Kaksitoista vanhempaa kertoo, miksi he valitsivat lapselleen erikoisen nimen ja mitä muut siitä sanoivat.

1. Pitkään äidin haaveissa

Silinda. Olin vanhainkodissa suorittamassa harjoitteluani, ja siellä oli ihana Silinda-niminen mummeli. Mietin että jos joskus saan tytön, tahdon antaa hänelle saman nimen.

Tilma. Löysin nimen kuolinilmoituksesta. Ihastuin siihen, ja kannoin sitä mielessäni monet vuodet. Onneksi mieskin piti nimestä.

Neo. Istuimme vuonna 2003 mieheni kanssa elokuvateatterissa katsomassa Matrix-elokuvaa. Kuulin päähenkilön nimen ja lähetin miehelleni lapun, jossa luki "Neo?".

Nasto. Se on vanha karjalainen nimi ja löytyy ortodoksisesta kalenterista. Vanhemmat sukulaiseni oudoksuivat sitä. Toinen mummoni kysyi, onko Nasto lopullinen nimi ja toinen ihmetteli, miksi se on niin outo.

Milena. Pari vieraampaa ihmistä on sanonut, että tyttäremme nimestä tulee mieleen melena eli veriripuli. Ei haittaa, hän on meidän oma pieni veriripulimme.

2. Isä kuuli ohimennen

Veela. Mies kuuli nimen töissä ja ehdotti sitä minulle. Nimi täytti myös omat vaatimukseni: pehmeä, sopii suomalaiseen suuhun eikä tule samaa nimeä joka kadunkulmassa vastaan.

Mauno. Pojan isä oli jo rippikoulussa päättänyt, että hänen poikansa nimi on Mauno. Hän ei antanut periksi, eikä pojallamme voisi olla täydellisempää nimeä.

Lalli. Miehestäni se oli hauska nimi pojallemme, ja se onkin sopinut hyvin. Neuvolassa ulkomailta tullut lääkäri kertoi, että hänen kotimaassaan Lalli on yleinen nimi. Vilkaistuaan vaippaan hän meni hiljaiseksi. Heillä Lalli on tytön nimi.

3. Näistä päätettiin yhdessä

Tommiel. Se kuulosti ihanan erilaiselta, ja valitsimme mieheni kanssa saman nimen. Nimi herättää kyllä hilpeyttä ja siitä on keksitty monta lempinimeä.

Vadelma. Tiesimme että Vadelma on täydellinen nimi, sillä tyttömme syntyi parhaaseen vadelma-aikaan. Mieheni vakuuttui heti nimestä, minun piti hetki maistella sitä.

Eleanor Eufemia. Eufemia kuulosti aluksi minun korvaani lääketieteen termiltä, mutta sehän sopii hyvin sairaanhoitajan tyttärelle.

Manfred. Puolitoistavuotias isosisko tokaisi pikkuveljen nähdessään: mammutti. Nimi tulee Ice age -elokuvasta.

Lähde: vauva.fin kysely

Kuka päätti lapsen nimen?

vanhemmat yhdessä – 81 %

äiti – 18 %

isä – 1 %

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Pohjoismaiden hoveissa on nimiä, joita on annettu kuninkaallisille enemmän kuin muita. Tässä 10 suosituinta miesten ja naisten nimeä.  

Suosituimmat miesten nimet

 1. Christian
 2. Carl
 3. Frederik
   
 4. Albert
 5. Georg
 6. Alexander, Oscar
 7. Valdemar
 8. Wilhelm, Gustaf
 9. George
 10. Axel, Fredrik

Christian-nimeä ovat suosineet etenkin Tanskan kuninkaalliset. Se tarkoittaa Kristuksen seuraajaa. Nykyisistä kuninkaallisista Tanskan kruununprinssin Frederikin poika on Christian.

Carl tulee germaanisesta sanasta charal, joka viittaa vahvaan tai vapaaseen mieheen. Nimisuosikki löytyy läheltä: Ruotsin kuningas on Carl XVI Gustaf ja hänen poikansa Carl Philip. Carl Philipin poika on Alexander.

Frederik on englanninkielinen muoto nimestä Friedrich, joka viittaa rauhanomaiseen hallitsijaan.

Suosituimmat naisten nimet

 1. Louise
 2. Marie
 3. Victoria
   
 4. Alexandra, Charlotte, Ingeborg
 5. Mary
 6. Ingrid
 7. Elizabeth, Sofia
 8. Dagmar, Elisabeth, Maud, Thyra
 9. Alice, Astrid, Carolina, Lovisa
 10. Augusta, Margrethe, Maria, Olga

Louise on muunnos saksan ja englannin kielissä suositusta miesten nimestä Louis. Tällä hetkellä nimi on annettu Norjan prinsessa Märtha Louiselle.

