Lukijat paljastivat, mitä he ovat murehtineet odotusaikana.

Positiivisen raskaustestin ja onnenhuuman jälkeen odottajan mieleen saattaa iskeä pelko: meneekö kaikki hyvin,  onko lapsi terve, miten syödä ja juoda oikein, sujuuko synnytys, osaanko hoitaa vauvaa? Huolehtiminen on ymmärrettävää, onhan edessä vastuu uuden elämän  hyvinvoinnista.

Onneksi moni murhe on aiheeton. Joitain huoliaan odottaja voi myös lievittää omalla toiminnallaan.

Vauvan kyselyyn odotusajan huolista tuli yli tuhat vastausta. Tähän juttuun kokosimme suurimmat huolenaiheet ja sen, mitä odottaja voi tehdä murheen hälventämiseksi. Prosenttiluku huolen perässä kertoo, kuinka suuri osa vastaajista kertoi murehtineensa asiaa usein tai silloin tällöin.

Keskenmeno (89,6 % murehtii)

Keskenmenon uhka pelottaa lähes kaikkia odottajia ainakin ensimmäiseen ultratutkimukseen asti. Noin joka kymmenes todettu raskaus päättyy keskenmenoon, suurin osa ennen 13:tta raskausviikkoa. Todellisuudessa keskenmenoja on enemmän, mutta suuri osa niistä tapahtuu aivan alkuraskaudessa, jolloin vuoto usein tulkitaan myöhästyneiksi kuukautisiksi.

Raskauden loppupuolella keskenmenon pelko vaihtuu joskus kohtukuoleman peloksi. Kohtukuolemassa raskaus keskeytyy 22. raskausviikon jälkeen tai kun sikiö painaa yli 500 grammaa.

Mitä voit tehdä: Keskenmeno johtuu harvoin ulkoisista tekijöistä, joten et voi ehkäistä sitä mitenkään. Siksi myös  itsensä syytteleminen jälkikäteen on turhaa. Yksittäisen keskenmenon syy ei yleensä selviä.

Kohtukuoleman riski on onneksi pieni: Suomessa vuosittain syntyvistä lapsista 0,3 % menehtyy kohtukuolemaan. Osa vauvan henkeä uhkaavista tiloista kehittyy nopeasti ja ilman mitään ennusmerkkejä. Tällaisissa tapauksissa kohtukuoleman ehkäisy on erittäin hankalaa ellei mahdotonta. Jos sikiö vähentää liikkumista selvästi tai lopettaa sen, äidin tulee ottaa yhteyttä synnytyssairaalaansa.

Lapsen vamma tai sairaus (89,6 % murehtii)

Lapsen vamma tai sairaus huolettaa lähes kaikkia vastaajia. Suurin osa vastasyntyneistä on kuitenkin kunnossa. Suomessa vajaa 10 % vastasyntyneistä tarvitsee erityishoitoa tai seurantaa ensimmäisten päivien aikana. Suuri osa näistäkin lapsista on kuitenkin kunnossa ja pääsee pian vanhempiensa hoitoon. Kehitysvammat ovat harvinaisia, ja niitä on 0,7–1 %:lla väestöstä.

Mitä voit tehdä: Moniin raskauteen liittyviin riskitekijöihin, esimerkiksi äidin perussairauksiin tai monisikiöraskauksiin liittyviin riskeihin, voidaan ennalta varautua ja lapsen vammautumisen riskiä siten vähentää.

Terveen lapsen saamista edistää, kun pidät huolta omasta terveydestäsi ja luovut alkoholista ja tupakasta jo  raskautta suunniteltaessa. Odotusaikana ei  alkoholinkäytön varmaa turvarajaa voi määrittää. Tilapäinen alkoholinkäyttö ennen kuin nainen on ollut tietoinen raskaudesta ei kuitenkaan todennäköisesti aiheuta ongelmia.

Tulevan lapsen kehityksestä saat tietoa sikiötutkimuksissa, joita tarjotaan kaikille odottajille.

Liikaa stressiä (68,2 % murehtii)

Äidin stressihormonit voivat vaikuttaa sikiöön. Jos äiti kokee raskausaikana poikkeuksellisen kovaa stressiä, lapsi saattaa tutkimusten mukaan muun muassa syntyä tavanomaista pienikokoisempana, olla temperamentiltaan herkästi reagoiva ja sairastua myöhemmin tavallista herkemmin infektiotauteihin.

