Kuva: 123rf

”Lääkärit totesivat, että kävelevä aikapommi. Minut olisi pitänyt leikata jo aiemmin”, Vauvan lukija kertoo.

”Tein positiivisen raskaustestin toukokuun alussa. Olin todella onnellinen. Olimme mieheni kanssa jo monta kuukautta ajatelleet, että vauva olisi tervetullut elämäämme. Itselläni on yksi poika aiemmasta suhteesta.

Minulla oli alkuraskaudessa niukkaa verenvuotoa. Neuvolassa kuitenkin sanottiin, että se on varmasti harmitonta alkuraskauden vuotoa.

Raskausviikolla 6+5 jouduin lähtemään kesken koulupäivän kotiin, koska alavatsaani sattui todella kovasti. Seuraavana päivänä soitin terveyskeskukseen ja sain ajan päivystykseen. Siellä lääkäri teki minulle ultraäänitutkimuksen ja kertoi, että minulla on luultavasti ollut tuulimunaraskaus. Kohdustani ei löydy mitään. Sain lähetteen sairaalaan seuraavaksi päiväksi.

Sairaalassa lääkäri ei enää tutkinut minua, koska kohtu oli todettu tyhjäksi terveyskeskuksessa. Hän diagnosoi minulle täydellisen keskenmenon, määräsi lääkkeitä ja lähetti kotiin. Seuraavat päivävät menivät itkiessä. Aloin tottua ajatukseen, ettei masussani enää kasvanut pientä ihmisen alkua.

Seuraavalla viikolla vuoto voimistui ja alavatsakivut alkoivat uudestaan. Tällä kertaa ne olivat enemmän vasemmalla puolella. Notkuin pitkälle yöhön lukemassa keskustelupalstoja ja aloin varmistua, että minulla onkin kohdunulkoinen raskaus. En saanut nukuttua.

Seuraavana päivänä soitin taas terveyskeskukseen ja sain ajan päivystykseen. Lääkäri ei tällä kertaa ultrannut minua vaan laittoi suoraan lähetteen sairaalaan. Menin sinne vasta seuraavana päivänä, koska en halunnut ottaa poikaani mukaan.

Sairaalassa minulle tehtiin ultraäänitutkimus. Siinä selvisi, että vasemmassa munanjohtimessa on kuolleena viikkoja 6+4 vastaava sikiö. Lääkärit ihmettelivät, miksei minulta oltu ultrattu muuta kuin kohtu ja eikä sairaalalääkäri ollut tutkinut minua lainkaan.

Nyt lääkärit totesivat, että olen ollut kävelevä aikapommi – minut olisi pitänyt leikata jo edellisenä viikolla. Olin kauhuissani. En osannut arvata, että tilanteeni oli niin paha.

Pääsin kuitenkin taas kotiin, koska raskaushormoni oli laskenut hyvin edellisestä viikosta. Lääkärit ajattelivat, että tilanne hoituu seurannalla.

Kaksi päivää myöhemmin järkyttävät vatsakivut alkoivat uudestaan ja jouduin lähtemään ambulanssilla sairaalaan. Siellä selvisi, että munanjohdin oli hieman revennyt ja vuotanut verta vatsaonteloon. En päässyt enää kotiin, vaan jouduin jäämään osastolle.

Kahdeksan aikaan illalla lääkäri ja kätilöt tulivat kysymään, haluanko leikkaukseen. Siihen tilanne tulee melko varmasti päättymään, he sanoivat.

Olin todella sekaisin, enkä tiennyt, mitä haluan. Vaihtoehtoina olivat seuranta, joka saattaisi kestää useita viikkoja, tai leikkaus, jossa menettäisin mahdollisesti kokonaan vasemman munanjohtimeni.

Sanoin lääkäreille, että he saavat päättää puolestani. Lääkärit ehdottivat, että minut leikattaisiin vielä samana yönä ennenkuin tilanne muuttuu hengenvaaralliseksi.

Lääkäri soitti leikkausryhmän paikalle. Muutamaa tuntia myöhemmin minulle annettiin uudet vaatteet ja esilääkitys leikkausta varten ja vietiin leikkaussaliin. Olin onnellinen, että pääsin vihdoinkin ’nukkumaan’, koska olin todella väsynyt.