Marie on ranskankielinen vastine raamatullisesta Maria-nimestä.

Victoria puolestaan tulee latinankielen voitto-sanasta. Nimeä kantaa monen suomalaisenkin lempikuninkaallinen, Ruotsin kruununprinsessa Victoria Ingrid Alice Désirée.

Victorian poika on Oscar, joka on Alexanderin kanssa kuudenneksi suosituin pohjoismainen kuninkaallinen miesten nimi.

Lähde: expedia.fi/pohjolan kuningasperheet

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Nimilakia ollaan uudistamassa. Ministeriö pyytää verkkokyselyllä mielipiteitä laista.

Oikeusministeriö pyytää verkkokyselyllä mielipiteitä nimilain uudistamista varten. Mielipiteensä voi jättää otakantaa.fi-sivulle 25. heinäkuuta asti.

Ministeriö kysyy esimerkiksi, pitäisikö etunimien hyväksyttävyyden arvioinnista luopua. Nykylain mukaan lapsen viralliseksi nimeksi ei hyväksytä nimeä, joka voi olla merkitykseltään sopimaton tai aiheuttaa lapselle haittaa.

Esimerkiksi Pasi Anssi on kielletty nimiyhdistelmä. Nimen sopivuus arvioidaan maistraatissa, joka pyytää tarvittaessa lausunnon nimilautakunnalta.

Oikeusministeriö kysyy myös, voitaisiinko nimien sukupuolisidonnaisuudesta luopua. Se tarkoittaisi, että tytölle voisi jatkossa antaa nimen, joka on yleisesti käytössä vain pojilla ja toisin päin.

Nykyisen nimilain mukaan pääsosa nimistä hyväksytään vain toiselle sukupuolelle. Toisaalta sukupuolineutraalit nimet ovat kasvattaneet suosiotaan. Utu, Kuura, Ruu ja Tuisku ovat esimerkkejä nimistä, joita on annettu jo nyt sekä tyttö- että poikavauvoille.

Kaksiosainen sukunimi vauvalle?

Ministeriön verkkokyselyssä kysytään mielipiteitä myös muun muassa kaksiosaisten sukunimien käytöstä. Lakimuutoksen myötä kaksiosainen sukunimi voitaisiin antaa myös lapselle, jos vanhemmilla on käytössä eri sukunimet.

Lisäksi avioliitossa kumpikin puoliso voisi halutessaan ottaa kaksoisnimen. Puolisot voisivat olla esimerkiksi Virtanen-Korhonen ja Korhonen-Virtanen.

Nimilakia ollaan uudistamassa, koska esimerkiksi nimien yksilöllisyyden tarve on muuttunut. Sääntelyä halutaan myös yksinkertaistaa. Nykyinen laki on ollut voimassa 30 vuotta.

Oikeusministeriön tiedote verkkokyselystä

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Rakkaalla vauvalla on monta lempinimeä. Tässä niistä hauskimmat.

Mahassa möngertäjät

Sammakkotyttö potki kovasti masussa, samoin syntymän jälkeen ja pitää edelleen jalkoja sammakkoasennossa.

Mönkiäinen, koska pyöri ja möngersi niin kovasti ekassa ultrassa.

Jylppy Uolevi ristiäisiin saakka, ja senkin jälkeen meinasi lipsahtaa. Jylpytti mahassa joka ilta vimmatusti.

Myrskynratsastaja syntyi talven hurjimman myrskyn saattelemana.

Masa, koska syntyi kaksi viikkoa lasketun ajan jälkeen niin kuin Matti Myöhänen. Oikealta nimeltään hän on Minttu.

Söpö kuin peruna

Hosuli sopii kuin nenä päähän hosuvalle poitsulle, jonka nimi on oikeasti Joel.

Kätkäläinen, sillä pikku neiti tietyllä tapaa käkättää.

Mämmi tulee etunimestä ja itkun seassa kuuluu usein "mämmämmä".

Sörsselssön-tyttö heiluttaa samalla lailla päätänsä kuin Uunon kaveri huppelissa.

Teleskooppibeibi, lyhennettynä Teleks tai Tele. Pää on kuin kääntyilevä sukellusveneen teleskooppi.

Pullis Palleroinen oli vauvana hurjan kova puklailemaan.

Ruttuturpa oli todella itkuinen ja tyytymätön. Sittemmin itkuisuuden syy selvisi ja hoidettiin. Nykyään vauva on säihkysilmä ja naureskelee tosi paljon.

Rosamunda, koska vauva oli kuin pieni söpö peruna. Toisena nimenä onkin Rosa.

