauvan ei tulisi ponnahtaa ulos kuin samppanjakorkki. Joka työnnöllä vauva etenee lyhyen matkan mutta palaa työnnön jälkeen hiukan takaisinpäin. Jokaisen ponnistuksen aikana väliliha venyy lisää. Toisinaan kätilö joutuu vähän jarruttelemaan, että väliliha ehtii mukautua. Vähän ennen vauvan syntymää kätilö kutsuu paikalle toisen, avustavan, kätilön. Kun pää ja hartiat ovat maailmassa, loppu vartalosta sujahtaa ulos helposti.

3. Miten kauan vaihe kestää?

Aktiivinen ponnistusaika vaihtelee yleensä viidestä minuutista tuntiin. Jos äidillä on voimia eikä vauvalla ole hätää, voi rupeama kestää pitempäänkin. Kestoon vaikuttavat muun muassa supistusten tiheys ja se, onko kyse ensisynnytyksestä. Ensisynnyttäjillä kestää yleensä jonkin aikaa hakea hyvää ponnistusasentoa ja -tapaa.

4. Millainen on hyvä asento?

Täysin selällään ei ponnisteta koskaan. Sängyssäkin synnyttäjä on aina vähintään puoli-istuvassa asennossa. Ponnistusta helpottavat usein asennot, joissa hyödynnetään maan vetovoimaa. Äiti voi ponnistaa esimerkiksi synnytysjakkaralla istuma-asennossa tai nelinkontin sängyssä. Hyvää asentoa kannattaa hakea rauhassa, ja vielä ponnistusvaiheen aikanakin voi liikkua. Eri sairaaloissa suositaan erilaisia asentoja. Kätilölle kannattaa kertoa toiveistaan jo sairaalaan tullessa. Joissakin sairaaloissa voi synnyttää myös veteen.

5. Miten ponnistetaan oikein?

Supistusten tahdissa. Äiti ehtii yleensä ponnistaa kolmekin kertaa yhden supistuksen aikana. Aluksi kannattaa ponnistaa melko kevyesti ja hakea tuntumaa siihen, miten ponnistetaan oikein. Älä pakene kipua vaan seuraa sitä. Keho viestii, mihin päin on syytä ponnistaa. Myös kätilö ohjaa suuntaa. Lantionpohjan lihasten hallinta auttaa löytämään oikean ponnistussuunnan. Raskausaikana voi tehdä lantionpohjan lihaksia vahvistavia harjoituksia.

6. Millaisia kivunlievityskeinoja voidaan käyttää?

Puudutteiden käytössä on sairaalakohtaisia eroja. Joissakin sairaaloissa suositaan kohdunkaulan puudutusta eli paraservikaalipuudusta tai häpyhermon eli pudendaalihermon puudutusta. Kummatkin ovat paikallispuudutuksia. Epiduraalipuudutuksesta sen sijaan voi olla ponnistusvaiheessa haittaa. Jos synnyttäjä ei tunne supistuksia, on vaikea ponnistaa oikein. Siksi epiduraalipuudutusta ei yleensä anneta synnytyksen loppuvaiheessa. Ponnistusvaiheessa kätilö tukee välilihaa kuumalla pyyhkeellä, mikä helpottaa kiristävää tunnetta. Myös äidin oma endorfiinituotanto hillitsee kipua. Akupainannastakin voi olla hyötyä.

7. Mitä tehdään, jos ponnistusvaihe ei etene?

Jos ponnistusvaihe pitkittyy ja äiti ja kohtulihas väsyvät, kätilö saattaa lisätä suoneen oksitosiinia, joka vahvistaa ja tihentää supistuksia. Jos supistukset laimenevat, vauvalla on hätä tai jos äiti ei enää jaksa ponnistaa, kätilö voi ottaa avuksi imukupin. Imukuppi asetetaan vauvan päälakeen, ja vauva vedetään ulos. Synnytyspihtejä ei nykyään käytetä. Joskus esimerkiksi sikiön­ hapenpuute aiheuttaa sen, että synnytys päättyy sektioon eli keisarileikkaukseen.

