Kokosimme tärkeät vinkit lomamatkalle lähtevälle odottajalle.

Odottajakin voi reissata, kunhan muistaa muutaman ohjeen.

Mitä kannattaa huomioida, kun suunnittelee matkaa?

Parasta aikaa matkustamiselle on usein keskiraskaus viikoilla 18–24. Alkuraskaudessa keskenmenoriski on suurin, ja silloin on usein myös pahoinvointia. Loppuraskauteen taas liittyy ennenaikaisen synnytyksen vaara. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin harkita, minne matka suuntautuu. Euroopassa ja Välimeren alueen maissa voi reissata sairaanhoidon tason puolesta melko turvallisesti. Sen sijaan esimerkiksi Afrikan maissa, Intiassa ja Egyptissä riskit ovat suuremmat.

Mitä rokotuksia kaukomaille lähtevä odottaja voi ottaa?

Rokotusten tulisi olla kunnossa jo ennen raskautta. Jos kuitenkin on välttämätöntä, perusrokotuksia voi ottaa. Näitä ovat esimerkiksi polio-, jäykkäkouristus-, influenssa- ja hepatiittirokotukset. Sen sijaan eläviä viruksia sisältäviä rokotuksia, kuten keltakuume-, MPR- ja vesirokkorokotuksia, ei raskaana olevalle anneta.

Voiko raskaana oleva ottaa malarialääkitystä?

Periaatteessa voi, mutta ei mielellään. Malaria-alueille ei kannattaisi mennä odotusaikana ollenkaan. Malaria on raskaana olevalle tavallista vakavampi, ja tauti myös tarttuu silloin helpommin. Lämmin vatsa vetää tartuttavia hyönteisiä puoleensa.

Onko lentäminen odotusaikana vaaraksi äidille tai vauvalle?

Lentäminen sinänsä ei ole normaalissa raskaudessa haitallista.Pitkät lennot voivat olla odottajalle raskaita, ja paikallaan istumiseen liittyy myös veritulppariski. Riskiä voi pienentää, kun nousee jaloittelemaan tunnin välein ja käyttää tukisukkia. On tärkeää juoda riittävästi ja varustautua koneeseen litran vesipullon kanssa. Samat varotoimet koskevat pitkiä automatkoja.

Minkälaisia sääntöjä lentoyhtiöillä on raskaana oleville?

Finnair sallii matkustamisen 36. raskausviikon loppuun asti, joten viimeisen raskauskuukauden aikana ei saa lentää. Lyhyillä kotimaan- ja Skandinavian-lennoilla saa kuitenkin matkustaa siihen asti kun 38 raskausviikkoa on täynnä, mutta vain, jos raskaus on edennyt normaalisti. Raskauden normaalista kulusta vaaditaan lääkärintodistus jo viikolta 28 lähtien. Säännöt vaihtelevat eri lentoyhtiöissä jonkin verran.

Entä jos odottaa kaksosia?

Kaksosraskaudessa lentokiellot alkavat pari viikkoa aiemmin, eli normaalisti sujuneessa monikkoraskaudessa saa lentää viikolle 34 saakka. Mikäli odotettavissa on raskauteen liittyviä ongelmia, lentokielto alkaa aiemmin.

Onko laivassa matkustaville vastaavia sääntöjä?

Laivayhtiöt suosittelevat, ettei raskaana oleva matkusta lasketun ajan lähestyessä, mutta varsinaisia sääntöjä ei ole. Parin viime vuoden aikana laivoilla tapahtuneet synnytykset ovat onneksi päättyneet onnellisesti. Esimerkiksi Tallink Siljan aluksilla on oma lääkäri/sairaanhoitaja, ja hätätapauksessa paikalle voidaan hälyttää helikopteri, joka kuljettaa synnyttäjän sairaalaan.

Tuleeko ylimääräisiä kuluja, jos synnyttää Suomessa muualla kuin oman alueen sairaalassa?

Ei. Synnytys on maksaa saman verran koko maassa.

Voiko matkan perua raskauden takia? Korvaako vakuutus?

