Tulosta täältä odottajalle sopiva joogaohjelma. Mallina PMMP:n Mira Luoti.

1. Hengitysharjoitus istuma-asennossa
Istu risti-istunnassa lattialla. Jos asento tuntuu epämukavalta, korota lantiota istumalla pyyhkeen päällä. Tee muutama syvä sisään- ja uloshengitys. Siirrä kädet kylkiluille. Jos se on vaikeaa, ota ristikkäin ote kylkiluista. Tarkkaile kylkiluita hengityksen aikana: sisäänhengityksessä ne avautuvat, uloshengityksessä sulkeutuvat. Hartiat ja rintakehä liikkuvat mahdollisimman vähän.Tee 5–10 sisään- ja uloshengitystä.
* Opettele hengittämään syvään ja käyttämään koko keuhkokapasiteettia. Kun vatsa kasvaa, pallea on hengityksessä kovilla.

2. Seisova koira
Aloita konttausasennosta ja tarkista, että asento on symmetrinen. Polvet ovat lonkkanivelten alla ja ranteet hartioiden alla. Käännä varpaat jalan alle, nosta polvet irti lattiasta, työnnä peppu kohti kattoa. Paina rintakehä kohti varpaita. Pidä polvet niin suorina kuin se mukavasti onnistuu. Anna kantapäiden roikkua rennosti tai paina niitä maata vasten. Hengitä viisi rauhallista, pitkää ja syvää hengitystä.

3. Konttausasento
Mene takaisin konttausasentoon. Pyöristele ja notkistele selkää kolmen hengityksen ajan.  

4. Kolmijalkainen koira
Etene seisovasta koirasta kolmijalkaiseen koiraan. Nosta oikeaa jalkaa kohti kattoa viiden hengityksen ajan. Lepää konttausasennossa, ja tee sama toiselle jalalle.
* Koira on yksi joogan perusasentoja. Se on monipuolinen liike, joka venyttää ja voimistaa jalkojen takaosia sekä avaa alaselkää ja hartianseutua.

5. Soturi
Ota metrin levyinen haara-asento. Käännä oikea jalkaterä 90 asteen kulmaan ja vasen jalkaterä 45 asteen kulmaan. Koukista oikea jalka, työnnä lantiota alaspäin. Tarkista, että polvi on suoraan nilkan päällä ja rintakehä lähtösuuntaan päin. Avaa käsivarret suoriksi sivuille. Pudota hartiat alas ja kannattele käsivarsia ojentajalihaksilla. Käännä katse oikeaan käteen. Tee liikettä viiden hengityksen ajan, vaihda suuntaa.
* Liike voimistaa käsivarsia ja jalkoja sekä avaa lonkkaniveliä. Etummainen jalka tekee töitä, takimmainen venyy.

6. Puuasento
Seiso jalat yhdessä. Siirrä paino vasemmalle jalalle. Käännä oikeaa jalkaa lonkkanivelestä ulospäin siten, että lantio pysyy paikallaan vaikka polvi kääntyy. Nosta oikea jalkapohja ylös säärtä tai sisäreittä vasten. Ota seinästä tukea, jos tarvitset. Nosta kämmenet vastakkain sydämen eteen. Työnnä hartioita taaksepäin. Nosta selkärankaa ja vyötäröä pidemmäksi. Hengitä noin kymmenen kertaa. Tee sama liike toisinpäin. 
* Puuasento kehittää tasapainoa, jalan lihaksia ja keskittymiskykyä. Se avaa lonkkaniveliä ja auttaa liitoskipuihin.   

 7. Venytys jalat haarallaan
Istu lattialle ja avaa jalat noin 60 sentin haara-asentoon. Ojenna selkä suoraksi ja nojaa eteenpäin.  Ota kiinni nilkoista tai varpaista tai työnnä käsivarsia eteenpäin. Yritä pitää selkä suorana koko ajan. Tee liikettä kymmenen hengityksen ajan. Jokaisen uloshengityksen aikana voit tiukentaa asentoa hiukan.
* Liike venyttää takareisiä.       

8. Selinmakuu, lantion nosto
Asetu selinmakuulle, jalat koukussa ja jalkapohjat lattiaa vasten pienessä haara-asennossa. Kävele kantapäät lähelle pakaroita. Pidä jalat lantion leveydeltä lattialla. Nosta sisäänhengityksen aikana lantiota lattiasta, aluksi vain sentin tai kaksi. Laske uloshengityksellä lantio alas lattiaan. Jatka kymmenen hengityksen ajan, jokaisella kerralla lantio nousee vähän ylemmäs. Jos haluat lieventää jännitystä lantion seudulta, jätä lantio yläasentoon ja heiluttele sitä reippaasti muutaman hengityksen ajan. Rentouttaa!
* Liike voimistaa takareisiä, pakaroita ja alaselkää.