Onninaama, koska oli niin ihanat hymykuopat.

Ryyni.Tyttö oli pieni ja laiha vaikka oli täysiaikainen vauva.

Kiitti sulle sisko!

Möykky. Mies sanoi ekassa ultrassa, että tollanen möykky siellä on.

Pikku mosselo. Mies vaan kerran yhtäkkiä sanoi "iskän pikku mosselo". Nimi jäi käyttöön.

Pimppiläs ja Pallikas. Viisivuotias isosisko erotti näin toisistaan äidin vatsassa pojaksi ja tytöksi ultrassa paljastuneet kaksossisarukset.

Patson tuli hevosohjelmasta. Sen jälkeen isosisko oli menossa mummolaan ja kysyi, voiko Patsonkin tulla. Olivat juuri leikkineet hevosta.

Kikkala, koska isosisarus ei osannut sanoa oikeaa nimeä Niklas.

Lähde: Vauvan verkkokysely

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Tulikin kuusi ännää

Perhe: Eveliina Huotarinen, 32, asuu puolisonsa Nikon sekä Neean, 6, Nooan, 5, Nellan, 4, Niilan, 3, Nuutin, 1, ja Nestorin, 3 kk, kanssa Järvenpäässä.

Punainen omakotitalo on kirjaimellisesti täynnä elämää: sorina, töminä, itku, nauru ja kiljahdukset täyttävät huoneet. Neea osaa jo istua paikallaan. Nooasta on mukavampaa juosta huoneesta toiseen. Nella möyrii sohvalla pylly pystyssä. Niila ajaa leikkiautolla ja päristää. Yksivuotias Nuutti kantaa tärkeän näköisenä äidille cd-levyjä. Ja äiti syöttää Nestoria tuttipullosta.

Lastenhankinta ei ollut itsestäänselvyys. Eveliina ja Niko rakastuivat jo teini-iässä. He viihtyivät niin hyvin kahdestaan, että ensimmäinen lapsi syntyi vasta, kun he olivat olleet yhdessä yhdeksän vuotta.

– Moni ehti jo miettiä, että mahdammeko saada lapsia ollenkaan, Eveliina sanoo.

Kun putki aukesi, lapsia on tullut tasaiseen yksi vuodessa. Vain Nuuttia edelsi ylimääräinen vuoden tuumaustauko.

 

Esikoisen nimi Neea oli mietittynä jo ennen raskautta. Eveliina halusi, että nimi alkaa N:llä niin kuin Niko. Se oli kunnianosoitus miehelle, joka halusi tehdä lapsia Eveliinan kanssa. Ja kun lapsia päätettiin tehdä, oli selvää, että niitä saisi tulla enemmän kuin yksi.

Toisen kanssa Eveliina ja Niko miettivät, että nimen pitäisi sointua ensimmäisen kanssa. Kolmannen kanssa N-sarjaa ei voinut enää lopettaa.

Ristiäisiä edelsi aina sukulaisten ja ystävien nimenarvailu. Mitä N:llä alkavia nimiä olisi vielä vapaana? Välillä Eveliina ja Niko kiusoittelivat isovanhempia, että ehkä lapsesta tuleekin Esko-Kalle.

Jos lapsia pitää komentaa, oikea nimi ei aina löydy kielen päälle.

– Silloin saatan sanoa, että joku N:llä alkava se kuitenkin oli, Eveliina sanoo.

”Kaikissa vaatteissa lukee NH. Ei ole tarvinnut kirjoittaa nimiä moneen kertaan.”

Arkiaamuina Niko on jo lähtenyt töihin, kun Eveliina pakkaa kaikki kuusi lasta yhdeksänpaikkaiseen pikkubussiin, jolla hän kuskaa Neean esikouluun. Sieltä hän palaa muiden lasten kanssa kotiin – paitsi maanantaisin, jolloin Nooa, Nella ja Niila ovat kerhossa. Jos joku lapsista sairastuu, paletti menee uusiksi.

Vaatteiden nimikoimisessa voisi olla kova homma, mutta Eveliina on ollut kaukaa viisas.

– Kaikissa vaatteissa lukee NH. Ei ole tarvinnut kirjoittaa nimiä moneen kertaan.

Pyyhkeistä sen sijaan löytyy nimikoidut nipsut. Jokaisella on myös oma henkari ulkovaatekaapissa ja omat hyllynsä vaatehuoneessa. Hammasharjat ovat kaikilla erilaiset, mutta isovanhempia varten niihinkin laitetaan joskus nimilaput.

 

Illalla hulina hiljenee tarkalla aikataululla.

– Ruoka on viideltä, sen jälkeen äiti siivoaa alakerran ja lapset yläkerran. Seitsemältä on suihku, puoli kahdeksalta iltapala, kahdeksalta iltasatu, ja sitten unille.

