Kaksitoista vanhempaa kertoo, miksi he valitsivat lapselleen erikoisen nimen ja mitä muut siitä sanoivat.

1. Pitkään äidin haaveissa

Silinda. Olin vanhainkodissa suorittamassa harjoitteluani, ja siellä oli ihana Silinda-niminen mummeli. Mietin että jos joskus saan tytön, tahdon antaa hänelle saman nimen.

Tilma. Löysin nimen kuolinilmoituksesta. Ihastuin siihen, ja kannoin sitä mielessäni monet vuodet. Onneksi mieskin piti nimestä.

Neo. Istuimme vuonna 2003 mieheni kanssa elokuvateatterissa katsomassa Matrix-elokuvaa. Kuulin päähenkilön nimen ja lähetin miehelleni lapun, jossa luki "Neo?".

Nasto. Se on vanha karjalainen nimi ja löytyy ortodoksisesta kalenterista. Vanhemmat sukulaiseni oudoksuivat sitä. Toinen mummoni kysyi, onko Nasto lopullinen nimi ja toinen ihmetteli, miksi se on niin outo.

Milena. Pari vieraampaa ihmistä on sanonut, että tyttäremme nimestä tulee mieleen melena eli veriripuli. Ei haittaa, hän on meidän oma pieni veriripulimme.

2. Isä kuuli ohimennen

Veela. Mies kuuli nimen töissä ja ehdotti sitä minulle. Nimi täytti myös omat vaatimukseni: pehmeä, sopii suomalaiseen suuhun eikä tule samaa nimeä joka kadunkulmassa vastaan.

Mauno. Pojan isä oli jo rippikoulussa päättänyt, että hänen poikansa nimi on Mauno. Hän ei antanut periksi, eikä pojallamme voisi olla täydellisempää nimeä.

Lalli. Miehestäni se oli hauska nimi pojallemme, ja se onkin sopinut hyvin. Neuvolassa ulkomailta tullut lääkäri kertoi, että hänen kotimaassaan Lalli on yleinen nimi. Vilkaistuaan vaippaan hän meni hiljaiseksi. Heillä Lalli on tytön nimi.

3. Näistä päätettiin yhdessä

Tommiel. Se kuulosti ihanan erilaiselta, ja valitsimme mieheni kanssa saman nimen. Nimi herättää kyllä hilpeyttä ja siitä on keksitty monta lempinimeä.

Vadelma. Tiesimme että Vadelma on täydellinen nimi, sillä tyttömme syntyi parhaaseen vadelma-aikaan. Mieheni vakuuttui heti nimestä, minun piti hetki maistella sitä.

Eleanor Eufemia. Eufemia kuulosti aluksi minun korvaani lääketieteen termiltä, mutta sehän sopii hyvin sairaanhoitajan tyttärelle.

Manfred. Puolitoistavuotias isosisko tokaisi pikkuveljen nähdessään: mammutti. Nimi tulee Ice age -elokuvasta.

Lähde: vauva.fin kysely

Kuka päätti lapsen nimen?

vanhemmat yhdessä – 81 %

äiti – 18 %

isä – 1 %

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Nimilain uudistusta valmisteleva oikeusministeriön työryhmä esittää muutoksia nykyiseen lakiin. Listasimme kiinnostavimmat. Mitä mieltä olet ehdotuksista?

1. Kaksiosainen sukunimi myös lapselle

Nykyisen nimilain mukaan lapsen sukunimen pitää olla yksiosainen. Jos lapsen vanhemmilla ei ole yhteistä sukunimeä, lapselle on pitänyt valita nimistä jompi kumpi.

Nimilakia uudistava työryhmä esittää nyt, että lapselle voisi antaa myös kaksiosaisen sukunimen. Vauvan sukunimi voisi siis olla vanhempien nimistä muodostettu yhdistelmänimi. Myös perheen molemmilla aikuisilla voisi olla yhdistelmänimi, ja nimet voisivat olla heillä eri järjestyksessä.

Perheen aikuisten sukunimet voisivat olla siis esimerkiksi Virtanen-Lahtinen ja Lahtinen-Virtanen. Lasten sukunimenä voisi silloin olla Virtanen, Lahtinen, Virtanen-Lahtinen tai Lahtinen-Virtanen. Nimiyhdistelmissä nimet voisi kirjoittaa joko yhdysmerkillä tai erikseen (Virtanen Lahtinen).

