Mitä odottajan kannattaa syödä, mitä taas välttää?

1. Voiko odottaja todella saada kaikki tarvitsemansa ravintoaineet syömästään ruoasta?

Riittävä määrä ravintoaineita, D-vitamiinia lukuun ottamatta, on mahdollista saada tavallisesta ravinnosta. Esimerkiksi folaattia saa riittävästi, jos syö kahdella aterialla­ lautasmallin mukaisesti, valitsee täysjyväviljavalmisteet ja syö päivässä yhteensä kuusi annosta kasviksia, hedelmiä ja marjoja. Yksi annos kasviksia on noin kaksi desilitraa. Yhteensä kasviksia tulisi syödä päivässä­ noin puoli kiloa. Tällaisen määrän syöminen­ on mahdollista, jos päivän jokaisella aterialla on jotain kasvisperäistä värikästä.

Ravintolaskureita tai minkään tietyn kasviksen syömistä ei tarvita. Kasviksiin ei lautasmallissa lasketa perunaa ja esimerkiksi perunan tavoin käytettyä bataattia, vaan ne rinnastetaan ateriakokonaisuudessa riisiin tai pastaan, jolla tulisi täyttää neljännes lautasesta.

2. Kuinka paljon maitotuotteita pitäisi käyttää, jotta D-vitamiinia ja kalsiumia saisi riittävästi?

Ravinnosta tai auringosta ei saada riittävästi D-vitamiinia, joten kaikille raskaana oleville suositellaan 10 µg:n (mikrogramman) D3-vitamiinilisää ympäri vuoden. D-vitamiinia saa ravinnosta parhaiten rasvaisesta kalasta ja vitaminoiduista maitotuotteista. Esimerkiksi lohta pitäisi vuorokaudessa syödä parisataa grammaa tai vitaminoitua maitoa juoda lähes litra, jotta elimistö saisi tarvitsemansa määrän D-vitamiinia. Kannattaa muistaa, että luomumaitoon ei ole lisätty D:tä.

Kalsiumin saannin turvaamiseksi ruokavalion tulisi sisältää neljä annosta (1 annos=2 siivua juustoa tai 2 dl muita maitotuotteita) maitovalmisteita päivässä. Määrä siis täyttyy, jos käytät maitoa, piimää, viiliä tai jogurttia 8 dl joka päivä. Riittävä kalsiumin saanti on 900 milligrammaa päivässä. Jos odottaja ei nauti maitovalmisteita tai kalsiumilla rikastettuja valmisteita riittävästi, hän voi tarvita lisäkalsiumia purkista­. Kalsiumlisä on usein tarpeen vegaaniruokavaliota noudattaville ja laktoosi-intoleranteille.

3. Kuinka paljon ja minkälaista kalaa kannattaisi syödä?

Kalaa suositellaan odottaville äideille 2–3 kertaa viikossa, kuten kaikille muillekin. Kalassa on D-vitamiinin lisäksi paljon välttämättömiä rasvahappoja. Eri kala-lajeja kannattaa vaihdella. Joidenkin­ petokalojen käyttöä on kuitenkin hyvä rajoittaa raskauden ja imetyksen aikana niihin mahdollisesti kertyneiden ympäristömyrkkyjen vuoksi. Hauen syömistä ei suositella lainkaan sen sisältämän elohopean vuoksi. Itämeren suurikokoisia silakoita ja lohta sekä sisävesien suurikokoisia petokaloja suositellaan syömään korkeintaan 1–2 kertaa kuukaudessa.

4. Mitä pitäisi tietää ravintorasvoista?

Ruokavalion rasvan laatuun on hyvä kiinnittää huomiota. Pehmeät rasvat, joita saa kasviöljyistä ja kalasta, sisältävät runsaasti­ välttämättömiä rasvahappoja, joita tarvitaan sikiön kehitykseen. Äidin ruokavalion rasvan laadulla on vaikutusta syntyvän lapsen rasvahappotasapainoon ja rintamaidon rasvan laatuun. Runsas kovan rasvan saanti voi myös heikentää äidin elimistön sokerinsietoa odotusaikana.

