Sopivaan kivunlievitystapaan vaikuttavat äidin kipukynnys, sikiön vointi ja synnytyksen vaihe.

» Lääkkeettömät kivunlievitysmenetelmät

» Lääkkeelliset kivunlievitysmenetelmät

Kipu kuuluu synnytykseen ja kertoo odottavalle äidille, että nyt on aika pysähtyä, lapsi alkaa syntyä. Sietämätöntä kipua ei tarvitse silti kenenkään kestää, synnytyskipua voidaan nykymenetelmin hoitaa tehokkaasti. Apua voi löytyä myös niin sanotuista luonnonmukaisista kivunlievitysmenetelmistä.

Sopivaan kivunlievitystapaan vaikuttavat äidin kipukynnys, sikiön vointi ja synnytyksen vaihe. Mieti mahdollista kivunlievitystä jo etukäteen ja vertaile vaihtoehtoja hyvissä ajoin ennen h-hetkeä. Hyvin hoidettu kipu edistää sekä äidin että lapsen terveyttä.

Lääkkeettömät kivunlievitysmenetelmät:


Lämmin vesi

Lääkkeettömästi supistuskipuihin voi etsiä helpotusta lämpimässä vedessä, suihkussa tai ammeessa. Vesi rentouttaa lihaksia ja vähentää stressiä synnytyksen eri vaiheissa. Ammeessa on helppo liikkua ja etsiä miellyttävää asentoa. Kylpyyn ei ole asiaa, jos vauvan sydänäänikäyrää joudutaan seuraamaan keskeytyksettä avautumisvaiheen aikana.

Aquarakkulat eli vesipapulat

Kätilö ruiskuttaa steriiliä vettä sisältävät aquarakkulat muutaman sentin välein ihon alle, yleensä ristiselkään. Rakkulat aiheuttavat hetkellistä polttavaa kipua, jonka jälkeen pistosalueelle leviää lievittävä lämmöntunne. Aquarakkuloita voidaan käyttää kaikissa synnytyksen vaiheissa riippumatta kivunlievityslääkkeistä. Vaikutus on yksilöllinen ja kestää 1–2,5 tuntia, tehosta ei ole varmaa näyttöä.

TENS

TENS eli transkutaaninen hermoärsytys perustuu sähköimpulsseihin, jotka vaikuttavat kipuviestejä kuljettaviin hermoihin ja auttavat kehoa lisäämään endorfiineja. Menetelmää varten tarvitaan paristokäyttöinen laite, joka lähettää impulsseja selkään kiinnitettyjen elektrodilappujen kautta. Synnyttäjä voi supistustensa mukaan päättää impulssien voimakkuudesta. Laitteita voi vuokrata yksityisesti synnytyksen ajaksi.

Muut keinot

Liikkuminen, keinuttelu ja erilaiset asennot voivat lievittää kipua ja auttaa rentoutumaan. Apuvälineitä on synnytysosastoilla tarjolla: säkkituoleja, terapiapalloja, aistinpatjoja, keinutuoleja. Hierominen avautumisvaiheen aikana tuntuu useimmista hyvältä ja helpottaa lihasjännitystä, samoin erilaiset lämpöhauteet, esimerkiksi lämmitettävä kauratyyny.

Vyöhyketerapia, akupunkitio, jooga ja hypnoosi ovat harvemmin käytettyjä keinoja, samoin äänen käyttö, jopa laulaminen tai karjuminen. Mikään ei estä kokeilemasta, kuuntele omaa kehoasi. Synnyttäjä tietää itse, mikä tuntuu parhaalta.

Lääkkeelliset kivunlievitysmenetelmät:


Ilokaasu

Ilokaasua hengitetään maskin kautta jaksottain supistuksen aikana. Happi-ilokaasuseos aiheuttaa lyhytkestoisen hiprakan ja vie kivulta pahimman kärjen, mutta ei poista sitä kokonaan. Turvallinen ja helppo annostella koko avautumisvaiheen ajan, nopeissa synnytyksissä usein ainoa käytettävissä oleva kivunlievitysmenetelmä. Aiheuttaa joillekin pahoinvointia.

