Listasimme odotusajan unipulmat ja vinkit parempiin öihin.

Listasimme odotusajan unipulmat ja vinkit parempiin öihin:

1. Vauva painaa virtsarakkoa

Äh, taas ylös ja pissalle! Mitä pidemmälle raskaus­ etenee, sitä enemmän kohtu painaa virtsarakkoa ja aiheuttaa tarpeen käydä vessassa entistä useammin. Joskus kohtu painaa rakkoa jo alkuraskauden aikana.

  • Yöllisiä vessakeikkoja on loppuraskaudesta liki mahdoton välttää, mutta ylimääräisiä heräilyjä pissahätään voit ehkäistä. Vältä suolaisia ja vahvasti maustettuja ruokia, jotka aiheuttavat janoa ja runsasta juomista. Unohda iltaisin tee, kahvi ja kolajuomat, jotka lisäävät virtsan eritystä.

2. Närästys valvottaa

Närästyksen aiheuttama polttava tunne vatsassa on epämukava petikumppani. Närästys on yleistä raskauden jälkipuoliskolla. Silloin kohtu painaa mahalaukkua, ruokatorven ja vatsalaukun välisen sulkijalihaksen jäntevyys vähenee ja vatsahapot pääsevät vuotamaan ruokatorveen. Ongelmaa lisäävät rasvainen, paistettu tai mausteinen ruoka sekä sipuli ja paprikat. 

  • Vaikka mieli tekisi iltasella sipsejä ja limua, jätä ne ja muut närästystä aiheuttavat ruoat väliin. Kokeile myös sitä, ettet syö tuntiin ennen nukkumaanmenoa. Hankalissa tilanteissa odottajakin voi käyttää närästykseen tilapäisesti happolääkkeitä (antasideja tai H2-salpaajia).

3. Levottomat jalat

Jos jalkoja vaivaa epämiellyttävä tunne, jota liikkuminen helpottaa, kyseessä voi olla levotto-mien jalkojen oireyhtymä. Siitä kärsii joidenkin arvioiden mukaan jopa kolmannes odottajista raskauden loppuvaiheessa. Oireet liittyvät dopamiini-välittäjäainejärjestelmän toimintahäi-
riöön. Joskus taustalla voi olla myös rauta-aineenvaihdunnan häiriö.

  • Oireita voi koettaa vähentää välttämällä runsasta liikkumista ennen nukkumaan menoa. Joskus myös kylmä tai lämmin jalkakylpy voivat auttaa. Kokeile myös tuulettaa huone sopivan viileäksi.

4. Suonenveto

Suonenvedolla ei ole nimestään huolimatta mitään tekemistä verisuonten kanssa, vaan kyse on lihaskrampista. Se iskee äkillisesti ja kivuliaasti jalkaan, usein pohkeeseen tai jalkaterään, ja harmillisesti tavallisesti öisin. Ilmeisesti kyse on verenkierron häiriöstä. Suonenvetoa voi aiheuttaa myös magnesiumin puute, mutta terveellä ihmisellä puutos on harvinainen. Raskausaikana lihaskramppien ilmaantumista lisäävät suonikohjut. Niitä tulee raskaana oleville tavallista helpommin, sillä kohtu painaa verisuonia ja verisuonten seinämien kimmoisuus vähenee.

  • Suonenvedon ensiavuksi sopii jännittyneen lihaksen rauhallinen venyttäminen ja painaminen lattiaa vasten. Kramppaavaa aluetta voi myös hieroa kevyes-ti. Ennaltaehkäisynä kannattaa ennen nukkumaan menoa vilkastuttaa jalkojen verenkiertoa esimerkiksi­ nousemalla päkiöille 30–50 kertaa reippaassa tahdissa. Jalkojen pitäminen lämpimänä vaikka villasukilla voi myös auttaa. Myös magnesiumin tehoa voi kokeilla, sillä sen käyttöön ei liity haittoja raskaudelle. Sopiva hoitoannos on noin 200–300 mg magnesiumia päivässä.

5. Liitoskivut

Raskauden aikana häpyluuliitos lantion etuseinämässä löystyy kaksi kertaa leveämmäksi kuin ennen raskautta, mikä voi aiheuttaa kipuja. Löystyminen alkaa ensimmäisellä raskauspuoliskolla ja lisääntyy vielä viimeisen kolmen kuukauden aikana. Häpyluuliitoksen löystyminen ja liikkuvuus johtuvat todennäköisesti hormonaalisista muutoksista.

