Kati Pietilä oppi pelkopolilla kaksi asiaa: ei haittaa jos pelkää ja helpottaa, kun pelostaan puhuu ääneen.

Toukokuun aurinko lämmitti suloisesti auton ikkunoiden läpi, kun­ Kati Pietilä ajoi töistä mustalla farmari-Toyotallaan hakemaan nelivuotiasta Peppiä päiväkodista. Ajaessaan hän kuunteli toisella korvalla Radio Aallon Ellen Jokikunnasta ja Ari Hurstia, jotka puhuivat jotakin naisen tehtävästä synnyttää.

Yhdessä hetkessä se iski: Kati tajusi äkkiä pelkäävänsä kuollakseen synnyttämistä. Vasta nyt, lähes 30. raskausviikolla, hän­ yhtäkkiä ymmärsi, että voisi joutua synnyttämään toisen lapsensa alakautta. Esikoinen Peppi oli syntynyt sektiolla etisen istukan takia, ja Kati oli jostakin syystä tuudittautunut ajatukseen, että toinenkin vauva syntyisi leikkauksella.

– Pelästyin älyttömästi. Tunsin, kuinka kylmä hiki alkoi valua selkääni pitkin. Oli pakko pysähtyä riisumaan takki. Lietsoin itseni hetkessä paniikkiin kun mietin, kuinka pystyisin selviämään tulevasta koitoksesta.

Synnytyksen jälkeinen romahdus

Neljä vuotta aikaisemmin esikoista odottaessaan Kati ei osannut vielä pelätä. Ei edes silloin, kun raskauden puolivälissä selvisi, että hänen istukkansa oli suoraan synnytyskanavan edessä ja ainoa mahdollinen synnytystapa olisi sektio. Jaaha, ollaan loppuraskaus sitten hissukseen, hän ajatteli.

Leikkaus sujui hyvin. Hieman ennen aikojaan syntynyt pieni tyttövauva oli ihana. Mutta heräämössä Kati romahti. Hän itki, eikä itku loppunut.

– Olin odotusaikana kieltäytynyt ajattelemasta, että raskaus voisi keskeytyä tai vauva syntyä keskosena. Tai että leikkauksessakin jokin voisi mennä pieleen. Järkytyin ajatuksesta vasta vauvan syntymän jälkeen.

Kotonakin oli vaikeaa. Tuore äiti pelkäsi vauvan hoitamista, ja ilman siskonsa, anoppinsa ja muiden läheisten apua Kati ei olisi selvinnyt vauva-arjen alusta.

– Ja minä olin sentään ollut sairaanhoitajana vastasyntyneiden osastolla! Muutaman viikon kuluttua hormonimyrskyni onneksi rauhoittui. Aloin nauttia äitiydestäni joka päivä enemmän.

Pitkä odotus – ja pelko

Toisen lapsen odotus ei alkanut helposti. Kului yli kolme vuotta, ennen kuin Kati sai kaivaa Pepin vanhat vauvanvaatteet esille ja laskostaa kaappiin odottamaan pikkusisarusta.

Kun raskaus sitten viimein alkoi,­ Kati kukoisti. Hänestä oli mukavaa odottaa kesävauvaa, käydä töissä ja golfaamassa ja leikkiä Pepin kanssa iltaisin. Edellisen synnytyksen babyblues oli vain kaukainen muisto.

Kunnes koitti se leppeä toukokuun päivä, jolloin kaikki muuttui yhdessä hetkessä.

Viikkojen edetessä pelko otti Katista yhä tiukemman otteen. Se herätti hänet öisin painajaisiin, joissa vauva jäi jumiin synnytyskanavaan, eikä kukaan auttanut.­ Kati yritti olla herättämättä muuta perhettä, hiippaili takkahuoneeseen ja tuijotti jumppapallon päällä televisiosta Teho-osastoa tai vain ikkunasta ulos, yrittäen karkottaa ahdistavia ajatuksia.

– En pelännyt kipua vaan sitä, että menettäisin kontrollin, saisin synnytyksen aikana paniikkikohtauksen. Tai että en osaisi ponnistaa. Tai että joutuisin ensin päiväkausiksi synnyttämään ja lopulta päädyttäisiin kuitenkin leikkaukseen.