Raskaus ei ole sairaus, joten se ei ole riittävä syy matkan perumiseen ja rahojen saamiseen takaisin. Jos  raskauteen liittyy terveydellinen, diagnosoitava riski, kuten uhkaava keskenmeno, voi korvauksen saada lääkärin todistuksella. Oman matkavakuutuksen ehdot kannattaa tarkistaa.

Kattavatko vakuutukset synnytyksestä aiheutuvat kulut ulkomailla?

Yleissääntöisesti eivät kata. Ulkomailla synnyttämisestä voi tulla kallis paukku. 

Miten odottaja voi välttää ruokamyrkytykset?

Huonon hygienian maihin odottajan ei kannattaisi edes matkustaa. Jos on matkustettava, kannattaa katsoa, mitä syö ja juo. Juomavesi on hyvä keittää, ja kaikkea kylmää ja kypsentämätöntä ruokaa on syytä välttää. Kannattaa myös varmistua maitotuotteiden pastöroinnista.

Mitä vielä pitäisi muistaa?

Matkalle kannattaa ottaa mukaan lääkärintodistus raskaudesta, neuvolakortti, vakuutusyhtiön yhteystiedot ja veriryhmäkortti. Ennen pidempää matkaa on hyvä tarkistuttaa lääkärillä, että kaikki on kunnossa, eikä esimerkiksi kohdunulkoisen raskauden mahdollisuutta ole. Kissoja ja koiria kannattaa vältellä maissa, joissa on rabiesta. Muuten matkalla pärjää maalaisjärjellä.

Raskausajan ravintosuosituksissa lukee, että ”listeria-bakteeri ei pysty lisääntymään kovissa juustoissa”. Mitä se tarkoittaa? Mitä tarkoittaa kova ja pehmeä juusto? 

Terveydenhoitaja Mia Astikainen:

Kovaa juustoa, kuten esimerkiksi edamia, emmentalia ja höylättävää kermajuustoa voi huoletta syödä raskaana ollessa. Kuten olet suosituksista lukenut, listeria ei lisäänny kovissa juustoissa, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että listeriaa ei niissä ole.

Listerian tulee lisääntyä ruuassa, jotta se saavuttaa ihmiselle haitallisen määrän. 

Jos ostat ulkomaisia juustoja tai nautit maitotuotteita ulkomailla, varmista aina, että tuote on tehty pastöroidusta maidosta.

Kovia juustoja ovat kaikki höylättävät juustot ja pehmeitä esimerkiksi homejuustot ja tuorejuustot. Kaikkien maitotuotteiden tulee olla myös pastöroituja. Suomalaiset meijerituotteet on aina pastöroitu, mutta jos ostat ulkomaisia juustoja tai nautit maitotuotteita ulkomailla, varmista aina, että tuote on tehty pastöroidusta maidosta.

Listerian voi saada myös huonosti pestyistä juureksista ja kasviksista sekä ulkomaisista pakastemarjoista. Kasvikset on siis pestävä ja kuorittava huolellisesti ennen syömistä. Pakastemarjat on kuumennettava yli 95 asteeseen.

Listeria on maassa elävä bakteeri, jonka voi saada missä elämänsä vaiheessa tahansa. Listerioosi, listerian aiheuttama infektio, aiheuttaa verenmyrkytyksen tai aivokalvontulehduksen.

Listeria on onneksi harvinainen, mutta raskaana olevalle erityisen ikävä, sillä se on vaarallinen sikiölle. Listeria voi aiheuttaa muun muassa keskenmenon.

Vauva 9/16

Arka

Mitä juustoja odottaja voi syödä?