  • Lepo ja tyynyn laittaminen jalkojen väliin kylkiasennossa voivat auttaa. Voimakkaaseen kipuun voit ottaa kipulääkettä (parasetamolia). Apua voi tuoda myös se, että ajattelee kivun olevan tarkoituksenmukaista: elimistö valmistautuu synnytykseen ja tekee tilaa vauvalle.

6. Vauva mellastaa

Kohdussa kasvavalla vauvalla on monesti eri vuorokausirytmi kuin äidillä. Siksi vauva saattaa liikkua ja potkia läpi yön.

  • Yritä suhtautua huumorilla, sillä vauvan liikkuminen on positiivinen asia. Loppuraskauden aikana vauvan liikkumatila vähenee ja mellastus hiljenee.

7. Selkäkipu vaivaa

Jo alkuraskauden aikana ristiselkää ympäröivät nivelsiteet löystyvät hormonaalisten muutosten vaikutuksesta. Muutokset voivat aiheuttaa kipua, joka säteilee reisiin. Raskauden viimeisinä viikkoina selän notko saattaa olla jo niin syvä, että se aiheuttaa kudosten ylivenymisestä johtuvaa kipua. Myös vanha iskiasvaiva alkaa herkästi vihoitella raskausaikana. Selkäongelmista kärsivälle vaikeinta aikaa ovat yleensä neljäs ja viides raskauskuukausi.

  • Säännöllinen liikunta vahvistaa selkää. Kiinnitä myös huomiota ryhtiisi päiväaikaan. Iltaisin voit kevyesti venytellä tai joogata kipua pois. Tarpeen voi olla myös käynti fysioterapeutilla. Kerro selkäkivuistasi neuvolassa.

8. Hyvää nukkuma-asentoa ei löydy

Jos tuleva äiti on tottunut nukkumaan vatsallaan, raskaus pakottaa ennen pitkää etsimään uusia asentoja. Kylkiasentokin voi tuntua hankalalta, ja selällään nukkuminen voi aiheuttaa pahoinvointia ja hengitysvaikeuksia, kun vauva ja kohtu painavat verisuonia.

  • Käytä apuna tyynyjä. Kylkiasento voi olla mukavampi, jos laitat tyynyt polvien väliin, jalkojen alle ja vatsaa tukemaan. Jos kohtu painaa palleaa, tue tyynyillä pystympi, puoli-istuva nukkumisasento.

9. Pelot, stressi ja painajaiset vaivaavat

Äidiksi tuleminen ja perheen perustaminen ovat isoja elämänmuutoksia. Vaikka vauva on odotettu ja toivottu, raskauteen ja tulevaan äitiyteen liittyy usein pelkoja ja stressiä, jotka joskus purkautuvat painajaisina. Pohdinnat valmistavat äitiyteen, mutta saattavat myös pitää hereillä öisin.

  • Puhu huolistasi läheisillesi ja neuvolan terveydenhoitajalle. Käy iltaisin rentouttavassa suihkussa ja tuuleta makuuhuone hyvin. Kokeile myös kirjoittaa kiitollisuuspäiväkirjaa siitä, mitkä kaikki asiat ovat hyvin. Jos stressi ja pelot liittyvät synnytykseen, neuvolasta voit saada lähetteen pelkopoliklinikalle.

10. Aina vain väsyttää

Joskus raskaana ollessa tuntuu, ettei mikään unen määrä riitä. Ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana unen tarve lisääntyy ja lähes kaikki odottajat ovat väsyneitä päivisin. Väsymys johtuu elimistössä tapahtuvista suurista hormonimuutoksista.

  • Raskaus on hyvä syy levätä aina kun mahdollista. Nuku päiväunia, jos voit ja pystyt. Pyydä apua, äläkä stressaa kotitöistä.

Vauva 5/2012

Loppuraskaus raidoittaa monen mahan. Huoli pois: raskausarvet alkavat pian vaalentua.

Vain harva niiltä välttyy

Arpia tulee melkein kaikille, noin yhdeksälle kymmenestä odottajasta. Arpiin kannattaa siis suhtautua tyynesti: niiltä välttyy vain harva.

Arpien määrään vaikuttavat hormonitoiminta, perinnöllisyys ja ihotyypin luontainen joustavuus.