Mitä voit tehdä: Jokapäiväiseen elämään kuuluvasta hermoilusta ei kannata huolestua. Stressiä ei voi aina välttää, ja sitä kokevat monet odottajat. Voit kuitenkin harjoitella rentoutumista ja antaa itsellesi luvan ottaa välillä  rauhallisemmin. Tee sitä, mistä pidät: liiku luonnossa, joogaa, kuuntele musiikkia tai kokeile muita rentoutumiskeinoja.

Sopimaton ruoka (62,6 % murehtii)

Reilut puolet vastaajista murehtii syöneensä ruokaa, joka voi haitata sikiön kehitystä. Oikeasti haitallisia ruoka-aineita on kuitenkin vähän, ja odottaja voi herkutella muutamaa poikkeusta lukuunottamatta samoilla pöydän antimilla kuin muutkin.

Moni odottaja pelkää esimerkiksi listerioosia, jonka voi saada muun muassa pastöroimattomasta maidosta. On hyvä kuitenkin muistaa, että raskaudenaikaisia listeriainfektioita esiintyy Suomessa vuosittain vain muutama.

Mitä voit tehdä: Vältä listeriavaaran takia tyhjiöpakattuja ja kuumentamattomia kalatuotteita sekä mätiä, pastöroimatonta maitoa ja juustoja sekä kypsentämättömiä pakastemarjoja- ja vihanneksia. Maksaruokia ei kannata syödä niiden liian runsaan A-vitamiinipitoisuuden vuoksi. Nauti kalaruokia, sillä ne sisältävät terveellisiä  rasvahappoja, mutta vältä ympäristömyrkkyjen takia haukea, Itämeren lohta ja isoja silakoita. Ruokamyrkytysten  varalta jätä raakaa lihaa sisältävät ruoat syömättä.

Sairaalaan lähtemisen ajoitus (67,3 % murehtii)

Yli puolta kyselyyn vastaajista jännittää, osaavatko he lähteä sairaalaan synnyttämään oikeaan aikaan. Huoli johtuu usein siitä, että ensisynnyttäjillä ei ole kokemusta siitä, millaisia  synnytyssupistukset ovat.

Mitä voit tehdä: Useimmiten synnyttäjä huomaa kyllä, kun kivuliaat synnytyssupistukset alkavat. Jos olet ensisynnyttäjä, seuraile supistuksia kotona 2–3 tuntia supistusten tullessa viiden minuutin välein. Yritä keskittyä johonkin pikku puuhailuun tai jos on yö, vaikka nukkua. Uudelleensynnyttäjät lähtevät sairaalaan 1–2 tunnin  säännöllisen supistelun jälkeen, ellei edellinen synnytys ole ollut hyvin nopea. Lapsiveden mentyä voit lähteä  sairaalaan heti, vaikka supistuksia ei vielä olisikaan.

Voit aina soittaa synnytyssairaalaan, jos olet epävarma, pitäisikö jo lähteä. Soita sairaalaan myös, jos synnytys käynnistyy ennen 35. raskausviikkoa tai sinulla on veristä vuotoa. Turvallisuuden takia on parempi lähteä liian aikaisin kuin liian myöhään.

Synnytyskipu (80,4 % murehtii)

Kivun pelkääminen on luonnollista, sillä lähes kaikki synnyttäjät pitävät synnytystä kivuliaana. Kipu kuuluu synnytykseen, mutta liian kovasta kivusta voi olla synnytyksen kululle haittaa. Kovaa kipua voi ja kannattaa lievittää.

Mitä voit tehdä: Mieti kivunhoitoa ja suhtautumistasi siihen jo raskauden aikana ja ota selvää erilaisista kivunhoitomenetelmistä. Luonnonmukaisia menetelmiä ovat muun muassa liikkuminen synnytyksen aikana,  hieronta, suihkussa tai ammeessa oleilu sekä akupainanta. Lääkkeellisiä keinoja löytyy ilokaasusta lukuisiin tehokkaisiin puudutuksiin. Jos koet voimakasta synnytys- tai kivunpelkoa, ota asia puheeksi neuvolassa raskausaikana.