Seuraavana aamuna heräsin pirteänä ennen seitsemää, vaikka edellinen yö oli ollut katkonainen. Lääkäri tuli käymään luonani ja kertoi, että leikkaus oli mennyt hyvin mutta koko vasen munanjohdin oli jouduttu poistamaan. En osannut surra asiaa. Olin vain onnellinen, että kaikki oli ohi ja pääsisin kotiin.

Olin hyväntuulinen muutaman päivän, mutta sitten havahduin tapahtuneeseen. En voinut uskoa, että vielä hetki sitten olin ollut onnellisesti raskaana mutta nyt minulla oli vain yksi munanjohdin jäljellä.

Leikkauksesta on viisi päivää ja ajatukseni ja tunteeni ovat sekaisin. Välillä pelkään kovasti sitä, että myös oikea munanjohtimeni on huonossa kunnossa, enkä voi saada enää lapsia normaalilla tavalla. Välillä minusta taas tuntuu, että olen vain nähnyt pahaa unta.

Yritän elää päivän kerrallaan ja nauttia ihanista asioista, joita elämässäni on. Aiomme yrittää mieheni kanssa uutta raskautta heti, kun saamme siihen luvan.”

Oletko sinä kokenut keskenmenon? Haluaisitko jakaa oman tarinasi nimettömänä muiden kanssa? Vauva kokoaa kertomuksia keskenmenosta Vauva.fi:hin. Kerro tarinasi täällä tai lähetä se sähköpostilla paula.larjo@sanoma.com.

Lue lisää

Kun lapsi kuoli kohtuun: ”Tuntui julmalta menettää lapsi ja mielenterveys”

Keskenmenon kokenut: ”Miksi tämä vauva vietiin minulta?”

Keskenmeno on suurempi suru kuin moni ymmärtää

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Raskausajan ravintosuosituksissa lukee, että ”listeria-bakteeri ei pysty lisääntymään kovissa juustoissa”. Mitä se tarkoittaa? Mitä tarkoittaa kova ja pehmeä juusto? 

Terveydenhoitaja Mia Astikainen:

Kovaa juustoa, kuten esimerkiksi edamia, emmentalia ja höylättävää kermajuustoa voi huoletta syödä raskaana ollessa. Kuten olet suosituksista lukenut, listeria ei lisäänny kovissa juustoissa, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että listeriaa ei niissä ole.

Listerian tulee lisääntyä ruuassa, jotta se saavuttaa ihmiselle haitallisen määrän. 

Jos ostat ulkomaisia juustoja tai nautit maitotuotteita ulkomailla, varmista aina, että tuote on tehty pastöroidusta maidosta.

Kovia juustoja ovat kaikki höylättävät juustot ja pehmeitä esimerkiksi homejuustot ja tuorejuustot. Kaikkien maitotuotteiden tulee olla myös pastöroituja. Suomalaiset meijerituotteet on aina pastöroitu, mutta jos ostat ulkomaisia juustoja tai nautit maitotuotteita ulkomailla, varmista aina, että tuote on tehty pastöroidusta maidosta.

Listerian voi saada myös huonosti pestyistä juureksista ja kasviksista sekä ulkomaisista pakastemarjoista. Kasvikset on siis pestävä ja kuorittava huolellisesti ennen syömistä. Pakastemarjat on kuumennettava yli 95 asteeseen.

Listeria on maassa elävä bakteeri, jonka voi saada missä elämänsä vaiheessa tahansa. Listerioosi, listerian aiheuttama infektio, aiheuttaa verenmyrkytyksen tai aivokalvontulehduksen.

Listeria on onneksi harvinainen, mutta raskaana olevalle erityisen ikävä, sillä se on vaarallinen sikiölle. Listeria voi aiheuttaa muun muassa keskenmenon.

Vauva 9/16

Arka

Mitä juustoja odottaja voi syödä?