5. Miksi foolihappo on odottajalle ja raskautta suunnitteleville niin tärkeää?

Folaatin tarve kasvaa raskauden aikana. Folaatti kuuluu B-ryhmän vitamiineihin, ja sitä tarvitaan sikiön kehitystä varten solujen jakautumiseen ja verisolujen muodostumiseen. Tarve on suurin aivan raskauden alussa­, minkä vuoksi riskiryhmiin kuuluville­ suositellaan foolihappovalmistetta, folaatin synteettistä muotoa, tabletteina jo raskautta suunniteltaessa. Folaatin tarvetta lisäävät esimerkiksi pitkäaikainen­ e-pillereiden käyttö, runsas alkoholin käyttö, kaksosraskaus sekä tietyt suolistosairaudet. Riittävä folaatin saanti vähentää merkittävästi riskiä sikiön hermostoputken sulkeutumishäiriöön. Se on onneksi harvinainen Suomessa. Riskiperheissä suojalääkitys aloitetaan lääkärin valvonnassa.

Folaattia on runsaasti kasviksissa kuten kaaleissa, pinaatissa, tomaatissa, paprikassa­, marjoissa, hedelmissä ja täysjyvätuotteissa. Näiden riittämätön määrä ruokavaliossa voi johtaa vähäiseen folaatin saantiin. Mikäli ruokavalio on yksipuolinen, 400 µg:n foolihappolisä varmistaa sen riittävän saannin. Foolihappoa sisältävät esimerkiksi monet raskaana oleville tarkoitetut monivitamiini-kivennäisainevalmisteet. Monipuolinen kasvisten, hedelmien ja marjojen syönti on kuitenkin tavoitteena ja erityisen tarpeen raskautta suunniteltaessa­ ja raskauden aikana. Foolihappolisästä ei ole kuitenkaan haittaa monipuolisesti ruokailevillekaan.

6. Koska tarvitaan lisärautaa?

Lisärautaa tarvitaan 12. raskausviikon jälkeen, jos odottajan hemoglobiini laskee alle 115 grammaan/litra. Rautaa tarvitaan äidin punasolumassan lisääntymiseen, istukkaan ja sikiön rautavarastoihin. Raudan puutos aiheuttaa väsymystä ja anemiaa ja heikentää sikiön kasvua. Lisärautaa purkista ei napsita automaattisesti vaan rautavalmisteiden­ käyttö tapahtuu neuvolan tai lääkärin valvonnassa. Ravinnosta rautaa saa parhaiten lihasta, täysjyväviljasta ja kalasta. Muun muassa tee sekä maidon ja juuston kalsium ehkäisevät raudan imeytymistä, joten rautaa sisältäviä ruokia tai rautavalmistetta ei kannata nauttia yhtä aikaa niiden kanssa.

7. Mitä odottajan ei kannata syödä lainkaan?

Raakaa kalaa ja mätiä, pastöroimattomia juustoja tai tilamaitoa ei suositella odottajille listeriariskin vuoksi. Listeriabakteeri tuhoutuu 70 asteessa, joten kunnolla­ kuumennettuna näitä tuotteita voi syödä. Listerioosi voi johtaa keskenmenoon tai aiheut­taa sikiölle vaikeita tulehduksia.

Raaka liha ei taas sovi toksoplasmariskin vuoksi. Maksaa, maksaruokia ja kalanmaksaöljyä ei suositella niiden korkean A-vitamiinipitoisuuden vuoksi.

Alkoholia odottajien tulee välttää, sillä sikiölle turvallista määrää ei tiedetä. Lakritsin ja salmiakin ystävien on hyvä muistaa kohtuukäyttö, sillä tuotteiden korkea glykyrritsiinipitoisus voi aiheuttaa turvotusta­ ja verenpaineen nousua. Kohtuullinen määrä on pari pientä lakritsipatukkaa silloin tällöin.

8. Pitäisikö kahvin ja teen juomista rajoittaa?

Kahvin määrää on syytä rajoittaa noin kolmeen kuppiin päivässä, sillä runsas kofeiininsaanti lisää keskenmenon riskiä. Teessä­ on puolet vähemmän kofeiinia kuin kahvissa­, joten sitä voi juoda vapaammin, kunhan välttää yrttiteetä. Yrtti- ja roh­dosvalmisteita ei suositella, sillä niiden sisällöstä ja vaikutuksista sikiön hyvinvointiin ei tiedetä tarpeeksi.

9. Voiko kaupan pakasteita käyttää?

Voi, mutta pakastekasvikset ja ulkomaiset marjat kannattaa norovirusriskin vuoksi kuumentaa aina kunnolla, yli 70-asteiseksi­, ennen syömistä.

10.Liittyykö makeuttamisaineisiin tai mausteisiin rajoituksia?