Pelko ei hellitä

Kati yritti uskotella itselleen, että hän pärjää hyvin, mutta pelko ei hellittänyt. Ainut mikä pyöri mielessä oli, että hän ei selviäisi synnytyksestä ikinä. Uudelleensynnyttäjänä hän ei päässyt edes synnytysvalmennukseen, vaikka omasta mielestään oli ensikertalainen.

Katin vatsa oli paisunut valtavaksi palloksi. Neuvolan arvio, jonka mukaan vauva olisi isokokoinen, ei ollut omiaan helpottamaan hänen oloaan.

– Kauhuissani päättelin, että minun tuurillani vauva olisi varmaan viisikiloinen.­ Sairaanhoidon ammattilaisena tiesin liiankin hyvin, mikä kaikki voi synnytyksessä mennä pieleen.

Välillä Kati puhui peloistaan miehelleen. Tämä vastasi, että hei, kaikki muutkin siitä selviävät. Kyllä sinäkin.

Synnytystapa-arviossa Kati yritti vakuuttaa lääkärille, että hänen olisi saatava sektio. Lääkäri oli eri mieltä: lapsi oli normaalin kokoinen ja Kati pärjäisi synnytyksessä hyvin.

– Ajattelin, että sanoo mitä sanoo, minä en alakautta synnytä. Hankin sen sektion millä keinoin tahansa.

Pelostaan huolimatta Kati yritti esittää reipasta. Ja tunsi samalla olonsa noloksi. Hänhän oli itse halunnut tätä vauvaa. Ehkä pitäisi vain kieltää koko pelon olemassaolo, myös itseltään.

Viime hetkillä, viikolla 38, Kati varasi lopulta ajan sairaalan pelkopolille. Täytellessään kotona kyselykaavakkeita hän alkoi ensimmäistä kertaa tuntea olonsa vähän rauhallisemmaksi. Tuntui helpottavalta kirjoittaa tunteistaan paperille.

Pelkopolin kätilö oli nuori, mutta vaikutti Katista pätevältä. Kati pommitti häntä kysymyksillä: Mitä tapahtuu, jos en osaa synnyttää? Mitä, jos olenkin syöksysynnyttäjä? Voinko revetä niin pahasti, ettei kukaan saa paikattua minua enää kasaan? Ehtivätkö kaikki synnyttäjät saada kipulääkitystä ajoissa?

He puhuivat myös siitä, miten tärkeää on, että yhteistyö kätilön kanssa sujuu hyvin.

Kati arvosti sitä, ettei kätilö sievistellyt asioita. Hoitaja kertoi, ettei synnytykseen ole olemassa valmista kaavaa, jokainen synnytys on erilainen. Kati sai lopuksi kirjoittaa listan toivomastaan kivunlievityksestä ja synnytysasennosta.

Seuraavat päivät Kati kävi sisäistä kamppailua. Häntä pelotti, kyllä. Mutta jos hän ei nyt yrittäisi alatiesynnytystä, hän saattaisi katua­ asiaa myöhemmin. Kati ahmi synnytyspelkoa käsitteleviä kirjoja, joissa vakuutettiin, että synnytys on maailman luonnollisin tapahtuma.

Naapurissa asuva Reetta kannusti ystäväänsä synnyttämään alakautta.

– Ystävien ja ylipäänsä muiden naisten asenne merkitsee synnytyskammoiselle­ paljon. Toisen pelkoa ei pidä vähätellä, mutta rohkaisu on tärkeää, Kati sanoo.

Sen sijaan sairaalassa ehdotetut mielenhallintakeinot, kuten rentoutusmusiikki, eivät toimineet. Aaltoilevan meren kuunteleminen aiheutti Katille vain pissahädän.

– Lopulta päätin uskaltautua synnyttämään alakautta. Tuudittauduin ajatukseen, että jos menen aivan paniikkiin, saan sektion, vaikka tosiasiassa kukaan ei sellaista luvannutkaan.

”Olen ylpeä siitä, että uskalsin”

Kun synnytys alkoi, Kati oli lopulta helpottunut. Hän oli valvonut kolme yötä harjoitussupistusten kourissa, ja nyt odotus päättyisi, pieni nyytti olisi pian hänen sylissään.

