Paino voi raskauden aikana nousta 5–25 kiloa.

Painonnousu raskauden aikana ahdistaa usein odottavia äitejä.

”Jos äiti syö terveellisesti ja monipuolisesti sopivin ateriavälein ja kiloja kertyy silti, painonnousu johtuu raskaushormoneista. Siitä ei kannata ottaa paineita. Odottaja kun ei voi mitään sille, miten juuri hänen elimistönsä reagoi hormonimyrskyyn”, terveydenhoitaja, kätilö Erja Laakso sanoo.

Paino voi raskauden aikana nousta 5–25 kiloa. 25 kiloakin voi olla normaalia, jos se johtuu hormonaalisista tekijöistä. Erja Laakso uskoo, että myös perimä voi vaikuttaa raskausajan painonnousuun. Pääsääntöisesti raskauskilot kiteytyvät kuitenkin siihen, mitä ja paljonko äiti syö. Ylipainoa saattaa alkaa kertyä odotusaikana, jos terveelliset syömistottumukset repsahtavat, tulee erilaisia mielitekoja tai pahoinvointi lisää ylimääräisten välipalojen napostelemista.

”Jokaisen odottajan kannattaisi välttää rasvaisia ja makeita herkkuja. Puputtamalla ja herkuttelemalla kertyy varastorasvaa, joka ei sula helposti myöhemminkään. Raskaushormoneista johtuvat kilot imetys sen sijaan sulattaa”, Laakso toteaa.

Ei varastorasvakaan silti täysin pahasta ole. Muutama kilo varastorasvaa valmistaa äitiä imetykseen ja auttaa toipumaan raskaudesta ja synnytyksestä, mutta runsaasta rasvamäärästä ei ole hyötyä vauvalle eikä äidille. Siitä on päinvastoin haittaa, esimerkiksi äidin verenkierto joutuu kovalle koetukselle.

”Makeat ja rasvaiset herkut ovat suora viesti vauvalle: kasva lisää. Ja suuren vauvan synnyttäminen on aina erilaista kuin pienen”, Laakso muistuttaa.

Aktiiviliikkujan paino saattaa nousta paljonkin

Laakso on huomannut, että kohtuullisesti liikkuvat ja terveellisesti syövät naiset ovat hoikkia usein raskausaikanakin eikä painossa tapahdu suurta hyppäystä. Erittäin aktiivisen liikkujan tai urheilijan paino sen sijaan saattaa nousta odotusaikana paljonkin, kun liikunnan määrä vähenee ja runsaaseen liikkumiseen tottunut elimistö alkaa kerryttää vararasvaa.

Joskus paino nousee odotusaikana hyvin niukasti – ylipainoiselle tämä olisi toivottavaakin. Jos äiti kuitenkin on normaalipainoinen tai hoikka, hänen on syytä kiinnittää huomiota siihen, syökö hän riittävästi.

”Äidin hoikkuudesta ei kuitenkaan ole vauvalle haittaa, ellei äiti ole aivan aliravittu. Vauva ottaa kyllä kaiken tarvitsemansa.”

Yhdysvalloissa on nostamassa päätään uusi villitys, mommyrexia eli raskauskilojen välttely hinnalla millä hyvänsä.

”Raskauskilojen välttely on pelottavaa ja vaarallistakin eikä missään nimessä kehittyvän lapsen etu. Toivottavasti moinen hullutus ei tule meille”, Laakso sanoo.

Neuvolassa odottajan painoa seurataan äidin ja vauvan hyvinvoinnin vuoksi. Painonseurannan avulla havaitaan esimerkiksi piilevä raskausmyrkytys, jonka ensioireena on yleensä painonnousu ja turvotus. Lisäksi raskaudenaikainen painonseuranta tarjoaa mahdollisuuden ehkäistä äidin ylipainoa ja siihen liittyviä myöhempiä terveysongelmia.