Raskausarvet tulevat yleensä pystysuuntaan ja ovat vaaleita, punertavia tai joskus jopa tumman violetteja. Arpia tulee mahaan, mutta lisäksi usein myös rintoihin, reisiin ja pakaroihin, eli kohtiin joihin rasvakudosta raskausaikana kertyy.

Arpia tulee, kun iho venyy. Arvet ulottuvat ihon kerrosten läpi.

Muista nämä: liiku ja helli

Jos omalla äidilläsi on ollut paljon arpia, se voi ennustaa, että niitä tulee myös sinulle. Arpia ei voi kokonaan estää, mutta niitä voi vähentää.

Painon kuuluu raskausaikana nousta, mutta iso painonnousu lisää arpien riskiä. Hyvä ruokavalio ja liikunta siis auttavat.

Odottajan kannattaa kosteuttaa ihoa päivittäin. Välttämättä sekään ei auta, mutta mitään haittakaan ihon kosteuttamisesta ei ole.

Arpien ehkäisemiseen on apteekeissa saatavilla voiteita, mutta kosteutukseen sopivat myös tavanomaiset kosteusvoiteet ja ihoöljyt. Kireäksi venyvää ihoa voi pehmittää kuorinnalla.

Raskaudesta jää kehoon jälki – siihen voi suhtautua rakkaudella.

Auts! Arpi voi tehdä kipeää

Raskausarvet voivat tulla nopeasti ja yllättäen. Joskus ne kutisevat ja tulevat jopa kipeiksi, mutta tämä on harvinaista – tavallisimmin venymät eivät tunnu juuri miltään.

Apteekit myyvät arpien hoitoon erityisiä silikonisidoksia, jotka laitetaan iholle samaan tapaan kuin laastari. Saatavilla on myös silikonivoiteita, mutta ne ovat hintavia.

Arpia voi yrittää häivyttää myös kosmetologin käsittelyssä.

Pian ne alkavat vaalentua

Arvet ovat tummimmillaan synnytyksen jälkeen. Kun hormonitoiminta palautuu raskautta edeltävään tilaan, arvet alkavat vaalentua.

Paras lääke on siis aika. Usein arvet vaalenevat yllättävänkin nopeasti. Ajan lisäksi tarvitset armollisuutta kehoasi kohtaan. Raskaudesta jää kehoon jälki – siihen voi suhtautua rakkaudella.

Vauva 10/2016

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Raskaus luo vauvan, mutta raskaus luo myös äidin. Siihen liittyvät vartalon muutokset ovat kehon kunniamerkkejä, kirjoittaa Toisenlaiset äidit -ohjelman psykologi Leea Mattila.

Lukion ensimmäinen psykologian kurssi: Jo siellä opetettiin, että ihminen on psyko-fyysis-sosiaalinen kokonaisuus. Vasta vuosien kuluessa olen todella ymmärtänyt, miten tärkeä asia lauseessa on.

Keho kantaa mielentiloja, jotka näkyvät hermoston toiminnassa, sykkeessä, hengityksessä ja asennoissa. Se muistaa nekin varhaiset asiat, jotka ovat ajattelun tavoittamattomissa. Kokemukset varastoituvat fyysisinä tuntemuksina.

Raskaus on barbapapamaista aikaa. Naisen vartalon muuntautuminen lapsentuottajaksi johdattelee vanhemmaksi tulevaa sopeutumaan myös psyykkisesti elämän muuttumiseen.

Sosiaalinen paine nauttia raskaudesta on suuri.

Sosiaalinen paine nauttia raskaudesta on suuri. Läheskään aina raskaus ei kuitenkaan ole hehkua. Muutamaan kuukauteen pakkautuu raudanpuute, hormonikuperkeikat, pahoinvointi, närästys, kummalliset ruoka-ainehimotukset, rintojen aristus, kutinat, liitoskivut, pukamat, turvotukset ja raskausarvet.

Neuvolan terveydenhoitaja kontrolloi odottajan painonnousua. Vatsa on joidenkin mielestä valtava ja joidenkin mielestä liian pieni. Ei ole ihme, jos raskaana olevasta naisesta se tuntuu hämmentävältä ja itsetuntoa latistavalta. Olenko viehättävä edes puolisolleni? Saanko entistä itseäni koskaan takaisin?

Ei tarvitse vetää vatsaa sisään ja kerrankin saa rinnat!