Muut makeuttamisaineet ovat turvallisia, mutta sakariinia ja syklamaattia ei odotusaikana suositella. Niiden on todettu suurina­ määrinä aiheuttavan koe-eläimillä­ syöpää. Sakariinin ja syklamaatin­ käyttö on vähentynyt, kun uusia makeuttamisaineita on tullut markkinoille. 
Mausteita voi käyttää normaalisti, yrttejäkin maustetarkoituksessa pieniä määriä. Runsas suolan käyttö voi lisätä turvotuksia ja nostaa verenpainetta.

11. Voiko odottaja laihduttaa?

Varsinainen laihduttaminen ei kuulu raskausaikaan. Painon tosin ei tarvitse juuri noustakaan, mikäli äidillä on ylipainoa ennen raskautta. Raskausaika ei käytännössä lisää energian tarvetta, mutta useiden ravintoaineiden­ tarve kasvaa. Monipuolinen ja kulutukseen nähden sopiva ruokavalio on siis erityisen tärkeää. 

12. Voiko odottaja karpata?

Ruokavalion turhaa rajoittamista raskausaikana ei suositella. Kaikkien hiilihydraattien karsiminen kaventaa ruokavaliota ja huonontaa usein myös ravinnosta saadun rasvan laatua. Aina on toki suositeltavaa välttää turhaa sokeripitoisten tuotteiden syöntiä kuten makeisia, kahvileipiä ja makeita juomia. Viljavalmisteiksi kannattaa valita täysjyvävaihtoehdot. 

13. Entäpä, jos on kasvissyöjä?

Maitovalmisteita ja mahdollisesti kalaa sisältävä kasvisruokavalio on odottajan ja vauvan kannalta parempi kuin vegaaniruo­kavalio, jota ei suositella raskaana oleville­. Vegaaniodottajien kannattaa käydä henkilökohtaisessa ravitsemusterapeutin­ ohjauksessa, jotta tarvittavien ravintoaineiden saatavuus varmistetaan.

14. Kannattaako odottavan äidin ottaa ravin­nossaan huomioon lapsen mahdollinen allergisoituminen?

Lapsen mahdollista allergiaa ehkäistään nykytiedon mukaan parhaiten syömällä mahdollisimman monipuolisesti raskaus- ja imetysaikana. Tällöin lapsi siedättyy jo kohdussa ravinnon erilaisille valkuaisaineille.

15. Miten ehkäistä ummetusta?

Ummetus pysyy loitolla, kun odottaja saa riittävästi kuitua, nestettä ja liikuntaa. Leipä ja viljavalmisteet, joissa on vähintään kuusi prosenttia kuitua, ovat hyviä. Kasviksia­, hedelmiä ja marjoja kannattaa syödä monta annosta päivässä. Aterian­ yhteydessä on hyvä juoda riittävästi, ja nauttia lisäksi noin kolme lasillista­ vettä päivän aikana. 

Asiantuntijana on ravitsemusterapeutti, filosofian tohtori Tuula Arkkola. Hänen väitöksensä raskausajan ravinnosta julkaistiin vuonna 2010.

Lisätietoa: Lapsi, perhe ja ruoka. Sosiaali ja terveysministeriön julkaisuja 2004
Vauva 2/2012
Lue myös:
Raskausajan ruokarajoitukset
Raskausajan terveellinen ruokavalio

Raskausajan ravintosuosituksissa lukee, että ”listeria-bakteeri ei pysty lisääntymään kovissa juustoissa”. Mitä se tarkoittaa? Mitä tarkoittaa kova ja pehmeä juusto? 

Terveydenhoitaja Mia Astikainen:

Kovaa juustoa, kuten esimerkiksi edamia, emmentalia ja höylättävää kermajuustoa voi huoletta syödä raskaana ollessa. Kuten olet suosituksista lukenut, listeria ei lisäänny kovissa juustoissa, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että listeriaa ei niissä ole.

Listerian tulee lisääntyä ruuassa, jotta se saavuttaa ihmiselle haitallisen määrän. 

Jos ostat ulkomaisia juustoja tai nautit maitotuotteita ulkomailla, varmista aina, että tuote on tehty pastöroidusta maidosta.

Kovia juustoja ovat kaikki höylättävät juustot ja pehmeitä esimerkiksi homejuustot ja tuorejuustot. Kaikkien maitotuotteiden tulee olla myös pastöroituja. Suomalaiset meijerituotteet on aina pastöroitu, mutta jos ostat ulkomaisia juustoja tai nautit maitotuotteita ulkomailla, varmista aina, että tuote on tehty pastöroidusta maidosta.

Listerian voi saada myös huonosti pestyistä juureksista ja kasviksista sekä ulkomaisista pakastemarjoista. Kasvikset on siis pestävä ja kuorittava huolellisesti ennen syömistä. Pakastemarjat on kuumennettava yli 95 asteeseen.