– Jos perheen aikuisilla on yksi yhteinen sukunimi, sen pitää olla myös lapsen sukunimenä. Myös sisarusten keskinäinen nimiyhteys säilytetään niin, että kaikilla perheen lapsilla tulee olla sama sukunimi, kertoo työryhmän puheenjohtaja, lainsäädäntöneuvos Salla Silvola oikeusministeriöstä.

Sukunimien määrä olisi rajattu jatkossakin kaikissa tilanteissa kahteen.

2. Yhteinen sukunimi mahdollinen myös avopareille

Yhteisen sukunimen käyttöön ottaminen ei edellyttäisi enää avioliittoa tai rekisteröityä parisuhdetta. Työryhmän ehdotuksen mukaan avopari voisi ottaa yhteisen nimen, jos pari on asunut yhdessä vähintään viisi vuotta tai heillä on yhteisiä tai yhteisessä huollossa olevia lapsia.

Yhteisen nimen voisi ottaa käyttöön hakemuksella. Pari voisi valita käyttöön myös yhdistelmänimiä samoin kuin avioliitossa olevat.

3. Etunimien määrä kasvaa neljään

Nykyisessä nimilaissa etunimien määrä on rajattu kolmeen. Työryhmän esityksen mukaan etunimiä voisi kuitenkin jatkossa olla neljä.

Etunimet voivat olla joko yksi- tai kaksiosaisia.

4. Etunimen ei tarvitse olla suomalaisen nimikäytännön mukainen

Työryhmä esittää, että lapselle valittavan etunimen ei tarvitsisi olla enää suomalaisen nimikäytännön mukainen. Nimen sopivuutta arvioitaessa otettaisiin huomioon kaikki Suomessa vakiintuneesti käytössä olevat etunimet.

Voisiko suomenkielinen perhe valita lapselleen vaikka englanninkielisen nimen?

– Kyllä, kunhan nimi on Suomessa jo etunimenä vakiintuneesti käytössä. Vakiintuneen rajana pidetään sitä, että nimellä on viisi kantajaa, Silvola kertoo.

Sen sijaan nimien sukupuolisidonnaisuudesta luopumista työryhmä ei esitä, vaikka tämäkin vaihtoehto on ollut esillä. Molempien sukupuolten käyttöön jäisivät nimet, joita jo nyt annetaan yleisesti molemmille. Tällaisia ovat esimerkiksi Paju ja Kuura.

– Päädyimme työryhmässä siihen, että kun on jo olemassa kasvava määrä sukupuolineutraaleja nimiä, niin kaikkien nimien sukupuolisidonnaisuudesta luopumiseen ei ole tarvetta.

Mitä olet työryhmän ehdotuksista? Vastaa alle! Vastauksia voidaan käyttää Vauvan, Meidän Perheen ja vauva.fin jutuissa.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Mikä nimeksi tytölle? Listasimme vuoden 2016 suosikit.

Listalla ovat mukana 50 suosituinta suomenkielistä nimeä vuonna 2016. Suosituin tyttöjen nimi oli Sofia, jonka sai ensimmäiseksi etunimekseen 349 tyttöä. Katso poikien suosituimmat nimet tästä. 

Sofia oli edellisen kerran ykkössijalla vuonna 2014. Viiden kärkeen nousivat Eevi, joka oli viime vuonna sijalla 8, ja Emma, viime vuoden 7. suosituin. Viiden kärjestä putosivat Aada ja Elsa. Frozen-elokuvasta suosioon ponnahtaneen Elsan suosio laski huomattavasti, sijalta 5 sijalle 15.

Katso vuoden 2015 suosituimmat nimet tästä.

Vuoden 2016 suosituimmat tyttöjen etunimet (sijoitus viime vuodesta noussut > tai laskenut <):

1. Sofia (>)
2. Aino (>)
3. Eevi (>)
4. Venla (<)
5. Emma (>)

6. Aada
7. Pihla
8. Helmi
9. Ella
10. Emilia

11. Elli
12. Lilja
13. Enni
14. Olivia
15. Elsa

16. Mila
17. Isla
18. Vilma
19. Amanda
20. Kerttu

21. Linnea
22. Anni
23. Hilla
24. Iida
25. Siiri

26. Ellen
27. Oona
28. Minea
29. Alma
30. Aava

31. Lumi
32. Alisa
33. Minttu
34. Viivi
35. Sara

36. Veera
37. Viola
38. Nella
39. Iina
40. Matilda

41. Hilda
42. Vilja
43. Ilona
44. Milja
45. Hilma

46. Alina
47. Nelli
48. Seela
49. Stella
50. Iiris

Ruotsikielisten tyttöjen nimien viiden kärjessä olivat Ellen, Emma, Edith, Saga ja Stella.