Neea-Neekkuli, Nella-Nelluri, Nuutti-Nupu, Nooa-Nookkuli, Niila-Niiluri ja Nestori-Nessu nukahtavat, ja vanhemmat ovat hetken kahdestaan.

Kuva: Lilli Haapala
Kuva: Lilli Haapala

Taimista sarja alkoi

Perhe: Sofia Kumpula, 32, asuu puolisonsa Mikan sekä Taimin, 6, Nupun, 4, ja Kaislan, 2, kanssa Raisiossa. Perheeseen kuuluvat myös kääpiösnautserit Willy ja Missy.

Yhtenä viikonloppuna seitsemän vuotta sitten Sofia ja Mika jännittivät raskaustestin tulosta. Tikkuun ilmestyi kaksi punaista viivaa.

– Päätimme heti, että lapsi nimetään sen päivän nimipäiväsankarin mukaan. Se oli Taimin päivä.

Seuraavana päivänä Sofia teki vielä toisen testin varmuuden vuoksi. Tulos oli edelleen positiivinen, mutta nimipäiväkalenterissa luki Evert.

– Ajattelin, että toivottavasti se ei ole poika. Taimi on paljon kauniimpi nimi.

Vaikka aluksi Taimi oli vain työnimi, se alkoi tuntua ihan sopivalta nimeltä muutenkin. Kun Sofia kuuli neuvolatädin kehuvan komeasti kasvavaa Taimia, ajatus vahvistui.

Ristiäisissä moni leuka loksahti, kun Taimista tuli tytön virallinen nimi.

– Toisaalta helppoahan se oli, koska Taimiksi häntä oli siihen asti kutsuttu.

 

Seuraavien lasten nimien piti sopia ensimmäiseen.

Nuppu oli syntyessään kaunis, pieni ja hentoinen kuin nuppu. Kotiinlähtöpäivänä synnytyssairaalassa Nuppu painoi vain 2,5 kiloa.

– Hän on edelleen pieni, täyttää kohta viisi vuotta ja painaa hädin tuskin neljätoista kiloa.

Taimi oli alle kolmevuotias ja Nuppu kolme kuukautta, kun perhe oli vauvauinnissa. Tunti alkoi laululla, johon kuului lasten esittely nimellä. Mika piteli Taimia ja Sofia Nuppua. Kun tytöt oli esitelty, töksäytti yksi piirin äideistä: ”Oletteko te jotain hortonomeja?”

Se on ainoa kerta, kun Sofia muistaa kenenkään sanoneen mitään kriittistä lasten nimistä.

– Jouduin laskemaan kymmeneen, etten olisi sanonut mitään takaisin.

”Kaislan nimestä syntyi tarina, että hänet oli saatettu alkuun mökkirannassa.”

Nimet liittyvät luontoon, se oli kolmannen lapsen kohdalla jo selvää. Moni arvuuttelikin, että oliko tulossa vihdoin Taimin ja Nupun jälkeen Kukka tai Ruusu tai Roosa. Sofiaa arvuuttelu vähän ärsytti, hän ei halunnut tytöstä mitään Flooraa.

– Listasimme Mikan kanssa kumpikin viisi nimeä, joista pidimme. Kaisla löytyi kummankin listalta.

Kaislan nimestä syntyi tarina, että hänet oli saatettu alkuun kesämökin rannassa kaislojen suhinassa.

Kummankaan suvussa ei ole ollut aiemmin luontoaiheisia nimiä. Yhdellä sisaruksista on voinut olla luontoaiheinen nimi, mutta ei koko sisarusparvella.

– Isoäitini on tehnyt sukututkimusta ja hän kertoi, että tyttöjen toisia nimiä, Elsaa ja Alinaa, kyllä löytyy.

 

Yksi poika mahtuisi hyvin tyttöjen jatkoksi. Sofia ja Mika ovat miettineet myös poikien nimiä.

Tuttava ehdotti Vesaa, mutta sitä Kumpuloiden perheeseen ei tule.

– Ennemmin Ukko tai Myrsky.

Nimet ovat tärkeitä. Jokaisen lapsen ristiäisiin Sofia ja Mika ovat tilanneet nimikoituja serviettejä, ja jokaisesta lapsesta on otettu vauvakuva samassa asussa. Valokuvakehyksiin on kaiverrettu lapsen koko nimi, syntymäpäivä, paino ja pituus.

Tyttöjen huoneiden ovissa on kauniilla koukeroisilla tarrakirjaimilla tyttöjen nimet. Kaislakin haluaisi jo oman huoneen. Ja nimitarran oveen.