Synnytys eteni hitaasti, mutta Kati ei sitä tajunnut. Hän oli lukenut, miten nainen on synnyttäessään omassa maailmassaan, ja juuri sellaiselta hänestä tuntui. Pahimmat kivut hän kesti ajattelemalla seuraavaa taukoa supistusten välissä. Epiduraali helpotti oloa ja antoi tilaisuuden levähtää.

– Muistan miettineeni, että hoidan tämän kunnialla läpi. Halusin koko ajan tietää, mitä tapahtuu ja kuinka valmistautua seuraavaan vaiheeseen. Siihen keskittyminen auttoi minua. Sysäsin pelon taka-alalle ajattelemalla syntyvää vauvaa. Minun jaksamiseni oli myös lapsen etu.

Ponnistaminen kesti lopulta tunnin, sillä Penni oli tulossa maailmaan hieman väärässä tarjonnassa. Loppuvaiheessa tarvittiin avuksi imukuppia. Suloinen, kolme- ja puolikiloinen tyttövauva oli aivan siskonsa näköinen ja vei heti Katin sydämen. Tällä kertaa hän oli valmis äidiksi saman tien.

Synnytyksen jälkeen Kati oli heikossa kunnossa, mutta henkisesti vahvempi kuin pitkään aikaan.

– Olen ylpeä siitä, että uskalsin. Tunsin itseni voittajaksi, enhän antanut pelolle kokonaan valtaa.

Kodin seinällä riippuvassa mustavalkoisessa valokuvataulussa Kati esittelee ylpeänä paljasta vauvavatsaansa. Kuva on otettu juuri ennen­ Pennin syntymää. Toisessa kuvasuurennoksessa, lähiotoksessa, Peppi nojaa silmät suljettuina äidin pyöreään mahaan. Lapset ovat Katille elämän keskipiste.

Katia ei enää hävetä oma pelkonsa. Synnytyspelon taustalla voi olla monia,­ tiedostamattomiakin syitä. Hän on oivaltanut, että synnytys ei ole suoritus tai kilpailulaji, josta selviydytään hyvin tai huonosti.

Monet ajattelevat sairaalan pelkopolin olevan paikka, jossa sektiota hakevat käännyttämällä käännytetään alatiesynnyttäjiksi.

Katille keskustelu ammattilaisen kanssa toimi lopulta hyvin.

– Opin siellä kaksi tärkeää asiaa: Ei haittaa, jos pelkää. Ja helpottaa, kun pelostaan puhuu ääneen.

Pelkopolilla saa käydä myös synnytyksen jälkeen puimassa tapahtunutta.

– Jos vielä synnyttäisin, pelkäisin varmasti, mutta en enää samalla tavalla. Käytin paljon voimavaroja pelkäämiseen, ja sekin pitää hyväksyä. Nyt tiedän itsestäni paljon enemmän kuin ennen.

Vauva 4/2015

Synnytyksen jälkeen on ihaninta päästä hellimään ja hoitaamaan vauvaa. Mutta mitä muuta?

Vauva.fin blogisti Tiitukatriina listaa asioita, joista haaveilee raskaana ollessaan ja jotka aikoo tehdä vauvan syntymän jälkeen.

Odottajat Vauvan Facebookissa ja Instagramissa kertovat, mitä he lisäisivät listaan.

1. Nukun vatsallani

”Vatsallaan nukkuminen on heti listassani kakkosena vauvan näkemisen jälkeen.”

”Mahallaan nukkuminen on parasta.”

”Tätä odotan kaikkein eniten.”

2. Syön kaikkea kiellettyä

”Vedän sushia pari viikkoa putkeen.”

”Kerään valtavan säkin irtokarkkeja ja nautin sen hyvällä omallatunnolla.”

”Syön kunnon pihvin mediumina.”

”Syön paljon aurajuustoa.”

”Syön älyttömästi graavi- ja kylmäsavulohta sekä meetvurstia.”

”Syön salmiakkia ja lakua kauheat määrät.”

3. Liikun ilman kipua

”Odotan, että pystyn kävelemään ilman alituisia suppareita, liitoskipuja ja issiasta. Oi autuutta!”

”Nautin siitä tunteesta, ettei mikään enää paina nivusia, selkää ja vatsaa.”

”Odotan kykyä liikkua ilman, että näytän ankalta.”