Kehon muutos voi myös olla myönteinen ja tuntua lumoavalta. Ei tarvitse vetää vatsaa sisään ja kerrankin saa rinnat! Onnistunut synnytys ja imetys lisäävät myönteistä psyykkistä kokemusta. Kehoni toimii! Minä osaan tämän!

Raskaus luo vauvan, mutta raskaus luo myös äidin. Siihen liittyvät vartalon muutokset ovat kehon arvokkaimpia kunniamerkkejä eletystä elämästä.

Vartalon hyväksyntä ja arvostus välittyy lapselle.

Itsestä huolehtiminen tarkoittaa myös vauvasta huolehtimista. Vartalon hyväksyntä ja arvostus välittyy lapselle, ja siirtyy malliksi suhtautua omaan kehoon. Se on valtavan tärkeä sosiaalinen perintö.

Kehosi on nyt erilainen kuin ennen, mutta parempi.

Voi hyvin, odottaja:

1. Hoivaa mieltäsi hyvän fyysisen kosketuksen kautta: ota kylpy, käy kampaajalla tai hieronnassa.

2. Muista perusasiat: sopiva liikunta, terveellinen ruokavalio  ja ihmissuhteiden vaaliminen.

4. Ota vastaan kehut ulkonäöstä. Huomaa, miten äitiys täydentää naiseuttasi.

Lue lisää Leean kolumneja täältä.

Leea Mattila on lapsen ja vanhemman suhteeseen erikoistunut psykologi. Hän työskentelee omassa Psykologipalvelut MindLink -yrityksessään ja on asiantuntija Livin Toisenlaiset äidit -ohjelmassa. Liv ja vauva.fi kuuluvat Sanoma-konserniin.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Raskausajan ravintosuosituksissa lukee, että ”listeria-bakteeri ei pysty lisääntymään kovissa juustoissa”. Mitä se tarkoittaa? Mitä tarkoittaa kova ja pehmeä juusto? 

Terveydenhoitaja Mia Astikainen:

Kovaa juustoa, kuten esimerkiksi edamia, emmentalia ja höylättävää kermajuustoa voi huoletta syödä raskaana ollessa. Kuten olet suosituksista lukenut, listeria ei lisäänny kovissa juustoissa, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että listeriaa ei niissä ole.

Listerian tulee lisääntyä ruuassa, jotta se saavuttaa ihmiselle haitallisen määrän. 

Jos ostat ulkomaisia juustoja tai nautit maitotuotteita ulkomailla, varmista aina, että tuote on tehty pastöroidusta maidosta.

Kovia juustoja ovat kaikki höylättävät juustot ja pehmeitä esimerkiksi homejuustot ja tuorejuustot. Kaikkien maitotuotteiden tulee olla myös pastöroituja. Suomalaiset meijerituotteet on aina pastöroitu, mutta jos ostat ulkomaisia juustoja tai nautit maitotuotteita ulkomailla, varmista aina, että tuote on tehty pastöroidusta maidosta.

Listerian voi saada myös huonosti pestyistä juureksista ja kasviksista sekä ulkomaisista pakastemarjoista. Kasvikset on siis pestävä ja kuorittava huolellisesti ennen syömistä. Pakastemarjat on kuumennettava yli 95 asteeseen.

Listeria on maassa elävä bakteeri, jonka voi saada missä elämänsä vaiheessa tahansa. Listerioosi, listerian aiheuttama infektio, aiheuttaa verenmyrkytyksen tai aivokalvontulehduksen.

Listeria on onneksi harvinainen, mutta raskaana olevalle erityisen ikävä, sillä se on vaarallinen sikiölle. Listeria voi aiheuttaa muun muassa keskenmenon.

Vauva 9/16

Arka

Mitä juustoja odottaja voi syödä?

Hei! Kaipaisin vielä täsmennystä pehmeisiin juustoihin. Ovatko ne siis kautta linjan kiellettyjä, vaikka olisivat kotimaisia, pastoröituja ja isolta tunnetulta valmistajalta? Tästä tuntuu olevan liikkeellä kahdenlaista ohjeistusta. Itse uskalsin aluksi syödä esimerkiksi edellä mainitut kriteerit täyttävää fetaa, raejuustoa ja tuorejuustoa, mutta lopulta olen tullut niidenkin kanssa varovaiseksi. Nyt uskallan syödä esim. fetaa enää vain uuniruoissa, ja tämä rajoittaa jo yllättävän paljon lakto-...
Lue kommentti
Vierailija

Mitä juustoja odottaja voi syödä?