Imetys (64,9 % murehtii)

Imetyksen onnistuminen mietityttää äitejä jo ennen synnytystä. Nykysuositusten mukaan täysimetystä tulisi jatkaa siihen asti, kun vauva on kuuden kuukauden ikäinen ja muun ravinnon lisänä vähintään vuoden ikään asti. Täysimetys toteutuu meillä tavoitteiden mukaisesti kuitenkin harvoin, ja puoli vuotta täyttäneistä vauvoista äidinmaitoa ylipäänsä saa noin 60 %.

Mitä voit tehdä: Jos imetys tuntuu aluksi hankalalta, pyydä rohkeasti imetysohjausta synnytyssairaalassa ja kotiin päästyäsi käänny neuvolan puoleen. Vaikeita vaiheita voi tulla imetyksessä myöhemminkin, ja sillloinkin kannattaa hakea apua. Harjoittelun ja sitkeän yrittämisen avulla imetys usein onnistuu.

Imettäminen on hieno lahja lapselle, mutta elämä ei kuitenkaan ole siitä kiinni. Et ole huono äiti, vaikka imetys ei jostakin syystä onnistuisikaan ja joutuisit antamaan vauvallesi äidinmaidonkorviketta. Tärkeintä on, että vauvasta välitetään, hän saa ravintoa, kasvaa ja kehittyy.

Parisuhteen tila (66 % murehtii)

Vauvan syntymä on elämän suurimpia iloja, mutta synnytyksen jälkeinen aika voi koetella parisuhdetta. Äidiksi ja  isäksi ei kasveta aina yhdessä yössä. Hyväkin parisuhde voi kärsiä uuden, vaativan perheenjäsenen vuoksi. Näin ei tarvitse kuitenkaan olla.

Mitä voit tehdä: Miettikää perhe-elämään ja parisuhteeseen liittyviä toiveitanne ja pelkojanne mielellään jo ennen  vauvan syntymää. Kun vauva on syntynyt ja perhe-elämä vakiintunut, huolehtikaa, että teillä on yhteistä aikaa myös puolisoina eikä vain vanhempina. Jakakaa vauvanhoito ja kotityöt, ja järjestäkää kummallekin myös omaa aikaa. Kun tuntuu vaikealta, muistakaa, että pikkulapsiaika on kuitenkin aika lyhyt ja väliaikainen vaihe elämässä. Parisuhdeongelmiin voi hakea apua esimerkiksi neuvolan kautta.

Näitä ei pelätä:

83,5 % vastaajista ei ole koskaan murehtinut, että harrastaisi liikaa liikuntaa.

Suomalaisäidit eivät myöskään ole kovin turhamaisia: 56 % ei ole koskaan etukäteen surrut, että vartalo menisi pilalle raskauden, synnytyksen tai imetyksen takia.
75,4 % vastaajista ei ollut murehtinut alkoholinkäyttöä alkuraskauden aikana.

Vauva 12/2011

Raskausajan ravintosuosituksissa lukee, että ”listeria-bakteeri ei pysty lisääntymään kovissa juustoissa”. Mitä se tarkoittaa? Mitä tarkoittaa kova ja pehmeä juusto? 

Terveydenhoitaja Mia Astikainen:

Kovaa juustoa, kuten esimerkiksi edamia, emmentalia ja höylättävää kermajuustoa voi huoletta syödä raskaana ollessa. Kuten olet suosituksista lukenut, listeria ei lisäänny kovissa juustoissa, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että listeriaa ei niissä ole.

Listerian tulee lisääntyä ruuassa, jotta se saavuttaa ihmiselle haitallisen määrän. 

Jos ostat ulkomaisia juustoja tai nautit maitotuotteita ulkomailla, varmista aina, että tuote on tehty pastöroidusta maidosta.

Kovia juustoja ovat kaikki höylättävät juustot ja pehmeitä esimerkiksi homejuustot ja tuorejuustot. Kaikkien maitotuotteiden tulee olla myös pastöroituja. Suomalaiset meijerituotteet on aina pastöroitu, mutta jos ostat ulkomaisia juustoja tai nautit maitotuotteita ulkomailla, varmista aina, että tuote on tehty pastöroidusta maidosta.

Listerian voi saada myös huonosti pestyistä juureksista ja kasviksista sekä ulkomaisista pakastemarjoista. Kasvikset on siis pestävä ja kuorittava huolellisesti ennen syömistä. Pakastemarjat on kuumennettava yli 95 asteeseen.

Listeria on maassa elävä bakteeri, jonka voi saada missä elämänsä vaiheessa tahansa. Listerioosi, listerian aiheuttama infektio, aiheuttaa verenmyrkytyksen tai aivokalvontulehduksen.