Vahvat kipulääkkeet

Käytetyimpiä ovat morfiininkaltaiset petidiini, oksikodoni ja tramadoli, jotka pistetään lihakseen tai annostellaan peräpuikkoina. Petidiini voi lamata vastasyntyneen hengitystä ja hidastaa imetyksen käynnistymistä, varsinkin jos sitä annetaan 1–4 tuntia ennen syntymää. Kipulääkkeitä voidaan käyttää, jos vauvan sydänäänikäyrä on hyvä ja puudutteet eivät syystä tai toisesta tule kyseeseen. Äidille lääkkeet voivat aiheuttaa aiheuttavat raukeutta ja pahoinvointia.

Epiduraali

Epiduraali on puudutteista suosituin ja se lievittääkin synnytyskipua tehokkaasti. Puudutus ei väsytä, ja äidin kivunlievityksen myötä myös sikiön hapensaanti usein paranee. Anestesialääkäri asettaa ohuen katetrin epiduraalitilaan lannenikamien väliin, josta puudutusaine siirtyy selkäydintasolle ja vaikuttaa kohtua hermottaviin hermojuuriin. Epiduraali voidaan antaa, kun synnytys on varmasti käynnistynyt.

Puuduteseos annostellaan joko kerta-annoksina tai jatkuvana infuusiona aina ponnistusvaiheeseen saakka. Pitkäkestoisissa puudutuksissa ponnistusvaihe voi hieman pidetä ja imukuppisynnytysten määrä kasvaa. Epiduraalia voidaan myös käyttää, jos synnytyksessä päädytään keisarileikkaukseen.

Spinaali

Niin ikään selkäytimen tasolla vaikuttavan spinaalipuudutus sopii varsinkin uudelleensynnyttäjille. Spinaalipuudutus tehoaa epiduraalia nopeammin, myös ponnistusvaiheen kipuun. Kertapuudutuksen kesto on rajallinen, 1–2 tuntia. Puudutteen laittaa anestesialääkäri. Kombinoidussa spinaali-epiduraalipuudutuksessa voidaan spinaalipuudutusta jatkaa suoraan jo paikallaan olevan epiduraalikatetrin kautta, ilman lisäpistoja. Molemmissa puudutuksissa synnyttäjä tarvitsee verenpaineseurannan.

Epiduraali- ja spinaalipuudutusta tai niiden yhdistelmää voidaan käyttää myös sektiossa.

Häpy- eli pudendaalihermon puudutus

Suomessa vähän käytetty menetelmä puuduttaa emättimen suun ja välilihan alueen, kun vauvan pää on syntymässä. Pudendaalipuudutteen voi antaa synnytyslääkäri tai kätilö. Tavallisempaa on puuduttaa välilihan alue paikallisesti ponnistusvaiheessa.

Kohdunkaulan puudutus eli paraservikaalipuudutus

Paraservikaalisen hermopunoksen eli kohdunkaulan puudutuksen tekee synnytyslääkäri. Puudutus lievittää kipua varsinkin synnytyksen avautumisvaiheessa ja sen voi tarvittaessa uusia. Paraservikaali sopii uudelleensynnyttäjille ja sellaisille ensisynnyttäjille, joiden kohdunsuun tilanne on jo hyvällä mallilla kivunlievitystä tarvittaessa. Teho alkaa nopeasti, mutta kivunlievitys kestää vähemmän kuin epiduraalissa, 1–2 tuntia. Paraservikaalin jälkeen voidaan joskus ponnistusvaiheessa turvautua myös pudendaalihermon puudutukseen. Puudutus pistetään emättimen seinämän läpi emätintä ja välilihaa hermottavan kudoksen läheisyyteen.

Vauva 10/2009, päivitetty 3/2013

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Loppuraskaus raidoittaa monen mahan. Huoli pois: raskausarvet alkavat pian vaalentua.

Vain harva niiltä välttyy

Arpia tulee melkein kaikille, noin yhdeksälle kymmenestä odottajasta. Arpiin kannattaa siis suhtautua tyynesti: niiltä välttyy vain harva.

Arpien määrään vaikuttavat hormonitoiminta, perinnöllisyys ja ihotyypin luontainen joustavuus.