Hei! Kaipaisin vielä täsmennystä pehmeisiin juustoihin. Ovatko ne siis kautta linjan kiellettyjä, vaikka olisivat kotimaisia, pastoröituja ja isolta tunnetulta valmistajalta? Tästä tuntuu olevan liikkeellä kahdenlaista ohjeistusta. Itse uskalsin aluksi syödä esimerkiksi edellä mainitut kriteerit täyttävää fetaa, raejuustoa ja tuorejuustoa, mutta lopulta olen tullut niidenkin kanssa varovaiseksi. Nyt uskallan syödä esim. fetaa enää vain uuniruoissa, ja tämä rajoittaa jo yllättävän paljon lakto-...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Vanhemmaksi tuleminen nostaa esiin sen, minkälainen oma lapsuus on ollut. Jos oma lapsuus on ollut vaikea, siihen voi oppia suhtaumaan lempeällä hyväksynnällä, kirjoittaa Toisenlaiset äidit -ohjelman psykologi Leea Mattila.

Vuorovaikutuksessa on läsnä aina kolme sukupolvea, niin sanotaan. Kiintymysmallit periytyvät suurella todennäköisyydellä sukupolvelta toiselle – ei geneettisesti, vaan vuorovaikutuksen kautta. Vauvana omaksuttu vuorovaikutusmalli saattaa pysyä koko elämän.

Käsittelemättömät traumaattiset kokemukset tai pienenä vauvana vaille rakastavaa vuorovaikutusta jääminen vaikuttavat siihen, minkälainen vanhempi itsestä tulee.

Mielestä torjutut asiat nousevat yllättäen eteen, kun itsellä on lapsia. Esimerkiksi vauvan itku voi herättää voimakkaan ahdistuksen ja avuttomuuden, oman tunteen lapsena, kun ei ole hätääntyessä saanut lohtua.

Silloin on vaikeaa ottaa vastaan oman pienen lapsen pahaa mieltä ja lohduttaa.

Yleensä vanhemmat haluavat lapselleen parempaa kuin itsellä on ollut. Miten onnistua, jos roolimallia ei ole ollut?

Omalla psyykkisellä työllä – arkisemmin sanottuna oman historian läpikäymisellä ja ymmärtämisellä – voi onneksi lunastaa turvallisemman kiintymyssuhteen. Ymmärryksen kautta vaikeatkin kokemukset nivoutuvat osaksi elämäntarinaa.

Silloin vaikeuksien ajattelu ei enää saa pois tolaltaan. Omaa taustaa voi ajatella lempeällä hyväksynnällä.

Hyvä parisuhde, tai muut hyvät ihmissuhteet, tarjoavat voimaa. Esimerkiksi luottamus puolisoon antaa toisenlaisia, korjaavia kokemuksia kuulluksi ja hyväksytyksi tulemisesta.

Kyky turvautua toisiin tekee vahvaksi, ei haavoittuneisuuden piilottaminen.

Ihminen kehittyy koko elämänsä ajan. Hermosolujen yhteyksiä muodostuu ja karsiutuu sen mukaan, miten niitä käytetään. Kaikki kokemukset vaikuttavat, ja mahdollisuus psyykkiseen kasvuun on olemassa. Loppuun asti.

Tee ensin nämä

1. Käy läpi elämääsi. Lapsen saaminen voi merkitä omien ratkaisemattomien tunteiden heräämistä ja niiden kohtaamista. Puhuminen auttaa.

2. Kun lapsen kanssa on vaikeaa, toimi näin: Pyri turvallisuuteen, rauhallisuuteen ja lempeään päättäväisyyteen. Hengitä syvään ulos. Harmin jälkeen muista korjata suhde lapseen.

3. Luota ja rakasta. Hyvät ihmissuhteet antavat korjaavia kokemuksia, vaikka oma lapsuus ei olisi ollut niin hyvä.

Lue lisää Leean kolumneja täältä.

Leea Mattila on lapsen ja vanhemman suhteeseen erikoistunut psykologi. Hän työskentelee omassa Psykologipalvelut MindLink -yrityksessään ja on asiantuntija Livin Toisenlaiset äidit -ohjelmassa. Liv ja vauva.fi kuuluvat Sanoma-konserniin.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Joukolatar-blogia kirjoittava Heidi ikuisti kasvavan vatsan viikko viikolta.