Hei! Kaipaisin vielä täsmennystä pehmeisiin juustoihin. Ovatko ne siis kautta linjan kiellettyjä, vaikka olisivat kotimaisia, pastoröituja ja isolta tunnetulta valmistajalta? Tästä tuntuu olevan liikkeellä kahdenlaista ohjeistusta. Itse uskalsin aluksi syödä esimerkiksi edellä mainitut kriteerit täyttävää fetaa, raejuustoa ja tuorejuustoa, mutta lopulta olen tullut niidenkin kanssa varovaiseksi. Nyt uskallan syödä esim. fetaa enää vain uuniruoissa, ja tämä rajoittaa jo yllättävän paljon lakto-...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Vanhemmaksi tuleminen nostaa esiin sen, minkälainen oma lapsuus on ollut. Jos oma lapsuus on ollut vaikea, siihen voi oppia suhtaumaan lempeällä hyväksynnällä, kirjoittaa Toisenlaiset äidit -ohjelman psykologi Leea Mattila.

Vuorovaikutuksessa on läsnä aina kolme sukupolvea, niin sanotaan. Kiintymysmallit periytyvät suurella todennäköisyydellä sukupolvelta toiselle – ei geneettisesti, vaan vuorovaikutuksen kautta. Vauvana omaksuttu vuorovaikutusmalli saattaa pysyä koko elämän.

Käsittelemättömät traumaattiset kokemukset tai pienenä vauvana vaille rakastavaa vuorovaikutusta jääminen vaikuttavat siihen, minkälainen vanhempi itsestä tulee.

Mielestä torjutut asiat nousevat yllättäen eteen, kun itsellä on lapsia. Esimerkiksi vauvan itku voi herättää voimakkaan ahdistuksen ja avuttomuuden, oman tunteen lapsena, kun ei ole hätääntyessä saanut lohtua.

Silloin on vaikeaa ottaa vastaan oman pienen lapsen pahaa mieltä ja lohduttaa.

Yleensä vanhemmat haluavat lapselleen parempaa kuin itsellä on ollut. Miten onnistua, jos roolimallia ei ole ollut?

Omalla psyykkisellä työllä – arkisemmin sanottuna oman historian läpikäymisellä ja ymmärtämisellä – voi onneksi lunastaa turvallisemman kiintymyssuhteen. Ymmärryksen kautta vaikeatkin kokemukset nivoutuvat osaksi elämäntarinaa.

Silloin vaikeuksien ajattelu ei enää saa pois tolaltaan. Omaa taustaa voi ajatella lempeällä hyväksynnällä.

Hyvä parisuhde, tai muut hyvät ihmissuhteet, tarjoavat voimaa. Esimerkiksi luottamus puolisoon antaa toisenlaisia, korjaavia kokemuksia kuulluksi ja hyväksytyksi tulemisesta.

Kyky turvautua toisiin tekee vahvaksi, ei haavoittuneisuuden piilottaminen.

Ihminen kehittyy koko elämänsä ajan. Hermosolujen yhteyksiä muodostuu ja karsiutuu sen mukaan, miten niitä käytetään. Kaikki kokemukset vaikuttavat, ja mahdollisuus psyykkiseen kasvuun on olemassa. Loppuun asti.

Tee ensin nämä

1. Käy läpi elämääsi. Lapsen saaminen voi merkitä omien ratkaisemattomien tunteiden heräämistä ja niiden kohtaamista. Puhuminen auttaa.

2. Kun lapsen kanssa on vaikeaa, toimi näin: Pyri turvallisuuteen, rauhallisuuteen ja lempeään päättäväisyyteen. Hengitä syvään ulos. Harmin jälkeen muista korjata suhde lapseen.

3. Luota ja rakasta. Hyvät ihmissuhteet antavat korjaavia kokemuksia, vaikka oma lapsuus ei olisi ollut niin hyvä.

Lue lisää Leean kolumneja täältä.

Leea Mattila on lapsen ja vanhemman suhteeseen erikoistunut psykologi. Hän työskentelee omassa Psykologipalvelut MindLink -yrityksessään ja on asiantuntija Livin Toisenlaiset äidit -ohjelmassa. Liv ja vauva.fi kuuluvat Sanoma-konserniin.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Joukolatar-blogia kirjoittava Heidi ikuisti kasvavan vatsan viikko viikolta.