Raskausarvet tulevat yleensä pystysuuntaan ja ovat vaaleita, punertavia tai joskus jopa tumman violetteja. Arpia tulee mahaan, mutta lisäksi usein myös rintoihin, reisiin ja pakaroihin, eli kohtiin joihin rasvakudosta raskausaikana kertyy.

Arpia tulee, kun iho venyy. Arvet ulottuvat ihon kerrosten läpi.

Muista nämä: liiku ja helli

Jos omalla äidilläsi on ollut paljon arpia, se voi ennustaa, että niitä tulee myös sinulle. Arpia ei voi kokonaan estää, mutta niitä voi vähentää.

Painon kuuluu raskausaikana nousta, mutta iso painonnousu lisää arpien riskiä. Hyvä ruokavalio ja liikunta siis auttavat.

Odottajan kannattaa kosteuttaa ihoa päivittäin. Välttämättä sekään ei auta, mutta mitään haittakaan ihon kosteuttamisesta ei ole.

Arpien ehkäisemiseen on apteekeissa saatavilla voiteita, mutta kosteutukseen sopivat myös tavanomaiset kosteusvoiteet ja ihoöljyt. Kireäksi venyvää ihoa voi pehmittää kuorinnalla.

Raskaudesta jää kehoon jälki – siihen voi suhtautua rakkaudella.

Auts! Arpi voi tehdä kipeää

Raskausarvet voivat tulla nopeasti ja yllättäen. Joskus ne kutisevat ja tulevat jopa kipeiksi, mutta tämä on harvinaista – tavallisimmin venymät eivät tunnu juuri miltään.

Apteekit myyvät arpien hoitoon erityisiä silikonisidoksia, jotka laitetaan iholle samaan tapaan kuin laastari. Saatavilla on myös silikonivoiteita, mutta ne ovat hintavia.

Arpia voi yrittää häivyttää myös kosmetologin käsittelyssä.

Pian ne alkavat vaalentua

Arvet ovat tummimmillaan synnytyksen jälkeen. Kun hormonitoiminta palautuu raskautta edeltävään tilaan, arvet alkavat vaalentua.

Paras lääke on siis aika. Usein arvet vaalenevat yllättävänkin nopeasti. Ajan lisäksi tarvitset armollisuutta kehoasi kohtaan. Raskaudesta jää kehoon jälki – siihen voi suhtautua rakkaudella.

Vauva 10/2016

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Raskaus luo vauvan, mutta raskaus luo myös äidin. Siihen liittyvät vartalon muutokset ovat kehon kunniamerkkejä, kirjoittaa Toisenlaiset äidit -ohjelman psykologi Leea Mattila.

Lukion ensimmäinen psykologian kurssi: Jo siellä opetettiin, että ihminen on psyko-fyysis-sosiaalinen kokonaisuus. Vasta vuosien kuluessa olen todella ymmärtänyt, miten tärkeä asia lauseessa on.

Keho kantaa mielentiloja, jotka näkyvät hermoston toiminnassa, sykkeessä, hengityksessä ja asennoissa. Se muistaa nekin varhaiset asiat, jotka ovat ajattelun tavoittamattomissa. Kokemukset varastoituvat fyysisinä tuntemuksina.

Raskaus on barbapapamaista aikaa. Naisen vartalon muuntautuminen lapsentuottajaksi johdattelee vanhemmaksi tulevaa sopeutumaan myös psyykkisesti elämän muuttumiseen.

Sosiaalinen paine nauttia raskaudesta on suuri.

Sosiaalinen paine nauttia raskaudesta on suuri. Läheskään aina raskaus ei kuitenkaan ole hehkua. Muutamaan kuukauteen pakkautuu raudanpuute, hormonikuperkeikat, pahoinvointi, närästys, kummalliset ruoka-ainehimotukset, rintojen aristus, kutinat, liitoskivut, pukamat, turvotukset ja raskausarvet.

Neuvolan terveydenhoitaja kontrolloi odottajan painonnousua. Vatsa on joidenkin mielestä valtava ja joidenkin mielestä liian pieni. Ei ole ihme, jos raskaana olevasta naisesta se tuntuu hämmentävältä ja itsetuntoa latistavalta. Olenko viehättävä edes puolisolleni? Saanko entistä itseäni koskaan takaisin?