Lähde: Väestörekisterikeskuksen etunimitilasto

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Mikä nimeksi pojalle? Tämä lista voi auttaa.

Listalla ovat suosituimmat suomenkieliset etunimet vuonna 2016. Suosikkinimi oli viime vuonna Onni, jonka sai ensimmäiseksi etunimekseen 400 poikaa. Onni oli ykkössijalla myös vuonna 2013. Katso tyttöjen suosituimmat nimet tästä.

Nimien viiden kärjessä on yksi uusi tulokas: Väinö oli vuonna 2015 sijalla 7, nyt sijalla 4. Eino putosi sijalta 4 sijalle 7.

Katso vuoden 2015 suosituimmat nimet tästä. T

Vuoden 2016 suosituimmat poikien etunimet (sijoitus viime vuodesta noussut > tai laskenut <):

1. Onni (>)
2. Elias (-)
3. Leo (<)
4. Väinö (>)
5. Oliver (-)

6. Eetu
7. Eino
8. Noel
9. Leevi
10. Niilo

11. Veeti
12. Vilho
13. Mikael
14. Nooa
15. Rasmus

16. Lenni
17. Joel
18. Hugo
19. Kasper
20. Eemil

21. Emil
22. Aleksi
23. Matias
24. Daniel
25. Niklas

26. Viljami
27. Eeli
28. Toivo
29. Eemeli
30. Lauri

31. Julius
32. Jooa
33. Benjamin
34. Peetu
35. Samuel

36. Joona
37. Eelis
38. Luka
39. Otso
40. Aatos

41. Aaron
42. Veikko
43. Aapo
44. Valtteri
45. Oiva

46. Anton
47. Vili
48. Otto
49. Max
50. Eemi

Ruotsinkielisten poikien nimien viiden kärki oli viime vuonna Adrian, Lucas, Emil, William ja Hugo.

Lähde: Väestörekisterikeskuksen nimitilasto

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Nopeimmat nousijat ovat sukupuolettomuus ja Pokémonit.

Suosituimmat etunimet vuonna 2016

Jos haluat olla kansainvälisen aallon harjalla, anna tytölle nimeksi EmmaOliviaAvaSophia tai Mia. Nämä ovat Babycenter.comin mukaan suosituimmat tyttöjen etunimet vuonna 2016 – ja osa on viime vuosien suosikkeja myös Suomessa. Poikien listan viiden kärki on NoahLiamMasonEthan ja Lucas.

Kiinnostava on myös Parents.comin lista nimistä, jotka ovat kasvattaneet eniten suosiota tänä vuonna. Joukossa on kovasti skandinaavisen kuuloisia nimiä, monet käytössä myös Suomessa.

Tytönnimistä eniten ovat kivunneet AstridSadie, EliseIsabellaJulia, Thea, Eloise, Maya, Aria ja Audrey.

Pojannimistä eniten suosiota ovat kasvattaneet JohnAryanTobiasElijahDanielMaxwellXavierJulianGabriel ja Samuel.

Sukupuolineutraali kiinnostaa myös amerikkalaisia

Yhdysvalloissa ovat nyt yhä suositumpia nimet, jotka sopivat niin tytöille kuin pojillekin. New York Times listasi nimiä, joita on annettu sekä tytöille että pojille niin usein, että vähintään 35 prosenttia vauvoista oli toista sukupuolta. Jutussa huomautetaan, että perinteinen tytönnimi pojalla alkaa olla vihdoin yhtä cool kuin pojannimeä kantava tyttö.

Viime vuoden suosituimpia sukupuolineutraaleja nimiä olivat Hayden, Charlie, Emerson, Rowan ja Finley.

Myös Suomessa sukupuolineutraalit nimet ovat kasvattaneet viime vuosina suosiota.

Miten olisi Pokémon-vauva?

Kuulostaa vähän pöhköltä, mutta on ihan totta: amerikkalaisvauvoja nimetään myös Pokémon Go -hahmojen mukaan. Esimerkiksi tytönnimet Roselia, Onyx ja Eevee ovat nyt suositumpia kuin aiemmin, kertoo Babycenter. Pojannimistä nousussa on Ash, Pokémonien kouluttaja.

Muitakin nousijoita on, joissa voi nähdä Pokémon-vaikutteita, Buzzfeed.com huomauttaa: esimerkiksi tytönnimistä Star (kuten Starmie) ja pojannimistä Ivy (kuten Ivysaur).

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.