Parhaat ideat ovat pieniä oivalluksia. Sellaisen teki Joukolatar-blogia vauva.fissä kirjoittava Heidi odottaessaan toista lastaan.

Raskausviikosta 14 eteenpäin Heidi pyysi lapsen isää ottamaan joka viikko kuvan kasvavasta mahasta. Tässä kuvassa tukkimiehen kirjanpito kertoo, miltä viikolta kuva on.

– Halusin ikuistaa raskauden muutenkin kuin peilin kautta selfieinä, Heidi sanoo.

Kuvaa ottaessa oli hetki aikaa keskittyä vain omaan oloon ja kasvavaan vauvaan. Se tuntui hyvältä. Sitten lapsiperheen arki taas vei mukanaan.

Mutta nämä hetket Heidi muistaa aina.

Nyt on aika uudenlaisille kuville: uusimmassa postauksessaan Heidi kertoo Hertta-vauvan syntymästä. Onnea!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Mitä sinä vastaisit odottajan kysymykseen? Kerro se kommenteissa – teemme aiheesta jutun marraskuun Vauva-lehteen.

"Olen raskaana ja suren sitä, ettei ystäväni enää pidä minuun yhteyttä. Kerroin hänelle raskaudesta kuukausi sitten. Ensin ystävä vakuutti olevansa onnellinen puolestani ja luulin, että kaikki on kunnossa.

Tämän tapaamisen jälkeen hän ei ole pitänyt minuun mitään yhteyttä. Kun soitan, hän lopettaa puhelun nopeasti. Ja jos ehdotan tapaamista, hänellä on aina jotain muuta tekemistä.

Olisin kertonut ystävälleni raskaudestani jo aiemmin, mutten pystynyt. Tiedän, että myös ystävä ja hänen miehensä yrittävät vauvaa. Ystävälläni oli keväällä yksi keskenmeno, ja hän otti sen raskaasti.

Ymmärrän, että asia on hänelle vaikea. Mutta en voi käsittää, että ystävyytemme voisi loppua sen vuoksi, että minä olen raskaana. Enkö olekaan hänelle niin hyvä ystävä kuin luulin? Eikö hän ymmärrä, kuinka tärkeä ihminen hän on minulle?

Mitä minun pitäisi tehdä? Jatkanko soittelua ja viestien lähettämistä? Vai pitäisikö minun vain antaa ystävyyden hiipua eikä yrittää väkisin?"

Elsa rv 22

Onko sinulla samanlaisia kokemuksia? Mikä auttoi, mikä ei? Kerro vastauksesi kommenteissa!

Vierailija

Olen raskaana ja lapseton ystävä katkaisi välit – mitä teen?

Ystävälle pitää antaa aikaa ja tilaa. Hän suree edelleen menetettyä lasta, ja minusta on kohtuutonta vaatia häntä iloitsemaan toisen puolesta silloin, kun siihen ei yksinkertaisesti vain kykene, vaikka kuinka haluaisi. Vika ei ole "Elsassa", eikä vika ole myöskään tässä keskenmenosta toipuvassa henkilössä, vika ei ole kenessäkään. Vika on voimavarojen puutteessa ja haavoissa, joiden paraneminen vie aikaa. Ketään ei voi myöskään pakottaa jatkamaan ystävyyttä. Joskus ystävyyssuhteet katkeavat,...
Lue kommentti
Vierailija

Olen raskaana ja lapseton ystävä katkaisi välit – mitä teen?

Nykyisin onnellisesti äiti mutta takana 5 vuoden lapsettomuus ja yrittäminen keskenmenoineen ja kyllä, voin sanoa olleeni jossain välissä katkera joka ikisestä raskaudesta olipa vauva tulossa miten läheiselle ihmiselle tahansa. Lopetin yhteydenpidon jopa siskooni kun kuulin hänen odottavan vauvaa, tämä oli vaihe joka minun oli käytävä läpi. Ajan kanssa opin hyväksymään tulevan vauvan ja sitten kun pieni tuli maailmaan, vauvanhoito olikin ikään kuin jonkinlaista terapiaa, mutta avainsana on aika...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.