”Liian tiukkapipoisesti painoon ei kuitenkaan pidä asennoitua. Raskaudesta ja raskauspyöreydestä on lupa nauttia. Jokainen lapsi lisää äidin pehmeyttä, ja kyllä naisen elimistöstä saa näkyä, että hän on lapsen tai lapsia synnyttänyt”, Laakso sanoo.

Näin odottajan paino nousee:

  • Alkuraskaudessa painon ei pitäisi juurikaan nousta, sillä istukka ja alkio eivät vielä paina eikä lapsivettä vielä ole. Jos vaa’an lukema kuitenkin suurenee, se johtuu ylimääräisestä syömisestä, esimerkiksi siitä, että odottaja joutuu syömään ylimääräisiä välipaloja pahoinvoinnin takia.
  • Paino alkaa nousta pikkuhiljaa 12. raskausviikon jälkeen. 12.–20. raskausviikoilla tulee selkeä hyppäys: 25 prosenttia kokonaispainonnoususta ajoittuu näille viikoille.
  • 20.–30. raskausviikoilla tapahtuu puolet koko raskauden painonnoususta.
  • Loput kokonaispainonnoususta, 25 prosenttia, tapahtuu 30.–36. raskausviikoilla.
  • Viimeisen kuukauden, 36.–40. raskausviikkojen aikana painon ei enää tarvitse nousta.

Vauva 1/2012

Raskausajan ravintosuosituksissa lukee, että ”listeria-bakteeri ei pysty lisääntymään kovissa juustoissa”. Mitä se tarkoittaa? Mitä tarkoittaa kova ja pehmeä juusto? 

Terveydenhoitaja Mia Astikainen:

Kovaa juustoa, kuten esimerkiksi edamia, emmentalia ja höylättävää kermajuustoa voi huoletta syödä raskaana ollessa. Kuten olet suosituksista lukenut, listeria ei lisäänny kovissa juustoissa, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että listeriaa ei niissä ole.

Listerian tulee lisääntyä ruuassa, jotta se saavuttaa ihmiselle haitallisen määrän. 

Jos ostat ulkomaisia juustoja tai nautit maitotuotteita ulkomailla, varmista aina, että tuote on tehty pastöroidusta maidosta.

Kovia juustoja ovat kaikki höylättävät juustot ja pehmeitä esimerkiksi homejuustot ja tuorejuustot. Kaikkien maitotuotteiden tulee olla myös pastöroituja. Suomalaiset meijerituotteet on aina pastöroitu, mutta jos ostat ulkomaisia juustoja tai nautit maitotuotteita ulkomailla, varmista aina, että tuote on tehty pastöroidusta maidosta.

Listerian voi saada myös huonosti pestyistä juureksista ja kasviksista sekä ulkomaisista pakastemarjoista. Kasvikset on siis pestävä ja kuorittava huolellisesti ennen syömistä. Pakastemarjat on kuumennettava yli 95 asteeseen.

Listeria on maassa elävä bakteeri, jonka voi saada missä elämänsä vaiheessa tahansa. Listerioosi, listerian aiheuttama infektio, aiheuttaa verenmyrkytyksen tai aivokalvontulehduksen.

Listeria on onneksi harvinainen, mutta raskaana olevalle erityisen ikävä, sillä se on vaarallinen sikiölle. Listeria voi aiheuttaa muun muassa keskenmenon.

Vauva 9/16

Arka

Mitä juustoja odottaja voi syödä?

Hei! Kaipaisin vielä täsmennystä pehmeisiin juustoihin. Ovatko ne siis kautta linjan kiellettyjä, vaikka olisivat kotimaisia, pastoröituja ja isolta tunnetulta valmistajalta? Tästä tuntuu olevan liikkeellä kahdenlaista ohjeistusta. Itse uskalsin aluksi syödä esimerkiksi edellä mainitut kriteerit täyttävää fetaa, raejuustoa ja tuorejuustoa, mutta lopulta olen tullut niidenkin kanssa varovaiseksi. Nyt uskallan syödä esim. fetaa enää vain uuniruoissa, ja tämä rajoittaa jo yllättävän paljon lakto-...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Vanhemmaksi tuleminen nostaa esiin sen, minkälainen oma lapsuus on ollut. Jos oma lapsuus on ollut vaikea, siihen voi oppia suhtaumaan lempeällä hyväksynnällä, kirjoittaa Toisenlaiset äidit -ohjelman psykologi Leea Mattila.