”Aion juosta niin paljon kuin kintuista pääsee.”

”Suuntaan hyvin vatsallaan nukutun yön jälkeen salille.”

”Menen pitkälle lenkille.”

”Jatkan kunnon treenaamista.”

”Urheilen niin paljon kuin pystyn.”

4. Juon kulauksen prosenttijuomaa

”Odotan saunaa ja sitä yhtä jääkylmää olutta tai siideriä, jonka voin nauttia vaikka imettäisin.”

”Juon ison lasin hyvää viiniä.”

5. Näistäkin nautin

”Odotan eniten, että pääsen puolison kainaloon kiinni ilman että on hankala olla ja maha välissä.”

”Odotan, että voin ajaa autolla ilman, että masu osuu rattiin. Ne nolot vahinkotööttäykset ovat pian historiaa.”

”Ihanaa, kun ei tarvitse herätä aina kun kääntää kylkeä.”

”Haluan lakata varpaankynnet. Joulunpunaista vai nudea? Väristä viis.”

Vierailija

”Suuntaan hyvin vatsallaan nukutun yön jälkeen salille.”

Juust... Sali ok, mutta ei oo mamma tainnut kuulla sitä, että lasta syötetään myös yölläkin ja sillä ei ole vielä vuorokausirytmiä.. Eli toistaiseksi on byebye hyvin nukutut yöunet ja tervetuloa univaje.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Kaksitoista vanhempaa kertoo, miksi he valitsivat lapselleen erikoisen nimen ja mitä muut siitä sanoivat.

1. Pitkään äidin haaveissa

Silinda. Olin vanhainkodissa suorittamassa harjoitteluani, ja siellä oli ihana Silinda-niminen mummeli. Mietin että jos joskus saan tytön, tahdon antaa hänelle saman nimen.

Tilma. Löysin nimen kuolinilmoituksesta. Ihastuin siihen, ja kannoin sitä mielessäni monet vuodet. Onneksi mieskin piti nimestä.

Neo. Istuimme vuonna 2003 mieheni kanssa elokuvateatterissa katsomassa Matrix-elokuvaa. Kuulin päähenkilön nimen ja lähetin miehelleni lapun, jossa luki "Neo?".

Nasto. Se on vanha karjalainen nimi ja löytyy ortodoksisesta kalenterista. Vanhemmat sukulaiseni oudoksuivat sitä. Toinen mummoni kysyi, onko Nasto lopullinen nimi ja toinen ihmetteli, miksi se on niin outo.

Milena. Pari vieraampaa ihmistä on sanonut, että tyttäremme nimestä tulee mieleen melena eli veriripuli. Ei haittaa, hän on meidän oma pieni veriripulimme.

2. Isä kuuli ohimennen

Veela. Mies kuuli nimen töissä ja ehdotti sitä minulle. Nimi täytti myös omat vaatimukseni: pehmeä, sopii suomalaiseen suuhun eikä tule samaa nimeä joka kadunkulmassa vastaan.

Mauno. Pojan isä oli jo rippikoulussa päättänyt, että hänen poikansa nimi on Mauno. Hän ei antanut periksi, eikä pojallamme voisi olla täydellisempää nimeä.

Lalli. Miehestäni se oli hauska nimi pojallemme, ja se onkin sopinut hyvin. Neuvolassa ulkomailta tullut lääkäri kertoi, että hänen kotimaassaan Lalli on yleinen nimi. Vilkaistuaan vaippaan hän meni hiljaiseksi. Heillä Lalli on tytön nimi.

3. Näistä päätettiin yhdessä

Tommiel. Se kuulosti ihanan erilaiselta, ja valitsimme mieheni kanssa saman nimen. Nimi herättää kyllä hilpeyttä ja siitä on keksitty monta lempinimeä.

Vadelma. Tiesimme että Vadelma on täydellinen nimi, sillä tyttömme syntyi parhaaseen vadelma-aikaan. Mieheni vakuuttui heti nimestä, minun piti hetki maistella sitä.

Eleanor Eufemia. Eufemia kuulosti aluksi minun korvaani lääketieteen termiltä, mutta sehän sopii hyvin sairaanhoitajan tyttärelle.