Listeria on onneksi harvinainen, mutta raskaana olevalle erityisen ikävä, sillä se on vaarallinen sikiölle. Listeria voi aiheuttaa muun muassa keskenmenon.

Vauva 9/16

Arka

Mitä juustoja odottaja voi syödä?

Hei! Kaipaisin vielä täsmennystä pehmeisiin juustoihin. Ovatko ne siis kautta linjan kiellettyjä, vaikka olisivat kotimaisia, pastoröituja ja isolta tunnetulta valmistajalta? Tästä tuntuu olevan liikkeellä kahdenlaista ohjeistusta. Itse uskalsin aluksi syödä esimerkiksi edellä mainitut kriteerit täyttävää fetaa, raejuustoa ja tuorejuustoa, mutta lopulta olen tullut niidenkin kanssa varovaiseksi. Nyt uskallan syödä esim. fetaa enää vain uuniruoissa, ja tämä rajoittaa jo yllättävän paljon lakto-...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Vanhemmaksi tuleminen nostaa esiin sen, minkälainen oma lapsuus on ollut. Jos oma lapsuus on ollut vaikea, siihen voi oppia suhtaumaan lempeällä hyväksynnällä, kirjoittaa Toisenlaiset äidit -ohjelman psykologi Leea Mattila.

Vuorovaikutuksessa on läsnä aina kolme sukupolvea, niin sanotaan. Kiintymysmallit periytyvät suurella todennäköisyydellä sukupolvelta toiselle – ei geneettisesti, vaan vuorovaikutuksen kautta. Vauvana omaksuttu vuorovaikutusmalli saattaa pysyä koko elämän.

Käsittelemättömät traumaattiset kokemukset tai pienenä vauvana vaille rakastavaa vuorovaikutusta jääminen vaikuttavat siihen, minkälainen vanhempi itsestä tulee.

Mielestä torjutut asiat nousevat yllättäen eteen, kun itsellä on lapsia. Esimerkiksi vauvan itku voi herättää voimakkaan ahdistuksen ja avuttomuuden, oman tunteen lapsena, kun ei ole hätääntyessä saanut lohtua.

Silloin on vaikeaa ottaa vastaan oman pienen lapsen pahaa mieltä ja lohduttaa.

Yleensä vanhemmat haluavat lapselleen parempaa kuin itsellä on ollut. Miten onnistua, jos roolimallia ei ole ollut?

Omalla psyykkisellä työllä – arkisemmin sanottuna oman historian läpikäymisellä ja ymmärtämisellä – voi onneksi lunastaa turvallisemman kiintymyssuhteen. Ymmärryksen kautta vaikeatkin kokemukset nivoutuvat osaksi elämäntarinaa.

Silloin vaikeuksien ajattelu ei enää saa pois tolaltaan. Omaa taustaa voi ajatella lempeällä hyväksynnällä.

Hyvä parisuhde, tai muut hyvät ihmissuhteet, tarjoavat voimaa. Esimerkiksi luottamus puolisoon antaa toisenlaisia, korjaavia kokemuksia kuulluksi ja hyväksytyksi tulemisesta.

Kyky turvautua toisiin tekee vahvaksi, ei haavoittuneisuuden piilottaminen.

Ihminen kehittyy koko elämänsä ajan. Hermosolujen yhteyksiä muodostuu ja karsiutuu sen mukaan, miten niitä käytetään. Kaikki kokemukset vaikuttavat, ja mahdollisuus psyykkiseen kasvuun on olemassa. Loppuun asti.

Tee ensin nämä

1. Käy läpi elämääsi. Lapsen saaminen voi merkitä omien ratkaisemattomien tunteiden heräämistä ja niiden kohtaamista. Puhuminen auttaa.

2. Kun lapsen kanssa on vaikeaa, toimi näin: Pyri turvallisuuteen, rauhallisuuteen ja lempeään päättäväisyyteen. Hengitä syvään ulos. Harmin jälkeen muista korjata suhde lapseen.

3. Luota ja rakasta. Hyvät ihmissuhteet antavat korjaavia kokemuksia, vaikka oma lapsuus ei olisi ollut niin hyvä.

Lue lisää Leean kolumneja täältä.