8. Annetaanko ennen synnytystä peräruiske?

Nykyään peräruisketta ei yleensä anneta ennen synnytystä. Monella suoli tyhjenee luonnostaan siinä vaiheessa, kun synnytys alkaa. Jos kätilö arvelee, että suolessa on synnytystä haittaava kova este, peräruiske voidaan antaa. Ponnistusvaiheessa on tavallista, että ennen vauvan maailmaan tuloa tulee myös pieni määrä ulostetta. Synnyttäjä itse ei sitä yleensä edes huomaa. Synnytys ei ole koskaan steriili tapahtuma, vaan kaikenlaiset eritteet kuuluvat asiaan.

9. Milloin väliliha leikataan?

Episiotomioita eli välilihan leikkauksia tehdään aiempaa vähemmän, koska leikkaushaavat parantuvat huonommin kuin repeämät. Väliliha leikataan nykyisin vain painavasta syystä. Hyvä syy on, jos vauvalla on hätä ja hänet on autettava nopeasti maailmaan. Episiotomia on tehtävä useimmiten myös ennen imukupin käyttämistä.

10. Voiko välilihan repeämistä ennaltaehkäistä itse?

Välilihaa voi öljytä odotusaikana, mutta öljyämisen tehosta ei ole tutkittua tietoa. Repeämisherkkyys riippuu jokaisen ihmisen kudostyypistä, mutta väliliha on joka tapauksessa naisen joustavin osa.

11. Onko huutaminen sallittu?

Ääni ei ole pahasta, sillä kyllä synnytyssaliin ääntä mahtuu. Myös hiljaa saa olla. Omassa synnytyksessään saa käyttäytyä niin kuin parhaalta tuntuu. Äänenkäytöstä voi olla ponnistuksessa myös hyötyä. Kätilö voi ohjata synnyttäjää kanavoimaan äänienergian auttamaan vauvan syntymistä.

12. Miksi naiset kokevat ponnistuskivun niin eri tavalla?

Koemme kaikki eri tavalla kipua ja reagoimme siihen omalla tavallamme. Kivun kokemukseen vaikuttaa myös se, onko synnytys edennyt ripeästi vai kestänyt jo kauan.­ Kipu kannattaa ottaa vastaan  viestinä siitä, että synnytys etenee.

13. Miten voi varmistaa, että vielä ponnistusvaiheessa on voimia jäljellä?

Raskauden aikana kannattaa liikkua ja pitää yllä kuntoa. Varsinkin loppuraskaudessa on hyvä muistaa myös levätä ja ottaa rennosti. Synnytyksen aikana kannattaa juoda sokeripitoisia nesteitä. Syödäkin voi, jos ruoka maittaa. Kun ponnistuksen aika tulee, väsyneimmänkin äidin kroppa tuottaa lisäannoksen energiaa.

14. Suositellaanko ponnistusvaiheeseen jonkinlaista hengitystekniikkaa?

Tärkeää on, että muistaa hengittää. Tekniikka on vapaa.

Asiantuntijana Kätilöopiston Haikaranpesän kätilö ja yksityistä kätilövastaanottoa pitävä Johanna Sarlio-Nieminen, www.yebomama.fi.
Lähteenä myös Kätilötyö, toim. Paananen ym., Edita.

Vauva 7/2011

Loppuraskaus raidoittaa monen mahan. Huoli pois: raskausarvet alkavat pian vaalentua.

Vain harva niiltä välttyy

Arpia tulee melkein kaikille, noin yhdeksälle kymmenestä odottajasta. Arpiin kannattaa siis suhtautua tyynesti: niiltä välttyy vain harva.

Arpien määrään vaikuttavat hormonitoiminta, perinnöllisyys ja ihotyypin luontainen joustavuus.

Raskausarvet tulevat yleensä pystysuuntaan ja ovat vaaleita, punertavia tai joskus jopa tumman violetteja. Arpia tulee mahaan, mutta lisäksi usein myös rintoihin, reisiin ja pakaroihin, eli kohtiin joihin rasvakudosta raskausaikana kertyy.