Manfred. Puolitoistavuotias isosisko tokaisi pikkuveljen nähdessään: mammutti. Nimi tulee Ice age -elokuvasta.

Lähde: vauva.fin kysely

Kuka päätti lapsen nimen?

vanhemmat yhdessä – 81 %

äiti – 18 %

isä – 1 %

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Lääkärin kehotuksesta Mirja jatkoi mielialalääkitystä odotusaikana. Vaikeamman valinnan eteen hän joutui lapsen syntymän jälkeen.

On aamuyö ja sairaalahuoneessa on hämärää, vain kelmeä yövalo palaa. Viereisessä sängyssä neljän lapsen äiti ja hänen vastasyntynyt vauvansa nukkuvat. Käytävältä kuuluu hoitajien ääniä. Minunkin vastasyntynyt, pieni, alle kolmikiloinen tyttöni nukkuu vihdoin. Väsyttää niin, että sattuu.

Suljen silmät ties kuinka monennen kerran, mutta uni ei tule. Koko kehoni on krampissa, en saa sitä rennoksi.

Edellisen illan tapahtumat tuntuvat sumuisilta. Tyttö syntyi syöksysynnytyksellä, eikä kipulääkkeitä ehditty antaa. Olen turta ja riekaleina, henkisesti ja fyysisesti. Minun on pakko, ihan pakko nukkua, sillä kohta vauva herää taas ja tarvitsee minua ja rintaani, josta ei edes vielä tule maitoa.

En ole nukkunut kunnolla kuukausiin, vaan valvonut lähes joka yö aamuyöhön saakka. Nyt olen kuolemanväsynyt ja ahdistunut.

Suljen silmät jälleen – ja yhtäkkiä putoan mustaan kuiluun.

Unettomuuteni ja ahdistukseni on kestänyt jo pari kolme kuukautta, koko loppuraskauden ajan. Se alkoi, kun lopetin masennuslääkitykseni, jota olin käyttänyt vähän yli puoleen väliin raskautta.

Söin lääkettä jo silloin, kun selvisi, että odotan toista lastani. Tiesin, että käyttämääni psyykenlääkettä voi tarvittaessa syödä myös raskauden aikana tietyin ehdoin, jos tarve vaatii.

Olin nimittäin lääkärin määräyksestä syönyt samaa lääkettä jo ensimmäisessä raskaudessani. Olin kaivanut esiin kaiken mahdollisen tiedon raskaudenaikaisesta psyykenlääkityksestä ja lukenut sivukaupalla tieteellisiä ja vähemmän tieteellisiä artikkeleita varmistuakseni siitä, etteivät lääkkeet ole riski vauvani kehitykselle.

Lähes kaikkien pätevien lähteiden viesti oli sama: vatsassa kasvavalle vauvalle on haitallisempaa äidin hoitamaton masennus kuin lääkityksen jatkaminen.

Myös lääkärini suositteli vahvasti, että jatkaisin lääkitystäni pienellä annoksella raskauden toisen kolmanneksen loppuun saakka. Masennukseni oli jo kertaalleen toistunut, ja lääkityksen lopettaminen kokonaan saattaisi hyvin todennäköisesti pahentaa masennusoireitani.

Masennus suurentaa riskiä komplikaatioihin, altistaa psykoosille sekä haittaa henkistä jaksamista ja valmistautumista vauvan syntymiseen.

Jatkoin siis lääkitystä kuudennelle kuulle saakka. Siitä eteenpäin lääkitystä ei ollut hyvä jatkaa, sillä sen pitoisuudet pysyvät elimistössä kauan. Liian pitkään jatkettu lääkitys saattaa aiheuttaa syntyvälle vauvalle vieroitusoireita, kuten vapinaa tai levottomuutta. Sellaista en tietenkään halunnut tapahtuvan.

Ainoa, mikä surkeaa oloani lohdutti, oli ajatus siitä, että kaikki helpottaa, kun lapsi syntyy. 

Ensimmäisessä raskaudessa toimin samoin, ja kaikki meni hyvin. Silloin lääkityksen lopettaminen ei romahduttanut psyykkistä vointiani merkittävästi, vaan koin loppuraskauden hyväksi ja onnelliseksi.

