Mietin, mitkä asiat määrittelevät sen, minkä kokoinen vauva on syntyessään. Vaikuttaako esimerkiksi äidin ruokavalio vauvan kokoon?

Terveydenhoitaja Mia Astikainen:

Vauvat painavat syntyessään keskimäärin 3 500 grammaa ja ovat noin 50 senttimetriä pitkiä. Normaalipaino vaihtelee kuitenkin 2 700–4 500 gramman välillä. Poikavauvat painavat keskimäärin enemmän kuin tyttövauvat.

Jos vauva painaa alle 2 500 grammaa, puhutaan keskosesta, ja jos vauva painaa yli 4 500 grammaa, on hän poikkeuksellisen kookas. Vuonna 2010 yli neljän kilon painoisia vauvoja oli kaikista Suomessa syntyneistä hiukan alle 17 prosenttia ja alle 2 500 gramman painoisia alle viisi prosenttia.

Jos äiti tupakoi, on vauva todennäköisemmin pienipainoinen. Myös äidin ruokavalio vaikuttaa vauvan kokoon. Suurikokoisia vauvoja synnyttävät yleensä äidit, joilla on ylipainoa raskauden alkaessa tai joiden paino nousee huomattavasti raskauden aikana sekä äidit, joilla on raskausdiabetes.

Raskausdiabetesta hoidetaan yleisimmin ruokavaliolla ja elämäntapamuutoksilla. Silti vauvan kasvamista isokokoiseksi ei aina voida estää.

Ennen raskausviikkoa 30 tehdyillä painoarvioilla ei ole juurikaan merkitystä vauvan lopullisen syntymäpainon arvioinnissa. Vauva kerryttää puolet syntymäpainostaan kohdussa viimeisten 8–10 raskausviikon aikana. Raskausviikosta 32 eteenpäin vauvan paino nousee noin 250 grammaa viikossa.

Jos neuvolassa herää epäilys vauvan epätavallisen isosta koosta, äiti saa lähetteen äitiyspoliklinikalle synnytyksen suunnittelua varten.

Vauva 5/2015

Kysy lisää!

Voit kysyä Mialta myös Vauvan nettisivuilla, ja saat nopean vastauksen. Katso vauva.fi/terveydenhoitaja.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Miten söpöä, siellä ne meidän Heidit nyt viilettää... Kuva: iStockphoto

Onko sinulla kokemusta vastaavista tilanteista? Vastaa alle!

Voiko lapselle antaa saman etunimen kuin lähisukulaisella? Tai saman etunimen kuin vaikkapa läheisen ystävän vauvalla? Kahden lapsen äiti kertoo mumsnet.com-verkkokeskustelussa erikoisesta tapauksesta.

Kekustelun aloittajalla, nimimerkki McCormick1988:lla, on kaksi poikaa: Hayden ja Oliver. Hayden-pojan syntymän jälkeen aloittajan sisko sai tytön, jonka nimesi Haydeniksi. Keskustelunaloittajan Oliver-poika on nyt kahden kuukauden ikäinen, ja raskaana oleva sisko on jo kertonut nimeävänsä tulevan vauvan Oliveriksi.

Serkuksilla olisi siis kummassakin perheessä samat etunimet.

Mitä mieltä sinä olet: milloin sama nimi vauvalle on ok, milloin ei? Entä jos toinen vasta haaveilee lapsesta – onko nimi silloin varattu? Keräämme lukijoiden kommentteja ja kokemuksia, vastaa alle!

Kysely

Milloin saman etunimen antaminen on mielestäsi sopivaa? Valitse tilanteet, jolloin tämä käy.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Kolmatta lastaan odottava 24-vuotias Liisa toivoo kotisynnytystä.

Toisenlaiset äidit -ohjelmassa starttaa tänään jo neljäs tuotantokausi. Kauden aikana tavataan kymmenen perhettä, joiden arkea seurataan raskauden ja vauvan ensimmäisten viikkojen aikana.

Tämän päivän jakso keskittyy Liisaan, 24, ja Leeviin, 20, joiden uusperheeseen on syntymässä kolmas lapsi. Kotiäitinä olevalla Liisalla ja ammattikoulua käyvällä Leevillä on ennestään 1-vuotias tytär sekä Liisan 5-vuotias esikoistyttö.

Jaksossa jännitetään, toteutuuko pariskunnan toive siitä, että vauva voisi syntyä kotona. Onko Liisan ja vauvan vointi niin hyvä, että kotisynnytystä uskalletaan suunnitella?

Liisa haluaa pyrkiä lapsentahtisuuteen myös syntymän jälkeen. Hän suunnittelee imettävänsä vauvaa ja taaperoa yhtäaikaisesti.

Vanhempia mietityttää etukäteen kahden nuoremman pieni ikäero.

–Olen varautunut huutokonserttiin. Minea tulee varmasti ihmettelemään, että mikä tolla äidillä on sylissä, Leevi myöntää.

Juontaja Sami Kuronen ja ensimmäisen jakson perhe Liisa ja Leevi sekä Minea, Alina ja tyttövauva.
Juontaja Sami Kuronen ja ensimmäisen jakson perhe Liisa ja Leevi sekä Minea, Alina ja tyttövauva.

Ohjelmaa juontaa edelliskauden tapaan Sami Kuronen. Perheitä tapaa myös psykologi ja Theraplay-vuorovaikutusterapeutti Leea Mattila, jolla on vuosien kokemus lapsiperheiden kanssa työskentelystä. Leea Mattila kirjoittaa ohjelman teemoista myös kolumneja vauva.fihin.

Toisenlaisten äitien 4. kauden ensimmäinen jakso Livillä ja Ruudussa 19.9. kello 21.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.