Leea Mattila on lapsen ja vanhemman suhteeseen erikoistunut psykologi. Hän työskentelee omassa Psykologipalvelut MindLink -yrityksessään ja on asiantuntija Livin Toisenlaiset äidit -ohjelmassa. Liv ja vauva.fi kuuluvat Sanoma-konserniin.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Joukolatar-blogia kirjoittava Heidi ikuisti kasvavan vatsan viikko viikolta.

Parhaat ideat ovat pieniä oivalluksia. Sellaisen teki Joukolatar-blogia vauva.fissä kirjoittava Heidi odottaessaan toista lastaan.

Raskausviikosta 14 eteenpäin Heidi pyysi lapsen isää ottamaan joka viikko kuvan kasvavasta mahasta. Tässä kuvassa tukkimiehen kirjanpito kertoo, miltä viikolta kuva on.

– Halusin ikuistaa raskauden muutenkin kuin peilin kautta selfieinä, Heidi sanoo.

Kuvaa ottaessa oli hetki aikaa keskittyä vain omaan oloon ja kasvavaan vauvaan. Se tuntui hyvältä. Sitten lapsiperheen arki taas vei mukanaan.

Mutta nämä hetket Heidi muistaa aina.

Nyt on aika uudenlaisille kuville: uusimmassa postauksessaan Heidi kertoo Hertta-vauvan syntymästä. Onnea!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Mitä sinä vastaisit odottajan kysymykseen? Kerro se kommenteissa – teemme aiheesta jutun marraskuun Vauva-lehteen.

"Olen raskaana ja suren sitä, ettei ystäväni enää pidä minuun yhteyttä. Kerroin hänelle raskaudesta kuukausi sitten. Ensin ystävä vakuutti olevansa onnellinen puolestani ja luulin, että kaikki on kunnossa.

Tämän tapaamisen jälkeen hän ei ole pitänyt minuun mitään yhteyttä. Kun soitan, hän lopettaa puhelun nopeasti. Ja jos ehdotan tapaamista, hänellä on aina jotain muuta tekemistä.

Olisin kertonut ystävälleni raskaudestani jo aiemmin, mutten pystynyt. Tiedän, että myös ystävä ja hänen miehensä yrittävät vauvaa. Ystävälläni oli keväällä yksi keskenmeno, ja hän otti sen raskaasti.

Ymmärrän, että asia on hänelle vaikea. Mutta en voi käsittää, että ystävyytemme voisi loppua sen vuoksi, että minä olen raskaana. Enkö olekaan hänelle niin hyvä ystävä kuin luulin? Eikö hän ymmärrä, kuinka tärkeä ihminen hän on minulle?

Mitä minun pitäisi tehdä? Jatkanko soittelua ja viestien lähettämistä? Vai pitäisikö minun vain antaa ystävyyden hiipua eikä yrittää väkisin?"

Elsa rv 22

Onko sinulla samanlaisia kokemuksia? Mikä auttoi, mikä ei? Kerro vastauksesi kommenteissa!

Vierailija

Olen raskaana ja lapseton ystävä katkaisi välit – mitä teen?

Ystävälle pitää antaa aikaa ja tilaa. Hän suree edelleen menetettyä lasta, ja minusta on kohtuutonta vaatia häntä iloitsemaan toisen puolesta silloin, kun siihen ei yksinkertaisesti vain kykene, vaikka kuinka haluaisi. Vika ei ole "Elsassa", eikä vika ole myöskään tässä keskenmenosta toipuvassa henkilössä, vika ei ole kenessäkään. Vika on voimavarojen puutteessa ja haavoissa, joiden paraneminen vie aikaa. Ketään ei voi myöskään pakottaa jatkamaan ystävyyttä. Joskus ystävyyssuhteet katkeavat,...
Lue kommentti
Vierailija

Olen raskaana ja lapseton ystävä katkaisi välit – mitä teen?

Nykyisin onnellisesti äiti mutta takana 5 vuoden lapsettomuus ja yrittäminen keskenmenoineen ja kyllä, voin sanoa olleeni jossain välissä katkera joka ikisestä raskaudesta olipa vauva tulossa miten läheiselle ihmiselle tahansa. Lopetin yhteydenpidon jopa siskooni kun kuulin hänen odottavan vauvaa, tämä oli vaihe joka minun oli käytävä läpi. Ajan kanssa opin hyväksymään tulevan vauvan ja sitten kun pieni tuli maailmaan, vauvanhoito olikin ikään kuin jonkinlaista terapiaa, mutta avainsana on aika...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.