Toisin kävi nyt, kun vähitellen lääkkeen lopettamisen jälkeen unettomuus ja ahdistus hiipivät elämääni. Ainoa, mikä surkeaa oloani lohdutti, oli ajatus siitä, että kaikki helpottaa, kun lapsi vihdoin syntyy. Kuinka väärässä olinkaan.

Herään paniikissa sairaalassa ja katson kelloa: nukuin vartin. Hälytän hoitajan paikalle. Olen hysteerinen ja pelokas. Pyydän, että saisin apua, vaikka jotain unilääkkeitä, että pystyisin nukkumaan.

Hoitaja kysyy töykeästi, kuinka pystyn hoitamaan vauvaani, jos olen lääketokkurassa. En tietenkään pysty, mutta ei se onnistu myöskään väsymyspsykoosissa.

Vastahakoisesti hoitaja myöntyy, että he voivat ottaa vauvani osaston kansliaan pariksi tunniksi ja tuoda minulle jotain rauhoittavaa. Hetken päästä kulautan Diapamin ja relaksantin kurkusta alas ja vajoan uneen. Toivon, ettei minun tarvitsisi koskaan herätä.

Aamulla hoitaja herättelee minua. Olen nukkunut neljä tuntia, ja oloni on aavistuksen parempi. Hoitaja laskee vastasyntyneen tytön syliini ja ilmoittaa, että on korkea aika aloittaa imetys.

Hoen itselleni, että oloni kirkastuu, kun pääsemme kotiin.

Seuraavan vuorokauden imetän, torkahtelen, imetän ja itken. Maitoa ei kuitenkaan tule kunnolla, ja koen oloni epäonnistuneeksi. Enkä vain maidon vuoksi vaan myös siksi, etten tunne mitään. En tunne sitä läpitunkevaa huumaavaa onnea, jonka koin ensimmäisen lapseni kanssa synnytyssairaalassa.

Olin silloinkin väsynyt, eikä maitoa tullut, mutta olin silti onnellinen ja täynnä rakkautta. Nyt sisälläni on vain tyhjää.

Alan hokea itselleni, että oloni kirkastuu, kun pääsemme kotiin, sillä sairaala tuntuu epämiellyttävältä ja hoitajat painostavat liikaa imettämisen kanssa. Lähdemme kotiin kahden yön jälkeen, ja toiveikkaasti ajattelen, että kaikki muuttuu paremmaksi.

Kotona yritän päästä kiinni elämään vastasyntyneen vauvani, hänen 4-vuotiaan isosiskonsa ja mieheni kanssa. Tyttövauva nukkuu huonosti, on itkuinen ja heräilee tunnin, kahden välein. Maitoa tulee niukasti, joten annamme vauvalle myös korviketta.

Tunnen vain paniikkia. Olen paniikissa siitä, että en tunne mitään.

Pääni on yötä päivää sumussa. Niin oli silloinkin, kun esikoiseni oli vastasyntynyt, mutta tämä on nyt erilaista. Pikkutyttöni on kaunis, tärkeä ja kovin toivottu pieni rakas. Mutta minä olen sisältä turta. En koe onnen huumaa, en vauvaan rakastumista enkä onnistumisen tunteita, kuten viimeksi.

Ainoa, mitä tunnen, on paniikki. Olen paniikissa siitä, etten tunne mitään. Olen paniikissa, sillä en jaksa mitään.

Soitan jatkuvasti synnytyssairaalaan ja neuvolaan. En pyydä apua omaan olotilaani, vaan sekopäisesti kyselen käytännön neuvoja imetykseen ja vauvan nukkumiseen, itkemiseen ja pulautteluun. Suoritan mekaanisesti imetykset, vaippojen vaihdon ja sylittelyt.

En jaksaisi vieraita, mutta pakkohan läheisiä on päästää käymään vauvaa katsomaan. Kun otan vastaan onnitteluhalauksia, tuntuu kuin kasvoni olisivat kiveä, ja joudun väkisin puristamaan hymyn. Tuskallinen kipulääkkeetön syöksysynnytys on vieraista jännittävää kuunneltavaa, ja saan ihailua osakseni, mutta minä en halua olla emäntä tai sankari, haluan olla vain rauhassa. Ihailevat kommentit ahdistavat minua.