Ei tarvitse vetää vatsaa sisään ja kerrankin saa rinnat!

Kehon muutos voi myös olla myönteinen ja tuntua lumoavalta. Ei tarvitse vetää vatsaa sisään ja kerrankin saa rinnat! Onnistunut synnytys ja imetys lisäävät myönteistä psyykkistä kokemusta. Kehoni toimii! Minä osaan tämän!

Raskaus luo vauvan, mutta raskaus luo myös äidin. Siihen liittyvät vartalon muutokset ovat kehon arvokkaimpia kunniamerkkejä eletystä elämästä.

Vartalon hyväksyntä ja arvostus välittyy lapselle.

Itsestä huolehtiminen tarkoittaa myös vauvasta huolehtimista. Vartalon hyväksyntä ja arvostus välittyy lapselle, ja siirtyy malliksi suhtautua omaan kehoon. Se on valtavan tärkeä sosiaalinen perintö.

Kehosi on nyt erilainen kuin ennen, mutta parempi.

Voi hyvin, odottaja:

1. Hoivaa mieltäsi hyvän fyysisen kosketuksen kautta: ota kylpy, käy kampaajalla tai hieronnassa.

2. Muista perusasiat: sopiva liikunta, terveellinen ruokavalio  ja ihmissuhteiden vaaliminen.

4. Ota vastaan kehut ulkonäöstä. Huomaa, miten äitiys täydentää naiseuttasi.

Lue lisää Leean kolumneja täältä.

Leea Mattila on lapsen ja vanhemman suhteeseen erikoistunut psykologi. Hän työskentelee omassa Psykologipalvelut MindLink -yrityksessään ja on asiantuntija Livin Toisenlaiset äidit -ohjelmassa. Liv ja vauva.fi kuuluvat Sanoma-konserniin.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Raskausajan ravintosuosituksissa lukee, että ”listeria-bakteeri ei pysty lisääntymään kovissa juustoissa”. Mitä se tarkoittaa? Mitä tarkoittaa kova ja pehmeä juusto? 

Terveydenhoitaja Mia Astikainen:

Kovaa juustoa, kuten esimerkiksi edamia, emmentalia ja höylättävää kermajuustoa voi huoletta syödä raskaana ollessa. Kuten olet suosituksista lukenut, listeria ei lisäänny kovissa juustoissa, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että listeriaa ei niissä ole.

Listerian tulee lisääntyä ruuassa, jotta se saavuttaa ihmiselle haitallisen määrän. 

Jos ostat ulkomaisia juustoja tai nautit maitotuotteita ulkomailla, varmista aina, että tuote on tehty pastöroidusta maidosta.

Kovia juustoja ovat kaikki höylättävät juustot ja pehmeitä esimerkiksi homejuustot ja tuorejuustot. Kaikkien maitotuotteiden tulee olla myös pastöroituja. Suomalaiset meijerituotteet on aina pastöroitu, mutta jos ostat ulkomaisia juustoja tai nautit maitotuotteita ulkomailla, varmista aina, että tuote on tehty pastöroidusta maidosta.

Listerian voi saada myös huonosti pestyistä juureksista ja kasviksista sekä ulkomaisista pakastemarjoista. Kasvikset on siis pestävä ja kuorittava huolellisesti ennen syömistä. Pakastemarjat on kuumennettava yli 95 asteeseen.

Listeria on maassa elävä bakteeri, jonka voi saada missä elämänsä vaiheessa tahansa. Listerioosi, listerian aiheuttama infektio, aiheuttaa verenmyrkytyksen tai aivokalvontulehduksen.

Listeria on onneksi harvinainen, mutta raskaana olevalle erityisen ikävä, sillä se on vaarallinen sikiölle. Listeria voi aiheuttaa muun muassa keskenmenon.

Vauva 9/16

Arka

Mitä juustoja odottaja voi syödä?