Goldfish kirjoitti: Juustoja voi syödä jos maito on pastoröity. Mutta toisaalta ei haittaa, vaikka olisi syömättä. Itse pidin "dieetin" missä jätin kaikki juustot pois niin ei tule ainakaan turhia kaloreita. Saan kalsiumin maidosta, rahkasta ja raejuustosta. Toivottavasti saat kalsiumia myös muualta, koska maitotuotteiden kalsium on ihmiselle yhtä tyhjän kanssa. Miksi ihmiset, jotka ovat näin ravintotietoisia, että välttelevät raskauden aikana kuitenkin joitain tuotteita, eivät kuitenkaan tiedä...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Vanhemmaksi tuleminen nostaa esiin sen, minkälainen oma lapsuus on ollut. Jos oma lapsuus on ollut vaikea, siihen voi oppia suhtaumaan lempeällä hyväksynnällä, kirjoittaa Toisenlaiset äidit -ohjelman psykologi Leea Mattila.

Vuorovaikutuksessa on läsnä aina kolme sukupolvea, niin sanotaan. Kiintymysmallit periytyvät suurella todennäköisyydellä sukupolvelta toiselle – ei geneettisesti, vaan vuorovaikutuksen kautta. Vauvana omaksuttu vuorovaikutusmalli saattaa pysyä koko elämän.

Käsittelemättömät traumaattiset kokemukset tai pienenä vauvana vaille rakastavaa vuorovaikutusta jääminen vaikuttavat siihen, minkälainen vanhempi itsestä tulee.

Mielestä torjutut asiat nousevat yllättäen eteen, kun itsellä on lapsia. Esimerkiksi vauvan itku voi herättää voimakkaan ahdistuksen ja avuttomuuden, oman tunteen lapsena, kun ei ole hätääntyessä saanut lohtua.

Silloin on vaikeaa ottaa vastaan oman pienen lapsen pahaa mieltä ja lohduttaa.

Yleensä vanhemmat haluavat lapselleen parempaa kuin itsellä on ollut. Miten onnistua, jos roolimallia ei ole ollut?

Omalla psyykkisellä työllä – arkisemmin sanottuna oman historian läpikäymisellä ja ymmärtämisellä – voi onneksi lunastaa turvallisemman kiintymyssuhteen. Ymmärryksen kautta vaikeatkin kokemukset nivoutuvat osaksi elämäntarinaa.

Silloin vaikeuksien ajattelu ei enää saa pois tolaltaan. Omaa taustaa voi ajatella lempeällä hyväksynnällä.

Hyvä parisuhde, tai muut hyvät ihmissuhteet, tarjoavat voimaa. Esimerkiksi luottamus puolisoon antaa toisenlaisia, korjaavia kokemuksia kuulluksi ja hyväksytyksi tulemisesta.

Kyky turvautua toisiin tekee vahvaksi, ei haavoittuneisuuden piilottaminen.

Ihminen kehittyy koko elämänsä ajan. Hermosolujen yhteyksiä muodostuu ja karsiutuu sen mukaan, miten niitä käytetään. Kaikki kokemukset vaikuttavat, ja mahdollisuus psyykkiseen kasvuun on olemassa. Loppuun asti.

Tee ensin nämä

1. Käy läpi elämääsi. Lapsen saaminen voi merkitä omien ratkaisemattomien tunteiden heräämistä ja niiden kohtaamista. Puhuminen auttaa.

2. Kun lapsen kanssa on vaikeaa, toimi näin: Pyri turvallisuuteen, rauhallisuuteen ja lempeään päättäväisyyteen. Hengitä syvään ulos. Harmin jälkeen muista korjata suhde lapseen.

3. Luota ja rakasta. Hyvät ihmissuhteet antavat korjaavia kokemuksia, vaikka oma lapsuus ei olisi ollut niin hyvä.

Lue lisää Leean kolumneja täältä.

Leea Mattila on lapsen ja vanhemman suhteeseen erikoistunut psykologi. Hän työskentelee omassa Psykologipalvelut MindLink -yrityksessään ja on asiantuntija Livin Toisenlaiset äidit -ohjelmassa. Liv ja vauva.fi kuuluvat Sanoma-konserniin.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.