Mieleeni hiipii välillä ajatus: olenko taas masentunut? Mutta en suostu ajattelemaan asiaa enempää, saati myöntämään sitä, sillä se tarkoittaisi, että minun pitäisi harkita lääkityksen aloittamista. Lääkärini on sanonut, että käyttämääni mielialalääkitystä ei suositella imetyksen aikana.

Annan itseni ajatella, että ehkä olen lievästi masentunut, mutta kyllä kaikki vielä helpottaa. Lapseni saisi äidinmaitoa nyt mahdollisimman kauan, ja sitten voisin harkita lääkitykseni uudelleen aloittamista. Niinhän tein ensimmäisen lapsenikin kanssa: imetin puoli vuotta, sitten lopetin ja jatkoin lääkitystäni.

Seuraan, miten ystäväni hoivaa ja suukottelee lastaan. Tajuan, mitä minulta puuttuu.

Kun vauvani on noin kaksiviikkoinen, ystäväni, jonka lapsi syntyi vain viikkoa ennen omaani, tulee vierailulle oman nyyttinsä kanssa. Seuraan sivusta, kuinka hän hoivaa lastaan, suukottelee tätä ja katselee rakastavasti – ja huokuu suurta, kaikkialle loistavaa äidin onnea.

Tajuan, että minulta puuttuu tuo kaikki. En pysty siihen, sillä en tunne juuri mitään. Olen kateellinen ja musertavan surullinen.

Heti heidän vierailunsa jälkeen tartun puhelimeen ja varaan ajan synnytyssairaalan psykiatriselle sairaanhoitajalle. Minulle on tarjottu mahdollisuutta päästä hänen vastaanotolleen, sillä sairaalassa ja neuvolassa tiedetään, että syöksysynnytys oli minulle traumaattinen kokemus.

Kyllä, nyt minä haluan keskustella synnytyksestä ja siitä, miten epäystävälliseksi ja painostavaksi koin hoitajien käytöksen silloin, kun vuodeosastolla olin krampissa, sokissa ja lähes psykoosin partaalla. Mutta ennen kaikkea haluan puhua nyt siitä, mitä jos – ihan varovaisesti vain – miettisin imetyksen lopettamista ja lääkityksen aloittamista. Ja jos niin tekisin, kuinka huono äiti olisin?

Tietenkin kysyn asiaa myös lääkäriltäni, joka ilman muuta kehottaa minua siirtymään takaisin lääkitykseen ja uusii jo valmiiksi reseptini. Mutta minä tarvitsen päätöksentekooni jotain muutakin – jotain joka vahvistaisi ratkaisua myös tunnetasolla.

Ja jo samalla viikolla istun sairaalan käytävällä ja odotan, että psykiatrinen sairaanhoitaja kutsuu minut huoneeseensa.

Vihdoin pääsen puhumaan. Kerron, miten nopeasti kaikki tapahtui (noin kaksi tuntia), mikä siinä meni pieleen (lääkäri ei päässyt ajoissa paikalle laittamaan spinaalipuudutusta), miltä minusta tuntui (halusin kuolla, sillä tunsin repeäväni kahtia) ja siitä, onko minulla oikeutta olla ahdistunut tapahtumasta, jonka tuloksena sain kuitenkin terveen tyttövauvan (monen mielestähän olin sankari, jonka pitää olla ylpeä suorituksestaan).

Lopulta uskaltaudun puhumaan myös nykyhetkestä: imetyksestä ja lääkityksestä.

Vauva tarvitsee enemmän hyvinvoivaa äitiä kuin äidinmaitoa.

Kätilö on ihana. Hän kuuntelee tarinani, antaa minulle täyden tukensa eikä tuomitse. Ja lopuksi hän sanoo sanat, jotka haluan kuulla: ”Sinä et ole yhtään huono äiti, vaikka lopettaisit imettämisen saman tien. Vauva tarvitsee paljon enemmän hyvinvoivaa äitiä kuin äidinmaitoa. Olet todella hyvä äiti, sillä uskallat hakea apua.”

Purskahdan itkuun helpotuksesta.

Muutaman päivän kuluttua istun sohvalla vauva sylissäni. Hän tapittaa minua pienillä tummilla myyränsilmillään, ja imetän häntä siinä viimeisen kerran. Pienen hetken itken luopumisen tuskaa ulos, mutta tiedän ratkaisun olevan oikea.