Listeria on maassa elävä bakteeri, jonka voi saada missä elämänsä vaiheessa tahansa. Listerioosi, listerian aiheuttama infektio, aiheuttaa verenmyrkytyksen tai aivokalvontulehduksen.

Listeria on onneksi harvinainen, mutta raskaana olevalle erityisen ikävä, sillä se on vaarallinen sikiölle. Listeria voi aiheuttaa muun muassa keskenmenon.

Vauva 9/16

Arka

Mitä juustoja odottaja voi syödä?

Hei! Kaipaisin vielä täsmennystä pehmeisiin juustoihin. Ovatko ne siis kautta linjan kiellettyjä, vaikka olisivat kotimaisia, pastoröituja ja isolta tunnetulta valmistajalta? Tästä tuntuu olevan liikkeellä kahdenlaista ohjeistusta. Itse uskalsin aluksi syödä esimerkiksi edellä mainitut kriteerit täyttävää fetaa, raejuustoa ja tuorejuustoa, mutta lopulta olen tullut niidenkin kanssa varovaiseksi. Nyt uskallan syödä esim. fetaa enää vain uuniruoissa, ja tämä rajoittaa jo yllättävän paljon lakto-...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Vanhemmaksi tuleminen nostaa esiin sen, minkälainen oma lapsuus on ollut. Jos oma lapsuus on ollut vaikea, siihen voi oppia suhtaumaan lempeällä hyväksynnällä, kirjoittaa Toisenlaiset äidit -ohjelman psykologi Leea Mattila.

Vuorovaikutuksessa on läsnä aina kolme sukupolvea, niin sanotaan. Kiintymysmallit periytyvät suurella todennäköisyydellä sukupolvelta toiselle – ei geneettisesti, vaan vuorovaikutuksen kautta. Vauvana omaksuttu vuorovaikutusmalli saattaa pysyä koko elämän.

Käsittelemättömät traumaattiset kokemukset tai pienenä vauvana vaille rakastavaa vuorovaikutusta jääminen vaikuttavat siihen, minkälainen vanhempi itsestä tulee.

Mielestä torjutut asiat nousevat yllättäen eteen, kun itsellä on lapsia. Esimerkiksi vauvan itku voi herättää voimakkaan ahdistuksen ja avuttomuuden, oman tunteen lapsena, kun ei ole hätääntyessä saanut lohtua.

Silloin on vaikeaa ottaa vastaan oman pienen lapsen pahaa mieltä ja lohduttaa.

Yleensä vanhemmat haluavat lapselleen parempaa kuin itsellä on ollut. Miten onnistua, jos roolimallia ei ole ollut?

Omalla psyykkisellä työllä – arkisemmin sanottuna oman historian läpikäymisellä ja ymmärtämisellä – voi onneksi lunastaa turvallisemman kiintymyssuhteen. Ymmärryksen kautta vaikeatkin kokemukset nivoutuvat osaksi elämäntarinaa.

Silloin vaikeuksien ajattelu ei enää saa pois tolaltaan. Omaa taustaa voi ajatella lempeällä hyväksynnällä.

Hyvä parisuhde, tai muut hyvät ihmissuhteet, tarjoavat voimaa. Esimerkiksi luottamus puolisoon antaa toisenlaisia, korjaavia kokemuksia kuulluksi ja hyväksytyksi tulemisesta.

Kyky turvautua toisiin tekee vahvaksi, ei haavoittuneisuuden piilottaminen.

Ihminen kehittyy koko elämänsä ajan. Hermosolujen yhteyksiä muodostuu ja karsiutuu sen mukaan, miten niitä käytetään. Kaikki kokemukset vaikuttavat, ja mahdollisuus psyykkiseen kasvuun on olemassa. Loppuun asti.

Tee ensin nämä

1. Käy läpi elämääsi. Lapsen saaminen voi merkitä omien ratkaisemattomien tunteiden heräämistä ja niiden kohtaamista. Puhuminen auttaa.

2. Kun lapsen kanssa on vaikeaa, toimi näin: Pyri turvallisuuteen, rauhallisuuteen ja lempeään päättäväisyyteen. Hengitä syvään ulos. Harmin jälkeen muista korjata suhde lapseen.

3. Luota ja rakasta. Hyvät ihmissuhteet antavat korjaavia kokemuksia, vaikka oma lapsuus ei olisi ollut niin hyvä.

Lue lisää Leean kolumneja täältä.