Vuorovaikutuksessa on läsnä aina kolme sukupolvea, niin sanotaan. Kiintymysmallit periytyvät suurella todennäköisyydellä sukupolvelta toiselle – ei geneettisesti, vaan vuorovaikutuksen kautta. Vauvana omaksuttu vuorovaikutusmalli saattaa pysyä koko elämän.

Käsittelemättömät traumaattiset kokemukset tai pienenä vauvana vaille rakastavaa vuorovaikutusta jääminen vaikuttavat siihen, minkälainen vanhempi itsestä tulee.

Mielestä torjutut asiat nousevat yllättäen eteen, kun itsellä on lapsia. Esimerkiksi vauvan itku voi herättää voimakkaan ahdistuksen ja avuttomuuden, oman tunteen lapsena, kun ei ole hätääntyessä saanut lohtua.

Silloin on vaikeaa ottaa vastaan oman pienen lapsen pahaa mieltä ja lohduttaa.

Yleensä vanhemmat haluavat lapselleen parempaa kuin itsellä on ollut. Miten onnistua, jos roolimallia ei ole ollut?

Omalla psyykkisellä työllä – arkisemmin sanottuna oman historian läpikäymisellä ja ymmärtämisellä – voi onneksi lunastaa turvallisemman kiintymyssuhteen. Ymmärryksen kautta vaikeatkin kokemukset nivoutuvat osaksi elämäntarinaa.

Silloin vaikeuksien ajattelu ei enää saa pois tolaltaan. Omaa taustaa voi ajatella lempeällä hyväksynnällä.

Hyvä parisuhde, tai muut hyvät ihmissuhteet, tarjoavat voimaa. Esimerkiksi luottamus puolisoon antaa toisenlaisia, korjaavia kokemuksia kuulluksi ja hyväksytyksi tulemisesta.

Kyky turvautua toisiin tekee vahvaksi, ei haavoittuneisuuden piilottaminen.

Ihminen kehittyy koko elämänsä ajan. Hermosolujen yhteyksiä muodostuu ja karsiutuu sen mukaan, miten niitä käytetään. Kaikki kokemukset vaikuttavat, ja mahdollisuus psyykkiseen kasvuun on olemassa. Loppuun asti.

Tee ensin nämä

1. Käy läpi elämääsi. Lapsen saaminen voi merkitä omien ratkaisemattomien tunteiden heräämistä ja niiden kohtaamista. Puhuminen auttaa.

2. Kun lapsen kanssa on vaikeaa, toimi näin: Pyri turvallisuuteen, rauhallisuuteen ja lempeään päättäväisyyteen. Hengitä syvään ulos. Harmin jälkeen muista korjata suhde lapseen.

3. Luota ja rakasta. Hyvät ihmissuhteet antavat korjaavia kokemuksia, vaikka oma lapsuus ei olisi ollut niin hyvä.

Lue lisää Leean kolumneja täältä.

Leea Mattila on lapsen ja vanhemman suhteeseen erikoistunut psykologi. Hän työskentelee omassa Psykologipalvelut MindLink -yrityksessään ja on asiantuntija Livin Toisenlaiset äidit -ohjelmassa. Liv ja vauva.fi kuuluvat Sanoma-konserniin.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Joukolatar-blogia kirjoittava Heidi ikuisti kasvavan vatsan viikko viikolta.

Parhaat ideat ovat pieniä oivalluksia. Sellaisen teki Joukolatar-blogia vauva.fissä kirjoittava Heidi odottaessaan toista lastaan.