Ja se onkin, se on todella oikea. Jo pelkkä päätös ja tosiasioiden myöntäminen helpottavat oloani, ja parin viikon kuluttua lääkitys alkaa purra ja masennusoireet vähenevät hitaasti mutta varmasti.

Suuri helpotus valtaa mieleni, kun huomaan rakastuvani vauvaani koko ajan enemmän ja koen vihdoin onnea perheestäni. Käyn yhä kerran viikossa juttelemassa psykiatrisen sairaanhoitajan kanssa. Jaksan paremmin yöheräilyä, siedän vastoinkäymisiä ja väsymystä, enkä ole koko ajan ahdistunut. Huomaan, että kevätaurinko alkaa paistaa ja uskallan lähteä vauvan kanssa ulos.

Mutta mikä parasta, en ole enää turta, vaan osaan taas rakastaa.

Vauva 6–7/16

Monissa maissa on tapana, että odottava äiti ja isä tekevät toivomistaan vauvatarvikkeista lahjalistan.

Tapa on yleinen paitsi Yhdysvalloissa, myös esimerkiksi Ranskassa: tulevat vanhemmat laativat vauvatarvikkeista lahjalistan, jolla voi olla kaikkea tietyistä puhdistuspyyhkeistä ja bodeista vaunuihin ja pinnasänkyyn asti. Sukulaiset ja ystävät voivat antaa listalta valitsemansa lahjan jo ennen syntymää tai tullessaan katsomaan vastasyntynyttä ensimmäistä kertaa.

Listan odotetaan kattavan vauvahankinnoista iso osa. Amerikkalaissivusto Parents.com neuvoo jutussaan, että jotain pakollisia tarvikkeita voi joutua ostamaan itsekin. Vaikkapa turvaistuinta ei kannata jättää pelkästään lahjalistan varaan.

Suomessa vauvojen lahjalistat ovat vielä harvinaisia, mutta eivät ihan vieras ilmiö.

"Siis onko tämä normaalia? Sain kutsun kaverin vauvan nimiäisiin, mukana oli lahjalista. Siinä oli tietynmerkkinen itkuhälytin, tietynmerkkinen kantoreppu, tietynmerkkinen syöttötuoli, vaatteita tyyliin 5 bodyä koossa 62, 5 housut kokoa 68, 3 mekkoa koossa 68", keskustelija kertoo vauva.fin Aihe vapaalla.

"Tavallaan tämä on hyvä idea, meillä kuopus sai 3 (siis KOLME) keskenään täysin samanlaista autosäästöpossua ristiäislahjaksi", yksi kommentoi toiseen ketjuun.

Toivelistan voi tallentaa muutamalla klikkauksella missä tahansa verkkokaupassa. Myös isoissa tavarataloissa ja vauvatarvikeliikkeissä voi tehdä lahjalistan.

Tuula Länsimäki Stockmannin hää- ja lahjapalvelusta kertoo, että heillä vauvojen lahjalistoja tulee vastaan vasta muutamia vuosittain. Suosio on kuitenkin kasvamassa.

– Esimerkiksi baby showereihin, 1-vuotisjuhliin, ristiäisiin tai nimiäisiin saattaa olla lahjalista.

Keskustele ja kommentoi alle: Mitä mieltä olet vauvojen lahjalistoista? Onko sinulla niistä kokemusta?

Vierailija

Meillä oli ristiäisissä lahjalista käytössä 3 vuotta sitten ja mielestäni ihan fiksu idea. Edullisimmat lahkatoiveet olivat 5 euron luokkaa ja kalleimmat 50 euron. Ei haluttu turhaa tavaraa, vaan ensimmäisen lapsen kanssa käytännön juttuja, mitä meillä ei ollut. Esim. leikkimattoa, nokkamukia, tuttipulloja ym. Jokainen listalta saatu lahja oli tarpeellinen ja tuli käyttöön. Ainoastaan kummit saivat valita itse lahjansa ja sekin vähän kaduttaa. Lapsi ei saanut perinteistä kummilusikkaa yhdeltäkään kummilta, vaan sieltä tuli tyyliin rasia hiustupsuille, pullo kastevedelle ja muita "turhakkeita", jotka päätyivät hyllylle pölyttymään.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.