Parhaat ideat ovat pieniä oivalluksia. Sellaisen teki Joukolatar-blogia vauva.fissä kirjoittava Heidi odottaessaan toista lastaan.

Raskausviikosta 14 eteenpäin Heidi pyysi lapsen isää ottamaan joka viikko kuvan kasvavasta mahasta. Tässä kuvassa tukkimiehen kirjanpito kertoo, miltä viikolta kuva on.

– Halusin ikuistaa raskauden muutenkin kuin peilin kautta selfieinä, Heidi sanoo.

Kuvaa ottaessa oli hetki aikaa keskittyä vain omaan oloon ja kasvavaan vauvaan. Se tuntui hyvältä. Sitten lapsiperheen arki taas vei mukanaan.

Mutta nämä hetket Heidi muistaa aina.

Nyt on aika uudenlaisille kuville: uusimmassa postauksessaan Heidi kertoo Hertta-vauvan syntymästä. Onnea!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Mitä sinä vastaisit odottajan kysymykseen? Kerro se kommenteissa – teemme aiheesta jutun marraskuun Vauva-lehteen.

"Olen raskaana ja suren sitä, ettei ystäväni enää pidä minuun yhteyttä. Kerroin hänelle raskaudesta kuukausi sitten. Ensin ystävä vakuutti olevansa onnellinen puolestani ja luulin, että kaikki on kunnossa.

Tämän tapaamisen jälkeen hän ei ole pitänyt minuun mitään yhteyttä. Kun soitan, hän lopettaa puhelun nopeasti. Ja jos ehdotan tapaamista, hänellä on aina jotain muuta tekemistä.

Olisin kertonut ystävälleni raskaudestani jo aiemmin, mutten pystynyt. Tiedän, että myös ystävä ja hänen miehensä yrittävät vauvaa. Ystävälläni oli keväällä yksi keskenmeno, ja hän otti sen raskaasti.

Ymmärrän, että asia on hänelle vaikea. Mutta en voi käsittää, että ystävyytemme voisi loppua sen vuoksi, että minä olen raskaana. Enkö olekaan hänelle niin hyvä ystävä kuin luulin? Eikö hän ymmärrä, kuinka tärkeä ihminen hän on minulle?

Mitä minun pitäisi tehdä? Jatkanko soittelua ja viestien lähettämistä? Vai pitäisikö minun vain antaa ystävyyden hiipua eikä yrittää väkisin?"

Elsa rv 22

Onko sinulla samanlaisia kokemuksia? Mikä auttoi, mikä ei? Kerro vastauksesi kommenteissa!

Vierailija

Olen raskaana ja lapseton ystävä katkaisi välit – mitä teen?

Ystävälle pitää antaa aikaa ja tilaa. Hän suree edelleen menetettyä lasta, ja minusta on kohtuutonta vaatia häntä iloitsemaan toisen puolesta silloin, kun siihen ei yksinkertaisesti vain kykene, vaikka kuinka haluaisi. Vika ei ole "Elsassa", eikä vika ole myöskään tässä keskenmenosta toipuvassa henkilössä, vika ei ole kenessäkään. Vika on voimavarojen puutteessa ja haavoissa, joiden paraneminen vie aikaa. Ketään ei voi myöskään pakottaa jatkamaan ystävyyttä. Joskus ystävyyssuhteet katkeavat,...
Lue kommentti
Vierailija

Olen raskaana ja lapseton ystävä katkaisi välit – mitä teen?

Nykyisin onnellisesti äiti mutta takana 5 vuoden lapsettomuus ja yrittäminen keskenmenoineen ja kyllä, voin sanoa olleeni jossain välissä katkera joka ikisestä raskaudesta olipa vauva tulossa miten läheiselle ihmiselle tahansa. Lopetin yhteydenpidon jopa siskooni kun kuulin hänen odottavan vauvaa, tämä oli vaihe joka minun oli käytävä läpi. Ajan kanssa opin hyväksymään tulevan vauvan ja sitten kun pieni tuli maailmaan, vauvanhoito olikin ikään kuin jonkinlaista terapiaa, mutta avainsana on aika...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.