Leea Mattila on lapsen ja vanhemman suhteeseen erikoistunut psykologi. Hän työskentelee omassa Psykologipalvelut MindLink -yrityksessään ja on asiantuntija Livin Toisenlaiset äidit -ohjelmassa. Liv ja vauva.fi kuuluvat Sanoma-konserniin.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Joukolatar-blogia kirjoittava Heidi ikuisti kasvavan vatsan viikko viikolta.

Parhaat ideat ovat pieniä oivalluksia. Sellaisen teki Joukolatar-blogia vauva.fissä kirjoittava Heidi odottaessaan toista lastaan.

Raskausviikosta 14 eteenpäin Heidi pyysi lapsen isää ottamaan joka viikko kuvan kasvavasta mahasta. Tässä kuvassa tukkimiehen kirjanpito kertoo, miltä viikolta kuva on.

– Halusin ikuistaa raskauden muutenkin kuin peilin kautta selfieinä, Heidi sanoo.

Kuvaa ottaessa oli hetki aikaa keskittyä vain omaan oloon ja kasvavaan vauvaan. Se tuntui hyvältä. Sitten lapsiperheen arki taas vei mukanaan.

Mutta nämä hetket Heidi muistaa aina.

Nyt on aika uudenlaisille kuville: uusimmassa postauksessaan Heidi kertoo Hertta-vauvan syntymästä. Onnea!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Mitä sinä vastaisit odottajan kysymykseen? Kerro se kommenteissa – teemme aiheesta jutun marraskuun Vauva-lehteen.

"Olen raskaana ja suren sitä, ettei ystäväni enää pidä minuun yhteyttä. Kerroin hänelle raskaudesta kuukausi sitten. Ensin ystävä vakuutti olevansa onnellinen puolestani ja luulin, että kaikki on kunnossa.

Tämän tapaamisen jälkeen hän ei ole pitänyt minuun mitään yhteyttä. Kun soitan, hän lopettaa puhelun nopeasti. Ja jos ehdotan tapaamista, hänellä on aina jotain muuta tekemistä.

Olisin kertonut ystävälleni raskaudestani jo aiemmin, mutten pystynyt. Tiedän, että myös ystävä ja hänen miehensä yrittävät vauvaa. Ystävälläni oli keväällä yksi keskenmeno, ja hän otti sen raskaasti.

Ymmärrän, että asia on hänelle vaikea. Mutta en voi käsittää, että ystävyytemme voisi loppua sen vuoksi, että minä olen raskaana. Enkö olekaan hänelle niin hyvä ystävä kuin luulin? Eikö hän ymmärrä, kuinka tärkeä ihminen hän on minulle?

Mitä minun pitäisi tehdä? Jatkanko soittelua ja viestien lähettämistä? Vai pitäisikö minun vain antaa ystävyyden hiipua eikä yrittää väkisin?"

Elsa rv 22

Onko sinulla samanlaisia kokemuksia? Mikä auttoi, mikä ei? Kerro vastauksesi kommenteissa!

Vierailija

Olen raskaana ja lapseton ystävä katkaisi välit – mitä teen?

Ystävälle pitää antaa aikaa ja tilaa. Hän suree edelleen menetettyä lasta, ja minusta on kohtuutonta vaatia häntä iloitsemaan toisen puolesta silloin, kun siihen ei yksinkertaisesti vain kykene, vaikka kuinka haluaisi. Vika ei ole "Elsassa", eikä vika ole myöskään tässä keskenmenosta toipuvassa henkilössä, vika ei ole kenessäkään. Vika on voimavarojen puutteessa ja haavoissa, joiden paraneminen vie aikaa. Ketään ei voi myöskään pakottaa jatkamaan ystävyyttä. Joskus ystävyyssuhteet katkeavat,...
Lue kommentti
Vierailija

Olen raskaana ja lapseton ystävä katkaisi välit – mitä teen?

Nykyisin onnellisesti äiti mutta takana 5 vuoden lapsettomuus ja yrittäminen keskenmenoineen ja kyllä, voin sanoa olleeni jossain välissä katkera joka ikisestä raskaudesta olipa vauva tulossa miten läheiselle ihmiselle tahansa. Lopetin yhteydenpidon jopa siskooni kun kuulin hänen odottavan vauvaa, tämä oli vaihe joka minun oli käytävä läpi. Ajan kanssa opin hyväksymään tulevan vauvan ja sitten kun pieni tuli maailmaan, vauvanhoito olikin ikään kuin jonkinlaista terapiaa, mutta avainsana on aika...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.