9. Kyyhkyvenytys
Aloita liike polviseisonnasta. Nosta oikea jalka eteen 90 asteen kulmaan. Ota käsillä tukea etummaisesta polvesta. Siirrä paino etummaiselle jalalle, jolloin takajalan lonkankoukistaja venyy. Jos liike ei tunnu missään, siirrä etummaista jalkaa pidemmälle.
* Liike venyttää nivusia ja lonkan koukistajaa. Tehokas vastaliike istumiselle.  

10. Loppurentoutus jalat seinää vasten
Makaa selälläsi kaikki raajat taivasta kohti. Tärisytä niitä puolisen minuuttia. Asetu sitten selinmakuulle jalat seinää vasten, pyyheliina lantion alla. Käännä kädet kämmenpuoli ylöspäin, jotta hartiat ja lapaluut ovat oikeassa asennossa. Sulje silmät ja nauti. Rentoudu viisi minuuttia.
* Liike poistaa nestettä ja turvotusta jaloista, kohentaa lymfakiertoa ja rauhoittaa mieltä. Se käy myös rentoutusharjoituksesta.      

kuvat Lauri Mannermaa

Mallina PMMP:n Mira Luoti raskausviikolla 30, kuvat otettu syksyllä 2007.

Lue myös:
Joogaa odottajalle

Loppuraskaus raidoittaa monen mahan. Huoli pois: raskausarvet alkavat pian vaalentua.

Vain harva niiltä välttyy

Arpia tulee melkein kaikille, noin yhdeksälle kymmenestä odottajasta. Arpiin kannattaa siis suhtautua tyynesti: niiltä välttyy vain harva.

Arpien määrään vaikuttavat hormonitoiminta, perinnöllisyys ja ihotyypin luontainen joustavuus.

Raskausarvet tulevat yleensä pystysuuntaan ja ovat vaaleita, punertavia tai joskus jopa tumman violetteja. Arpia tulee mahaan, mutta lisäksi usein myös rintoihin, reisiin ja pakaroihin, eli kohtiin joihin rasvakudosta raskausaikana kertyy.

Arpia tulee, kun iho venyy. Arvet ulottuvat ihon kerrosten läpi.

Muista nämä: liiku ja helli

Jos omalla äidilläsi on ollut paljon arpia, se voi ennustaa, että niitä tulee myös sinulle. Arpia ei voi kokonaan estää, mutta niitä voi vähentää.

Painon kuuluu raskausaikana nousta, mutta iso painonnousu lisää arpien riskiä. Hyvä ruokavalio ja liikunta siis auttavat.

Odottajan kannattaa kosteuttaa ihoa päivittäin. Välttämättä sekään ei auta, mutta mitään haittakaan ihon kosteuttamisesta ei ole.

Arpien ehkäisemiseen on apteekeissa saatavilla voiteita, mutta kosteutukseen sopivat myös tavanomaiset kosteusvoiteet ja ihoöljyt. Kireäksi venyvää ihoa voi pehmittää kuorinnalla.

Raskaudesta jää kehoon jälki – siihen voi suhtautua rakkaudella.

Auts! Arpi voi tehdä kipeää

Raskausarvet voivat tulla nopeasti ja yllättäen. Joskus ne kutisevat ja tulevat jopa kipeiksi, mutta tämä on harvinaista – tavallisimmin venymät eivät tunnu juuri miltään.

Apteekit myyvät arpien hoitoon erityisiä silikonisidoksia, jotka laitetaan iholle samaan tapaan kuin laastari. Saatavilla on myös silikonivoiteita, mutta ne ovat hintavia.

Arpia voi yrittää häivyttää myös kosmetologin käsittelyssä.

Pian ne alkavat vaalentua

Arvet ovat tummimmillaan synnytyksen jälkeen. Kun hormonitoiminta palautuu raskautta edeltävään tilaan, arvet alkavat vaalentua.

Paras lääke on siis aika. Usein arvet vaalenevat yllättävänkin nopeasti. Ajan lisäksi tarvitset armollisuutta kehoasi kohtaan. Raskaudesta jää kehoon jälki – siihen voi suhtautua rakkaudella.

Vauva 10/2016

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Raskaus luo vauvan, mutta raskaus luo myös äidin. Siihen liittyvät vartalon muutokset ovat kehon kunniamerkkejä, kirjoittaa Toisenlaiset äidit -ohjelman psykologi Leea Mattila.

Lukion ensimmäinen psykologian kurssi: Jo siellä opetettiin, että ihminen on psyko-fyysis-sosiaalinen kokonaisuus. Vasta vuosien kuluessa olen todella ymmärtänyt, miten tärkeä asia lauseessa on.

