Isä, olet tärkeä! Löydä oma tapasi olla vauvan kanssa – ihan alusta alkaen.

1. Mieti, millainen isä haluat olla

Jo odotusaikana on hyvä rakentaa mielikuvia omasta isyydestä ja elämästä lapsen kanssa. Millainen isä haluat olla?

Pohdi myös lapsuudenperhettäsi ja suhdetta omaan isääsi. Mitä hyvää siinä on? Mitä tapoja et tahdo siirtää? Jos isää ei ole ollut tai hän on jäänyt etäiseksi, onko elämässä ollut muita tärkeitä miehen malleja?

Varaudu myös konkreettisin suunnitelmin. Miten paljon aikaa voit ja haluat perheelle järjestää? Joustaako työelämäsi? Paljonko isyysvapaata olet ajatellut pitää? Entä voisitko pitää myös hoitovapaata? Sillä voi olla isä-lapsi-suhteen kannalta iso merkitys.

2. Näytä vauvalle, että hän on sinulle tärkeä

Älä odottele yhteisiä pallopelejä, vaan ala tutustua lapseen heti syntymän jälkeen. Ei riitä, että olet vain paikalla. Vauvakin tunnistaa, oletko tunnetasolla läsnä.

Tee lapsesi kanssa juttuja kahdestaan. Kun annat lapselle jakamattoman huomiosi, viestität hänelle, että hän on sinulle tärkeä.

Katso lasta silmiin, kosketa ja pidä sylissä, heittäydy leikkimään tai köllöttelemään yhdessä.

Mitä enemmän olet lapsesi kanssa, sitä paremmin opit tuntemaan hänet ja sitä läheisemmiksi tulette. Myös lapsen itsetunto kasvaa, kun hän huomaa, että nautit hänen seurastaan.

3. Hyväksy se, ettet ole täydellinen

Isäksi ei synnytä, vaan kasvetaan. Jokaisen tapa olla isä on yksilöllinen eikä määräydy suoraan sukupuolesta. Etsi oma roolisi ja omat tapasi puuhailla vauvan kanssa.

Yhdessäolo voi olla hoivaamista, turvan tarjoamista ja lohdutusta – tai rohkaisua seikkailuihin, hassuttelua ja villiä painia. Vanhempien erilaiset tavat ja persoonallisuudet ovat lapselle rikkaus.

Lapsen hoidossa eteen tulee myös tilanteita, joissa kokee turhautumista ja riittämättömyyttä. Täydellinen ei tarvitsekaan olla. Vaikeita tunteita ja kokemuksia kannattaa jakaa muiden vanhempien tai ammattilaisten kanssa.

Vauva 8/2013

Lähde: Timo Tikka Miessakit ry:stä sekä Ensi- ja turvakotien liiton isäkortit

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Miten söpöä, siellä ne meidän Heidit nyt viilettää... Kuva: iStockphoto

Onko sinulla kokemusta vastaavista tilanteista? Vastaa alle!

Voiko lapselle antaa saman etunimen kuin lähisukulaisella? Tai saman etunimen kuin vaikkapa läheisen ystävän vauvalla? Kahden lapsen äiti kertoo mumsnet.com-verkkokeskustelussa erikoisesta tapauksesta.

Kekustelun aloittajalla, nimimerkki McCormick1988:lla, on kaksi poikaa: Hayden ja Oliver. Hayden-pojan syntymän jälkeen aloittajan sisko sai tytön, jonka nimesi Haydeniksi. Keskustelunaloittajan Oliver-poika on nyt kahden kuukauden ikäinen, ja raskaana oleva sisko on jo kertonut nimeävänsä tulevan vauvan Oliveriksi.

Serkuksilla olisi siis kummassakin perheessä samat etunimet.

Mitä mieltä sinä olet: milloin sama nimi vauvalle on ok, milloin ei? Entä jos toinen vasta haaveilee lapsesta – onko nimi silloin varattu? Keräämme lukijoiden kommentteja ja kokemuksia, vastaa alle!

Kysely

Milloin saman etunimen antaminen on mielestäsi sopivaa? Valitse tilanteet, jolloin tämä käy.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Kolmatta lastaan odottava 24-vuotias Liisa toivoo kotisynnytystä.

Toisenlaiset äidit -ohjelmassa starttaa tänään jo neljäs tuotantokausi. Kauden aikana tavataan kymmenen perhettä, joiden arkea seurataan raskauden ja vauvan ensimmäisten viikkojen aikana.

Tämän päivän jakso keskittyy Liisaan, 24, ja Leeviin, 20, joiden uusperheeseen on syntymässä kolmas lapsi. Kotiäitinä olevalla Liisalla ja ammattikoulua käyvällä Leevillä on ennestään 1-vuotias tytär sekä Liisan 5-vuotias esikoistyttö.

Jaksossa jännitetään, toteutuuko pariskunnan toive siitä, että vauva voisi syntyä kotona. Onko Liisan ja vauvan vointi niin hyvä, että kotisynnytystä uskalletaan suunnitella?

Liisa haluaa pyrkiä lapsentahtisuuteen myös syntymän jälkeen. Hän suunnittelee imettävänsä vauvaa ja taaperoa yhtäaikaisesti.

Vanhempia mietityttää etukäteen kahden nuoremman pieni ikäero.

–Olen varautunut huutokonserttiin. Minea tulee varmasti ihmettelemään, että mikä tolla äidillä on sylissä, Leevi myöntää.

Juontaja Sami Kuronen ja ensimmäisen jakson perhe Liisa ja Leevi sekä Minea, Alina ja tyttövauva.
Juontaja Sami Kuronen ja ensimmäisen jakson perhe Liisa ja Leevi sekä Minea, Alina ja tyttövauva.

Ohjelmaa juontaa edelliskauden tapaan Sami Kuronen. Perheitä tapaa myös psykologi ja Theraplay-vuorovaikutusterapeutti Leea Mattila, jolla on vuosien kokemus lapsiperheiden kanssa työskentelystä. Leea Mattila kirjoittaa ohjelman teemoista myös kolumneja vauva.fihin.

Toisenlaisten äitien 4. kauden ensimmäinen jakso Livillä ja Ruudussa 19.9. kello 21.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.