Arpia tulee, kun iho venyy. Arvet ulottuvat ihon kerrosten läpi.

Muista nämä: liiku ja helli

Jos omalla äidilläsi on ollut paljon arpia, se voi ennustaa, että niitä tulee myös sinulle. Arpia ei voi kokonaan estää, mutta niitä voi vähentää.

Painon kuuluu raskausaikana nousta, mutta iso painonnousu lisää arpien riskiä. Hyvä ruokavalio ja liikunta siis auttavat.

Odottajan kannattaa kosteuttaa ihoa päivittäin. Välttämättä sekään ei auta, mutta mitään haittakaan ihon kosteuttamisesta ei ole.

Arpien ehkäisemiseen on apteekeissa saatavilla voiteita, mutta kosteutukseen sopivat myös tavanomaiset kosteusvoiteet ja ihoöljyt. Kireäksi venyvää ihoa voi pehmittää kuorinnalla.

Raskaudesta jää kehoon jälki – siihen voi suhtautua rakkaudella.

Auts! Arpi voi tehdä kipeää

Raskausarvet voivat tulla nopeasti ja yllättäen. Joskus ne kutisevat ja tulevat jopa kipeiksi, mutta tämä on harvinaista – tavallisimmin venymät eivät tunnu juuri miltään.

Apteekit myyvät arpien hoitoon erityisiä silikonisidoksia, jotka laitetaan iholle samaan tapaan kuin laastari. Saatavilla on myös silikonivoiteita, mutta ne ovat hintavia.

Arpia voi yrittää häivyttää myös kosmetologin käsittelyssä.

Pian ne alkavat vaalentua

Arvet ovat tummimmillaan synnytyksen jälkeen. Kun hormonitoiminta palautuu raskautta edeltävään tilaan, arvet alkavat vaalentua.

Paras lääke on siis aika. Usein arvet vaalenevat yllättävänkin nopeasti. Ajan lisäksi tarvitset armollisuutta kehoasi kohtaan. Raskaudesta jää kehoon jälki – siihen voi suhtautua rakkaudella.

Vauva 10/2016

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Raskaus luo vauvan, mutta raskaus luo myös äidin. Siihen liittyvät vartalon muutokset ovat kehon kunniamerkkejä, kirjoittaa Toisenlaiset äidit -ohjelman psykologi Leea Mattila.

Lukion ensimmäinen psykologian kurssi: Jo siellä opetettiin, että ihminen on psyko-fyysis-sosiaalinen kokonaisuus. Vasta vuosien kuluessa olen todella ymmärtänyt, miten tärkeä asia lauseessa on.

Keho kantaa mielentiloja, jotka näkyvät hermoston toiminnassa, sykkeessä, hengityksessä ja asennoissa. Se muistaa nekin varhaiset asiat, jotka ovat ajattelun tavoittamattomissa. Kokemukset varastoituvat fyysisinä tuntemuksina.

Raskaus on barbapapamaista aikaa. Naisen vartalon muuntautuminen lapsentuottajaksi johdattelee vanhemmaksi tulevaa sopeutumaan myös psyykkisesti elämän muuttumiseen.

Sosiaalinen paine nauttia raskaudesta on suuri.

Sosiaalinen paine nauttia raskaudesta on suuri. Läheskään aina raskaus ei kuitenkaan ole hehkua. Muutamaan kuukauteen pakkautuu raudanpuute, hormonikuperkeikat, pahoinvointi, närästys, kummalliset ruoka-ainehimotukset, rintojen aristus, kutinat, liitoskivut, pukamat, turvotukset ja raskausarvet.

Neuvolan terveydenhoitaja kontrolloi odottajan painonnousua. Vatsa on joidenkin mielestä valtava ja joidenkin mielestä liian pieni. Ei ole ihme, jos raskaana olevasta naisesta se tuntuu hämmentävältä ja itsetuntoa latistavalta. Olenko viehättävä edes puolisolleni? Saanko entistä itseäni koskaan takaisin?