Raskausviikosta 14 eteenpäin Heidi pyysi lapsen isää ottamaan joka viikko kuvan kasvavasta mahasta. Tässä kuvassa tukkimiehen kirjanpito kertoo, miltä viikolta kuva on.

– Halusin ikuistaa raskauden muutenkin kuin peilin kautta selfieinä, Heidi sanoo.

Kuvaa ottaessa oli hetki aikaa keskittyä vain omaan oloon ja kasvavaan vauvaan. Se tuntui hyvältä. Sitten lapsiperheen arki taas vei mukanaan.

Mutta nämä hetket Heidi muistaa aina.

Nyt on aika uudenlaisille kuville: uusimmassa postauksessaan Heidi kertoo Hertta-vauvan syntymästä. Onnea!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Mitä sinä vastaisit odottajan kysymykseen? Kerro se kommenteissa – teemme aiheesta jutun marraskuun Vauva-lehteen.

"Olen raskaana ja suren sitä, ettei ystäväni enää pidä minuun yhteyttä. Kerroin hänelle raskaudesta kuukausi sitten. Ensin ystävä vakuutti olevansa onnellinen puolestani ja luulin, että kaikki on kunnossa.

Tämän tapaamisen jälkeen hän ei ole pitänyt minuun mitään yhteyttä. Kun soitan, hän lopettaa puhelun nopeasti. Ja jos ehdotan tapaamista, hänellä on aina jotain muuta tekemistä.

Olisin kertonut ystävälleni raskaudestani jo aiemmin, mutten pystynyt. Tiedän, että myös ystävä ja hänen miehensä yrittävät vauvaa. Ystävälläni oli keväällä yksi keskenmeno, ja hän otti sen raskaasti.

Ymmärrän, että asia on hänelle vaikea. Mutta en voi käsittää, että ystävyytemme voisi loppua sen vuoksi, että minä olen raskaana. Enkö olekaan hänelle niin hyvä ystävä kuin luulin? Eikö hän ymmärrä, kuinka tärkeä ihminen hän on minulle?

Mitä minun pitäisi tehdä? Jatkanko soittelua ja viestien lähettämistä? Vai pitäisikö minun vain antaa ystävyyden hiipua eikä yrittää väkisin?"

Elsa rv 22

Onko sinulla samanlaisia kokemuksia? Mikä auttoi, mikä ei? Kerro vastauksesi kommenteissa!

Vierailija

Olen raskaana ja lapseton ystävä katkaisi välit – mitä teen?

Ystävälle pitää antaa aikaa ja tilaa. Hän suree edelleen menetettyä lasta, ja minusta on kohtuutonta vaatia häntä iloitsemaan toisen puolesta silloin, kun siihen ei yksinkertaisesti vain kykene, vaikka kuinka haluaisi. Vika ei ole "Elsassa", eikä vika ole myöskään tässä keskenmenosta toipuvassa henkilössä, vika ei ole kenessäkään. Vika on voimavarojen puutteessa ja haavoissa, joiden paraneminen vie aikaa. Ketään ei voi myöskään pakottaa jatkamaan ystävyyttä. Joskus ystävyyssuhteet katkeavat,...
Lue kommentti
Vierailija

Olen raskaana ja lapseton ystävä katkaisi välit – mitä teen?

Nykyisin onnellisesti äiti mutta takana 5 vuoden lapsettomuus ja yrittäminen keskenmenoineen ja kyllä, voin sanoa olleeni jossain välissä katkera joka ikisestä raskaudesta olipa vauva tulossa miten läheiselle ihmiselle tahansa. Lopetin yhteydenpidon jopa siskooni kun kuulin hänen odottavan vauvaa, tämä oli vaihe joka minun oli käytävä läpi. Ajan kanssa opin hyväksymään tulevan vauvan ja sitten kun pieni tuli maailmaan, vauvanhoito olikin ikään kuin jonkinlaista terapiaa, mutta avainsana on aika...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.