Hei! Kaipaisin vielä täsmennystä pehmeisiin juustoihin. Ovatko ne siis kautta linjan kiellettyjä, vaikka olisivat kotimaisia, pastoröituja ja isolta tunnetulta valmistajalta? Tästä tuntuu olevan liikkeellä kahdenlaista ohjeistusta. Itse uskalsin aluksi syödä esimerkiksi edellä mainitut kriteerit täyttävää fetaa, raejuustoa ja tuorejuustoa, mutta lopulta olen tullut niidenkin kanssa varovaiseksi. Nyt uskallan syödä esim. fetaa enää vain uuniruoissa, ja tämä rajoittaa jo yllättävän paljon lakto-...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Vanhemmaksi tuleminen nostaa esiin sen, minkälainen oma lapsuus on ollut. Jos oma lapsuus on ollut vaikea, siihen voi oppia suhtaumaan lempeällä hyväksynnällä, kirjoittaa Toisenlaiset äidit -ohjelman psykologi Leea Mattila.

Vuorovaikutuksessa on läsnä aina kolme sukupolvea, niin sanotaan. Kiintymysmallit periytyvät suurella todennäköisyydellä sukupolvelta toiselle – ei geneettisesti, vaan vuorovaikutuksen kautta. Vauvana omaksuttu vuorovaikutusmalli saattaa pysyä koko elämän.

Käsittelemättömät traumaattiset kokemukset tai pienenä vauvana vaille rakastavaa vuorovaikutusta jääminen vaikuttavat siihen, minkälainen vanhempi itsestä tulee.

Mielestä torjutut asiat nousevat yllättäen eteen, kun itsellä on lapsia. Esimerkiksi vauvan itku voi herättää voimakkaan ahdistuksen ja avuttomuuden, oman tunteen lapsena, kun ei ole hätääntyessä saanut lohtua.

Silloin on vaikeaa ottaa vastaan oman pienen lapsen pahaa mieltä ja lohduttaa.

Yleensä vanhemmat haluavat lapselleen parempaa kuin itsellä on ollut. Miten onnistua, jos roolimallia ei ole ollut?

Omalla psyykkisellä työllä – arkisemmin sanottuna oman historian läpikäymisellä ja ymmärtämisellä – voi onneksi lunastaa turvallisemman kiintymyssuhteen. Ymmärryksen kautta vaikeatkin kokemukset nivoutuvat osaksi elämäntarinaa.

Silloin vaikeuksien ajattelu ei enää saa pois tolaltaan. Omaa taustaa voi ajatella lempeällä hyväksynnällä.

Hyvä parisuhde, tai muut hyvät ihmissuhteet, tarjoavat voimaa. Esimerkiksi luottamus puolisoon antaa toisenlaisia, korjaavia kokemuksia kuulluksi ja hyväksytyksi tulemisesta.

Kyky turvautua toisiin tekee vahvaksi, ei haavoittuneisuuden piilottaminen.

Ihminen kehittyy koko elämänsä ajan. Hermosolujen yhteyksiä muodostuu ja karsiutuu sen mukaan, miten niitä käytetään. Kaikki kokemukset vaikuttavat, ja mahdollisuus psyykkiseen kasvuun on olemassa. Loppuun asti.

Tee ensin nämä

1. Käy läpi elämääsi. Lapsen saaminen voi merkitä omien ratkaisemattomien tunteiden heräämistä ja niiden kohtaamista. Puhuminen auttaa.

2. Kun lapsen kanssa on vaikeaa, toimi näin: Pyri turvallisuuteen, rauhallisuuteen ja lempeään päättäväisyyteen. Hengitä syvään ulos. Harmin jälkeen muista korjata suhde lapseen.

3. Luota ja rakasta. Hyvät ihmissuhteet antavat korjaavia kokemuksia, vaikka oma lapsuus ei olisi ollut niin hyvä.

Lue lisää Leean kolumneja täältä.

Leea Mattila on lapsen ja vanhemman suhteeseen erikoistunut psykologi. Hän työskentelee omassa Psykologipalvelut MindLink -yrityksessään ja on asiantuntija Livin Toisenlaiset äidit -ohjelmassa. Liv ja vauva.fi kuuluvat Sanoma-konserniin.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.