Ei tarvitse vetää vatsaa sisään ja kerrankin saa rinnat!

Kehon muutos voi myös olla myönteinen ja tuntua lumoavalta. Ei tarvitse vetää vatsaa sisään ja kerrankin saa rinnat! Onnistunut synnytys ja imetys lisäävät myönteistä psyykkistä kokemusta. Kehoni toimii! Minä osaan tämän!

Raskaus luo vauvan, mutta raskaus luo myös äidin. Siihen liittyvät vartalon muutokset ovat kehon arvokkaimpia kunniamerkkejä eletystä elämästä.

Vartalon hyväksyntä ja arvostus välittyy lapselle.

Itsestä huolehtiminen tarkoittaa myös vauvasta huolehtimista. Vartalon hyväksyntä ja arvostus välittyy lapselle, ja siirtyy malliksi suhtautua omaan kehoon. Se on valtavan tärkeä sosiaalinen perintö.

Kehosi on nyt erilainen kuin ennen, mutta parempi.

Voi hyvin, odottaja:

1. Hoivaa mieltäsi hyvän fyysisen kosketuksen kautta: ota kylpy, käy kampaajalla tai hieronnassa.

2. Muista perusasiat: sopiva liikunta, terveellinen ruokavalio  ja ihmissuhteiden vaaliminen.

4. Ota vastaan kehut ulkonäöstä. Huomaa, miten äitiys täydentää naiseuttasi.

Lue lisää Leean kolumneja täältä.

Leea Mattila on lapsen ja vanhemman suhteeseen erikoistunut psykologi. Hän työskentelee omassa Psykologipalvelut MindLink -yrityksessään ja on asiantuntija Livin Toisenlaiset äidit -ohjelmassa. Liv ja vauva.fi kuuluvat Sanoma-konserniin.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Raskausajan ravintosuosituksissa lukee, että ”listeria-bakteeri ei pysty lisääntymään kovissa juustoissa”. Mitä se tarkoittaa? Mitä tarkoittaa kova ja pehmeä juusto? 

Terveydenhoitaja Mia Astikainen:

Kovaa juustoa, kuten esimerkiksi edamia, emmentalia ja höylättävää kermajuustoa voi huoletta syödä raskaana ollessa. Kuten olet suosituksista lukenut, listeria ei lisäänny kovissa juustoissa, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että listeriaa ei niissä ole.

Listerian tulee lisääntyä ruuassa, jotta se saavuttaa ihmiselle haitallisen määrän. 

Jos ostat ulkomaisia juustoja tai nautit maitotuotteita ulkomailla, varmista aina, että tuote on tehty pastöroidusta maidosta.

Kovia juustoja ovat kaikki höylättävät juustot ja pehmeitä esimerkiksi homejuustot ja tuorejuustot. Kaikkien maitotuotteiden tulee olla myös pastöroituja. Suomalaiset meijerituotteet on aina pastöroitu, mutta jos ostat ulkomaisia juustoja tai nautit maitotuotteita ulkomailla, varmista aina, että tuote on tehty pastöroidusta maidosta.

Listerian voi saada myös huonosti pestyistä juureksista ja kasviksista sekä ulkomaisista pakastemarjoista. Kasvikset on siis pestävä ja kuorittava huolellisesti ennen syömistä. Pakastemarjat on kuumennettava yli 95 asteeseen.

Listeria on maassa elävä bakteeri, jonka voi saada missä elämänsä vaiheessa tahansa. Listerioosi, listerian aiheuttama infektio, aiheuttaa verenmyrkytyksen tai aivokalvontulehduksen.

Listeria on onneksi harvinainen, mutta raskaana olevalle erityisen ikävä, sillä se on vaarallinen sikiölle. Listeria voi aiheuttaa muun muassa keskenmenon.

Vauva 9/16

Arka

Mitä juustoja odottaja voi syödä?