Keho kantaa mielentiloja, jotka näkyvät hermoston toiminnassa, sykkeessä, hengityksessä ja asennoissa. Se muistaa nekin varhaiset asiat, jotka ovat ajattelun tavoittamattomissa. Kokemukset varastoituvat fyysisinä tuntemuksina.

Raskaus on barbapapamaista aikaa. Naisen vartalon muuntautuminen lapsentuottajaksi johdattelee vanhemmaksi tulevaa sopeutumaan myös psyykkisesti elämän muuttumiseen.

Sosiaalinen paine nauttia raskaudesta on suuri.

Sosiaalinen paine nauttia raskaudesta on suuri. Läheskään aina raskaus ei kuitenkaan ole hehkua. Muutamaan kuukauteen pakkautuu raudanpuute, hormonikuperkeikat, pahoinvointi, närästys, kummalliset ruoka-ainehimotukset, rintojen aristus, kutinat, liitoskivut, pukamat, turvotukset ja raskausarvet.

Neuvolan terveydenhoitaja kontrolloi odottajan painonnousua. Vatsa on joidenkin mielestä valtava ja joidenkin mielestä liian pieni. Ei ole ihme, jos raskaana olevasta naisesta se tuntuu hämmentävältä ja itsetuntoa latistavalta. Olenko viehättävä edes puolisolleni? Saanko entistä itseäni koskaan takaisin?

Ei tarvitse vetää vatsaa sisään ja kerrankin saa rinnat!

Kehon muutos voi myös olla myönteinen ja tuntua lumoavalta. Ei tarvitse vetää vatsaa sisään ja kerrankin saa rinnat! Onnistunut synnytys ja imetys lisäävät myönteistä psyykkistä kokemusta. Kehoni toimii! Minä osaan tämän!

Raskaus luo vauvan, mutta raskaus luo myös äidin. Siihen liittyvät vartalon muutokset ovat kehon arvokkaimpia kunniamerkkejä eletystä elämästä.

Vartalon hyväksyntä ja arvostus välittyy lapselle.

Itsestä huolehtiminen tarkoittaa myös vauvasta huolehtimista. Vartalon hyväksyntä ja arvostus välittyy lapselle, ja siirtyy malliksi suhtautua omaan kehoon. Se on valtavan tärkeä sosiaalinen perintö.

Kehosi on nyt erilainen kuin ennen, mutta parempi.

Voi hyvin, odottaja:

1. Hoivaa mieltäsi hyvän fyysisen kosketuksen kautta: ota kylpy, käy kampaajalla tai hieronnassa.

2. Muista perusasiat: sopiva liikunta, terveellinen ruokavalio  ja ihmissuhteiden vaaliminen.

4. Ota vastaan kehut ulkonäöstä. Huomaa, miten äitiys täydentää naiseuttasi.

Lue lisää Leean kolumneja täältä.

Leea Mattila on lapsen ja vanhemman suhteeseen erikoistunut psykologi. Hän työskentelee omassa Psykologipalvelut MindLink -yrityksessään ja on asiantuntija Livin Toisenlaiset äidit -ohjelmassa. Liv ja vauva.fi kuuluvat Sanoma-konserniin.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Raskausajan ravintosuosituksissa lukee, että ”listeria-bakteeri ei pysty lisääntymään kovissa juustoissa”. Mitä se tarkoittaa? Mitä tarkoittaa kova ja pehmeä juusto? 

Terveydenhoitaja Mia Astikainen:

Kovaa juustoa, kuten esimerkiksi edamia, emmentalia ja höylättävää kermajuustoa voi huoletta syödä raskaana ollessa. Kuten olet suosituksista lukenut, listeria ei lisäänny kovissa juustoissa, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että listeriaa ei niissä ole.

Listerian tulee lisääntyä ruuassa, jotta se saavuttaa ihmiselle haitallisen määrän. 

Jos ostat ulkomaisia juustoja tai nautit maitotuotteita ulkomailla, varmista aina, että tuote on tehty pastöroidusta maidosta.

Kovia juustoja ovat kaikki höylättävät juustot ja pehmeitä esimerkiksi homejuustot ja tuorejuustot. Kaikkien maitotuotteiden tulee olla myös pastöroituja. Suomalaiset meijerituotteet on aina pastöroitu, mutta jos ostat ulkomaisia juustoja tai nautit maitotuotteita ulkomailla, varmista aina, että tuote on tehty pastöroidusta maidosta.

Listerian voi saada myös huonosti pestyistä juureksista ja kasviksista sekä ulkomaisista pakastemarjoista. Kasvikset on siis pestävä ja kuorittava huolellisesti ennen syömistä. Pakastemarjat on kuumennettava yli 95 asteeseen.