Hei! Kaipaisin vielä täsmennystä pehmeisiin juustoihin. Ovatko ne siis kautta linjan kiellettyjä, vaikka olisivat kotimaisia, pastoröituja ja isolta tunnetulta valmistajalta? Tästä tuntuu olevan liikkeellä kahdenlaista ohjeistusta. Itse uskalsin aluksi syödä esimerkiksi edellä mainitut kriteerit täyttävää fetaa, raejuustoa ja tuorejuustoa, mutta lopulta olen tullut niidenkin kanssa varovaiseksi. Nyt uskallan syödä esim. fetaa enää vain uuniruoissa, ja tämä rajoittaa jo yllättävän paljon lakto-...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Vanhemmaksi tuleminen nostaa esiin sen, minkälainen oma lapsuus on ollut. Jos oma lapsuus on ollut vaikea, siihen voi oppia suhtaumaan lempeällä hyväksynnällä, kirjoittaa Toisenlaiset äidit -ohjelman psykologi Leea Mattila.

Vuorovaikutuksessa on läsnä aina kolme sukupolvea, niin sanotaan. Kiintymysmallit periytyvät suurella todennäköisyydellä sukupolvelta toiselle – ei geneettisesti, vaan vuorovaikutuksen kautta. Vauvana omaksuttu vuorovaikutusmalli saattaa pysyä koko elämän.

Käsittelemättömät traumaattiset kokemukset tai pienenä vauvana vaille rakastavaa vuorovaikutusta jääminen vaikuttavat siihen, minkälainen vanhempi itsestä tulee.

Mielestä torjutut asiat nousevat yllättäen eteen, kun itsellä on lapsia. Esimerkiksi vauvan itku voi herättää voimakkaan ahdistuksen ja avuttomuuden, oman tunteen lapsena, kun ei ole hätääntyessä saanut lohtua.

Silloin on vaikeaa ottaa vastaan oman pienen lapsen pahaa mieltä ja lohduttaa.

Yleensä vanhemmat haluavat lapselleen parempaa kuin itsellä on ollut. Miten onnistua, jos roolimallia ei ole ollut?

Omalla psyykkisellä työllä – arkisemmin sanottuna oman historian läpikäymisellä ja ymmärtämisellä – voi onneksi lunastaa turvallisemman kiintymyssuhteen. Ymmärryksen kautta vaikeatkin kokemukset nivoutuvat osaksi elämäntarinaa.

Silloin vaikeuksien ajattelu ei enää saa pois tolaltaan. Omaa taustaa voi ajatella lempeällä hyväksynnällä.

Hyvä parisuhde, tai muut hyvät ihmissuhteet, tarjoavat voimaa. Esimerkiksi luottamus puolisoon antaa toisenlaisia, korjaavia kokemuksia kuulluksi ja hyväksytyksi tulemisesta.

Kyky turvautua toisiin tekee vahvaksi, ei haavoittuneisuuden piilottaminen.

Ihminen kehittyy koko elämänsä ajan. Hermosolujen yhteyksiä muodostuu ja karsiutuu sen mukaan, miten niitä käytetään. Kaikki kokemukset vaikuttavat, ja mahdollisuus psyykkiseen kasvuun on olemassa. Loppuun asti.

Tee ensin nämä

1. Käy läpi elämääsi. Lapsen saaminen voi merkitä omien ratkaisemattomien tunteiden heräämistä ja niiden kohtaamista. Puhuminen auttaa.

2. Kun lapsen kanssa on vaikeaa, toimi näin: Pyri turvallisuuteen, rauhallisuuteen ja lempeään päättäväisyyteen. Hengitä syvään ulos. Harmin jälkeen muista korjata suhde lapseen.

3. Luota ja rakasta. Hyvät ihmissuhteet antavat korjaavia kokemuksia, vaikka oma lapsuus ei olisi ollut niin hyvä.

Lue lisää Leean kolumneja täältä.

Leea Mattila on lapsen ja vanhemman suhteeseen erikoistunut psykologi. Hän työskentelee omassa Psykologipalvelut MindLink -yrityksessään ja on asiantuntija Livin Toisenlaiset äidit -ohjelmassa. Liv ja vauva.fi kuuluvat Sanoma-konserniin.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.