Listeria on maassa elävä bakteeri, jonka voi saada missä elämänsä vaiheessa tahansa. Listerioosi, listerian aiheuttama infektio, aiheuttaa verenmyrkytyksen tai aivokalvontulehduksen.

Listeria on onneksi harvinainen, mutta raskaana olevalle erityisen ikävä, sillä se on vaarallinen sikiölle. Listeria voi aiheuttaa muun muassa keskenmenon.

Vauva 9/16

Arka

Mitä juustoja odottaja voi syödä?

Hei! Kaipaisin vielä täsmennystä pehmeisiin juustoihin. Ovatko ne siis kautta linjan kiellettyjä, vaikka olisivat kotimaisia, pastoröituja ja isolta tunnetulta valmistajalta? Tästä tuntuu olevan liikkeellä kahdenlaista ohjeistusta. Itse uskalsin aluksi syödä esimerkiksi edellä mainitut kriteerit täyttävää fetaa, raejuustoa ja tuorejuustoa, mutta lopulta olen tullut niidenkin kanssa varovaiseksi. Nyt uskallan syödä esim. fetaa enää vain uuniruoissa, ja tämä rajoittaa jo yllättävän paljon lakto-...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Vanhemmaksi tuleminen nostaa esiin sen, minkälainen oma lapsuus on ollut. Jos oma lapsuus on ollut vaikea, siihen voi oppia suhtaumaan lempeällä hyväksynnällä, kirjoittaa Toisenlaiset äidit -ohjelman psykologi Leea Mattila.

Vuorovaikutuksessa on läsnä aina kolme sukupolvea, niin sanotaan. Kiintymysmallit periytyvät suurella todennäköisyydellä sukupolvelta toiselle – ei geneettisesti, vaan vuorovaikutuksen kautta. Vauvana omaksuttu vuorovaikutusmalli saattaa pysyä koko elämän.

Käsittelemättömät traumaattiset kokemukset tai pienenä vauvana vaille rakastavaa vuorovaikutusta jääminen vaikuttavat siihen, minkälainen vanhempi itsestä tulee.

Mielestä torjutut asiat nousevat yllättäen eteen, kun itsellä on lapsia. Esimerkiksi vauvan itku voi herättää voimakkaan ahdistuksen ja avuttomuuden, oman tunteen lapsena, kun ei ole hätääntyessä saanut lohtua.

Silloin on vaikeaa ottaa vastaan oman pienen lapsen pahaa mieltä ja lohduttaa.

Yleensä vanhemmat haluavat lapselleen parempaa kuin itsellä on ollut. Miten onnistua, jos roolimallia ei ole ollut?

Omalla psyykkisellä työllä – arkisemmin sanottuna oman historian läpikäymisellä ja ymmärtämisellä – voi onneksi lunastaa turvallisemman kiintymyssuhteen. Ymmärryksen kautta vaikeatkin kokemukset nivoutuvat osaksi elämäntarinaa.

Silloin vaikeuksien ajattelu ei enää saa pois tolaltaan. Omaa taustaa voi ajatella lempeällä hyväksynnällä.

Hyvä parisuhde, tai muut hyvät ihmissuhteet, tarjoavat voimaa. Esimerkiksi luottamus puolisoon antaa toisenlaisia, korjaavia kokemuksia kuulluksi ja hyväksytyksi tulemisesta.

Kyky turvautua toisiin tekee vahvaksi, ei haavoittuneisuuden piilottaminen.

Ihminen kehittyy koko elämänsä ajan. Hermosolujen yhteyksiä muodostuu ja karsiutuu sen mukaan, miten niitä käytetään. Kaikki kokemukset vaikuttavat, ja mahdollisuus psyykkiseen kasvuun on olemassa. Loppuun asti.

Tee ensin nämä

1. Käy läpi elämääsi. Lapsen saaminen voi merkitä omien ratkaisemattomien tunteiden heräämistä ja niiden kohtaamista. Puhuminen auttaa.

2. Kun lapsen kanssa on vaikeaa, toimi näin: Pyri turvallisuuteen, rauhallisuuteen ja lempeään päättäväisyyteen. Hengitä syvään ulos. Harmin jälkeen muista korjata suhde lapseen.

3. Luota ja rakasta. Hyvät ihmissuhteet antavat korjaavia kokemuksia, vaikka oma lapsuus ei olisi ollut niin hyvä.

Lue lisää Leean kolumneja täältä.

Leea Mattila on lapsen ja vanhemman suhteeseen erikoistunut psykologi. Hän työskentelee omassa Psykologipalvelut MindLink -yrityksessään ja on asiantuntija Livin Toisenlaiset äidit -ohjelmassa. Liv ja vauva.fi kuuluvat Sanoma-konserniin.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.